AYUSH
Prime Minister’s remarks on International Day of Yoga (IDY) to be televised
Ministry of AYUSH taps into the electronic and digital media in a big way for the observanceof IDY on 21st June 2020
18 JUN 2020 6:32PM by PIB Delhi
A message from Prime Minister Shri Narendra Modi will be highlight of the main event for International Day of Yoga 2020. The Prime Minister’s remarks will be televised at 6:30 am on 21st June 2020. The IDY this year is being observed on a large scale through the electronic and digital platforms by the Ministry of AYUSH.
The PM’s remarks will be telecast on DD National, DD News, DD Bharti, DD India, DD Urdu, DD Sports, DD Kisan, all RLSS channels and all regional Kendras. As has been the practice in IDY observation in the previous years, the message will be followed by a live demonstration of the 45-minute Common Yoga Protocol (CYP) by the team from Morarji Desai National Institute of Yoga (MDNIY). The drill of CYP has been designed keeping people of different age-groups and of varied walks of life in mind. Those who get trained in CYP are likely to develop a taste and attitude for yoga, and hence may pursue it in the long term.
The observation of IDY in the past years has been marked by thousands of harmonious mass demonstrations of Yoga in public places. Due to the current global health emergency due to the COVID-19 outbreak, the focus this year is less on such celebrations and more on the people performing Yoga at their respective homes with participation of the entire family. Yoga is found to be especially relevant in the pandemic situation, since its practice leads to both physical and mental wellbeing, and increases the individual’s ability to fight diseases.
Ministry of AYUSH, the nodal Ministry for observation of International Day of Yoga across the country, has been fostering and facilitating the trend of practicing Yoga at Home during COVID- 19 crisis through various online and hybrid-online initiatives in the last three months. Many leading Yoga institutions have joined forces with the Ministry in this effort. Such activities have intensified in the last one month with added focus of training in Common Yoga Protocol (CYP) which is followed by participants of IDY every year for ensuring harmony in the mass demonstrations of Yoga.
The Ministry of AYUSH streamed various online initiatives including daily morning CYP session on DD Bharati for people to follow and learn the Protocol. Additional resources have been made available on the Ministry of AYUSH website, the Yoga Portal, and through its social media channels, including sessions from eminent Yoga experts daily. Numerous individuals and institutionsincluding educational institutions, government bodies, business firms, industries and cultural organizations have committed themselves to join IDY for the benefit of their employees, members or other stakeholders, from their homes. Through such efforts, the Yoga fraternities in different parts of the country are now ready to observe IDY with thousands of families joining the same from their respective homes.
The Ministry of AYUSH invites Yoga followers all over the world to come together to celebrate the International Yoga Day 2020 at 6:30 am on 21st June2020 and join the harmonious demonstration of Common Yoga Protocol from their homes.
The programme schedule is as follows:
• 0615 AM to 0700 AM - Opening ceremony. This will include the welcome address by Minister (AYUSH), Remarks of Prime Minister followed by vote of thanks by Secretary (AYUSH).
• 0700 AM to 0745 AM - Live demonstration of Common Yoga Protocol by MDNIY
• 0745 AM -0800 AM– Discussions with Yoga experts and conclusion of main IDY event.

