PIB Backgrounder
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
27 MAY 2020 6:15PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• অনাবা ফহনবগী চাং ৪২.৪% য়ৌদুনা কোবিদ-১৯ নাবা মীশীং ৬৪,৪২৬ ফহনখ্রে/দিচার্জ তৌখ্রে।
• কনফর্ম তৌখিবা কোবিদ-১৯ কেস মশীং ১,৫১,৭৬৭ য়ৌখ্রে।
• কোবিদ-১৯ সেম্পল ১,১৬,০৪১ ঙরাং তেস্ত তৌখ্রে।
• লাইনা অসি শন্দোকপগী খোঙজেল তপথহন্দুনা,লোকদাউননা কান্নবা কয়া পীখ্রে।
• আরোগ্য সতুগী এন্দ্রোইদ ভর্জন অসি হোজিক ওপন সোর্স ওইরে।
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়দগী কোবিদ-১৯ খ্বাইদগী নৌবা পাউ;
ফগৎলকপগী চাং ৪২.৪%দা হেনগৎখ্রে; ঙরাং ১,১৬,০৪১ সেম্পল তেস্ত তৌখ্রে
লোকদাউননা কান্নবা কয়া পীরি অমসুং মখোয়গী মরক্তা মরুওইরিবা অসি লোকদাউননা লাইনা অসিগী খোঙজেল হন্থহনবা অসিনি। মসিগা ইরোইননা, লোকদাউন তৌরিঙৈ মনুং অসিদা কোবিদ-১৯গী ওইবা হেলথ ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং ফগৎপা; ওনলাইন ত্রেনিং মোদ্যুলশিং অমসুং ৱেবিনরশিংগী খুত্থাংদা হ্যুমেন রিসোর্সকী চাং হেনগৎহনবা; তেস্তিং চাং হেনগৎহনবা; সপ্লাইশিং, ইক্বিপমেন্ত অমসুং ওক্সিজেন হেনগৎহনবা; মরী লৈনবা গাইদলাইনশিং, স্তেনদর্দ ঙাকপা, সরকুলেৎ তৌবা, এদোপ্ত তৌবা, প্রেক্তিস তৌবা; দাইগনোসিস তৌবা, দ্রক ত্রাইএলশিং, ভেক্সিন রিসর্চ হেনগৎহনবা; অমসুং তেক্নিকেলগী ওইবদা কন্তেক্ত ত্রেসিং হেন্না তৌবা, আরোগ্য সেতুগুম্বা তুলশিংগা লোবননা য়ুম অমদগী অমদা চৎতুনা সর্ভে তৌবগা লোয়ননা সর্বিলেন্স সিস্তেম কনখৎহনবা অসি ঙমখ্রে।
লৈঙাক্কী লেবোরেততী ৪৩৫ অমসুং লনাই লেবোরেতরী ১৮৯(পুন্না লেব ৬২৪)কী খুত্থাংদা লৈবাক অসিগী তেস্তিং কেপসিতী হেনগৎহনখ্রে।হৌজিক ফাওবদা কোবিদ-১৯গী পুলপ পুন্না সেম্পল ৩২,৪২,১৬০ তেস্ত তৌখ্রে, মসিদা সেম্পল ১,১৬,০৪১না ঙরাং তেস্ত তৌখি। লৈবাক অসিদা অপুনবা কেস মশীং ১,৫১,৭৬৭ রিপোর্ত তৌখিবগা লোয়ননা মীওই ৬৪,৪২৬ নাবা ফগৎখ্রে অমসুং ফগৎপগী চাং ৪২.৪% য়ৌখ্রে। শীবগী চাংনা ২.৮৬%নি।
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংগী অমসুং মতুংগী রিপ্রদক্তিব, মেতর্নেল, ন্যুবোরন, চাইল, এদোলেস্সেন্ত হেলথ + ন্যুত্রিসন সর্ভিসকী প্রোবিজন য়াওবা গাইদলাইন অমা ফোংখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1626
আরোগ্য সেতু হৌজিক ওপন সোর্স ওইরে
এপ্রিল ২, ২০২০দা ইন্দিয়ানা ব্লুতুথতা য়ুম্ফম ওইবা কন্তেক্ত ত্রেসিং তৌদুনা কোবিদ-১৯গী ওইবা য়াবা হোতস্পোত খঙদোক্নবা অমদি মরী লৈনবা ৱাফমশিং মীয়ামদা য়ৌহন্নবা পান্দমদা আরোগ্য সেতু মোবাইল এপ কোবিদ১৯ শন্দোকপা থিংনবগী থৌরাং মপুং ফাহন্নবগীদমক পুথোকখি‍। এপ অসি মালেমগী অতৈ লৈরিবা কন্তেক্ত ত্রেসিং এপশিংদগী য়াম্না হেন্না মে ২৬ ফাওবদা য়ুজর মিলিয়ন ১১৪গী মথক্তা লৈরে‍। এপ অসি লোন ১২দা অমদি এন্দ্রোইদ, আই.ও.এস অমসুং কাই.ও.এস. প্লেতফোর্মশিংদা ফংই‍। আরোগ্য সেতু এপকী মরুওইবা য়ূম্বীদি অরোন-অথুপ লৈতবা, লনাই ৱাফমশিংবু ঙাকপা অমদি খুদোং থিনিংঙাই লৈতবনি। ইন্দিয়াগী ওপন সোর্স সোফৱ্যারগী থৌরাংগা চাননা আরোগ্য সেতুগী সোর্স কোদ হৌজিক্তি ওপন সোর্স ওইহল্লে‍। এপ্লিকেসন অসিগী এন্দ্রোইদ ভর্জনগী সোর্স কোদ য়েংশিন্নবা অমদি চূংশিন্নবগীদমক ফংলে‍। এপ্লিকেসন অসিগী আই.ও.এস. ভর্জনসু চয়োল অনিগী মনুংদা ওপন সোর্স ওইনা থাদোক্লগনি অমদি মখা তানা সর্ভর কোদসু থাদোক্কনি‍।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1626979
