প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
সেক্তর পুম্নমক খংচাউ-চাউখৎহন্নবা কেবিনেৎনা পুৱারীগী ওইবা মওংদা ৱারেপ লৌখ্রে
লুপা কোতী ১৫০০০গী এনিমেল হজবেন্দরী ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত ফন্দ শেমখ্রে
কুশিনগর এয়রপোর্ত অসি ‘অন্তরাস্ত্রীয় এয়রপোর্ত’ অমা ওইনা লাওথোকখ্রে - মসিনা তুরিজম্বু চাওখৎহল্লগনি অমসুং মফমদুদা শেন্মিৎলোন হেনগৎহনবগী ওইবা ইথিল পীরগনি
ম্যান্মারদা শ্বে থাউ অমসুং গ্যাসকী প্রোজেক্ত মখা তানা চাওখৎহন্নবা অহেনবা ইনবেস্তমেন্ত তৌরগনি-মসিনা য়ুমথংনবশিংগা শক্তিগী থোং অদু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি
24 JUN 2020 4:00PM by PIB Imphal
জুন ২৪, ২০২০দা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা কেন্দ্রগী কেবিনেৎকী মীফম পাংথোকখ্রে অমসুং তমথিরবা লায়চৎ অসিদা অরুবা ফীভমদা লৈরবা সেক্তরশিং পুম্নমক্কী ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং খংচাউ চাউখৎহনবদা তুং কোইনা মথৌ তাগদবা শিংথানিংঙাই ওইবা ৱারেপ কয়া অমসু লৌখ্র্রে।
১. এনিমেল হজবেন্দরী ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত ফন্দ শেমখ্রে
বেকগ্রাউন্দ :
হন্দক্তা লাওথোকখিবা আত্মনির্ভর ভারত অভিয়ানগী তেকখৎ-কাখৎহন্নিংঙাই ওইরবা পেকেজ অসি পাংথোকহল্লদুনা ঙসি কেবিনেৎনা শেনফম লুপা কোতী ১৫০০০গী এনিমেল হজবেন্দরী ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত ফন্দ শেম্নবগী অয়াবা পীখ্রে।
সরকারনা হান্ননা মমাংদা দাইরীগী ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং চাওখৎহন্নবা তেংবাংগী ওইবা সেক্তরনা ইন্সেন্তিব ওইবা ইনবেস্তমেন্তকীদমক্তা লুপা কোতী ১০,০০০গী দাইরী ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত ফন্দ (দি.আই.দি.এফ.)গী অয়াবা পীখি। অদুম ওইনমক, এম.এস.এম.ই.শিং অমসুং লন্নাইগী কম্পেনীশিংসু এনিমেল হজবেন্দরী সেক্তরদা ভেল্যু এদিসন ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোসেসিং তৌবদা মখোয়গী শরুক য়ারিবদু শৌগৎপীবা অমসুং থৌগৎপীবগী মথৌ তাই।
এ.ঐচ.আই.দি.এফ.না ঙসি অয়াবা পীখিবা অসিনা দাইরী, শাদোংশিং প্রোসেসিং তৌবা অমসুং শাগী মচিঞ্জাক্কী প্লান্তশিংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর ইনভেস্তমেন্তশিংদা ইন্সেন্তিব স্কীম অসিগী মখাদা মতিক চারগদবা বেনিফিসিয়রীশিং অসি ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসন(এফ.পি.ও.শিং), এম.এস.এম.ই.শিং, সেক্সন ৮গী কম্পেনীশং, লন্নাইগী কম্পেনীশিং অমসুং নাইতোমগী ওইবা ইন্তর্প্রিন্যুরশিংনা মখোয়দা মার্জিনগী শেল চাদা ১০ খক্কী ওইগদবনি। চাদা ৯০গী বেলেঞ্চ অসি সেদ্যুল বেঙ্কশিং অদুনা লোনগী কম্পোনেন্তকী ওইনা মখোয়দা ফংহনগনি।
