PIB Backgrounder
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
19 JUN 2020 6:31PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• হৌখিবা পুং ২৪দা কোবিদ-১৯গী অনাবা ১০৩৮৬ নাবা ফখিদুনা অপুনবা মশিং লাখ ২ হেনখ্রে অমসুং রিকোবরী রেৎ ৫৩.৮%দা হেনগৎখ্রে
• কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা দিল্লী-এন.সি.আর.গী সেনিয়র ওফিসিয়েলশিংগা লোইননা কোবিদ-১৯গী চেকশিন থৌরাংগী মতাংদা মীফম পাংথোকখ্রে
• হায়দুনা ইন্দিয়ন রেলৱেজনা নন-এয়র কন্দিসন কোচ ৫২৩১বু আইসোলেসন কোচ ওইনা ওন্থোকখ্রে;এ.সি. কোচ অসি এ.সি. দক্তিংগী খুত্থাংদা ভাইরস শন্দোকপা য়াবনা কোবিদ-১৯গী ওইনদি চানবা ওইদে
• শ্রী রাম বিলাস পাসৱন্না চেং হৱাই মতিক চানা লৈরে অমসুং অৱাবা মতমসিদা কনা অমত্তা চরা হেল্লরোই হায়খ্রে
• কেন্দ্র সরকারনা করনাতকানা কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবা শিজিন্নরিবা কন্তেক্ত ত্রেসিং মপুং ফানা তৌবা অমসুং য়ুম্থোং খুদিংদা চত্তুনা অমসুং ফোন তৌদুনা সর্বে তৌবগী মওংবু অতৈ রাজ্যশিংনশু মতৌ তম্নবা হায়খ্রে
কোবিদ-১৯গী অপদেৎ; হৌজিক ভারত্তা মীওই লাখ ২ হেন্না কোবিদ-১৯দগী অনাবা ফরে; অনাবা ফগৎলকপগী চাং হেনগৎলক্তুনা চাদা ৫৩.৭৯ য়ৌরে
হৌখিবা পুং২৪দা কোবিদ-১৯ অনাবা মীওই ১০,৩৮৬ অনাবা ফরে , হৌজিক অপুনবা ওইনা অনাবা মীওই ২,০৪,৭১০ কোবিদ-১৯দগী ফরে । কোবিদ-১ নারবা মীওইশিংগী মরক্তা অনাবা ফবগী চাং হেনগৎলক্তুনা চাদা ৫৩.৭৯ য়ৌরে । হৌজিক এক্তিব কেস ১,৬৩,৪২৮ লৈরি অমসুং পুম্নমক মেদিকেলগী চেকশিন-থৌরাং মখাদা লায়েংলি । নুমিৎ খুদিংগী অনাবা ফবগী চাং হেনগৎলকপা উরে অমসুং একতিব কেস অমসুং অনাবা ফরবা কেসশিংগী য়াম্না চাউনা খেন্নবা হেনগৎলক্লে । অনাবা ফবগী চাং হেনগৎলকপা অসিনা ভারতনা মতম চানা কোবিদ-১৯ থেংনবা ঙম্বা অদু উৎলে ।
সরকারগী লেবোরেতোরি মশিং ৭০৩দা হেনগৎলে অমসুং লনাইগী লেব মশিংনা ২৫৭দা হেনগৎলে ।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1632590
করনাতকাগী আই.তি.দা য়ুম্ফম ওইবা কন্তেক্ত ত্রেসিং মপুং ফানা তৌবা অমসুং য়ুম্থোং খুদিংগী সর্বে তৌবগী মোদেলবু কেন্দ্র সরকারনা থাগৎখ্রে
করনাতকাদগী লাকপা কোবিদ-১৯ শেন্নবগী ফজরবা থৌওং অমবু কেন্দ্র সরকারনা থাগৎপা ফোংদোকখ্রে। থৌওং অসিনা কোবিদ-১৯ পোজিতিব কেসশিংবু মপুং ফানা কন্তেক্ত ত্রেসিং তৌবগা লোয়ননা য়ুম্থোং খুদিংদা নত্ত্রগা ফোন্দা পাউ ফাওনদুনা ইমুং কোতি ১.৫গা নিংথিজনা পাউ ফাওনরি। রাজ্য সরকার অসিনা লৌখৎপা খোংথাং অনি অসি মলতি সেক্তোরিএল এজেন্সীশিং য়াওদুনা “অপুনবা গবর্নমেন্ত”কী মওংদা শেম্বনি অমসুং তেক্নোলোজীদা য়ুম্ফম ওইবা থবকশিং অমসুং ৱারোইশিন পীনবা থৌওংশিংনা তেংবাংই। মখোয়না কেস খুদিংমকপু মায় পাক্না ত্রেস অমসুং ত্রেক তৌদুনা লায়চৎ অসি শন্দোরকপা থিংনবা মায় পাক্না হোৎনরি। কেন্দ্র সরকারনা অতোপ্পা রাজ্যশিংনশু থৌওং অসি মখোয়গী মফমশিংদা পাংথোক্তুনা কোবিদ-১৯গী লায়চৎ অসি শন্দোরকপা থিংনবা নিংথিনা হোৎননবা হায়খি।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1632556
হেল্থ সর্ভে তৌবদগীনা তেস্তিং তৌবা ফাওবা অমসুং লন্নাইগী হোস্পিতালদা লায়েংনবগী অকক্নবা মমল লেপ্পা য়াওনা দিল্লীদা কোবিদ-১৯ শেন্নবগী থবক থৌরমশিং কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিৎ শাহনা হায়বগী মতুং ইন্না শেমদোকখ্রে
দিল্লীগী মীয়ামদা তেংবাংবগী মোদী সরকারনা খঞ্জবশিং অসি থবক ওইনা পাংথোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী পাউতাক মতুং ইন্না কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিৎ শাহনা দিল্লীদা ওইরিবা কোবিদ-১৯গী ফিভম অসি মশামক্না য়েংশিল্লি। হৌখিবা নুমিৎ খরনিদা দিল্লীগী কোবিদ-১৯গী ফিভমশিংগী মতাংদা কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিৎ শাহনা লুচিংদুনা পাংথোকখিবা মীফম কয়া অমদা পীখিবা য়াথংগী মতুং ইন্না দিল্লীগী কন্তেনমেন্ত জোন ২৪২দা য়ুম্থোং খুদিং চংদুনা পাংথোকপা সর্ভে অমা ঙরাং লোইশিনখ্রে। মদুদা অপুনবা মীওই লাখ ২.৩ সর্ভে তৌখি। মখা তাবা ওইনা, কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা দিল্লীদা তেস্ত তৌবা হেনগৎপা অমসুং অথুবা মতমদা রিজল্ত পীনবা হায়বগী মতুং ইন্না রেপিদ এন্তিজেন তেস্তিংগী থৌওং শিজিন্নদুনা ঙরাংদগী তেস্ত তৌবা হৌখ্রে। তেস্ত তৌফম ১৯৩দা পুন্না মীওই ৭,০৪০ তেস্ত তৌখ্রে। লাক্লিবা নুমিৎশিংদা তেস্ত তৌবগী কেপাসিতীশু হেনগৎলগনি। শ্রী অমিৎ শাহনা ৱারেপ হেক লৌখিবগা খুদক্তা সেম্পল তেস্ত তৌবগী চাং অসি শরুক অনি হেনগৎখি। হান্ননা নোংমদা ৪০০০-৪৫০০০গী চাংদা তেস্ত তৌরম্বা অদুদগী হেনগত্তুনা তাং ১৫দগী ১৭ ফাওবদা দিল্লীদা অপুনবা সেম্পল ২৭,২৬৩ তেস্ত তৌখি।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1632589
