PIB Headquarters
কোভিদ-১৯ গী মতাংদা পি আই বীগী নুমিৎ খুদিংগী বুল্লেতিন
22 APR 2020 6:45PM by PIB Imphal
(প্রেস রিলিজশিং অসিদা হৌখিবা পুং ২৪দা থোকখিবা কোভি-১৯গা মরী লৈনবশিং,ফিল্ড ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, সোসিয়েল মেদিয়াগী থবকশিং অমসুং পি আই বীগী ফেক চেকশিং য়াওরি )
হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ার মিনিস্ত্রিদগী কোভিদ-১৯গী অনৌবা পাউ
হৌজিক অনাবা ফবগী চাং চাদা ১৯.৩৬ য়ৌদুনা মীওই ৩৮৭০ অনাবা ফরে । ঙরাংদগী অনৌবা কেস ১৩৮৩ হেনগৎখি । লৈবাক অসিদা অপুনবা কোভিদ-১৯ কেস ১৯,৯৮৪ য়ৌরে । হৌখিবা পুং ২৪দা মীওই ৫০ শিখি । ইপিদেমিক দিজিজ এক্ত, ১৮৯৭ গী মখাদা দোক্তরশিং অশোই-অঙাম থোকহন্দনবা কেবিনেতনা ওর্দিনান্স অমা চৎনহল্লে । রেপিৎ এন্তিবোদি তেস্ত পাংথোক্নবগী মতাংদা আই সি এম আরনা রাজ্যশিংদা প্রোতোগোল অমা পীরে । এন আই সিগী খুৎথাংদা নম্বর ১৯২১গী খুৎথাংদা ভারত সরকারনা মীয়ামদগী তেলিফোনদগী সর্ভে অমা পাংথোক্লগনি । মসি অশেংবা সর্ভে অমনি । কোভিদ-১৯ লাইওংগী মতাংদা পাউখুম পীনবা মীয়াম্না শরুক য়ানবা হায়জরি ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
কোভিদ-১৯গী অথিংবদগী লৌউ-শিংউ অমসুং উমংগী পোৎলমশিং, লাইরিক য়োনবা দুকানশিং অমসুং ইলেকত্রিক ফেন য়োনবা দুকানশিং সরকারনা কোমথোক্লে
অহেনবা থবক খর কোমথোক্নবা শেমদোক্লবা চৎন-কাংলোনশিংগী হোম এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিনা ওর্দর অমা থোক্লে । কোমথোকপদা য়াওরিবশিং অসি লাইচৎ লৈরিবা মফমশিং য়াওরোই । হায়রিবা মফমশিং অসিদা হায়রিবা থবকশিং অসি পাংথোকপা য়ারোই ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
কোভিদ-১৯গী অথিংবা অসিদগী সহরদা লৈবা য়ুমদা অহলশিং সেবা তৌরিবশিং, প্রিপেদ মোবাইল রিচার্জ তৌফমশিং , ফুদ প্রোসেসিং য়ুনিতশিং কোমথোক্লে
কোভিদ-১৯গী লৈবাক শীনবা থুংনা অথিংবা থম্লিবা অসিদগী অহেনবা থবক খর কোমথোক্নবা শেমদোক্লবা চৎন-কাংলোনশিংগী হোম এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিনা ওর্দর অমা থোক্লে । মসিগী মতাংদা ৱাহং খর হংনরকপা থেংনখি । হৌজিক হোম এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিনা ৱাফমশিং শেংদোক্লি অমসুং কোমথোকপা অসিদা অকক্নবা থবক খর য়াওহল্লে ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
আই এম এগী দোক্তরশিং অমসুং মীহুৎশিংগা য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরগা ৱারি শানখি; কোভিদ-১৯গী মায়োক্ত লান্থেংনরিবা অসিদা মখোয়গী সেকুরিতি পীগনি হায়না থাজবা পীখি
কোভিদ-১৯ থেংননবা দোক্তরশিংনা লৌরবা থৌদাং হোম মিনিস্তরনা থাগৎখি অমসুং মসি থেংনবদা দোক্তরশিংনা মখা তানা থবক তৌগনি হায়বগী থাজবা ফোংদোকখি । দোক্তরশিংনা কৎথোকপদগী মীয়াম কোভিদ-১৯ দগী কনবা ঙম্লিবনি হায়না মহাক্না ইকায়খুম্নবা উৎখি ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
ঈ দান তৌবা মীওইশিং থিদুনা ঈ মরাং কাইনা থম্লি অমসুং লৌখৎনবা অমসুং থিন্নবা মোবাইল ব্লদ কল্লেক্সনগী খুদোংচাবশিং ফংহল্লি
ভি সি অমদা য়ুনিয়ন হেল্থ মিনিস্তর দোক্তর হর্স ভরধন্না ভারত শীনবা থুংনা লৈরিবা রেদ ক্রোর লান্মীশিং থাগৎখি। ঈ দান তৌবা মীওইশিং থিদুনা ঈ মরাং কাইনা থম্লি অমসুং লৌখৎনবা অমসুং থিন্নবা মোবাইল ব্লদ কল্লেক্সনগী খুদোংচাবশিং ফংহল্লি হায়না মহাক্না মখোয়দা ফোংদোকখি । কোরোনা অনাবা মীওইশিং লায়েংনবা প্লাজমা লৌনবা কোভিদ-১৯ নাবদগী ফরবা মীওইশিং ঈ দান তৌনবা মখোয়গা পাউ ফাওন্নবা মহাক্না আই আই আর সি এস তা খঙহনখি ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
প্রধান মন্ত্রীনা মালেম ইমা থাগৎলি
