PIB Backgrounder
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
25 MAY 2020 6:31PM by PIB Imphal
মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• হৌজিক ফাওবদা লৈবাক অসিদা কোবিদ-১৯ নাবা মীশীং ৫৭,৭২০ ফহনখ্রে, অনাবা ফহনবগী চাং ৪১.৫৭% য়ৌখ্রে।
• অপুনবা কনফর্ম তৌখিবা কেস মশীং ১,৩৮,৮৪৫ য়ৌখ্রে অমসুং ৭৭,১০৩না হৌজিক লায়েং চৎথরি।
• এম.ঐচ.এ.না লৈবাক অসিদা হল্লকপা ভারত মচাশিং অমসুং মপানদা চৎপা পাম্বা মীওইশিংগীদমক এস.ও.পি.শিং লাউথোকখ্রে।
• ভারতনা পি.পি.ই.শিং অমসুং এন.৯৫ মাস্কশিং লৈবাক অসিদা পুথোকপা ঙম্বগী চাং শীংথানিঙাই ওইনা হেনগৎখ্রে
• কোবিদ-১৯গী তেস্ত লাখ ৩০রোম তৌখ্রে হায়না হকশেল মন্ত্রীনা ফোংদোকখ্রে।
• লৈঙাক্কী এজেন্সিশিংনা হৌখিবা চহীদগী হেন্না গেহু এম.তি. ৩৪১.৫৬ পৈশিনখ্রে।
• হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়দগী কোবিদ-১৯ খ্বাইদগী নৌবা পাউ;
অনাবা ফগৎবগী চাং ৪১.৫৭% য়ৌখ্রে
• হৌজিক ফাওবদা অপুনবা মীওই ৫৭,৭২০ লায়েংদুনা ফগৎখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪দা, অনাবা ৩২৮০ ফগৎপা থেংনখ্রে। অপুনবা ফগৎপগী চাং ৪১.৫৭% ওইরি। অপুনবা কনফর্ম তৌখিবা কেস মশীং ১,৩৮,৮৪৫ য়ৌখ্রে। হৌজিক লায়েং চৎথরিবা কেসকী মশীংনা ৭৭,১০৩নি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1626735
এম.ঐচ.এ.না মপানদা পন্দুনা লৈরিবা ভারত মচাশিংগী চৎথোক-চৎশিন তৌনবগী লোয়ননা ভারততা পন্দুনা লৈরিবা মপানদা চৎতবা য়াদ্রবা মরমশিং লৈবনা চৎপা পাম্বা মীওইশিংগীদমক এস.ও.পি.শিং লাওথোকখ্রে
কন্দ্রগী হোম মন্ত্রালয়(এম.ঐচ.এ)না মপানদা পন্দুনা লৈরিবা ভারত মচাশিংগী চৎথোক-চৎশিন তৌনবগী লোয়ননা ভারততা পন্দুনা লৈরিবা মপানদা চৎতবা য়াদ্রবা মরমশিং লৈবনা চৎপা পাম্বা মীওইশিংগীদমক স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোতোকোল(এস.ও.পি.) অমা লাওথোকখ্রে। মসিগী ওর্দর অসি চপ মান্নবা হীরম অসিদা এম.ঐচ.এ.গী তাং ০৫.০৫.২০২০গী ওর্দর অদুবু সুপর্সেসন তৌরি। হায়রিবা এস.ও.পি.শিং অসি বোর্দরদা লৈবা লমশিংদগী থুংলবা পেসেঞ্জরশীংগী ওইনসু চৎনগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1626329
অকনবা প্রোতোকোলশীংগী মখাদা পি.পি.ই.শীং ক্বালিতী লৈহনবা
