PIB Backgrounder
କୋଭିଡ-19 ସମ୍ପର୍କରେ ପିଆଇବିର ଦୈନିକ ବୁଲେଟିନ
14 APR 2020 7:07PM by PIB Bhubaneswar
ତାରିଖ: 14.04.2020
ପତ୍ର ସୂଚନା କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
Text Box: • ମେ 3 ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଲକଡାଉନ ବୃଦ୍ଧି ଘୋଷଣା କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ; ଲକଡାଉନ ସମୟରେ ସତର୍କ ରହିବା ତଥା ସାମାଜିକ ଦୂରତା ଅବଲମ୍ବନ କରିବାକୁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ନିବେଦନ।
• ଗତକାଲି ଠାରୁ ଆଜି ମଧ୍ୟରେ 1211ଟି ନୂଆ କୋଭିଡ ସଂକ୍ରମିତ ମାମଲା ଏବଂ 31 ଜଣଙ୍କ ମୃତ୍ୟୂ ସୂଚନା
• ମେ 3 ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତ ଯାତ୍ରୀବାହୀ ରେଳ ଚଳାଚଳ ବାତିଲ
• ମଜୁରି ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନ ଲାଗି ଶ୍ରମ ମନ୍ତଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ 20ଟି କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ରୁମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଗଲା
• ଯଥେଷ୍ଟ ପରିମାଣର ଜରୁରି ଔଷଧ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଛି ଭାରତୀୟ ଔଷଧ ଉଦ୍ୟୋଗ
ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତ ସରକାର
ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ସଦ୍ୟତମ ସୂଚନା
ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ 1211 ଜଣ ନୂଆ ସଂକ୍ରମିତଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ 31 ଜଣ ପ୍ରାଣ ହରାଇଛନ୍ତି। 1036 ଜଣ ରୋଗୀ ଆରୋଗ୍ୟ ଲାଭ କରିବା ପରେ ଘରକୁ ଫେରିଛନ୍ତି। ବର୍ତ୍ତମାନସୁଦ୍ଧା ଦେଶରେ 602ଟି ସମର୍ପିତ କୋଭିଡ-19 ହସ୍ପିଟାଲ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଏଥିରେ 1 ଲକ୍ଷ 6 ହଜାର 719 ଆଇସୋଲେସନ ଶଯ୍ୟା ଏବଂ 12024ଟି ଆଇସିୟୁ ଶଯ୍ୟା ରହିଛି।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=16140
ମେ 3 ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଲକଡାଉନ ବୃଦ୍ଧି ଘୋଷଣା କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜି ଭାରତର କୋଭିଡ-19 ମୁକାବିଲା ସମ୍ପର୍କରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଥିଲେସେ ଆଜି ଲକଡାଉନକୁ ମେ 3 ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ନିମନ୍ତେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଏବଂ କମ ସଂକ୍ରମଣ ଆଶଙ୍କା ଥିବା ଅଞ୍ଚଳରେ ଏପ୍ରିଲ 20 ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କେତେକ କଟକଣା କୋହଳ କରିବା ନିମନ୍ତେ କହିଥିଲେପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅଧିକ ସଂକ୍ରମଣ ଆଶଙ୍କା ଥିବା ଏବଂ ଏବଂ ହଟସ୍ପଟ ଅଞ୍ଚଳ ଉପରେ ତୀକ୍ଷ୍ଣ ଦୃଷ୍ଟି ରଖାଯିବ ବୟସ୍କ ଲୋକଙ୍କ ଯତ୍ନ, ସାମାଜିକ ଦୂରତ୍ବ ଅବଲମ୍ବନ କରିବା ଓ ଲକଡାଉନକୁ କଡ଼ାକଡ଼ି ପାଳନ କରିବା ଆଦି 7ଟି ବିଷୟରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସହଯୋଗ ଲୋଡ଼ିଥିଲେପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଲକଡାଉନ ଯୋଗୁ ଲାଭାନ୍ବିତ ହୋଇଛିସେ କହିଥିଲେ ଆମେ ଆର୍ଥିକ ମାନ୍ଦାବସ୍ଥାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛୁ, ତଥାପି ଏହା ହିଁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ସଠିକ ମାର୍ଗ କାରଣ ଏହାଦ୍ବାରା ଦେଶର ବହୁସଂଖ୍ୟକ ଜୀବନକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖାଯାଇପାରିବ
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1614255
ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1614215
କୋଭିଡ-19 ଲକଡାଉନ ପାଇଁ ମେ 3 ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତ ଯାତ୍ରୀବାହୀ ଟ୍ରେନ ଚଳାଚଳ ବନ୍ଦ
ପରବର୍ତ୍ତୀ ଆଦେଶ ନଆସିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୟୁଟିଏସ ଏବଂ ପିଆରଏସ ସମେତ ସମସ୍ତ ଟିକେଟ କାଉଣ୍ଟର ବନ୍ଦ ରହିବଇ-ଟିକେଟ ସମତେ ଟ୍ରେନ ଟିକେଟର ଅଗ୍ରୀମ ବୁକିଂ, ଅନ୍ୟାଦେଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବନ୍ଦ ରହିବତେବେ ଟିକେଟ ବାତିଲ ନିମନ୍ତେ ଅନଲାଇନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଚାଲୁ ରହିବବାତିଲ ହୋଇଥିବା ଟ୍ରେନର ଟିକେଟ ବୁକିଂ ଅର୍ଥ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଫେରସ୍ତ କରାଯିବବାତିଲ ହୋଇନଥିବା ଟ୍ରେନର ଅଗ୍ରୀମ ବୁକିଂ ବାତିଲ କଲେ ମଧ୍ୟ ଟିକେଟର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅର୍ଥ ଫେରସ୍ତ କରାଯିବ
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1614272
କୋଭିଡ-19 ମୁକାବିଲା ଲାଗି ମେ 3 ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲକଡାଉନ ଅବଧି ବଢ଼ାଇବା ଲାଗି ନିଆଯାଇଥିବା ନିଷ୍ପତ୍ତି ଦେଶର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଜୀବନର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଛି : ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରତି ହାର୍ଦ୍ଦିକ କୃତଜ୍ଞତା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମେ 3 ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲକଡାଉନ ବୃଦ୍ଧି ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ନେଇଥିବା ନିଷ୍ପତ୍ତି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ଲାଗି ନିଆଯାଇଛି।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ନିମନ୍ତେ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1614300