ইন্তরনেসনেল আর্থ দে লাকপদা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা মালেম ইমা থাগৎলি । প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি “মালেম ইমাগী অন্তর্জাতিগী নুমিৎ অসিদা, ঐখোয় পুম্নমক্না মরাং কায়না ঙাক শেনবীরিবা অমদি মিনুংশিং পীনবীরিবা অসিগীদমক ঐখোয়গী প্লানেৎ অসিবু তৌবীমল খঙবা ফোংদোকচরি। ঐখোয়না লু-নানবা, মশা-মউ ফবা অমসুং হেন্না চাউখৎপা প্লানেৎ অমগী মায়কৈদা থবক তৌনবা ৱাশক্লসি। কোবিদ-১৯ মায়থিবা পীনবা মাং থানা থবক তৌরিবা মীওই পুম্নমক্কী মফমদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।”
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
লৈবাক অসিগী রাজ্যশিং শীনবা থুংনা রেলৱেজ মিনিস্ত্রিনা রেলৱেগী তোঙান-তোঙানবা চাকশঙশিংদগী নোংমদা চাক পুখম লাখ ২.৬ ফংহল্লি
লৈবাক অসিগী রাজ্যশিং শীনবা থুংনা রেলৱেজ মিনিস্ত্রিনা রেলৱেগী তোঙান-তোঙানবা চাকশঙশিংদগী নোংমদা চাক পুখম লাখ ২.৬ ফংহল্লি । নোংমদা চাক পুখম লাখ ২.৬ ফংহল্লিবা অসি মাংজৌননা লৈরবা চাকশঙশিংনা থোঙবা ঙম্বা চাং অদুদা য়ুম্ফম ওইবনি । দরকার ওইবা হেনগৎলকলবদি, অহেনবা চাক পীবা ঙম্নবা অসিগুম্বা মফমশিং শেমগৎকনি । হায়রিবা চাক পুখম অমগী মমল অসি শুপ্নগী লুপা ১৫ খক্তনি ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
ভারতকী হিথাংফমশিংদা সমুদ্রদা চৎথোক-চৎশিন তৌরিবা মীওইশিংগী সাইন-ওন অমসুং সাইন-ওফকী এস ও পি পীরে
ভারতকী হিথাংফমশিংদা সমুদ্রদা চৎথোক-চৎশিন তৌরিবা মীওইশিংগী সাইন-ওন অমসুং সাইন-ওফকী এস ও পি পীবদা সিপ্পিং(ইন-চার্জ)গী রাজ্য মন্ত্রী মনসুখ মন্দাবিয়ানা তরাম্না ওক্লি । মসিনা সমুদ্রগী হিথাংফমশিংদা হিরোইশিং হোংদোক-হোংজিন তৌবা য়াহনবগীদমক মহাক্না হোম মিনিস্তর তুইত অমদা থাগৎখি । মহাক্না হায়খি মসিনা হিরোই লিশিং কয়ানা থেংনরিবা অৱাবশিং কোকহল্লগনি ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
প্রিন্ত অমসুং ইলেকত্রোনিক মেদিয়াদা চেকশিনৱা
লৈবাক্কী মফম কয়াদা কোভিদ-১৯গী ই-পাউ লৌরিবা পাউমীশিং, কেমেরামেনশিং, ফোতোগ্রাফরশিং য়াওনা মেদিয়াগী মীওইশিংনা লাইচৎ লৈবা মফমশিংদা মখোয়গী মথৌ পাংথোকপা মতমদা হকশেলগী চেকশিন-থৌরাং লৌখৎনবা ইনফোরমেসন অমসুং ব্রোর্দকাস্তিং মিনিস্ত্রিনা চেকশিনৱা পীরি । মখোয়গী ফিল্ড স্তাফ অমসুং ওফিস স্তাফশিংগী দরকার ওইবা চেকশিন-থৌরাং লৌগৎনবা মেদিয়া হাওসশিংদা মিনিস্ত্রিনা হায়জখি ।
মিনিস্ত্রিশিং থিংজিন্নবা সরকারগী য়াথং অমতা লৈতে, শেমজিনবা পাউনি হায়না পি আই বী ফেক চেকনা হায়রি; সরকারনা পুথোকপা ‘সে নমস্তে’ কৌবা ভিদিও কনফরেন্সিং এপ্প অমতা লৈতে
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
ভি সিগী খুৎথাংদা ধরমেন্দ্র প্রধান্না এল পি জি দিস্ত্রিবিউতর ১০০০ হেনবগা ৱারি শানখি; লায়রবশিং খুদোংচাবা ফংনবা লেম্না উজৱালা রিফিলশিং মশিং হেনগৎহন্নবা মখোয়দা খঙহনখি
পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যসকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর ধরমেন্দ্র প্রধাননা ভি সিগী খুৎথাংদা লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা এল পি জি দিস্ত্রিবিউতর ১০০০ হেনবগা ৱারি শানখি । অথিংবা মনুংদা থোংজিলদা এল জি পি সিলিন্দরশিং য়ৌহনবগীদমক মখোয়গী থবকশিং থাগৎলদুনা মহাক্না হায়খি প্রধান মন্ত্রী গরিব কলয়ান অন্ন য়োজনাগী মখাদা লায়রবশিং খুদোংচাবা ফংনবা লেম্না উজৱালা রিফিল সিলিন্দর অহুম ফংহন্নবা থবক পায়খৎকদবনি ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
প্রসিদেন্তগী লৈফমদা কোভিদ-১৯ পোজিতিব কেস অমা থেংনবগী মতাংদা ই-পাউ
প্রসিদেন্তগী লৈফমদা কোভিদ-১৯ পোজিতিব কেস অমা থেংনবগী মতাংদা মেদিয়াগী পাউশিং অমসুং থাজনরিবা অসিগী মতাংদা অচুম্বা ৱাফমশিং ফোংলে ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
হেন্না শংবা , হেন্না নানবা গর্হ অমা শেমগৎনবা ভাইস প্রসিদেন্তনা হায়রি
হেন্না শংবা , হেন্না নানবা গর্হ অমা শেমগৎনবা ভাইস প্রসিদেন্ত এম ভেনকিয়া নাইদুনা মীয়ামদা তকশিল্লদুনা হায়রি মদুদি অকোয়বগী ফিবম ঙাকশেনবা অসি খুদিংমক্কী তঙাইফদ্রবা মথৌনি । মালেমগী নুমিৎ লাকপদা মীয়ামদা পীবা পাউজেল অমদা মহাক্না হায়খি, মালেম ইমা ঙাকশেনবগী মরুওইবা অদু ঐখোয় খঙজিনসি । কোভিদ-১৯ লাইচৎ লাকপা অসিদা ঐখোয়গী চাউখৎ-থৌরাং অমসুং শেন-থুমগী লাল্লোংশিং অমুক হন্না য়েংশিনবা মথৌ তারে ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