শরুক খরদা ইশা পুম্বা খুমজিন্নবা পর্স্নেল প্রোতেক্তিব ইক্বিপমেন্ত (পি.পি.ই.)শিংগী ক্বালিতীগী মতাংদা চাওনা পুক্নিং চীংশিন্নরক্লি। রিফরেন্সকী মখাদা পীরিবা প্রদক্তশিং অসি সেন্ত্রল লৈঙাকনা পীরিবা পোৎ অদুগা মরী লৈনদে। হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়দা পীরিবা এজেন্সি, ঐচ.এল.এল. লাইফকিয়র লিমিতেৎ(ঐচ.এল.এল.)না তেক্সতাইল মন্ত্রালয়না চাংয়েং তৌন্নবা খনগৎপা লেব নিপাল অদুগী মরক্তা অমনা চাংয়েং অমসুং এপ্রুফ তৌরবা মখোয়গী ইশা পুম্বা খুমজিন্নবা পি.পি.ই.শিং খক্তমক শারিবশিং/ফংহল্লিবশিংদগী লৌরি।
ভারতনা লৈবাক অসিদা পি.পি.ই.শিং অমসুং এন.৯৫ মাক্সশিং পুথোকপা ঙম্বগী চাং শীংথানিঙাই ওইনা হেনগৎলে অমসুং স্তেৎশিং/য়ু.তি.শিংগী মথৌ তারিবা অদু মপুং ফানা পীবা ঙম্লে। ঙসিদি লৈবাক অসিনা নুমিৎ অমদা পি.পি.ই. অমসুং এন৯৫ মাস্ক লাখ ৩ হেন্না পুথোক্লি। স্তেৎশিং/য়ু.তি.শিং লোয়ননা সেন্ত্রেল ইন্সতিত্যুসনশিংদা এন-৯৫ মাস্ক লাখ ১১১.০৮রোম অমসুং পর্স্নেল প্রোতেক্তিব ইক্বিপমেন্ত (পি.পি.ই.) লাখ ৭৪.৪৮রোম পীখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1626699
এন.পি.পি.এ.না থোকখিবা এদভাইজরিগী মতুংদা এন-৯৫ মাস্কশিংগী মমলশিং ইম্পোর্তরশিং/মেন্যুফেকচররশিং/সপ্লাইয়রশিংনা হন্থহনখ্রে
লৈঙাকনা এন-৯৫ মাস্কশিং অসি ইসেন্সিএল কম্মোদিতীস এক্ত, ১৯৫৫কী মখাদা তঙাই ফদবা পোৎলম অমনি হায়না ফোংদোকখ্রে। মরম অসিনা, মখোয়বু পৈদুনা থম্বা, লোন্না য়োনবা অসি দন্দী ফংবা য়াই। মখোয়বু পৈশিনবা, লোন্না য়োনবা য়েংশিন্ননবা এন.পি.পি.এ.না স্তেৎ/য়ু.তি. পুম্নমক্তা সর্জিকেল অমসুং প্রোতেক্তিব মাস্কশিং, হেন্দ সেনিতাইজরশিং অমসুং গ্লোবশিংগী মমল মেক্সিম্ম রিতেল প্রাইসতগী হন্থবা মমলদা মরাং কায়না ফংহল্লু হায়না য়াথং পীখ্রে। লৈঙাকনা লৈবাক অসিদা এন-৯৫ মাস্কশিং শীজিন্নবা কোন্ননবা লেপ্পা লৈতনা কন্না পুথোকনবা হোৎনরি। মসিগীদমক লৈঙাকনা এন-৯৫ মাস্কশিংগী মেন্যুফেকচররশিং/ইম্পোর্তরশিং/সপ্লাইয়রশিংদগী অপুনবা মমলদা মশীং খ্বাইদগী য়াম্না লৌশিল্লি। লৈবাক অসিদা এন-৯৫ অহোংবা মমলদা মরাং কায়না ফংহন্নবা, এন.পি.পি.ই.না মে ২১, ২০২০দা এন-৯৫ মাস্ককী মেন্যুফেকচররশিং/ইম্পোর্তরশিং/সপ্লাইয়রশিংদা লৈঙাক্কী নত্তবশিংদা পীবা মতমদা মমল চাং মান্ননা অমসুং অহোংবা মমলদা ফংহল্লু হায়না য়াথং পীখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1626743
দোক্তর হর্শ ভর্ধননা কোবিদ-১৯ হেলথ সেন্তর অমা ওইনা মথৌ তৌরিবা নজাবগরগী চৌধুরী ব্রহ্মা প্রাকাশ অয়ুর্ভেদ চরক সঙস্থানদা চৎখ্রে
হকশেল & য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রী, দোক্তর হর্শ ভর্ধননা কোবিদ হেলথ সেন্তর (দি.সি.ঐচ.সি.) অমা ওইনা মথৌ তৌরিবা দিল্লীগী নজাবগরগী চৌধুরী ব্রহ্মা প্রাকাশ অয়ুর্ভেদ চরক সঙস্থানদা চৎখ্রে। হর্শ ভর্ধননা "অয়ুর্ভেদা অসি ভারততা হৌরকফম ওইবা মৈহৌরোলদগী লৈরবা হীদাক-লংথাক্কী লৌশিংনি অমসুং মসিনা তৌবা ঙম্বা কয়া লৈরি হায়না ফোঙদোকখ্রে। মসিগা লোয়নরক্লবা অনাবা ফহনবা ঙম্বগী অমসুং য়াইফনবগী মপঙ্গল অদু দি.সি.ঐচ.সি.দা কোবিদ-১৯গী অনাবশিং লায়েংবদা ফজনা শীজিন্নরি। মরুওইনা কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা লানথেংনবদা, মসিগী মরমদা খঙলিবা অমসুং হৈরিবা অসিনা মলেম পুম্বদা লৈরিবা মীয়ামদা কন্নবা পীরগনি।” হায়না ফোংদোকখি। “ভারতনা কোবিদ-১৯ লানথেংনবগী মরমদা পল্লদুনা, মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি, “ঐখোয়গী হৌজিক লৈঙাক্কী লেবোরেতরী ৪২২ অমসুং লনাই লেবোরেতরী ১৭৭ চেনশিং লৈরে। তেস্ত তৌবা ঙম্বগী চাং অদুসু ৱাংখৎলে, অমসুং হৌজিক ফাওবদা তেস্ত ১,৫০,০০০রোম নুমিৎ খুদিংগী তৌরি। ঙরাংমক্তদা ঐখোয়না তেস্ত ১,১০,৩৯৭ তৌখ্রে। ঙরাং ফাওবদা তেস্ত ২৯,৪৪,৮৭৪ তৌখ্রে
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1626611
লৈঙাক্কী এজেন্সীশিংনা গেহু লৈশিনবগী চাং মমাঙ চহীদগী হেল্লে
লৈঙাক্না গেহু লৈশিনবগী থৌরাং অসি কোবিদ-১৯ ভাইরস শন্দোরকপা অমদি লৈবাক পুম্বা থিংজিনখিবনা মরম ওইদুনা খুরৌ থাংবা কয়া লান্থোক্তুনা ২৪.০৫.২০২০দা এল.এম.তি. ৩৪১.৫৬ য়ৌদুনা মমাঙ চহীগী চাং মেত্রিক তন লাখ ৩৪১.৩১দগী হেল্লে‍। গেহু লোকপসি পাকতক্ননা মার্চ থা লোইশিল্লকপদা হৌই অমসুং লৈশিনবগী থৌরাং অসিনা চহী খুদিংগী এপ্রিলগী অহানবা চয়োলদা হৌই‍। অদুবু ২৪.০৫.২০২০ অমসুং ২৫গী লোন্নবা অহীং নোংয়াইদগী লৈবাক্কী ওইনা অথিংবা থমবা হৌখিবনা থৌরাং অদু লেপখি‍। মতমদুদা মহৈ মরোংশিং অদু মুনশিল্লক্তুনা লোকপা য়াবগী ফীভমদা লৈখি‍। ৱাফমসি খন্নরবা মতুংদা ইন্দিয়া লৈঙাক্না অথিংবা থম্লিঙৈ তাল্লক্তা লৌউ শিংউবা অমদি মসিগা মরী লৈনবা থবক থৌরমশিং কোমথোকপা হৌখি অমদি অয়াম্বা স্তেৎশিংদা লৈশিনবগী থৌরাং অসি ১৫.০৪.২০২০দগী হৌনখি‍। হরিয়ানাদদি খরা থেংথনা ২০.০৪.২০২০দগী হৌখি‍।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1626703
বিহার পোস্তেল সর্কলগী পোস্তশিংগী বিভাগনা মীয়ামগী থোংজিলদা “শাহী লিচী” অমসুং “জর্দালু হৈনৌ” ফংহল্লগনি
কোরোনা ভাইরস শন্দোরকপা লাকশিন্নবা লোকদাউন তৌখিবনা মরম ওইদুনা লিচী & হৈনৌশিং থারিবা মীওইশিংনা মখোয়গী হৈশিং অদু বাজারদা য়োন্নবগীদমক পুবা/থাবদা অৱাবা মাইয়োক্নরি। মীয়ামদা মসি ফংহনবদা অচৌবা অৱাবা ওইরকপা অমসুং মীয়ামগী অপাম্বা অদু থুংহন্নবা অমসুং হৈ থারিবা মীওইশিং অদুনা মখোয়গী হৈশিং অদু মরক্তা মীওই অমত্তা য়াওদনা মশানা য়োঞ্জবা য়াহন্নবা বিহার লৈঙাক্কী হোর্তিকলচর বিভাগ &ভারত লৈঙাক্কী পোস্তিংগী বিভাগকা খোঙথাং অসিগীদমক খুৎশম্নখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1626592
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• পঞ্জাব: চীফ মিনিস্তরনা দিপ্যুতি কম্মিস্নরশিং অমসুং দিস্ত্রিক পুলিসকী মকোক থোংবশিংদা মাইগ্রেন্ত অমত্তা অতোপ্পা স্তেৎ অমহেক্তদা ময়ুমদা খোংনা হলহনখিদনবা নত্রগা পঞ্জাবতা লৈরৈঙৈদা চরা হেনহন্দনবা য়াথং পীখ্রে। লম্বীদা খোংনা চৎলম্বা মাইগ্রেন্ত অমহেক্তা থেংনরবদি পুলিসনা বসতা ময়ুম স্তেৎতা হনখিবা য়াগদবা খ্বাইদগী নকপা ত্রেন নত্রগা বস তোংবা য়াবা মফমদা থিনগদবনি। মাইগ্রেন্তশিং মীপাইদনবা হায়রদুনা চীফ মিনিস্তরনা থাজবা পীখি মদুদি ময়ুমদা হনবা পাম্বা মাইগ্রেন্ত খুদিংমক স্তেৎনা লৈঙাক্না মখোয়গী শেল তিংদনা চৎনবা অমসুং চিঞ্জাক পীনবা শিল-লাংনবা স্তেৎ লৈঙাক্না শোইদনা হোৎনগনি।
• হরিয়ানা: কোবিদ-১৯গী লাইচৎনা মরম ওইদুনা মাইগ্রেন্ত লেবররশিং ময়ুম স্তেৎশিংদা হলহনবদা মতেং পাংনবা স্তেৎ লৈঙাক্না নুমিৎ খুদিংগী স্পিসিএল শ্রমিক ত্রেনশিং স্তেৎ অসিগী তোঙান তোঙানবা স্তেসনশিংদগী লমথারি হায়না চীফ মিনিস্তরনা ফোংদোকখ্রে। চপ মান্নবা অসি মখা চৎথরকপা ওইনা স্পিসিএল ত্রেন মঙা হরিয়ানাদগী ২৪.০৫.২০২০দা লমথাখ্রে। হরিয়ানা লৈঙাক্না লোকদাউন্দা পন্দুনা লৈরিবা শিন্মীশিং অমসুং ময়ুম স্তেৎতা হন্নিংবা শিন্মীশিং শেল তিংহন্দনা হলহনবা হৌখ্রে।
• মহারাস্ত্রা: নোংমাইজিং নুমিৎতা মহারাস্ত্রাদা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস পুন্না ৩,০৪১ অমসুং শীবা মশীংনা ৫৮ রিপোর্ত তৌখ্রে। মসিগা লোয়ননা স্তেৎ অসিদা হৌজিক ফাওবদা কেস ৫০,২৩১ অমসুং শীবা মশীং ১,৬৩৫ রেকোর্দ তৌখ্রে। মুম্বাইদা শীবা মশীং ৩৯ অমসুং অনৌবা কেস ১,৭২৫ রেপোর্ত তৌখ্রে অদুগা স্লম ক্লস্তর ধার্বীদা অনৌবা কেস ২৭ রেপোর্ত তৌরদুনা কোবিদ পোজিতিব কেস ১,৫৪১ শুখ্রে। মুম্বাইদগী দোমেস্তিক কম্মর্সিএল ফ্লাইৎশিং লোকদাউনগী অথিংবশিংগী মরক্তা চেকশিন্না ওপরেৎ তৌবা হৌখ্রে। অহানবা নুমিৎতা ফ্লাইৎ ৪৫ ওপরেৎ তৌনবা লিস্ত তৌখ্রে অদুগা মসিগী মনুংদা ফ্লাইৎ ১০না দিল্লী-মুম্বাই রুৎতা পাইখ্রে।
• গুজরাত: হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ৩৯৪ ফংলদুনা গুজরাতকী নোভেল কোরোনাভাইরস কেস ১৪,০০০ মার্ক লান্থোক্তুনা স্তেৎকী কোবিদ-১৯ কেস মশীং ১৪,০৬৩ য়ৌখ্রে। মসিগা লোয়ননা স্তেৎ অসিদা শীবা মশীং ৮৫৮তা হেনগৎখ্রে।
• রাজস্থান: স্তেৎকী হকশেল বিভাক্না ফোদোক্লদুনা নিংথৌকাবা নুমিৎতা রাজস্থানদা অনৌবা কোবিদ-১৯ পোজিতিব কেস ১৪৫ রেপোর্ত তৌরদুনা স্তেৎকী কোরোনাভাইরস তেল্লি ৭,১৭৩ য়ৌখ্রে। হৌজিক ফাওবদা অনাবা ১৬৩ শাথীরবা কোরোনাভাইরস লাইনাদগী পুন্সী মাংখ্রে। অদুম ওইনমক স্তেৎ অসিদা হৌখিবা পুং ২৪দা শীমগী মশীং অমত্তা রেপোর্ত তৌখিদে। মিলিয়ন অমা হেনবা লোকসশিংনা ঙসি জয়পুর শহরদা পাইশিল্লকখ্রে। রাজস্থানগী জিলা ৩৩গী তঙ্খাই অমা লম হেক্তর লাখ ৫ হেন্না মাংহল্লদুনা মসিগী তিন অসিনা লান্দুনা মাঙহনখ্রে।
• মধ্য প্রদেশ: মধ্য প্রদেশতা অপুনবা কেস মশিং ৬,৩৭১ য়ৌখ্রে। মীওই ৩,২৬৭না ফগৎলদুনা হৌজিক ফাওবদা অশীবা মশীং ২৮১ রেপোর্ত তৌখ্রে। স্তেৎ অসিগী অপুনবা কেসকী তঙ্খাই ৩,০৬৪ ইন্দোরদা রিপোর্ত তৌখি অদুগা পোজিতিব কেস ১,২৪১না ভোপালদগী রিপোর্ত তৌখি।
• ছত্তিশগর: কোভিদ-১৯ অনৌবা কেস ৩৬গা লোয়ননা অতোপ্পা স্তেৎশিংদগী মাইগ্রেন্ত ৱার্কর অয়াম্বা হল্লক্তুনা ছত্তিশগরদা পোজিতিব কেস মশীং ২৫২ য়ৌখ্রে। এক্তিব ওইরিবা কেস মশীং ১৮৫ ওইরসু স্তেৎ অসিদগী শীবগী রেপোর্ত অমত্তা লাক্ত্রি।
• অসাম: গুৱাহাতিগী এল.জি.বি.আই. এয়র্পোর্ততা থুংলবা পেসেঞ্জর খুদিংমক কোবিদ-১৯গী স্ক্রিনিং তৌরগনি। অসামগী মীওইশিংনা তোঙান্না খন্দোক্লগা মশা-মশাগী দিস্ত্রিকশিংদা থাখ্রগনি হায়না অসামগী হকশেল মন্ত্রীনা ফোংদোকখ্রে।
• মেঘালয়: হরিয়ানাদগী হল্লকপা মীওই ১৩৯ মেঘালয়দা থুংখ্রে। তেস্ত তৌরবা মতুংদা রিজল্তকী মতুং ইন্না মখোয় হোম ক্বারিন্তিনগী নত্রগা কোরোনা কিয়র সেন্তরদা থারগনি। পেস্তোরেল সেন্তর শীল্লোংদা ময়ুম হল্লকপা মীওই ২২ লৈরি। কেস ১৪গা লোয়ননা চেনাইদগী লাকপা মীওই অমা কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইখ্রে। মীওই অদু থুংলবা নুমিৎতগী আসোলেসন্দা থমখ্রে, হৌজিক ইন্সতিত্যুস্নেল আইসোলেসন অসুং মেদিকেল ওবজর্বেসনগী মখাদা লৈরি। মেঘালয়গী পন্দুনা লৈরিবা মীওইশিংগীদমক রাজস্থান & আন্ধ্র প্রদেশতগী স্পিসিএল ত্রেনশিং হয়েংদগী লাকপা হৌরগনি অদুগা দিল্লী অমসুং কেরেলাদগীনা হংচিৎতগী লাকপা হৌরগনি।
• মনিপুর: মানিপুরদা লাকপা এয়র ত্রাভেল্লরশিংগী শেমদোক্লবা এস.ও.পি. থোকখ্রে; এয়রপোর্ত্তা স্ক্রিনিং তৌবা, এসেসমেন্ত অমমমগী মতুং ইন্না তেস্ত তৌবা অমসুং ক্বরিন্তিন তৌবা মেন্দেতরি ওইহনখ্রে।
• মিজোরাম: মিজোরাম্না জোরাম মেদিকেল কোলেজ লেবতা আর.তি.-পি.সি.আর.গী তেস্তিংগী পুলিং মেথদ হৌরগনি। স্বেব সেম্পল ১০০ কোবি-১৯গী নুংমিৎ খুদিংগী তেস্ত তৌগনি।
• নাগালেন্দ: নাগালেন্দদা নুপা ২ অমসুং নুপী ১ য়াওনা কোবিদ-১৯ কেস ৩ ফংখ্রে। মখোয় পুম্নমক চেনাইদগী হল্লকপনি। মোন দিস্ত্রিক্কী এস.এস.এ. ওজা ৪ওগী অপুনবা অমনা নাগালেন্দগী মোন তাউন্দা লৈবা আই.তি.আই.দা ক্বারিন্তিন সেন্তর অমা শেমগৎপদা মতেং পাংখ্রে।

PIB Headquarters
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
25 MAY 2020 6:31PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
UPDATES ON COVID-19 FROM THE MINISTRY OF HEALTH AND WELFARE; RECOVERY RATE IMPROVES TO 41.57%
A total of 57,720 people has been cured so far. In the last 24 hours, 3280 patients were found cured. The total recovery rate is 41.57%. The total number of confirmed cases is now 1,38,845. The number of cases under active medical supervision is 77,103.
For details:
MHA issues SOPs for movement of Indian Nationals stranded outside the country, as well as, for those persons stranded in India who are desirous to travel abroad for urgent reasons
Union Ministry of Home Affairs (MHA) has issued a Standard Operating Protocol (SOP) for movement of Indian Nationals stranded outside the country and for those persons stranded in India who are desirous to travel abroad for urgent reasons. This order is in supersession of MHA order, dated 05.05.2020, on the same subject. These SOPs would also apply to passengers arriving through the land borders.
