PIB Backgrounder
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
03 JUL 2020 6:32PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
- অনাবশিংগী মরক্তা রিকোবরী রেৎ ৫৯.৪৩% য়ৌরে। হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা, কোবিদ-১৯ অনাবা মীওই ২০,০৩৩ নাবা ফখ্রে, মসিনা অপুনবা ফিগরদা ৩,৭৯,৮৯১ য়ৌরে।
- হৌজিক-হৌজিক্কী ওইনা, কোবিদ-১৯ এক্তিব কেস মশীং ২,২৭,৪৩৯ চেকশিন্না লাইয়েংদুনা লৈরি
- নোংম-নোংমগী সেম্পল তেস্ত তৌবগী চাং ৱাংখৎলকপনা, নোংমদা লাখ ৯৩ য়ৌনা তেস্ত তৌখৎলকই; হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা সেম্পল ২,৪১,৫৭৬ তেস্ত তৌখ্রে।
- কেন্দ্র সরকারনা রাজ্য সরকারশিংদা এন.৯৫ মাস্ক কোতি ২ হেন্না অমসুং পি.পি.ই কোতি অমা হেন্না শেল তিংদনা লেম্না য়েন্থোকখ্রে।
- কেন্দ্রগী য়ুম্লৈ কৈরৈ মন্ত্রীনা দিল্লী, হরিয়ানা অমসুং উত্তর প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রীশিংগা এন.সি.আর.গী ওইবা অপুনবা কোবিদ-১৯গী লাল্লোং য়াথোক্নবা খন্নখ্রে।
- কোবিদ-১৯ লাইচৎকী মনুংদা ইঙ্কম তেক্স পেয়র লাখ ২০ লোমদা কোতি ৬২,৩৬১ রিফন্দ তৌখ্রে।
- লোকদাউনগী মনুংদা ইমুং লাখ ১৯দা তোতি কন্নেক্সন পীখি।
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়দগী ফংবা কোবিদ-১৯গী পাউঃ ফগৎলকপগী চাং ৬০% হেনখ্রে; নোংমদা ফগৎলকপশিং মশিং য়াম্না হেনগৎখ্রে: হৌখিবা পুং ২৪দা ২০,০৩৩ ফগৎখ্রে নাবা ফগৎলকপগী কেসশিংনা এক্তিব কেসশিংদগী লাখ ১.১৫ হেন্না হেনগৎখ্রে; “তেস্ত, ত্রেস, ত্রীৎ”কী ললোং শীজিন্নদুনা হৌখিবা পুং ২৪দা তেস্ত লাখ ২.৪ হেন্না তৌখ্রে
স্তেৎশিং/য়ু.তি.শিংগা লোয়ননা কেবিনেৎ সেক্রেতরীনা কোবিদ-১৯গী শেম-শানবা অৱাংবা থাক্কী য়েংশিন মীফম অমা ঙসি পাঙথোকখ্রে। কোবিদ-১৯ নাবা অনাবশিংগী মরক্তা ফগৎলকপগী চাং ৬০% লানখ্রে। ঙসি ৬০.৭৩% য়ৌখি। কোবিদ-১৯ কেসশিং ঙন্না খঙদোকপা অমসুং মতম চানা ক্লিনিকেল মেনেজমেন্ত তৌবনা নোংমদা ফগৎলকপগী চাং হেনগৎলক্লি। হৌখিবা পুং ২৪গী মনুংদা, কোবিদ-১৯ নাবা মীওই ২০,০৩৩ লায়েংদুনা অপুনবা মশিং ৩,৭৯,৮৯৭ শুদুনা ফগৎলকপগী মশিং য়াম্না হেনগৎখ্রে। হৌজিক্কী ওইনা এক্তিব কেস ২,০৩,০৫১ লৈ অমদি মখোয় পুম্নমক মেদিকেলগী মীৎয়েং মখাদা লৈরি। কোবিদ-১৯ ঙাকথোক্নবা, লাকশিন্নবা অমসুং য়েংশিন্নবা সরকারগী থাক পুম্নমক্তা পুন্না হোৎনবনা ফগৎলকপশিং অমসুং এক্তিব কেসশিংগী মরক্তা খেৎনবা লেপ্তনা হেনগৎপগা লোয়ননা অফবা ফলশিং উবা ফংলি। ঙসি ফাওবদা কোবিদ-১৯গী এক্তিব কেসশিংদগী ফগৎখিবা কেসনা ১,৫২,৪৫২ হেনখ্রে। নুমিৎ খুদিংগী তেস্ত তৌবা সেম্পল তপ্না-তপ্না হেনগৎলক্লি লোয়ননা ঙসি ফাওবদা সেম্পল লাখ ৯৩রোম তেস্ত তৌখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪গী মনুংদা সেম্পল ২,৪১,৫৭৬ তেস্ত তৌখ্রে। ঙসি ফাওবদা তেস্ত তৌখিবা সেম্পলগী অপুনবা মশিং ৯২,৯৭,৭৪৯ শুখ্রে। মসি লৈবাক অসিদা তেস্তিং লেবশিংগী চাওথোরক্লিবা নেৎৱার্ক অসিনা মরম ওইরগা ওইথোকপা ঙম্বনি। লৈঙাক্কী লেব ৭৭৫ অমদি লন্নাইগী লেব ২৯৯গা লোয়ননা ঙসি লেব ১০৭৪ লৈবা ঙমখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1636094
কেন্দ্র সরকারনা রাজ্যশিংদা এন ৯৫ মাক্স ক্রোর ২ হেন্না অমসুং পি.পি.ই. ক্রোর অমা হেন্না লেম্না য়েন্থোকখ্রে