পাংথোক্নিংবা পাম্বা জীলাশিংদগী মতিক চারবা বেনিফিসিয়রীশিংদা চাদা ৪গী শেন্দোংগী শেনবাং ওইনা ভারত সরকারনা পীগনি অদুগা অতোপ্পা জীলাশিংগীনা চাদা ৩ পীগনি। মদুগী মতুং তারকপদা লোন অদুগী শেল থিগৎনবগীনবগা চহি ৬ কা কোন্ননা মোরেতোরিয়মগী চহি ২গী মতম লৈগনি। ভারত সরকারনা এম.এস.এম.ই.গী লেপথোক্লবা সিলিংগী ওইগদবা প্রোজেক্তশিংদা পীগদবা ক্রেদিৎ গরেন্তী নাবার্দনা শিল-লাংবা লুপা কোতী ৭৫০গী ক্রেদিৎ গরেন্তী ফন্দ অমা শেম্লগনি। গরেন্তী কোভরেজ অদু পুরিবশিংদা ক্রেদিৎকী খুদোংচাবা অদু চাদা ২৫ ফাওবা ওইগনি।
কান্নবশিং:
এনিমেল হজবেন্দরী সেক্তরদা প্রাইভেৎ সেক্তরশিংদা ইনভেস্ত তৌদুনা অনলোক তৌগদবা থবক পাংথোকপা ঙমগদবা কয়ানা ঙাইনদুনা লৈরি। লন্নাইগী ইনভেস্তরশিংগীদমক্তা শেন্দোইগী শেনবাংগা কোন্নবা স্কীমগা কোন্ননা এ.ঐচ.আই.দি.এফ.না প্রোজেক্তশিং অসিগী অহৌবগী ওইনা মথৌ তাবা ইনভেস্তমেন্ত অদু মপুং ফানবা কেপিতেল অদু শোইদনবা ফংহন্নবা লেপথোক্কনি অমসুং ইনভেস্তরশিংগীদমক্তা মপুং ওইনা হন্দোক্কদবা/শেল থিদোক্কদবা অদু হেনগৎহনবদসু মতেং পাংগনি। অসিগুম্বা ইনভেস্তমেন্তশিং অসিনা প্রোসেসিং তৌবদা অমসুং ভেল্যু এদিসন তৌবগী ইনফ্রাস্ত্রকচর মতিক চারবা বেনিফিসিয়রীশিংনসু এক্সপোর্ত তৌবদা শৌগৎকনি।
ভারত্তা দাইরীগী আওতপুৎ অসি ফাইনেল ভেল্যুগী চাদা অয়াম্বনা ৫০-৬০ অসি লৌমীশিংদা অমুক হল্লকখিবদগী, সেক্তর অসদা হেনগৎলক্লিবশিং অসিনা লৌমীশিংগী শেন্মিৎলোন্দসু অখন্নবা মওংদা হকথেংননা মমি তাহনবা য়াই। শঙ্গোম য়োনবদগী দাইরীগী কৈথেল অমসুং লৌমীশিংনা ৱাখল তারকপা অসিগী চাওবা-পীকপা অসি কোওপরেতিব অমসুং লন্নাইগী দাইরীশিংনা শেমগৎখিবা অদু থিংজিনখিবা অদু চাওখৎহল্লকপগা য়াম্না নক্না মরি লৈনৈ। মতৌ অসুম্না এ.ঐচ.আই.দি.এফ.তগী ইনভেস্তমেন্ত অসি লুপা কোতী ১৫,০০০ অসি লন্নাইগী ইনভেস্তমেন্তা শরুক কয়া হেন্না কান্নবা ফংহনবদা নত্তনা লৌমীশিংগী ইনপুৎতসু হেন্না ইনভেস্ত তৌনবগীদমক্তা পুক্নিং থৌগত্তুনা পোত্থোকশিং হেনগৎহন্দুনা লৌমীশিংগী শেন্মিৎলোন হেনগৎহনগনি। ঙসি এ.ঐচ.আই.দি.এফ.তগী অয়াবা পীখিবা থৌরাংশিং অসি না মীওই লাক্ষ ৩৫রোমগী পুন্সি মহিংদসু হকথেংননা অমদি নাকোইননা তেংবাং পীরগনি।
২. কুশিনগর এয়রপোর্তপু অন্তর্রাস্ত্রীয় এয়রপোর্ত ওইনা লাওথোকখিবা
বেকগ্রাউন্দ:
কুশিনগর অসি গৌতম বুদ্ধনা থুপখ্রবা মতুংদা মহাপরিনির্বনা য়াওখিবা মরুওইবা বুদ্ধিস্তকী তীর্থ মফম অমনি। মসি মালেম পুম্বগী মফম কয়াদগী তীর্থগীদমক্তা লাকপা বুদ্ধিস্তকী তীর্থ চৎপশিংনা য়াম্না শেংলবা বুদ্ধিস্তকী তীর্থগী মফম্নি হায়না লৌনৈ। কুশিনগর অসি অকোয়বদা নক্না লৈরিবা শ্রবস্তি(কি.মি.২৩৮), কপিলাবস্তু(কি.মি.১৯০) অমসুং লুম্বিনি (কি.মি.১৯৫)নচিংবা অতৈ বুদ্ধিস্তকী মফমশিংগা লোয়ননা লৈদুনা মাগী নিংলিবশিং অমসুং অরাকপা মীশিংগা মান্নদনা অনিমক্কী ওইনা পুক্নিং চিংশিন্নিংঙাই ওইরি। কুশিনগর অসি হান্না মাংজৌননা ভারত অমসুং নেপালদগী লাকপা বুদ্ধগী লাইনিং চৎপা সর্ক্যুৎকী তীর্থ চৎপশিংগী থৌগল তৌদুনা লাক্লি। কেন্দ্রগী কেবিনেৎনা উত্তর প্রদেশতা কুশিনগর অসি অন্তর্রাস্ত্রীয় এয়রপোর্ত অমা ওইনা লাওথোকপগী অয়াবা পীখ্রে।
কান্নবশিং :
বুদ্ধিস্তকী সর্ক্যুৎ অসি মালেম অসিগী বুদ্ধগী লাইনিং চৎপা তীর্থ চৎপা মীওই মিলিয়ন ৫৩০গী মরুওইবা পন্থুংফম অমনি। মরম অসিনা কুশিনগর অসি ‘অন্তর্রাস্ত্রীয় এয়রপোর্ত’ অমা ওইনা লাওথোকখিবা অসিনা কন্নেক্তিবিতী অসি ফগৎহনগনি, এয়র ত্রেভেলিং তৌবশিংনা দোমেস্তিক/অন্তর্নেস্নেল তুরিজমদা চাংদম্ননিংঙাই ওইবা মমলদা সর্ভিসশিং অসি হেন্না য়াম্বা মওংদা খন্নবা লৈবা অমসুং মফমদুগী শেন্মিৎলোন অদু খংহেন হেনগৎহনগনি।
অপীবা নুমীৎ অমদা, থাইলেন্দ, কম্বোদিয়া, জপান, বর্মানচিংবদগী লাকপা লাইনিংবা ২০০-৩০০লোম্না লাকই অমসুং কুশিনগরদা মখোয়গী লাইশোন-তিনশোন পাংথোকই। অদুম ওইনমক মতম শাংনদগী পন্দুনা লৈরক্লিবা অন্তর্রাস্ত্রীয়গী তুরিস্তকী লমথুংফম অসিগী হেকথেংননা শমজিন্নবা অমত্তা লৈত্রি।
কুশিনগরগা হেকথেংননা অন্তর্রাস্ত্রীয়গী শমজিন্নবা অসিনা মীরৈবাক্তগী অমসুং ইরমসিগী লমকোইবশিংনা কুশিনগরদা লাকপগী চাং অসি মশিং কয়া অমা হেনগৎহন্দুনা মফমদুগী শেন্মিৎলোন অদু মপাঙ্গল কনবা হেনগৎহনগনি।
অন্তর্রাস্ত্রীয় এয়রপোর্ত অসি লৈবাক অসিদা হান্নদগী হেনগৎনরক্লিবা তুরিজম অমসুং হোসপিতেলিতীগী ইকোসিস্তেম অসি খংহেন হেনগৎনগনি হায়বগী থাজবা লৈ।
৩. ম্যান্মারদা শ্বে থাও অমসুং গ্যাসকী প্রোজেক্ত মখা তানা চাওখৎহন্নবা অহেনবা ইনভেস্তমেন্তকী অয়াবা পীবা
বেকগ্রাউন্দ :
ও.এন.জি.সি. বিদেশ (ও.ভি.এল.) অসি খা-কোরিয়া, ভারত অমসুং ম্যান্মারদগী কম্পেনীশিং কন্সোর্তিয়মগী শরুক অমা ওইনা ২০০২দগী ম্যানমারদা শ্বে গ্যাস প্রোজেক্ত থিজিনবগী অমসুং চাওখৎহনবগা লোইনদুনা লাক্লি। ভারতকী পি.এস.ইয়ু., জি.এ.আই.এল. অসিসু প্রোজেক্ত অসিগী কো-ইনভেস্তরনি। ও.ভি.এল.না ইয়ু.