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং কতার রাজ্যগী অমীর শৈখ তমিম বিন হামদ অল-থানীগা ফোন্দা ৱারী শান্নখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি কতার রাজ্যগী হিজ হাইনেস অমীর শৈখ তমিম বিন হামদ অল-থানীলগা লোইননা কতারগী মীয়ামদা মরূপ মপাং ওইবা মওংদা ইদুল ফীতরগী য়াইফ-পাউজেল পীনবগীমক্তা ফোন্দা ৱারী শানখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা কোবিদ-১৯ থোক্লিবা মতম অসিদা ভারতকী নাগরিকশিংবু শোইদবা মওংদা হিজ হাইনেস অমীরনা য়াইফনবা তৌবীখিবা অদুগীদমক হরাও তয়াম্না থাগৎপা ফোংদোকখি। হিজ হাইনেস অমীরনা ভারতকী মীওই কাংলুপশিংনা কতারদা লৌখিবা থৌদাং, মরুওইনা ভারতকী হেল্থ ৱার্করশিংনা লৌরিবা থৌদাং অদুদা থাগৎপা ফোংদোকখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1626974
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং ইজীপ্তকী রাস্ত্রপতি, হিজ এক্সিলেন্সী অবদেল ফতেহ অল-সিসীগী মরক্তা ফোন্দা ৱারী শানখ্র
তেলিফোন্দা ঙসি ৱারী-ৱাতাই শানবা মতমদা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ইজিপ্তকী রাস্ত্রপতি, ঐচ.ই. অবদেল অল-সিসীগা লোইননা ইজীপ্তকী মীয়ামদা ইদ-উল-ফিতরগী য়াইফ-পাউজেল পীখ্রে। য়াইফ-পাউজেল অদুগী পাউখুম পীবা ওইনা ইজীপ্তকী রাস্ত্রপতিনা ইজীপ্ত অমসুং ভারত অনিবু মালেমগী খ্বাইদগী লিরবা সভ্যতাশিংগী মনুংদা অমনি হায়না পনখি অমসুং লৈবাক অনি অসিগী মরক্তা মরী হেন্না চেৎশিল্লকপা অসিগী মতাংদা হরাওবা ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা কোবিদ-১৯গী চিরবা তঞ্জা অসিগী মনুংদা ইজীপ্তা লৈরিবা ভারত মচাশিং অদুগী অশোই-অঙাম য়াওদনবা অমসুং য়াইফনবগীদমক্তা ইজীপ্তকী ওথোরিতীশিংনা মতেং পাংবীবগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি। হনদক্কী চহি অসিদা ইজীপ্ততা মমাংদগী চৎননবগী থৌরাং তৌখিবা খোংচৎ অদুবু কোবিদ-১৯গী লাইচৎ অসিনা মরম ওইরগা য়ৈথোকখিবা অদুগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ফিভম অসিনা হেক ফবগা রাস্ত্রপতি সিসীবু উননীংবগী ৱাফম ফোংদোকখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1626970
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং ওস্ত্রিয়াগী রাস্ত্রপতি হিজ এক্সিলেন্সী দোক্তর অলেকজেন্দর ভান দর বেল্লেন অনিগী মরক্তা তেলিফোন্দা ৱারী শানখ্রে
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ওস্ত্রিয়াগী রাস্ত্রপতি হিজ এক্সিলেন্সী দোক্তর অলেকজেন্দর ভান দর বেল্লেনগা তেলিফোন্দা ৱারী শানখ্রে। কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মখোয়গী লৈবাকশিংগী হকশেল অমসুং শেল-থুমদা পীরিবা চৈথেংশিং থেংননবা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মতাংদা লুচিংবা অনিনা মখোয়গী ওইবা ৱাখল্লোনশিং ফোংদোক্নখি। হৌজিক মায়োক্নরিবা অৱাবশিং অসি থেংননবা মালেমগী ওইনা মতেং পীনবগী মরুওইবা অদুদা মখোয়না য়ানখি। কোবিদ মতুংগী মালেম অসিদা ভারত-ওস্ত্রিয়াগী মরী পাকথোক-চাউথোক্নবা অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগী মখোয়গী অপাম্বশিং লুচিংবা অনিনা অমুক হন্না থমখি। ইনফ্রাস্ত্রকচর, তেক্নোলোজী, রিসর্স অমসুং ইন্নোবেসন অমসুং এস.এম.ই.শিং নচিংবগী সেক্তরদা মতেং পীনবা হেনগৎহন্নবগী খুদোংচাবশিং প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1626968
ভারতকী অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংগী মহৈরোয়শিংদা ক্বালিতি এদুকেসন অমসুং এদুকেসনগী ওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচর ফংহন্ননবা সরকারনা কন্না হোৎনরি: ঐচ.আর.দি. মন্ত্রী
