ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ-19 ସମ୍ପର୍କରେ ସଦ୍ୟତମ ସୂଚନା
12 APR 2020 6:38PM by PIB Bhubaneswar
ଦେଶରେ କୋଭିଡ-19 ବିରୋଧରେ ଜାରି ରହିଥିବା ସମୂହ ସଂଗ୍ରାମରେ, ଭାରତ ସରକାର ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରମାନଙ୍କ ସହ ମିଶି ଏହାର ପ୍ରତିକାର, ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ତଥା କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରମଣର ପରିଚାଳନା ସକାଶେ ଅନେକଗୁଡ଼ିଏ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସରକାରୀ ସ୍ତରରେ ଏହାକୁ ନିୟମିତ ଭାବେ ସମୀକ୍ଷା କରାଯିବା ସହ ମନିଟର କରାଯାଉଛି ।
ଦେଶର ସମସ୍ତ ସରକାରୀ ଏବଂ ଘରୋଇ ମେଡ଼ିକାଲ କଲେଜରେ ଜରୁରି ଭିତ୍ତିରେ କୋଭିଡ-19ର ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ନିମନ୍ତେ ବିଭିନ୍ନ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଚିକିତ୍ସା ଅନୁଷ୍ଠାନମାନଙ୍କ ଉପରେ ସମାନ ଭାବେ ଦାୟିତ୍ୱ ବଣ୍ଟନ କରିବା ଲାଗି ସରକାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ଏହିସବୁ ଅନୁଷ୍ଠାନମାନେ ମେଡ଼ିକାଲ କଲେଜର ମେଣ୍ଟର ଭାବେ ନିଜ ନିଜ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ ଏବଂ ନିଜ ନିଜ ରାଜ୍ୟରେ କୋଭିଡ-19 ଟେଷ୍ଟିଂ ସୁବିଧା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଲାଗି ସକଳ ପ୍ରକାର ସହଯୋଗ ଯୋଗାଇଦେବେ । ସେହିସବୁ ଅନୁଷ୍ଠାନମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛିଯେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କ ସହ ଉପଯୁକ୍ତ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରି ସେମାନେ ନିଜ ନିଜର ଦାୟିତ୍ୱ ସଂପାଦନ କରିବେ ।
ଗତକାଲି ଠାରୁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ କୋଭିଡ-19ର 909ଟି ନୂଆ ମାମଲା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବା ଜଣାପଡ଼ିଛି । ଏବେସୁଦ୍ଧା 716 ଜଣ କରୋନା ଆକ୍ରାନ୍ତ ସୁସ୍ଥହୋଇ/ମେଡ଼ିକାଲରୁ ଡ଼ିସଚାର୍ଜ ହୋଇ ଘରକୁ ଫେରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଜି ସୁଦ୍ଧା କୋଭିଡ-19ରେ ମୋଟ ଦେଶରେ 273 ଜଣଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ ଘଟିଛି ।
ସରକାର ଏବେ ପ୍ରାଥମିକ ମେଡ଼ିକାଲ ସଂସାଧନ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ସର୍ବାଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରୁଛନ୍ତି ଯେଉଁଥିରେ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ହସପିଟାଲ, ଆଇସୋଲେସନ୍‌ ୱାର୍ଡ଼, ଆଇସିୟୁ ବେଡ଼୍‌ ଏବଂ କ୍ୱାରାଣ୍ଟାଇନ୍‌ ସୁବିଧା ସାମିଲ । 12.04.2020 ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା, ଯଦ୍ୟପି 8356ଟି କୋଭିଡ-19 ମାମଲା ପାଇଁ 8356 ଜଣ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ 1671ଟି ବେଡ଼ (20% ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଚିହ୍ନିତ ରୋଗୀ ଯେଉଁମାନେ ମଧ୍ୟମ ଧରଣର ଓ ଅତି ମାତ୍ରାରେ/ଜଟିଳ କ୍ଲିନିକାଲ ଲକ୍ଷଣ ସହ) ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ସେତେବେଳେ ଏବେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ 601ଟି ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ କୋଭିଡ-19 ହସପିଟାଲରେ 1,05,980ଟି ବେଡ଼ ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି । ସେହିଭଳି ସାରା ଦେଶରେ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ହସପିଟାଲଗୁଡ଼ିକରେ ଆଇସୋଲେସନ୍‌ ବେଡ଼ ସଂଖ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଉଛି ।
କୋଭିଡ-19 ଆକ୍ରାନ୍ତ ରୋଗୀଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ପରିଚାଳନା ସକାଶେ ସାରା ଦେଶରେ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ହସପିଟାଲ ସଂଖ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇ ଚାଲିଛି । ସରକାରୀ ହସପିଟାଲମାନଙ୍କ ସହ ବିଭିନ୍ନ ଘରୋଇ ହସପିଟାଲ, ସରକାରୀ ସେକ୍ଟର ୟୁନିଟ୍‌, ସେନା ହସପିଟାଲ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ହସପିଟାଲ ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି । ଗୋଳାବାରୁଦ କାରଖାନା ବୋର୍ଡ଼ ଏଭଳି ରୋଗୀଙ୍କ ଚିକିତ୍ସାପାଇଁ ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାବେ ନିର୍ମିତ ତମ୍ବୁ ଭଳି ମେଡ଼ିକାଲ ସଂସାଧନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛି ।