কেন্দ্র সরকারগী মরুওইবা থৌদাংদি লাইচৎ অসি থেংননবা হকশেলগী মচাক—মথুমশিং মরাং কাইনা ফংহনবনি। ২০২০গী এপ্রিল ১দগী কেন্দ্র সরকারনা রাজ্যশিংদা লেম্না এন ৯৫ মাক্স ক্রোর ২.০২ অমসুং পি.পি.ই কিত ক্রোর ১.১৮ য়েন্থোকখ্রে। লোয়ননা রাজ্যশিংদা ঐচ সি ক্বিউ তেব্লেত ক্রোর ৬.১২ হেন্না য়েন্থোকখ্রে। মসিগী মথক্তা, হৌজিক ফাওবদা ভারত্তা শাবা ভেন্তিলেতর ১১,৩০০ রাজ্যশিংদা য়েন্থোকখ্রে , মসিগী মনুংদা তোঙান-তোঙানবা হোস্পিতালশিংদা ভেন্তিলেতর ৬১৫৪ মমাংদা য়েন্থোকখ্রে। ভেন্তিলেতরশিং পানখৎপা অমসুং শীজিন্নবা হৌবগী থবকশিং ভারত সরকারনা পাংথোকলি। হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ার মিনিস্ত্রিনা রাজ্যশিংদা ওক্সিজেন সিলিন্দর লাখ ১.০২ পীখ্রে, মসিগী মনুংআ ৭২,২৯৩ ওক্সিজেন বেদশিংদা শীজিন্নরি। হৌজিক ফাওবদা , দিল্লিদা পি.পি.ই লাখ ৭.৮১ অমসুং এন ৯৫ মাক্স লাখ ১২.৭৬ , মহারাস্ত্রাদা পি.পি.ই লাখ ১১.৭৮ অমসুং এন ৯৫ মাক্স লাখ ২০.৬৪ অমসুং তামিল নাদুদা পি.পি.ই লাখ ৫.৩৯ অমসুং এন ৯৫ মাক্স লাখ ৯.৮১ মিনিস্ত্রিনা পীখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1636094
কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা তেক্স থিবা মীওই ক্রোর ২০ হেনবদা ইনকম তেক্স দিপার্তমেন্তনা লুপা ক্রোর ৬২,৩৬১ রিফন্দ তৌখ্রে
কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা তেক্স থিবা মীওইশিং মতেং পাংনবা অমসুং পন্দুনা লৈরিবা ইনকম তেক্স রিফন্দশিং পীথোক্নবা ২০২০গী এপ্রিল ৮দা প্রেস নোত অমা থোক্তুনা সরকারনা ৱারেপ লৌখিবদগী ২০২০গী এপ্রিল ৮দগী জুন ৩০ ফাওবদা ইনকম তেক্স দিপার্তমেন্তনা মিনিত অমদা য়াম্না য়াংনা কেস ৭৬ তেক্স রিফন্দ তৌখি। চয়োল ৫৬গী মনুংদা সেন্ত্রেল বোর্দ ওফ দাইরেক্ত তেক্সেসনা কেস লাখ ২০.৪৪ হেনবগী লুপা ক্রোর ৬২,৩৬১ রিফন্দ তৌখি। কোবিদ-১৯ লাইচৎ মতম অসিদা আই-তি দিপার্তমেন্তনা তেক্স থিরিবশিং মতেং পাংবা খক নত্তনা শেন ওইনা ফংনবা খুদোংচাবা পীখি। তেক্স থিবা মীওই ১৯,০৭,৮৫৩দা লুপা ক্রোর ২৩,৪৫৩.৫৭গী শেনফম রিফন্দ তৌখি অমসুং কেস ১,৩৬,৭৪৪দা লুপা ক্রোর ৩৮,৯০৮.৩৭গী কোরপোরেত তেক্স রিফন্দ তৌখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1636095
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা ঙসি নেস্নেল কেপিতেল রিজন (এন.সি.আর.)গী য়ুনিফাইদ ওইবা কোবিদ-১৯ লালোং অমগীদমক দিল্লী, হরিয়ানা অমসুং উত্তর প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রীশিংগা মীফম অমা পাংথোকখ্রে
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা ঙসি নেস্নেল কেপিতেল রিজন (এন.সি.আর.)গী য়ুনিফাইদ ওইবা কোবিদ-১৯ স্ত্রাতিজী অমগীদমক দিল্লী, হরিয়ানা অসমুং উত্তর প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রীশিংগা মীফম অমা পাংথোকখ্রে৷ এন.সি.আর. রিজনদা লাইচৎ শন্দোকপগী চাং অসি হন্থনবা কোবিদ-১৯ নারমগনি হায়না চিংনবশিং অদু তেস্ত হেন্না হেন্না তৌবদা মীৎয়েং চংবা তঙাই ফদে হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ রেপিদ এন্তিজেন তেস্ত কিৎশিং শিজিন্নদুনা তেস্ত হেন্না হেন্না তৌবা অসিনা ৱল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসন্না পীবা পাউতাক্কী মতুং ইন্না লাইনা শন্দোকপগী চাং অসি চাদা ১০গী মখাদা লৈহনবদা মতেং পাংলগনি হায়না শ্রী অমিত শাহনা ফোংদোকখ্রে৷ মীওইবগী মীনুংশিদা য়েংদুনা লাইরবা অমসুং মতেং দরকার লৈরবা মীওইশিংগী পুন্সি কনবা য়াম্না মরু ওই হায়না শ্রী অমিত শাহনা ফোংদোকখ্রে৷ শ্রী অমিত শাহনা এন.সি.আর.দা কোবিদ-১৯ মেপিংদা মতেং পাংনবগীদমক অরোগ্য সেতু অমসুং ইতিহাস এপশিং পাক শন্না শিজিন্নবা তঙাই ফদে হায়না ফোংদোকখ্রে৷ কোবিদ অনাবাশিংগীদমক দিল্লীদা শিজিন্নরিবা এম্স দিল্লী তেলিমেদিসিন কন্সল্তেসন মোদেল অদু উত্তর প্রদেশ অমসুং হরিয়ানাদসু শিজিন্নগদবনি হায়না কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা মখা তানা ফোংদোকখ্রে৷ উত্তর প্রদেশ অমসুং হরিয়ানানা মখোয়গী অনাবাশিং অদু এক্সপর্ত দোক্তরশিংদগী পাউতাক ফংনবগীদমক এম্স –তেলিমেদিসিন কোবিদ কন্সল্তেসন অদু য়াওবা য়াগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ উত্তর প্রদেশ অমসুং হরিয়ানাদা লৈরিবা অপিকপা হোস্পিতালদা লৈরিবা দোক্তরশিংদা তৌগদবা ত্রনিং অদুসু তেলি-ভিদিওগ্রাফীগী মতেংনা এম্সনা পাংথোকপা ঙম্লগনি৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1635978
