PIB Headquarters
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
14 JUL 2020 7:14PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
Updates on Covid-19 from Ministry of Health and Family Welfare:
With 853 labs in the government sector and 353 private labs, the total number of testing labs is 1206 as on date.During the last 24 hours 2,86,247 samples have been tested. The cumulative number of samples tested, as of now is 1,20,92,503. The testing per million for India is consistently rising. Today it has touched 8762.7.In the last 24 hours, a total of 17,989 people were cured of COVID, taking the total cumulative number of recovered cases among COVID-19 patients to 5,71,459 and the recovery rate to 63.02% today. There are 3,11,565 active cases and they are all under medical supervision, either in home isolation or in hospital care. There are 2,59,894 more recovered cases than active cases. India’s fatality rate has further dropped to 2.62% owing to effective clinical management of COVID-19 patients.
Turning Crisis into opportunity- Dr. Harsh Vardhan discusses bilateral Health co-operation including management of COVID-19 with Australian Health Minister
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister for Health and Family Welfare had a digital interaction with his Australian counterpart Mr. Gregory Andrew Hunt to discuss bilateral Health co-operation today. Elaborating upon the role of India’s medical community in containment and management of the pandemic, Dr. Harsh Vardhan noted that India’s medical professionals, paramedics and scientists have played a pivotal role in containing COVID-19. He stated that they are helping in drug discovery and in repurposing of existing drugs. They have also isolated the virus in the early onset of diseases and are engaged in studying the virus using Genome sequencing. “From just one lab to test the virus in January 2020, India now has more than 1200 labs all across the country facilitating the people in widespread testing”, he further added. India’s drug manufacturers have also enabled India to supply Hydroxychloroquin to 140 countries.” The Health Ministers agreed to continue to jointly work in the area of health and other common interests.
For details:
Indian Railways creates Post- COVID COACH to ensure safer journey
Indian Railways has taken numerous steps and measures to prevent the spread of COVID-19 virus infection. Sustaining the ruthless fight against COVID-19, Indian Railways’ production unit, Rail Coach Factory, Kapurthala, has developed a Post- Covid Coach to fight Covid-19. This Post-Covid Coach has design improvements in the coach like hands-free amenities, copper-coated handrails & latches, plasma air purification and titanium di-oxide coating for Covid free passenger journey.Post Covid Coach is having hands-free amenities like foot operated water tap & soap dispenser, foot operated lavatory door (outside), foot operated flush valve, foot operated latches in lavatory door, outside washbasin with foot operated water tap and soap dispenser and forearm operated handle on compartment door.
For details:
Union HRD Minister virtually releases PRAGYATA Guidelines on Digital Education
Union Human Resource Development Minister Shri Ramesh Pokhriyal 'Nishank' released PRAGYATA Guidelines on Digital Education through online medium in New Delhi today.PRAGYATA guidelines include eight steps of online/ digital learning that is, Plan- Review- Arrange- Guide- Yak(talk)- Assign- Track- Appreciate. These steps guide the planning and implementation of digital education step by step with examples. Speaking on the occasion , Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ said that COVID-19 pandemic has led to closure of schools and has impacted over 240 million children of the country who are enrolled in schools. Extended school closures may cause loss of learning. Shri Pokhriyal said that to mitigate the impact of the pandemic, schools will not only have to remodel and reimagine the way teaching and learning have happened so far, but will also need to introduce a suitable method of delivering quality education through a healthy mix of schooling at home and schooling at school.
For details:
Finance Minister reviews implementation of Insurance Scheme for Health workers fighting COVID-19 announced under PMGKP
Minister of Finance & Corporate Affairs SmtNirmalaSitharaman chaired a meeting to review the implementation of Insurance Scheme for Health workers fighting COVID-19 announced under Pradhan Mantri GaribKalyan Package (PMGKP) yesterday. During the meeting, the Finance Minister highlighted the importance for a speedy settlement and emphasized the need of the benefit reaching out to the nominees at the earliest. Officials from Ministry of Health & Family Welfare provided an overview of the mechanism being followed with State nodal authorities to expedite the claims, also highlighting the issues being faced while reaching out to the family of deceased as well as obtaining the legal heir certificate.
For details:
Finance Minister Smt. NirmalaSitharaman reviews Pradhan Mantri FasalBimaYojana
Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. NirmalaSitharaman chaired a meeting to review the implementation of Pradhan Mantri FasalBimaYojana (PMFBY) yesterday. The Finance highlighted the need of carrying out awareness activities to ensure dissemination of information among all farmers in view of Scheme becoming voluntary for all farmers and the need for States to release Premium Subsidy on time to ensure timely settlement of claims. SmtSitharaman suggested that stringent follow up should be done with States where subsidy is pending specially those which are not implementing the Scheme in Kharif 2020 with a view to ensure payment of all pending claims to farmers at the earliest.