For details:
Ensuring quality of PPEs through stringent protocols
There are some reports in a section of the media expressing concern about the quality of Personal Protective Equipment (PPE) coveralls. The products under reference have no relevance to the procurement being made by the Central Government. HLL Lifecare Limited (HLL), the procuring agency of the Ministry of Health and Family Welfare, is procuring PPE coveralls from manufacturers/suppliers only after getting their coveralls tested and approved by one of the eight labs nominated by the Ministry of Textiles for testing the same.
India has significantly ramped up its domestic production capacity of PPEs and N95 masks, and the requirements of the States/UTs are being sufficiently met. Today, the country is producing more than 3 lakh PPEs and N95 masks per day. States/UTs as well as Central Institutions have been provided with around 111.08 lakh N-95 masks and around 74.48 lakh Personal Protective Equipment (PPE).
For details:
Prices of N-95 Masks are getting reduced by the Importers/ Manufacturers/Suppliers of N-95 Masks after an Advisory issued by NPPA
The Government has notified N-95 Masks as an essential commodity under Essential Commodities Act, 1955. Thus, their hoarding, black-marketing is punishable offence. To keep check on their hoarding, black-marketing, NPPA had directed all States/ UTs to ensure sufficient availability of surgical and protective Masks, Hand Sanitizers and Gloves at prices not exceeding the Maximum Retail Price. The Government is striving to ensure uninterrupted supply of N-95 Masks in adequate quantity in the country. For this, the Government is procuring largest chunk of the N-95 Masks directly from the manufacturers/ importers/ suppliers at bulk rates. In order to ensure availability of N-95 Masks at affordable prices in the country, NPPA issued an Advisory on 21st May 2020 to all the manufacturers/ importers/ suppliers of the N-95 Masks to maintain parity in prices for non-government procurements and to make available the same at reasonable prices.
For details:
Dr. Harsh Vardhan Visits Dedicated Covid-19 Health Centre at ChaudharyBrahmPrakashAyurvedCharakSansthan, Najafgarh
Dr. Harsh Vardhan, the Union Minister for Health & Family Welfare visited the Dedicated COVID-19 Health Centre at ChaudharyBrahmPrakashAyurvedCharakSansthan, Najafgarh, New Delhi.Dr. Harsh Vardhan stated that “Ayurveda is a traditional medicinal knowledge source from India and there is huge potential in it. Its inherent strength in holistic healing and wellbeing is being put to good use in treatment of the COVID-19 patients at this DCHC. This knowledge and experience will surely prove beneficial to people all over the world, especially in combating the battle against COVID-19”.Mentioning about the India’s response to COVID-19, he said, “We have today 422 government laboratories and 177 private laboratory chains. The testing capacity has also been ramped up, and as on date, around 1,50,000 tests can be conducted every day. Yesterday itself, we have conducted 1,10,397 tests. Till yesterday, we have conducted 29,44,874 tests.”
For details:
Wheat procurement by government agencies surpasses last year figures
Procurement of wheat by the government agencies surpassed last year’s figures of 341.31Lakh Metric Tonnes (LMT) to touch 341.56LMT on 24.05.2020, surmounting all impediments created due to the spread of COVID-19 virus and the country wide lockdown. Wheat harvesting generally starts towards end of March and procurement commences in the first week of April every year. However, with the imposition of national lockdown with effect from midnight of 24.03.2020, all operations came to a standstill. The crop had ripened by then and was ready for harvesting. Considering this, Government of India gave relaxation to start agricultural and related activities during the lockdown period,and the procurement could start from 15.04.2020 in most of the procuring states. Haryana started little late on 20.04.2020.
For details:
Bihar Postal Circle of Department of Posts to deliver "ShahiLichi"and "Zardalu Mango" at doorsteps of people
Because of lockdown to contain the spread of corona virus, Litchi & Mangoes cultivators have been finding it difficult to carry/transport their fruits to the markets for sale. Its supply amongst people has become big challenge and so to meet the demand of public and for giving market space directly to farmers to sell their fruits without any middlemen, the Department of Horticulture, Govt.of Bihar & Department of Posts, Govt of India have joined hands for this initiative.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Punjab: Chief Minister has directed all Deputy Commissioners and District Police Chiefs to ensure that no migrant is forced to walk home to any other state in the country, or to remain hungry while in Punjab. Any migrant found walking on the road should be transported by bus by the police to the nearest place from where he can board a train or bus to his native State. Urging the migrants not to panic, the Chief Minister assured that the state government would make sure that every single migrant who is keen to return home is assisted by the State, with arrangements for their free travel and food.
• Haryana: Chief Minister said that due to the COVID-19 pandemic, the State Government daily runs Special Shramik Trains from the various railway stations of the state to help migrant labourers return to their home states. In the same series, five Special Shramik Trains departed from Haryana on 24.05.2020. Haryana Government has started sending labourers stranded in lockdown and labourers who were willing to return to their home states free of cost.
• Maharashtra: A total of 3,041 new COVID-19 cases and 58 deaths were reported in Maharashtra on Sunday. With this, the state has recorded 50,231 cases and 1,635 deaths so far. Mumbai reported 39 deaths and 1,725 new cases, while the slum cluster of Dharavi reported 27 new cases taking its tally of Covid positive cases to 1,541. Domestic commercial flight operations started from Mumbai this morning in a calibrated manner amid the easing of lockdown restrictions. 45 flights have been listed to be operated on Day 1, of which 10 flights would be on the otherwise busy Delhi- Mumbai route.
• Gujarat: With 394 fresh cases in the last 24 hours, Gujarat's novel coronavirus cases surpassed 14,000-mark taking the state's Covid-19 count to 14,063. Along with that, the death toll in the state increased to 858.
• Rajasthan: Rajasthan on Monday reported 145 new Covid-19 positive cases taking the state’s coronavirus tally to 7,173, the State Health Department said. At least 163 patients have succumbed to the deadly coronavirus infection so far. However, no deaths were reported in the state in the last 24 hours.More than a million locusts swarmed over Jaipur city today. More than half of Rajasthan’s 33 districts are affected by invasion by these insects, which have destroyed crops spread over 5 lakh hectares of land.
• Madhya Pradesh: The total number of cases in Madhya Pradesh is 6,371. While 3,267 people have been cured, 281 deaths have been reported so far. Nearly half of the state's total cases are reported in Indore at 3,064, while 1,241 positive cases have been reported from Bhopal.
• Chhattisgarh: With 36 new COVID-19 cases -mostly migrant workers returning from other states - the number of positive cases in Chhattisgarh has mounted to 252. The number of active cases is 185, even as there are no fatalities reported from the state.
• Assam: All the passengers arriving at LGBI airport in Guwahati will be screened for COVID19. People from Assam will be segregated and sent to respective districts, said Assam Health Minister.
• Meghalaya: 139 returnees reached Meghalaya from Haryana. After being tested, depending on the results, they will either be sent for home quarantine or a Corona care centre. Pastoral centre Shillong currently hosts 22 returnees.Another person, who had travelled from Chennai along with the 14th case, tests COVID19 positive. The person was in isolation since the day of arrival, presently under institutional isolation and medical observation.Special trains from Rajasthan & Andhra will start tomorrow while trains from Delhi and Kerala will start day after tomorrow for stranded people of Meghalaya.
• Manipur: Revised SOP for air travellers to Manipur issued; screening at airport, testing as per assessment and quarantine made mandatory.
• Mizoram: Mizoram to start pooling method for RT-PCR testing for COVID-19 at Zoram Medical College lab.100 swab samples will be tested for COVID19 everyday.
• Nagaland: Three COVID-19 cases, 2 males and 1 female, detected in Nagaland. All are returnees from Chennai.A group of 40 SSA teachers in Mon district helped set up a quarantine centre at ITI, Mon town in Nagaland.