প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
সকলো ক্ষেত্ৰৰে আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ লক্ষ্যৰে কেবিনেটৰদ্বাৰা ঐতিহাসিক সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ
১৫০০০ কোটি টকাৰ পশু পালন আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন পুঁজি গঠন
কুশীনগৰ বিমানবন্দৰক ‘আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ’ হিচাপে ঘোষণা- যিয়ে অঞ্চলটোৰ পৰ্যটনৰ উন্নয়ন সাধনৰ লগতে ত্বৰান্বিত কৰিব অৰ্থনৈতিক উন্নয়নো
ম্যানমাৰৰ শ্বেয়ে অইল আৰু গেছ প্ৰকল্পৰ পৰৱৰ্তী উন্নয়নৰ কাৰণে অতিৰিক্ত বিনিয়োগত অনুমোদন-যি সহায়ক হৈ উঠিব চুবুৰীয়া ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ সৈতে শক্তি সেতু শক্তিশালীকৰণত
24 JUN 2020 4:00PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ অধ্যক্ষতাত ২৪ জুন, ২০২০ ত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেট অনুষ্ঠিত হয় আৰু ইয়াত কেইবাটাও যুগান্তকাৰী সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হয়, যিয়ে সকলো খণ্ডৰে বহু প্ৰয়োজনীয় আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নত সুদূৰ প্ৰসাৰী প্ৰভাৱ পেলাব, যি এই মহামাৰীৰ সময়ত গুৰুত্বপূৰ্ণ হিচাপে বিবেচিত হৈছে।
- পশু পালন আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন পুঁজি গঠন
পৃষ্ঠপটঃ
শেহতীয়াকৈ ঘোষণা কৰা আত্ম নিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযান শীৰ্ষক প্ৰোৎসাহন পেকেজৰ সৈতে সংগতি ৰাখি, আজি কেবিনেটে ১৫০০০ কোটি টকাৰ পশু পালন আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন পুঁজি (AHIDF) গঠনত অনুমোদন জনায়।
দুগ্ধ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ কাৰণে সমবায় খণ্ডৰদ্বাৰা উদ্বুদ্ধকাৰী বিনিয়োগৰ অৰ্থে চৰকাৰে পূৰ্বে ১০,০০০ কোটি টকাৰ দুগ্ধ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন পুঁজি (DIDF)ত অনুমোদন জনাইছিল। তদুপৰি, পশু পালন খণ্ডটোত সংসাধন আৰু মূল্য সংযোজিত আন্তঃগাঁথনিত এমএছএমই আৰু ব্যক্তিগত কোম্পানীসমূহৰ অংশগ্ৰহণৰ অৰ্থে প্ৰচাৰ আৰু প্ৰোৎসাহনতো গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা যায়।
আজি এএইচআইডিএফে দুগ্ধ, মাংস সংসাধন আৰু পশু খাদ্য তৃণত প্ৰোৎসাহিত আন্তঃগাঁথনি বিনিয়োগত অনুমোদন জনায়। এই আঁচনিৰ অধীনত যোগ্য হিতাধিকাৰীসকলৰ ভিতৰত থাকিব কৃষক উৎপাদক সংস্থা (এফপিঅ’), এমএছএমই, দফা ৮ ৰ অধীনস্থ কোম্পানী, ব্যক্তিগত কোম্পানী আৰু ব্যক্তিগত উদ্যোগীসকল য’ত তেওঁলোকে মাত্ৰ ১০% প্ৰান্তিক ধন (margin money) আগবঢ়ায়েই ইয়াৰ সৈতে জড়িত হ’ব পাৰিব। বাকী ৯০% সূচীবদ্ধ বেংকসমূহৰদ্বাৰা লোন উপাংশ হিচাপে তেওঁলোকৰ বাবে উপলব্ধ কৰোৱা হ’ব।