For details:
Class XII results of CBSE declared; CBSE decides to replace the term “FAIL” by the term “Essential Repeat”
Central Board of Secondary Education (CBSE) declared Class XII results yesterday. Trivandrum performed best amongst all regions with 97.67% pass percentage followed by Bengaluru region with 97.05 %. Total 11, 92,961 students appeared in the exam, out of which 10, 59,080 students passed the exam. Overall pass percentage of this year is 88.78%which is 5.38 % higher than previous year. The CBSE Class XII Board Examinations were scheduled to be conducted from 15.02.2020 till 30.03.2020. Due to spread of Covid-19 pandemic, CBSE was forced to cancel examinations scheduled from 19.03.2020 to 30.03.2020 in 12 subjects along with examinations in 11 subjects for students of North-Eastern Delhi. These exams were re-scheduled to be held from 01 to 15 July 2020. Looking at the uncertainties and unprecedented situation and keeping in mind the health and well-being of students, the Supreme Court of India passed orders on 26.06.2020, approving the assessment scheme of CBSE to compute results.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Punjab: Stepping up its fight against COVID, the Punjab government has put a complete bar on all public gatherings, while restricting social gatherings to five and marriages/other social functions to 30 instead of the current 50. Mandatory FIRs shall be filed against those found violating the curb on public gatherings, which now stand strictly disallowed. The state government has also partnered with IIT Chennai experts to intensify surveillance, using technology in order to identify super-spreader gatherings in the past that have resulted in spread, to guide future action.
• Arunachal Pradesh: Covid19 test conducted at the Raj Bhavan in Itanagar, Arunachal Pradesh for Hon'ble Governor, his family members, officials & members of the Governor’s Secretariat.
• Assam: The CM of Assam, Shri SarbanandaSonowal reviewed the ongoing projects and works of Water Resources Department aimed at protecting the area at the Flood and Erosion hit Okland in Jonai, Assam today.
• Manipur: Manipur Police Department during its drive to crack down on violators of lockdown, those not wearing face masks and not maintaining social distance in public detained 411 persons and 310 vehicles and an amount of Rs 60,750 was collected as fine.
• Mizoram: Eight recovered Covid-19patients discharged in Mizoram today. Now active case stands at 74 in the state while 159 have recovered so far.
• Nagaland: Kohima district administration doing active surveillance for early detection to break the chain of transmission of COVID-19 infection in all the ongoing containment zones.
• Sikkim: Chief Minister, Shri Prem Singh Tamang convened an emergency meeting of the State Task Force today to discuss the latest spike in the number of Covid-19 cases in Rongli Subdivision and the immediate measures to be taken.The meeting was attended by Cabinet Ministers, Chief Secretary, DGP and Heads of Departments. Sikkim government announced new measures to contain COVID-19. Gyms and bars to be shut, all inter and intra district movement "stopped forthwith".Movement of all private vehicles including two-wheelers has also been banned.Taxis however will continue to ply following odd-even stipulation but only for local movement.The rules come into force with immediate effect and will continue till 31 July.
• Maharashtra: 6,497 new patients have been found to be COVID-19 positive in the state in the last 24 hours. The state tally COVID-19 patients currently stands at 2,60,924. Also, 193 more patients succumbed to the infection and with this, the death toll rose to 10,482. The present count of active patients in the whole state is 1,05,637.In the wake of surge in Covid-19 cases lockdown has been re-imposed in Pune and Pimpri- Chinchwad region since midnight last.
• Gujarat: Gujarat has recorded 902 new COVID cases during the last 24 hours. Total number of cases detected so far in the state has gone up to 42,808. Out of total 10,945 active cases in the state, the conditions of 74 patients are serious and they are on ventilator. The state has carried out 4.70 lakh tests so far.
• Rajasthan: 98 new cases have been reported on Tuesday morning. The COVID-19 tally of the state has crossed the 25,000-mark. It stands at 25,034 now. There are 5,759 active cases as on date.
• Madhya Pradesh: 575 new positive cases and 10 deaths have been reported on Monday. This is the highest single day spike in the state till now, which takes the state tally of COVID-19 patients to 18,207. While there are 4,336 active patients presently, 13,208 patients have also recovered from the infection till date. Gwalior has become the new hotspot where 110 new cases have been reported followed by 92 cases from Indore and 88 from Bhopal.
• Chhattisgarh: In the highest single day spike of cases till date, Chhattisgarh reported 184 new corona positive patients on Monday, which takes the state tally of positive cases to 4265. There are 1044 active cases. Maximum, that is, 87 cases were from Raipur, followed by 26 cases from Rajnandgaon and 25 from Durg.
• Goa: 130 new positive cases have been identified which takes the state COVID-19 tally to 2,583. Presently, there are 1,026 active patients in the state.
• Kerala:One more death due to Covid-19 has been reported in the state at Alappuzha Medical college; the deceased is a gulf returnee and with this the total death toll in the state touched 34. Alappuzha, Thrissur, Palakkad and Kannur districts have been asked to stay alert as local transmission cases are on the rise; more clusters may be created in these places. Rapid Response Team has been deployed in ChellanamPanchayat in Ernakulam where 35 more positive cases were reported. Two doctors each in Kochi and Trivandrum have been tested positive. Meanwhile, a petition has been filed in the Kerala High Court, seeking to ban protests during the Covid-19 pandemic. 449 new cases reported yesterday of which 144 were contact cases and 18 were of unknown source. Active cases in the State are 4,028. 713 persons were admitted to the hospital yesterday, the highest till date.
