Ministry of Science & Technology
COVID-19 serves as a clarion call to achieve Atmanirbhar Bharat, says Dr Raghunath Mashelkar
Dr. Mashelkaremphasizes on five pillars of ‘atmanirbharata’ – Buy, Make, Buy to make better, Make to buy better, and Make it together (building public-private partnerships)
03 JUL 2020 2:12PM by PIB Delhi
COVID-19 has brought into the country a clarion call for everyone to rebuild, recover, and re-imagine ourselves in order to achieve Atmanirbhar Bharat, said Padma Vibhushan, Dr Raghunath Anant Mashelkar.
He was delivering a talk on “Building Atmanirbhar Bharat with Atmabishwas” under the Council for Scientific and Industrial Research-Summer Research Training Programme (CSIR-SRTP), 2020, programme coordinated by the North East Institute of Science and Technology (CSIR-NEIST).
Dr Mashelkar said that in our endeavour to attain self-reliance or Atmanirbhar Bharat, we cannot isolate ourselves from the world but integrate with global supply chain. He emphasized on five pillars of ‘atmanirbharata’ – Buy, Make, Buy to make better, Make to buy better, and Make it together (building public-private partnerships). He said that he has unequivocal confidence in the youth power of the country, which needs to be harnessed with a back-up of technology and trust, for our country to flourish.
Dr Mashelkar was of the view that the ‘Make in India’ initiative should not only focus on assembling products, but inventing in India as well. He said that assembling products will no doubt create jobs, but for newer substitutes, we need to do vigorous research. Underlining the importance of research, he said research converts money into knowledge and innovation converts knowledge into money, so both needs to go hand in hand for our nation to prosper. He emphasized that we have talent and technologies but now we need to build trust or believe in our capabilities.
This is important because the post-COVID-19 world would be looking for an alternative destination to China as the trust on them is lost. And India has emerged as a viable alternative for which India needs to build proper logistics and adequate infrastructure to ease the process of doing business and build a favourable climate for foreign investments.
He said that India’s fortune is going to change in a big way because she is recognised as one of the politically trusted countries of the world. He concluded by elucidating upon 10 Mashelkar mantras (or the 10 RAM Mantras), namely: (1) Aim high - Aspirations are your possibilities; (2) Perseverance; (3) We are always a part of the solution not the problem; (4) Create your own doors when all the other doors are closed; (5) Work hard in silence, let success make all the noise; (6) Three important attributes - Innovation, Passion, Compassion in the heart; (7) We can do anything but not everything - Focus on what you do; (8) Be positive; (9) New skills and new technologies are required as the world is changing; and (10) There is no limit to human imagination, human achievement, and human endurance.
His message to the youth brigade is to believe that the best is yet to come and urged everybody to keep working hard and age should not be a deterrent, and that will only take our country to the zenith, which is his dream for an Atmanirbhar Bharat with ‘atmabishwas’.

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯না মরোমদোম লেপচবা ভারত ফংবা ঙম্নবা তাঞ্জা অমা পীরি, হায়না দা: রঘুনাথ মশেলকরনা হায়খ্রে