আশাগী থৌমী ৪২০০০না ইমুং কোতী ১.৫৯রোম থুংনা খুদোংথিনিংঙাই ওইবা-ওইদবা য়েংবগী সর্ভে তৌবা
কর্নাতকাগী আশা ৪২,০০০না রাজ্য অসিনা কোবিদ-১০ অসি মায় পাক্না লান্থেংনরিবা অসিদা মরুওইবা য়ুম্বি অমা ওইনা চংশিল্লক্লি। মখোয়শিংনা কোবিদ-১৯গী ইমুং-মনুংশিং সর্ভে তৌবদা নিংথিজনা শরুক য়াখ্রে অমসুং রাজ্য অমদগী রাজ্য চত্থোক-চৎশিন তৌরিবা পেসেঞ্জরশিং, মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিং অমসুং খুন্নাইদুগী অতৈ মীওইশিং অদু কোবিদ-১৯গী লাইওংশিংগী স্ক্রীনিং তৌখ্রে। কোবিদ-১৯ অসি মীওই কাংলুপ খরদা খুদোংথিনিংঙাই ওইবা মওংদা হেনগৎলকপা অসি খংদোক্লদুনা অনাবা, নারি-শারি তৌবা মীশিং অমসুং ইম্যুন ৱাৎনা লৈবা মীশিং লৈবা ইমুংশিংদা মতম অমুক্তংদা মসক খংদোক্তুনা ইমুং কোতী ১.৫৯ থুংনা পাংথোকপা ঙমখ্রে। আশাশিংনা কন্তেনমেন্ত জোনশিংদা নোংমদা অমুরক্তগী হৌরগা নুমীৎ ১৫গী মনুংদা অমুক চত্তুনা মখোয়গী মফম অদুদা য়াত্থোক্লবা মতমশিংদা চাং ৱাংনা খুদোংথিনিংঙাই ওইরবা কাংলুপশিংগুম্বশিং চাং নাইনা নিংথিনা য়েংশিল্লি। আই.এল.আর./এস.এ.আর.আই.গী লাইওংশিং লৈবা মীশিংগী ইমুংদা অমসুং স্তেত হেল্থ দিপার্তমেন্ত হেল্পলাইন নম্বরশিংদা কোল তৌরকপা চাং ৱাংনা খুদোংথিনিংঙাই ওইরবা মীশিংগী য়ুমশিংদসু চত্তুনা য়েংশিল্লি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1636106
জল জীবন মিসন: লোকদাউন মনুংদা য়ুমথোং লাখ ১৯দা তোতি ঈশিং ফংহনখ্রে
লৈবাক পুম্বনা কোবিদ-১৯ লায়চৎ লান্থেংনরিঙৈ মতমদা, কেন্দ্র সরকারনা খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা তোতি ঈশিং ফংহন্দুনা ‘খুঙ্গংগী মফমশিংদা অফবা থক্নবা ঈশিংগী প্রোবিজন’ শেম্নবা অঙম্বা হোৎনরি, মসিনা মীয়ামদা মখোয়গী ময়ুমদা ঈশিং ফংহন্দুনা মীয়াম পুন্না ঈশিং শোকনবা মফমশিং মী তীনদনবা লোয়ননা মফম অদুগী মীয়াম অমদি রিতর্নীশিংদা থবক পীদুনা মসিনা খুঙ্গংগী লেন্মীৎলোন ফগৎহনগনি। ২০২০-২১গী অহানবা থা অহুমদা, লৈবাক অসিগী খুঙ্গংশিংদা তোতি ঈশিং লাখ ১৯ ফংহনবা ঙমখ্রে। মসি পুম্নমক অসি কোবিদ-১৯ লায়চৎনা মরম ওইরগা থবক শুবদা অকাইবা পীবসু স্তেৎশিংনা কন্না হোৎনবনা ওইথোকপা ঙমখি। মিসন অসিনা লৈবাক অসিগী মীয়াম পুন্না হোৎন্দুনা প্রধান মন্ত্রীগী খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা থক্নবা ঈশিং ফংহনবগী ৱাখল্লোন হায়বদি জল জীবন মিসন অসি ‘জন অন্দোলন’-মীয়ামগী ইহৌ অমা ওইন্নবা পান্দমসু থম্লি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1635954
কোবিদ-১৯না মরোমদোম লেপচবা ভারত ফংবা ঙম্নবা তাঞ্জা অমা পীরি, হায়না দা: রঘুনাথ মশেলকরনা হায়খ্রে
কোবিদ-১৯না লৈবাকসিদা লৈরিবা মীপুম খুদিংদা ইরোমদোম লেপচবা ভারত ফংবা ঙম্নবা অমুক হন্না শাগৎনবা, অমুক হিংগৎহন্নবা অমদি ঐখোয় ইশাবু অমুক হন্না শেমদোকচনবা তাঞ্জা অমা পীরে, হায়না প্ম ভিভুষন, দা: রঘুনাথ অনন্ত মশেলকরনা ফোঙদোকখ্রে‍। ৱাফমসি মহাক্না নোর্থ ইস্ত ইনস্তিত্যুত ওফ সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী (সি.এস.আই.আর.-এন.ই.আই.এস.তি.)না শীন্দুনা পাঙথোকপা কাউন্সিল ফোর সাইন্তিফিক এন্দ ইন্দস্ত্রিএল রিছর্চ-সম্মর রিছর্চ ত্রেনিং প্রোগ্রাম (সি.এস.আই.আর.-এস.আর.তি.