Prime Minister's Office
PM pays tribute to Acharya Shri Mahapragyaji
Calls People to Implement the Mantra “Build Happy Family towards a Prosperous Nation”
19 JUN 2020 1:47PM by PIB Delhi
The Prime Minister paid tribute to Acharya Shri Mahapragyaji on the occasion of the seer’s birth centenary today.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said Acharya Shri Maharagya Ji has dedicated his entire life to the service of mankind and the society.
Prime Minister recalled his several interactions with the Great Saint and said he was blessed to have had so many interactions with the Acharya and that he could draw many lessons from the Saint’s Journey.
Shri Modi said he also had the opportunity to participate in the Saint’s Ahimsa Yatra and Service to humanity.
He said, Yug Rishis like Acharya Shri Mahapragya do not acquire anything for their physical selves but that their lives, thoughts and actions are dedicated to the service of the humankind.
Prime Minister quoted Acharya Ji, “If you Leave ‘Me and Mine’ in Your Lives, then the Whole World Will Be Yours”
Shri Modi said the saint made this the mantra and philosophy of his life and implemented in his every action and deed.
Prime Minister said the only possession (Parigraha) the Saint had was nothing but love for every person.
Prime Minister recalled how Rashtrakavi Ramadhari Singh Dinkar used to refer to Acharya Mahapragya ji as Vivekananda of modern era.”
PM said that similarly, Acharya Vidyananda, the great saint of the Digambara tradition, compared Mahapragya Ji to Dr. Sarvepalli Radhakrishnan due to the amazing literature that Acharya Mahapragya composed.
Prime Minister referred to Atal Bihari Vajpayee ji and how Atalji, who himself was such a great connoisseur of literature and knowledge, often used to say - "I am a great lover of Acharya Mahapragya Ji's literature, the depth of his literature, his knowledge and words".
The Prime Minister described Acharya Shri as one who was divinely gifted with great speech, mesmerizing voice and fine vocabulary.
The Prime Minister said that Acharya Shri has written over 300 books in Sanskrit, Hindi, Gujarati, English on these subjects like spirituality, philosophy, psychology and economics.
The Prime Minister mentioned one of his books - “The Family and The Nation” which was written by Mahapragya Ji along with Dr. APJ Abdul Kalam Ji.
He said “These two great men have given the vision of how a family can become an happy family, how an happy family can build a prosperous nation.”
Comparing the lives of the two Great Persons, Prime Minister said how he learned from the two. “I could gather from them how a spiritual guru understands the scientific approach and how a scientist explains spirituality.”
I am honored to have been able to interact with them together, he said.
He added that Dr Kalam used to say about Mahapragya ji, his life has only one purpose - Walk, Acquire and Give. That is, travel continuously, acquire knowledge, and give whatever is in life to the society.
The Prime Minister said that Mahapragyaji traveled thousands of kilometers during his lifetime. Even before his death, he was on a journey of non-violence. The PM remembered his quote, 'Soul is my God, sacrifice is my prayer, friendship is my devotion, moderation is my strength, and non-violence is my religion' and said that he lived this lifestyle, and taught millions of people. He said that through yoga, he taught the art of depression free life to millions of people. He said “It is also a coincidence that International Yoga Day is a day later. It will also be an occasion for all of us to contribute in realizing the dream of Mahapragya ji of 'happy family and prosperous nation', to convey his ideas to the society.”
Quoting another mantra of Acharya Mahapragya ji - "Healthy person, healthy society, healthy economy" PM said that his mantra is a big inspiration for all of us.
Today the country is moving forward with the same mantra, with the resolve towards an Aatmanirbhar Bharat.
He said “I believe, the society and nation whose ideal, our sages and saints have put before us, our country will soon prove that resolve. All of you will make that dream come true.”