দা: মশেলকরনা ‘মরোমদোম লেপচবা’গী য়ুম্বী মঙাগী মতাংদা ৱাফম থমখ্রে - লৈয়ু, শাউ, হেন্না ফবা শানবা লৈয়ু, হেন্না ফবা লৈনবা শাউ, অমদি পুন্না শামিন্নৌ (পব্লিক-প্রাইবেত পার্ত্নরসিপ শেমবা)
03 JUL 2020 2:12PM by PIB Imphal
কোবিদ-১৯না লৈবাকসিদা লৈরিবা মীপুম খুদিংদা ইরোমদোম লেপচবা ভারত ফংবা ঙম্নবা অমুক হন্না শাগৎনবা, অমুক হিংগৎহন্নবা অমদি ঐখোয় ইশাবু অমুক হন্না শেমদোকচনবা তাঞ্জা অমা পীরে, হায়না প্ম ভিভুষন, দা: রঘুনাথ অনন্ত মশেলকরনা ফোঙদোকখ্রে‍।
ৱাফমসি মহাক্না নোর্থ ইস্ত ইনস্তিত্যুত ওফ সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী (সি.এস.আই.আর.-এন.ই.আই.এস.তি.)না শীন্দুনা পাঙথোকপা কাউন্সিল ফোর সাইন্তিফিক এন্দ ইন্দস্ত্রিএল রিছর্চ-সম্মর রিছর্চ ত্রেনিং প্রোগ্রাম (সি.এস.আই.আর.-এস.আর.তি.পি.), ২০২০গী মনুং চন্না “ইশাদা থাজবগা লোয়ননা ইরোমদোম লেপচবা ভারত” হায়বা হীরমসিদা ৱা ঙাঙবদা ফোঙদোকখিবনি‍।
দা: মশেলকরনা হায়খিবদা ঐখোয়না ইরোমদোম লেপচপবা ভারত ফংনবা হোৎনবদা ঐখোয়না ইশাবু মালেমসিদগী তোখাইনা থম্লোইদবনি মদুগী মহুত্তা মালেমগী সপ্প্লাই চেন অসিগা পুনশিনগদবনি‍। মহাক্না ‘ইরোমদোম লেপচবা ভারত’কী য়ুম্বী মঙা – লৈয়ু, শাউ, হেন্না ফবা শাননবা লৈয়ু, হেন্না ফবা লৈননবা শাউ, অমদি পুন্না শামিন্নৌ (পব্লিক-প্রাইভেত পার্ত্নরসিপ শেমবা)‍, হায়বা হীরমসিদা ৱাফমশিং থমখি‍। মহাক্না ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা চাওখৎলক্নবগীদমক তেক্নোলোজী অমদি থাজবা হায়বসিনা ঙাক্লৌ পীবা মথৌ তারিবা লৈবাকসিগী নহারোলশিংগী থৌনাদা চিংনবা লৈতনা থাজৈ হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
দা: মশেলকরনা ‘মেক ইন ইন্দিয়া’ থৌরাং অসিনা শুপ্নতগী ভারত্তা পোত্থোকশিং পানখৎপখক নত্তনা ভারত্তা পুথোকপদসু মীৎয়েং চঙবা মথৌ তাই হায়না মহাক্কী ৱাখল্লোন থমখি‍। পোত্থোকশিং পানখৎপনা থবক পীগনি হায়বসসদা চিংনবা লৈত্রবসু অনৌবা মহুৎ শিনবা য়াবশিং পুরক্নবগীদমক ঐখোয়না কন্না থিজিন হুমজিনবা মথৌ তাই হায়না মহাক্না হায়খি‍। থিজিন হুমজিনবগী মরুওইবা ৱাফমশিং থম্লদুনা মহাক্না হায়খিবদা থিজিন হুমজিনবনা শেনবু লৌশিং ওন্থোকই অমদি অনৌবা ৱাখল্লোন পুথোকপনা লৌশিংবু শেন ওন্থোকই‍, মরম অসিনা লৈবাকসিনা নুংঙাই য়াইফনবগীদমক অনি অসি খুৎশম্ননা চৎমিন্নবা মথৌ তাই‍। ঐখোয়দা হৈথোই শিংথোইবা অমদি তেক্নোলোজী লৈরে অদুগা হৌজিক ঐখোয়না মথৌ তারিবসি ঐখোয়গী তৌবা ঙমবা অসিদা থাজবা থমবনি‍।
মসি মরু ওইরিবগী মরমদি কোবিদ-১৯গী মতুংদা চাইনাদা থম্লমবা থাজবা মাঙখ্রবনিনা মালেম অসিনা অতোপ্পা পন্থুংফম অমা থিরক্কনি‍। ভারতনা মফম অমদি মরম চাবা পন্থুংফম অমা ওইরক্নবগীদমক্তা ভারতনা লল্লোন ইতিক তৌবদা নুংঙাইহন্নবা লোজিস্তিক অমদি ইনফ্রাস্ত্রকচর মরাং কায়না মতিক চানা থমবা অমদি মপান লৈবাকশিংদগী শেন থাদবগী চুনবা ক্লাইমেত অমা শেমবা মথৌ তাই‍।
ভারত অসি মালেমগী ওইনা রাজনিতীগী লমদা থাজবা থমবা লৈবাক অমা ওইনা শকখঙবা মরমনা ভারতকী লাইবক্তা চাউনা অহোংবা লাক্লগনি হায়না মহাক্না হায়খ‍ি‍। মহাক্না মশেলকর মন্ত্র ১০ (নৎত্রজা রাম মন্ত্র ১০), মমিং ওইনা: (১) পান্দম ৱাংনা থম্মু – নীংলিবশিংদুনা নহাক্কী অওইবনি‍; (২) হোৎনবা লেপতবা; (৩) ঐখোয় মতম পুম্নমক্তা পাম্বৈগী শরুক অমনি ৱায়েৎকী নত্তে; (৪) থোঙ খুদিংমক লোনশিনখ্রবা মতমদা নশাগী থোঙ শাজৌ; (৫) তুমিন্না হোৎনৌ, নহাক্কী মায় পাকপনা মখোল থোকচসনু; (৬) মরুওইবা মওং মতৌ অহুম – অনৌবা ৱাখল্লোন, পুক্নীং লুপ্পা, থম্মোয়দা মীনুংশি; (৭) ঐখোয়না করিগুম্বা অমা হেক্তা তৌবা ঙমগনি অদুবু পুম্নমক্তি ঙম্লোই – নহাক্না তৌরিবদুদা পুক্নীং চঙঙু; (৮)অফবা ৱাখল চেল্লু; (৯)মালেমসিনা হোংলকপগী মতুং ইন্না অনৌবা মহৈ অমদি অনৌবা তেক্নোলোজীশিং মথৌ তাই‍; অমদি (১০) মীওইবগী ৱাখলনা শাগৎপা, মীওইবনা তানফংবা, অমদি মীওইবগী খাংবা কনবগী পনখৈ লৈতে, হায়বশিংসিদা ৱাফম কয়া থমখি‍।
খ্বাইদগী ফবদু লাক্কদৌবা ৱাৎলি হায়বসি থাজৌ অমদি হোৎনবা লেপকনু অদুগা চহীনা পুক্নীং হন্থনবগী মচাক ওইহল্লোইদবনি, অমদি মসিনা ‘ইশাবু থাজজবগা’ লোয়ননা ইরোমদোম লেপচবা ভারতগী মঙলানদুগীদমক ঐখোয়গী লৈবাকসিবু মতোল য়ৌনা পুগদৌরিবনি হায়না মহাক্না নহারোলশিংদা পীবা পাউজেলদা হায়খি‍।