• Tamil Nadu: Puducherry plans to enhance Covid-19 testing to 3,000 samples per lakh population as cases reach 1,531; as many as 63 fresh cases of Covid-19 were reported in the UT today. TN CM, CMO office employees test negative for Covid-19; recently, three Ministers out of 11 legislators and as well as a few employees in the CMO were tested positive. Coimbatore projected to touch 4,000 cases by August though the district crossed the 1K mark only on July 9; clusters, travellers reason for Coimbatore’s case load. 4328 new cases & 66 deaths reported yesterday. Total cases: 1,42,798; Active cases: 48,196; Deaths: 2032; Active cases in Chennai: 16,601.
• Karnataka: Lockdown to come into effect from 8pm today in Bengaluru urban and Bengaluru rural districts. In Dakshin Kannada, Dharwad and Kalburgi districts lockdown will come into force from tomorrow. State has also banned all public celebration of festivals. Meanwhile state government warned private hospitals and medical college that criminal case will be filed for refusal of treatment to covid patients. BBMP has started real-time bed availability information system to help Covid patients. 2738 new cases & 73 deaths reported yesterday with 1315 cases from Bangalore city. Total positive cases: 41,518; Active cases: 24,572; Deaths: 757.
• Andhra Pradesh:State issued fresh guidelines for quarantine of people coming into the state from various parts of the country and abroad, advising strict home quarantine for 14 days. Karnataka and Telangana states categorised as high-risk. State has not opened inter-state borders yet for movement of persons; obtaining e-pass for entry into the state is still mandatory. AP DGP launched ‘Operation Muskan COVID-19’, which aims to eradicate child labour, paying special attention to control covid and save street children from virus infection. 1916 new cases, 952 discharges and 43 deaths reported during last 24 hours. Total cases: 33,019, Active cases: 15,144; Discharged: 17,467; Deaths: 408.
• Telangana: Telangana High Court tore into the state government for not doing mass testing for Covid-19 and summoned public health director Dr G SrinivasaRao to appear before it to explain. While Telangana, after much delay, has started rapid antigen testing, it is not following the ICMR protocol strictly. Though the ICMR has suggested that those who test negative in an antigen test, need to undergo a RT-PCR test, the government has decided to ask symptomatic people to go into isolation, instead of testing them again. Total cases reported till yesterday: 36,221; Active cases: 12, 178; Deaths: 365; Discharged : 23,679.

PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
