ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତୀୟ ଯବାନଙ୍କ ସହ ମତବିନିମୟ କରିବା ଲାଗି ଲଦାଖର ନିମୁ ଗସ୍ତକଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଭାରତର ଶତ୍ରୁମାନେ ଭାରତୀୟ ସେନାର ଶୌର୍ଯ୍ୟ ଓ ପରାକ୍ରମ ଦେଖିଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଗତ କିଛି ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ଆମ ସୈନିକ ମାନଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତମୂଳକ ସାହସିକତା ବିଶ୍ୱବାସୀଙ୍କୁ ଆମର ସାହସ ସମ୍ପର୍କରେ ଅବଗତ କରାଇଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଶାନ୍ତି ପ୍ରତି ଭାରତର ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧତାକୁ ଭାରତର ଦୁର୍ବଳତା ଭାବିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ବିସ୍ତାରବାଦର ଯୁଗ ଆଉ ନାହିଁ, ଏବେ ହେଉଛି ବିକାଶର ସମୟ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ସୀମାର ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ତିନିଗୁଣ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଇଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
03 JUL 2020 2:59PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭାରତୀୟ ଯବାନ ମାନଙ୍କ ସହ ମତବିନିମୟ କରିବା ଲାଗି ଲଦାଖର ନିମୁ ଗସ୍ତ କରିଛନ୍ତି । ଜନସ୍କର ପର୍ବତମାଳା ଦ୍ୱାରା ପରିବେଷ୍ଟିତ ନିମୁ ସିନ୍ଧୁ ନଦୀ କୂଳରେ ଅବସ୍ଥିତ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀୟ ସେନାର ଉଚ୍ଚ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ ଭେଟିବା ପରେ ସ୍ଥଳସେନା, ବାୟୁସେନା ଓ ଆଇଟିବିପିର ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ।
ସୈନିକମାନଙ୍କ ଶୌର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଶସ୍ତ୍ର ସେନାର ସାହସିକତା ପ୍ରତି ଗଭୀର କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇ ଦେଶ ମାତୃକା ପ୍ରତି ଆମ ସେନାର କର୍ତ୍ତବ୍ୟବୋଧ ଅତୁଳନୀୟ ବୋଲି କହିଛନ୍ତି । ଭାରତବାସୀ ଶାନ୍ତିରେ ଜୀବନଯାପନ କରୁଛନ୍ତି କାରଣ ସେମାନେ ଜାଣନ୍ତି ଆମର ସଶସ୍ତ୍ର ସେନା ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ ଦେଶକୁ ରକ୍ଷା କରୁଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଗତ କିଛି ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ସେନାର ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ଯୋଗୁ ବିଶ୍ୱବାସୀ ଭାରତର ଶକ୍ତି ସମ୍ପର୍କରେ ଅବଗତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ଗଲୱାନ ଉପତ୍ୟକାରେ ସୈନିକଙ୍କ ତ୍ୟାଗକୁ ସ୍ମରଣ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଗଲୱାନ ଘାଟିରେ ଦେଶ ମାତୃକାର ରକ୍ଷା ପାଇଁ ପ୍ରାଣ ବିସର୍ଜନ କରିଥିବା ଭାରତମାତାର ସମସ୍ତ ସୁପୁତ୍ରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ମରଣ କରିଛନ୍ତି । ଯେଉଁମାନେ ଦେଶସେବା କରି ସହିଦ ହୋଇଛନ୍ତି ସେମାନେ ସମଗ୍ର ଦେଶର ସୁପୁତ୍ର ଓ ସାହସିକତାର ପ୍ରତୀକ । ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଲେହ, ଲଦାଖ ହେଉ ବା କାରଗିଲ, ସିଆଚୀନ ହିମବାହ, ଉତୁଙ୍ଗ ପର୍ବତମାଳା ବା ବରଫ ଭଳି ପାଣିର ସ୍ରୋତ ସବୁଠାରେ ଭାରତୀୟ ସେନା ନିଜ ଶୌର୍ଯ୍ୟର ସ୍ୱାକ୍ଷର ଛାଡିଯାଇଛନ୍ତି । ଭାରତର ଶତ୍ରୁମାନେ ଆମ ଯବାନମାନଙ୍କ ପରାକ୍ରମ ଦେଖି ସାରିଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁଇ ଜଣ ମାଆଙ୍କ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଥମେ ହେଲେ ଭାରତମାତା ଓ ଦ୍ୱିତୀୟରେ ଅସାଧାରଣ ବୀରତ୍ୱ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି ଦେଶ ରକ୍ଷା ପାଇଁ ସହିଦ ହୋଇଥିବା ସାହସୀ ସୈନିକମାନଙ୍କ ମାତୃବୃନ୍ଦ ।