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা এন.সি.আর.গী সেনিয়র ওফিসিয়েলশিংগা লোইননা কোবিদ-১৯গী চেকশিন থৌরাংগী মতাংদা মীফম পাংথোকখ্রে
কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসি লাকশিন্নবা দিল্লী এন.সি.আর.গী রিজন্দা য়ুনিফাইদ ওইবা লালোং অমা দরকার ওই হায়দুনা কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিৎ শাহনা ফোংদোকখ্রে৷ কোবিদ-১৯গী লাইয়েং চৎথবগী চেকশিন থৌরাং অদু য়েংশিন্ননবগীদমক ঙসি মফম অসিদা পাংথোকখিবা মীফম অদুদা শ্রী অমিৎ শাহনা অসুম্না হায়খি মদুদি ভাইরস অসি লাকশিন্ননবগীদমক দিল্লীদা লৈরিবা মরী লৈনবা ওথোরিতী পুম্নমক অমসুং এন.সি.আর. রিজন্না পুন্না চৎমিন্নবা তঙাই ফদে হায়খ্রে৷ কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা অসুম্না হায়খি মদুদি ভাইরস অসি শন্দোকহন্দনা থম্নবগীদমক হেন্না হেন্না তেস্ত তৌবা তঙাই ফদে অমসুং কোবিদ পোজিতিব ওইরবা মীওইশিং খন্দোকপা অমসুং লাইয়েং চৎথবসু তঙাই ফদে হায়খ্রে৷ কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা মিসন মোদ অমদা থবক তৌবা য়াম্না মরু ওই হায়খ্রে৷
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1632370
এ.সি. কোচ অসি এ.সি. দক্তিংগী খুত্থাংদা ভাইরস শন্দোকপা য়াবনা কোবিদ-১৯গী ওইনদি চানবা ওইদে
কোবিদ-১৯ লান্থেংনবা ঙম্বা হেনগৎনবা হায়দুনা ইন্দিয়ন রেলৱেজনা নন-এয়র কন্দিসন কোচ ৫২৩১বু কোবিদ কেয়র সেন্তরগী থাক্তা লৈবা আইসোলেসন কোচ ওইনা ওন্থোকখ্রে। মসিগী ফেসিলিতীশিং অসি এম.ও.ঐচ.এফ.দব্ল্যু. অমসুং নিতি আয়োগনা পুন্দুনা রাজ্যশিংগী ফেসিলিতীশিং অসি কোবিদকী লায়চৎনা লাকশিল্লকপা মতমদা শিজিন্ননবা শেমখিবনি। ফেসিলিতী অসি নুংশিৎ মরাং কায়না চংহনগদবনি অমসুং মহৌশাগী ওইবা মৈঙাল চংহনগদবনি অমসুং করিগুম্বা এ.সি.গী দক্ত লৈরবদি লৌথোক্তুনা এ.সি. য়াওহল্লোইদবনি। এ.সি. অমসুং এ.সি. নত্তবা কোচকী হীরমদা কোচশিং অসি কোবিদকী অনাবশিংগী শেমদোক্ত্রিঙৈগী মমাংদা নিতি আয়োগ অমসুং হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না হান্ননা খন্নখ্রবনি। এ.সি. কোচ অসি এ.সি. দক্তিংগী খুত্থাংদা ভাইরস শন্দোকপা য়াবনা কোবিদ-১৯গী ওইনদি চানবা ওইদে অমসুং ভাইরস অসি থেংনবদা অৱাংবা তেম্পেরেচর অমসুং থোং থোংনাউদগী চংলকপা নুংশিৎকী তঙাই ফদবা লৈ হায়না য়ানখ্রবনি।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1632563
স্ত্রীৎ ভেন্দরশিংগীদমক্তা ওইবা অখন্নবা মাইক্রো-ক্রেদিৎ ফেসিলিতীগী স্কীম হৌদোকখ্রে - আত্মানির্ভর ভারতকী মাইকৈ তম্না কন্না হোৎনবা
ঙসি হাউজিং অমসুং অর্বান এফিয়র্সকী মন্ত্রালয় অমসুং স্মোল ইন্দস্ত্রীজ দিবেলপমেন্ত বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়া (এস.আই.দি.বি.আই.)গী মরক্তা য়ানা ৱারোল খুৎয়েক পীনখি, হায়রিবা অসি পি.এম. স্ত্রীৎ ভেন্দরস আত্মানির্ভর নিধি (পি.এম. এস.ভি.নিধি) - স্ত্রীৎ ভেন্দরশিংগীদমক্তা ওইবা অখন্নবা মাইক্রো-ক্রেদিৎ ফেসিলিতী অসিগীদমক্তা এস.আই.দি.বি.আই.বু ইমপ্লিমেন্তেসন এজেন্সী অমা ওইনা মথৌ তৌহন্নবনি। এস.আই.দি.বি.আই.না এম.ও.ঐচ.য়ু.এ.গী লমজিং-লমতাক্কী মখাদা পি.এম. এস.ভি.নিধি স্কীম অসি চৎনহনগনি। মখোয়না মাইক্রো অমসুং স্মোল ইন্তরপ্রাইজশিং (সি.জি.তি.এম.এস.ই.)গীদমক্তা ওইবা ক্রেদিৎ গেরেন্তী ফন্দ ত্রস্তকী খুত্থাংদা লেন্দিং ইন্সতিত্যুশনশিংদা লৈরিবা ক্রেদিৎ গেরেন্তী অদুসু য়েংশিনগনি। মখোয়না এন্দ-তু-এন্দ সোলুশনশিং পীদুনা কস্তমাইজ তৌরবা অমসুং ইন্তিগ্রেতেদ আই.তি. প্লেৎফোর্ম দিবেলপ তৌগনি অমসুং মসিবু য়েংশিনগনি, হায়রিবা অসিদা অর্বান লোকেল বোদীশিং (য়ু.এল.বি.শিং), লেন্দিং ইন্সতিত্যুশনশিং, দিজিতেল পেমেন্ত এগ্রিগেতরশিং অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিংগী মরক্তা এনগেজমেন্ত লৈহনবা অমসুং ই-পাউ নীংথিজনা ফাওদোক ফাওজিন লৈহন্নবা পোর্তেল অমসুং মোবাইল এপকী খুত্থাংদা থৌওংশিং অসিগী দোক্যুমেন্তেশন তৌবা অমসুং এন্দ-তু-এন্দ সোলুশনগীদমক্তা ৱার্কফ্লোশিং লৈহনবসু য়াওরি।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1632543
প্রধান মন্ত্রীনা লুচিংদুনা বরানসিদা পায়খৎলিবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং য়েংশিনবগী মীফম পাংথোকখ্রে
ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা প্রধান মন্ত্রীনা লুচিংদুনা বরানসিদা পায়খৎলিবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং য়েংশিনবগী মীফম অমা পাংথোকখ্রে । দ্রোন ভিদিও অমা শীজিন্নদুনা মফম অদু উৎতুনা কাসি বিশ্বনাথ মন্দির শেমগৎপগী থবক খুমাংচাউশিনবা অদু মীফম অদুদা পাউদমখি । কোবিদ লাকশিন্নবা পায়খৎলিবা থবকশিংসু খন্নখি । কোবিদ-১৯ থেংননবা পায়খৎলিবা থবকশিং অমুক হন্না য়েংশিনখি । চাংয়েং তৌনবা, খোঙ্গুল লিনবা অমসুং লায়েংনবা অরোগ্যা সেতু এপ্প মপুংফনা শীজিন্ননবা প্রধান মন্ত্রীনা খঙহনখি । মফম অসিগী লৈঙাক্না চানবা অমসুং লৈফম পীনবা অমসুং ক্বারেনতাইনগী থবকশিংগীদমক মহাক্না থাগৎখি । ময়ুমদা হল্লক্লবা শিন্মীশিং থবক পীনবা চুনবা স্কিল মেপ্পিংগী থবক পায়খৎনবা মহাক্না খঙহনখি । প্রধান মন্ত্রী গরিব কলয়ান য়োজনানা কান্নবা পীবগী মতাংদা অমসুং কোবিদ-১৯গী অৱাবা কোকহন্নবা পায়খৎলিবা স্কিমশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা ফিদবেক লৌখি ।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1632595
ইন্তর্নেস্নেল দে ওফ যোগ (আই.দি.ৱাই.)দা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল তেলিভিজনদা শন্দোক্কনি
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদিগী পাউজেলনা ইং ২০২০গী ইন্তর্নেস্নেল যোগ নুমিৎকী মরুওইবা থৌরম ওইগনি। প্রধান মন্ত্রীগী পাউজেল অসি জুন ২১, ২০২০গী অয়ুক পুং ৬.৩০দা তেলিভিজনদা শন্দোক্কনি। হন্দক চহিগী ইন্তর্নেস্নেল যোগ নুমিৎ অসি আয়ুশ মন্ত্রালয়না শিনদুনা ইলেক্ত্রোনিক অমসুং দিজিতেল মেদিয়াগী খুৎথাংদা পাক-শন্না পাংথোকলগনি। হৌখিবা চহিশিংদদি ইন্তর্নেস্নেল যোগ নুমিৎকী থৌরম অসি মীয়াম পাক-শন্না মীয়াম তিনবা মফমশিংদা যোগ তৌদুনা পাংথোকই। অদুবু হন্দক্কী চহি অসিদদি কোভিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইদুনা মায়োক্নরিবা মলেমগী হকশেলগী ফিভম অসি য়েংদুনা মীয়ামতিনবা মফমশিংদা পাংথোক্ত্রবশু মীপুম খুদিংমক্না য়ুম-য়ুমদা ইমুং-মনুংগী মীওইশিংগা লোইননা যোগ তৌদুনা পাংথোক্নবা মায় ওনশিল্লি। লাইচৎকী মতম অসিদা যোগ অসি য়াম্না মরু ওই মরমদি যোগ তৌবনা ৱাখল অমদি হকচাংবু ফনা থম্বা ঙম্মী অমদি মীওইশিংদা লৈনা কয়া ময়োক্নবা ঙমবগী পাংগল হেনগৎহল্লি।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1632360
শ্রী রাম বিলাস পাসৱন্না রাজ্য অমসুং য়ু.তি.গী ফুদ মন্ত্রীশিংগা ভিদীও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা লেমহৌরিবা রাজ্য/য়ু.তি. ১৪দা ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দ থবক ওইনা পাংথোকপগী মতাংদা খন্নখ্রে
কেন্দ্রগী কঞ্জ্যুমর এফিয়ার্স, ফুদ এন্দ পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রী শ্রী রাম বিলাস পাসৱন্না ভিদীও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা ‘ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দ’ প্রোগ্রামগী খুত্থাংদা এন.এফ.এস.এ.গী কার্দ রেসন কার্দ পায়বশিংগী নেস্নেল পোর্তেবিলিতীগী খুমাং চাউশিনবশিং য়েংশিন্নবা মীফম অমা ফমখ্রে। মীফম অসিগী পান্দমদি ‘ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দ’কী ফেসিলিতী অসি হায়রিবা রাজ্য/য়ু.তি. ১৪দা থবক ওইনা পাংথোকপগী শেম-শাবা, শিজিন্নগদবা থৌওংগী মওং অমসুং চংগদবা মতমগী মতাংদা খংদোকপনি। রাজ্য/য়ু\তি. ৫গী, অসম, ছতিসগর, দিল্লী, মেঘালয় উমসুং তমিল নাদু, ফুদ মন্ত্রীশিং অমসুং অতোপ্পা রাজ্য/য়ু\তি.গীনা মখোয়গী ফুদ সেক্রেতরীশিংনা মীফম অদুদা শরুক য়াখি।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1632376
মাইনর ফোরেস্ত প্রদ্যুসকীদমক মিনিম্ম সপ্পোর্ত প্রাইজকী লুপা কোতি ২০০০ হেন্না ত্রাইবেল ইকনোমিদা হাপচিনখ্রে
মাইনর ফোরেস্ত প্রদ্যুসকী পোৎলমশিং প্রোক্ব্যুর্মেন্ত তৌনবা কেন্দ্র অমসুং স্তেৎ সরকারগী ফন্দশিংগী খুত্থাংদা লুপা কোতি ৮৩৫ রোমগী অপুনবা প্রোক্ব্যুর্মেন্ত অমসুং লুপা কোতি ১২০০না লনাই ত্রেদকী খুত্থাংদা (মান্দিস/ হাত বাজারশিংদা য়োনবগী খুত্থাংদা) স্তেৎ ১৭দা এপ্রিল ২০২০দগী হৌখ্রে। মসিনা চহি অসিগী প্রোক্ব্যুর্মেন্ত লুপা কোতি ২০০০ য়ৌহনখ্রে অমসুং ত্রাইবেল মীয়ামদা মখোয়গী মাইনর ফোরেস্ত প্রদ্যুসশিংগী মহুৎ ওইনা দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফর অমা পীরি।.কোবিদ-১৯ লায়না লাইচৎ অসিনা মরম ওইরগা অমুক্তা থোকখিদ্রিবা ফীভমশিংনা খুদোংচাদবশিং থোকহল্লি অমসুং ত্রাইবেল মীয়ামশিংগী মরক্তা খমথেংনা অৱাবা থেংনহল্লি। নহাশিংগী মরক্তা থবক ফংদবা, ত্রাইবেলশিংগী রিভর্স মাইগ্রেসননা ত্রাইবেল পুম্নমক্কী শেনমিৎলোনদা শোইথহল্লকই। মসিগুম্লবা ফীভম অসিদা এম.ই.পি.গীদমক্তা এম.এস.পি.না স্তেৎ পুম্নক্তা খুদোংচাবা অমা পীরি।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1632397
