PIB Headquarters
କୋଭିଡ-19 ସମ୍ପର୍କରେ ପିଆଇବିର ଦୈନିକ ବୁଲେଟିନ
16 APR 2020 7:02PM by PIB Bhubaneswar
ତାରିଖ : 16.4.2020
(ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ପିଆଇବି ପକ୍ଷରୁ ଜାରି ହୋଇଥିବା ପ୍ରେସ ବିବୃତି ଏବଂ ଫ୍ୟାକ୍ଟ ଚେକର ତାଲିକା)
· ବର୍ତ୍ତମାନସୁଦ୍ଧା ଦେଶରେ 12,380 ଜଣ କୋଭିଡ-19ରେ ସଂକ୍ରମିତ ହୋଇଥିବା ବେଳେ 414 ଜଣ ପ୍ରାଣ ହରାଇଛନ୍ତି ଏବେ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶର 325ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ଆଦୌ ସଂକ୍ରମଣ ମାମଲା ନାହିଁ
· ଲକଡାଉନ ଅବଧିରେ ନବୀକରଣ ଆବଶ୍ୟକ ଥିବା ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ବାହନ (ତୃତୀୟ ପକ୍ଷ) ବୀମାଧାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରିମିୟମ ଦାଖଲ ଅବଧି ମେ 15 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଘୁଞ୍ଚିଲା
· ଜି-20 ବୈଠକରେ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣଙ୍କ ସୂଚନା, ଦୁଇ ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ 32 କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ 3.9 ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେଇଛି ଭାରତ
· ଅଳ୍ପ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ଔଷଧ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧତା ତ୍ବରାନ୍ବିତ କରିବା ଲାଗି ପରିବେଶ ପ୍ରଭାବ ଆକଳନ ବିଜ୍ଞପ୍ତି 2006ରେ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଶୋଧନ
· ରମଦାନ ସମୟରେ ଲକଡାଉନକୁ କଡ଼ାକଡ଼ି ଲାଗୁ କରିବା ନିମନ୍ତେ ରାଜ୍ୟ ଓ୍ବାକଫ ବୋର୍ଡ ଗୁଡ଼ିକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ
ପତ୍ର ସୂଚନା କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତ ସରକାର
ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ କୋଭିଡ-19 ସମ୍ପର୍କରେ ସଦ୍ୟତମ ସୂଚନା
ବର୍ତ୍ତମାନସୁଦ୍ଧା ଦେଶରେ 12,380 ଜଣ କୋଭିଡ-19ରେ ସଂକ୍ରମିତ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ 414 ଜଣ ପ୍ରାଣ ହରାଇଛନ୍ତି। 1489 ଜଣ ସୁସ୍ଥ ହେବା ପରେ ହସ୍ପିଟାଲରୁ ଛାଡ଼ ପାଇଛନ୍ତି। ଦେଶରେ କୋଭିଡ-19 ମୃତ୍ୟୁହାର 3.3 ପ୍ରତିଶତ ଥିବା ବେଳେ ସୁସ୍ଥ ହେବାର ହାର 12.02 ପ୍ରତିଶତ ଥିବା ଜଣାଯାଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶର 325ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ଗୋଟିଏ ହେଲେ ସଂକ୍ରମଣ ମାମଲା ସାମ୍ନାକୁ ଆସିନାହିଁ। ବର୍ତ୍ତମାନ ସଂକ୍ରମଣ କାରଣରୁ ଦେଖା ଦେଇଥିବା ଅପ୍ରତ୍ୟାଶିତ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ଲାଗି ଜରୁରି ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଯୋଗାଣ ନିମନ୍ତେ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଗାଇଡଲାଇନ ଜାରି କରାଯାଇଛି।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1614770
ଲକଡାଉନ ସମୟରେ ନବୀକରଣ ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ବାହନ (ତୃତୀୟ ପକ୍ଷ) ବୀମାର ପ୍ରିମିୟମ 15 ମେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପଇଠ କରିବା ଲାଗି ଅନୁମତି
କୋଭିଡ-19 ଲକଡାଉନ କାରଣରୁ କେତେକ ବୀମାଧାରୀ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରିମିୟମ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଅବଧିରେ ଦାଖଲ କରିବାରେ ସମସ୍ୟା ଭୋଗୁଛନ୍ତି। ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ନବୀକରଣ ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ବାହନ (ତୃତୀୟ ପକ୍ଷ) ବୀମାର ପ୍ରିମିୟମ ଦାଖଲ କରାଯିବାର ଅବଧିକୁ 15 ମେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଢ଼ାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ଯାହାଫଳରେ ଏହି ବର୍ଦ୍ଧିତ ଅବଧିରେ ବୀମା ସୁରକ୍ଷା ମିଳିବା ସହିତ ଦାବି ପଇଠ କରିବା ସହଜ ହୋଇପାରିବ।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1614916
ଜି-20 ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଗଭର୍ଣ୍ଣରମାନଙ୍କ ଦ୍ବିତୀୟ ବୈଠକରେ ଯୋଗ ଦେଲେ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ
ଆଜି ନିଜ ମତ ଉପସ୍ଥାପନ କରି, ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟରେ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଗଭର୍ଣ୍ଣରମାନଙ୍କର ଦାୟିତ୍ବ ହେଉଛି ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଜୀବନ ଓ ଜୀବିକାକୁ ସୁରକ୍ଷା ଯୋଗାଇ ଦେବା ତଥା ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତାକୁ ବଜାୟ ରଖିବା। ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ସମାଜର ଦୁର୍ବଳ ବର୍ଗର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ତୁରନ୍ତ, ସମୟବଦ୍ଧ ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ୟବଦ୍ଧ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେବା ନିମନ୍ତେ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କର ଜି-20 ପ୍ରତିପକ୍ଷମାନଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନସୁଦ୍ଧା, ମାତ୍ର ଦୁଇ ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ 32 କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ 3.9 ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ସାରିଛି। ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଉପଯୋଗ କରାଯାଇ ସିଧାସଳଖ ଲୋକଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ଅର୍ଥ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରାଯାଉଛି ଯାହା ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ଥାନରେ ଜନଗହଳି ହ୍ରାସ କରିଛି।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1614845
ଅଳ୍ପ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ଔଷଧ ଉତ୍ପାଦନ/ଉପଲବ୍ଧତା ନିମନ୍ତେ ପରିବେଶ ପ୍ରଭାବ ଆକଳନ ବିଜ୍ଞପ୍ତି, 2006ରେ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଶୋଧନ ଆଣିଲେ ଭାରତ ସରକାର
ସାରା ବିଶ୍ବରେ ନୋଭେଲ କରୋନା ଭୂତାଣୁ (କୋଭିଡ-19) ମହାମାରୀ ବ୍ୟାପିବା କାରଣରୁ ବିଭିନ୍ନ ଔଷଧର ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି 27 ମାର୍ଚ୍ଚ 2020ରେ ପରିବେଶ, ଜଙ୍ଗଲ ଓ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଇଆଇଏ ବିଜ୍ଞପ୍ତି 2006ରେ ଏକ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇଛି। ବିଭିନ୍ନ ରୋଗ ପାଇଁ ଉତ୍ପାଦନ କରାଯାଉଥିବା ଅଧିକ ଔଷଧ ଏବଂ ତତସଂକ୍ରାନ୍ତ ଉପାଦାନ ସହ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପ କୁ ବର୍ତ୍ତମାନର ଏ ବର୍ଗରୁ ବଦଳାଇ ବି2ରେ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1614813
ଆମେ ଏହି ଭୂତାଣୁ ହରାଇପାରିବା ଏବଂ ହରାଇବା : . ହର୍ଷ ବର୍ଦ୍ଧନ
ଭାରତରେ କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଲାଗି ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ହର୍ଷ ବର୍ଦ୍ଧନ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ ଜରିଆରେ ବିଶ୍ବ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ (ଡବ୍ଲୁଏଚଓ) ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସଂସ୍ଥାର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1614833
ମାର୍ଚ୍ଚ, 2020 ଶ୍ରମ ମାସ ପାଇଁ ଇସିଆର ଦାଖଲ ତାରିଖ 15.04.20 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି
କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ସଂକ୍ରମଣକୁ ପ୍ରତିହତ କରିବା ଲାଗି ଦେଶବ୍ୟାପୀ 24 ମାର୍ଚ୍ଚ 2020 ମଧ୍ୟ ରାତିରୁ ଲକଡାଉନ ଜାରି କରାଯାଇଛି। ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ମାର୍ଚ୍ଚ 2020 ମାସ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ମଜୁରି ଦେଇଥିବା ନିଯୁକ୍ତିଦାତାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମାର୍ଚ୍ଚ ମାସର ମଜୁରି ବାବଦ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ ଚାଲାଣ ତଥା ରିଟର୍ଣ୍ଣ (ଇସିଆର) ଦାଖଲ କରିବାର ତାରିଖକୁ 15.05.2020 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରି ଦିଆଯାଇଛି।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1614747
କୋଭିଡ-19 ମୁକାବିଲାରେ କ୍ୟାଣ୍ଟନମେଣ୍ଟ ବୋର୍ଡଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରୟାସ ସମୀକ୍ଷା କଲେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂ
କରୋନା ଭୂତାଣୁ (କୋଭିଡ-19) ସଂକ୍ରମଣକୁ ପ୍ରତିହତ କରିବା ଲାଗି ସାରା ଦେଶରେ ଥିବା 62ଟି କ୍ୟାଣ୍ଟନମେଣ୍ଟ ବୋର୍ଡ ପକ୍ଷରୁ ନିଆଯାଇଥିବା ନିରାକରଣ ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଜି ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂ ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି। ଅଧିକ ଜନଗହଳିପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନରେ କ୍ୟାଣ୍ଟନମେଣ୍ଟ ବୋର୍ଡଗୁଡ଼ିକ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ମାନକର ସ୍ବଚ୍ଛତା, ପରିମଳ ଏବଂ ବିଶୋଧନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉପରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ବାରୋପ କରିଥିଲେ। ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକ ଓ ଦିନ ମଜୁରିଆଙ୍କ ଭଳି ଅସହାୟ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଖାଦ୍ୟ ଓ ଆଶ୍ରୟ ଯୋଗାଇ ଦେବା ଉପରେ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ଦୃଷ୍ଟି ଦେବାକୁ ସେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1615018