সরকারনা য়াংয়াংদা লুপা কোতি ৯৮৬.৪৭দা সিক্কিম য়ুনিবর্সিতি (সেন্ত্রেল য়ুনিবর্সিতি) শাননবা অয়াবা পীখ্রে। মসিগীদমক সিক্কিম সরকারনা লুপা কোতি ১৫দা লম একর ৩০০ পীখ্রে, মসিগী মনুংদা লম একর ২৬৫.৯৪দি হান্ননা য়ুনিভর্সিতি অসিদা খুৎশিন্নখ্রবা অমনি। মিনিস্তর অসিনা মখা তানা হায়খি মদুদি সরকারনা মফম তরুক্তা হায়বদি অরুনাচল প্রদেস, মিজোরাম, মেঘালয়, নাগালেন্দ, দিল্লী অমসুং পুদুচেরিদা এন.আই.তি.শিং শাননবা লুপা কোতি ৪৩৭১.৯০গী রিভাইস কোস্ত এস্তিমেৎ মাংজৌননা কাইথখ্রে। রিভাইস কোস্ত এস্তিমেৎ এপ্রুভ তৌখিবগা লোয়ন্না হায়রিবা এন.আই.তি.শিং অসি ৩১ মার্চ, ২০২২ দগী মশাগী কেম্পসতগী মপুংফানা মথৌ তৌবা ঙম্লগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1626950
কন্দ্রাগী মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্রা সিংহনা জে.&কে.গী কোবিদ-১৯গী হৌজিক ওইরিবা ফীভম য়েংশিনখ্রে
কন্দ্রাগী মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্রা সিংহনা য়ু.তি.দা মীশীং য়াম্না হল্লকপা অমসুং কেস মশীং হনগৎলকপা অসিদা ঙসি জে.&কে.গী কোবিদ-১৯ শন্দোরকপা অসিগী হৌজিক ওইরিবা ফীভম য়েংশিনখ্রে
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1627177
কোবিদ-১৯ মায়োক্ননবা, সিপেতনা দবল্যু.ঐচ.ও./আই.এস.ও. গাইদলাইনশিংগী মখাদা হেলথ কেয়র; পি.পি.ই. অমসুং অতোপ্পা মরি লৈনবা পোৎশিং পুথোকপা অমসুং সর্তিফাই তৌবগী হীরমশিংদা আর&দিগী খোংথাংশিং লৌখৎলগনি
কোবিদ-১৯গী লাইচৎ মায়োক্ননবা কেমিকেলস অমসুং ফর্তিলাইজর্স মন্ত্রালয়গী প্রিমিয়র নেস্নেল ইন্সতিত্যুত অমা ওইরিবা সেন্ত্রেল ইন্সতিত্যুত ওফ প্লাস্তিক্স ইঞ্জিনিয়রিং এন্দ তেক্নোলিজি (সিপেত)না দবল্যু.ঐচ.ও./আই.এস.ও. গাইদলাইনশিংগী মখাদা পি.পি.ই. অমসুং অতোপ্পা মরি লৈনবা পোৎশিং পুথোকপা অমসুং সর্তিফাই তৌবগুম্বা হেলথ কেয়র হীরমশিংদা রিসর্স এন্দ দিভেলপমেন্ত (আর&দি)গী খোংথাংশিং লৌখৎলগনি। মুরুথল, জয়পুর, মদুরাই, অমসুং লহ্মনৌদা লৈবা সিপেত সেন্তরশিংদা কোরোনাভাইরতগী ঙাকথোক্নবা প্রোতেক্তিব ইক্বিপমেন্ত অমা ওইনা ফেস সিল্দশিং পুথোকখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1627131
PFC to provide lunch to Doctors and other Medical Staff engaged in treatment of COVID-19 patients পি.এফ.সি.না কোবিদ-১৯গী অনাবশিং লায়েংলিবা দোক্তরশিং অমসুং অতোপ্পা মেদিকেল স্তাফতা অয়ুক্কী চাক্লেন পীরগনি
কোবিদ-১৯ লাইচৎ লানথেংননবগী অতোপ্পা খোঙথাং অমা ওইনা, পাৱর মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈরিবা সেন্ত্রেল পি.এস.য়ু., পাৱর ফাইনন্স কোর্পরেসন লিমিতেদনা এসিয়াগী খ্বাইদগী চাওবা ফোদ কম্পনী অমা ওইরিবা তাজসেতসগা চুংশিন্নরগা কোবিদকী ফ্রন্তলাইন ৱারিয়রশিংদা হাইজিনিক ওইবা অমসুং মচী ওইগদবা চান্নবা চিঞ্জাক পীরগনি। খোঙথাং অসিগা শরুক অমা ওইনা পি.এফ.সি.না ন্যু দিল্লিগী দোক্তর রাম মানোহর লোহিয়া হোস্পিতালগী কোবিদ-১৯ অনাবশিং লায়েংবগী থবক তৌরিবা দোক্তরশিং অমসুং অতোপ্পা হেলথ মেদিকেল স্তাফতা পেক তৌরবা অয়ুক্কী চাক্লেন পীরগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1627186
এন.সি.এস.তি.সি.না মমিং লৈরবা কোবিদ কাথা হিন্দীদা পুথোকখ্রে
দা নেস্নল কাউন্সিল ফোর সাইন্স & তেক্নোলোজি কম্ম্যুনিকেসন, সাইন্স & তেক্নোলোজি বিভাগনা কোবিদ-১৯ লাইচৎকী মরুওইবা ই-পাও এ-তু-জেৎ য়াওবা হিন্দী ভর্জনগী মীয়ামগী এৱেরনেসকীদমক মমিং লৈরবা মল্তিমেদিয়া গাইদ পুথোকখ্রে। হায়রিবা অসিগী ইংলিস ভর্জন থা অসিগী অঙনবদা রিলিস তৌখি। মরুওইনা হিন্দী ঙাংবা মফমনা কোবিদ কাথাগী হিন্দী ভর্জনগী পাম্নবা অসি থুংহন্নবা, কোবিদ কাথাগী হিন্দী ভর্জন অসিদা মীয়ামগীদমক কান্নগদবা শেমদোক্লবা ই-পাও হাপচিল্লগা পুথোকখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1627188
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• চন্দিগর: য়ু.তি. এদমিনিস্ত্রেতর অসিনা কন্তেনমেন্ত জোনশিংদা মথৌ তৌরিবা ম্যুনিসিপাল, পুলিস অমসুং হেথ ওফিসিএল য়াওনা লৈঙাক্কী স্তাফ পুম্নমক মতিক চাবা প্রোতেক্তিব গিয়রশিং শীজিন্নৌ হায়না য়াথং পীখ্রে। এদমিনিস্ত্রেতর অসিনা দিপুতী কম্মিসনরদা কন্তেনমেন্ত জোনশিংদা চান্না থকনবা পোৎলমশিং মরাং কায়না য়েনথোক্নবা খঙহনখ্রে। লনাইগী ওইনা দান তৌরিবশিং অমসুং এন.জি.ও.শিংনসু অৱাবা অসিদা মতেং পাংনবা হায়খ্রে। এদমিনিস্ত্রেতরনা কম্মিসনর, ম্যুনিসিপাল কোর্পরেসনদা কন্তেনমেন্ত জোনশিং চাং নাইনা সেনিতাইজেসন তৌনবা অমসুং মরুওইনা সেম্পল সেন্তরশিংগী মেদিকেল ৱেস অদু মফম চানা হুন্দোকনবা খঙহনখ্রে। ঙসি মীরোনবী নুপী অমা মহাক্কী মপুরোইবা অমদি মচা অমগা লোয়ননা য়ু.পি.দা চৎন্নবা শ্রামিক ত্রেন তোংনবা হোল্দিং সেন্তরদা লাকখি। মেদিকেল স্ক্রিনিং তৌরবা মতুং মহাক ত্রেন তোংনবা রেলৱে স্তেসনদা থীনখি। মফম অদুদা মহাক অঙাং পোক্লমদাইগী মপুক য়েক্লকখি।মহাকপু জি.এম.সি.ঐচ-৩২দা পুনবা এমব্যুলেন্স অমা থৌরাং তৌখি। মপুক য়েকপা হেনজিল্লকপনা মহাকপু অনকপদা লৈবা মানিমজ্রা হোস্পিতালদা পুখি, মফম অদুদা অঙাং নুপা মচা অমা উন্নখি। মমা-মচা অনিমক তেক্তা কায়দনা লৈরি।
• পঞ্জাব: পঞ্জাব লৈঙাকনা নোংথক্তা, রেলদা অমসুং মখাদা লাকপা ইন্তর্নেস্নল লোয়ননা দোমেস্তিক ত্রাভেল্লরশিংগী হেন্না কনশিনবা অমসুং শুনা য়াওরবা গাইদলাইনশিং ফোংখ্রে। স্তেৎ লৈঙাক্কি মতুং ইন্না, ভাইরস অসি শন্দোকপা থিংনবা অমত্তা ঙাইরবা পাম্বৈদি তেস্তিং, ত্রেসিং অমসুং আইসোলেসন তৌবা কনখৎপনি।পুম্নমকপু য়েংশিন্নবা হীরমগী ওইনদি, লৈঙাকনা অতোপ্পা স্তেৎতগী হল্লকপা মীওইশিং চাউরকপা খরা খল্লগা তেস্ত তৌরি, খুদম ওইনা অমরিতসর অমসুং মোহালি এয়রপোর্তশিংদা থুংলবা দোমেস্তিক পেসেঞ্জর খরা রেনদম বেসিসতা তেস্ত তৌরি।
• হরিয়ানা: চিফ মিনিস্তরনা ফোংদোকখি মদুদি লোকদাউনগী তৌরিঙৈ মনুংদা থমখিবা অথিংবশিংবু ঙাক্তুনা মী্যামনা অখাংকনখিবা অমসুং মতেং পাংখিবা অমসুং স্তেৎ লৈঙাকনা মতিক চাবা চেকশিন থৌরাং লৌখৎপনা লাইচৎ অসিবু লানথেংনবদা মতেং পাংলি।
• হিমাচল প্রদেশ: কোবিদ-১৯ লাইচৎ থোক্লকপদগী স্তেৎ লৈঙাক অসিনা মার্চ ২৪, ২০২০দগী স্তেৎ পুম্বদা কর্ফিয়ু থম্নবা ৱংরেপ লৌখি। মে ২৩, ২০২০দা স্তেৎ কেবিনেৎকী পাংথোকখিবা মীফমদা করিগুম্বা ফীভমনা য়াদ্রবদি দিস্ত্রিক মেজিস্ত্রেতশিংদা জুন ৩০, ২০২০ ফাওবা সেক্সন ১৪৪গী মখাদা কর্ফিয়ু শাংদোকনবা খঙহনবা হায়না ৱারেপ লৌখি।
• কেরেলা: তোঙান তোঙানবা ক্বাতরশিংদগী পাকশন্না য়ানিংদবা ফোংদোরকপগা ইরোইননা স্তেৎ লৈঙাক অসিনা শেল লৌবা ইন্সতিত্যুস্নেল ক্বারন্তিনগী মতাংদা লৌখিবা ৱারেপ হোংদোক্নবা খন্থখ্রে। মীয়াম্না লোকদাউন কোমথোকপা অসিগী খুদোংচাবা লৌরগা লান্না শীজিন্নবা অমদি লোকদাউন থুগাইবা পাকশন্না থেংনরে ফোংদোকখি।স্তেৎ অসিদা কেস মশীং হেনগৎতুনা হৌজিক কেস ৪১৫ য়ৌরে, ২৩১না হৌখিবা নুমিৎ মরিনিদা রেজিস্তর তৌখি, ঙরাংগী ৬৭ য়াওনা, মসি নোংমদা রিকোর্দ তৌবা খ্বাইদগী ৱাংবা ওইরি। মসিগী মনুংদা ১৩৩না মীরৈবাক্তগী লাকপনি অমসুং ১৭৮না অতোপ্পা স্তেৎশিংদগী লাকপনি।হৌজিক ফাওবদা মপানদা লৈবা রেজিস্তর তৌরকখিবা লাখ ১.৩৫কী মনুংদা ১১,১৮৯ খক্তমক হল্লকখ্রে।