ভাৰত চৰকাৰে আকাংক্ষিত জিলাসমূহৰ যোগ্য হিতাধিকাৰীসকলক ৪% সুত অৰ্থসাহাৰ্য্য আগবঢ়াব। একেদৰে, আন জিলাসমূহৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ কাৰণে এই হাৰ হ’ব ৩%। লোনৰ পুনৰ পৰিশোধৰ কাৰণে মৰেটৰিয়াম পিৰিয়ডৰ সময় হ’ব ২ বছৰ আৰু তাৰ পাছত পুনৰ পৰিশোধৰ সময় হ’ব ৬ বছৰ। ভাৰত চৰকাৰে তদুপৰি নাবাৰ্ডৰ পৰিচালনাত ৭৫০ কোটি টকাৰ এটি ক্ৰেডিট গ্যাৰেন্টী ফাণ্ডো গঠন কৰিব যি এমএছএমই ৰ সংজ্ঞানুসাৰে সৰ্বোচ্চ সীমাৰ অধীনস্থ প্ৰকল্পসমূহলৈ ক্ৰেডিট নিশ্চিতি আগবঢ়াব। ঋণ গ্ৰহণ কৰোতাৰ ক্ৰেডিট সুবিধাৰ ২৫% পৰ্যন্ত নিশ্চিতি আচ্ছাদনে সামৰি ল’ব।
লাভালাভঃ
পশু পালন খণ্ডত ব্যক্তিগত খণ্ডৰ বিনিয়োগৰ জৰিয়তে বৃহৎ সম্ভাৱনা বাস্তৱায়িত হ’বলৈ অপেক্ষা কৰি আছে। ব্যক্তিগত বিনিয়োগকাৰীৰ কাৰণে সুত অৰ্থসাহায্য আঁচনিৰ সৈতে এএইচআইডিএফে এই প্ৰকল্পসমূহৰ অৰ্থে প্ৰয়োজনীয় অগ্ৰিম বিনিয়োগ সফলকাম কৰি তুলিবলৈ মূলধনৰ উপলব্ধতা সুনিশ্চিত কৰিব আৰু বিনিয়োগকাৰীসকলক সামগ্ৰিক ৰিটাৰ্ণ/পে’ বেকৰ বৃদ্ধিতো সহায় কৰিব। যোগ্য হিতাধিকাৰীসকলৰদ্বাৰা সংসাধান আৰু মূল্য সংযোজিত আন্তঃগাঁথনিত এনে বিনিয়োগে ৰপ্তানিকো উদ্বুদ্ধ কৰি তুলিব।
যদিও ভাৰতত উৎপাদিত দুগ্ধৰ চূড়ান্ত মূল্যৰ প্ৰায় ৫০-৬০% উৎপাদনকাৰীৰ হাতলৈ ঘূৰি যায়, এই খণ্ডটোৰ বিকাশে কৃষকৰ আয়ত তাৎপৰ্যপূৰ্ণ প্ৰত্যক্ষ প্ৰভাৱ বিস্তাৰ কৰিব পাৰে। দুগ্ধ বজাৰখনৰ আকাৰ আৰু গাখীৰ বিক্ৰীৰপৰা উৎপাদনকাৰীৰ সিদ্ধি সমবায় আৰু ব্যক্তিগত ডেইৰীসমূহৰ সু-সংগবদ্ধতাৰ উন্নয়নৰ সৈতে ওতঃপ্ৰোতভাৱে সংযুক্ত হৈ আছে। সেয়েহে, এএইচআইডিএফৰ জৰিয়তে ১৫,০০০ কোটি টকা বিনিয়োগে কেৱল মাত্ৰ অধিক ব্যক্তিগত বিনিয়োগৰ পথ প্ৰশস্ত কৰাই নহয় বৰঞ্চ ই উৎপাদনৰ অৰ্থে অধিক বিনিয়োগ কৰিবলৈ কৃষকসকলক অনুপ্ৰাণিত কৰিব যাৰ জৰিয়তে কৃষকৰ আয় বৃদ্ধিত উচ্চ উৎপাদনশীলতাই বিশেষ প্ৰভাৱ বিস্তাৰ কৰিব। আজি এএইচআইডিএফৰ জৰিয়তে অনুমোদন জনোৱা এই ব্যৱস্থাই প্ৰত্যক্ষ আৰু পৰোক্ষভাৱে জীৱিকা আহৰণৰ পথো প্ৰশস্ত কৰি তুলিব য’ত প্ৰায় ৩৫ লাখ লোকে নিয়োজিত হোৱাৰ সুবিধা পাব।
- উত্তৰ প্ৰদেশৰ কুশীনগৰ বিমানবন্দৰক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ হিচাপে ঘোষণা
পৃষ্ঠপটঃ
কুশীনগৰ হৈছে বৌদ্ধ ধৰ্মাৱলম্বী লোকসকলৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ তীৰ্থ ক্ষেত্ৰ, য’ত গৌতম বুদ্ধৰ মহাপৰিনিৰ্বাণ বৰণ হৈছিল। ইয়াক অতি পৱিত্ৰ বৌদ্ধ তীৰ্থ কেন্দ্ৰ হিচাপে মান্যতা প্ৰদান কৰি অহা হৈ’ছে য’লৈ বিশ্বৰ ভিন্ন প্ৰান্তৰপৰা বৌদ্ধ ধৰ্মাৱলম্বী তীৰ্থযাত্ৰীসকলে তীৰ্থযাত্ৰাৰ কাৰণে আহে। কুশীনগৰৰ আশে-পাশে বৌদ্ধ ধৰ্মাৱলম্বী লোকসকলৰ কাৰণেই আন কেইবাখনো দৰ্শনীয় স্থান আছে। সেইসমূহৰ ভিতৰত শ্ৰাবস্তি (২৩৮ কিমি), কপিলাবস্তু (১৯০ কিমি) আৰু লুম্বিনী (১৯৫ কিমি)। যিয়ে নেকি বুদ্ধৰ অনুগামী আৰু দৰ্শনকাৰীসকলক সমানেই হাতবাউলি মাতে। কুশীনগৰ ইতিমধ্যেই ভাৰত আৰু নেপালত থকা বৌদ্ধ ধৰ্মাৱলম্বী তীৰ্থযাত্ৰীসকলৰ কাৰণে পৱিত্ৰ ক্ষেত্ৰলৈ পৰ্যবসিত হৈছে। ইয়াৰ পৰিপ্ৰেক্ষিততে কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে উত্তৰ প্ৰদেশৰ কুশীনগৰ বিমানবন্দৰটোক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ হিচাপে ঘোষণা কৰাৰ প্ৰস্তাৱত অনুমোদন জনায়।
লাভালাভঃ
বুদ্ধিষ্ট চাৰ্কিটোটো হৈছে বিশ্বৰ ৫৩০ মিলিয়ন বৌদ্ধ ধৰ্মাৱলম্বী তথা এই ধৰ্মৰ প্ৰতি আগ্ৰহীসকলৰ এক তীৰ্থক্ষেত্ৰ। সেয়েহে কুশীনগৰ বিমানবন্দৰটোক ‘আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ’ হিচাপে ঘোষণা কৰাতে সংযোগৰ মান ত্বৰান্বিত হ’ব, বিমান-যাত্ৰীসকলৰ বাবে যথোপযুক্ত ব্যয় সাপেক্ষে এই সেৱা গ্ৰহণৰ সিদ্ধান্তই ঘৰুৱা/আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যটনত ইতিবাচক প্ৰভাৱ বিস্তাৰ কৰাৰ লগতে অঞ্চলটোৰ অৰ্থনৈতিক উন্নয়নৰ গতি ত্বৰান্বিত কৰিব।
সচৰাচৰ এটা দিনত, থাইলেণ্ড, কম্বোডিয়া, জাপান, বাৰ্মা ইত্যাদিৰপৰা কুশীনগৰলৈ সেৱা আগবঢ়াবৰ নিমিত্তে অহা ভক্তৰ সংখ্যা প্ৰায় ২০০-৩০০ জন। তথাপি, এই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যটন স্থানটোলৈ অদ্যপি নাছিল প্ৰত্যক্ষ যোগাযোগৰ মাধ্যম, যি আছিল দৰ্শনাৰ্থীসকলৰ এটা বহুদিনীয়া দাবী।
কুশীনগৰলৈ আগন্তুক দিনসমূহত প্ৰত্যক্ষ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগাযোগ বাস্তিৱায়িত হ’বলগীয়াৰ সুবাদতে কুশীনগৰলৈ অহা বিদেশী আৰু ঘৰুৱা পৰ্যটকৰ সংখ্যা ক্ৰমান্বয়ে বৃদ্ধি পাব, যাৰ পৰিণতিতে অঞ্চলটোৰ অৰ্থনৈতিক উন্নয়নত সুদূৰপ্ৰসাৰী প্ৰভাৱ পৰিব। এই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰটোৰ জৰিয়তে দেশৰ বিকাশশালী পৰ্যটন আৰু আতিথ্য পৰ্যাবৰণো আৰু অধিক বলিষ্ঠ হৈ পৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
- ম্যানমাৰত শ্বেয়ে অইল আৰু গেছ প্ৰকল্পৰ পৰৱৰ্তী উন্নয়নৰ অৰ্থে অ’ভিএলৰদ্বাৰা অতিৰিক্ত বিনিয়োগত অনুমোদন
পৃষ্ঠপটঃ
দক্ষিণ কোৰিয়া, ভাৰত আৰু ম্যানমাৰৰ কোম্পানীসমূহৰ সংঘৰ অংশ হিচাপে ২০০২ ৰ পৰাই ম্যানমাৰত শ্বেয়ে গেছ প্ৰকল্পৰ অন্বেষণ আৰু উন্নয়নত নিয়োজিত হৈ আহিছে অ’এনজিচি বিদেশ (অ’ভিএল)। এই প্ৰকল্পটোত সহ-বিনিয়োগকাৰী হিচাপে ভাৰতীয় পিএছইউ গেইলো আছে। এই প্ৰকল্পটোত ৩১ মাৰ্চ, ২০১৯ পৰ্যন্ত অ’ভিএলে ৭২২ মিলিয়ন আমেৰিকান ডলাৰ (সংযোগী গড় বাৰ্ষিক বিনিময় হাৰ অনুসৰি প্ৰায় ৩৯৪৯ কোটি টকা) বিনিয়োগ কৰিছে। শ্বেয়ে প্ৰকল্পৰপৰা ২০১৩ ৰ জুলাইত প্ৰথমবাৰৰ কাৰণে গেছ লাভ কৰা গৈছিল আৰু ২০১৪ ৰ ডিচেম্বৰৰপৰা মালভূমিত উৎপাদন আৰম্ভ হৈছিল। ২০১৪-১৫ বিত্তীয় বৰ্ষৰপৰা এই প্ৰকল্পটোৱে বৰ্ধিত ধনৰ প্ৰবাহ সৃষ্টি কৰিবলৈ সক্ষম হয়। অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমাৰ কেবিনেট সমিতিয়ে আজি অ’এনজিচি বিদেশ লিমিটেড (অ’ভিএল)ৰদ্বাৰা ম্যানমাৰত শ্বেয়ে অইল আৰু গেছ প্ৰকল্পৰ পৰৱৰ্তী উন্নয়নৰ অৰ্থে ১২১.২৭ মিলিয়ন আমেৰিকান ডলাৰ (প্ৰায় ৯০৯ কোটি টকা; ১ আমেৰিকান ডলাৰ= ৭৫ টকা) অতিৰিক্ত বিনিয়োগত অনুমোদন জনায়।
লাভালাভঃ
চুবুৰীয়া ৰাষ্ট্ৰসমূহত তেল আৰু গেছৰ অন্বেষণ আৰু উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহত ভাৰতৰ এক্ট ইষ্ট নীতিৰ অংশ হিচাপে ভাৰতীয় পিএছইউয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিছে আৰু ই ভাৰতৰ প্ৰয়োজনীয় শক্তি সুৰক্ষা শক্তিশালীকৰণৰ অৰ্থে চুবুৰীয়া ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ সৈতে শক্তি সেতু গঢ়াৰ পৰিকল্পনাৰে এটা অংশ।

Prime Minister's Office
Historic decisions taken by Cabinet to boost infrastructure across sectors
Rs 15000 crore Animal Husbandry Infrastructure Development Fund set-up
Kushinagar Airport declared as an 'International Airport' – will boost tourism & provide impetus to economic development in the region
Additional investment for further development of Shwe oil & gas project in Myanmar approved – will assist strengthening of Energy Bridges with neighbours
24 JUN 2020 4:00PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi met on 24th June, 2020 and took several landmark decisions, which will go a long way providing a much needed boost to infrastructure across sectors, which are crucial in the time of pandemic.
1. Animal Husbandry Infrastructure Development Fund set-up
Background :
In pursuance of recently announced Atma Nirbhar Bharat Abhiyan stimulus package, Cabinet today approved setting up of Animal Husbandry Infrastructure Development Fund (AHIDF) amounting to Rs. 15000 crore.
Government had earlier approved the Dairy Infrastructure Development Fund (DIDF) worth Rs. 10,000 crores for incentivizing investment by cooperative sector for development of dairy infrastructure. However, the MSMEs and Private companies also need to be promoted and incentivized for their participation in processing and value addition infrastructure in the animal husbandry sector.