কোভিদ-১৯না চানবা ফংহনবদা অকাইবা পীরক্কদবগী মতাংদা পাংথোকখিবা জি-২০ এগ্রিকলচর মিনিস্তরশিংগী মীফমদা নরেন্দ্র সিংহ তোমার শরুক য়াখি
কোভিদ-১৯না চানবা ফংহনবদা অকাইবা পীরক্কদবগী মতাংদা পাংথোকখিবা জি-২০ এগ্রিকলচর মিনিস্তরশিংগী মীফমদা নরেন্দ্র সিংহ তোমার শরুক য়াখি । অথিংবা মনুংদা ভারত সরকারনা লৌউ-শিংউগী থবকশিং কোমথোক্লিবা অমসুং মীয়াম থাপ্না লৈহন্দুনা অমসুং লু-নানবা মওংদা তঙাইফদবা লৌউ-শিংউগী পোৎথোকশিং পুথোক্নবা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মতাংদা মহাক্না পাউদমখি ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
কোভিদ-১৯গী অথিংবা মনুংদা লৈবাক শীনবা থুংনা তঙাইফদবা পোৎলমশিং ফংহন্নবা সরকারনা মতম চানা খুৎথিংজিল্লি
কোভিদ-১৯গী অথিংবা মনুংদা হোলসেল কৈথেলশিং মী চিনবা হন্থহন্নবা অমসুং পোৎলমশিং ফংহন্নবা এগ্রিকলচর মিনিস্ত্রিনা থবক কয়া পায়খৎলে । ই-নাম পোরতেলদা অনৌবা মোদুল অনি হায়বদি ৱেয়ারহাওস ত্রেদিং মোদুল অমসুং ফারমর প্রদুসর ওর্গনাইজেসন মোদুল হাপচিল্লে ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
কোভিদ-১৯ লাকশিন্নবা থবকশিং মওং-মরিল তাহন্নবা লৈবাক অসিদা কেমিকেলশিং, হিদাকশিং, হারশিং ফংহনবগী থবক ফগৎহল্লে
কেমিকেলস অমসুং ফরতিলাইজরগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর দি ভি সাদানন্দা গৌরানা হায়খি কোভিদ-১৯ লাকশিন্নবা থবকশিং মওং-মরিল তাহন্নবা লৈবাক অসিদা কেমিকেলশিং, হিদাকশিং, হারশিং মরাংকাইনা ফংহনবগী থবক মিনিস্ত্রিনা পায়খৎলে ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
লাইচৎ মনুংদা তঙাইফদবা থবকশিং শুবা য়ানবা স্কিল ইন্দিয়ানা সরতিফাইদ প্লম্বর ৯০০ পীরে
কোভিদ-১৯গী অৱাবা মনুংদা প্লম্বিংগুম্বা তঙাইফদবা থবকশিং দরকার ওইবা অদু খঙলদুনা , স্কিল দিবলপমেন্ত অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রসিপ মিনিস্ত্রিগী মখাদা ইন্দিয়ান প্লম্বিং স্কিলস কাউন্সিলনা লৈবাক শীনবা থুংনা থবক শুনবা থৌরাং তৌদুনা লৈরবা প্লম্বর ৯০০গী দেতাবেজ অমা শেম্লে ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
কোরোনাভাইরস লাইচৎনা মরম ওইদুনা ২০২০গী ওক্তোবর ১৫ ফাওবা হোতেলশিং/রেসতুরান্তশিং থিংনবা তুরিজম মিনিস্ত্রিনা চেরোল অমতা থোকখিদে
অকুপ্পা মরোলগীদমক
কোভিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা স্তাফশিং অশোই-অঙাম থোক্তনবা নোর্থ দি এম সিনা থবক কয়া পায়খৎলে
নোর্থ দিল্লি মিনিউসিপাল কোরপোরেসন্না কোভিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা মসিগী স্তাফশিং অশোই-অঙাম থবক কয়া পায়খৎলে । কোরোপোরেসন অসিনা লাইচৎ লৈবা মফমশিংগী ৱাংমদা দোক্কিং স্তেসনশিং শেমগৎলে । হায়রিবা দোক্কিং স্তেসনশিং অসিদগী সেনিতেসন, ইঞ্জিনিয়ারিং, হকশেল অমসুং দিপার্তমেন্তগী স্তাফশিং থবকশিং হৌহনগনি । মখোয়গী চুনবা পি পি ই কিতশিং পীনবা মখোয়না মফম অদুদা পাউ পীগদবনি ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
“ইন্দিয়া কোভিদ-১৯ ইমর্জেন্সি রেসপোন্স এন্দ হেল্থ সিস্তেম প্রিপিয়রনেস পেকেজ”গী লুপা ক্রোর ১৫,০০০ কাইথোকপা মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে
ইন্দিয়া কোভিদ-১৯ ইমর্জেন্সি রেসপোন্স এন্দ হেল্থ সিস্তেম প্রিপিয়রনেস পেকেজ”গী লুপা ক্রোর ১৫,০০০ কাইথোকপা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে । ফন্দ অসি তাঙ্কক অহুম থোক্না শীজিন্নগনি । কোভিদ-১৯ ইমর্জেন্সি রেসপোন্সকী লুপা ক্রোর ৭,৭৭৪ খাক্লে অমসুং অতৈনা মেদিয়ম তার্মগী চহি ৪ চংনা মতেং পাংবদা শীজিন্নগনি ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
কোভিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা ফ্রেদ ত্রাফিক্কী য়াইফ থৌরাংশিং ভারত রেলৱেজনা লাউথোক্লে
২০২০গী মার্চ ২৪গী ২০২০গী এপ্রিল ৩০ ফাওবগী মনুংদা অহাংবা কন্তেনরশিং অমসুং ফ্লেত ৱাগোনশিং পুবগী হাওলেজ চার্জ লৌররোই । কস্তমরশিংনা মখোয়না অপাম্বশিং রেজিস্তার তৌবা য়ারগনি অমসুং পোৎ থমফমদা মশা লাকপগী মহুৎতা ইলেকত্রোনিক ওইনা রেলৱেজ রিসিফ লৌবা য়ারগনি । করিগুম্বা কস্তমরনা ইলেকত্রোনিক রিসিব ফংদ্রবদি , মখোয়না রেলৱেজ ইনভোইস পীদনবা অতোপ্পা পাম্বৈ অমনা পোৎ লৌবা য়াগনি । খ্বাইদগী য়ামদবা ত্রেন লোদশিং ৱাগোন ৫৭দগী হৌজিক ৪২দা হন্থরে ।অরাপ্পগা মরি লৈনবা মিনি রেক , তু পোইন্ত রেক অসি কোমথোক্লে ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
নুমিৎ ১৫দা পি এম জি কে ৱাইগী মখাদা কোভিদ-১৯গী ক্লেম লাখ ৬.০৬ য়াওনা ক্লেম লাখ ১০.০২ ই পি এফ ওনা পীখ্রে
পি এম জি কে ৱাই পেকেজগী মখাদা কোভিদকী ক্লেম লুপা ক্রোর ১৯৫৪ য়াওনা অপুনবা লুপা ক্রোর ৩৬০০.৮৫ য়েন্থোকখ্রে । অথিংবা মনুংদা মখোয়গী স্তাফকী শরুক অহুম থোকপগী শরুক অমা খক থবক শুবা য়ারবসু ,অখন্নবা য়াম্না য়াংবা সোফৱায়র শীজিন্নদুনা থবক য়াংনা পাংথোকখি ।
ই-লারনিংগী মচাক পীনিংবশিং কৌনবা বিদ্যাধন ২.০ নেসনেল প্রোগ্রাম ঐচ আর দি মিনিস্তরনা হৌদোক্লে
রামেস পোখ্রিয়াল নিসানকনা ই-লারনিংগী মচাক পীনিংবশিং কৌনবা বিদ্যাধন ২.০ নেসনেল প্রোগ্রাম হৌদোকলে । কোভিদ-১৯না ওইরক্লিবা ফিবম অসিদা স্কুলশিং অমসুং অৱাংবা থাক্কী ইজুকেসনগী মহৈরোইশিংগী ই-লারনিংগী মচাকশিং দরকার ওইবা হেনগৎলকপদগী থৌরম অসি হৌদোকপনি অমসুং মসিনা লাইরিক তম্বদা দিজিতেল ইজুকেসন অথুবদা পুনশিনবা ঙমহনগনি ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
কোভিদ-১৯না মরম ওইদুনা ত্রাইফেদনা পায়খৎলিবা থবকশিং
কোভিদ-১৯গী অথিংবা মনুংদা ত্রাইবেলশিংগী য়াইফনবা পায়খৎলিবা থবকশিং অহুম থোক্না খাইদোক্লে- মীয়ামদা খঙহনবা অমসুং পাউ পীবা; লনাই ঙাকথোক্নবা হকশেলগী থৌরাংশিং; এন তি এফ পি লৈবা ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
দি এস তিনা মতেং পাংলিবা এন জি ও নেতৱার্কশিংনা মীয়ামগা লোয়ননা কোভিদ-১৯ থেংনরি
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি দিপার্তমেন্তগী সাইন্স ফোর ইকুইতি ইমপ্বারমেন্ত এন্দ দিবলপমেন্ত(সিদ)না মতেং পাংলিবা ভারতকী রাজ্য ২২দা লৈরিবা এন জি ওশিংনা রাজ্যশিংদা সরকারনা কোভিদ-১৯ লাকশিন্নবা পায়খৎলিবা থবকশিংদা মতেং পাংলি ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
কোভিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা স্তাফশিং অশোই-অঙাম থোক্তনবা নোর্থ দি এম সিনা থবক কয়া পায়খৎলে
নোর্থ দিল্লি মিনিউসিপাল কোরপোরেসন্না কোভিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা মসিগী স্তাফশিং অশোই-অঙাম থবক কয়া পায়খৎলে । কোরোপোরেসন অসিনা লাইচৎ লৈবা মফমশিংগী ৱাংমদা দোক্কিং স্তেসনশিং শেমগৎলে । হায়রিবা দোক্কিং স্তেসনশিং অসিদগী সেনিতেসন, ইঞ্জিনিয়ারিং, হকশেল অমসুং দিপার্তমেন্তগী স্তাফশিং থবকশিং হৌহনগনি । মখোয়গী চুনবা পি পি ই কিতশিং পীনবা মখোয়না মফম অদুদা পাউ পীগদবনি ।
অকুপ্পা মরোলগীদমক:
পি আই বী ফিল্ড ওফিসশিংদগী পীরকপশিং
- মহারাস্ত্রা : রাজ্য অসিদা ঙরাং অনৌবা কেস ৫৫২ থেংনদুনা অপুনবা কেস ৫২১৮ য়ৌরে । মুম্বাইদা অনৌবা কেস ৩৫৫ থেংনদুনা অপুনবা কেস ৩৪৪৫ য়ৌরে । হৌজিক ফাওবদা মীওই ৭৭৯ অনাবা ফরে ।
- গুজরাত : রাজ্য অসিদা অনৌবা কেস ১১২ থেংনদুনা অপুনবা কেস ২১৭৮ য়ৌরে । হৌজিক ফাওবদা মীওই ১৩৯ অনাবা ফরে অমসুং মীওই ৯০ শিখ্রে । কেস য়াম্না লৈবা ভারতকী রাজ্যশিংগী মনুংদা গুজরাতনা অনিশুবদা লৈরি।
- রাজাস্থান : রাজ্য অসিদা ঙসি অনৌবা কেস ৬৪ থেংনদুনা অপুনবা কেস ১৭৯৯ য়ৌরে ।
- চান্দিগর : লাইচৎ অসিনা মরম ওইদুনা থিংজিন্দুনা থম্লিবা মফমশিংদা থোংজিলদা চানবা পোৎলমশিং ফংহন্নবা থবক পায়খৎলে ।
- পঞ্জাব : কোভিদ-১৯গী অথিংবা মরক্ত ইরাই লাইনা গেহু লৈবা য়ানবা রাইস সেল্লরশিং নিংথম লৌরোক্কী সব মন্দি য়ার্দ ওইনা ওন্থোক্লে ।