• তামিল নাদু: স্তেৎ লৈঙাকনা লুপা কোতি ১৫,১২৮রোমগী ওইগদবা থবক ৪৭,১৫০ পীবা ঙমগদবা ইনভেসমেন্ত ১৭কী এম.ও.য়ু.শিং খুৎয়েক পীনখ্রে। এস.সি.না তামিল নাদু লৈঙাক্তা চেন্নাইদা লৈবা বিলরোথ হোস্পিতালস লিমিতেদগী মথক্কী মথোল মরি অদুবু কোবিদ-১৯গী অনাবশিং লায়েংনবা শীজিন্নৌ হায়খ্রে; মথোল নিপাম ওইবা হোস্পিতাল অসিনা এপ্রুফ তৌরবা বিল্দিং প্লানবু ঙাক্তবগীদমক মথক্কী মথোল মঙা থুগাইনবা থোকখিবা মাদ্রাস ঐচ.সি.গী ওর্দর অদু অৱাংবা থক্কী কোর্তনা স্তে তোখ্রে।.তিরুচী সেন্ত্রেল প্রিজনগী বন্দি কোবিদ-১৯ পোসিতিব ওইখ্রে; ব্লোক অদুমক্কী অতোপ্পা বন্দি ২৮ ওথোরিতীনা আইসোলেৎ তৌখ্রে। অপুনবা কেস ঙরাং ফাওবদা: ১৭৭২৮, এক্তিব কেস: ৮২৫৬, শীখিবা: ১২৭, দিচার্জ তৌখিবা: ৯৩৪২। চেন্নাইগী এক্তিব কেস অসি ৬০৫৬ ওইরি।
• কর্নাতক: ঙসিগী ১২ পি.এম.ফাওবদা অনৌবা কোবিদ কেস ১২২, দিসচার্জ তৌখিবা ১৪ & শীখিবা অমা; ঙসিগী অনৌবা কেসশিং অসি কালবুর্গিদগী ২৮, য়াদাগিরিদগী ১৬, হসনদগী ১৫, বিদারদগী ১২, দক্সিন কানাদাদগী ১১, উদুপিদগী ৯, উতারা কানাদাদগী ৬, রাইচুরদগী ৫, বেলাগাবিদগী ৪, চিক্কামঙ্গালুরদগী ৩, বিজয়াপুরদগী ২ অমসুং মন্দ্য, তুমকুর অমসুং বেল্লারিদগী অমমমনি। স্তেৎ অসিগী অপুনবা পোজিতিব কেস ২৪০৫তা হেনগৎখ্রে। এক্তিব কেস: ১৫৯৬, ফগৎলকপা: ৭৬২, শীখিবা: ৪৫নি।
• আন্ধ্র প্রদেশ: লোকদাউনগী রুলশিং থুগাইবগী ওপোজিসনগী লুচিংবা চন্দ্রবাবু নাইদুদা ফাইল তৌখিবা পিতিসনগী ইনভেস্তিগেসন ঐচ.সি.না তৌরগনি। স্তেৎনা কন্তেনমেন্ত জোনশিং য়াওদনা ফুদ স্তোলশিং, তেক্সতাইল, জেৱেলরি স্তোরশিং হাংনবা অয়াবা পীখ্রে। সেম্পল ৯৬৬৪ তেস্ত তৌরবা মতুংদা হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ৬৮, অমা শিবগা লোয়ননা ১০ দিসচার্জ তৌখ্রে। অপুনবা কেস:২৭৮৭। এক্তিব: ৮১৬, ফগৎলকপা: ১৯১৩, শীবা ৫৮। অতোপ্পা স্তেৎশিংদগী কম্যুলেতিব কেস ২১৯গী মনুংদা এক্তিব কেস ৭৫নি। মীরৈবাক্তগী কম্যুলেতিব পোজিতিব ওইবা কেস ১১১নি।
• তেলঙ্গনা: মহারাস্ত্রগা তাইনবা তেলঙ্গনাগী দিস্ত্রিকশিংদা লোকসনা লান্দারকপদগী অকনবা চেকশিন থৌরাং লৌখৎখ্রে। হায়দরবাদ অমসুং রঙ্গারেদ্দিদা মী পুনবা থিংবদগী কোবিদ-কেসশিং হন্থখ্রে। মে ২৭ ফাওবদা তেলঙ্গনাদা অপুনবা পোজিতিব কেস ১৯৯১ য়ৌখ্রে। ঙরাং ফাওবদা পিজিতিব ওইবা মাইগ্রেন্ত ১৭২নি। মীরৈবাক্তগী হল্লকপা কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইবা মশীংনা ৪২নি।
• মহারাস্ত্র: অনোয়া কেস ২,০৯১ রিপোর্ত তৌরদুনা কোবিদ-১৯ পোজিতিব কেস ৫৪,৭৫৮ য়ৌখ্রে অদুগা স্তেৎ অসিদা ৩৬,০০৪না এক্তিব ওইরি। হোতস্পোৎ মুম্বাইদা কেস ১,০০২ রিপোর্ত তৌরদুনা মুম্বাই মথন্তদা অপুনবা পোজিতিব কেস মশীং ৩২,৭৯১ য়ৌখ্রে। তেস্তিং লেবোরেতরি ৭২না মহারাস্ত্রদা মথৌ তৌরি অমসুং অনৌবা ২৭না থৌনা মথৌ তৌরগনি। মরক অসিদা স্তেৎ অসিদা কোবিদ-১৯ দব্লিং রেৎ নুমিৎ ১৪দা হেনগৎখ্রে অমসুং শীবগী চাংসু ৩.২৭দা হন্ধখ্রে।
• গুজরাত: অনৌবা কেস ৩৬১ দিস্ত্রিক ১৯দগী রিপোর্ত তৌদুনা পোজিতিব কেস ১৪,৮২৯ য়ৌখ্রে অদুগা ৬,৭৭৭না হৌজিক ফাওবদা স্তেৎ অসিদা এক্তিব কেস ওইরি।
• রাজস্থান: ঙসি অনৌবা কেস ১৪৪ রিপোর্ত তৌরদুনা কোবিদ-১৯ পোজিতিব কেস ৭৬৮০ য়ৌখ্রে, অদুগা স্তেৎ অসিদা হৌজিক ফাওবদা অনাবা ৪৩৪১ ফগৎপা ঙমখ্রে। হৌজিক ফাওবদা স্তেৎ অসিদা অশীবা ১৭২ রিপোর্ত তৌখ্রে। কোবিদ-১৯গী সেরো-সর্ভে পাংথোক্কদবা আই.সি.এম.আর.গী লিস্তশিংদা জয়পুর য়াওখ্রে।
• মধ্য প্রদেশ: অনৌবা কেস ১৬৫ রিপোর্ত তৌরদুনা কোবিদ-১৯ পোজিতিব কেস ৭,০২৪ য়ৌখ্রে মসিগী মনুংদা কেস ৩০৩০না এক্তিব ওইরি। হৌজিক ফাওবদা হোতস্পোৎ ইন্দোর খ্বাইদগী য়াম্বা পোজিতিব কেস ৩১০৩ রিপোর্ত তৌখ্রে। দুকানশিং অমসুং ব্যুজিনেস ইস্তাব্লিশমেন্তশিং ভোপালদা তাঙ্কক নাইনা লোকদাউনগী অথীংবশিং লৌথোকপগী শরুক অমা ওইনা ঙসি হাংখ্রে। সরকারনা দুকানশিং পুং ১১ এ.এম.দগী ৫ পি.এম ফাওবা হাংবগী অয়াবা পীখি।