The AHIDF approved today would incentive infrastructure investments in dairy, meat processing and animal feed plants. The eligible beneficiaries under the Scheme would be Farmer Producer Organizations (FPOs), MSMEs, Section 8 Companies, Private Companies and individual entrepreneur with only 10% margin money contribution by them. The balance 90% would be the loan component to be made available to them by scheduled banks.
Government of India will provide 3% interest subvention to eligible beneficiaries. There will be 2 years moratorium period for repayment of loan with 6 years repayment period thereafter. Government of India would also set up a Credit Guarantee Fund of Rs. 750 crore to be managed by NABARD which would provide credit guarantee to the projects which are covered under the MSME defined ceilings. Guarantee Coverage would be upto 25% of the Credit facility of borrower.
Benefits :
There is huge potential waiting to be unlocked through private sector investment in animal husbandry sector. The AHIDF with the interest subvention scheme for private investors will ensure availability of capital to meet upfront investment required for these projects and also help enhance overall returns/ pay back for investors. Such investments in processing and value addition infrastructure by eligible beneficiaries would also promote exports.
Since almost 50-60% of the final value of dairy output in India flows back to farmers, the growth in this sector can have significant direct impact on farmer’s income. Size of dairy market and farmers’ realization from milk sales is closely linked with development of organized off-take by cooperative and private dairies. Thus, investment of Rs. 15,000 crores through AHIDF would not only leverage several times more private investment but would also motivate farmers to invest more on inputs thereby driving higher productivity leading to increase in farmers income. The measures approved today through AHIDF would also help in direct and indirect livelihood creation for about 35 lakh persons.
1. Declaration of Kushinagar Airport in UP as International Airport
Background :
Kushinagar is an important Buddhist pilgrimage site, where Gautama Buddha attained Mahaparinirvana. It is regarded as a very sacred Buddhist pilgrimage centre where Buddhists pilgrims from all over the world come for pilgrimage. Kushinagar is dotted with several other Buddhist sites in the nearby surroundings like Sravasti (238 km), Kapilvastu (190 km) and Lumbini (195 km) that makes it an attraction for both followers and visitors alike. Kushinagar already serves as the presenting site for Buddhist circuit pilgrimage spanning across India and Nepal. Union Cabinet has approved the proposal to declare Kushinagar Airport in Uttar Pradesh as an International Airport.
Benefits :
The Buddhist Circuit is a key pilgrimage destination for 530 million practicing Buddhists across the globe. Hence declaration of Kushinagar Airport as an 'International Airport' will offer improved connectivity, wider choice of services at competitive costs to the air-travellers resulting in boosting of domestic/international tourism and economic development of the region.
On any given day, around 200-300 devotees from Thailand, Cambodia, Japan, Burma, etc are coming and offering their prayers at Kushinagar. However, this International tourist destination has no direct connectivity, which has been a long pending demand of the visitors.
Direct international connectivity to Kushinagar would substantially increase the number of foreigners and domestic tourists visiting Kushinagar, which will also provide impetus to economic development of the region. The international airport is expected to boost the already growing tourism and hospitality ecosystem in the country.
1. Additional investment by OVL towards further development of Shwe oil & gas project in Myanmar approved
Background :
ONGC Videsh (OVL) has been associated with exploration and development of Shwe gas project in Myanmar since 2002, as part of a consortium of companies from South Korea, India and Myanmar. The Indian PSU, GAIL, is also a co-investor in this project. OVL has invested US$ 722 million (about Rs 3949 crores, as per corresponding average annual exchange rate) till 31st March 2019 in this project. The first gas from Shwe Project was received in July 2013 and plateau production was reached in December 2014. The Project has been generating positive cash flows since FY 2014-15. The Cabinet Committee on Economic Affairs today approved additional investment of US$ 121.27 million (about Rs 909 crores; 1 US$ = Rs 75) by ONGC Videsh Ltd (OVL) towards further development of Shwe oil & gas project in Myanmar.
Benefits :
The participation of Indian PSUs in oil & gas exploration and development projects in neighbouring countries is aligned with India’s Act East Policy, and also part of India’s strategy to develop Energy Bridges with its neighbours in addition to further strengthening India’s energy security needs.