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ମହାପ୍ରଜ୍ଞଜୀଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି
• ‘ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ରାଷ୍ଟ୍ର ଗଠନ ପାଇଁ ସୁଖୀ ପରିବାର ଗଢ଼’ ମନ୍ତ୍ରକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ’
19 JUN 2020 1:47PM by PIB Bhubaneswar
ମହାନ ସାଧୁ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ମହାପ୍ରଜ୍ଞଜୀଙ୍କ ଜନ୍ମ ଶତବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ତାଙ୍କ ସ୍ମୃତି ପ୍ରତି ଗଭୀର ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ମହାପ୍ରଜ୍ଞଜୀ ତାଙ୍କର ସମଗ୍ର ଜୀବନ ମାନବ ଜାତି ଓ ସମାଜର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଯାଇଛନ୍ତି । ଏହି ମହାନ୍‌ ସନ୍ଥଙ୍କ ସହ ହୋଇଥିବା ତାଙ୍କର ବିଭିନ୍ନ ସାକ୍ଷାତ ସଂପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଇବାର ମହାର୍ଘ ସୁଯୋଗ ତାଙ୍କୁ ମିଳିଛି ଏବଂ ତଦ୍ଦ୍ୱାରା ଏହି ସନ୍ଥଙ୍କଠାରୁ ସେ ଅନେକ ଶିକ୍ଷା ଲାଭ କରିଛନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସନ୍ଥଙ୍କ ଅହିଂସା ଯାତ୍ରା ଓ ଜନସେବାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାର ସୁଯୋଗ ତାଙ୍କୁ ମିଳିଛି । ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ମହାପ୍ରଜ୍ଞଜୀଙ୍କ ଭଳି ଯୁଗଋଷି ନିଜର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଜୀବନ ଓ ସୁଖସୁବିଧା ପାଇଁ କିଛି ଆହରଣ କରନ୍ତି ନାହିଁ । ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ, ଜୀବନ, ବିଚାର ଆଦି ସମଗ୍ର ମାନବଜାତିର ସେବା ଓ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ । ଆଚାର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ବାଣୀ ଉଦ୍ଧାର କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ‘ତୁମେ ଯଦି ତୁମ ଜୀବନରୁ ‘ମୁଁ ଓ ମୋର’କୁ ବାଦ ଦେବ ତେବେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ତୁମର ହୋଇଯିବ’ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସନ୍ଥ ଏଇ ଉକ୍ତିକୁ ନିଜ ଜୀବନର ମନ୍ତ୍ର ଓ ଦର୍ଶନରେ ପରିଣତ କରି ଜୀବନ ସାରା ତାହାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଥିଲେ । ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଭଲ ପାଇବା ଓ ଶ୍ରଦ୍ଧା କରିବା ଏହି ସାଧୁଙ୍କର ଏକମାତ୍ର ପରିଗ୍ରହ ବା ସମ୍ପତ୍ତି ଥିଲା । ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ମହାପ୍ରଜ୍ଞଜୀଙ୍କୁ ରାଷ୍ଟ୍ରକବି ରାମଧାରୀ ସିଂହ ଦିନକର କିପରି ଆଧୁନିକ ଯୁଗର ବିବେକାନନ୍ଦ ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ସେ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦିଗମ୍ବର ପନ୍ଥର ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ବିଦ୍ୟାନନ୍ଦ ମଧ୍ୟ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ମହାପ୍ରଜ୍ଞଙ୍କ ଭଳି ଜଣେ ମହାନ୍‌ ସନ୍ଥ ଥିଲେ । ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ମହାପ୍ରଜ୍ଞ ଉଚ୍ଚକୋଟିର ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ସାହିତ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିବାରୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ତାଙ୍କୁ ଡକ୍ଟର ସର୍ବପଲ୍ଲୀ ରାଧାକୃଷ୍ଣନଙ୍କ ସହ ତୁଳନା କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଟଳବିହାରୀ ବାଜପେୟୀଙ୍କ ସ୍ମୃତିଚାରଣ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ‘ଅଟଳଜୀ ସାହିତ୍ୟ ଓ ଜ୍ଞାନର ଜଣେ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଥିଲେ’ । ଅଟଳଜୀ ସର୍ବଦା କହୁଥିଲେ- ‘ମୁଁ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ମହାପ୍ରଜ୍ଞଜୀଙ୍କ ସାହିତ୍ୟର ଜଣେ ବଡ଼ ପ୍ରେମୀ । ତାଙ୍କ ସାହିତ୍ୟର ଗଭୀରତା, ତାଙ୍କର ଜ୍ଞାନ ଓ ଶଦ୍ଦାବଳୀ ମୋତେ ବିଶେଷ ଆକୃଷ୍ଟ କରିଥିଲା’ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ମହାପ୍ରଜ୍ଞଜୀଙ୍କୁ ଜଣେ ଦିବ୍ୟ ପ୍ରତିଭାଧାରୀ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ତାଙ୍କର ଚମତ୍କାରୀ ଭାଷଣ, ମନ୍ତ୍ରମୁଗ୍ଧକାରୀ ସ୍ୱର ଓ କମନୀୟ ଶବ୍ଦଜ୍ଞାନର ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ମହାନ ସନ୍ଥ ସଂସ୍କୃତ, ହିନ୍ଦୀ, ଗୁଜରାଟୀ, ଇଂରାଜୀ ଆଦି ଭାଷାରେ ୩୦୦ରୁ ଅଧିକ ପୁସ୍ତକ ରଚନା କରିଛନ୍ତି । ଏସବୁ ପୁସ୍ତକ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା, ଦର୍ଶନ, ମନସ୍ତତ୍ତ୍ୱ ଓ ଅର୍ଥନୀତି ଉପରେ ଲେଖାଯାଇଛି । ‘ଦି ଫ୍ୟାମିଲି ଆଣ୍ଡ ନେସନ’ (ପରିବାର ଓ ରାଷ୍ଟ୍ର) ପୁସ୍ତକ ସଂପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଉଭୟ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ମହାପ୍ରଜ୍ଞଜୀ ଓ ଡକ୍ଟର ଏ.