- হরিয়ানা : ইন্দস্ত্রি অমসুং অতৈ ফার্মশিংনা পোরতেল “saralharyana.gov.in” দগী থবক হৌনবা পাস লৌবা য়াগনি । রাজ্য মনুংদা গারি চৎথোক-চৎশিন তৌনবা ই-পাস “covidpass.egovernments.org/requester-dashboard” দগী লৌবা য়াগনি ।
- হিমাচল প্রদেস : হৌজিক চৎথরিবা কারফিয়ু ২০২০গী মে ৩ ফাওবা চৎথখিগনি হায়না সি এমনা হায়খি । রাজ্য অসিদা এন-৯৫ মাক্স পীরকপগীদমক সি এমনা ভারতকী প্রসিদেন্ত থাগৎখি ।
- জে অমসুং কে : ঙসি অনৌবা কেস ২৭ থেংনখি । শ্রীনগর অমসুং জম্মুদা লান্মীনা কোভিদ-১৯গী হোস্পিতাল অনি লিংখৎলে অমসুং মসিনা লাইচৎ অসি থেংনবদা লৈঙাক্ত মপুংফানা মতেং পাংগনি হায়রি।
- অরুনাচল প্রদেস : রাজ্য অসিদা মীওই ১২,৩৬৬ লেম্না চাক থোংনবা গ্যাস ফংলে । আই এ এফকী চোপ্পরশিংনা চাংলাং জিলাদা হিদাক-লাংথকশিং অমসুং তঙাইফদবা পোৎলমশিং হোনখি।
- অসাম : রাজ্য অদুগী লনাই স্কুলশিংনা এপ্রিল থাগী ফি চাদা ৫০ হন্থনা লৌনবা হেল্থ মিনিস্তর হিমান্তা বিস্বানা তুইত তৌখি । পি এম জি কে ৱাইগী মখাদা মীওই ৮,৫১,৬৪২ দা লুপা ৫০০ পীখ্রে ।
- মিজোরম : মিজোরম-ত্রিপুরা ঙমখৈদা মীওই খরনা মামিৎতা মথৌ পাংথোকলিবা পুলিসকী মীওই অনি ফুরকপা অদু থিজিন্নবা দি জি পিনা য়াথং পীখ্রে ।
- নাগালেন্দ : অফবা পি পি ইশিং লৈনবা কম্মিতি অনি লিংখৎলে হায়না রাজ্যগী হকশেল মন্ত্রীনা হায়খি ।
- সিক্কিম : ২০২০ গী এপ্রিল ২৩ দগী পি এম জি কে ৱাইগী মখাদা মীয়ামদা চেং অমসুং হৱাই য়েন্থোক্কনি হায়রি ।
- ত্রিপুরা : খোৱাই জিলা লৈঙাক্না চেক্কোনদা থবক শুবা শিন্মী ১৫৭দা কোভিদ-১৯ গী পেকেজ মখাদা লুপা ১০০০ পীখি ।
- কেরলা : রাজ্য সরকারগী থবক তৌরিবা মীওইশিংদগী থা ৫ নুমিৎ ৬ গী তোলোব কক্নবা সরকারনা ৱারেপ লৌরে। রাজ্য অসিগী অপুনবা কেস ৪২৬; একতিব কেস ১১৭ নি ।
- তামিলনাদু : কোভিদ-১৯ থেংনবদা লৈখিবা মীওইশিংগী ইমুংদা লুপা লাখ ৫০ অমসং থবক পীগন হায়না সি এমনা লাউথোক্লে । কোভিদনা শিহনখিবা দোক্তর ফুম্বদা অপনবা পীখিবা মীওই ৬৯ ফারে ।
- পুদুচেরি : হৌজিক ফাওবদা অপুনবা কেস ১৫৯৬, একতিব কেস ৯৪০; শিখিবা ১৮; দিসচার্জ ৬৩৫ নি ।
- করনাতাকা : ঙসি অনৌবা কেস ৭ থেংনদুনা অপুনবা কেস ৪২৫ য়ৌরে । হৌজিক ফাওবদা মীওই ১২৯ দিসচার্জ তৌখ্রে।
- অন্ধ্র প্রদেস : হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ৫৬ থেংনদুনা হৌজিক অপুনবা কেস ৮১৩ য়ৌরে । শিখিবা ২৪, দিসচার্জ তৌখিবা ১২০; একতিব কেস ৬৬৯ য়ৌরে ।
- তেলাঙ্গানা : হৌজিক ফাওবদা অপুনবা কেস ৯২৮ য়ৌরে ।
Fact Check on #Covid19

PIB Headquarters
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
22 APR 2020 6:45PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from field offices, and Fact checks undertaken by PIB)
Updates on COVID-19 from the Ministry of Health and Family Welfare
As of now, 3870 people have been cured with a recovery rate of 19.36%. Since yesterday, an increase of 1383 new cases has been reported. Also, a total of 19,984 people have been confirmed positive as of now for COVID-19 in India. In the last 24 hours, 50 new deaths have been reported. The Cabinet has recommended promulgating an Ordinance to ensure the safety of the doctors under the Epidemic Disease Act, 1897.ICMR has forwarded a protocol for using Rapid Antibody Test to all States. It is reiterated that antibody rapid tests are largely to be used as a tool for surveillance.The Government of India will be conducting a Telephonic Survey where citizens shall be contacted through their mobile phone from the number 1921, through NIC. This is a genuine survey. All citizens are requested to participate to help get proper feedback on the prevalence and distribution of COVID-19 symptoms.