আয়ুশ
ইন্তর্নেস্নেল দে ওফ যোগ (আই.দি.ৱাই.)দা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল তেলিভিজনদা শন্দোক্কনি
আয়ুশ মন্ত্রালয়না জুন ২১, ২০২০দা ইন্তর্নেস্নেল যোগ নুমিৎ ইলেক্ত্রোনিক অমসুং দিজিতেল মেদিয়াগী খুৎথাংদা পাক-শন্না পাংথোক্লগনি
18 JUN 2020 6:32PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদিগী পাউজেলনা ইং ২০২০গী ইন্তর্নেস্নেল যোগ নুমিৎকী মরুওইবা থৌরম ওইগনি। প্রধান মন্ত্রীগী পাউজেল অসি জুন ২১, ২০২০গী অয়ুক পুং ৬.৩০দা তেলিভিজনদা শন্দোক্কনি। হন্দক চহিগী ইন্তর্নেস্নেল যোগ নুমিৎ অসি আয়ুশ মন্ত্রালয়না শিনদুনা ইলেক্ত্রোনিক অমসুং দিজিতেল মেদিয়াগী খুৎথাংদা পাক-শন্না পাংথোকলগনি।
প্রধান মন্ত্রীগী পাউজেল অসি দি.দি. নেস্নেল, দি.দি. নিয়ুজ, দি.দি. ভারতি, দি.দি. ইন্দিয়া, দি.দি. উরদু, দি.দি. স্পোর্তস, দি.দি. কিসান, আর এল এস এস কী চেনেলশিং অমদি রিজনেল কেন্দ্রশিংদা শন্দোক্কনি। মমাং চহিশিংদা পাংথোকপা চৎনবিগী মতৌগুম হন্দক চহিগী ইন্তর্নেস্নেল যোগ নুমিত্তসু পাউজেল হেক লোইবগা মীনিৎ ৪৫গী কমন যোগ প্রোতোকোল (সি.ৱাই.পি.) লাইফ তেলিকাস্ত উৎকনি। হায়রিবা মীনিৎ ৪৫গী কমন যোগ প্রোতোকোল (সি.ৱাই.পি.)অসি মোনারজি দেশায় নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ যোগগী কাংবুনা উৎকনি। সি ৱাই পিগী দ্রিল অসি চহি খুদিংমক্কী মীওইশিং অমদি তোঙান-তোঙানবা মখলগী মীওইশিংগী পুন্সি মহিংগী মওংশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা শেম্বনি। সি ৱাই পিগী ত্রেনিং ফংলবা মীওইশিংনা যোগগী মহাউ খংহন্ননবা অমদি যোগবু মতম শাংনা লোইন্দুনা লৈহন্ননবনি।
হৌখিবা চহিশিংদদি ইন্তর্নেস্নেল যোগ নুমিৎকী থৌরম অসি মীয়াম পাক-শন্না মীয়াম তিনবা মফমশিংদা যোগ তৌদুনা পাংথোকই। অদুবু হন্দক্কী চহি অসিদদি কোভিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইদুনা মায়োক্নরিবা মলেমগী হকশেলগী ফিভম অসি য়েংদুনা মীয়ামতিনবা মফমশিংদা পাংথোক্ত্রবশু মীপুম খুদিংমক্না য়ুম-য়ুমদা ইমুং-মনুংগী মীওইশিংগা লোইননা যোগ তৌদুনা পাংথোক্নবা মায় ওনশিল্লি। লাইচৎকী মতম অসিদা যোগ অসি য়াম্না মরু ওই মরমদি যোগ তৌবনা ৱাখল অমদি হকচাংবু ফনা থম্বা ঙম্মী অমদি মীওইশিংদা লৈনা কয়া ময়োক্নবা ঙমবগী পাংগল হেনগৎহল্লি।