এস. দোলর মিলিয়ন ৭২২ (চাওরাক্না চহিগী একচেঞ্জ রেৎকী চাংচৎকী ওইনা লুপা কোতী ৩৯৪৯) অসি মার্চ ৩১, ২০১৯ ফাওবদা প্রোজেক্ত অসিদা ইনবেস্ত তৌখ্রে। শ্বে প্রোজেক্তগী অহানবা গ্যাস অসি জুলাই ২০১৩দা ফংখি অমসুং প্রদক্সনগী পন্দোন অসি দিসেম্বর ২৯১৪দা য়ৌখ্রে। প্রোজেক্ত অসি শেনবা চহি ২০১৪-১৫দগী নিংথিজবা মওংদা পুথোরক্তুনা লাক্লি। ইকোনোমিক এফেয়র্সকী কেবিনেৎ কম্মিতীনা ম্যান্মারদা শ্বে অমসুং থাউগী প্রোজেক্ত অসি মখা তানা চাওখৎহন্নবা ও.এন.জি.সি. বিদেশ লিমিতেদ (ও.ভি.এল.)না ইয়ু.এস. দোলর মিলিয়ন ১২১.২৭(লুপা কোতী ৯০৯রোম, ইয়ু.এস. ১=লুপা ৭৫)কী অহেনবা ইনভেস্তমেন্ত তৌবগী অয়াবা পীখ্রে। কান্নবশিং:
য়ুমথংনবা লৈবাক্তা থাও অমসুং গ্যাস থিজিনবা অমসুং চাওখৎহনবগী প্রোজেক্তশিংদা ভারতকী পি.এস.ইয়ু.শিংনা থৌদাং লৌরিবা অসি ইন্দিয়াগী এক্ত ইস্ত পোলিসীগা লোয়ননা য়াশিন্নবনি অমসুং ভারতকী ইনর্জীগী সেক্যুরিতীগী মথৌ তাবশিং অদু কনখৎহনবদা নত্তনা য়ুমথংনবদা লৈরিবশিংগা শক্তিগী থোং অদু ফগৎহন্নবগী ভারতকী লাল্লোংগী শরুক অমনি।

Prime Minister's Office
Historic decisions taken by Cabinet to boost infrastructure across sectors
Rs 15000 crore Animal Husbandry Infrastructure Development Fund set-up
Kushinagar Airport declared as an 'International Airport' – will boost tourism & provide impetus to economic development in the region
Additional investment for further development of Shwe oil & gas project in Myanmar approved – will assist strengthening of Energy Bridges with neighbours
24 JUN 2020 4:00PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi met on 24th June, 2020 and took several landmark decisions, which will go a long way providing a much needed boost to infrastructure across sectors, which are crucial in the time of pandemic.
1. Animal Husbandry Infrastructure Development Fund set-up
Background :
In pursuance of recently announced Atma Nirbhar Bharat Abhiyan stimulus package, Cabinet today approved setting up of Animal Husbandry Infrastructure Development Fund (AHIDF) amounting to Rs. 15000 crore.
Government had earlier approved the Dairy Infrastructure Development Fund (DIDF) worth Rs. 10,000 crores for incentivizing investment by cooperative sector for development of dairy infrastructure. However, the MSMEs and Private companies also need to be promoted and incentivized for their participation in processing and value addition infrastructure in the animal husbandry sector.