14 JUL 2020 7:14PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• হৌখিবা পুং ২৪দা মীওই ১৭,৯৮৯ কোবিদতগী নাবা ফরে, কোবিদ-১৯ অনাবশিংগী মরক্তা নাবা ফখিবগী অপুনবা কেস মশিং অসি ৫,৭১,৪৫৯ য়ৌরে অমদি নাবা ফগৎখিবগী চাংনা চাদা ৬৩.০২ ওইরে।
• এক্তিব কেস ৩,১১,৫৬৫ লৈরি অমদি মখোয় পুম্নমক মেদিকেলগী মীৎয়েং মখাদা লৈরি।
• ভারতকী শিখিবগী চাং অসি মখা তানা চাদা ২.৬২দা হায়থরে।
• ঙসি ফাওবা তেস্ত তৌনবা লেবকী মশিং পুন্না ১২০৬ লৈরে।
• অৱাববু খুদোংচাবদা ওন্থোক্নবা দোক্তর হর্শ বর্ধন্না হায়খ্রে
• ইন্দিয়ন রেলৱেনা হেন্না শাফবা মওংদা চৎনবগীদমক কোবিদ মতুংগী ওইবা কোচ শেমখ্রে
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়দগী কোবিদ-১৯দা অপদেৎ:
সরকারগী সেক্তরদা লেব ৮৫৩ অমসুং প্রাইভেৎ লেব ৩৫৩গা লোয়ননা তেস্তিং লেব অসি পুন্না ১২০৬ য়ৌরে। হৌখিবা পুং ২৪গী মনুংদা সেম্পল ২,৮৬,২৪৭ তেস্ত তৌখি। তেস্ত তৌখিবগী অপুনবা মশিং অসি ১,২০,৯২,৫০৩নি। মীওই মিলিয়ন অমদা তেস্ত তৌখিবগী চাং অসি ঙসি ৮৭৬২.৭ য়ৌরে। হৌখিবা পুং ২৪দা মীওই ১৭,৯৮৯ কোবিদতগী নাবা ফখ্রে অমদি পুন্না মীওই ৫,৭১,৪৫৯ নাবা ফখিবগা লোয়ননা নাবা ফখিবগী চাংনা চাদা ৬৩.০২নি। এক্তিব কেস ৩,১১,৫৬৫ লৈরি অমদি মখোয় পুম্নমক মেদিকেলগী মীৎয়েং মখাদা লৈরি। এক্তিব কেসতগী নাবা ফখিবনা ২,৫৯,৮৯৪ হেল্লে। ভারতকী শিখিবগী চাং অসি মখা তানা চাদা ২.৬২দা হায়থরে।
অৱাববু খুদোংচাবদা ওন্থোকপা- দোক্তর হর্শ বর্ধন্না ওস্ত্রেলিয়াগী হকশেল মন্ত্রীগা কোবিদ-১৯ লাকশিনবা য়াওনা লৈবাক অনিগী হকশেলগী লমদা মতেং পাংনবদা খন্নখ্রে
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী কেন্দ্রগী মন্ত্রী দোক্তর হর্শ বর্ধন্না ওস্ত্রেলিয়াগী হকশেল মন্ত্রী মিস্তর গ্রেগরি এন্দ্রিয়ু হন্তকা লোয়ননা ঙসি হকশেলগী লমদা মতেং পাংনবদা খন্ননবা দিজিতেলগী থোংদা ৱারি শাখ্রে। লায়চৎ অসিবু লাকশিনবা অমসুং য়েংশিনবদা ভারতকী মেদিকেলগী ইচিল-ইনাওশিংনা লৌরিবা থৌদাং অসিগী মতাং ফোঙদোক্লদুনা দা. হর্শ বর্ধননা হায় কোবিদ-১৯ অসি লাকশিনবদা ভারতকী মেদিকেলগী লমদা লৈরিবশিং, পেরামেদিকশিং অমসুং সাইন্তিস্তশিংনা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি। মহাক্না হায় মখোয়না হীদাক পুথোকপদা অমসুং হান্না লৈরবা হীদাকশিং অমুক হন্না শীজিন্নবদা মতেং পাংলি। মখোয়না লায়না অসি হৌরকপা মতমদা ভারস অসু আইসোলেৎ তৌখি অমসুং জিনোম সিক্বেন্সিং শীজিন্নদুনা ভাইরস অসি থিজিনবগী থবক তৌরি। “জনুৱারিদা ভাইরস অসি তেস্ত তৌনবা লেব অমখক লৈরম্বদগী ভারত্তা হৌজিক লৈবাক শীনবা থুংনা মীয়ামদা পাক শন্না তেস্ত তৌবা ফংহন্নবা লেব ১২০০ হেন্না লৈরে হায়না মহাক্না মখা তাখি। ভারতকী হীদাক শারিবশিংনসু লৈবাক ১৪০দা ভারতনা হাইদ্রোক্সিক্লোরোক্বিন সপ্লাই তৌবা ঙমহল্লি।” হকশেল অমসুং অতোপ্পা তঙাই ফদবা লমশিংদা পুন্না থবক তৌমিন্নবদা হকশেল মন্ত্রীশিংনা য়ানবা পুরকখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1638517
ইন্দিয়ন রেলৱেনা হেন্না শাফবা মওংদা চৎনবগীদমক কোবিদ মতুংগী ওইবা কোচ শেমখ্রে