আই.আই.তি. গুৱাহাতিনা অহোংবা কোবিদ-১৯গী দাইগ্নোস্তিক কিৎ পুথোকখ্রে
নোবেল কোরোনাভাইরসকী খুৎপায়দগী নান্থোক্নবা অচুম্বা তেস্তিং তৌবগী তঙাই ফদবা লৈ। হীরমসিগী মতাংদা থবক কনশিল্লদুনা ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ তেক্নোলোজী (আই.আই.তি.)গুৱাহাতিনা আর.আর. এনিমেল হেলথকেয়র লিমিতেদ অমসুং গুৱাহাতি মেদিকেল কোলেজ অমসুং হোস্পিতাল (জি.এম.সি.ঐচ.)গা খুৎশম্নদুনা অহোংবা দাইগ্নোস্তিক কিৎ অমা পুথোকখ্রে। মখোয়শিং অদুদি ভাইরেল ত্রান্সপোর্ত মীদিয়া (ভি.তি.এম.) কিৎশিং, আর.তি.-পি.সি.আর. কিৎশিং অমসুং আর.এন.এ. আইসোলেসন কিৎশিংনি।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1632576
লৈবাকসিগী কৈথেলগী মতিক চাবা স্তোক লৈরবা মতুংদা ঐচ.সি.ক্যু.দা থম্লমবা মপান লমদা থাবগী অথিংবা লৈবা অদু লোউথোকখ্রে
সরকারনা খুদক্তগী হৌনা এন্তি-মেলেরিএল দরগ হাইদ্রোক্সিক্লোরোক্বিন (ঐচ.সি.ক্যু.) এ.পি.আই. অমসুং মসিগী ফোরম্যুলেসনবু মপান লমদা থাদোকপদা থম্লম্বা অথিংবদু লৌথোকখ্রে। মসিগী মতাংদা ফোরেন ত্রেদকী দাইরেক্তোরেৎ জেনেরেলনা ঙরাং চেরোল অমা থোকখ্রে। মন্ত্রীশিংগী ওইবা অৱাংবা থাক্কী ইম্পাৱর্দ কম্মিত্তীনা থাখায় খুদিংগী লৈবাক অসিদা ফংলিবা হিদাকশিং লৈরি নত্ত্রগা লৈত্রে য়েংশিন্নবা মীফম ফম্মি অমসুং ওইরিবা ফিভমশিং অসি য়েংশিন্নবা অদুমক ফমখিগনি। হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী তঙাই ফদবা হাইদ্রোক্সিক্লোরোক্বিনগী এম.জি. ২০০গী গুলি কোতি ১২.২২ অসি সেন্ত্রেল পব্লিক সেক্তর অন্দরতেকিং ওইরিবা ঐচ.এল.এল. লাইফকেয়রদা কোবিদ-১৯ থেংননবগীদমক পীখ্রবনি। হৌজিক্কী ওইনা এম.ও.ঐচ.এফ.দব্ল্যু.না লৈবাক অসিগী অপাম্বা থেংনবা ঙম্নবা ঐচ.সি.ক্যু. গুলি মতিক চানা থম্লি। মসিগী মথক্তা এম.জি. ২০০গী ঐচ.সি.ক্যু. গুলি কোতি ৭.৫৮ অসি রাজ্য সরকার অমসুং অতোপ্পা ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং বি.পি.পি.আই./জন ঔশধি কেন্দ্রশিংদা মখোয়গী তঙাই ফদবগী মতুং ইন্না পীখ্রবনি। মখা তানা এম.জি. ২০০গী ঐচ.সি.ক্যু. গুলি কোতি ১০.৮৬ অসি লোকেল মফমশিংদা হিদাক য়োনফমশিংদা দিমান্দ থেংনবা ঙম্নবা পীখ্রবনি। অসুম্না লৈবাক অসিগী তঙাই ফদবশিং থেংনবা ঙম্নবা হায়দুনা এম.জি. ২০০গী ঐচ.সি.ক্যু. গুলি কোতি ৩০.৬৬ ফংহনখ্রবনি। হৌজিক্কী ওইনা লৈবাকসিদা হিদাক অসি মরাং কায়না লৈরে।
অকুপ্পা মরোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1632608
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী লাকপা ইনপুৎশিং
• চান্দিগরঃ চান্দিগর য়ু.তি.গী লৈঙাক্লোইনা হেলথকী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরীদা সেল-ক্বারেন্তাইনখক তৌবগী মহুত্তা সেলফ-হোম ক্বারেন্তাইন তৌদুনা মপান্দগী লাকপা মীওইশিংনা মরম চাদনা শহরগী মনুংদা কোয়চৎ থিংনবা হোৎনবনা ফগদরা হায়না হৌদোরকপা অসি য়েংশিন্নবা হায়খ্রে। হৌদোরকইবশিং অসিনা সেলফ-ক্বারেন্তাইন ইন্দবা মীওইশিংবু চৈরাক পীবা ওইনা ইন্সতিত্যুস্নেল ক্বারেন্তাইন সেন্তরশিংদা থম্বা য়াগদরা য়েংশিল্লু হায়না লৈঙাক্লোইনা হায়খ্রে।
• পঞ্জাবঃ পঞ্জাবকী হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রীনা কোবিদকী অনাবশিংনা লন্নাই ওইনা হোংনা লায়েংবা ঙমজনবা সরকারনা চৎনবা য়াবা মমল লেপ্লগনি হায়খ্রে। মহাক্না লন্নাইগী হোস্পিতাল শেন্নরিবা মীওইশিংনা হীরম অসিগা মরী লৈননা কোবিদ-১৯ লায়েংবগী চৎনবা অমসুং পুথোকপা ঙমগদবা মমল লেপ্তুনা হায়রক্নবা হায়খ্রে। সরকারনা লন্নাইগী হোস্পিতালদা মাংজবা ওইবসু পামদে অদুবু লৈজদবা মীওইশিংদগী লায়েংবগী মিংদা শেল য়াম্না লৌবদুসু য়ারোই হায়না হন্না হন্না হায়খি।
• কেরলাঃ কেরলা হাই কোর্ততা থাখিবা এফিদেবিৎ অমদা রাজ্য সরকারনা খোংফম চেৎনা লেপ্তুনা মপান্দগী লাকপা কেরলা মচাশিংনা কোবিদ তেস্ত তৌরগা লাক্কদৌবনি হায়খ্রে। রাজ্য অসিদা তেংবাং পীনবা লাকপা মীওইশিংদা পীবা ইন্সতিত্যুস্নেল ক্বারেন্তাইন য়াওবা অতৈ খুদোংচাবশিং অসি রাজ্যসিদা হল্লকপা মীওইশিংদদি পীরোই হায়বা ৱারোল অমা থোকখ্রে। রাজ্যসিদা কোবিদকী কেস মশিং হেনগৎলক্লিবা অসি য়েংলদুনা সরকারগী লোয়শংশিংদা মতম অমদা মীওই ৫০% খক লৈগদবনি হায়খ্রে অমসুং অতোপ্পা ৫০%না য়ুমদগী থবক শুগদবনি হায়খ্রে। ঙরাং রাজ্যসিদা অনৌবা কোবিদ-১৯ কেস ৯৭ অমসুং মীওই ৮৯ নাবা ফবগী রিপোর্ত লাকখি। অনাবা ১৩৫৮ লায়েংলি অমসুং রাজ্য শিনবা থুংবগী মীওই ১২৭২৩১ অসি য়েংশিন্দুনা লৈরি।