ଲକଡାଉନର 20 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ 1000 ଟ୍ରେନ ଭର୍ତ୍ତି ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନ କଲା ଏଫସିଆଇ
24.03.2020 ପରଠାରୁ ଲକଡାଉନ ସମୟରେ ଭାରତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ନିଗମ ଏକ ବିରଳ ଉପଲବ୍ଧି ହାସଲ କରିଛି। ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଏଫସିଆଇ ପକ୍ଷଣୁ 1000 ଟ୍ରେନ ଭର୍ତ୍ତି (ରେକ୍ସ) ପାଖାପାଖି 3 ମିଲିୟନ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ପରିବହନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଏଫସିଆଇ ପକ୍ଷଣୁ 950 ରେକ୍ସ ପାଖାପାଖି 2.7 ମିଲିୟନ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଅନଲୋଡ କରାଯାଇଛି ଏଫସିଆଇ ପକ୍ଷରୁ ଦୈନିକ ହାରାହାରୀ 3 ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ (50 କିଗ୍ରା ଲେଖାଏଁ 60 ଲକ୍ଷ ବସ୍ତା) ଦୈନିକ ଅନଲୋଡ କରାଯାଉଛି। ଯାହାକି ସାଧାରଣ ହାରାହାରୀ ଠାରୁ ପ୍ରାୟତଃ ଦୁଇ ଗୁଣ।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1614116
ଶ୍ରମିକଙ୍କ ମଜୁରି ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନ ଲାଗି 20ଟି କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ରୁମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା
ଶ୍ରମ ଓ ନିୟୋଜନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ମୁଖ୍ୟ ଶ୍ରମ ଆୟୁକ୍ତଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଅଧୀନରେ 20ଟି କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ରୁମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରମଣକୁ ଆଖି ଆଗରେ ରଖି ସାରା ଦେଶରେ ଥିବା ଅଭିଯୋଗର ଶୁଣାଣି ପାଇଁ ଏଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1614222
ଇଏସଆଇ ଯୋଗଦାନ ଦାଖଲ କରିବାର ଅବଧିକୁ ଆହୁରି ବଢ଼ାଇଲା ଇଏସଆଇସି
ଦେଶରେ କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ କାରଣରୁ ଅଧିକାଂଶ ସଂସ୍ଥାରେ କାର୍ଯ୍ୟ ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଇଛି। ବ୍ୟବସାୟିକ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ରିହାତି ଦେବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ କର୍ମଚାରୀ ରାଜ୍ୟ ଭବିଷ୍ୟନିଧି ନିଗମ (ଇଏସଆଇସି) ପକ୍ଷରୁ ଏହାର ଅଂଶୀଦାର ବିଶେଷ କରି ନିଯୁକ୍ତିଦାତା ଏବଂ ବୀମାଭୂକ୍ତ ଲୋକମାନଙ୍କର ଇଏସଆଇସି ପ୍ରିମିୟମ ଦାଖଲ କରିବାର ଅବଧିକୁ ଆହୁରି ବଢ଼ାଇ ଦେଇଛନ୍ତି।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1614362
କୋଭିଡ-19 ଲକଡାଉନ ହଟିବା ପରେ ଉଦ୍ୟମ ଆରମ୍ଭ କରିବା ଲାଗି ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବା ସମ୍ପର୍କରେ ଉଦ୍ୟୋଗ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ବାସନା ଦେଲେ ଶ୍ରୀ ଗଡ଼କରୀ
କୋଭିଡ-19 ଲକଡାଉନ ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯିବା ପରେ ସେମାନଙ୍କ ଉଦ୍ୟୋଗ ଆରମ୍ଭ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସହଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ ବୋଲି ସଡ଼କ ପରିବହନ ଓ ରାଜପଥ ଏବଂ ଏମଏସଏମଇ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନୀତୀନ କଡ଼କରୀ ଆଶ୍ବାସନା ଦେଇଛନ୍ତି। ଆଜି ଏକ ୱେବ୍ ସେମିନାରେ ଫିକ୍କିର ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରି କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କୁ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ନିଆଯାଉଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=16143621
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରଶାସନି ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲ ପକ୍ଷରୁ ଜାରି ପ୍ରେସ ବିଜ୍ଞପ୍ତି
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1614326
କୋଭିଡ-19 ମୁକାବିଲାରେ ଦେଶକୁ ସହାୟତା କରିବା ଲାଗି ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଓ ଉଦ୍ୟମିତା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ବହୁସଂଖ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି
ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିବା ଏମଏସଡିଇ ଦକ୍ଷତା ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଅଧୀନରେ 1,75,000 ଜଣ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପେସାଦାର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଲାଭ କରିଛନ୍ତି 33 କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ସଂସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକୁ ସଙ୍ଗରୋଧ କେନ୍ଦ୍ର/ଆଇସୋଲେସନ ଓ୍ବାର୍ଡ ଭାବେ ବ୍ୟବହାର କରିବା ନିମନ୍ତେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି। ଜନଶିକ୍ଷଣ ସଂସ୍ଥାନ ଦ୍ବାରା ପାଖାପାଖି 5 ଲକ୍ଷ ମାସ୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ସମସ୍ତ ଶିଳ୍ପସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କ ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଆପ୍ରେଣ୍ଟିସମାନଙ୍କୁ ଲକଡାଉନ ସମୟରେ ଷ୍ଟାଇପେଣ୍ଡ ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ କୁହାଯାଇଛି।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1614219