পি.), ২০২০গী মনুং চন্না “ইশাদা থাজবগা লোয়ননা ইরোমদোম লেপচবা ভারত” হায়বা হীরমসিদা ৱা ঙাঙবদা ফোঙদোকখিবনি‍। দা: মশেলকরনা হায়খিবদা ঐখোয়না ইরোমদোম লেপচপবা ভারত ফংনবা হোৎনবদা ঐখোয়না ইশাবু মালেমসিদগী তোখাইনা থম্লোইদবনি মদুগী মহুত্তা মালেমগী সপ্প্লাই চেন অসিগা পুনশিনগদবনি‍। মহাক্না ‘ইরোমদোম লেপচবা ভারত’কী য়ুম্বী মঙা – লৈয়ু, শাউ, হেন্না ফবা শাননবা লৈয়ু, হেন্না ফবা লৈননবা শাউ, অমদি পুন্না শামিন্নৌ (পব্লিক-প্রাইভেত পার্ত্নরসিপ শেমবা), হায়বা হীরমসিদা ৱাফমশিং থমখি‍।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1636108
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
- কেরলাঃ মরম চাবা হৌরকফম লৈত্রবসু কোবিদ-১৯ পোজিতিব কেস মশীং হেনগৎলক্লিবসি য়েংদুনা রাজ্য অসিগী কোনুং থিরুবানন্তপুরমদা এন্তিজেন তেস্ত তৌবা হৌরগনি। শহরগী ৱার্দ ১৮দা কন্তেন্মেন্ত জোন লাউথোকখ্রে। ভি.এস.এস.সি.দা ভাইরস অসি পোজিতিব ওইবা স্তাফ অনী লৈরকপদগী অহেনবা তেস্ত তৌরগনি। লম্বোইবী অমা য়াওনা কেরলা মচা তরুক রাজ্য অসিগী মপান্দা কোরোনানা মরম ওইদুনা মীওই লৈখিদ্রে, তোঙানবা রাজ্যশিংদা অহুম অমসুং গল্ফ লৈবাক্তা অমা। ঙরাং, কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ১৬০ লাকপা অমসুং নাবা ফবা মশীং ২০২ লাকপগা লোইননা নাবা ফবা মশীংনা অনৌবা কেস মশীংদগী হেনখ্রে। অনাবা মীওই ২০৮৮ রাজ্য অসিদা তোঙান-তোঙানবা হোস্পিতালশিংদা লাইনা অসিদগী লাইয়েংলি।
- তমিল নাদুঃ চহী ৯৩ শুরবী নুপী অমা কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা পুদুচেরীদা লৈখিদ্রে অনৌবা কেস ২৪ লাকপগা লোইননা অপুনবা কেস ৮২৪ শুরে; অনৌবা কেসশিং অসিগী মনুংদগী পুচেরীদা ২৩ অমসুং করাইকালদা অমনি। মদুরাইদা, কোবিদ-১৯ কেস হেনগৎলকপদগী হোম আইসোলেসন্দা মাইল্দ ওইবা সিম্পতোমশিং তেস্ত তৌবা হৌরে। তমিলনাদুদা নোংমদা লাকপা খ্বাইদগী য়াম্বা কেস ওইনা ৪,৩৪৩ লাকখ্রে অমসুং ৫৭ লৈখিদ্রে, ২০২৭না চেন্নইদগীনি। রাজ্য অসিগী অনৌবা কেস মশীং অসি ৯৮,৩৯২নি, মসিগী মনুংদগী ৪১০৪৭না এক্তিব কেসনি। অপুনবা ওইনা মীওই ১৩২১ লাইচৎ অসিনা মরম ওইদুনা লৈখিদ্রে।
- করনাতাকাঃ অনৌবা চৎন-কাংলোনগী মতুং ইন্না, লাইওং উত্তবা, চহী ৫০গী মখাদা লৈবা অমসুং ওক্সিজেন লেবেলনা ৯৫% নত্ত্রগা মসিদগী হেনবা অনাবশিংবু হোম আইসোলেসনগীদমক য়াথং পীখ্রে। হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী মখাদা কন্ত্রেক ওইনা থবক তৌরিবা দোক্তরশিংনা মখোয়না থবক রিগুলার ওইহনবীনবা দিমান্দ পীবদা থেংথবদগী রাজ্য সরকারনা মখোয়গী থাগী তোলোপ ৪৫,০০০দগী ৬০,০০০দা হেনগৎখ্রে। ঙরাং অনৌবা কোবিদ কেস ১৫০২, দিসচার্জ ২৭১ অমসুং ১৯ লৈখিদ্রে। অপুনবা পোজিতব কেসঃ ১৫০২, এক্তিব কেসঃ ৯৪০৬, লৈখিদ্রবাঃ ২৭২।
- অন্ধ্র প্রদেশঃ আই.সি.এম.আর.না কিং জিওর্জ হোস্পিতাল, বিশাখাপতনম্বু আই.সি.এম.আর. অমসুং ভারত বাইওতেক ইন্তর্নেসনেল লিমিতেদকা পুন্না খুৎশম্নদুনা পুথোকপা কোবিদ-১৯ তিকা (বি.বি.ভি.১৫২ কোবিদ ভেক্সিন)গী ক্লিনিকেল ত্রাইএল তৌনবগীদমক লৈবাক অসিদা লৈরিবা সেন্তর ১২গী মনুংদা চল্লে। তিকা অসি ক্লিনেকেল ত্রাইএল তৌরবা মতুংদা ঙল্লবদা ওগস্ত ১৫ ফাওবগী মনুংদা মীয়ামগী হকশেলগীদমক শীজিন্নবা হৌনবা পান্দম থম্লি। দিজল লোকো সেদ, বিশাখাপতনম্না চেগী শেলশিং, চে অমসুং খুৎশু খুৎলাইশিংবু সেনিতাইজ তৌনবা অলত্রাভাইওলেৎ রেদিএসন্দা য়ুম্ফম ওইবা দিসইনফেক্তেন্ত অমা পুথোকখ্রে। খুৎলাই অসি ভাইরস, নুংশিত্তা পাইদুনা চৎপা বেক্তরিয়াশিং অমসুং মোল্দ স্পোর্সশিংবু ৯৯% হাৎপা ঙম্বা জর্মিকে অলত্রাভাইওলেৎ রাইত্তগী থাদোক্লকপা য়ু.ভি. রেদিএসনগী প্রিন্সিপালদা শেম্বনি। হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা সেম্পল ৩৮,৮৯৮ তেস্ত তৌরবা মতুংদা অনৌবা কেস ৮৩৭, দিসচার্জ তৌখিবা ২৫৮, অমসুং লৈখিদ্রবা ৫ রিপোর্ত তৌরকখ্রে। কেস ৮৩৭গী মনুংদগী ৪৬না ইন্তর স্তেত কেসনি অমসুং অনীনা মপান্দগীনি। অপুনবা কেসঃ ১৬,৯৩৪, এক্তিব কেসঃ ৯০৯৬, দিসচার্জঃ ৭৬৩২, লৈখিদ্রবাঃ ২০৬।
