ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କୋଭିଡ-19 ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହ ମତ ବିନିମୟ ବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ବକ୍ତବ୍ୟ
16 JUN 2020 4:33PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଅନ୍‌ଲକ-1 ଆରମ୍ଭ ହେବାର ଦୁଇସପ୍ତାହ ପୂରିଗଲାଣି । ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଆମକୁ ଯେଉଁ ଅଭିଜ୍ଞତା ମିଳିଛି ତାହାର ସମୀକ୍ଷା କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଆଜିର ଏହି ଆଲୋଚନାରେ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କଠାରୁ ଅନେକ କିଛି ଜାଣିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବି ଏବଂ ସେସବୁକୁ ବୁଝିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବି । ଆଜିର ଆଲୋଚନାରୁ ଯେଉଁସବୁ ନିର୍ଯ୍ୟାସ ବାହାରିବ ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କର ଯାହାସବୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଥିବ ତାହା ସବୁ ଦେଶପାଇଁ ପରବର୍ତ୍ତୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କୌଣସି ଏକ ସଂକଟର ମୁକାବିଲାରେ ସମୟର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି । ଠିକଣା ସମୟରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ନିଷ୍ପତ୍ତି ଦେଶରେ କରୋନା ସଂକ୍ରମଣକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି ।
ଭବିଷ୍ୟତରେ ଯେତେବେଳେ ଭାରତର କରୋନା ବିରୋଧୀ ଲଢେଇ ସଂପର୍କରେ ଅନୁଶୀଳନ କରାଯିବ ସେତେବେଳେ ଏହା ପ୍ରତୀତ ହେବ ଯେ ଆମେ ମିଳିତଭାବେ ଏହି ସଂକଟ କାଳରେ କାମ କରି ସହଯୋଗଭିତ୍ତିକ ସଂଘୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଉଦାହରଣ ଉପସ୍ଥାପିତ କରିଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଶ୍ୱର ଅଧିକାଂଶ ଦେଶରେ କରୋନା ମହାମାରୀ ଯେତେବେଳେ ଏକ ଆଲୋଚନାର ବିଷୟ ହୋଇନଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଏହାର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଆରମ୍ଭ କରି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଜୀବନ ରକ୍ଷା ପାଇଁ ଆମେ ଦିନରାତି କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ । ହଜାର ହଜାର ଭାରତୀୟ ବିଗତ ସପ୍ତାହମାନଙ୍କରେ ବିଦେଶରୁ ଫେରିଛନ୍ତି । ନିୟୁତ ନିୟୁତ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକ ଗାଁରେ ପହଞ୍ଚି ଯାଇଛନ୍ତି । ରେଳ, ବିମାନ ଓ ସମୁଦ୍ରପଥ ଆଦି ଏବେ ସବୁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ ହୋଇଛି । ଏହା ସତ୍ତ୍ୱେ ମଧ୍ୟ ବିରାଟ ଜନସଂଖ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଆମ ଦେଶରେ କରୋନା ସଂକ୍ରମଣ ଅନ୍ୟ ଦେଶଭଳି ଏତେ ଭୟଙ୍କର ହୋଇନାହିଁ । ବିଶ୍ୱର ବଡ ବଡ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଶାରଦମାନେ ଭାରତର ଲକ୍‌ଡାଉନ ଏବଂ ଏହି ସମୟରେ ଦେଶବାସୀ ଦେଖାଇଥିବା ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛନ୍ତି ।
ଏବେ ଭାରତରେ କରୋନା ଆକ୍ରାନ୍ତଙ୍କ ଆରୋଗ୍ୟ ହାର ଶତକଡା 50ରୁ ଅଧିକ ରହିଛି । କରୋନା ସଂକ୍ରମିତ ସୁସ୍ଥ ହେବା ଏବଂ ବଞ୍ଚିଯିବା ଘଟଣାରେ ଭାରତ ଏବେ ବିଶ୍ୱରେ ସବୁଠୁ ଆଗରେ ରହିଛି । କରୋନାରେ କାହାର ମୃତ୍ୟୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଦୁଃଖଦାୟକ । ଆମ ପାଇଁ ଜଣେ ଭାରତୀୟଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ମଧ୍ୟ ଅସହ୍ୟ । ଏହା ମଧ୍ୟ ସତ୍ୟ ଯେ ଏବେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ହାତଗଣତି ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଗରେ ରହିଛି ଯେଉଁଠି କରୋନା ଜନିତ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା ସର୍ବନିମ୍ନ ।
ଏବେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର କରୋନା ଲଢେଇ ଜନିତ ଅଭିଜ୍ଞତା ଆମପାଇଁ ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି । ଆମର ବିଶ୍ୱାସ ହେଉଛି ଯେ ଏହି ସଂକଟରେ ଆମେ ଆମର କ୍ଷୟକ୍ଷତିକୁ ସୀମିତ କରି ଆଗକୁ ବଢିପାରିବା ଏବଂ ଆମର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ସମର୍ଥ ହୋଇପାରିବା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ ଦୁଇ ସପ୍ତାହର ଅନ୍‌ଲକ-1 ଆମକୁ ଏକ ବଡ ଶିକ୍ଷା ଦେଇଛି । ଆମେ ଯଦି ନୀତି ନିୟମ ମାନି ଚଳିବା ଓ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀକୁ ପାଳନ କରିବା ତାହେଲେ କରୋନା ଭାରତର ବେଶୀ କ୍ଷତି କରିପାରିବ ନାହିଁ ।
ତେଣୁ ଏବେ ମାସ୍କ ଓ ଫେସ୍‌କଭର ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ । ମାସ୍କ ବା ଫେସ କଭର ବିନା ଘରୁ ବାହାରକୁ ବାହାରିବା ଏବେ କଳ୍ପନାତିତ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ନିଜେ କେବଳ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିବ ନାହିଁ; ନିଜ ପରିବାର, ଗୋଷ୍ଠୀ ଓ ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକେ ମଧ୍ୟ ନିରାପଦ ରହିପାରିବେ ।
ସେଥିପାଇଁ ଦୁଇଗଜ ଦୂରତ୍ୱ ରକ୍ଷାର ମନ୍ତ୍ର ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ରଖେ । ପ୍ରତିଦିନ ମଝିରେ ମଝିରେ ଆମକୁ 20 ସେକେଣ୍ଡ ପାଇଁ ସାବୁନ ବା ସାନିଟାଇଜରରେ ହାତ ଧୋଇବାକୁ ପଡିବ । ଏହାକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱର ସହ ପାଳନ କରାଯିବା ଉଚିତ । ଏହାଦ୍ୱାରା ସମସ୍ତେ ସୁରକ୍ଷିତ ହୋଇପାରିବେ । ଏହି ସମୟରେ ଆମେ ପରିବାରର ଶିଶୁ ଓ ବୟସ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଓ ଯତ୍ନ ପ୍ରତି ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
ଏବେ ପ୍ରାୟ ସବୁ ଅଫିସ ଖୋଲିଗଲାଣି । ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ କର୍ମଚାରୀ ଅଫିସକୁ ଯିବା ଆରମ୍ଭ କଲେଣି । ବଜାର ଓ ସଡକରେ ଭିଡ ବଢିଲାଣି । ଏହି ସମୟରେ ସାମାନ୍ୟ ଅସାବଧାନତା ଓ ବେପରବାୟ କାମ କରୋନା ସଂକ୍ରମଣକୁ ବଢାଇବାର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ । ତେଣୁ ଆମେ ଯେଉଁ ଅନୁଶାସନ ଓ ଶୃଙ୍ଖଳା ମଧ୍ୟରେ ରହିଛନ୍ତି ସେଥିରେ କୌଣସି ଢିଲା ଦେବାର ଅବକାଶ ନାହିଁ । ସାମାନ୍ୟ ତ୍ରୁଟି ଆମକୁ ଏହି ଲଢେଇରେ ଦୁର୍ବଳ କରିଦେବ । ଆମକୁ ଏଥିପ୍ରତି ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାକୁ ପଡିବ ଯେ କରୋନାକୁ ଆମେ ଯେତିକି ରୋକିପାରିବା ଏହି ବ୍ୟାଧିର ସଂକ୍ରମଣ ସେତିକି ଦୁର୍ବଳ ହେବ । ଏହା ସହିତ ଆମର ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଖୋଲିଯିବ । ଆମର କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ସମୂହ, ମାର୍କେଟ, ପରିବହନ ସେବା ଖୋଲିବା ସହ ସ୍ୱଭାବିକ କାମ କରିବ । ଏହା ଫଳରେ ଏହି ଉଦ୍ୟୋଗରେ ଲୋକମାନେ ଜୀବିକା ଅର୍ଜନର ସୁଯୋଗ ପାଇବେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଗାମୀ ଦିନରେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଯେଉଁ ସଂପ୍ରସାରଣ ହେବ ସେଥିରୁ ମିଳିବାକୁ ଥିବା ଅଭିଜ୍ଞତା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହେବ । ବିଗତ କେତେକ ସପ୍ତାହର ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ଆମ ଅର୍ଥନୀତିରେ କେତେକ ଅନୁକୂଳ ଲକ୍ଷଣ ଦେଖାଦେଇଛି । ଉର୍ଜ୍ଜା ବ୍ୟବହାର ଯାହା ପୂର୍ବରୁ କମିଥିଲା ଏବେ ବଢିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ଏହିବର୍ଷ ମେ ମାସରେ ସାର ବିକ୍ରି ଗତବର୍ଷ ଅପେକ୍ଷ ଦୁଇଗୁଣ ବଢିଛି ।
ଏଥର ଖରିଫ ଫସଲର ବୁଣାବୁଣି ଗତବର୍ଷ ଅପେକ୍ଷା ପ୍ରାୟ 12-13 ଶତାଂଶ ଅଧିକ ହୋଇଛି । ଦୁଇ ଚକିଆ ଯାନ ଉତ୍ପାଦନ ଲକ୍‌ଡାଉନ ପୂର୍ବସ୍ତରର ପାଖାପାଖି ପ୍ରାୟ 70 ପ୍ରତିଶତ ପହଞ୍ଚିଗଲାଣି । ଖୁଚୁରା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ଲକ୍‌ଡାଉନ ପୂର୍ବ ସ୍ଥିତିରେ ପହଞ୍ଚିଛି ।
କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ମେ ମାସରେ ପଥକର ଆଦାୟରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି । ଏହା ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ସୂଚନା ଦେଉଛି । କ୍ରମାଗତଭାବେ 3 ମାସ ଆମର ରପ୍ତାନୀ ବାଣିଜ୍ୟ କମ୍‌ ରହିବା ପରେ ଜୁନ୍‌ରେ ଏହା ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ କରିଛି । ଏବେ ଏହା ଗତବର୍ଷର କୋଭିଡ ପୂର୍ବ ସମୟର ପାଖାପାଖି ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚିଲାଣି । ଏସବୁ ସଂକେତ ଆମକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହ ଆଗକୁ ବଢିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଅଧିକାଂଶ ରାଜ୍ୟରେ କୃଷି, ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି, ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ ଓ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଥାଏ । ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତ ଅଭିଯାନରେ ଏସବୁ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ବେଶ୍‌ କିଛି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି ।
ନିକଟରେ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସହାୟତା ଦେବାପାଇଁ ଅନେକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି । ସମୟବଦ୍ଧ ନୀତିରେ ଏହି ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ଋଣ ଯୋଗାଣର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ବାର୍ଷିକ 100 କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କାରବାର କରୁଥିବା ଉଦ୍ୟୋଗକୁ 20 ଶତାଂଶ ଅତିରିକ୍ତ ଋଣ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଅଟୋମେଟିକ ଇନ୍‌କ୍ରିଜର ବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇଛି ।
ଯଦି ଆମେ ବ୍ୟାଙ୍କର୍ସ କମିଟି ମାଧ୍ୟମରେ ଏହାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ତାହେଲେ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡିକୁ ତୁରନ୍ତ ଋଣ ମିଳିବ ଏବଂ ସେସବୁ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିବେ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଲୋକଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ମିଳିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ଏଠାରେ ଯେଉଁସବୁ କ୍ଷୁଦ୍ରଶିଳ୍ପ ରହିଛି ସେଗୁଡିକୁ ଦିଗ୍‌ଦର୍ଶନ ଦେବା ଓ ହାତ ଧରି ଆଗକୁ ବଢାଇବାର ବିଶେଷ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ମୁଁ ଜାଣିଛି ଆପଣମାନଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏ ଦିଗରେ ଅନେକ କିଛି କାମ କରାଯାଉଛି । ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଉଦ୍ୟୋଗ ଯେପରି ଏହାର ପୁରୁଣା ଗତି ଫେରିପାଇବ ସେଥିପାଇଁ ଭ୍ୟାଲୁଚେନ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ମିଳିମିଶି କାମ କରିବାକୁ ପଡିବ ।
ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କରେ ଯେଉଁଠି ସବୁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କେନ୍ଦ୍ର ରହିଛି ସେଠାରେ 24 ଘଣ୍ଟା କାମ ଚାଲିବ ସହ ମାଲପତ୍ରର ବୋଝେଇ ଖଲାସ କାମକୁ ଆହୁରି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଗୋଟିଏ ସହରରୁ ଅନ୍ୟ ସହରକୁ ଜିନିଷପତ୍ର ପରିବହନରେ ସ୍ଥାନୀୟସ୍ତରରେ କୌଣସି ପ୍ରକାର ଅସୁବିଧା ରହିବା ଅନୁଚିତ । ଏସବୁ ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ ହେଲେ ଆମର ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଅଧିକ ବେଗଗାମୀ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଚାଷୀଙ୍କ ଉତ୍ପାଦିତ ସାମଗ୍ରୀର ବିପଣନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏବେ ଯେଉଁ ସଂସ୍କାର ଅଣାଯାଇଛି ତଦ୍ଦ୍ୱାରା କୃଷକମାନେ ଲାଭବାନ ହେବେ । ଏଥିରେ ଚାଷୀଙ୍କୁ ନିଜର ଉତ୍ପାଦିତ ସାମଗ୍ରୀ ବିକିବାପାଇଁ ବିକଳ୍ପ ରାସ୍ତା ମିଳିବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କର ଆୟ ବଢିବ ଏବଂ ଖରାପ ପାଣିପାଗ ଜନିତ ସ୍ଥିତି, ଭଣ୍ଡାର ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅଭାବ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅସୁବିଧା ଯୋଗୁଁ ଯେଉଁ କ୍ଷତି ସହିବାକୁ ପଡୁଥିଲା ତାହା ହ୍ରାସ ପାଇବ ।