For details:
Government exempts additional Agricultural and Forestry items, Shops of Educational Books for Students and Shops of Electric Fans from Lockdown Restrictions to fight COVID19
Ministry of Home Affairs has issued an order to exempt certain activities under the consolidated revised guidelines.Relaxations under the above mentioned items would not be applicable to Hotspots/containment zones. These activities would not be permitted in these zones.
For details:
In-house Care-givers of Senior Citizens, Prepaid mobile recharge utilities, Food processing units in urban areas exempt from Lockdown Restrictions to fight COVID-19
Ministry of Home Affairs had issued an order to exempt certain activities under the consolidated revised guidelines regarding the Nationwide lockdown to fight COVID-19.Some queries have been received with regard to exemptions of specific services/activities within the categories already allowed in the guidelines issued under the above referred orders. MHA has nowissued clarification, and included certain services in the exempt category.
For details:
Union Home Minister interacts with Doctors and Senior representatives of IMA; assures them of their Security in the fight against COVID-19
The Home Minister appreciated the role of doctors in general and particularly in the fight against Coronavirus and expressed confidence that doctors would continue to work dedicatedly in this fight, as they have been doing till now. He saluted the sacrifices made by doctors to keep the people safe from deadly diseases like COVID-19.
For details:
Ensure adequate security to Healthcare Professionals, Medical Staff and Frontline Workers to prevent violence against them: Union Home Minister
MHA has again directed all States/UTs today to ensure adequate security to healthcare professionals, medical staff & frontline workers to prevent violence against them. Strict action must be taken against those who obstruct performance of last rites of medical professionals or frontline healthcare workers succumbing to COVID19, while discharging their services.
For details:
Cabinet approves Rs. 15,000 Crore for ''India COVID-19 Emergency Response and Health System Preparedness Package"
Union Cabinet has approved significant investments to the tune of Rs. 15,000 crore for 'India COVID-19 Emergency Response and Health System Preparedness Package'. The funds sanctioned will be utilized in 3 Phases and for immediate COVID-19 Emergency Response (an amount of Rs. 7,774 Crore) has been provisioned and rest for medium-term support (1-4 years) to be provided under mission mode approach.
For details:
Keep sufficient blood stock for transfusion by moblising voluntary blood donors and providing various facilities like mobile blood collection vans and pick & drop facility
Union Minister Dr. Harsh Vardhan welcomed and greeted dedicated Red Cross warriors from all over India at the Video conference. He exhorted them to keep sufficient blood stock for transfusion by promoting voluntary blood donation and providing facilities of pick up and drop to donors. He also called upon the IRCS to contact recovered COVID-19 patients to come forward for blood donation, from which convalescent plasma could be used for transfusion to the Corona affected patients for their early recovery.
For details:
PM expresses gratitude to Mother Earth
Prime Minister ShriNarendraModi has expressed gratitude to Mother Earth on International Earth Day.“On International Day of Mother Earth, we all express gratitude to our planet for the abundance of care & compassion. Let us pledge to work towards a cleaner, healthier & more prosperous planet. A shout out to all those working at the forefront to defeat COVID-19”, the PM said.
For details:
Indian Railways announces slew of Incentives for Freight Traffic during COVID pandemic
No Haulage Charge for movement of empty containers and empty flat wagons from 24.03.2020 till 30.04.2020. More Customers can register their demands and also receive Railway Receipt for goods electronically instead of having to visit the goods sheds physically.In case customer does not avail electronic Receipt, they can take delivery of goods without submitting Railway Invoice at destination point by using alternate procedure.Minimum number of BCNHL required to be loaded in order to avail train load rates has been reduced from 57 to 42 wagons now.The distance related conditions governing mini rake, two point rakeetc have been relaxed to encourage industry.
For details:
Railways offers to supply 2.6 lakh meals daily from various Railway kitchens across the country to States
Ministry of Railways has offered to supply 2.6 lakh meals daily from various Railway kitchens wherever the district administration is willing and able to pick up cooked meals and distribute among the needy. The offer of 2.6 lacs meals/ day is based on the kitchen capacities of the earmarked initial locations. If the need arises, more such locations can be ramped up to boost the supply. These meals will be available at just cost basis at Rs 15/ meal.
For details:
SOPs issued for sign-on and sign-off of Indian Seafarers at Indian Ports and their movement
Union Minister of State for Shipping (I/C) ShriMansukhMandaviya has welcomed the issuance of SOPs for sign-on and sign-off of Indian Seafarers at Indian Ports. In a Tweet, he thanked the Home Minister for the order which will make it possible now for the crew change at sea ports. He said that that this will put an end to hardships faced by thousands of seafarers.