• তমিল নাদুঃ চেন্নই অমসুং য়ুম্লোন্নবা জিলা ৩দা নুমিৎ ১২নিগী অকনবা লোকদাউন থমখ্রে। রাজ্যগী ইদুকেসন মন্ত্রী শ্রী কে.পি. অনবাঝগন কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইখ্রে। কোবিদ-১৯না রিসোর্স য়াম্না শিজিন্নকপা অসিগী মতুং ইন্না রাজ্য সরকারনা দাক্তরশিংগী পেন্সন ককথনবা ৱাফম অমা হৌদোকখ্রে। কোলেজ গেস্ত লেকচররশিংনা লায়চৎ অসিগী মনুংশিদা থাগী তোলোব চাং নায়না পীথোকপিনবা রাজ্য সরকারদা হায়জখ্রে। ঙরাং অনৌবা কেস-২১৪১, নাবা ফবা-১০১৭ অমসুং মীওই ৪৯ লৈখিদবগী রিপোর্ত লাকখি। চেন্নইদগী কেস ১২৭৬ লাকখি। অপুনবা কেস-৫২৩৩৪, এক্তিব কেস-২৩০৬৫, লৈখিদবা-৬২৫, দিসচার্জ তৌখিবা-২৮৬৪১নি। চেন্নইগী এক্তিব কেস ১৬০৬৭নি।
• করনাতকাঃ মীওই ৮গী কম্মিসন্না হায়রকখিবা লন্নাই হোস্পিতালদা কোবিদ লায়েংবগী শেমদোক্লবা মমল অদু চৎনবদা স্তেৎ কোবিদ তাস্ক ফোর্সনা অয়াবা পীখ্রে অমসুং মমল অসি রাজ্যগী কেবিনেত্তা অয়াবা পীনবা হায়খ্রে। কোবিদ-১৯বু মরু ফংনা মুথৎপা ঙম্নবা বি.বি.এম.পি.না সিতিজন ক্বারেন্তাইন স্ক্বাদ শেমদুনা হোম ক্বারেন্তাইন তৌরিবা মীওইশিংনা কাংলোন ঙাক্না চৎহন্নবা থবক পায়খৎপা হৌখ্রে। মরক অসিদা বি.বি.এম.পি.না ক্বারেন্তাইন ৱাৎচ এপ্তগী কান্নদবা দেতাশিং লৌথোক্নবা কোল সেন্তর শেম্বা হৌখ্রে। ঙরাং অনৌবা কেস ২১০, দিসচার্জ ১৭৯ অমসুং মীওই ১২ লৈখিদবগী রিপোর্ত লাকখি। অপুনবা পোজিতিব কেস-৭৯৪৪, এক্তিব কেস-২৮৪৩, দিসচার্জ-৪৯৮৩নি।
• আন্ধ্র প্রদেশঃ সি.এম.না রাজ্য শিনবা থুংনা তুরেল অমসুং সমুদ্র মপান্দা তেক্ত কায়দনা হি হোন্নবগীদমক তুরিজম কন্ত্রোল রুম লিংখ্রে। এ.পি.না পুলিবেন্দুলা (কদাপা)দা বেক্সিন শাবগী য়ুনিৎ হাংনবা আই.জি.ৱাই. ইম্ম্যুনোলোজিক্স ইন্দিয়া প্রাইবেৎ লিমিতেদকা এম.ও.য়ু. অমগী খুৎয়েক পীনখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪দা সেম্পল ১৭৬০৯ তেস্ত তৌবদা অনৌবা কেস ৩৭৬ লাকখি অমুং মীওই ৪ লৈখিদে, মীওই ৮২ দিসচার্জ তৌখি। অপুনবা কেস-৬২৩০, এক্তিব-৩০৬৯, নাবা ফরবা-৩০৬৫ অমসুং লৈখিদবা-৯৬নি।
• তেলঙ্গানাঃ তেলঙ্গানা পুম্বদা কোবিদ-১৯গী কেস হেনগৎলক্লি অদুবু কন্তেনমেন্ত জোন্দি পিকশল্লক্লি। জোনশিং অসিবু য়েংশিনবগী মতাংদা সরকারগী মাইকৈদগী করিগুম্বা অমত্তা হায়রক্ত্রবসু পোলিসী খরদা অহোংবা উবা ফংই অমসুং কেস হেনগৎলবসু অনৌবা কন্তেনমেন্ত জোন শেম্বগী থবক্তি উবা ফংদ্রি। হৌজিক ফাওবগী অপুনবা কেস-৬০২৭, এক্তিব কেস-২৫৩১ অমসুং নাবা ফরবা ৩৩০১নি।
• মহারস্ত্রাঃ রাজ্যসিগী অপুনবা কোবিদ-১৯গী অনাবগী মশিং অসি হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ৩৭৫২ লাক্তুনা ১২০৫০৪ য়ৌরে। মুম্বাইদগী কেস ১২৯৮ লাকপগী রিপোর্ত লৈ। মুম্বাইদা কোরোনাভাইরসনা নাবা মশিং হেনগৎলকপদগী ওক্সিজেনগী তঙাই ফদবা মশিং হেনগৎলক্লি অমসুং হৌজিক লৈরিবা ফেসিলিতীশিং অসিনা মপুং ফানা পীবা ঙমদ্রে। ব্রিহনমুম্বাই ম্যুনিসিপাল কোরপোরেসন (বি.এম.সি.)না ম্যুনিসিপালনা চলায়বা হোস্পিতাল কে.ই.এম., নাইর, সিওন অমসুং অচৌবা ফেসিলিতীশিংদা য়াওনা মফম ২০দা অচৌবা লিক্বিদ ওক্সিজেন তেঙ্ক খিনবগী থবক্কী অরোয়বা থাক্তা য়ৌখ্রে। সিলিন্দরশিং অসি খিন্নবা প্লেৎফোর্ম শাবা লোয়রে অমসুং সিলিন্দর খিনবগী থবক অসি মথং চয়োলদা লোয়রগনি।
• গুজরাতঃ হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ৫১০ লাক্তুনা রাজ্যসিদা লৈবা কোবিদ-১৯গী অপুনবা কেস মশিং ২৫৬৬০ য়ৌখ্রে অমসুং মীওই ২২ লৈখিদবদগী অপুনবা মশিং ১৫৯২ য়ৌখ্রে। মীওই ৩৮৯ দিসচার্জ তৌখিবগা লোয়ননা অপুনবা নাবা ফরবা মীওই মশিং ১৭৮২৯ য়ৌখ্রে। ঙরাং লাকখিবা অনৌবা কেস ৫১০গী মনুংদা অহমেদাবাদ খক্তদগী কেস ৩১৭ লাকখি। অদুগা লোয়ননা সুরত্তগী অনৌবা কেস ৮২ অমসুং বদোদরাদগী কেস ৪৩ লাকখি। রাজ্য অসিদা মীওই লাখ লিশিং ৬ হোম ক্বারেন্তাইন্দা চেকশিন তৌরাং লৌখৎপা ওইনা লৈরি।
• মধ্য প্রদেশঃ হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ১৮২ লাক্তুনা রাজ্যসিগী অপুনবা মশিং ১১৪২৬ য়ৌখ্রে। অদুবু এক্তিব কেস্তি ২৩০৮ খক ওইরি। লায়চৎসিনা খ্বাইদগী য়াম্না শোকহনবা ইন্দোরদদি কেস ৪১৯১ লাক্তুনা হেনগৎলক্লি। রাজ্যসিদা লায়চৎ অসিগী ফিভম তত্তনা ফগৎপগী রিপোর্ত লাক্লি। রাজ্যসিগী রিকোবরী রেৎ অসি ৭৫.৫%নি অমসুং লৈবাক্কী রেৎ অসিনা ৫৩%নি। তৌবতবু রাজ্যসিগী কোরোনাগী দব্লিং রেৎ অসি নুমিৎ ৪৩.২ য়ৌখ্রে। রাজ্যসিগী জিলা ৬তি কোরোনা লৈত্রে অমসুং জিলা ২৪দা এক্তিব কেস ১০দগী তানা লৈরে।