The AHIDF approved today would incentive infrastructure investments in dairy, meat processing and animal feed plants. The eligible beneficiaries under the Scheme would be Farmer Producer Organizations (FPOs), MSMEs, Section 8 Companies, Private Companies and individual entrepreneur with only 10% margin money contribution by them. The balance 90% would be the loan component to be made available to them by scheduled banks.
Government of India will provide 3% interest subvention to eligible beneficiaries. There will be 2 years moratorium period for repayment of loan with 6 years repayment period thereafter. Government of India would also set up a Credit Guarantee Fund of Rs. 750 crore to be managed by NABARD which would provide credit guarantee to the projects which are covered under the MSME defined ceilings. Guarantee Coverage would be upto 25% of the Credit facility of borrower.
Benefits :
There is huge potential waiting to be unlocked through private sector investment in animal husbandry sector. The AHIDF with the interest subvention scheme for private investors will ensure availability of capital to meet upfront investment required for these projects and also help enhance overall returns/ pay back for investors. Such investments in processing and value addition infrastructure by eligible beneficiaries would also promote exports.
Since almost 50-60% of the final value of dairy output in India flows back to farmers, the growth in this sector can have significant direct impact on farmer’s income. Size of dairy market and farmers’ realization from milk sales is closely linked with development of organized off-take by cooperative and private dairies. Thus, investment of Rs. 15,000 crores through AHIDF would not only leverage several times more private investment but would also motivate farmers to invest more on inputs thereby driving higher productivity leading to increase in farmers income. The measures approved today through AHIDF would also help in direct and indirect livelihood creation for about 35 lakh persons.
1. Declaration of Kushinagar Airport in UP as International Airport
Background :
Kushinagar is an important Buddhist pilgrimage site, where Gautama Buddha attained Mahaparinirvana. It is regarded as a very sacred Buddhist pilgrimage centre where Buddhists pilgrims from all over the world come for pilgrimage. Kushinagar is dotted with several other Buddhist sites in the nearby surroundings like Sravasti (238 km), Kapilvastu (190 km) and Lumbini (195 km) that makes it an attraction for both followers and visitors alike. Kushinagar already serves as the presenting site for Buddhist circuit pilgrimage spanning across India and Nepal. Union Cabinet has approved the proposal to declare Kushinagar Airport in Uttar Pradesh as an International Airport.
Benefits :
The Buddhist Circuit is a key pilgrimage destination for 530 million practicing Buddhists across the globe. Hence declaration of Kushinagar Airport as an 'International Airport' will offer improved connectivity, wider choice of services at competitive costs to the air-travellers resulting in boosting of domestic/international tourism and economic development of the region.
On any given day, around 200-300 devotees from Thailand, Cambodia, Japan, Burma, etc are coming and offering their prayers at Kushinagar. However, this International tourist destination has no direct connectivity, which has been a long pending demand of the visitors.
Direct international connectivity to Kushinagar would substantially increase the number of foreigners and domestic tourists visiting Kushinagar, which will also provide impetus to economic development of the region. The international airport is expected to boost the already growing tourism and hospitality ecosystem in the country.
1. Additional investment by OVL towards further development of Shwe oil & gas project in Myanmar approved
Background :
ONGC Videsh (OVL) has been associated with exploration and development of Shwe gas project in Myanmar since 2002, as part of a consortium of companies from South Korea, India and Myanmar. The Indian PSU, GAIL, is also a co-investor in this project. OVL has invested US$ 722 million (about Rs 3949 crores, as per corresponding average annual exchange rate) till 31st March 2019 in this project. The first gas from Shwe Project was received in July 2013 and plateau production was reached in December 2014. The Project has been generating positive cash flows since FY 2014-15. The Cabinet Committee on Economic Affairs today approved additional investment of US$ 121.27 million (about Rs 909 crores; 1 US$ = Rs 75) by ONGC Videsh Ltd (OVL) towards further development of Shwe oil & gas project in Myanmar.
Benefits :
The participation of Indian PSUs in oil & gas exploration and development projects in neighbouring countries is aligned with India’s Act East Policy, and also part of India’s strategy to develop Energy Bridges with its neighbours in addition to further strengthening India’s energy security needs.