For details:
Advisory to Print and Electronic Media
Ministry of Information and broadcasting has advised that media persons including reporters, cameramen, photographers etc., who are covering incidents relating to COVID-19 in various parts of the country and are involved in travel to, among other places, containment zones, hotspots and other COVID affected areas, may take due health and related precautions while performing their duties. The Ministry has also requested the Management of media houses to take necessary care of their filed staff as well as office staff.
For details:
EPFO Settles 10.02 Lakh Claims Including 6.06 Lakh COVID-19 Claims Under PMGKY In 15 Working Days
This involve disbursal of a total amount of Rs. 3600.85 Crore which includes Rs. 1954 crore COVID claims under PMGKY package.Despite only one-third staff being able to work due to lockdown, 90% of COVID-19 claims have been settled in 3 working days, setting new standards of service delivery through special software designed for speedy disposal.
For details:
No Government order to close Ministries, PIB Fact Check calls out fake news; No video conferencing app by the name of 'Say Namaste' being launched/ endorsed by Government
For details:
Shri Dharmendra Pradhan interacts with LPG distributors through VC; Asks them to maximise free Ujjwala refills for benefit of poor
Minister of Petroleum and Natural Gas and Steel Shri Dharmendra Pradhan interacted with over 1000 LPG distributors from across the country through video conferencing.While lauding their good work in ensuring doorstep delivery of LPG cylinders during the lockdown, he appealed to them to proactively reach out and maximise the delivery of three free LPG cylinders to PMUY beneficiaries under PradhanMantriGaribKalyanYojana announced for the poor.
For details:
Information Regarding Detection of a COVID-19 Positive Case in the President’s Estate
In view of the media reports and speculation about detection of a COVID-19 positive case in the President’s Estate, the facts about the situation have been issued.
For details:
HRD Minister launches national program VidyaDaan 2.0 for inviting e-learning Content contributions
Shri Ramesh Pokhriyal'Nishank' e-launched VidyaDaan 2.0 program for inviting e-learning content contributions. The programme has been launched due to the increasing requirement for e-learning content for students(both school and higher education) especially in the backdrop of situation arising out of Covid- 19 and also due to the urgent need to integrate digital education with schooling to augment learning.
For details:
Vice President calls for building a greener, cleaner planet
The Vice President, Shri M Venkaiah Naidu has called upon all citizens to collectively strive for building a greener and cleaner planet saying environmental protection is a pious civic duty of all.In a message on the eve of World Earth Day, he said: “Let us accord prime importance to protect Mother Nature, re-orient the development models and consumerism-driven lifestyles”.He said that in the wake of the COVID-19 pandemic, we have to revisit and reinvent our development and economic strategies.
For details:
ShriNarendra Singh Tomar participates in the G-20 Extraordinary Agriculture Ministers Meeting on the issue of COVID-19 impacts on food security, safety and nutrition
Union Agriculture Minister ShriNarendra Singh Tomar participated in an Extraordinary virtual meeting of G-20 Agriculture Ministers to address the issue of COVID-19 impacts on food security, safety and nutrition. He shared the decision of Government of India to exempt all agriculture operations during lockdown period and ensuring continued availability of essential agriculture produce and supply, while adhering to protocol of social distancing, health and hygiene.
For details:
Timely intervention by the Government for uninterrupted supply of essential commodities across the country during lockdown period due to COVID-19 pandemic
Ministry of Agriculture has initiated several steps to decongest wholesale markets & to boost the supply chains during the prevailing lockdown situation occurred due to COVID-19 pandemic. The National Agriculture Market (e-NAM) portal has been revamped by adding two new modules viz., (a) warehouse based trading module and (b) Farmer Producer Organizations (FPOs) module.
For details:
To fight COVID 19 pandemic all efforts are being channelized to improve the availability of chemicals, fertilizers and medicines in the country: Gowda
Union Minister for Chemicals and Fertilizers Shri DV SadanandaGowda has said that to tide over challenges arising due to COVID-19 pandemic, his ministry is taking all necessary steps to ensure adequate supply of medicines, fertilizers and disinfectant chemicals.
For details:
Skill India provides list of 900 certified plumbers to address needs under essential services during Pandemic while following guidelines
Taking cognizance of the need for essential services like plumbing during the on-going COVID 19 crisis, the Indian Plumbing Skills Council, under the aegis of the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship, has prepared a database of over 900 plumbers who are ready to provide their services during the lockdown period, across the country. The IPSC has also requested its affiliated training partners to conduct distribution drives of food and essential supplies to the needy and extended necessary support in the preparation and distribution activities.
For details:
Ministry of tourism has not issued any letter on closing of hotels/restaurants till 15th October 2020 due to Coronavirus outbreak
For details:
Proactive Initiatives of TRIFED Due To Covid-19
The actions relating to protecting tribal interests during Covid-19 Lockdown (and the staggered period thereafter) as required can be classified under three heads - Publicity and Awareness Generation; Personal Protective Healthcare; NTFP Procurement.
For details:
DST supported NGO network tackle COVID-19 at community level through S&T interventions
The network of S&T enabled NGOs spread across 22 states of India, supported by the Science for Equity Empowerment and Development (SEED) Division of the Department of Science and Technology (DST) have demonstrated capabilities in containing COVID-19 through various S&T interventions and complimented the efforts of the Government at different States and below levels.