ପ୍ରସ୍ତୁତି ପ୍ରୟାସର ଅଂଶବିଶେଷ ସ୍ୱରୂପ, ବିଶେଷ ଦୃଷ୍ଟିରେ ଥିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀମାନଙ୍କୁ ଉପଯୁକ୍ତ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଅନିବାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇପଡ଼ିଛି । ତେଣୁ ଏମ୍ସ, ନିମହାନ୍ସ ଭଳି ଜାତୀୟ ପ୍ରସିଦ୍ଧି ଥିବା ଚିକିତ୍ସାନୁଷ୍ଠାନମାନଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଏଭଳି ତାଲିମ ପ୍ରଦାନର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଭେଣ୍ଟିଲେଟର ପରିଚାଳନା, କ୍ଲିନିକାଲ ପରିଚାଳନା, ସଂକ୍ରମଣ ପ୍ରତିରୋଧ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ବାୟୋ- ମେଡ଼ିକାଲ ବର୍ଜ୍ୟ ପରିଚାଳନା ଓ ରୋଗସଂକ୍ରମ ଅଧ୍ୟୟନ ସକାଶେ ଅନଲାଇନ ଟ୍ରେନିଂ ମଡ଼ୁ୍ୟଲ୍‌ମାନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇ ସେହିସବୁ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନମାନଙ୍କରେ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନର ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି । ଛାମୁଆ ମେଡ଼ିକାଲ ୱାର୍କରଙ୍କ ପାଇଁ ମକ୍‌ ଡ଼୍ରିଲର ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି ।
କୋଭିଡ19 ସଂପର୍କୀତ ବୈଷୟିକ ପ୍ରସଙ୍ଗ, ଗାଇଡ଼ଲାଇନ ଓ ଉପଦେଶିକା ନିମନ୍ତେ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଏବଂ ସର୍ବଶେଷ ସୂଚନା ପାଇଁ ଦୟାକରି ନିମ୍ନଲିଖିତ ୱେବସାଇଟ ଭିଜିଟ୍‌ କରନ୍ତୁ: https://www.mohfw.gov.in/

Ministry of Health and Family Welfare
Updates on COVID-19
12 APR 2020 6:38PM by PIB Delhi
Through a collective effort to combat COVID-19 in the country, Government of India is taking several steps along with the States/UTs for its prevention, containment and management of COVID-19. These are being regularly reviewed and monitored at the highest level.
To augment capacity for COVID-19 testing in all Government and Private Medical Colleges of the country on urgent basis, it has been directed to distribute the responsibility evenly across various institutions of eminence all across the country. These institutions are expected to serve as mentors of the Medical Colleges in their allotted area and facilitate the establishment of COVID-19 testing facilities in the respective States. All these institutions have been directed to work in close coordination with the respective State Governments.
An increase of 909 cases has been noted in COVID-19 confirmed cases in the country since yesterday. As many as 716 persons have been cured/discharged after recovery and total 273 deaths have been reported, as of today.
Government is also focussing on increasing the capacity of primary medical infrastructure which includes dedicated hospitals, isolation beds, ICU beds, and quarantine facilities. As on 12.04.2020, while the requirement of beds for 8356 cases is estimated to be 1671 (20% of confirmed cases with moderate and severe/critical clinical symptoms), the present availability of beds is 1,05,980 in 601 dedicated COVID-19 hospitals across the country. The number of isolation beds in dedicated hospitals across the country is being further augmented.
Dedicated hospitals for management of COVID-19 patients have increasingly been set up across the country. Along with Government hospitals, various private sector hospitals, Public Sector Units, Military hospitals, Indian Railways are contributing in these efforts. Ordnance Factory Board has manufactured specialized tents to augment medical infrastructure in remote areas.
As part of the preparedness efforts, training of health staff is also an area of focus through the institutes of national importance like AIIMS, NIMHANS. Online training modules and webinars for ventilator management, clinical management, infection prevention control, bio-medical waste management, and epidemiology have been organized by these institutions. To prepare the frontline medical workers, mock drills too have been organized.
For all authentic & updated information on COVID-19 related technical issues, guidelines & advisories please regularly visit: https://www.mohfw.gov.in/.