ଖରିଫ ଫସଲ 2020 ଉପରେ ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କଲେ କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂ ତୋମାର କହିଛନ୍ତି ଯେ ଖରିଫ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ଏବଂ କୃଷକଙ୍କ ଆୟ ଦୁଇ ଗୁଣ କରିବା ଉପରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଗୁରୁତ୍ବାରୋପ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଖରିଫ ଫସଲ 2020 ଉପରେ ଏକ ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ସରକାର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ସମସ୍ତ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବେ। ଲକଡାଉନ ସ୍ଥିତିକୁ ଆଖି ଆଗରେ ରଖି ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଖରିଫ ଚାଷ ପାଇଁ କିଭଳି ଭାବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରିବା ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1614994
ଲକଡାଉନ ସମୟରେ କୃଷି ଏବଂ ଆନୁସଙ୍ଗିକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ନିମନ୍ତେ କୃଷି, ସମବାୟ ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପର ସ୍ଥିତି
ସର୍ବଭାରତୀୟ କୃଷି ପରିବହନ କଲ ସେଣ୍ଟରର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି; 12ଟି ରାଜ୍ୟରେ 2424 କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନା ଦାବି ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇସାରିଛି; କିସାନ କ୍ରେଡିଟ କାର୍ଡ ଅଧୀନରେ 17,800 କୋଟି ଟଙ୍କାର 18.26 ଲକ୍ଷ ଆବେଦନକୁ ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1614807
ଦେଶରେ ସାର ଉତ୍ପାଦନ, ପରିବହନ ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧତା ଉପରେ ନଜର ରଖିଛି ସାର ବିଭାଗ
କୋଭିଡ-19 ମହମାରୀ ବ୍ୟାପିବା କାରଣରୁ ଦେଖାଦେଇଥିବା ପରିସ୍ଥିତିର ମୁକାବିଲା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସାର ଓ ରସାୟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଡି. ଭି ସଦାନନ୍ଦ ଗୌଡ଼ା, ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭ୍ୟ ଏବଂ ସାର ବିଭାଗ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଛବିଳେନ୍ଦ୍ର ରାଉଳ ଦେଶରେ ସାର ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ବିତରଣ ଉପରେ ତୀକ୍ଷ୍ଣ ଦୃଷ୍ଟି ରଖିଛନ୍ତି। ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ଉଚ୍ଚସ୍ତରରେ ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଉଥିବା କାରଣରୁ ଦେଶରେ ସାର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇପାରିଛି। ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ବାସ୍ତବ ସମୟରେ ପ୍ରସଙ୍ଗର ଅନୁଧ୍ୟାନ କରାଯାଉଛି।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1614989
କରୋନା ମହାମାରୀକୁ ଆଖି ଆଗରେ ରଖି ପବିତ୍ର ରମଦାନ ମାସରେ କଡ଼ାକଡ଼ି ଭାବେ ଏବଂ ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହିତ ଲକଡାଉନ, କର୍ଫ୍ୟୁ ଏବଂ ସାମାଜିକ ଦୂରତାକୁ ପାଳନ କରିବା କରିବା ଲାଗି ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଓ୍ବାକଫ ବୋର୍ଡକୁ ନିର୍ଦ୍ଦଶେ ଦେଲେ ଶ୍ରୀ ମୁଖତାର ଆବ୍ବାସ ନକଭି
ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଓ୍ବାକଫ ପରିଷଦର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ମୁଖତାର ଆବ୍ବାସ ନକଭି ଆଜି 30ରୁ ଅଧିକ ରାଜ୍ୟ ଓ୍ବାକଫ ବୋର୍ଡର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। କରୋନା ମହାମାରୀ ବ୍ୟାପିବାକୁ ଆଖି ଆଗରେ ରଖି 24 ଏପ୍ରିଲ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହେଉଥିବା ପବିତ୍ର ରମଦାନ ମାସ ସମୟରେ କଡ଼ାକଡ଼ି ଏବଂ ସଚ୍ଚୋଟତା ପୂର୍ବକ ଲକଡାଉନ, କର୍ଫ୍ୟୁ ଓ ସାମାଜିକ ଦୂରତା ପାଳନ କରିବା ଲାଗି ସେ ସେମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ ସାରା ଦେଶରେ ଓ୍ବାକଫ ବୋର୍ଡ ଅଧୀନରେ ଆସୁଥିବା 7 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପଞ୍ଜିକୃତ ମସଜିଦ, ଇଦଗାହ, ଇମାମବାଡା, ଦରଗାହ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଧାର୍ମିକ, ସାମାଜିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ରହିଛି। ଭାରତରେ ରାଜ୍ୟ ଓ୍ବାକଫ ବୋର୍ଡଗୁଡ଼ିକର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ସଂସ୍ଥାନ ହେଉଛି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଓ୍ବାକଫ ପରିଷଦ।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1614969
ପୁସା ବିଶୋଧନ ଏବଂ ସ୍ବଚ୍ଛତା ସୁଡ଼ଙ୍ଗକୁ ଉଦଘାଟନ କଲେ କୃଷି ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କୈଳାସ ଚୌଧୁରୀ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀସ୍ଥିତ ଭାରତୀୟ କୃଷି ଗବେଷଣା ପରିଷଦର କୃଷି ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଡିଭିଜନ ପକ୍ଷରୁ ଏକ ପୁସା ବିଶୋଧନ ଏବଂ ସ୍ବଚ୍ଛତା ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି। ଏହାକୁ କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କୈଳାସ ଚୌଧୁରୀ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1615005
ସ୍କୁଲଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଏନସିଇଆରଟି ବିକଳ୍ପ ପାଠପଢ଼ା କ୍ୟାଲେଣ୍ଡର ଜାରି କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ
ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ଏନସିଇଆରଟି ଦ୍ବାରା ବିକଳ୍ପ ପାଠପଢ଼ା କ୍ୟାଲେଣ୍ଡର ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି। ଏହା କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ପାଇଁ ଜାରି ହୋଇଥିବା ଲକଡାଉନ ସମୟରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଘରେ ରହି ପାଠ ପଢ଼ାଇବାରେ ଅଭିଭାବକ ଓ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1615009
ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପାଠ୍ୟଜନିତ କଲ୍ୟାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି କଲେଜ ଓ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ଏଆଇସିଟିଇର ନିର୍ଦ୍ଦେଶ
କଲେଜ ଓ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ଏଆଇସିଟିଇ ପକ୍ଷରୁ କେତେକ ନିର୍ଦ୍ଦେଶନାମା ଜାରି କରାଯାଇଛି। ଏଥିରେ କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ କାରଣରୁ ଦେଖାଦେଇଥିବା ବିପଦ ସମୟରେ ନିରାପତ୍ତା ପଦକ୍ଷେପ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି କୁହାଯାଇଛି। ଏହା ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକମାନଙ୍କର ମୌଳିକ ଦାୟିତ୍ବ । ଏହି ସଙ୍କଟ ସମୟରେ କଲେଜଗୁଡ଼ିକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି ଯେ ସେମାନେ ଲକଡାଉନ ନଉଠିବା ଏବଂ ସ୍ଥିତି ସ୍ବାଭାବିକ ନହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପାଠପଢ଼ା ଶୁଳ୍କ ଦାଖଲ କରିବା ଲାଗି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଉପରେ ଚାପ ପକାଇପାରିବେ ନାହିଁ।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1615009
ଏସଏସସି ଦ୍ବାରା ପରୀକ୍ଷା ସୂଚୀ ଘୋଷଣା
ଲକଡାଉନ କଟକଣା, ସାମାଜିକ ଦୂରତା ସର୍ତ୍ତାବଳୀକୁ ଆଖି ଆଗରେ ରଖି ଏସଏସସି ପକ୍ଷରୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି ଯେ ସମସ୍ତ ପରୀକ୍ଷା, ଯେଉଁଥିରେ ପରୀକ୍ଷାର୍ଥୀଙ୍କୁ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଭାଗକୁ ଯାତ୍ରା କରିବାକୁ ପଡ଼ୁଛି, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ସମୟ ସମୟରେ ସମୀକ୍ଷା କରାଯିବ। ଏହି ପରୀକ୍ଷାର ପରବର୍ତ୍ତୀ ତାରିଖ ଆୟୋଗ ଏବଂ ଏହାର କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଓ ଉପକ୍ଷେତ୍ରୀୟ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟର ୱେବସାଇଟରେ ଦିଆଯିବ। ଆୟୋଗଙ୍କ ଦ୍ବାରା ବିଜ୍ଞପିତ କରାଯାଇଥିବା ପରୀକ୍ଷାର ବାର୍ଷିକ କ୍ୟାଲେଣ୍ଡର ମଧ୍ୟ ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇ ଅନ୍ୟ ପରୀକ୍ଷାଗୁଡ଼ିକର ପରବର୍ତ୍ତୀ ତାରିଖ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରାଯିବ। ଆହୁରି, ଏହା ମଧ୍ୟ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି ଏସଏସସିର ସମସ୍ତ ଅଧିକାରୀ ଓ କର୍ମଚାରୀ ସେମାନଙ୍କ ଗୋଟିଏ ଦିନର ଦରମ ପିଏମ କେୟାର୍ସ ପାଣ୍ଠିରେ ଜମା କରିବେ।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1614933
କୋଭିଡ-19 ସମୟରେ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଯତ୍ନ ନେଉଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଲକଡାଉନ ସମୟରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଜାରି
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1615006
ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରମଣକୁ ପ୍ରତିହତ କରିବା ଲାଗି ଦେଶର ସମସ୍ତ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକ ସକ୍ରିୟ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି
ସାର୍ବଜନିନ ସ୍ଥାନରେ ଦୈନିକ ବିଶୋଧନ ଲାଗି ଜିଲ୍ଲା ଓ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ସ୍ତରରେ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି। ଅସହାୟ ଲୋକ ଏବଂ ପ୍ରବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳୀ ଏବଂ ସଙ୍ଗରୋଧ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି। ସୁରକ୍ଷା ଉପକରଣ, ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଏବଂ ଅସହାୟଙ୍କୁ ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବା ସହିତ ରୋଗ ସମ୍ପର୍କରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1614907
କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରମଣ ସମୟରେ କ୍ଷେତ୍ର ଆଧାରିତ ରଣନୀତି ଓ ନିଷ୍ପତ୍ତି ପାଇଁ ସମନ୍ବିତ ଭୂସ୍ଥାନିକ ଉପକରଣ ବିକଶିତ
ଭୂସ୍ଥାନିକ ଡାଟାସେଟ, ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ ଆଧାରିତ ସେବା, ଏବଂ ବିଶ୍ଳେଷଣ ଉପାଦାନକୁ ଉପଯୋଗ କରି ଏକ ସମନ୍ବିତ ଭୂସ୍ଥାନିକ ମଞ୍ଚ ବିକଶିତ କରି ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଭାଗ। ଏହା କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରମଣ ସମୟରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ର ଆଧାରିତ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ। ଏହା ସ୍ଥିତି ସୁଧୁରିବା ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ସାମାଜିକ-ଅର୍ଥନୈତିକ ପ୍ରଭାବକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1614808
ଡିଆରଡିଓ ଗ୍ବାଲିୟରରୁ ଇନମାସ ଦିଲ୍ଲୀକୁ ପିପିଇ ଟେଷ୍ଟିଂ ସୁବିଧା ସ୍ଥାନାନ୍ତର କଲା ଡିଆରଡିଓ
ବିଳମ୍ବ ଏଡ଼ାଇବା ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସୁରକ୍ଷା ଉପକରଣ ଓ ମାସ୍କ ଶୀଘ୍ର ଯୋଗାଇ ଦେବା ଲାଗି ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ସଂଗଠନ (ଡିଆରଡିଓ) ପକ୍ଷରୁ ପରୀକ୍ଷଣ ସୁବିଧାକୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଗବେଷଣା ବିକାଶ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଡିଆରଡିଇ) ଗ୍ବାଲିୟରରୁ ଦିଲ୍ଲୀସ୍ଥିତ ଆଣବିକ ଔଷଧ ଏବଂ ଆନୁସଙ୍ଗିକ ବିଜ୍ଞାନ (ଇନମାସ) ପରିସରକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ କରାଯାଇଛି।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1615019
ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଦ୍ବିତୀୟ ୱେବିନାର ଦେଖୋ ଆପନା ଦେଶ ସିରିଜ ଆୟୋଜନ
ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ନିଜ ଦେଶ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେବା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଉଦ୍ୟୋଗ, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ସାଧାରଣ ଜନତା ଆଦିଙ୍କ ଜ୍ଞାନ ବୃଦ୍ଧି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଦେଖୋ ଆପନା ଦେଶବିଷୟବସ୍ତୁକୁ ନେଇ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ୱେବିନାର ସିରିଜ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1615015
କୋଭିଡ-19 ରୋଗୀଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ନିଜର ସମସ୍ତ 45ଟି ଡାକ୍ତରଖାନା/ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ୟୁନିଟକୁ ଉପଯୋଗ କରୁଛି ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ ଉଦ୍ୟୋଗ ଏନଟିପିସି
କୋଭିଡ ମାମଲାର ସମାଧାନ ଲାଗି ଏନଟିପିସି ପକ୍ଷରୁ ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କୁ ଦୁଇଟି ସମର୍ପିତ କୋଭିଡ ହସ୍ପିଟାଲ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ଏହି ମହାରତ୍ନ ଉଦ୍ୟୋଗ ପକ୍ଷରୁ ରିଲିଫ ଯୋଗାଣ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ବ୍ୟାପକ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି, 168ଟି ଆଇସୋଲେସନ ଶଯ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି; ଆହୁରି 122ଟି ଶଯ୍ୟା ଲାଗି ପ୍ରସ୍ତୁତି କରାଯାଉଛି।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1614995
ଜୁମ ମିଟିଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ନିରାପଦ ଉପଯୋଗ ପାଇଁ ଏମଏଚଏ ପକ୍ଷରୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଜାରି
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମଏଚଏ) ଅଧୀନ ସାଇବର ସହଯୋଗ କେନ୍ଦ୍ର (ସାଇକର୍ଡ) ପକ୍ଷରୁ ଘରୋଇ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ପାଇଁ ଜୁମ ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ନିରାପଦ ଉପଯୋଗ ନିମନ୍ତେ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଜାରି କରାଯାଇଛି। ଏହି ମାର୍ଗଦର୍ଶିକାରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀ ଓ କର୍ମଚାରୀମାନେ ଦାପ୍ତରିକ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଉପଯୋଗ କରିବେ ନାହିଁ।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1615008
Fact Check on #Covid19

PIB Headquarters
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
16 APR 2020 7:02PM by PIB Delhi
Coat of arms of India PNG images free downloadhttps://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/image/image001ZTPU.jpg
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours and
Fact checks undertaken by PIB)
Updates on COVID-19 from the Ministry of Health and Family Welfare
As of today, 12,380 confirmed cases and 414 deaths for COVID-19 have been reported in the country. As many as 1489 persons have been cured/discharged after recovery. Case Fatality Rate (CFR) of COVID-19 cases in India is 3.3%. The percentage of people recovered, so far, is 12.02%. As of now, 325 districts have not reported any case.Ministry of Health and Family Welfare has issued a detailed guideline to all the States / UTs on enabling delivery of essential health care services to meet the unprecedented demand on the current healthcare system during the outbreak.
For details:
Health and Motor (Third Party) insurance policyholders allowed to make premium payments till May 15th which are due for renewal during lockdown
With a view to mitigate hardship to the policyholders whose Health and Motor (Third Party) insurance policies are due for renewal during COVID-19 lockdown, the Central Government issued Notifications allowing such policyholders to make premium payments till May 15th. This will ensure a continued cover and hassle-free claims payment during the grace period.
For details:
Smt. Nirmala Sitharaman attends the 2nd G20 Finance Ministers and Central Bank Governors Meeting
Today in her intervention, Finance Minister focused upon the role of Finance Ministers and Central Bank Governors in safeguarding the lives and livelihood of people while maintaining macroeconomic stability in a sustainable manner. She shared with her G20 counterparts the measures taken by Government of India to provide the vulnerable sections with swift, timely and targeted assistance. She added that so far, within a couple of weeks, India has disbursed financial assistance amounting to USD 3.9 billion to more than 320 million people, with a special focus on direct benefit transfer through digital technology so that the exposure of beneficiaries to public places is minimised.
For details:
Key amendment to Environment Impact Assessment(EIA) Notification 2006,to ramp up availability/production of bulk drugs within short span of time.
To address unprecedented situation arising from global outbreak of Novel Corona Virus (COVID-19), and to ramp up availability or production of various drugs, Ministry of Environment,Forest and Climate Change on 27th March 2020, made an amendment to EIA Notification 2006. All projects or activities in respect of bulk drugs and intermediates, manufactured for addressing various ailments, have been re-categorized from the existing Category ‘A’ to ‘B2’ category.
For details:
“We can and we will defeat this Virus” – Dr. Harsh Vardhan
The Union Minister of Health & Family Welfare Dr. Harsh Vardhan held an interactive session through Video Conferencing with senior officials and field officers of the World Health Organization (WHO) as well as key central and state government health functionaries on the measures being taken for containment of COVID-19 in India.
For details:
Date of Filing Electronic Challan Cum Return (ECR) for Wage Month March, 2020 Extended Up to 15.04.2020
Considering the unprecedented situation created by COVID-19 and lockdown announced by the Central Government from 24.03.2020 midnight onwards to prevent the spread of Covid-19, the due date for filing of Electronic Challan Cum Return (ECR) for wage month March, 2020 is extended up to 15.05.2020 for employers who have paid wages to their employees for March, 2020.
For details:
RakshaMantri reviews efforts of Cantonment Boards in fight against COVID-19
RakshaMantriShriRajnath Singh today reviewed the preventive measures undertaken by 62 Cantonment Boards situated in all over the country to prevent the spread of Coronavirus (COVID-19).ShriRajnath Singh stressed that Cantonment Boards should ensure highest standards of sanitation and hygiene and fumigation specifically in the populated Civil Areas. He stressed that special care should be taken to provide food and shelter for the vulnerable sections of migrants/daily wagers.
For details:
Agriculture Minister chairs the National Conference on Kharif crops 2020
Minister of Agriculture and Farmers’ Welfare, Shri Narendra Singh Tomar has said that all States should aim to achieve the kharif target and doubling of farmers’ income should be taken up in mission mode. Addressing the National Conference on Kharif crops 2020, he assured the States that the Government of India will remove any obstacles that the States are facing.The main aim of the National Kharif Conference was to discuss various issues and list out steps in consultation with the States about preparedness for Kharif cultivation in view of the lockdown situation.
For details:
Updated status of Initiatives of Department of Agriculture, Cooperation & Farmers Welfare to promote farming and allied sectors during lockdown
All India Agri Transport Call Centre launched; under PMFBY insurance claims worth Rs.2424 crores disbursed to farmers in 12 States; 18.26 lakh applications sanctioned for loan amount of Rs. 17,800 cr under KCC saturation drive
For details:
Department of Fertilizers is closely monitoring the production, movement and availability of Fertilizers in the country
To deal with the situation arising out of COVID-19 Pandemic outbreak, Minister of Chemicals and Fertilizers Shri D V SadanandaGowda, MoSShriMansukhMandaviya and Secretary, Department of Fertilizers ShriChhabilendra Raul are closely monitoring and reviewing the production and distribution activities of fertilizers in the country. The interventions at highest level in Department is ensuring required availability of fertilisers to the farmers across India. The real time monitoring by the Department is being done to tide over any issue in the production and supply chain.
For details:
ShriMukhtar Abbas Naqvi directs state waqf boards to ensure strict and honest implementation of lockdown, curfew and social distancing during the holy month of Ramadan in view of Corona pandemic
Minister for Minority Affairs & Chairman, Central Waqf Council, Shri Mukhtar Abbas Naqvi today interacted with senior officials of more than 30 state waqf boards and directed them to ensure strict and honest implementation of lockdown, curfew and social distancing in view of Corona pandemic during the holy month of Ramadan, which will begin from 24th April. More than 7 lakh registered Mosques, Eidgah, Imambada, Dargah and other religious, social institutions come under the state waqf boards across the country. Central Waqf Council is the regulatory body of state waqf boards in India.
For details:
MoS Agriculture, ShriKailashChoudhary inaugurates Pusa Decontamination & Sanitizing Tunnel
Pusa Decontamination and Sanitizing Tunnel, developed by Division of Agricultural Engineering, ICAR- Indian Agricultural Research Institute, New Delhi, was inaugurated by the Union Minister of State for Agriculture and Framers’ Welfare, ShriKailashChoudhary today.
For details:
Union HRD Minister releases alternative Academic Calendar of NCERT for schools
In order to engage students meaningfully during their stay at home due to COVID-19 through educational activities at home with the help of their parents and teachers,the alternative academic calendar has been developed by the NCERT under the guidance of the MHRD.
For details:
AICTE gives instructions to colleges/institutions to ensure safety and academic welfare of students
AICTEhasissuedsomeinstructionsto colleges/institutions andhas directed them that ensuring safety precautions during the threat posed by COVID-19 would be fundamental responsibility of all citizens of India. During this hour of crisis.colleges/ Institutions should not insist on payment of fees till the ongoing lockdown is lifted and normalcy is restored.
For details:
Exam Schedule announcements by SSC
In view of the prevailing lockdown restrictions, including social distancing norms, SSC has decided that dates for all examinations, where candidates are required to travel from all parts of the country, will be reviewed from time to time. The rescheduled dates of these examinations will be notified on the websites of the Commission and its Regional / Sub-Regional Offices of the Commission. Annual Calendar of Examinations notified by the Commission will also be reviewed in respect of the schedules of other examinations. Further, it was decided that all Officers and Staff Members of the SSC will contribute one day’s salary to PM CARES Fund.
For details:
Advisory for Senior Citizens and their Caregivers during Lockdown Period due to Covid-19
For details:
Gram Panchayats in all parts of the country actively taking measures to check the spread of COVID-19 in rural areas
Various actions being taken at the district and village levels include daily sanitization of public places; establishing shelters and quarantine centres for destitute persons and migrant populations; providing protective gear, financial assistance and food/ration to the needy; and spreading awareness about the disease
For details:
Integrated geospatial platform to help area-specific strategies & decisions in COVID-19 outbreak
Department of Science and Technology has created an Integrated Geospatial Platform out of available geospatial datasets, standards-based services, and analytic tools to help decision making during the current COVID-19 outbreak and aid devising area-specific strategies to handle the socio-economic impact in the recovery phase.
For details:
DRDO shifts PPE testing facility from DRDE Gwalior to INMAS Delhi
To overcome the time delays and swift delivery of Personal Protective Equipment (PPE) and masks, Defence Research and Development Organisation (DRDO) has shifted testing facility from Defence Research Development Establishment (DRDE), Gwalior to Institute of Nuclear Medicine & Allied Sciences (INMAS), Delhi.
For details:
Ministry of Tourism organises its second webinar under "DekhoApnaDesh" webinar series today
The Ministry of Tourism is currently organizing a series of Webinars under the overall theme of ‘DekhoApnaDesh’ with a view to encourage Indians to explore their own country and to enrich the knowledge of stakeholders in the tourism industry, students, general public, etc. on various aspect of tourism sector.
For details:
Power CPSU NTPC Utilising all its 45 hospitals/health units for treating Covid-19 Patients
The PSU dedicates two hospitals to state governments to tackle COVID cases in Delhi &Odisha.M.aharatna PSU undertakes Extensive works to provide relief during Covid-19 pandemic168 isolation beds created; geared to make available 122 more
For details:
MHA issues Advisory on Secure use of ZOOM Meeting Platform
The Cyber Coordination Centre (CyCord), under the Union Ministry of Home Affairs (MHA), has issued an advisory on secure use of ZOOM Meeting Platform by private individuals. This advisory states that the platform is not for use by Government officers/officials for official purposes.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Arunachal Pradesh: Arunachal Pradesh receives about 12,361 MT rice from union government for distribution under PMGKAY.
• Assam:Gauhati University withdraws coming summer vacation for the university and other affiliated colleges to compensate loss of classes amid lockdown.
• Manipur: CM informs 3771 stranded people outside the State provided Rs 2000/- each through DBT. Remaining around 11,000 to receive within 2 to 3 days.
• Nagaland: State Government makes it mandatory to ensure thermal screening and availability of sanitizers at work places throughout the state.
• Tripura: Total 16 high-risk close contacts of the second patient have been tested negative.
• Maharashtra: Maharashtra has become the first state in India to cross the 3,000mark of Covid 19 positive cases. With 165 new Coronavirus cases reported today, Covid-19 tally has increased to 3081. Out of the new cases, 107 were reported from Mumbai and 19 from Pune. Meanwhile, the state government has launched a five pronged action plan covering health, migrants, economy, agriculture and day-to-day administration to fight the Coronavirus challenge.
• Gujarat: The total number of coronavirus cases in Gujarat rose to 871 after 105 more people tested positive for the infection. Among the new cases, 42 were reported from Ahmedabad and 35 from Surat. The state’s death toll stands at 36.
• Rajasthan: 18 new cases were reported in Rajasthan, according to data released by the Ministry of Health and Family Welfare. This brings the total reported cases of Coronavirus in Rajasthan to 1,023. The fourth highest after Maharashtra, Delhi and Tamilnadu.
• Madhya Pradesh: The total number of Covid 19 cases in Madhya Pradesh rose to 980, with 42 more people testing positive in Indore alone. The city has reported 586 positive cases so far, and also accounts for 39 out of 55 deaths in the state.
• Goa: With no new Covid 19 cases reported in Goa since April 4th, the west coast state is hoping to become Corona free soon. Out of the two districts in the state, South Goa has already been declared as a "green zone" by the Health & Family Welfare Ministry. Out of the 7 positive cases in North Goa, five patients have recovered while two are undergoing treatment.
• Kerala: State to relax lockdown norms for agricultural sector & traditional industries like coir, cashew, handicraft &beedi from April 20. State to ask Centre to change zoning as follows: Red Zone- Kasaragod, Kannur, Malappuram& Kozhikode; to shift Wayanad and Kottayam to Green zone & remaining 8 districts in Orange Zone. Only 1 case reported yesterday. 218 of the 387 +ve cases have recovered.
• Tamil Nadu: 32 Covid patients discharged from Tiruchy hospital after testing negative. State tops with 22 districts in the 170 hot spots list. Total cases 1242; cases related to 'single source' Delhi event 1113; deaths 12; discharged 118.
• Karnataka: BBMP to conduct health survey in Bangalore city. Media repors 34 new cases & one death today. Belagavi with 17 accounts for half of the cases today. Total confirmed +ve cases till now 313; deaths 13; active cases 187; cured 80.
• Andhra Pradesh: 9 new cases reported today. Total cases rise to 534; discharged 20; deaths 14; active cases 500. High no. of cases from Guntur (122) & Kurnool (113) districts. State issues notification for special recruitment drive to hire doctors on contract basis. To ensure availability of essentials to consumers & protect interest of farmers, State starts 471 temporary Rythu Bazars apart from the existing 100.
• Telangana: Telangana HC asks State to reply within five days whether it was able to reach the lakhs of unreached poor with rice, money and other essentials. HC directs State to take instant penal action against those who assault medical staff. Total +ve cases till now 650; active cases 514; deaths 18; discharged 118.
• Jammu and Kashmir: 14 new cases have been reported from the UT, taking the number of positive Covid cases to 314.
Fact Check on #Covid19
https://pbs.twimg.com/profile_banners/231033118/1584354869/1500x500