ଯେତେବେଳେ ଚାଷୀଙ୍କ ଆୟ ବଢିବ ସେତେବେଳେ ନିଶ୍ଚିତଭାବେ ସାମଗ୍ରୀର ଚାହିବା ମଧ୍ୟ ବଢିବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ରାଜ୍ୟର ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବି ଗତିଶୀଳ ହେବ । ବିଶେଷ କରି ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ଏବଂ ଆମ ଆଦିବାସୀ ଇଲାକାରେ ଚାଷବାସ ଓ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ପାଇଁ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦ ହେଉ କିମ୍ବା ବାଉଁଶଜାତ ସାମଗ୍ରୀ ବା ଅନ୍ୟ କିଛି ପାର୍ବତ୍ୟାଞ୍ଚଳ ସାମଗ୍ରୀ ହେଉ ଏସବୁ ପାଇଁ ଏକ ନୂଆ ବଜାରର ଦ୍ୱାର ଖୋଲିବାକୁ ଯାଉଛି । ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ଯେଉଁସବୁ କ୍ଲଷ୍ଟରଭିତ୍ତିକ ରଣନୀତି ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି ତଦ୍ଦ୍ୱାରା ସବୁ ରାଜ୍ୟ ଲାଭବାନ ହେବେ । ଏଥିପାଇଁ ସବୁ ଜିଲାରେ ଏଭଳି ଉତ୍ପାଦ ଚିହ୍ନଟ କରି ଏହାର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ବା ବିପଣନ ନିମନ୍ତେ ଏକ ଉତ୍ତମ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଆମେ ଦେଶ ଏବଂ ଦୁନିଆର ବଜାରକୁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ସାମଗ୍ରୀ ପହଞ୍ଚାଇପାରିବା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଗତ ଦିନର ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଭଳି ଯେତେସବୁ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି ସେସବୁକୁ ଏକ ନିଶ୍ଚିତ ସମୟ ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ସବୁ ଏକଜୁଟ ହୋଇ କାମ କରିବା ଜରୁରୀ । ଏହି ପୃଷ୍ଠଭୂମିରେ କରୋନା ବିରୋଧୀ ଲଢେଇ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇଥିବା ପ୍ରସ୍ତାବ ଯାହା ସବୁ ରହିଛି ଏବଂ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆପଣମାନେ ଯେଉଁ କାମ କରୁଛନ୍ତି ସେସବୁ ବିଷୟରେ ମୁଁ ଜାଣିବା ପାଇଁ ଆଗ୍ରହୀ । ଏହି ଚର୍ଚ୍ଚାକୁ ଆମ ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଏବେ ଆଗକୁ ବଢାଇବେ ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s opening remarks during Interaction with Chief Ministers on Covid-19
16 JUN 2020 4:33PM by PIB Delhi
Namaskar friends!
It has been two weeks since the Unlock-One. It is necessary to review the issues and the experiences that have come in the forefront during this period. In today's discussion, I will get the opportunity to learn and understand a lot from you. The salient points that will come out of today's discussion and your suggestions will help the country to plan ahead.
Friends,
Timing plays a very crucial role in dealing with any crisis. Decisions taken at the right time have immensely helped in controlling the spread of coronavirus pandemic in the country.
Whenever India's fight against Coronavirus will be studied in the future, this period will be remembered for the way in which we all have worked together during this time and how the best example of Cooperative Federalism was set.
Friends,
When Coronavirus was not even a topic for discussion in several countries of the world, India had already started taking decisions and was preparing to deal with it. We have worked day in and day out to save the life of every Indian.
Thousands of Indians have returned home from abroad and lakhs of migrant workers have returned to their villages in the past weeks. All routes such as rail, road, air, sea have been opened.
Despite being a populous nation, the Coronavirus has not been as devastating in India as it has been in the other countries. Several experts and health experts around the world are discussing about the lockdown imposed in India and the discipline shown by the people of India today.
Today, the recovery rate in India is above 50 per cent. Today, India is one of the leading countries in the world with the highest survival rate among the COVID-19 patients. The death of even a single person, even a single Indian due to Coronavirus is tragic and unfortunate. But it is also true that today India is among those countries in the world with the lowest COVID-19 deaths.
Today the experiences of several states arouse a confidence that India can move forward amid the Coronavirus crisis by limiting its losses and can put its economy back on track at a much faster pace.
Friends,
The last two weeks of Unlock-One has taught us that if we keep obeying the rules and all the guidelines, then we can save the country from the harm inflicted by the Corona crisis.
Therefore, it is necessary to place a lot of emphasis on the importance of masks or face cover. We must not go out of the house without a mask or a face-cover. This is as dangerous for the person himself, as much for the people around him.
Therefore, we must religiously follow our mantra of 'do gaj ki doori' or social distancing; washing of hands with soap for 20 seconds several times a day as well as frequent use of sanitizers. These measures must be taken very seriously. This is very important for the safety of oneself, for the safety of the family, especially for the children and the elderly at home.
By now almost all the offices have been opened. Even the offices in the private sector have become operational. People have started going to offices, to the markets and the streets are getting crowded. In such a scenario, all these measures will help us to prevent the Coronavirus from spreading fast. The slightest carelessness, laxity or lack of discipline will weaken our fight against Coronavirus.
We must always keep in mind that the better we are able to stop the virus from spreading, the more our economy will open up, our offices will open, the markets will open, the transport will open, and eventually new employment opportunities will grow.
Friends,
In the days to come, the experiences gained from the way the economic activities will expand in several states, will also benefit the other states. In the last few weeks, green shoots have started appearing in our economy. The power consumption which was decreasing earlier has started increasing now. In May this year, the fertilizer sales have doubled compared to May last year.
This time, kharif sowing has been higher by about 12-13% compared to the previous year. Two-wheeler production has reached nearly 70 per cent of pre-lockdown levels. Digital payment in retail has also reached the pre-lockdown levels.
Moreover, the increase in Toll Collection in the month of May depicts a growth in economic activity. After a decrease in exports for 3 consecutive months, exports have bounced back in June and have reached the levels of last year's Pre-Covid Period. All these signs are encouraging us to move forward.
Friends,
The share of Agriculture, Horticulture, Fisheries and MSMEs is very large in most of the states. Under the 'Atmanirbhar Bharat' campaign, several provisions have been made for these sectors in the last few days.
A number of decisions have been taken recently to support the MSMEs. Efforts are being made to ensure that these MSMEs get credit from the banks in a time bound manner. Industries with a turnover of up to Rs 100 crore have been given the benefit of automatic increase of 20% additional credit.
If through Bank Committees we can ensure that the industries get loans fast, then they will be able to start work as soon as possible and provide employment to the people.
Friends,
The smaller factories that we have here need guidance and hand-holding; I know that under your leadership a lot of work is being done towards it. We have to work together on value chains so that the trade and industries regain their old momentum. Economic activity will get a fillip if specific economic activity points of the States work round the clock, loading-unloading of goods is done expeditiously, and there is no hurdle at the local level in the movement of goods from one city to another.
Friends,
The reforms that have taken place recently in marketing farmers’ produce will benefit the farmers immensely. Because of this the farmers will get a new alternative to sell their produce and their income will increase. We shall be able to minimise the loss that the farmers incur because of the vagaries of nature and lack of storage facility. When the farmers’ income will increase, the demand certainly will go up and the economy of the States will get a boost. Especially, in the Northeast and tribal areas, many opportunities are going to open in farming and horticulture sectors. Be it organic products, bamboo products or other tribal products, the doors for a new market is going to open for these sectors. Every state will benefit from the cluster-based policy that has been announced for local products. Hence, it is necessary that we identify such products in every block and every district by processing or marketing them so that we can place them in our country as well as in the global market.
Friends,
We have to work together to implement within a certain time-frame the announcements that have been made under ‘Atmanirbhar Bharat’ Yojana recently. In this backdrop, I am also keen to know your suggestions and preparations regarding economic activity as also fight against Corona pandemic. I would now request the Home Minister to conduct further discussions.