For details:
Comprehensive steps taken by North DMC to safeguard staff during Covid-19 pandemic
In these testing times of the COVID-19 pandemic, the North Delhi Municipal Corporationhas taken a series of comprehensive steps to ensure full safety and all possible protection for its staff.The North DMC has established a docking station outside every containment zone.Every staff member whether from sanitation, engineering, public health or any department starts their duty from these docking stations. They report here and are provided with suitable PPE Kits.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Maharashtra: The number of Covid 19 cases in Maharashtra rose to 5,218 with 552 new patients being detected on Tuesday. Mumbai reported 355 new cases, with its tally rising to 3,445, the highest for any city in India. 779 people have been cured so far. In the light of 53 journalists from Mumbai testing positive for Covid 19, the Ministry of Information & Broadcasting has issued an advisory to print and electronic media calling on journalists to take precautions and asking their managements to take care of the field as well as office staff. The Inter-Ministerial Central Team (IMCT) led by Additional Secretary Manoj Joshi today visited Dharavi area and inspected the transit camp, quarantine facilities etc. They were accompanied by the State Health Minister Rajesh Tope. The IMCT he team had held extensive discussions with the Chief Minister, Municipal Commissioner, Commissioner of Police and other senior Maharashtra Government officials.
• Gujarat: 112 new coronavirus cases were reported from Gujarat, taking the state tally to 2,178. Among the total people infected as on date, 139 have recovered and 90 have passed away. Gujarat's tally puts the state at number 2 position behind Maharshtra in terms of number of cases among all states and union territories in India.
• Rajasthan: The state recorded 64 fresh coronavirus cases on Wednesday, taking the state's virus tally to 1,799. According to Additional Chief Secretary (Health) Rohit Kumar Singh, test results of the backlog 4000 samples sent to a private lab in Delhi have started coming, resulting in higher number of cases reported.
• Chandigarh: The Chandigarh Administrator emphasized that those areas, which are being specifically sealed due to corona outbreak should be provided with door step delivery of vegetables and ration, so that people do not have to come out of their residential areas. For the convenience of the residents a list of plumbers, electricians and AC mechanics has been drawn up and publicized. People can avail their services on payment.
• Punjab: In order to ensure hassle-free procurement of wheat amid #COVID19 restrictions, the Punjab Mandi Board has converted 409 additional rice shellers as Sub Mandi Yards during Rabi Marketing Season 2020-21. Efficient arrangements of procurement amid #Covid19 have led to the arrival of 8.95 LMT of wheat till date, of which 7.54 LMT procured by the different government agencies. The industrial units which want to start operations subject to compliance of Standard Operating Procedure mentioned under guidelines issued by MHA& Government of Punjab last week can apply online on Industries and Commerce Department's site and start operations.
• Haryana: Industry and other establishments can apply for pass from portal – “saralharyana.gov.in” to start their operations in view of relaxations provided under the lockdown in the state. E-pass for inter-state movement of vehicles can be applied at “covidpass.egovernments.org/requester-dashboard”.
• Himachal Pradesh: The Chief Minister stated that the ongoing curfew in the state will continue till 3rd May, 2020. This is being done to ensure that corona virus does not reach those areas in the state which are currently free from it. CM expressed his gratitude towards the Hon’ble President of India for giving N-95 surgical masks to the state. He said that this gesture will increase the confidence of Corona Warriors working in the state.
• J&K: 27 new cases reported today. All from Kashmir Division. Total now 407. Jammu-56 and Kashmir-351.The Army is setting up two COVID-19 hospitals, one each in Srinagar and Jammu, as it assured full cooperation to the civil administration in combating the pandemic.
• Arunachal Pradesh: 12,366 consumers have received free LPG cylinders in Arunachal Pradesh so far. IAF choppers carried out 4 sorties so far to supply essential items and medical equipment to remote areas of Changlang district in Arunachal Pradesh.
• Assam: Health Minister HimantaBiswaSarma tweeted that private schools of Assam to waive 50% of school fees for the month of April to give relief to parents amid lockdown. Department of Panchayat and Rural Development, Assam has released financial assistance of Rs.500 each to 8,51,642 beneficiaries through DBT under PMGKY.
• Mizoram: DGP orders an enquiry into the case of physical assault of 2 policemen who were on border sealing duty at Mamit district by a group of people from Mizoram-Tripura border.
• Nagaland: State Health Minister says 2 committees have set up to look after the purchase and quality control of PPEs in the state.
• Sikkim: North district administration in Sikkim informed that Rice and Dal under PMGKY will be distributed from 23rd April, 2020 through Fair Price Shop as per norms.
• Tripura: Khowai district administration in Tripura gave Rs.1000 each to brick kiln workers as part of COVID -19 package announced by the state government for migrant labourers.Total 157 such migrants labourers benefitted.
• Kerala: 62/F in Pathanamthitta tests negative for Covid after 43 days. 2 House Surgeons of Kozhikode MC confirmed +ve; likely contact with Delhi TJ attendees in train. Increased vigil at border village of Kollam as more contacts of the +ve patient are being traced; border check posts with TN strengthened. State decides to cut 6 days’ salary for 5 months from Govt employees towards CMDRF. Total confirmed cases: 426, Active cases: 117.
• Tamil Nadu: CM announces Rs 50 lakh & job for the kin of the frontline workers who die of Covid. 69 more booked for attack at funeral of doctor who died of Covid.
• Puducherry CM, ministers, MLAs to be tested Covid as a safety measure. Total cases till now in TN 1596, Active cases:940, Deaths:18, Discharged:635, Max cases from Chennai 358 & Coimbatore 134.
• Karnataka : Total cases 425. Today 7 new cases confirmed. Kalburgi5, and Bangalore 2. So far 129 discharged.
• Andhra Pradesh: 56 new cases in the last 24 hours; Total +ve cases 813. Deaths :24, Discharged:120, Active cases:669. State appoints special officers in each red zone. State government launches domestic violence helpline numbers across all districts to attend to the complaints of women in distress. Districts leading in +ve cases: Kurnool (203), Guntur (177), Krishna (86), Nellore (67), Chittoor (59), Kadapa (51).
• Telangana : Health authorities in State worried about the rapid spread of Covid in Suryapet, about 135 km from Hyderabad, after 26 new cases were reported on Tuesday, pushing Monday’s tally to 56 cases. Total positive cases till now 928.
Fact Check on #Covid19