- তেলঙ্গানাঃ রাজ্য সরকারনা হাই কোর্ত্তা রাজ্য অসিদা মোবাইল তেস্তিং লেব হাংনবগী থৌরাং লৈতে অমসুং আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্তনা হেন্না মরীক চুম্না রিজলৎ পীবনা মখা তানা চত্থখিগনি হায়খ্রে। হাইদেরবাদতা লৈবা ভারত বাইওতেক্না পুথোকপা কোবিদ-১৯গী তিকা অসি আই.সি.এম.আর.না ওগস্ত ১৫ ফাওবদা হৌদোক্নবা থৌরাং তৌরি। কোভাক্সিন হায়না মিং থোন্দুনা হ্যুমেন ক্লিনিকেল ত্রাইএল তৌনবা হোৎনরি। পঞ্জাগত্তাগী নিমসসু তেস্তিং সাইৎ অমা ওইরি। ঙরান ফাওবদা লৈখিবা অপুনবা কেসঃ ১৮৫৭০, এক্তিব কেসঃ ৯২২৬, লৈখিদ্রবাঃ ২৭৫ দিসচার্জঃ ৯০৬৯।
- মহারাস্ত্রাঃ রাজ্য অসিদা শগোলশেল নুমিত্তা কোবিদ-১৯দগী নাবা ফরবা মীওই লাখ অমা লানখ্রে, অনৌবা কেস ৬,৩৩০ হাপচিল্লকপগা লোইননা অপুনবা কেস মশীং ১,৮৬,৬২৬ য়ৌরে। রাজ্য অসিদা লৈরিবা অপুনবা এক্তিব মশীংনা ৭৭২৬০নি। মুম্বাই অনৌবা কেস ১৫৫৪ হাপচিল্লক্তুনা অপুনবা রিপোর্ত তৌরকখ্রবা কেস মশীং ৮০,২৬২ শুহনখ্রে।
- গুজরাৎঃ পুং ২৪গী মনুংদা অনৌবা কেস ৬৮১ লাকপগা লোইননা হৌজিক ফাওবদা অপুনবা কেস ৩৩৯৯৯ য়ৌরে। রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা ১৯ লৈখিদবগা লোইননা অপুনবা লৈখিদবা মশীং ১,৮৮৮ শুখ্রে। অহেমদবাদতগী খ্বাইদগী য়াম্বা কেস ২০২ লাকখি অদুগা সুরত্তগী ১৯১ লাকখি। রাজ্য অসিদা এক্তিব কেস মশীগ ৭,৫১০ লৈরি। রাজ্য অসিদা অপুনবা সেম্পল ৩.৮৮ লাখ তেস্ত তৌখ্রে।
- রাজস্থানঃ ঙসি অঙনবা অয়ুক ফাওবদা অনৌবা কেস ১২৩ লাকপগা লোইননা মীওই ৫ লৈখিদ্রে। শগোলশেল নুমিত্তা অনৌবা কেস ৩৫০ অমসুং মীওই ৯ লৈখিদ্রে। রাজ্য অসিগী অপুনবা মশীং ১৮৭৮৫ য়ৌখ্রে। এক্তিব কেসনা ৩৩০৭নি।
- মধ্য প্রদেশঃ অনৌবা কেস ২৪৫ লাক্তুনা অপুনবা কেস মশীং ১৪,১০৬ য়ৌখ্রে। রাজ্য অসিদা এক্তিব কেস মশীং ২,৭০২ য়ৌখ্রে। লৈখিদ্রবা মশীংনা ৫৮৯নি।
- ছতিশগরঃ অনৌবা পোজিতিব কেস ৭২ লাকপগা লোইননা মসিনা অপুনবা কোবিদ-১৯ কেস মশীং ৩০১৩ শুখ্রে। খ্বাইদগী নৌবা রিপোর্ত অমগী মতুং ইন্না রাজ্য অসিদা এক্তিব কেস মশীং ৬৩৭ লৈরি।
- গোৱাঃ শগোলশেল নুমিত্তা অনৌবা কেস ৯৫ কোবিদ-১৯না নারে হায়বা খঙবা ঙমখ্রে। মসিগা লোইননা রাজ্য অসিদা লৈরিবা অপুনবা অনাবসি ১৪৮২ য়ৌরে। রাজ্য অসিদা এক্তিব কেস ৭৪৪ লৈরি।
- অসমঃ জি.এম.সি.ঐচ. গৌহাতীদা প্লাজমা বেঙ্ক হৌদোকখ্রে, অহানবা কোবালেসেন্ত দোনর দা. লিথিকেস মশামক দোক্তর অমনি।
- মনিপুরঃ বোক্সিং আইকোন অমসুং এসিয়ান গেমস্তা সনাগী তক্মান ফংখিবা মনিপুরগী দিঙ্কো সিংহ কোবিদ-১৯দগী নাবা ফরে অমসুং মহাক হৌজিক কোবিদ১৯ নেগেতিব ওইরে।
- মেঘালয়ঃ মেঘালয়দা মীওই অহুম অমগা কোবিদ-১৯ পোজিতিব অইরে, অনী অমনা নোংপোক খাসি হিলস্তগীনি (বি.এস.এফ.) অমসুং অমনা হাই রিস্ক কন্তেক ওইরিবা রি ভোইদগীনি। অপুনবা এক্তিব কেস মশীং ১৮শুরে অমসুং ৪৩ নাবা ফখ্রে।
- মিজোরমঃ মিজোরমদা ঙসি রিকোবর্দ তৌখ্রবা অনাবা অমা দিসচার্জ তৌখ্রে। হৌজিক রাজ্য অসিদা এক্তিব কেস ৩৫ লৈরি, ১২৭ নাবা ফখ্রে। অপুনবা কোবিদ-১৯ কেস মশীংনা ১৬২নি।
- নাগালেন্দঃ নাগালেন্দদা অনৌবা কোবিদ-১৯ কেস লাক্তুনা রাজ্য অসিগী অপুনবা মশীংদা ৫৩৯ শুখ্রে, এক্তিব কেস ৩৪২ অমসুং রিকোবর্দ তৌখ্রবনা ১৯৭নি।