ପି.ଜେ ଅବଦ୍ଦୁଲ କଲାମ ଜୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମିଳିତଭାବେ ଲିଖିତ । ଏକ ପରିବାର କିପରି ସୁଖୀ ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ଏକ ସୁଖୀ ପରିବାର କିପରି ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ରାଷ୍ଟ୍ର ଗଠନ କରିପାରିବ ସେ ସଂପର୍କରେ ଏହି ଦୁଇ ମହାନ୍‌ ବ୍ୟକ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏହି ବହିରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଦୁଇ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଜୀବନୀକୁ ତୁଳନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ଉଭୟଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ । ‘ଜଣେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଗୁରୁ କିପରି ବିଜ୍ଞାନଭିତ୍ତିକ ବିଚାରକୁ ବୁଝିପାରନ୍ତି ଏବଂ ଜଣେ ବୈଜ୍ଞାନିକ କିପରି ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ବୁଝାଇପାରନ୍ତି ମୁଁ ତାହା ଉଭୟଙ୍କଠାରୁ ଶିକ୍ଷା କରିଛି’ । ଏହି ଦୁଇଜଣଙ୍କ ସାନିଧ୍ୟ ଲାଭକରି ମୁଁ ନିଜକୁ ଧନ୍ୟ ମନେ କରୁଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଡକ୍ଟର କଲାମ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ମହାପ୍ରଜ୍ଞଜୀଙ୍କ ସଂପର୍କରେ କହୁଥିଲେ, “ତାଙ୍କ ଜୀବନର ଏକମାତ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା ଚାଲ, ସଂଗ୍ରହ କର ଓ ଦିଅ” । ଏହାର ଅର୍ଥ ନିରନ୍ତର ଯାତ୍ରା ଅବ୍ୟାହତ ରଖ, ଜ୍ଞାନ ଆହରଣ କର ଏବଂ ଜୀବନରେ ଯାହା କିଛି ପାଇଛ ତାହା ସମାଜକୁ ଦିଅ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଶ୍ରୀ ମହାପ୍ରଜ୍ଞଜୀ ତାଙ୍କ ଜୀବନ କାଳରେ ହଜାର ହଜାର କିଲୋମିଟର ଯାତ୍ରା କରିଥିଲେ । ମୃତ୍ୟୁ ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ସେ ଅହିଂସା ଯାତ୍ରାରେ ଭାଗ ନେଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତାକୁ ସ୍ମରଣ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ କହୁଥିଲେ, ‘ଆତ୍ମା ହିଁ ମୋର ପ୍ରାର୍ଥନା, ବନ୍ଧୁତ୍ୱ ମୋର ସାଧନା, ସଂଯମ ମୋର ଶକ୍ତି ଏବଂ ଅହିଂସା ମୋର ଧର୍ମ’ । ସେ ଏହି ବିଚାରରେ ଜୀବନ ବିତାଉଥିଲେ ଏବଂ ଏ ସଂପର୍କରେ ନିୟୁତ ଲୋକଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା ଦେଉଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ସେ ଅବସାଦ ମୁକ୍ତ ଜୀବନ ଯାପନର କଳା ଅଗଣିତ ଲୋକଙ୍କୁ ଶିଖାଉଥିଲେ । ଏହା ଏକ ସଂଯୋଗ ଯେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯୋଗ ଦିବସ ଆଉ ଗୋଟିଏ ଦିନ ପରେ ପାଳିତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହା ଆମକୁ ଏହି ମହାନ୍‌ ସନ୍ଥଙ୍କ ସୁଖୀ ପରିବାର ଓ ସମୃଦ୍ଧ ରାଷ୍ଟ୍ର ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଦିଗରେ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ ଏବଂ ଆମେ ତାଙ୍କର ବାର୍ତ୍ତା ସମାଜକୁ ପ୍ରେରଣ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବା । ଆଚାର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ଜୀବନୀରୁ ଆଉ ଏକ ବାଣୀ ଉଦ୍ଧାର କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ସୁସ୍ଥ ବ୍ୟକ୍ତି, ସୁସ୍ଥ ସମାଜ ଓ ସୁସ୍ଥ ଅର୍ଥନୀତିର ଉଦ୍‌ଘୋଷକ ଥିଲେ । ତାଙ୍କର ଏହି ମନ୍ତ୍ର ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଏବେ ସମାନ ମନ୍ତ୍ର ନେଇ ଆଗକୁ ବଢୁଛି । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ‘ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଯେଉଁ ସମାଜ ଓ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଆଦର୍ଶ ଆମର ସାଧୁସନ୍ଥମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆମ ଆଗରେ ଉପସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛି, ତାହାକୁ ହାସଲ କରିବାରେ ଆମ ଦେଶ ଖୁବଶୀଘ୍ର ସଫଳ ହେବ । ଆପଣମାନେ ହିଁ ସେହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଫଳବତୀ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବେ ।