প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়
বিকশিত হ’ল ক’ৰোনাভাইৰাছ বিধ্বস্ত কৰিব পৰা মাইক্ৰৱে’ভ ষ্টেৰিলাইজাৰ
30 APR 2020 6:22PM by PIB Guwahati
‘প্ৰতিৰক্ষা গৱেষণা আৰু বিকাশ সংস্থা’(ডিআৰডিঅ’)ৰ ‘ডীম্ড প্ৰতিষ্ঠান’ পুনাস্থিত ‘ডিফেন্স ইনষ্টিটিউট অব এডভান্সড টেকন’ল’জী’য়ে ‘অতুল্য’ শীৰ্ষক ক’ভিড-১৯ বিধ্বস্ত কৰিব পৰা এক ‘মাইক্ৰৱে’ভ ষ্টেৰিলাইজাৰ’ বিকশিত কৰিছে। উল্লেখ্য যে, ৫৬ৰ পৰা ৬০ডিগ্ৰী চেলচিয়াছ উষ্ণতাত ভাইৰাছবোৰ বিধ্বস্ত হৈ পৰে।
কম ব্যয় সাপেক্ষ এইবিধ উপকৰণ স্থায়ী ভাবে সংস্থাপিত কৰাৰ উপৰি হাতেৰে লৈ ফুৰাকৈয়ো ব্যৱহাৰ কৰিব পৰা যাব। ইতিমধ্যে মানৱ-ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰত পৰীক্ষণ সম্পন্ন কৰা এইবিধ উপকৰণ সঞ্চালন কৰোতা আৰু মানুহৰ ক্ষেত্ৰত নিতান্তই নিৰাপদ বুলি চিহ্নিত হৈছে। বিভিন্ন বস্তুৰ আকাৰ আৰু পৰিসৰৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি এইবিধ উপকৰণে ৩০ছেকেণ্ডৰ পৰা ১মিনিটৰ ভিতৰত বিজাণু নাশ কৰিব পাৰে। অৱশ্যে, তিনি কিলোগ্ৰাম ওজন বিশিষ্ট এইবিধ উপকৰণ কেৱল অধাতু সামগ্ৰী অথবা বস্তুৰ বিজাণু নাশৰ ক্ষেত্ৰতহে ব্যৱহাৰ কৰাটো সম্ভৱ হ’ব।

Ministry of Defence
Microwave steriliser to disintegrate novel Coronavirus developed
30 APR 2020 6:22PM by PIB Delhi
Defence Institute of Advanced Technology, Pune, a deemed university supported by Defence Research and Development Organisation has developed a microwave steriliser named as ‘ATULYA’ to disintegrate (COVID-19). The virus gets disintegrated by differential heating in the range of 560 to 600 Celsius temperatures.
The product is cost effective solution, which can be operated in portable or fixed installations. This system was tested for human/operator safety and has been found to be safe. Depending upon size and shape of various objects, time of sterilisation is from 30 seconds to one minute. Approximate weight of the system is three kilogrammes and it can be used for non-metallic objects only.