ଶାନ୍ତି ପ୍ରତି ଆମର ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧତା, ଆମର ଦୁର୍ବଳତା ନୁହେଁ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, କାଳ କାଳ ଧରି ଶାନ୍ତି, ବନ୍ଧୁତ୍ୱ ଓ ସାହସିକତା ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିର ଅଭିନ୍ନ ଅଂଶ ଭାବେ ରହି ଆସିଛି । ଦେଶର ପ୍ରଗତି ଓ ଶାନ୍ତିର ରାସ୍ତାରେ ଯେଉଁମାନେ ଅନ୍ତରାୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ଭାରତ ଦୃଢ଼ ଜବାବ ଦେଇଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଭାରତ ଶାନ୍ତି ଓ ବନ୍ଧୁତ୍ୱ ପାଇଁ ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧ ହେଲେ ଏହା ଆମର ଦୁର୍ବଳତା ନୁହେଁ । ଜଳ, ଆକାଶ ଓ ମହାକାଶରେ ଆମ ସେନାର ଶକ୍ତି ଯୋଗୁ ଆଜି ଭାରତ ଦିନକୁ ଦିନ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଓ ଉନ୍ନତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯୋଗୁ ଆମର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସାମର୍ଥ୍ୟ ବହୁଗୁଣିତ ହୋଇପାରିଛି । ଦୁଇ ଦୁଇଟି ବିଶ୍ୱ ଯୁଦ୍ଧ ସମେତ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସାମରିକ ଅଭିଯାନରେ ଆମ ସୈନ୍ୟମାନଙ୍କ ସାହସିକତା ଓ ପରାକ୍ରମର ଇତିହାସ ରହିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ବିକାଶର ଯୁଗ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବିସ୍ତାରବାଦ ଯୁଗ ଆଉ ନାହିଁ । ବର୍ତ୍ତମାନ ବିକାଶର ଯୁଗ ଚାଲିଛି । ବିସ୍ତାରବାଦୀ ଚିନ୍ତାଧାରା ଅତୀତରେ ପ୍ରବୃତ୍ତ କ୍ଷତି ସାଧନ କରିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମ ସେନା ପାଇଁ ଅନେକ କଲ୍ୟାଣମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି ଓ ସେନାକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସଦାସର୍ବଦା ଜାଗ୍ରତ ରଖାଯାଇଛି । ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଗ୍ରହଣ, ସୀମା ଭିତ୍ତିଭୂମି ବୃଦ୍ଧି, ସୀମା ସଡକ ବିକାଶ ଓ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଯୋଗୁ ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି । ସୀମାନ୍ତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ପୂର୍ବାପେକ୍ଷା ତିନିଗୁଣ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାତୀୟ ନିରାପତ୍ତା ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସହ ସଶସ୍ତ୍ର ସେନାର କଲ୍ୟାଣ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ନିକଟରେ ସିଡିଏସ ପଦବୀ ସୃଷ୍ଟି, ଭବ୍ୟ ଜାତୀୟ ଯୁଦ୍ଧ ସ୍ମାରକୀ ନିର୍ମାଣ ଓ ବହୁଦିନ ପରେ ୱାନ ରାଙ୍କ ୱାନ ପେନସନ ଯୋଜନାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରି ସଶସ୍ତ୍ର ସେନା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରବର୍ଗଙ୍କ ସୁଖ ସାଚ୍ଛନ୍ଦ୍ୟ ପ୍ରତି ଦୃଷ୍ଟି ଦିଆଯାଇଛି ।
ଲଦାଖର ସଂସ୍କୃତି ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା
ସେନାବାହିନୀ ସହ ମତବିନିମୟ କାଳରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲଦାଖର ମହାନ ସଂସ୍କୃତିକୁ ସ୍ମରଣ କରିବା ସହ କୁଶୋକ ବାକୁଲ ରିମପୋଚେଙ୍କ ସାଧୁବାଣୀ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇଥିଲେ । ଲଦାଖକୁ ଏକ ତ୍ୟାଗ ଓ ଦେଶଭକ୍ତଙ୍କ ଭୂମି ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ଭାରତବାସୀ ଗୌତମ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ବାଣୀଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣୀତ ଓ ସେମାନଙ୍କ ସାହସ ଦୃଢ଼ ମନ ଓ ଅନୁକମ୍ପା ସହ ଯୋଡି ହୋଇ ରହିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
PM visits Nimu in Ladakh to interact with Indian troops
The enemies of India have seen the fire and fury of our Forces: PM
Due to the exemplary bravery of our Armed Forces in the recent weeks, the world has taken note of India’s strength: PM
India’s commitment to peace should not be seen as India’s weakness: PM
Era of expansionism is over, this is the era of development: PM
Expenditure on border infrastructure has been enhanced three times: PM
03 JUL 2020 2:59PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi travelled to Nimu in Ladakh to interact with Indian troops earlier today. Nimu is surrounded by the Zanskar range and is on the banks of river Indus. The Prime Minister met the top leadership of the Indian Army and later interacted with personnel of the Army, Air Force and ITBP.
Tribute to the valour of the soldiers