• ছত্তিশগর: অনৌবা কোরোনা পোজিতিব কেস ৫০ রিপোর্ত তৌরদুনা স্তেৎ অসিদা এক্তিব কেস ২৭১ য়ৌখ্রে। স্তেৎ লৈঙাক্না স্তেৎ অসিদা কোরোনা ভাইরস লাকশিন্নবা রেদ জোন ১৩ অমসুং ওরেজ জোন ৩৯ খায়দোকখ্রে। মসিগী মথক্তা কোবিদ-১৯গী কেস নৌনা ফংখিবা স্তেৎ অসিগী মফম ৯৫না হান্ননা কোন্তেনমেন্ত জোনশিং ওইনা খায়দোকখ্রে।
• অরুনাচল প্রদেশ: এন.এ.এফ.ই.দি.না অরুনাচল প্রদেশতা মে অমসুং জুনগী হৱাই চেংৱাই ৩১৩.৯৫৬ এম.তি. পীথখ্রে।
• অসাম: সোনাপুর দিস্ত্রিক হোস্পিতাল অসি ফমুং ১০৮গা লোয়ননা কোবিদ-১৯ অনাবশিং লায়েংনবা হৌজিক মথৌ তৌবা হৌখ্রে হায়না স্তেৎ হেলথ মিনিস্তরনা ফোঙদোকখ্রে। অসামদা অনৌবা কোবিদ পোজিতিব কেস ১৮ ফঙখ্রে। অপুনবা কেস ৭০৪, এক্তিব ৬৩৫, ফগৎলকপা ৬২, শীবা ৪নি হায়না হেলথ মিনিস্তরনা ত্বিত তৌখ্রে।
• মনিপুর: কোবিদ-১৯গী লাইচৎকী মতেং পাংবা ওইনা প্রধান মন্ত্রি গরিব কলিয়ান যোজনাগী মখাদা ইন্দিরা গান্ধী নেস্নেল ওল্দ এজ পেন্সন স্কিম (আই.জি.এন.ও.এ.পি.এস.), ইন্দিরা গান্ধী নেস্নেল ৱিদো পেন্সন স্কিম (আই.জি.এন.দবল্যু.পি.এস.), অমসুং ইন্দিরা গান্ধী নেস্নেল দিসএবিলিতি পেন্সন স্কিম (আই.জি.এন.দি.পি.এস.)গী বেনিফিসরিশিংদা লুপা ৫০০গী এক্স-গ্রেসিয়া পীথখ্রে।
• মিজোরাম: মিজোরাম বোর্দ ওফ স্কুল এদুকেসননা ঐচ.এস. স্কুল লিভিং সর্তিফিকেৎ একজাম অমসুং ঐচ.এস.এল.সি. একজাম (কম্পার্তমেন্তল) ২০২০ অসি সেন্তর ১১দা জুন ১৬দগী অমুক হন্না পাংথোক্নবা সেদ্যুল তৌখ্রে।
• নাগালেন্দ: সরকারনা পন্দুনা লৈরিবা সিতিজেনশিং পুথোক পুশিন তৌনবা গোৱা, আন্ধ্র প্রদেশ, বেঙ্গলুরু, রাজস্থানদগী অখন্নবা ত্রেনশিং অমসুং নোংচুপ বঙ্গাল, উত্তরাখন্দ, পঞ্জাব, দামন & দ্যু অমসুং লহ্মনৌদগী অখন্নবা বসশিং শিনখ্রে। কোবিদ-১৯ হোর্তিকলচর স্পিসিএল দ্রাইব তীমনা “গ্রো মোর, প্রদ্যুস মোর, অর্ন মোর” হায়বা হীরমদা এগ্রিকলচর & হোর্তিকলচরগী থবক থৌরমশিং পাংথোকখ্রে।

PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
27 MAY 2020 6:15PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
UPDATES ON COVID-19 FROM THE MINISTRY OF HEALTH AND WELFARE;
Recovery rate improves to 42.4%; 1,16,041 samples tested yesterday
Lockdown has garnered multiple gains, and primarily among them is that it has decelerated the pace of spread of the disease. At the same time, during the lockdown period, development of COVID-19 specific health infrastructure; capacity development of human resource; increased testing capacity; increase in supplies, equipment, oxygen; issuing of relevant guidelines, standards prepared, circulated, adopted, practiced; development of diagnostics, drug trials, vaccine research; and on the technical side surveillance systems strengthened with more contact tracing, house to house surveys along with tools like AarogyaSetu was achieved.
The testing capacity has increased in the country through 435 Government laboratories and 189 private laboratories (total of 624 labs). Cumulatively, 32,42,160 samples have been tested so far for COVID-19, whereas, 1,16,041 samples were tested yesterday.A total of 1,51,767 cases have been reported from the country in which 64,426 persons have been cured and the recovery rate is pegged at 42.4%. The fatality rate is 2.86% whereas the world average is 6.36%.
Ministry of Health and Family Welfare has issued a Guidance Note on Provision of Reproductive, Maternal, Newborn, Child, Adolescent Health + Nutrition services during & post COVID-19 Pandemic.
For details:
AarogyaSetu is now open source
On 2nd April 2020, India launched AarogyaSetu mobile App for helping augment the efforts of limiting the spread of COVID19, with an objective of enabling Bluetooth based contact tracing, mapping of likely hotspots and dissemination of relevant information about COVID19. The App has over 114 million users as on 26th May, which is more than any other Contact Tracing App in the world. The App is available in 12 languages and on Android, iOS and KaiOS platforms. The key pillars of AarogyaSetu have been transparency, privacy and security. In line with India’s policy on Open Source Software, the source code of AarogyaSetu has now been made open source. The source code for the Android version of the application is available for review and collaboration. iOS version of the application will be released as open source within the next two weeks and the server code will be released subsequently.
For details:
Phone call between Prime Minister Shri NarendraModi and His Highness Sheikh Tamim Bin Hamad Al-Thani, Amir of the State of Qatar
Prime Minister Shri NarendraModi spoke on phone with His Highness Sheikh Tamim Bin Hamad Al-Thani, Amir of the State of Qatar, to convey Eid-ul-Fitr greetings to the friendly people of Qatar.Prime Minister warmly appreciated the personal care taken by H.H. the Amir for ensuring the welfare of the Indian citizens in Qatar during the COVID-19 pandemic. H.H. The Amir appreciated the contributions of the Indian community in Qatar, especially the role being played by Indian health workers.
For details:
Phone call between Prime Minister Shri NarendraModi and His Excellency Abdel Fattah Al-Sisi, President of Egypt
In a telephone conversation, Prime Minister Shri NarendraModi conveyed greetings for Eid-ul-Fitr to H.E. Abdel Fattah Al-Sisi, President of Egypt, as well as to the people of Egypt.Prime Minister expressed his appreciation for the support extended by Egyptian authorities for the safety and welfare of Indian nationals in Egypt during the COVID-19 crisis.Referring to his earlier planned visit to Egypt this year, which had to be postponed due to the COVID-19 pandemic, Prime Minister conveyed his desire to meet President Sisi as soon as circumstances permit.
For details:
Phone call between Prime Minister Shri NarendraModi and H.E. (Dr.) Alexander Van der Bellen, Federal President of the Republic of Austria
Prime Minister Shri NarendraModi had a telephone conversation with H.E. (Dr.) Alexander Van der Bellen, Federal President of the Republic of Austria.The leaders exchanged views on measures taken in their countries to manage the adverse health and economic impacts of the COVID-19 pandemic. They agreed on the importance of international collaboration to deal with the present challenges. Both the leaders reiterated their shared desire to further strengthen and diversify India-Austria relations in the post-Covid world. The Prime Minister highlighted the opportunities for enhanced cooperation in sectors like infrastructure, technology, research and innovation, SMEs, etc.
For details:
Government is committed to provide quality education and educational infrastructure for students of the North –Eastern States of the country:HRD Minister
The government has granted permission for the establishment of permanent campus of Sikkim University (a Central University) at Yangyang at a cost of Rs. 986.47 crore. The government of Sikkim has allotted 300 acres of land at cost of Rs. 15 crore, out of which 265.94 acres of land has already been handed over to the University. The Minister also informed that Government has already sanctioned revised cost estimates of 6 NITs at Arunachal Pradesh, Mizoram, Meghalaya, Nagaland, Delhi and Puducherry at Rs. 4371.90 crore. These NITs will be fully functional from their respective permanent campuses by 31st March, 2022.
For details:
Union Minister DrJitendra Singh reviews the current status of COVID 19 in J&K
Union Minister Dr Jitendra Singh today reviewed the status of COVID 19 outbreak in J & K in view of large number of persons returning back to the UT and spike in cases.
For details:
To deal with COVID-19, CIPET to take up R&D initiatives in the areas of Health Care; manufacturing and Certifying PPE and other relevant products as per WHO/ ISO guidelines
To deal with COVID-19 pandemic Central Institute of Plastics Engineering and Technology (CIPET) a premier national institution under the Ministry of Chemicals and Fertilizers, is to take up Research and Development ( R&D) initiatives in the areas of Health Care, like Manufacturing and Certifying PPE and other relevant products as per WHO/ ISO guidelines. CIPET Centres at Muruthal, Jaipur, Madurai and Lucknow have developed face shield as a protective equipment to fight against 'Coronavirus'
For details:
PFC to provide lunch to Doctors and other Medical Staff engaged in treatment of COVID-19 patients
In yet another step to battle COVID-19 pandemic, Power Finance Corporation Ltd, central PSU under Ministry of Power, has tied up with TajSats, one of Asia’s largest food companies, to provide hygienic and nutritious food to frontline COVID warriors. As part of this endeavor, PFC will provide packed lunch boxes to Doctors and other Health Medical Staff engaged in treatment of COVID-19 patients at Dr. Ram ManoharLohia Hospital, New Delhi.
For details:
NCSTC brings out popular COVID Katha in Hindi
The National Council for Science & Technology Communication, Department of Science & Technology has brought out the Hindi version of the Popular Multimedia Guide for Mass Awareness carrying important information on A-to-Z of COVID-19 pandemic.The English version has already been released early this month. In order to fulfil the great demand of the Hindi version of COVID Katha especially from the Hindi heartland, the Hindi edition of the COVID Katha has been brought out with added and revised information for the benefit of the people.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Chandigarh: The UT Administrator has directed all government staff including Municipal, Police and Health officials to use proper protective gears, while performing their duties in Containment Zones. The Administrator has also directed Deputy Commissioner to ensure that adequate ration items are distributed in Containment Zones. Private donors and NGOs should also be associated to contribute to the cause. The Administrator directed Commissioner, Municipal Corporation to ensure regular sanitization in the Containment Zones and also to ensure that the waste, particularly medical waste of Sample Centres, is properly disposed of.Today one pregnant lady with her husband and one child came to the Holding Centre to take Shramik Special Train to UP. After Medical Screening she was sent to Railway Station to board the Train. There she started delivery pains. An ambulance was arranged to take her to GMCH-32. Considering acute pains she was taken to nearest Hospital at Manimajra where she has delivered a baby boy. Both mother and child are doing fine.