- পঞ্জাবঃ পঞ্জাবকী মুখ্য মন্ত্রীনা পাবা লাইবা পনাব কোবিদ-১৯ ক্লিনিকেল মেনেজমেন্ত মেনুএল অমা হেলথকেয়র প্রোবাইদরশিংগীদমক ফোংখ্রে। মসিগী মরুওইবা পান্দমদি লাইচৎ অসিগী মাইকৈশিং খঙদোক্তুনা মসিদগী ঙাকথোক্তুনা লৈতবগী চাং হন্থনবা হোৎনবনি। মেনুএল অসিবু মহাক্কী লৈঙাক্কী 'মিসন ফতে'গী শরুক অমনি হায়রদুনা মুখ্য মন্ত্রীনা হায়খি, মসিনা লৈবাক অসিগী চৎকদবা প্রোতোকোলশিং অমসুং পঞ্জাবকী ওইবা তঙাইফদবা কোবিদ মেনেজমেন্তকগী মরক্তা থোং ওইনা মথৌ তৌরগনি অমসুং লাইচৎ অসিবু শেন্নবদা হেন্না লাইহন্নবা ওইনা অনাবশিংবু শেন্নবদা হেন্না খুদোংচারগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
ফেক্তচেক

PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
03 JUL 2020 6:32PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
Description: Image
Updates on Covid-19 from Ministry of Health and Family Welfare: Recovery rate crosses 60%; Sharp rise in daily recoveries: 20,033 recovered in the last 24 hours; Recoveries exceed active cases by more than 1.5 lakh; More than 2.4 lakh tested in 24 hours
A high-level review meeting on preparedness for COVID-19 was held today by the Cabinet Secretary with the States/UTs. The recovery rate among COVID-19 patients stands at 60.73% today. Early detection and timely clinical management of COVID-19 cases have resulted in increasing daily recoveries. During the last 24 hours, a sharp rise of recoveries was observed, with 20,033 COVID-19 patients having been cured, taking the cumulative figure to 3,79,891. Presently, there are 2,27,439 active cases and all are under medical supervision. As on date, there are 1,52,452 recovered cases more than the active COVID-19 cases.
There has been a steady rise in the samples tested every day with close to 93 lakh samples being tested till date. During the last 24 hours 2,41,576 samples have been tested. The cumulative number of samples tested, as on date, is 92,97,749. This has also been possible due to the very expanding network of testing labs in the country. With 775 labs in the government sector and 299 private labs, there are as many as 1074 labs today.
For details:
More than 2 Crore N95 Masks & more than 1 Crore PPEs distributed Free of Cost by Central Government to States
Union Government’s central role has been in strengthening health infrastructure to fight the pandemic. Since 1st April 2020, Centre has distributed more than 2.02 crore N95 masks and more than 1.18 crore PPE kits to States / UTs / Central Institutions, free of cost. Also, more than 6.12 crore HCQ tablets have been distributed to them. In addition, so far, 11,300 ‘Make in India’ ventilators have been dispatched to various States / UTs / Central Institutions, out of which 6154 ventilators stand already delivered to various hospitals. This will help to bridge the massive gap in availability of ventilators in COVID ICU facilities. MoHFW is also supplying 1.02 lakh oxygen cylinders to States/UTs, out of which 72,293 have been delivered to strengthen oxygen beds. Till now, 7.81 lakh PPEs and 12.76 lakh N95 masks have been supplied in Delhi, 11.78 lakh PPEs and 20.64 N95 masks in Maharashtra, and 5.39 lakh PPEs and 9.81 lakh N95 masks in Tamil Nadu by MoHFW.