• ছতিসগরঃ ঙরাং পোজিতিব কেস ৮২ লাক্তুনা রাজ্যসিগী কোবিদ-১৯গী অপুনবা কেস মশিং ১৯৪৬ য়ৌখ্রে। মসিগা লোয়ননা অনাবা ৪৬ নাবা ফদুনা অপুনবা ফরবা মশিং ১২০২ লৈরে অমসুং এক্তিব কেস ৭৩৫ লৈরি।
• রাজস্থানঃ ঙসি রাজ্যসিদা অনৌবা কেস ৮৪ লাকপগী রিপোর্ত তৌরকপদগী কোবিদ-১৯গী অপুনবা কেস মশিং ১৩৬২৬ য়ৌরে। কোবিদ-১৯গী রিকোবরী রেৎ অসি ৭৭%দা হেনগৎখ্রে। হৌজিক ফাওবদা মীওই ১০৫৮২ নাবা ফখ্রে অমসুং মীওই ৩২৩ রাজ্যসিগী ওইনা লায়না অসিদগী লৈখিদ্রে।
• গোৱা: হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ৪৯ লাক্তুনা রাজ্যসিগী কোবিদ-১৯গী অপুনবা কেস মশিং ৭০৫ য়ৌখ্রে। এক্তিব কেস ৫৯৬ লৈরি।
ফেক্তচেক

PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
19 JUN 2020 6:31PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Factchecks undertaken by PIB)
Updates on Covid-19 from Ministry of Health and Family Welfare: India now has more than 2 lakh persons cured of covid19; Recovery rate improves to 53.79%
With the confirmation of 10,386 patients having recovered from COVID-19 in the last 24 hrs, the total number of recovered patients is now 2,04,710. The recovery rate consequently rose to 53.79%. Currently, 1,63,248 active cases are under medical supervision.The trend in the daily numbers shows an increasing rate of recovery, and an increasing gap between active and recovered cases. The increase in the proportion of recovered cases is a demonstration of India’s strategy of timely management of COVID-19.
The number of government labs has been increased to 703 and private labs has been increased to 257 (A total of 960)
For details:
Centre Lauds Karnataka’s IT-based model of Comprehensive Contact Tracing and House-to-House Survey
The Centre has lauded the best practice from Karnataka for COVID-19 management which includes the comprehensive contact tracing of COVID-19 positive cases and physical/phone-based household survey which has covered more than 1.5 crore households. The two initiatives taken by the State Government are developed as part of the ‘Whole of Government’ approach with the involvement of multi-sectoral agencies and supported by technology-based solutions and interventions. The Centre has asked the other States to adapt these best practices to their local context and replicate them for better management of the COVID-19 pandemic.
For details:
From health surveys to testing and cap on in-patient private hospital costs, COVID-19 management in Delhi streamlined on directions of the Union Home Minister Shri Amit Shah
Demonstrating the Modi Government’s commitment to provide relief to the people of Delhi, Union Home Minister Shri Amit Shah has been personally monitoring the COVID-19 situation in Delhi, on the advice of the Prime Minister Shri NarendraModi. As per directions given by Shri Amit Shah in a series of meetings chaired by him over last few days in regard to Covid-19 situation in Delhi, house-to-house health survey in 242 containment zones of Delhi has been completed yesterday. A total of 2.3 lakh people were surveyed.Further, on his directions to increase testing capacity & quick delivery of results in Delhi, testing via Rapid Antigen testing methodology was started yesterday. A total of 7,040 people have been tested in 193 testing Centres. Testing will continue with increased numbers in coming days.Sample testing has been doubled immediately following decisions taken by Shri Amit Shah. A total of 27,263 testing samples have been collected in Delhi from 15th to 17th June 2020 against the daily collection which varied between 4,000-4,500 earlier.
For details:
Union Home Minister holds review meeting on COVID-19 preparations with senior officials of NCR
Union Home Minister, Shri Amit Shah has emphasized on the need to have a unified strategy in the Delhi-NCR region to tackle the COVID-19 pandemic. Chairing a meeting to review the preparations for management of COVID-19 yesterday, Shri Amit Shah said that keeping in view the close knit urban structure of the NCR region, it is necessary for all concerned authorities in Delhi and the NCR region to come together to tackle the virus. The Union Home Minister said that in order to control the virus, there is a need to test more and it is also necessary to identify and treat those who are diagnosed as positive. The Union Home Minister said there is a need to work in a Mission Mode.
For details:
AC coaches not suitable in view of the potential transmission risk of COVID 19 virus through AC ducting
In order to augment the capability against COVID-19, Indian Railways has converted 5231 non air-conditioned coaches into isolation coaches, at the level of COVID Care Center (CCC). These facilities are part of the integrated COVID plan developed by MoHFW and NITI Ayog and are normally to be used when state facilities are overwhelmed. It was also stipulated that the Facility should be well ventilated with adequate scope for natural lighting, and Air Conditioning if provided, should be non-ducted which rules out AC Coaches. The issue of AC vs NAC coaches was discussed with NiTiAyog and Ministry of Health and Family welfare before converting these coaches for Covid Patients. It was agreed that AC coaches would not be suitable in view of the potential transmission risk of COVID 19 virus through AC ducting, and generally a higher ambient temperature was expected to assist in fighting the Virus and cross circulation of air through open windows will benefit patients.
For details:
Scheme of Special Micro-Credit Facility launched for Street Vendors - Striving towards Aatmanirbhar Bharat
A Memorandum of Understanding has been signed between Ministry of Housing & Urban Affairs and the Small Industries Development Bank of India (SIDBI), today, in order to engage SIDBI as the Implementation Agency for PM Street Vendor’s AtmaNirbharNidhi (PM SVANidhi) - a Special Micro-Credit Facility for Street Vendors.SIDBI will implement the PM SVANidhi Scheme under the guidance of MoHUA. It will also manage the credit guarantee to the lending institutions through Credit Guarantee Fund Trust for Micro and Small Enterprises. It will develop and maintain a customized and integrated IT Platform providing end-to-end solutions, including documentation of all the processes and workflows for an end-to-end solution, through a Portal and a Mobile App, to ensure engagement and information flow between Urban Local Bodies, Lending Institutions, Digital Payment Aggregators and other stakeholders.
For details
Prime Minister chairs review meeting on various development projects in Varanasi
Prime Minister today chaired a review meeting through Video Conferencing on various development projects which are undertaken in Varanasi. The presentation also highlighted the progress made in the KashiVishwanathMandir complex by using a drone video of the lay out. The efforts undertaken on effective management of COVID were also discussed. Prime Minister highlighted extensive and effective utilisation of AarogyaSetu App for testing, tracing and ensuring quality treatment of patients through this medium. Efforts made by the District Administration for providing food, shelter and quarantine services were also appreciated. He directed that appropriate skill mapping of the returning migrant workers being taken up on priority and they should be provided gainful employment on the basis of their skill sets. Feedback was also taken about the positive impact of PM GaribKalyanYojana and State Government led COVID relief schemes in time of distress.
For details:
Prime Minister’s remarks on International Day of Yoga (IDY) to be televised
A message from Prime Minister Shri NarendraModi will be the highlight of the main event for International Day of Yoga 2020. The Prime Minister’s remarks will be televised at 6:30 am on 21st June 2020. The IDY this year is being observed on a large scale through the electronic and digital platforms by the Ministry of AYUSH. The observation of IDY in the past years has been marked by thousands of harmonious mass demonstrations of Yoga in public places. Due to the current global health emergency due to the COVID-19 outbreak, the focus this year is less on such celebrations and more on the people performing Yoga at their respective homes with participation of the entire family. Yoga is found to be especially relevant in the pandemic situation, since its practice leads to both physical and mental wellbeing, and increases the individual’s ability to fight diseases.
For details
Shri Ram Vilas Paswan holds video conference with Food Ministers of States and UTs to discuss the roll out of One Nation One Ration Card scheme in remaining 14 states/UTs
Union Minister of Consumer Affairs, Food and Public Distribution, Shri Ram Vilas Paswan held a meeting via video conference to review the progress of the implementation of National Portability of NFSA ration card holders through “One Nation One Ration Card” programme. The purpose of the meeting was to understand the readiness, action plans and a tentative timeline to implement the “One Nation One Ration Card” facility in these 14 States/UTs. Shri Paswan said that in the time of Covid-19 pandemic, the scheme proved immensely beneficial for migrant labourers, stranded and needy persons to access their quota of food grains through ONOC portability. He said by August 2020 three more States namely - Uttarakhand, Nagaland and Manipur will be added to the national cluster and Department is making all necessary arrangements to include remaining all 14 States under ONOC by end of this year. Shri Paswan said that sufficient food grains are available in buffer stock and assured no one would go hungry in this difficult time of Covid-19 pandemic.
For details
Minimum Support Price for Minor Forest Produce injects Rs 2000 crore plus into the tribal economy
Procurement of Minor Forest Produce items has been initiated in 17 States with total procurement worth Rs. 835 Cr through Central Government and State funds and almost Rs 1200 crore through private trade since April 2020. The unprecedented circumstances caused by the ongoing COVID-19 pandemic threw up challenges and resulted in a severe crisis among the tribal population. Unemployment among youth, reverse migration of tribals threatened to throw the entire tribal economy off track. It is in such a scenario that the MSP for MFP presented an opportunity to all the States.
For details
IIT Guwahati develops affordable diagnostic kits for COVID-19
Accurate testing is important to get out of the clutches of novel coronavirus. Stepping up efforts in this regard, the Indian Institute of Technology (IIT) Guwahati, in association with RR Animal Healthcare Ltd and Guwahati Medical College and Hospital (GMCH), has developed low-cost diagnostic kits. These are Viral Transport Media (VTM) kits, RT-PCR kits, and RNA isolation kits.
For details
After providing for enough/surplus stocks for domestic market, ban on export of HCQ lifted
Government has lifted ban on export of anti-malerial drug Hydroxychloroquine (HCQ) API and formulationwith immediate effect. Directorate General of Foreign Trade has issued a formal notification in this regards yesterday.An Inter-ministerial High-Level Empowered Committee meets regularly on fortnightly basis for assessing the availability of drugs in the country and will continue to meet to monitor the situation. The requirement of Ministry of Health and Family Welfare for Hydroxychloroquine has been fulfilled completely as12.22 Crore tablets of HCQ 200 mg Tablets have been given to HLL Lifecare Limited, a central public sector undertaking, for dealing with COVID-19. Presently, MoHFW is maintaining enough buffer stock of HCQ to cater to domestic demand.In addition, 7.58 Crore Tablets of HCQ 200 mg have been supplied to State Government, other Institutions and BPPI/Jan Aushadhi Kendras for fulfilment of their requirement. Further, around 10.86 Crore tablets of HCQ 200 mg has been supplied in local pharmacies for catering to the domestic demand.Thus, a total of 30.66 Crore tablets of HCQ 200 mg has been made available to domestic market to cater the demand of the country. There is no unfulfilled domestic demand for HCQ.