ইন্দিয়ন রেলৱেনা কোবিদ-১৯ ভাইরস লাইনা শন্দোকপা থিংননবা তোঙান-তোঙানবা খোংথাং কয়া অমা লৌখৎলি। কোবিদ-১৯গী মাইয়োক্তা থেংনরিবা হনবা লৈত্রবা লানফম অসিবু তুং কোইনা লৈহৌনবগীদমক, ইন্দিয়ন রেলৱেগী প্রদক্সন য়ুনিৎ অমা ওইরিবা রেল কোচ ফেক্তরী, কাপুর্থালানা কোবিদ-১৯ থেংননবগীদমক কোবিদ-১৯ মতুংগী ওইবা কোচ অমা পুথোকখ্রে। মসিগী কোবিদ-১৯গী মতুংগী কোচ অসিদা দিজাইনগী ওইবা হেন্না ফরবা মওং য়াওরি, মখোয়শিংগী মনুংদা কোবিদ য়াওদ্রবা মীয়ামগী খোংচৎ অমা ওইনবগীদমক খুৎনা পায়হন্দবা এমিনিতীশিং, কোপ্পরনা কুপ্লবা থোংনা, প্লাজমা এয়রপ্যুরিফায়র অমসুং তাইতনিয়ম দাই-ওক্সাইদ কোতিং য়াওরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1638516
কেন্দ্রগী ঐচ.আর.দি. মন্ত্রীনা দিজিতেল এজুকেসন্দা প্রগ্যাতা গাইদলাইনশিং ভর্চ্যুল ওইনা ফোঙখ্রে
কেন্দ্রগী হ্যুমেন রিসোর্স দিবেলপমেন্ত মিনিস্তর শ্রী রামেশ পোখ্রিয়াল ‘নিশঙ্ক’না দিজিতেল এজুকেসন্দা প্রগ্যাতা গাইদলাইনশিং ওনলাইন মিদিয়মগী থোংদা ঙসি ন্যু দিল্লীদা ফোঙখ্রে। প্রগ্যাতা গাইদলাইনশিং অসি লোকদাউন্না মরম ওইরগা হৌজিক ময়ুমদা লৈরিবা মহৈরোয়শিংগী ওনলাইন/ব্লেন্দেদ/দিজিতেল এজুকেসন্দা মীৎয়েং অমা থম্বগা লোয়ননা লর্নর্সকী পর্সপেক্তিবতগী শেমগৎপনি। মহাক্না মখা তারদুনা মসিগী দিজিতেল/ওনলাইন এজুকেসন্দা গাইদলাইনশিং অসিনা এজুকেসনগী ক্বালিতি হেনগৎহন্দুনা ওনলাইন এজুকেসনবু মাংলোমদা পুনবা লম্বেল নত্রগা পোইন্তর অমা পীরি। থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী রামেশ পোখ্রিয়াল ‘নিশঙ্ক’না হায় কোবিদ-১৯ লায়চৎ অসিনা স্কুলশিং থোং লোনখিবনা লৈবাক অসিগী স্কুলশিংদা মিং চনখ্রবা অঙাং কোতি ২৪০গী মথক্তা শোকহল্লি। কুইনা শাংনা স্কুলশিং থোং লোনখিবনা মরম ওইরগা মহৈ তম্বদা অমাংবা থোক্লকপা য়াই। শ্রী পোখ্রিয়ালনা হায় লাইচৎ অসিগী চৈথেং অসি হন্থহন্নবা স্কুলশিংনা হৌজিক ফাওবদা চত্থরক্লিবা তাকপী-তম্বীবগী পাম্বৈ অসি শেমদোক-শাদোকপখক্তা নত্তনা য়ুমদা মহৈ তম্বা অমসুং স্কুলদা মহৈ তম্বা অনিগী অফবা অপুনবা অমগী থোংদা ক্বালিতি এজুকেসন পীনবা চান্নবা পাম্বৈ অমা হৌদোকপা মথৌ তাই।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1638541
পি.এম.জি.কে.পিগী মখাদা কোবিদ-১৯ থেংনরিবা হকশেলগী মীওইশিংগীদমক পায়খৎলিবা ইন্সুরেন্স স্কিম ফাইনান্স মিনিস্তরনা অমুক হন্না য়েংশিনখ্রে
প্রধান মন্ত্রী গরিব কলয়ান পেকেজগী মখাদা কোবিদ-১৯ থেংনরিবা হকশেলগী মীওইশিংগী পায়খৎলিবা ইন্সুরেন্সকী ফিবম অমুক হন্না য়েংশিনবগী মীফম অমা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা ফাইনান্স অমসুং কোর্পোরেত এফেয়ার্সকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রীমতি নিরমালা সিতারমন্না লুচিংদুনা পাংথোকখ্রে। ন্যু ইন্দিয়া এসুরেন্সগী চেয়রমেন অমসুং মেনেজিং দিরেক্তরনা স্কিম অসিগী মতাংদা অমসুং হৌজিক ফাওবগী ওইনা থবক ওইনা পায়খৎখ্রবা স্কিম অসিগী ফিবমগী মতাংদা পাউদমখি। ক্লেম লাকপশিং অথুবা ফংহন্নবা স্তেৎ নোদেল ওথোরিতিশিংগা লোয়ননা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মতাংদা হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ার মিনিস্ত্রিগী ওফিসিএলশিংনা পাউদমখি অমসুং লৈখিদ্রবা মীওইশিংগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং উননবা অমসুং লিগেল হিয়র সর্তিফিকেত লৌনবা হোৎনবদা মায়োক্নরিবা খুদোংচাদবশিংগী মতাংদা খঙহনখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1638348
শেলথুম মন্ত্রী শ্রীমতি নিরমলা সিতারামন্না প্রধান মন্ত্রী ফসল বিমা য়োজনা হঙ্গৎনা য়েংশিনখ্রে
কেন্দ্রগী শেলথুম অমসুং কোর্পোরেৎ এফিয়ার্স মন্ত্রী শ্রীমতি নিরমলা সিতারামন্না লুচিংদুনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা প্রধান মন্ত্রী ফসল বিমা য়োজনা (পি.এম.এফ.বি.ৱাই.) থবক ওইনা পাংথোকপগী মতাংদা য়েংশিনবগী মীফম অমা ফমখ্রে। লৌউবশিংগী মরক্তা মসিগা মরী লৈনবা ৱারোলশিং অসি শন্দোক্তুনা মখোয় পুম্নক্না স্কিম অসিগীদমক্তা থোক্লকহন্নবা থবকশিং পাংথোকপগী তঙাইফদবশিং অমসুং ফংফম থোকপশিং মতম চানা ফংহন্নবা রাজ্যশিংনা প্রিমিয়ম সবসিদী মতম চানা পীথোকপগী তঙাই ফদবগী মতাংদশু শেলথুম মন্ত্রীনা ৱাফম কয়া থমখি। শ্রীমতি সিতারামন্না লৌউবশিংনা ফংফম থোকপশিং ফংহন্নবা হায়দুনা মরু ওইনা কান্নবা পীথোক্ত্রিবা অমসুং খরিফ ২০২০গী ওইনা স্কিম অসিগী থবক হৌদ্রিবা রাজ্যশিংদা হীরম অসিগী মতাংদা অকনবা শেন্নবগী থৌওং পাংথোকপগী মতাংদশু পনখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1638347
সি.বি.এস.ই.গী ক্লাস ১২গী পরিখা হায়দোকখ্রে; সি.বি.এস.ই.না ‘ফেল’ হায়বগী মহুত্তা ‘ইসেন্সিএল রিপীৎ’ হায়বা ৱাহৈ শিজিন্ননবা ৱারেপ লৌখ্রে
সেন্ত্রেল বোর্দ ওফ সেকেন্দরী ইদুকেসন (সি.বি.এস.ই.)না ঙসি ক্লাস ১২গী পরিখা হায়দোকখ্রে। মফম ময়ামগী মনুংদগী ত্রিবেন্দ্রম্না চাদা মায় পাকপগী চাং ৯৭.৬৭% ওইদুনা খ্বাইদগী ফজখি অমসুং বেঙ্গালোরনা ৯৭.০৫% ওইদুনা অনিশুবা অমসুং চেন্নইনা ৯৬.১৭% ওইদুনা অহুমশুবা ওইখি। মহৈরোয় অপুনবা ১১,৯২,৯৬১না পরিখা থাখি অমসুং মহৈরোয় ১০,৫৯,০৮০না মায় পাকখি। মায় পাকপগী চাদা ওইবা অপুনবা অসি ৮৮.৭৮% ওইখি অমসুং মমাংগী চহীদগী ৫.৩৮% হেনখি। সি.বি.এস.ই.গী ক্লাস ১২গী পরিখা অসি তাং ১৫/০২/২০২০দগী ৩০/০৩/২০২০ ফাওবগী মনুংদা পাংথোক্নবা লেপখি। অদুবু কোবিদ-১৯গী লায়না শন্দোরকপদগী তাং ১৯/০৩/২০২০দগী ৩০/০৩/২০২০ ফাওবগী মনুংদা থোকপা সবজেক্ত ১২গী অমসুং অৱাং-নোংপোক দিল্লীগী মহৈরোয়শিংগীনা সবজেক্ত ১১গী পরিখা খুদিংমক লেপ্পা তাখি। মসিগী পরিখাশিং অসি জুলাই ১-১৫ ফাওবগী মনুংদা অমুক পাংথোক্নবা মতম লেপখ্রে। করি থোক্লক্কনি খংদবা, মমাংদা অমুক্তা থোকখিদ্রিবা ওইবা অমসুং মহৈরোয়শিংগী হকশেল অমসুং তেক্ত কায়দবগী ৱাফমশিং খন্নরবা তুংদা ভারতকী সুপ্রীম কোর্তনা মখাদা পীরিবা ফিভমশিং অসিগী মতুং ইন্না পরিখাগী মহৈ লাউথোক্নবা সি.বি.এস.ই.গী এসেস্মেন্ত তৌবগী স্কিম্বু অয়াবা পীবগী ৱারোল অমা ২৬/০৬/২০২০দা থোকখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1638385
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• পঞ্জাব: কোবিদকী মায়োক্তা লান্থেংনবদা হেনগত্তুনা, পঞ্জাব সরকারনা মীয়াম তিনবদা অথিংবা থমজিনখ্রে, খুনাইগী ওইবা থবক থৌওংগী মী তিনবদা মী মঙাদগী হেনবা য়াদবা অমসুং লুহোংবা/ খুনাইগী ওইবা থৌরমশিংদা হৌজিক অয়াবা পীরিবা ৫০গী মহুত্তা ৩০দগী হেনবা য়াদবা।
• অরুনাচল প্রদেশ: ইতানাগরদা লৈবা রাজ ভাৱনদা কোবিদ-১৯গী তেস্ত তৌখ্রে, হায়রিবা অসি অরুনাচলগী ইকাইখুম্নরবা গোবর্নর, মহাক্কী ইমুং-মনুং, ওফিসিয়েলশিং অমসুং গোবর্নরগী সক্রেতরিয়েৎকী মেম্বরশিংগীদমক্তা পাংথোকখি।
• অসম: অসমগী সি.এম., শ্রী সর্বানন্দা সোনোৱালনা ঙসি অসামদা জোনাইগী ওকলেন্দদা ঈশিং-ঈচাউ অমসুং মসিনা চেন্থদুনা শোকহল্লবা মফমশিংবু ঙাক-শেনবগী পান্দমদা ৱাতর রিসোর্স দিপার্তমেন্তকী হৌজিক হৌজিক চত্থরিবা প্রোজেক্তশিং অমসুং থবকশিং অদুবু য়েংশিনখ্রে।