For details:
Income Tax Department refunded Rs. 62,361 crore to more than 20 lakh taxpayers amid COVID-19 pandemic
In pursuance to the Government’s to issue pending income tax refunds in order to help taxpayers in a COVID-19 pandemic situation, the Income Tax Department has issued tax refunds at a speed of 76 cases per minute from 8th April to 30th June, 2020. During this period of just 56 weekdays, the Central Board of Direct taxes issued refunds in more than 20.44 lakh cases, amounting to more than Rs. 62,361 crore. Taxpayers are experiencing this facet of the I-T Department which is not only taxpayer-friendly, but also that of a facilitator providing liquidity in this hard time of COVID-19 pandemic. Income tax refunds amounting to Rs. 23,453.57 crore have been issued in 19,07,853 cases to taxpayers and corporate tax refunds amounting to Rs. 38,908.37 crore have been issued in 1,36,744 cases to taxpayers during this period.
For details:
Union Home Minister held a meeting with Chief Ministers of Delhi, Haryana and Uttar Pradesh for a unified Covid19 strategy for National Capital Region
Union Home Minister Shri Amit Shah held a meeting with Chief Ministers of Delhi, Haryana and Uttar Pradesh for a unified strategy for COVID19 in the National Capital Region(NCR) yesterday. He emphasised on the need to focus on more testing of those suspected of Covid19 so that the infection rate in the NCR region can be reduced. Shri Amit Shah said that adoption of more testing via Rapid Antigen Test Kits will help in reducing infection transmission rate below 10% as suggested by World Health Organization. He emphasised on the importance of the humanitarian perspective to save lives of the poor and the needy, said the focus should be on early hospitalisation of patients, so that the mortality rate can also be reduced. Shri Amit Shah also stressed on the wide use of Arogya Setu and Itihas Apps to help COVID19 mapping in the NCR. The Minister added that the AIIMS Delhi Telemedicine consultation model being used in Delhi for COVID patients should be replicated in Uttar Pradesh and Haryana also. Minister for Health and Family Welfare Dr. Harsh Vardhan and senior officials of the Government of India, Uttar Pradesh, Haryana and Delhi governments were also present at the meeting.
For details:
About 1.59 crore households covered in a Vulnerability Mapping Survey by 42000 ASHAs in Karnataka
Karnataka’s 42,000 ASHAs have emerged as a crucial pillar in the State’s success in combating COVID-19. They have been actively participating in the COVID-19 household surveys and screening inter-state passengers, migrant workers, and others in the community for symptoms of COVID-19. Recognizing the increased vulnerability of certain population groups to COVID-19, in a one-time survey to identify households with the elderly, persons with co-morbidities, and immuno-compromised individuals, about 1.59 crore households were covered. ASHAs regularly monitor such high-risk groups in their area with periodicity of follow-up visits varying from once a day in the Containment Zones to once every 15 days in other areas. They also visit the houses of persons expressing complaints of ILI/SARI symptoms, and high-risk individuals who have called the State Health Department helpline numbers.
For details:
Jal Jeevan Mission: during lockdown, 19 lakh households provided tap connections
When the whole country is fighting the Covid-19 pandemic, Central Government is making all efforts for ‘provision of safe drinking water in rural areas’ by providing tap connections in rural households, so that people can get water in their premises underJal Jeevan Mission (JJM). It would avoid gathering at public stand-posts to fetch water as well as provide employment to locals along with the returnees, which in turn will boost rural economy. In the first quarter of 2020-21, 19 lakh tap connections have been provided in villages across the country. This has happened because of concerted efforts of the States despite adverse working conditions due to Covid-19 pandemic. The mission is under implementation in partnership with States.
For details:
Union HRD Minister releases 8 weeks' alternative academic calendar for Primary stage
In order to engage students meaningfully during their stay at home due to COVID-19 through educational activities at home with the help of their parents and teachers, the alternative academic calendars for students, parents and teachers at primary and upper primary stage have been developed by the NCERT under the guidance of the MHRD. Union Minister for Human Resource Development Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank released Alternative Academic Calendar for 8 weeks for primary stage yesterday. Speaking on the occasion the Minister said that this Calendar provides guidelines to teachers on the use of various technological tools and social media tools available for imparting education in fun-filled, interesting ways, which can be used by learner, parents and teachers even while at home.
For details:
COVID-19 serves as a clarion call to achieve Atmanirbhar Bharat, says Dr Raghunath Mashelkar
COVID-19 has brought into the country a clarion call for everyone to rebuild, recover, and re-imagine ourselves in order to achieve Aatmanirbhar Bharat, said Padma Vibhushan, Dr Raghunath Anant Mashelkar. Delivering a talk on “Building Aatmanirbhar Bharat with Aatmabishwas”, Dr Mashelkar said that in our endeavour to attain self-reliance or Aatmanirbhar Bharat, we cannot isolate ourselves from the world but integrate with global supply chain. He emphasized on five pillars of ‘aatmanirbharata’ – Buy, Make, Buy to make better, Make to buy better, and Make it together (building public-private partnerships).
For details:
All Centrally protected monuments of ASI to open from 6th July 2020: Shri Prahlad Singh Patel
Union Minister of State for Culture and Tourism (I/c),Shri Prahlad Singh Patel has announced that Ministry of Culture & Archaeological Survey of India (ASI) has decided to open all the centrally protected monuments by completely abiding safety protocols from 6th July 2020. He said that only those monuments/ Museums which are in the non-containment zone will be open for visitors. All Centrally protected monuments and Sites shall be bound by the protocols like sanitization, social distancing and other health protocols issued by the Ministry of Home Affairs and Ministry of Health and Family Welfare. Any specific orders of the State and/or District administration shall also be strictly implemented, he added.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Kerala: State to begin Antigen test in the Capital Thiruvananthapuram district soon, in view of the Covid-19 positive cases without evident sources. 18 wards in the city have been declared containment zones. More tests will be conducted at VSSC where two staff members were tested positive for the virus. Six Keralites, including a nun, succumbed to the coronavirus outside the state- three each in various states and in the Gulf region. Yesterday the number of Covid recoveries exceeded new cases in the state with 202 recoveries and 160 new cases. 2,088 patients are still undergoing treatment for the disease in various districts.
