Ministry of Health and Family Welfare
Updates on COVID-19
14 APR 2020 5:02PM by PIB Delhi
Government of India is taking several steps for prevention, containment and management of COVID-19 through a collective effort with the States/UTs. These are being regularly reviewed and monitored at the highest level.
In the national address of the Hon’ble Prime Minister Sh. Narendra Modi today, appealed for support from the citizens on following seven points:
1. Take special care of the elderly in your home, especially those who have chronic disease.
2. Completely adhere to lockdown measures and social distancing. Make use of homemade face cover masks without fail.
3. Enhance immunity as per measures suggested by Ayush Ministry by consuming warm water ‘Kadha’.
4. Download the Aarogya Setu Mobile App to help prevent the spread of corona infection.
5. Take care of poor families to fulfil their food requirements.
6. Be compassionate towards people who work in your business or industry by not depriving them of livelihood.
7. Pay utmost respect to our nation’s Corona Warriors- doctors, nurses, sanitation workers and police workers.
Ministry of Health and Family Welfare is continuously and rigorously working with States/UTs to strengthen the health infrastructure in the country. As of now, a total of 602 dedicated COVID-19 hospitals with 1,06,719 isolation beds and 12,024 ICU beds have been developed.
The Office of Principal Scientific Adviser to the Government of India has issued guidelines for controlling spread of COVID-19 in densely populated areas. The emphasis of this manual is to bring frugal sanitary and hygiene solutions & measures with focus on community shared toilet, washing or bathing facilities.
An increase of 1211 new cases and 31 deaths has been reported for COVID-19 since yesterday. As many as 1036 persons have been cured/discharged after recovery.
For all authentic & updated information on COVID-19 related technical issues, guidelines & advisories please regularly visit: https://www.mohfw.gov.in/.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯ গী অপদেৎ
14 APR 2020 5:02PM by PIB Imphal
ভারত সরকারনা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগা খুৎশম্নদুনা কোবিদ-১৯গী লায়চত্তগী ঙাকথোক্নবা, হেন্না মখা তানা শন্দোকপা থীংনবা অমসুং লাকশিন্নবা হায়দুনা পুন্না থৌদরাং কয়া অমা লৌখৎলি। থৌরাংশিং অসি অৱাংবা থাক্তা চাং নাইনা শেন্নদুনা য়েংশিল্লি।
ইকাইখুম্ননীংঙাই ওইরবা ভারতকী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি লৈবাক অসিগী মীয়ামদা হায়খিবা ৱাফম অমদা মখাদা পীরিবা ৱারোল তরেৎ অসিগী মতুং ইন্না প্রজা মীয়াম্না মতেং পাংবীয়ু হায়না ফোংদোকখি।
ক. য়ুম য়ুমশিংদা লৈবা অহলশিংবু, মরু ওইনা য়াম্না কুইনদগী লায়না অমা নারক্তুনা লৈবশিং, নীংথিনা অমসুং চেকশিন্না য়েংশিনবীদুনা থম্বীবা।
খ. লোকদাউনগী কাংলোনশিংবু মপুং ফানা ইন্দুনা চৎপা অমসুং সোসিএল দিস্তেনশিং তৌবা। য়ুমদা শাবা মায় কুপ্নবা মাস্ক শোইদনা শিজিন্নবা।
গ. অয়ুশ মন্ত্রালয়না তাকপগী মতুং ইন্না লুম্বু লুম্বু শাবা ঈশিং “করহা” শিজিন্নদুনা ইম্যুনিতী কলহনবা।
ঘ. কোরোনাগী লায়চৎ শন্দোকপা থীংবদা মতেং পাংনবা আরোগ্যা সেতু মোবাইল এপ দাউনলোদ তৌবা।
ঙ. লায়রবা ইমুংশিংদা মখোইগী চান-থক্নবা ফংহনবদা মতেং পাংবা।
চ. নহাক্কী কারবারদা নত্ত্রগা ইন্দস্ত্রীদা থবক তৌরিবা মীওইশিংবু মখোইগী হিংনবগী লম্বী থদৎপীদনা নুংশিনা মতেং পাংবীবা।
ছ. ঐখোইগী লৈবাক্কী কোরোনাগা লান্থেংনরিবা মীওইশিংবু – দোক্তরশিং, নর্সশিং, লম তু লু-নান্না লৈহল্লিবা থৌমীশিং অমসুং পুলিস্কী মীওইশিংবু ইকাই খুম্নবা।
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগা খুৎশম্নদুনা লমদম অসিগী হকশেল ফগৎহন্নবা পোৎলমশিং হেন্না ফগৎহন্নবা থৌরাং কয়া অমা লেপ্তনা অমসুং অকনবা মওংদা চত্থরি। হৌজিক ফাওবদা আইসোলেসন বেদ ১,০৬,৭১৯ অমসুং আই.সি.য়ু. ১২,০২৪ লৈবা কোবিদ-১৯ খক্কী ওইবা অনা লায়েংশং পুন্না ৬০২ হাংদোকখরে।
ভারত সরকারগী ওইবা প্রিন্সিপাল সাইন্তিফিক এদভাইজরগী ওফিসনা মী য়াম্না কুংনা তাবা রাজ্যশিংদা কোবিদ-১৯গী লায়ওংদগী ঙাকথোক্নবা চৎন কাংলোন অমসু পুথোকখরে। চৎনা কাংলোন অসিনা মরু ওইনা পান্দম থম্লিবা অসি মীপুম খরনা পুন্না শিজিন্নবা অমাংশঙ, খুৎ-শা চামফম অমসুং ইরুজফমশিংদা হেন্না মিৎয়েং চংদুনা শেল চংদবা অমসুং য়াম্না চম্বা মওংদা লু-নান্না অমসুং হকচাং ফনা লৈনবা লৌখৎকদবা থৌদাংশিংদনি।
ঙরাংদগী হৌজিকফাওবদা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস মশিং ১২১১ অমসুং মী শীবগী মশিং ৩১ হেনগৎলে। মীওই ১০৩৬তি লায়ওং অসিদগী মায় পাক্না ফগৎলক্তুনা য়ুমদশু হনখরে।
কোবিদ-১৯গী মরী লৈনবা অচুম্বা অমসুং খ্বাইদগী অনৌবা তেক্নিকেল ইস্যুশিং, চৎনা কাংলোনশিং অমসুং পাউতাক কয়া খংনবগীদমক চাং নাইনা https://www.mohfw.gov.in/ অসিদা চংবীয়ু।