Ministry of Social Justice & Empowerment
Ministry of Social Justice and Empowerment writes to States/Uts to ensure basic physical accessibility features for divyangjan in centres for COVID-19 testing & quarantine facilities and treatment at hospitals
29 APR 2020 5:00PM by PIB Delhi
The Ministry of Social Justice and Empowerment has asked all States and Union Territories to ensure basic physical accessibility features for Divyangjan (PwDs) as per reasonable accommodation in the centres for COVID-19 testing and quarantine facilities as well as for treatment at hospitals and health centres. In a letter to the Chief Secretaries of all States and UTs, Smt. Shakuntala D. Gamlin, Secretary, Department of Empowerment of Persons with Disabilities (DEPwD), Ministry of Social Justice & Empowerment has said that to mitigate the effects of the pandemic, many COVID-19 centers have been identified as containment units, isolation treatment centres and testing labs for enhancing the holding capacity for medical purposes as required. The current crisis poses even greater threats to the Divyangjan not just due to their lesser/compromised immunity, ability to perceive or comprehend information but also due to non-availability of accessibility features in the physical environment and eco-system provided at such COVID related facilities.
DEPwD has already published guidelines concerning information dissemination in alternative accessible formats, priority treatment for the Persons with Disabilities (PwDs) and provisions of safety, healthy living and hygiene for PwDs, attendants, care-givers and accessible service providers, such as sign language interpreters. In addition, it is also necessary that basic physical accessibility features are ensured, as per reasonable accommodation in the centres for COVID-19 testing and quarantine facilities as well as for treatment at hospitals and health centres.
States/UTs have been requested to urgently initiate necessary action to ensure these basic features of accessibility are provided so that PwDs, persons with restricted mobility and those dependent upon attendants/caregivers are not inconvenienced further, especially during the times of this pandemic. The basic features of accessibility are as follows:
1. All operating and control mechanisms and self-operated devices (sanitizer dispensers, glove cases, soaps, wash basins) are placed within approachable reach of PwDs, especially for wheelchair users.
2. Graphical and simple, prominent signage as per standard requirements of colour and contrast are put up.
3. Ramps (gradient 1:12) with railings are provided.
4. At least One (01) low height accessible counter at reception, testing areas and pharmacies.
5. Audio announcements and captioned videos for public announcements of important news to be made.
6. Ensure accessibility in lifts or assigning liftman in at least one lift for extending help to PwDs.
7. Reserving areas/ rooms/ wards for PwDs that may be provided with accessible toilets.
8. Provision for vestibular cabins for attendants of COVID-19 patients, especially with intellectual disability and mental illness.

সোসিয়েল জস্তিস অমসুং ইম্পৱার্মেন্ত মন্ত্রালয়