Prime Minister paid rich tributes to the valour of our Armed Forces, stating that their courage and devotion to Mother India is unparalleled. He stated that Indians can go about their lives peacefully because they know that our Armed Forces are standing firm, protecting the nation.
Prime Minister said that due to the exemplary bravery of the Armed Forces in the recent weeks, the world has taken note of India’s strength.
Remembering the sacrifice at Galwan Valley
Prime Minister remembered all the proud sons of Mother India who made the supreme sacrifice at the Galwan Valley. He said that those who were martyred belong to all parts of India and epitomize our land’s ethos of bravery.
He affirmed that be it Leh-Ladakh, Kargil or the Siachen Glacier, be it the high mountains or the icy cold water that flows in the rivers, these are testimony to the gallantry of India’s Armed Forces. The enemies of India have seen the fire and fury of our forces, said the Prime Minister.
Prime Minister also paid homage to two Matas: to Mother India and to the Mothers of all those brave soldiers and security forces of India who serve India with unparalleled diligence.
Our commitment to peace is not our weakness
Prime Minister spoke at length about how the virtues of peace, friendship and courage have been a part of India’s culture since time immemorial. He recalled that India has always given a befitting reply to anyone who has tried to disturb the prevailing atmosphere of peace and progress.
He affirmed that India is committed to peace and friendship but this commitment to peace should not be seen as India’s weakness. Today India is becoming stronger, be it in naval might, air power, space power and the strength of our army. Modernization of weapons and upgradation of infrastructure has enhanced our defence capabilities multifold.
Prime Minister recalled that Indian soldiers had a long history of bravery and competence in global military campaigns, including in the two World Wars.
Era of development
Prime Minister said that the time for expansionism is over. This is the era of development. He recalled that it is this mindset of expansionism that did great harm.
He added that in the last few years, several steps have been taken for the wellbeing of India’s forces and furthering India’s security preparedness. This includes ensuring availability of modern weaponry, increased border infrastructure, border area development and expanding the roads network. He further shared that expenditure on border infrastructure has been enhanced three times.
Prime Minister also mentioned the efforts to strengthen the national security apparatus and to ensure the well-being of our armed forces. He highlighted recent initiatives of the government such as creation of CDS, construction of a grand National War Memorial, fulfilment of OROP after decades and steps to ensure the well-being of the families of the armed forces personnel.
Homage to the culture of Ladakh
During the interaction, Prime Minister recalled the greatness of Ladakh’s culture as well as the noble teachings of Kushok Bakula Rimpoche. He described Ladakh as a land of sacrifice and a land that has given several patriots.
Prime Minister affirmed that the people of India are inspired by the teachings of Gautama Buddha, for whom courage was linked to conviction and compassion.