আয়ুশ মন্ত্রালয়না য়ৌগা নুমীৎ পাংথোক্নবগীদমক নোদেল মন্ত্রালয় আয়ুশ কোবিদ-১৯ থোক্লিঙৈগী মতমদা হৌখিবা থা অহুমদগী মখল মখা কয়াগী দাউনলোদ অমসুং হাইব্রিদ ওনলাইনগী থবক থৌরাংশিংদগী যোগ তৌনবগী পুক্নিং থৌগৎলি অমসুং কান্ননিংঙাই ওইহন্নবা তৌরি। মাংজিল থানা লৈরিবা যোগগী সংস্থান কয়ানা মসিগী হোৎনবা অসিদা মন্ত্রালয়গা লোয়ননা থবক তৌমিন্নখ্রে। কমন য়ৌনা যোগ প্রোতোকোল(সি.ৱাই.পি.)দা ত্রেনিং তৌবদা ৱাখল চিংশিন্নবা হৌখিবা থা অমসিদা থবকশিং অসি হেন্না য়াংখৎনা তৌহনখিবদগী চহি খুদিংগী আই.দি.ৱাই.দা শরুক য়ারুবশিংগী মরক্তা পুন্না উৎনবগী মওং অদু পাক-শন্না তৌমিন্নবগী মওং অদু লেপ্পি।
আয়ুশ মন্ত্রালয়না দি.দি.ভারতীদা নুমীৎ খুদিংগী সি.ৱাই.পি.গী সেসনশিংগা লোয়ননা মীশিংনা মদু ঙাকপা ঙম্নবা অমসুং প্রোতোকোলগী মতাংদা খংননবা মখল কয়াগী ওনলাইনগী তৌনবগী ওইবশিং শন্দোকই। আয়ুশ মন্ত্রালয়গী ৱেবসাইত্তা যোগ প্রোর্তেলদা অমসুং মাগী সোসিএল মেদিয়াগী চেনেলশিংদা নুমীৎ খুদিংগী থোইদোক হেন্দোক্না যোগগী মতাংদা খং-হৈরবশিংনা পাংথোকপা সেসনশিংগা লোয়ননা অতৈ য়াওফমশিংসু ফংহল্লি। এদজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুতশিং, সরকারগী য়ুনিৎশিং, কম্মর্সিএল কম্পনিশিং, ইন্দ্স্ত্রীশিং অমসুং কলচরেল ওর্গনাইজেসনশিংগা কোন্ননা মীওই কয়া অমসুং সংস্থান কয়ানা মাগী-মাগী এম্প্লোয়ীশিং, মীহুৎশিং অমসুং স্তেকহোলদরশিংগীদমক্তা য়ুমদগী আই.দি.ৱাই.দা শরুক য়ানবগীদমক্তা অচেৎপা ৱাফম থম্লক্লি। অসিগুম্বা হোৎনরিবশিং অসিদগী লৈবাক অসিগী শরুক কয়াদা যোগগা শম্নরিবা মীশিংনা মাগী-মাগী ময়ুমদগী ইমুং কয়াগা লোয়ননা আই.দি.ৱাই. পাংথোক্নবগীদমক শেম-সাদুনা লৈনখ্রে।
আয়ুশ মন্ত্রালয়না জুন ২১, ২০২০গী অয়ুক পুং ৬.৩০ তাবা মতমদা অন্তর্রাস্ত্রিয় যোগ দে,২০২০ অসি পাংথোক্নবগীদমক মালেমপুম্বগী যোগবু পামজবশিংবু চেপাউ পীখ্রে অমসুং মখোয়-মখোয়গী ময়ুমদগী কমন য়ৌগা প্রোতোকোলকী অপুনবা মওংদা উৎপগা অসিগা খুৎশম্ননবা হায়খ্রে।
থৌরম পাংথোকপগী মতমঃ
• অয়ুক্কী পুং ০৬১৫দগী ০৭০০ ফাওবা-হৌদোকপগী থৌরম। মসিদা মন্ত্রী(আয়ুশ মন্ত্রী) না ময়াম্বু তরাম্না ওকপগী ৱাফম, প্রধান মন্ত্রীগী ৱাখল্লোনশিং ফোংদোক্লবা মতুংদা সেক্রতরী(আয়ুশ)না থাগৎ ৱাহৈশিং থম্বিগনি।
• অয়ুক পুং ০৭০০দগী ০৭৪৫ ফাওবা- এম.দি.এন.আই.ৱাই.দগী কমন যোগ প্রোতোকোলগী লাইব তেলিকাস্ত।
• অয়ুক পুং ০৭৪৫-অয়ুক পুং ০৮০০- যোগগী মরমদা অখং-অহৈশিংগা লোয়ননা ৱাখল্লোনশিং ফোংদোক্নবা অমসুং মরুওইবা আই.দি.ৱাইগী থৌরম লোইশিনবা।