Ministry of Defence
Microwave steriliser to disintegrate novel Coronavirus developed
30 APR 2020 6:22PM by PIB Delhi
Defence Institute of Advanced Technology, Pune, a deemed university supported by Defence Research and Development Organisation has developed a microwave steriliser named as ‘ATULYA’ to disintegrate (COVID-19). The virus gets disintegrated by differential heating in the range of 560 to 600 Celsius temperatures.
The product is cost effective solution, which can be operated in portable or fixed installations. This system was tested for human/operator safety and has been found to be safe. Depending upon size and shape of various objects, time of sterilisation is from 30 seconds to one minute. Approximate weight of the system is three kilogrammes and it can be used for non-metallic objects only.

ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କରୋନା ଭୂତାଣୁକୁ ବିଘଟିତ କରିବା ପାଇଁ ମାଇକ୍ରୋ ୱେଭ ଷ୍ଟେରିଲାଇଜର ବିକଶିତ
30 APR 2020 6:22PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ବିକାଶ ସଂଗଠନ ଅନୁବନ୍ଧିତ ଏକ ସମ୍ମାନଜନକ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ଡିଫେନ୍ସ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ ଅଫ ଆଡଭାନ୍ସ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି କୋଭିଡ-19ର ବିଘଟନ କରିବା ପାଇଁ ‘ଅତୁଲ୍ୟ’ ନାମରେ ଏକ ମାଇକ୍ରୋୱେଭ ଷ୍ଟେରିଲାଇଜର ବିକଶିତ କରିଛି । ଏହି ଭୂତାଣୁ 56 ଡିଗ୍ରୀ ସେଲସିୟସରୁ 60 ଡିଗ୍ରୀ ସେଲସିୟସ ତାପମାତ୍ରାରେ ବିଭାଜନକାରୀ ଉଷ୍ମ ପଦ୍ଧତି ଦ୍ୱାରା ବିଘଟିତ ବା ନଷ୍ଟ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ ।
ଏହି ଉତ୍ପାଦ ହେଉଛି ଶସ୍ତା ଓ ସମାଧାନକାରୀ ଯାହାକୁ ପୋର୍ଟେବୁଲ୍ ଅବା ସ୍ଥାୟୀ ଭାବରେ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ କରି ପରିଚାଳିତ କରାଯାଇ ପାରିବ । ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମାନବ / ସଂଚାଳନ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ପରୀକ୍ଷଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହା ସୁରକ୍ଷିତ ବିବେଚିତ ହୋଇଛି । ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ବସ୍ତୁଗୁଡ଼ିକର ଆକାର ଏବଂ ଢ଼ାଂଚା ଅନୁସାରେ ଷ୍ଟେରିଲାଇଜେସନର ସମୟ 30 ସେକେଣ୍ଡରୁ ଏକ ମିନିଟ ମଧ୍ୟରେ ରହୁଛି । ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଓଜନ ହେଉଛି ପ୍ରାୟ 3 କିଲୋଗ୍ରାମ ଏବଂ ଏହାର ଉପଯୋଗ କେବଳ ଅଣ-ମେଟାଲିକ ବସ୍ତୁଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ କରାଯାଇ ପାରିବ ।