ସାମ୍ପ୍ରତିକ କୋଭିଡ-19 ସଙ୍କଟ ପରେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ଉତ୍ପାଦକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବା ନିମନ୍ତେ ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭ କଲେ ସରକାର
କୃଷି ଏବଂ ଆନୁସଙ୍ଗିକ ଉତ୍ପାଦ ରପ୍ତାନି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିୟୋଜିତ ରପ୍ତାନିକାରୀମାନେ ଭୋଗୁଥିବା ସମସ୍ୟା ସିଧାସଳଖ ଭାବେ ଜାଣିବା ଲାଗି କୃଷି, ସମବାୟ ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗ ସଚିବ ଏକ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସର ଆୟୋଜନ କରିଥିଲେ। ବର୍ତ୍ତମାନର କୋଭିଡ-19 ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ସେମାନଙ୍କ ସମସ୍ୟାର ଆଗୁଆ ସମାଧାନ କରିବା ଲାଗି ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ସେମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ବାସନା ଦେଇଥିଲେ।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1614278
କୋଭିଡ-19 ଲକଡାଉନ ସମୟରେ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ବିଶାଖାପାଟଣା ବିମାନ ଘାଟୀରୁ 24 ଘଣ୍ଟିଆ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ସୁନିଶ୍ଚିତ କଲା ଭାରତୀୟ ନୌସେନା
କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ସଂକ୍ରମଣକୁ ପ୍ରତିହତ କରିବା ଲାଗି ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଲକଡାଉନ ଜାରି ହୋଇଥିବା ସମୟରେ ବିଶାଖାପାଟଣାରେ ମିଳିତ ଉପଯୋଗ ଲାଗି ଥିବା ବିମାନ ଘାଟୀକୁ 24 ଘଣ୍ଟା ଚାଲୁ ରଖିବା ନିମନ୍ତେ ପୂର୍ବ ନୌକମାଣ୍ଡ (ଇଏନଏସ)ର ଆଇଏନଏସ ଡେଗା ପକ୍ଷରୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1614244
ଲକଡାଉନ ସମୟରେ ଆଇସିଏଆର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସମୀକ୍ଷା କଲେ କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ
କୋଭିଡ-19 ଏବଂ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଲକଡାଉନ ବ୍ୟାପିବା କାରଣରୁ ଚାଷୀଙ୍କ ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ ଲାଗି ଭାରତୀୟ କୃଷି ଗବେଷଣା ପରିଷଦର କାର୍ଯ୍ୟ ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂ ତୋମାର। ତିନୋଟି ଆଇସିଏଆରର ସଂସ୍ଥାନ ଲକଡାଉନ ସମୟରେ ଲୋକଙ୍କ ଉପରେ କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରମଣ ପରୀକ୍ଷା କରିବା ସମୟରେ ଅନ୍ୟ ସଂସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକ ଲକଡାଉନ ସମୟରେ ଚାଷୀଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବା ଏବଂ ଦେଶବ୍ୟାପୀ କୋଟି କୋଟି କୃଷକଙ୍କ ପାଇଁ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକ ଜାରି କରିବା ନିମନ୍ତେ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1614381
-ନାମ ଅଧୀନରେ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ଜାରି ରଖିବା ଏବଂ ପାଇକାରୀ ବଜାରରେ ଭିଡ଼ କମ କରିବା ନିମନ୍ତେ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି : ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂ ତୋମାର
ସେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ 415ଟି ଅଧିକ ମଣ୍ଡିରେ ଇ-ନାମ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ ଫଳରେ ଖୁବଶୀଘ୍ର 1000 ମଣ୍ଡି ଇ-ନାମ ଅଧୀନକୁ ଚାଲିଆସିବ। ଏହି ଅନଲାଇନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାରତରେ କୃଷି ବଜାରରେ ସଂସ୍କାରଣ ଆଣିବାରେ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ। ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଇ-ନାମ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ 1.66 କୋଟି କୃଷକ ଏବଂ 1.28 ଲକ୍ଷ ବ୍ୟବସାୟୀ ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇସାରିଲେଣି। ଚାଷୀମାନେ ଇ-ନାମ ପୋର୍ଟାଲରେ ନିଃଶୁଳ୍କ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିପାରିବେ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଇ-ନାମ ମଣ୍ଡିରେ ଅନଲାଇନରେ ବ୍ୟବସାୟୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦନ ବିକ୍ରି ଲାଗି ଅପଲୋଡ କରିପାରିବେ।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1614110
ଲକଡାଉନ ସମୟରେ କୃଷକ ଏବଂ କୃଷି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ନିମନ୍ତେ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ସ୍ତରରେ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେବା ନିମନ୍ତେ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି
8.31 କୋଟି କୃଷକ ପରିବାରକୁ ପିଏମ-କିଷାନ ଯୋଜନାରେ 16,621 କୋଟି ଟଙ୍କା ଜାରି କରାଯାଇଛି। 3,985 ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଡାଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଗାଣ ନିମନ୍ତେ ଜାରି କରାଯାଇଛି।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1614054
ଔଷଧ ଓ ଫାର୍ମା ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମହାସଂଘର ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ସହିତ କେନ୍ଦ୍ର ଔଷଧ ଉଦ୍ୟୋଗ ସଚିବଙ୍କ ଆଲୋଚନା
ଉଭୟ ଘରୋଇ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଭାରତୀୟ ଔଷଧ ଉଦ୍ୟୋଗ ଯଥେଷ୍ଟ ପରିମାଣର ଜରୁରି ଔଷଧ ବିଶେଷ କରି ହାଇଡ୍ରୋକ୍ସି କ୍ଲୋରୋକୁଇନ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଛନ୍ତି ଏସବୁର ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ସାରା ଦେଶରେ ଏହାର ପରିବହନକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ରାଜ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶର ପ୍ରଶାସନ ସହିତ ମିଶି ଔଷଧ ବିଭାଗ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରୁଛି ଔଷଧ ବିଭାଗ ସଚିବ . ପି. ଡି ୱାଘେଲାଙ୍କ ସହିତ ଔଷଧ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ସରଞ୍ଜାମ ଉଦ୍ୟୋଗର ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା ସମୟରେ ଏହା ଜଣାପଡ଼ିଛି
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1614045
ସ୍ପିଡ ପୋଷ୍ଟ ଜରିଆରେ ଜରୁରି ଔଷଧ ଯୋଗାଣ
ଲକଡାଉନ ସମୟରେ ସ୍ପିଡ ପୋଷ୍ଟ ଜରିଆରେ ଔଷଧ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉପରେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଲାଗି ଡାକ ବିଭାଗ ସଚିବଙ୍କୁ ନିଦେ୍ର୍ଦଶ ଦେଇଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସଂଚାର, ନ୍ୟାୟ ଆଇନ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ତଥା ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରବିଶଙ୍କର ପ୍ରସାଦ ଡାକ ବିଭାଗର ସମସ୍ତ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦେବାକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ନିର୍ଦ୍ଦଶେ ଦେଇଛନ୍ତି। ଯାହାଫଳରେ ସେମାନେ ଔଷଧ ପଠାଇବା ଏବଂ ଗ୍ରହଣ କରିବାରେ କୌଣସି ପ୍ରକାରର ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବେ ନାହିଁ
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1614037
ଲକଡାଉନ ସମୟରେ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟର ବିତରଣ ସମୀକ୍ଷା ଲାଗି ରାଜ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶର ଖାଦ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହିତ ଶ୍ରୀ ରାମବିଳାସ ପାଶ୍ୱାନଙ୍କ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ ବୈଠକ
ଲକଡାଉନ ସମୟରେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀର ଜମାଖୋରୀ ରୋକିବା ସହ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ନିର୍ଦ୍ଦଶେ ଦେଇଛନ୍ତି। ୨୦୨୦-୨୧ ରବି ବିପଣନ ଋତୁ ପାଇଁ ଆସନ୍ତା ୧୫ରୁ ଆରମ୍ଭ ହେବ ଗହମ ସଂଗ୍ରହ
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1614097
ଅଧିକ ଜନଗହଳିପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଞ୍ଚଳରେ କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରମଣ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ଲାଗି ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପରାମର୍ଶଦାତାଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ସହଜ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଜାରି
ଜନଗହଳିପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଞ୍ଚଳରେ ତୁରନ୍ତ ହାତଧୂଆ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଲାଗି ମାର୍ଗଦର୍ଶିକାରେ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି। ଏହାକୁ ମହାମାରୀ ରୋକିବା ଲାଗି ବିଶ୍ବବ୍ୟାପୀ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି। ଏହି ମାର୍ଗଦର୍ଶିକାକୁ ପିଏସଏଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟର ଏକ ଟିମ ପକ୍ଷରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ଏଥିରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି ଯେ ଫଳପ୍ରଦ ଏବଂ ପ୍ରଭାବୀ ସରଞ୍ଜାମଗୁଡ଼ିକ କିଭଳି ଭାବେ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇପାରିବ। ଏହିସବୁ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପକୁ ତୁରନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଲାଗି ଗୋଷ୍ଠୀ ନେତୃତ୍ବ, ସ୍ବେଚ୍ଛାସେବୀ ସଂଗଠନ, କର୍ପୋରେଟ ସଂସ୍ଥା ଆଦିକୁ ପ୍ରଫେସର ରାଘବନ ନିବେଦନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ପ୍ରସ୍ତାବିତ ପଦକ୍ଷେପରେ ସ୍ବଚ୍ଛତା ଓ ବିଶୋଧନ ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ବ ଦିଆଯାଇଛି।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1614054
କୋଭିଡ-19 ନମୁନା ସଂଗ୍ରହ ଲାଗି ଡିଆରଡିଓ ପକ୍ଷରୁ କିଓସ୍କ ବିକଶିତ
ହାଇଦ୍ରାବାଦସ୍ଥିତ କର୍ମଚାରୀ ଭବିଷ୍ୟନିଧି ନିଗମ (ଇସଏଆଇସି)ର ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସହିତ ପରାମର୍ଶ କରି ଡିଆରଡିଏଲ ପକ୍ଷରୁ ଏହି ୟୁନିଟ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି। ସନ୍ଦିଗ୍ଧ ରୋଗୀଙ୍କ ଠାରୁ କୋଭିଡ-19 ନମୁନା ସଂଗ୍ରହ ଲାଗି କୋଭସ୍ୟାକକୁ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀମାନେ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ। ରୋଗୀମାନେ ଏହି କିଓସ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରବେଶ କରିବେ ଏବଂ ଏଥିରେ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଗ୍ଲୋବ୍ସ ଜରିଆରେ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀ ଓ ପେସାଦାରମାନେ ନାକ ଓ ମୁହଁରୁ ସ୍ବାବ ନମୁନା ସଂଗ୍ରହ କରିବେ।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1614372
ଦେଶରେ କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରମଣକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ଲାଗି ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ
ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସାମିଲ ରହିଛି ୱେବସାଇଟ୍, ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମ, ପୋଷ୍ଟର ଓ କାନ୍ଥ ଚିତ୍ରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ଗ୍ରାମବାସୀଙ୍କୁ ସ୍ଥାନୀୟ ସୁରକ୍ଷା ଉପକରଣ ବଣ୍ଟନ, ଅସହାୟ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମାଗଣାରେ ରାସନ ଓ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଜରୁରି ସାମଗ୍ରୀ ଘର ଦ୍ବାରରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ଇତ୍ୟାଦି।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1614379
କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ମୁକାବିଲା ନିମନ୍ତେ ପିସିଏମସି ପକ୍ଷରୁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ରଣନୀତି ଓ ସମାଧାନ
ପିମ୍ପରି ଚିଞ୍ଚଓ୍ବାଡ ମହାନଗର ନିଗମ ପକ୍ଷରୁ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ସ୍ବଚ୍ଛତା ସେବାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି। ନିକଟରେ ପିସିଏମସି କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ମୁକାବିଲା ଲାଗି ପିସିଏମସି ପକ୍ଷରୁ ନିଆଯାଇଥିବା ତୁରନ୍ତ ଏବଂ ସତର୍କତାମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ସମସ୍ତଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲା। ଭୂତାଣୁ ସଂକ୍ରମଣ ରୋକିବା ନିମନ୍ତେ ଏହି ମହାନଗର ନିଗମ ପକ୍ଷରୁ ବିଭିନ୍ନ ଅଭିନବ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1614054
ଲକଡାଉନର ଦ୍ବିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ସ୍କୁଲ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ପ୍ରଥମଥର ପାଇଁ ଲାଇଭ ଫିଟନେସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିବ ଫିଟ ଇଣ୍ଡିଆ ଓ ସିବିଏସଇ
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଫିଟ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ମାଧ୍ୟମିକ ଶିକ୍ଷା ପରିଷଦ (ସିବିଏସଇ) ପକ୍ଷରୁ ସାରା ଦେଶରେ ସ୍କୁଲ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଫିଟନେସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଏକ ନୂଆ ଶୃଙ୍ଖଳା ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମ୍ପର୍କରେ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷଣୁ ଜାରି ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଜାରି କରାଯିବ।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1614338
ଅପହଞ୍ଚ ଇଲାକାରେ ଘର ଦ୍ବାରରେ ସ୍କୁଲ ଶିକ୍ଷା ପହଞ୍ଚାଇବା ଲାଗି ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଏନଆଇଓଏସ ପକ୍ଷରୁ ଅଭିନବ ପଦକ୍ଷେପ
କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ବ୍ୟାପିବା ସମୟରେ ଏନଆଇଓଏସ ପକ୍ଷରୁ ସ୍କାଇପେ ଜରିଆରେ ଅନଲାଇନ ଶିକ୍ଷାଦାନ ଲାଇଭ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛିଏଥିରେ ସ୍ବୟଂପ୍ରଭା ଡିଟିଏଚ ଚ୍ୟାନେଲ ମାଧ୍ୟମରେ କେଭିଏସ, ଏନଭିଏସ ଏବଂ ସିବିଏସଇ ଓ ଏନସିଇଆରଟି ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1614299
ଆଇଏସଓ ତୃତୀୟ ଶ୍ରେଣୀର 1.10 ଲକ୍ଷ କଭରାଲ ପ୍ରସ୍ତୁତ କଲା ଗୋଳାବାରୁଦ କାରଖାନା
ଓଏଫବି ପକ୍ଷରୁ ଆଇଏସଓ ତୃତୀୟ ଶ୍ରେଣୀର ଏକ୍ସପୋଜର ମାନକର କଭରାଲ ଯୋଗାଣ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏଚଏଲଏଲ ଲାଇଫ କେୟାର ଲିମିଟେଡ ପକ୍ଷଣୁ ଦିଆଯାଇଥିବା 1.10 ଲକ୍ଷ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଅର୍ଡରର ଉତ୍ପାଦନ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏହା 40 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଶେଷ ହେବ।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1614292
ଆଜି ଠାରୁଦେଖୋ ଆପନା ଦେଶୱେବିନାର ସିରିଜ ଆରମ୍ଭ କଲା ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆମର ଅତୁଳନୀୟ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଯୋଗାଇ ଦେବା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ଓ ଐତିହ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ ବିସ୍ତୃତ ଜ୍ଞାନ ଦେବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ “ଦେଖୋ ଆପନା ଦେଶ” ୱେବିନାର ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1614342
କୃଷକଙ୍କ ସୁବିଧା ପାଇଁ ୟୁରିଆ ସାର ଯୋଗାଇ ଦେଉଛି ଏନଏଫଏଲ
କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରମଣ କାରଣରୁ ଲକଡାଉନ ସତ୍ତ୍ବେ ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଯଥେଷ୍ଟ ପରିମାଣରେ ୟୁରିଆ ସାର ଯୋଗାଇ ଦେଉଛି ଜାତୀୟ ସାର ଲିଃ-ଏନଏଫଏଲ ଏହା ବର୍ତ୍ତମାନ ଶତପ୍ରତିଶତ କ୍ଷମତାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପାଇଁ : https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1614318
Fact Check on #Covid19

PIB Headquarters
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
14 APR 2020 7:07PM by PIB Delhi
Coat of arms of India PNG images free downloadhttps://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/image/image001ZTPU.jpg
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours and
Fact checks undertaken by PIB)
Updates on COVID-19 from the Ministry of Health and Family Welfare
An increase of 1211 new Covid-19 cases and 31 deaths has been reported for COVID-19 since yesterday. As many as 1036 persons have been cured/discharged after recovery. As of now, a total of 602 dedicated COVID-19 hospitals with 1,06,719 isolation beds and 12,024 ICU beds have been developed.
For details:
Prime Minister announces extension of nationwide lockdown till 3rd may
Prime Minister addressed the nation today about India’s fight against COVID-19. He announced extension of lockdown till 3rd May, and ease of certain restrictions in low risk areas from 20 April. The PM said that High Risk Areas and Hotspots will be under constant vigil. He sought support for seven things including taking care of elderly and adhering to social distancing and lockdown. Prime Minister said India has benefitted from Lockdown. He said notwithstanding the economic travails being faced, it is clearly the correct path as it protected so many lives in the country.
For details:
Text of PM’s address to the Nation
For details:
All passenger train services cancelled till 3rd May in view of COVID 19 lockdown
All ticket counters for bookings including UTS &PRS , will remain suspended till further orders. No advance reservation of train tickets, including E tickets, till further advice, however, facility of online cancellation will remain functional. Full refund for reservation made for the trains cancelled. Full refund will also be there for those cancelling the advance bookings of tickets for trains not yet cancelled
For details:
The decision to extend the Nation-wide lockdown to fight COVID-19 till 3rd May taken to protect lives of the People: ShriAmit Shah
Union Home Minister ShriAmit Shah has expressed heartfelt gratitude to the Prime Minister for the decision and said that the decision by the Prime Minister ShriNarendraModi to extend the lockdown, put in place to fight and end COVID-19, till 3rd May, has been taken to protect lives of the people of the country.
For details:
FCI transports 1,000 train loads in 20 days during lockdown
Food Corporation of India has achieved a rare distinction of transporting more than 1,000 train loads (rakes) carrying about 3 Million Metric Tonnes of food grains during the lockdown period since 24.03.2020. It has also been able to unload about 950 rakes (about 2.7 MMT) during the same period. On an average, FCI is loading and unloading about 3 Lakh Metric Tonnes (about 60 Lakhs bags of 50 Kg each) every day since the start of lockdown, which is almost double its normal average.
For details:
20 control rooms set up to address wage related grievances of workers
Ministry of Labour and Employment has set up 20 control rooms under the Office of Chief Labour Commissioner (CLC) (C) on pan India basis due to issues arising in the backdrop of Covid-19.
For details:
ESIC Further Extends Period for Filing ESI Contribution
The country is dealing with a very challenging situation due to COVID-19 Pandemic. Many establishments are temporarily closed and workers are unable to work. In line with the relief measures being extended by Government to business entities and workers, Employees' State Insurance Corporation (ESIC) has undertaken relief measures for its stakeholders specially Employers and Insured Persons, besides strengthening its medical resources to fight COVID-19.
For details:
ShriGadkari assures industry representatives of full government support for restarting enterprises after COVID-19 lockdown
Union Minister for Road Transport & Highways and MSMEs ShriNitinGadkari has assured the industry of full cooperation from the government in restarting their enterprises after the lockdown is lifted post COVID-19. Interacting with FICCI representatives on a web based seminar today, the Minister informed them about the various financial decisions taken by the government in this direction.
For details:
Press Statement from Central Administrative Tribunal
For details:
Skill Development and Entrepreneurship Ministry takes multiple steps to help the nation fight Covid-19
1,75,000 health sector professionals trained under MSDE Skill ecosystem provided to States. States offered the facilities of 33 Field institutes for the purpose of Quarantine Centres /Isolation Wards. About 5 lakh masks prepared by Jan ShikshanSansthan.
All the establishments asked to pay full stipend to apprentices engaged with them during the period of lockdown
For details:
Government initiates dialogue to resurrect agri sector exports in the aftermath of current COVID-19 crisis
Secretary, Department of Agriculture, Cooperation & Farmers Welfare, held a video conference to gain a first- hand account of the problems being faced by the exporters of Agri and Allied commodities and initiate necessary steps by making meaningful interventions for early redressal of their problems to help them sustain though the current Covid-19 crisis.
For details:
Indian Navy ensures 24 x 7 operations from Visakhapatnam airfield in support of air operations during COVID-19 lockdown
With the nationwide lockdown to prevent spread of virus during the ongoing COVID-19 pandemic, INS Dega of Eastern Naval Command (ENC) ensured that the joint-user airfield at Visakhapatnam remains open round the clock.
For details:
Agriculture Minister reviews ICAR activities during lockdown
ShriNarendra Singh Tomar reviewed activities of the Indian Council of Agricultural Research in helping farmers overcome the problems arising due to the outbreak of COVID-19 and the nationwide lockdown. While three ICAR institutes are engaged in COVID-19 testing on humans, ICAR has undertaken several efforts to help farmers during lockdown and given advisories to crores of farmers across the country.
For details:
Several steps initiated during current Covid-19 lockdown to decongest wholesale markets & to make supply chain agile under e-NAM: ShriNarendra Singh Tomar
The Minister said that e-NAM is being expanded to cover additional 415 mandis which will take the total number of e-NAM mandis to 1000 soon. He also added that this online platform will prove to be a giant leap in reforming the agriculture market in India.He further said that we have more than 1.66 crore farmers and 1.28 Lakh traders registered on e-NAM platform.
For details:
Several Steps taken to facilitate the farmers and farming activities at field level during the lock down period
Rs. 16,621 crores released under PM-KISAN Scheme to 8.31 crore farmer families. 3,985 MT of pulses dispatched for delivery to the States/UTs under PM-GKY
For details:
Pharma Secretary Holds VC with representatives of Drugs and Pharma Industry and their Associations.
Indian Pharma industry is producing enough stocks of essential medicines particularly HCQ to meet both domestic demand and to meet export obligations. The production and transportation is being ensured throughout the country by the Department with help of State/UT administrations. This position emerged after a Video Conferenceheld under chairmanship of Secretary of Department of Pharmaceuticals, Dr P D Vaghela to review the operations and issues of the pharmaceutical and Medical Devices industry.
For details:
Delivery of Medicines through Speed Post
Minister of Communications, Law & IT Sh. Ravi Shankar Prasad has instructed Secretary Posts to ensure that delivery of medicines through Speed Post is given the highest priority during lockdown. He has further directed that all employees of Department of Posts are sensitised so that no one should face difficulty in receiving or sending medicines during lockdown.
For details:
Shri Ram Vilas Paswan holds video conference with Food Ministers of States and UTs to review foodgrains distribution during lockdown
Centre asks States/UTs to check hoarding and ensure fair prices of essential commodities during the lockdown. Wheat procurement for RMS 2020-21 to commence from 15th April, 2020
For details:
Clarification on passing of ordinary and special resolutions by companies under the Companies Act, 2013 and rules made thereunder on account of the threat posed by COVID-19
For details:
Office of Principal Scientific Adviser to the Government of India issues simple guidelines, for controlling spread of COVID-19 in densely populated areas
The guidelines propose swift installation of do-it-yourself hand-washing stations that have been used world-wide to contain epidemics. The manual, put together by the team at the PSA’s office, brings out how frugal but effective tools can have disproportionate positive impact. Prof Raghavan urges Community leaders, NGOs, corporates etc. to implement these and other measures. The key goal of the proposed measures is to emphasize sanitation and hygienic practices and suggest key interventions
For details:
DRDO develops kiosk for COVID-19 sample collection
The unit has been developed by DRDL in consultation with the doctors of Employees' State Insurance Corporation (ESIC), Hyderabad. The COVSACK is a kiosk for use by healthcare workers for taking COVID-19 samples from suspected infected patients. Patient under test walks into the Kiosk and a nasal or oral swab is taken by health care professional from outside through the built in gloves.
For details:
Village Panchayats undertake various measures to contain the spread of COVID-19 in the country
Best practices include spreading awareness by websites, social media, posters and wall writings, spray of disinfectants, distribution of locally produced protective gear to villagers, giving free rations and monetary assistance to the needy and doorstep delivery of essential commodities
For details:
Strategies and Solutions employed by PCMC to counter the COVID-19 pandemic
PimpriChinchwad Municipal Corporation has performed incredibly well in waste management and sanitation services. More recently, PCMC has caught the eye for being swift and vigilant in their response to fighting against the COVID-19 pandemic.CMC has initiated several innovative and important initiatives to counter the spread of the virus.