• মনিপুর: মনিপুর পুলিস দিপার্তমেন্তনা লোকদাউন থুগাইদুনা চৎপশিং ফাগৎনবা দ্রাইব চত্থবদা ফেস মাস্কশিং উপতবা অমসুং মীয়াম তিনবা মফমশিংদা সোসিয়েল দিসতেন্সিং ঙাক্না চত্তবা মীওই ৪১১ফাগৎখ্রে অমসুং গারী ৩১০ অমসুং ফাইন ওইনা লুপা ৬০,৭৫০গী শেনফম অমা খোমগৎখি।
• মিজোরম: মিজোরামদা ঙসি কোবিদ-১৯গী পেসেন্ত নিপান (৮) লাইনা অসিদগী নাবা ফদুনা দিসচার্জ তৌখ্রে। হৌজিক রাজ্য অসিদা এক্তিব কেস ৭৪ লৈরি অদুগা হৌজিক ফাওবদা ১৫৯ নাবা ফখ্রে।
• নাগালেন্দ: কোহিমা দিস্ত্রিক্ত এদমিনিস্ত্রেসন্না হৌজিক লৈরিবা কন্তেনমেন্ত জোনশিংদা কোবিদ-১৯ লৌনরক্তুনা শন্দোরকপদগী থিংনবা মাংজৌননা খঙদোকপা ঙম্নবগীদমক্তা এক্তিব সর্ভিলেন্স তৌরি।
• সিক্কিম: মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী প্রেম সিং তামাংনা ঙসি রোংলি সবদিভিজনদা হন্দক কোবিদ-১৯গী কেসকী মশিং য়ামখৎলকপা অমসুং মসিগীদমক্তা খুদক্কী ওইবা লৌখৎকদবা পাম্বৈশিং অদুগী মতাংদা খন্ননবগীদমক্তা স্তেত তাস্ক ফোর্সকী ইমর্জেন্সী মীতিং অমা পাংথোকখি। মীফম অসিদা কেবিনেৎকী মন্ত্রীশিং, চীফ সেক্রেতরী, দি.জি.পি. অমসুং দিপার্তমেন্তকী মকোকশিং শরুক য়াখি। সিক্কিমগী সরকারনা কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবা অনৌবা পাম্বৈশিং লাউথোকখ্রে। হায়রিবা চৎনা-কাংলোনশিং অসি খুদক্তগী চৎনবা হৌগনি অমসুং মসি জুলাইগী ৩১ ফাওবা চত্থগনি।
• মহারাস্ত্র: হৌখিবা পুং ২৪দা রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯গী পোজিতিব ওইবা অনৌবা পেসেন্ত ৬,৪৯৭ থেংনখ্রে। রাজ্য অসিগী কোবিদ-১৯গী পেসেন্তকী মশিং হৌজিক ২,৬০,৯২৪ য়ৌরে। ইনফেক্সন অসিনা মরম ওইরগা পেসেন্ত ১৯৩ লৈখিদ্রে, মসিনা রাজ্য অসিদা শিখিবগী মশিং ১০,৪৮২ য়ৌখ্রে। হৌজিক রাজ্য অসিগী অপুনবা এক্তিব পেসেন্তকী মশিং অসি ১,০৫,৬৩৭ নি। কোবিদ-১৯গী কেসশিং হেগৎলকপনা মরম ওইরগা ঙরাং অহিং-নোংয়াইদগী পুনে অমসুং পিমপ্রি-চিঞ্চ্বারগী মফমশিংদা লোকদাউন অমুক হন্না থমজিনখ্রে।
• গুজরাত: গুজরাত্তা হৌখিবা পুং ২৪দা কোবিদকী অনৌবা কেস ৯০২ লৈখ্রে। রাজ্য অসিদা হৌজিক ফাওবদা থেংনখিবা অপুনবা কেসশিংগী মশিং অসি ৪২,৮০৮তা হেনগৎখ্রে। রাজ্য অসিগী অপুনবা এক্তিব কেস ১০,৯৪৫গী মনুংদা পেসন্ত ৭৪ অমদি অরুবা ফিভমদা লৈরি অমসুং মখোয়শিং অদু ভেন্তিলেতর হাপ্তুনা থম্লি। রাজ্য অসিনা হৌজিক ফাওবদা তেস্ত লাখ ৪.৭০ তৌখ্রে।
• রাজস্থান: লৈবাকপোকপগী অয়ুক্তা অনৌবা কেস ৯৮ লৈখ্রে। রাজ্য অসিগী কোবিদ-১৯গী মশিং অসি ২৫,০০০ লান্থোকখ্রে। হোজিক ২৫,০৩৪ সুখ্রে। হোজিক্কী ওইনা এক্তিব কেস ৫,৭৫৯ লৈরি।
• মধ্যা প্রদেশ: নিংথৌকাবা নুমিত্তা অনৌবা পোজিতিব কেস ৫৭৫ অমসুং ১০ অমনা শিখিবগী পাউ লৈখি। রাজ্য অসিগী ওইনা হৌজিক ফাওবদা মসিনা নোংমা খক্তদা খ্বাইদগী হেন্না য়াম্না হেনগৎলকপা ওইরি, মসিনা রাজ্য অসিগী কোবিদ-১৯গী পেসেন্তকী মশিং অদু ১৮,২০৭দা য়ৌহনখ্রে। হৌজিকমক্কী ওইনদি এক্তিব পেসেন্ত ৪,৩৩৬ লৈরি অদুগা হৌজিক ফাওবদা পেসেন্ত ১৩,২০৮ অমদি লাইনা অসিদগী নাবা ফখ্রে। গ্বালিয়রনা অনৌবা হোৎস্পোৎ ওইরে মসিদা অনৌবা কেস ১১০ লৈখ্রে, মথংদা ইন্দোর কেস ৯২ অমসুং ভোপালনা ৮৮।
