উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি সচিবালয়
লকডাউনৰ সময়তো বিদ্যায়তনিক কেলেণ্ডাৰমতে কাম চলাই নিবৰ বাবে বিশ্ববিদ্যালয়সমূহক উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিৰ আহ্বান
উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে বিশ্ববিদ্যালয়সমূহক প্ৰযুক্তিৰ সম্পূৰ্ণ সদব্যৱহাৰ কৰি অনলাইনযোগে শিক্ষাদান কৰিবলৈ অনুৰোধ কৰে
ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ ওচৰলৈ যাওক, সহযোগিতাপূৰ্ণ আৰু স্বতঃস্ফূৰ্ত শিক্ষাত গুৰুত্ব দিয়কঃ উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি
ছাত্ৰাৱাসত থকা ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ স্বাস্থ্যৰ সুৰক্ষাৰ প্ৰতি গুৰুত্ব দিয়কঃ উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি
লকডাউনৰ সময়ছোৱাত ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক নিয়মীয়াকৈ শাৰীৰিক ব্যায়াম কৰাৰ লগতে নতুন ভাষা শিক্ষাৰ প্ৰতি আগ্ৰহী হ’বলৈ আহ্বান
দিল্লী, হায়দৰাবাদ, পণ্ডিচেৰী আৰু পঞ্জাৱ মাখনলাল চতুৰ্ৱেদী বিশ্ববিদ্যালয়ৰ উপাচাৰ্য আৰু আই আই পি এৰ সঞ্চালকৰ লগত ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সত অংশ গ্ৰহণ
13 APR 2020 1:33PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰী এম ভেংকয়া নাইডুৱে আজি বিশ্ববিদ্যালয়সমূহক প্ৰযুক্তিৰ সম্পূৰ্ণ সদব্যৱহাৰ কৰি অনলাইনযোগে শিক্ষাদান কৰিবলৈ অনুৰোধ কৰে যাতে লকডাউনৰ সময়তো বিদ্যায়তনিক কেলেণ্ডাৰমতে কাম চলাই নিব পৰা যায়।
দিল্লী, হায়দৰাবাদ, পণ্ডিচেৰী আৰু পঞ্জাৱ মাখনলাল চতুৰ্ৱেদী বিশ্ববিদ্যালয়ৰ উপাচাৰ্য আৰু আই আই পি এৰ সঞ্চালকৰ লগত ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সযোগে মত বিনিময় কৰি উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে কয় যে ক’ভিড-১৯ এ সৃষ্টি কৰা এই জটিল পৰিস্থিতি সম্পূৰ্ণৰূপে স্বাভাৱিক হ’বলৈ সময় লাগিব। গতিকে সেই সময়ছোৱাৰ বাবে তেওঁলোকৰ কোনো আঁচনি থাকিলে সেই সম্পৰ্কে উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীক অৱগত কৰাব পাৰে।
আই আই পি এৰ অধ্যক্ষ আৰু তিনিখন বিশ্ববিদ্যালয়ৰ আচাৰ্য পদত অধিষ্ঠিত উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে শিক্ষানুষ্ঠানসমূহক ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ ওচৰলৈ গৈ সহযোগিতাপূৰ্ণ আৰু স্বতঃস্ফূৰ্ত শিক্ষাত গুৰুত্ব দিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ প্ৰযুক্তিৰ সম্পূৰ্ণ সদব্যৱহাৰ কৰি অনলাইনযোগে শিক্ষাদান কৰিবলৈ অনুৰোধ কৰে।
’ৰোনা ভাইৰাছে মানুহক বিকল্প সৃষ্টিশীল পথৰ সন্ধান কৰাত সহায় কৰিছে বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে, বিশ্ববিদ্যালয়সমূহে শিকন আৰু শিক্ষনৰ ক্ষেত্ৰত লোৱা পদক্ষেপসমূহ দেখি তেওঁ সন্তুষ্ট। তেওঁ কয় যে পৰিস্থিতি স্বাভাৱিক হোৱাৰ পিছতো অনলাইন শিক্ষাব্যৱস্থা হয়তো পিছলৈ সাধাৰণ কথা হৈ পৰিব।
লগতে উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে ছাত্ৰাৱাসত থকা ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ স্বাস্থ্যৰ সুৰক্ষাৰ প্ৰতি গুৰুত্ব দিবলৈ বিশ্ববিদ্যালয়সমূহক আহ্বান জনায়। তেওঁ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলকো চৰকাৰী স্বাস্থ্য বিশেষজ্ঞসকলে দিয়া নিৰ্দেশনা মানি সামাজিক দূৰত্ব বজাই ৰখাৰ লগতে আচুতীয়াকৈ থাকিবলৈ অনুৰোধ কৰে।
প্ৰকৃতিৰ লগত সংযোগ ৰখাৰ গুৰুত্বৰ কথা উল্লেখ কৰি ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক তেওঁ স্বাস্থ্যসন্মত খাদ্যাভাস গঢ়ি তোলাৰ লগতে নিয়মীয়াকৈ শাৰীৰিক ব্যায়াম কৰিবলৈও উপদেশ দিয়ে।
বিশ্ববিদ্যালয়সমূহে আগবঢ়োৱা ই-শিকনৰ সমলসমূহৰপৰা যাতে ছাত্ৰ-ছাত্ৰী উপকৃত হ’ব পাৰে আৰু মোবাইল ফোনত সময় অপচয় নকৰি ইয়াৰ সদব্যৱহাৰ কৰি নতুন ভাষা শিক্ষাৰ প্ৰতি আগ্ৰহী হৈ উঠে তাৰ বাবে দিকনিৰ্দেশনা দিবলৈ শ্ৰী নাইডুৱে বিশ্ববিদ্যালয়সমূহক আহ্বান জনায়। তদুপৰি তেওঁ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক পৰিয়ালৰ লগত যথেষ্ট সময় কটাবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে।
উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক তেওঁলোকৰ স্থানীয় বেচৰকাৰী সংস্থাসমূহে হাতত লোৱা বিভিন্ন সামাজিক কামত জড়িত হ’বলৈও অনুৰোধ কৰে। চৰকাৰে সময়ে সময়ে জাৰি কৰা নিৰ্দেশনাসমূহ তেওঁ সকলো নাগৰিকে মানি চলাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সত উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিৰ সচিৱ ড০ আই ভি চুব্বা ৰাও ও উপস্থিত আছিল।

Vice President's Secretariat
Vice President asks universities to ensure continuity of academic calendar during lockdown
Vice President asks universities to fully harness technology to conduct online teaching
Reach out to students, promote collaborative learning and self-learning: Vice President
Safeguard the health of students residing in hostels: Vice President
Asks students to undertake regular physical activity and learn a new language during lockdown period
Holds video conference with Vice Chancellors of Delhi, Hyderabad, Pondiherry, Panjab Makhanlal Chaturvedi Universities and Director IIPA
13 APR 2020 1:33PM by PIB Delhi
The Vice President of India, Shri M Venkaiah Naidu today asked Universities and other educational institutions to harness fully the power of technology to ensure continuity of academic calendar during the lock-down period.
Interacting with the Vice Chancellors of Delhi, Hyderabad, Pondicherry, Punjab, Makhanlal Chaturvedi Universities and Director of the Indian Institute of Public Administration through a video conference, the Vice President observed that it might take some more time for normalcy to return and enquired about their plans to cope with the disruption caused by COVID-19 pandemic.
The Vice President, who is the President of IIPA and Chancellor of three Universities, urged the institutions to reach out to students, promote collaborative learning and self-learning. He wanted them to optimally utilize technological tools for ensuring interactive learning for all students. Ensure continuity of the teaching and learning process during lockdown by using technology, he added.
Observing that the adversity caused by Corona virus was forcing people to search for creative solutions, Shri Naidu appreciated the universities for taking adequate steps to ensure that the teaching-learning process was not hindered. Stating that online courses would supplement face-to-face learning, he said “this might become the new normal after we tide over the current crisis”.
The Vice President also emphasized the need for universities and educational institutions to take measures to safeguard the health of students residing in hostels. He urged them to ensure strict adherence to social distancing and isolation instructions given by the Government and health experts.
Advising the students to follow healthy dietary habits, undertake regular physical exercise and avoid a sedentary lifestyle, Shri Naidu also emphasized the importance of living with nature.
Shri Naidu also urged the universities to guide the students to utilize the time meaningfully and take advantage of the e-learning materials offered by them. He also wanted the students to spend less time on mobile phones and learn new languages during the lockdown period. Besides, they should also spend adequate time with family members.
The Vice President also suggested to the students to join in social service activities taken up by NGOs in their respective areas. He stressed the need for all citizens to strictly follow the guidelines issued by the government from time-to-time.
The Secretary to the Vice President, Dr. I V Subba Rao was also present.