For details:
Fit India and CBSE organise first-ever live fitness sessions for school students in the second phase of lockdown,
After the massive response to the live fitness sessions under Fit India Active Day programme launched by Fit India, the Government of India’s flagship fitness movement is yet again set to start a new series of fitness sessions. This time it willbe organised in partnership with the Central Board of Secondary Education (CBSE) for school children from across the country. During the programme guidelines of Ministry of AYUSH to stay healthy will be shared with students.
For details:
NIOS of HRD Ministry initiates a unique method to ensure effective schooling to reach the unreached directly at door step
In wake of COVID-19, innovations by NIOS in telecast of Live sessions through Skype in association with KVS, NVS and CBSE & NCERT through SwayamPrabha DTH Channels
For details:
OFB to manufacture 1.10 lakh ISO Class 3 coveralls
Ordnance Factory Board (OFB) has started supply of coveralls conforming to ISO Class 3 exposure standards. Manufacture of initial order of 1.10 lakh from HLL Lifecare Limited (HLL) is in full swing. This order will be completed in 40 days.
For details:
Ministry of Tourism launches its "DekhoApnaDesh" webinar series from today
The Ministry of Tourism has launched its "DekhoApnaDesh" webinar series from today to provide information on the many destinations and the sheer depth and expanse of the culture and heritage of our Incredible India.
For details:
NFL making available urea fertilisers to farmers unhindered
Despite National level COVID -19 lockdown National Fertilizers limited- NFL is ensuring adequate supply of fertilizers to farmer community working at over 100 per cent capacity
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Arunachal Pradesh: A person who illegally entered through Hollongi Check post area in Arunachal Pradesh was sent for medical check up and later quarantined.
• Assam: In Assam, a team from IIT Guwahati have developed an antimicrobial spray based coating for PPE kits to kill and prevent the spread of microbes once they come in contact with the coated PPE surface.
• Manipur: CM reviews distribution of rice to the public under PMGKY in all districts.
• Mizoram: 32 Kgs of ICMR Testing Kits arrived by IAF Dornier Aircraft today and sent to Zoram Medical College, Aizawl, Mizoram.
• Nagaland: Nine Opposition party MLAs have been made part of COVID-19 monitoring team in Nagaland. State govt clarifies revealing identity of first COVID-19 patient of Nagaland was necessary to facilitate contact tracing.
• Sikkim: Govt decides to extend the lockdown till 3rd May, 2020, may consider relaxation after 20th April.
• Tripura: CM receives 6000 suggestions when he asked people to share the work government should do after withdrawal of lockdown.
• Kerala: State Finance Minister urges Centre to take steps to resolve the financial needs of the State govts& sanction loans to States through RBI. State to continue current restrictions until new guidelines are issued. Till yesterday evening, total recoveries 197; undergoing treatment 178; under observation 1,12,183.
• Tamil Nadu: Nellore doctor’s body who died of Covid cremated in Chennai amidst tight security after locals protest. Chennai Corp. to start testing residents from Wednesday. Chennai Police book & seize vehicles of those not wearing masks. Total +ve cases till now 1173; cured 58; deaths 11.
• Karnataka: 11 new cases so far today. Total Covid confirmed cases till now 258; death toll reach 9; number of patients cured and discharged 65.
• Andhra Pradesh: State cancels Class X exams; students advised to listen to online classes. Migrant workers at a quarantine center at Gooty in Anantapur clash with Police. Total +ve cases in the State reach 473; death toll 9; cured 14. Districts leading in +ve cases: Guntur (109), Kurnool (91), Nellore (56), Prakasam (42), Krishna (44), Kadapa (31).
• Telangana: State marks 126 localities in the city as containment clusters. Migrant labourers try to leave Hyderabad city after lockdown gets extended. Total cases in the State rise to 592 of which 103 have been cured, while 472 are undergoing treatment.
• Maharashtra: 121 new coronavirus cases in Maharashtra; state tally surges to 2,455.Among the new cases that were reported on Tuesday, 92 were from Mumbai, 13 from Navi Mumbai, 10 from Thane city, five from Vasai-Virar and one from Raigad.
• Gujarat: State recorded 45 new Covid-19 positive cases, taking the total tally to 617. The cases include 31 from Ahmedabad, Surat 9, Mehsana 2 and one each from Bhavnagar, Dahod and Gandhinagar. (Principal Secretary, Health)
• Rajasthan: 72 new cases have been reported today in Rajasthan so far, including 71 in Jaipur and 1 in Jhunjhunu. The total number of positive cases in the state has risen to 969, according to Rajasthan Health Department
• MP: In Madhya Pradesh 1171 samples were tested and 126 new positive cases were found marking the highest single day tally. 98 of these are from Indore, 20 are from Bhopal. The total tally in the state is 730.
• Goa: No new cases were reported as of this morning in Goa keeping the tally of active cases at 2. Out of 7 positive cases reported, five have already recovered.
Fact Check on #Covid19
https://pbs.twimg.com/profile_banners/231033118/1584354869/1500x500