• ছত্তিসগর: হৌজিক ফাওবদা নোংমদা খ্বাইদগী য়াম্না হেনগৎলকপদা, ছত্তিসগরদা নিংথৌকাবা নুমিত্তা অনৌবা কোরোনাগী পোজিতিব ওইবা পেসেন্ত ১৮৪ লৈখি, মসিনা রাজ্য অসিগী পোজিতিব কেস ৪২৬৫ য়ৌহনখ্রে। এক্তিব কেস ১০৪৪ লৈরি। খ্বাইদগী য়াম্বনা রায়পুরদগী কেস ৮৭, মথংদা রাজনন্দগাউন কেস ২৬ অমসুং দুর্গতগি কেস ২৫।
• গোৱা: অনৌবা পোজিতিব কেস ১৩০ লৈখ্রে, মসিনা রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯গী মশিং ২,৫৮৩ য়ৌহনখ্রে। হৌজিকমক্কী ওইনা রাজ্য অসিদা এক্তিব পেসেন্ত ১,০২৬ লৈরি।
• কেরলা: রাজ্য অসিগী অলাপুঝা মেদিকেল কোলেজতা কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা মীওই অমগা অমুক লৈখিদ্রে; লৈকিদ্রবা মীশক অদু গুলফতগী হল্লকপা মীওইননি অমসুং মসিনা রাজ্য অসিদা শিখিবগী মশিং ৩৪ সুরে। কোচি অমসুং ত্রিবান্দ্রম অনিমক্তা দোক্তর অনি পোজিতিব ওইখ্রে।মরক অসিদা কোবিদ-১৯গী লাইচৎ অসিগী মনুংদা প্রোতেস্ত তৌবা থিংনবা কেরলা হাইকোর্ত্তআ পেতিশন অমা ফাইল তৌখ্রে। ঙরাং অনৌবা কেস ১৪৪ লৈখ্রে, অসিগী মনুংদা ১৪৪ অমদি কন্তেক্ত কেসশিংনি অমসুং ১৮ অমদি করম্না তৌরকপনৌ হায়বা খঙবা ঙমদ্রি। রাজ্য অসিদা এক্তিব কেস ৪,০২৮ লৈ। ঙরাং মীওই ৭১৩ হোসপিতালদা এদমিৎ তৌখি, মসিনা হৌজিক ফাওবদা খ্বাইদগী হেন্না য়াম্বা ওইরি।
• তামিল নাদু: পুদুচেরীদা কেস মশিং ১,৫৩১ য়ৌরকপনা মরম ওইরগা মীওই লাখ অমদা সেমপল ৩,০০০ কোবিদ তেস্ত তৌবা হেনগৎনবা থৌরাং তৌরি; য়ু.তি. অসিদা ঙসি কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ৬৩ ফাওবগী লৈখ্রে। তি.এন. সি.এম., সি.এম.ও. ওফিসকী এমপলোয়িশিং কোবিদ-১৯গী তেস্ততা নেগেতিব ওইরে; হনদক্তা লেজিসলেতর ১১গী মনুংদা মিনিস্তর অহুম অমসুং সি.এম.ও.দা লৈবা এমপ্লোয়ী খরা পোজিতিব ওইখি। কোএমবাতোরনা ওগস্ত ফাওবদা কেস মশিং ৪,০০০ য়ৌবা য়ানা লৈরি, তৌবতবু জিলা অসিনা লিশিং অমা জুলাই ৯ লান্থোকখ্রে; ঙরাং অনৌবা কেস ৪৩২৮ অমসুং ৬৬ শিখিবগী পাউ লৈখি। অপুনবা কেসশিং: ১,৪২,৭৯৮; এক্তিব কেসশিং। ৪৮,১৯৬; শিকিবশিং: ২০৩২; চেন্নাইদা এক্তিব কেসশিং: ১৬,৬০১।
• কর্নাতকা: বেঙ্গলুরু অরবান অমসুং বেঙ্গলুরু রুরেলদা ঙসি নুমিদাংগী পুং ৮দগী লোকদাউন লৈরগনি। বি.বি.এম.পি.না কোবিদকী পেসেন্তশিং মতেং পাংনবা রিয়েল-তাইম বেদ এভেলেবিলিতী ইনফোর্মেশন সীস্তেম হৌখ্রে। ঙরাং অনৌবা কেস ২৭৩৮ অমসুং ৭৩ শিখিবগী পাউ লৈখি, মসিদা কেস ১৩১৫ অমদি বেঙ্গলোর সিতীদগীনি। অপুনবা পোজিতিব কেসশিং: ৪১,৫১৮; এক্তিব কেসশিং: ২৪,৫৭২; শিখিবশিং: ৭৫৭।
• আন্ধ্র প্রদেশ: রাজ্য অসিনা লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিং অমসুং অতোপ্পা লৈবাক্তগী রাজ্য অসিদা লাকপা মীওইশিংগী ক্বারন্তিনগীদমক্তা ওইবা অনৌবা গাইদলাইনশিং থৌকখ্রে, মসিনা হোম ক্বারন্তিন নুমিৎ ১৪নিগীদমক্তা নীংথিনা ঙাক্না চৎনবা হায়রি। হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ১৯১৬, দিসচার্জ তোখিবা ৯৫২ অমসুং ৪৩ শিখিবগী পাউ লৈখ্রে। অপুনবা কেসশিং: ৩৩,০১৯, এক্তিব কেসশিং: ১৫,১৪৪, দিসচার্জ তোখিবশিং: ১৭,৪৬৭, শখিবশিং: ৪০৮।
• তেলঙ্গানা: তেলঙ্গানা হাই কোর্তনা রাজ্য সরকারদা কোবিদ-১৯গী মাস তেস্তিং তৌদবগীদমক্তা হকচিন্না য়েংশিনখ্রে অমসুং পব্লিক হেল্থ দাইরেক্তর দা. স্রিনিবাসা রাওদা কোর্ত্তা লাকতুনা পাউখুম পীনবা কৌখৎখ্রে। ঙরাং ফাওবদা লৈখিবা অপুনবা কেসশিং। ৩৬,২২১; এক্তিব কেসশিং: ১২,১৭৮, শিখিবশিং: ৩৬৫; দিসচার্জ তৌখিবশিং: ২৩,৬৭৯।