সোসিয়েল জস্তিস অমসুং এম্পাৱরমেন্ত মন্ত্রালয়নারাজ্য/য়ু.তি.শিংদা দিব্যাংজনশিংগীদমক্তা কোবিদ-১৯গী তেস্ত তৌনবগীদমক্তা অমসুং ক্বরেন্তাইন ফেসিলিতীশিং অমসুং হোসপিতালশিংদা লায়েংনবগীদমক্তা তঙাইফদবা ফিজিকেল এসেসিবিলিতীগী ফীচরশিং ফংহন্নবা ইরকখ্রে
29 APR 2020 5:00PM by PIB Imphal
সোসিয়েলজস্তিস অমসুং এম্পাৱরমেন্ত মন্ত্রালয়না রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতরীশিংদা দিব্যাংজন (পি.দবল্যু.দি.শিং)গীদমক্তা কোবিদ-১৯গী তেস্ত তৌনবগীদমক্তা অমসুং ক্বরেন্তাইন ফেসিলিতীশিংগা লোইননা হোসপিতালশিং অমসুং হেল্থ সেন্তরশিংদা লায়েংনবগীদমক্তা সেন্তরশিংদা পীরিবা খুদোংচাবশিং অদুগী মতুং ইন্না তঙাইফদবা ফিজিকেল এসেসিবিলিতীগী ফীচরশিং ফংহন্নবা হায়খ্রে। রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংগী চীফ সেক্রেতরীশিংদা ইরকখিবা চিথী অমদা সোসিয়েল জস্তিস অমসুং এম্পাৱরমেন্তকী মখাদা দিপার্তমেন্ত ওফ এম্পাৱরমেন্ত ওফ পরসন্স ৱিথ দিসএবিলিতীস (দি.ই.পি.দবল্যু.দি.)গী সেক্রেতরী, শ্রীমতি শকুন্তলা দি. গাম্লিননা লাইচৎ অসিনা শোকহল্লিবশিং অসি লাকশিন্নবগীদমক্তা মদিকেলগা মরী লৈনবা থবকশিং পাংথোক্নবগীদমক্ত মথৌ তাবগী মতুং ইন্না হোলদিং কেপাসিতী হেনগৎহন্নবগীদমক্তা কোবিদ-১৯গী সেন্তর কয়া অমা কন্তেনমেন্ত য়ুনিৎশিং, আইসোলেশন ত্রিৎমেন্ত সেন্তরশিং অমসুং তেস্তিং লেবশিং ওইহনখ্রে। হৌজিক ওইরিবা চিরবা তাঞ্জা অসিনা দিব্যাংজনশিংদা মখোয়গী ইম্যুনিতী, মখোয়দা ই-পাউ খঙবা নত্রগা লৌশিনবা ঙমবগী পাঙ্গল ৱাৎপা/শোনবা অসিদা নত্তনা কোবিদকা মরি লৈনবা ফেসিলিতীশিংদা মখোয়গী ফিজিকেল এনভাইরনমেন্ত অমসুং ইকো-সিস্তেমদা পীরিবা এসেসিবিলিতী ফীচরশিং ফংদবনা মরম ওইরগা মখোয়দা হেন্না খুদোংথিনীংঙাই ওই।
দি.ই.পি.দবল্যু.দি.না লাইনা ফংবা য়াবা ফোর্মেৎশিংদা ওইনা ই-পাউশিং শন্দোক্নবগী মতাংদা গাইদলাইনশিং ফোংখ্রে, মসিদা পর্সন্স ৱিথ দিসএবিলিতীস (পি.দবল্যু.দি.শিং)গীদমক্তা লায়েংনবগী অহেনবা খুদোংচাবা অমসুং মখোয়বু ঙাকশেন্নবা, পি.দবল্যু.দি.শিংগী মশা-মউ ফনা হিংনবা অমসুং লু-নান্নবা, এতেনদেন্তশিং, লেঙ্গ্বেজ ইন্তর্প্রিতরগুম্বা কেয়র গিবরশিং অমসুং এসেসিবল সর্বিস প্রোভাইদরশিং ফংহন্নবগী প্রোভিজনশিং। মসিগী মথক্তা, কোবিদ-১৯গী তেস্ত তৌনবগীদমক্তা অমসুং ক্বরেন্তাইন ফেসিলিতীশিংগা লোইননা হোসপিতালশিং অমসুং হেল্থ সেন্তরশিংদা লায়েংনবগীদমক্তা সেন্তরশিংদা পীরিবা খুদোংচাবশিং অদুগী মতুং ইন্না তঙাইফদবা ফিজিকেল এসেসিবিলিতীগী ফীচরশিং ফংহনবা হায়বসি তঙাইফদে।
রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা তঙাইফদবা ফিজিকেল এসেসিবিলিতীগী ফীচরশিং ফংহন্নবা অথুবা মতমদা থবক থৌরমশিং পাইখৎনবা হায়রকখ্রে, মসিনা মরু ওইনা লাইচৎ অসিগী মতম অসিদা পি.দবল্যু.দি.শিং, লেংবা-ওৎপা নীংথিনা ঙমজদবা মীওইশিং অমসুং এতেন্দেন্তশিং/কেয়র গিবরশিংগী মখা পোনবশিংদা মখা তানা অৱাবা পীররোই। তঙাইফদবা এসেসিবিলিতীগী ফীচরশিং অদুদি:
১. ওপরেৎ তৌবগী অমসুং কন্ত্রোল তৌবগী মেকানিজমশিং অমসুং সেল্ফ-ওপরেতেদ দিভাইসশিং (সেনিতাইজর দিসপেন্সরশিং, গ্লব কেসশিং, সাপোনশিং, ৱাশ বেসিনশিং) অসি মরু ওইনা হ্বীলচেবর শিজিন্নবা পি.দবল্যু.দি.শিংগীদমক্তা মখোয়না কোম্না লাম্ব ফংবা মফমশিংদা থম্বা।
২. গ্রাফিকেল ওইবা অমসুং য়াম্না চম্বা, স্তেন্দার্ৎ রিক্বায়রমেন্তকী মতুং ইন্না ময়েক শেংবা সাইনশিং উৎপা।
৩. রেম্পশিংদা (ঙমবগী চাং ১:১২) রেলিংশিংগা লোইননা পীবা
৪. রিসেপসন্দ, তেস্ত তৌফমশিং অমসুং ফারমসীশিংদা এসেসিবল ওইবা অনেম্বা কাউন্তর য়ামদ্রবদা অমা (০১) থম্বা।
৫. মীয়ামদা খঙহন্নবগীদমক্তা ওইবা মরু ওইবা পাউশিংগী ওদিও এনাউন্সমেন্তশিং অমসুং কেপ্সন য়াওবা ভিদিওশিং।
৬. পি.দবল্যু.দি.শিংদা মতেং পাংনবগীদমক্তা লিফ্তশিংদা এসেসিবিলিতী লৈহনবা নত্ত্রগা য়ামদ্রবদা লিফ্ত অমদা লিফ্তমেন থম্বা।
৭. এসেসিবল তোইলেৎশিং য়াওবা পি.দবল্যু.দি.শিংগীদমক্তা মফমশিং/ কাশিং/ ৱার্দশিং রিজর্ব তৌবা।
৮. মরু ওইনা ৱাখল তাদবা অমসুং কোক্কী লাইনা লৈরবা কোবিদ-১৯গী পেসেন্তশিংগী এতেন্দেন্তশিংগীদমক্তা ভেস্তিব্যুলর কেবিনশিংগীদমক্তা খুদোংচাবা পীবা।