• Tamil Nadu: 93-year-old woman succumbs to Covid-19 in Puducherry, 24 new cases take tally to 824; among the new cases, 23 are in Puducherry and one is in Karaikal. In Madurai, with the surge in Covid-19 cases, patients with mild symptoms are now being treated in home isolation. Highest single-day spike in Tamil Nadu with 4,343 cases and 57 deaths reported yesterday with 2027 new cases from Chennai. New cases State’s tally of Covid cases is now 98,392 with 41047 of them active. Total of 1321 have succumbed to the pandemic so far.
• Karnataka: As per new guidelines of the State government, asymptomatic Covid-19 patients who are below 50 and having oxygen saturation equal or above 95 per cent shall be considered for home isolation. With contractual doctors in the Health and Family Welfare Department threatening to go on strike from July 8 over the delay in fulfilling their demand of regularisation of service, the State Government on Thursday issued an order increasing their salaries from Rs 45,000 to Rs 60,000 per month. 1502 new covid cases, 271 discharges & 19 deaths reported yesterday. Total positive cases: 18,016, Active cases: 9406, Deaths: 272.
• Andhra Pradesh: ICMR has selected King George Hospital, Visakhapatnam among the 12 centers across the country which have been identified for clinical trials of the indigenous Covid-19 vaccine (BBV152 COVID Vaccine) developed jointly by ICMR and Bharat Biotech International Limited. The vaccine is envisaged for launch for public health use latest by August 15, 2020 after completion of all clinical trials. Diesel Loco Shed, Visakhapatnam, has come up with ultraviolet radiation-based disinfectant to sanitise currency notes, papers and tools. The equipment works on the principal of UV radiation emitted from a germicidal ultraviolet light that kills up to 99.9 per cent of viruses, airborne bacteria and mold spores. 837 new cases, 258 discharged and five deaths reported during last 24 hours after testing 38,898 samples. Of the 837 cases, 46 are inter-state cases and two from abroad. Total cases: 16,934, Active cases: 9096, Discharges: 7632, Deaths: 206.
• Telangana: State government informed High Court that it has no plans to introduce mobile testing labs in the state and added that it would continue to stick with RT-PCR tests which are more accurate. First vaccine against Covid19, developed by Hyderabad based Bharat Biotech, is envisioned to be launched by ICMR by August 15. Human clinical trials for the vaccine named COVAXIN put on fast-track. NIMS, Punjagutta is one of the testing sites. Total cases reported till yesterday: 18570, Active cases: 9226, Deaths: 275, Discharges: 9069.
• Maharashtra: The state on Thursday witnessed crossing than one lakh cured patients of Covid 19, even as with the addition of 6,330 new reported cases the total cases tally stood at 1,86,626. Total active cases in the state are 77260. Mumbai added 1554 new cases taking the total number of reported cases to 80,262.
• Gujarat: In Gujarat, the number of Covid-19 cases has reached 33,999 with 681 new cases reported during the last 24 hours. 19 patients have lost their lives taking the total death due to Covid-19 in the state up to 1,888. Maximum of 202 new cases have been reported from Ahmedabad city, while Surat recorded 191 new cases. There are 7,510 active cases in the state. The state has carried out 3.88 lakh tests so far.
• Rajasthan: 123 new COVID-19 positive cases and 5 deaths have been reported in Rajasthan till this morning. On Thursday, 350 new cases and 9 deaths were reported in all. Total number of cases stands at 18,785 while number of active cases is only 3,307.
• Madhya Pradesh: 245 new cases have been reported, which takes the total number of cases to 14,106. There are 2,702 active cases in the state. Death toll stands at 589.
• Chhattisgarh: 72 new cases have been identified in Chhattisgarh taking the COVID-19 tally to 3,013. There are 637 active cases, as per latest report.
• Goa: 95 samples tested positive for COVID-19 in the state on Thursday, which takes the COVID-19 tally up in the state to 1,482. The number of active patients is 744.
• Assam: Plasma Bank started at GMCH, Guwahati, first convalescent donor Dr. Lithikesh is a doctor.
• Manipur: Boxing Icon and Asian Games Gold Medallist Dingko Singh from Manipur has recovered and is now COVID19 negative.
• Meghalaya: Three more persons tested positive for COVID19 in Meghalaya, two from East Khasi Hills (BSF) and one high risk contact from Ri Bhoi. The total active cases stands at 18 in the state and 43 have recovered so far.
• Mizoram: One recovered Covid-19 patient discharged in Mizoram today. Now active cases stands at 35 while 127 discharged till date. The COVID-19 tally in state reached 162.
• Nagaland: Fresh cases of COVID-19 positive have been detected in Nagaland taking the total number of positive cases in the state to 539 with 342 active cases while 197 have recovered.
• Punjab: Punjab Chief Minister released an easy-to-understand Punjab COVID-19 Clinical Management Manual as a single reference point for all healthcare providers, with the overall aim of reducing the mortality rate through a cohesive and coordinated approach dealing with all facets of the pandemic. Describing the Manual as a force multiplier for his government’s `Mission Fateh’, the Chief Minister said it will serve as a bridge between the national protocol and the State’s requirements on COVID management. It will give healthcare providers dealing with the care and management of Coronavirus positive patients easy access to the tools needed for better handling of the pandemic, he added.