• Punjab: Punjab Government has issued consolidated and comprehensive guidelines for all International as well as Domestic travellers coming by Air, Rail and by Road. As per the state government, aggressive testing, tracing and isolation is the only way to restrict the spread of virus. For general surveillance purpose, the Government may test more domestic inbound persons on random basis, for example at Amritsar and Mohali airports few domestic passengers have been tested on random basis.
• Haryana: Chief Minister said that the people's patience and support in following the restrictions during the lock down period and efficient arrangements made by the State Government have helped in dealing with the pandemic.
• Himachal Pradesh: In wake of the COVID-19 pandemic, the state government had decided to impose curfew in the entire state from 24 March, 2020. State Cabinet in its meeting held on 23 May, 2020 had decided to authorise the District Magistrates to extend curfew under Section 144 up to 30 June, 2020, if the situation so requires.
• Kerala: State govt is mulling changes in its decision for paid institutional quarantine, following widespread protests from various quarters. State Cabinet concludes that there has been widespread violation of lockdown curbs by people misusing the relaxations. There has been a spike in the number of cases in the state and of the present 415 cases, 231 have been registered in the past four days, including 67 of yesterday, the highest recorded in a day. Of these, 133 have come from abroad and 178 from other states. Only 11,189 of the 1.35 lakh registered from abroad have returned so far.
• Tamil Nadu: State govt signs 17 investment MoUs worth Rs 15,128 crore having a potential to generate about 47,150 jobs. SC asks Tamil Nadu government to use top four floors of Chennai-based Billroth Hospitals Ltd for treating Covid19 patients; Madras HC’s order for demolition of top five floors of the eight-storey block of the hospital for alleged violation of the approved building plan, was stayed by top court. Tiruchy Central Prison inmate tests positive for Covid19; 28 other inmates who were in the same block were isolated by the authorities. Total cases till yesterday: 17728, Active cases: 8256, Deaths: 127, Discharged: 9342. Active cases in Chennai are 6056.
• Karnataka: 122 new Covid cases, 14 discharges & one death till 12pm today; Today new cases are from Kalburgi 28, Yadagiri 16, Hassan 15, Bidar 12, Dakshin Kannada 11, Udupi 9, Uttara Kannada 6, Raichur 5, Belagavi 4, Chikkamagalur 3, Vijayapura 2 and one each in Mandya, Tumkur and Bellari. Total positive cases in the State rise to 2405. Active cases: 1596, Recovered: 762, Deaths: 45.
• Andhra Pradesh:HC to investigate petition filed against opposition leader Chandrababu Naidu over violation of lockdown rules. State grants permission to food stalls, textile, jewellery stores to re-open, except in containment zones. 68 new cases, one death reported with 10 discharged in the last 24 hours after testing 9664 samples. Total cases: 2787. Active: 816, Recovered: 1913, Deaths: 58. Cumulative +ve cases from other states 219 of which active cases are 75. Cumulative +ve cases from abroad stands at 111.
• Telangana: Border districts of Telangana with Maharashtra put on high alert against locusts attack. Socialising on the sly leads to spurt in Covid cases in Hyderabad and Rangareddy. Total positive cases in Telangana as on 27th May are 1991. Migrants tested positive till yesterday 172. 42 foreign returnees tested positive for Covid19.
• Maharashtra: 2,091 new cases have been reported, taking the tally of COVID-19 positive cases to 54,758, while 36,004 active cases remain in the state. Hotspot Mumbai reported 1,002 cases, which takes the total number of positive cases in Mumbai alone to 32,791. There are 72 testing laboratories operational in Maharashtra and 27 new will become operational soon. Meanwhile, the Covid 19 doubling rate in the state has increased to 14 days, while the death rate has also come down to 3.27.
• Gujarat: 361 new cases have been reported from around 19 districts, taking the tally of positive cases to 14, 829, while there are 6,777 active cases in the state now.
• Rajasthan: 144 new cases have been reported today, taking the tally of COVID-19 positive cases to 7680, while 4341 patients have recovered in the state till date. A total of 172 deaths have also been reported from the state till date. Jaipur figures in ICMR’s list of cities where COVID-19 sero-survey will be held.
• Madhya Pradesh: 165 new cases have been reported, taking the tally of COVID-19 positive cases to 7,024, out of which 3030 cases remain active. Hotspot Indore has reported maximum number of 3103 positive cases till date. Shops and business establishments in Bhopal opened today as part of staggered lifting of lockdown restrictions. The Government has permitted the shops to be kept open from 11 a.m. to 5 p.m.
• Chhattisgarh: 50 new Corona positive cases have been reported, taking the number of active cases in the state to 271. The state government has classified thirteen development blocks in the state as the Red zone and 39 as orange zone to contain the spread of corona virus. Apart from this, 95 areas of the state, from where COVID-19 cases were recently detected have already been declared as containment zones.
• Arunachal Pradesh: NAFED has delivered 313.956 MT of pulses so far for May and June to Arunachal Pradesh.
• Assam: Sonapur district hopital is functional now with 108 beds for the facilitation of COVID19 patients, State Health Minister said.18 new cases of COVID19 positive in Assam. Total cases 704, active 635, recovered 62, death 4. Tweets State Health Minister.
• Manipur: Govt funds ex-gratia of Rs. 500 under Pradhan Mantri GaribKalyanYojana for the beneficiaries of Indira Gandhi National Old Age Pension Scheme (IGNOAPS), Indira Gandhi National Widow Pension Scheme (IGNWPS) and Indira Gandhi National Disability Pension Scheme (IGNDPS) as an assistance to the underprivileged in wake of the COVID-19 pandemic.
• Mizoram: Mizoram Board of School Education scheduled the re-commencement of HS School Leaving Certificate exam and HSLC exam (compartmental) 2020 on 16th June at 11 centres.
• Nagaland: Govt arranged special trains from Goa, Andhra Pradesh, Bengaluru, Rajasthan and special buses from West Bengal, Uttarakhand, Punjab, Daman & Diu and Lucknow to transport stranded citizens. COVID-19 Horticulture Special Drive Team conducts Agricultural & Horticultural activities during lockdown with the theme "Grow More, Produce More, Earn More".