For details
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Chandigarh: The Administrator, UT Chandigarh, directed that Principal Secretary Health to examine the proposal, if instead of only self-quarantine, the Administration should go for self-home quarantine, which will restrict the movement of visitors from outside from roaming around in different parts of the city unnecessarily. The Administrator also desired that Adviser may examine, if the persons who violate self-quarantine instructions could be penalized by putting them in institutional Quarantine Centres.
• Punjab: Punjab Health and Family Welfare Minister said that the state government will soon rationalize the private treatment cost for the COVID patients to make it affordable. He urged the private hospital managements to rise to the occasion and come forward with rational and reasonable cost of the treatment for the COVID-19 patients. He reiterated that the government has no intention to make the private hospitals suffer any losses, but at the same time, it cannot allow the loot of the helpless patients by being slapped bills to the tune of lakhs of rupees for a few days of stay in the hospital.
• Kerala: In an affidavit filed in the Kerala High Court, State government has taken a firm stand and said that Covid test should be done on expats before flying to Kerala. State issues order saying that the services offered to guest workers including institutional quarantine facilities will not be extended to expatriates who have returned to the state. In the wake of increasing number of Covid cases in the state, the government has decided that only 50 percent of attendance should be present in government offices at a time; other 50 percent should be working from home. 97 new cases of Covid-19 and 89 recoveries were reported in the state yesterday. 1,358 patients are undergoing treatment and a total of 1,27,231 people are under observation across the state.
• Tamil Nadu: Intense 12-day lockdown enforced in Chennai and three neighbouring districts from today. State Higher Education Minister KP Anbazhagan tests positive for Covid-19.With Covid-19 stretching resources, the state government has come up with a proposal to reduce pension of doctors. College guest lecturers appeal to Tamil Nadu government to pay salary on time during pandemic. 2141 new cases, 1017 recoveries & 49 deaths reported yesterday. 1276 cases from Chennai. Total cases: 52334, Active cases: 23065, Deaths: 625, Discharged: 28641,Active cases in Chennai: 16067.
• Karnataka: State Covid Task force approves the revised the cost of treatment for Covid in private hospitals recommended by eight member committee and referred the revised rates to the state cabinet for ratification. In an attempt to stem Covid-19, BBMP has formed citizen quarantine squads which would ensure that those in home quarantine are complying with rules. Meanwhile BBMP has set up call centre to help with the process of removing unnecessary data from the quarantine watch app. 210 new cases, 179 discharges & 12 deaths reported yesterday. Total positive cases: 7944, Active cases: 2843, Deaths: 114, Discharges: 4983.
• Andhra Pradesh: CM launches Tourism Control Rooms across the state, along river fronts and beaches, for safe boating. AP signs MoU with IGY Immunologix India Private Limited for setting up of vaccine manufacturing unit at Pulivendula (Kadapa). 376 new cases after testing 17,609 samples with four deaths reported during last 24 hours, 82 discharged. Total cases: 6230, Active: 3069, Recovered: 3065, Deaths: 96.
• Telangana: Covid-19 cases rise, but containment zones shrink across Telangana. While the government is tight-lipped about the monitoring of these zones, there is shift in the policy and no new containment zones are being created despite a huge spike in the cases. Total cases till now 6027; Active cases 2,531; Recovered 3301.
• Maharashtra: The current count of COVID19 patients in the state of Maharashtra is 1,20,504, with the addition of 3,752 new cases reported during the last 24 hours. Mumbai reported 1,298 cases. Amidst demand for oxygen surging in hospitals due to rising number of corona virus cases in Mumbai and the current facilities unable to meet the requirements, the Brihanmumbai Municipal Corporation (BMC) is in the final stage of completing installation of huge liquid oxygen tanks at 20 places, including key civic-run hospitals-KEM, Nair, Sion-and at jumbo facilities. Platforms to install the cylinders have been constructed and the installation process will be completed next week.
• Gujarat: Total cases of COVID-19 detected so far have reached up to 25,660 with 510 new cases reported during the last 24 hours. Also, 22 patients have lost their lives taking the total death toll of COVID-19 in the state up to 1,592. Following the discharge of 389 patients on Thursday, the total number of patients recovered from COVID-19 has gone up to 17,829. Out of 6,239 active cases in the state, conditions of 6,178 are stable while 61 patients are on ventilator support. Out of 510 new cases, the maximum 317 cases reported from Ahmedabad alone. Also, 82 new cases reported from Surat and 43 cases have been reported from Vadodara. More than two lakh 6 thousand persons in the state have been kept under home quarantine as a precautionary measure.
• Madhya Pradesh: 182 new cases have been reported in the last 24 hours taking the state tally to 11,426. However, the number of active cases stands at 2308. The number of cases in Indore, the worst-hit district in the state, has risen to 4191.Constant improvement in the situation of the pandemic is being recorded in the state. The Recovery rate of the state has become 75.5 per cent, whereas the recovery rate of the country is 53 percent. Moreover, the doubling rate of corona in the state has become 43.2 days. Six districts of the state have become corona free and 24 districts have less than 10 active cases.
• Chhattisgarh: 82 positive cases have been identified on Thursday, taking the state tally of COVID-19 to 1,946. Also, 46 patients have recovered, taking the total number of recoveries to 1202, while there exists 735 active cases.
• Rajasthan: 84 new cases of COVID 19 have been reported in the state today, taking the state tally of coronavirus infection to 13,626. The COVID-19 recovery rate has gone up to more than 77 percent. 10,582 patients have been recovered so far while 323 persons have died due to corona infection in the state.
• Goa: 49 new positive cases have been reported during the last 24 hours, taking the state tally of COVID-19 to 705. The active cases are numbered at 596.
• Arunachal Pradesh: In Arunachal Pradesh, total 17,501 samples have been collected for COVID19 test. 92 active cases,11 persons discharged and results for 1756 cases are awaited.
• Assam: Assam completed 2,58,797 COVID19 tests under Assam Targeted Surveillance Programme today in order to contain the spread of COVID19, said State Health Minister.
• Manipur: In continuation of the crackdown against violators of lockdown norms, Manipur State Police detained 459 persons and 350 vehicles across the State. Rs 59,200 was collected as fine.
• Mizoram; 8 COVID19 patients discharged from Zoram Medical College, Aizawl. Total cases 130 and 121 active cases in the State.
• Nagaland: All Institutions Heads of Schools (both Government and Private) in Nagaland asked to take necessary steps to make children and parents aware about safe use of internet and online threats by means of SMS, online teaching & other means.