ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ସଦ୍ୟତମ ସୂଚନା
07 APR 2020 6:21PM by PIB Bhubaneswar
ଦେଶରେ କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରମଣ ମୁକାବିଲା, ନିରାକରଣ ଏବଂ ପ୍ରତିହତ ଲାଗି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ଭାରତ ସରକାର ବିଭିନ୍ନ ସକ୍ରିୟ, ତତ୍ପରତାପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ବର୍ଗୀକୃତ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି। ଏହାକୁ ଉଚ୍ଚସ୍ତରରେ ନିୟମିତ ଭାବେ ସମୀକ୍ଷା ଓ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରାଯାଉଛି।
ମହାମାରୀର ଗୋଷ୍ଠୀ ସଂକ୍ରମଣ ଏବଂ ପ୍ରକୋପ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଗାଇଡଲାଇନ ଜାରି କରାଯାଇଛି। ନିରୀକ୍ଷଣ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଆଧାରିତ ପଦକ୍ଷେପ, ସଙ୍ଗରୋଧ ସୁବିଧାର ଅନୁଧ୍ୟାନ, ସନ୍ଦିଗ୍ଧ ରୋଗୀଙ୍କ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସଂସ୍ପର୍ଶରେ ଆସିଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସଙ୍ଗରୋଧରେ ରଖିବା, ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସଦ୍ୟତମ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବା, ହିଟ ମ୍ୟାପର ଉପଯୋଗ କରି ଆଗୁଆ ପୂର୍ବାନୁମାନ କରିବା, ଡାକ୍ତର ଓ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ପେସାଦାରମାନଙ୍କୁ ଭର୍ଚ୍ଚୁଆଲ ତାଲିମ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଜିଲ୍ଲାରେ ଟେଲି ପରାମର୍ଶ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି।
କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରମଣ ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ସମ୍ବଳ ଉପାଦାନ ଏବଂ ଭିଡିଓ ମ୍ୟାଟେରିଆଲ ପ୍ରକାଶ କରାଯାଇଛି। ଏହା https://www.mohfw.gov.in/. ରେ ଉପଲବ୍ଧ।
କୋଭିଡ-19ର ସନ୍ଦିଗ୍ଧ/ସୁନିଶ୍ଚିତ ମାମଲାର ଉପଯୁକ୍ତ ପରିଚାଳନା ନିମନ୍ତେ ଏକ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଡକୁମେଣ୍ଟ ଜାରି କରାଯାଇଛି, ଯାହା
https://www.mohfw.gov.in/pdf/FinalGuidanceonMangaementofCovidcasesversion2.pdf. ମିଳିପାରିବ।
ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର କୋଭିଡ-19 ମାମଲା ପାଇଁ ତିନି ପ୍ରକାରର ସୁବିଧା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ। କରୋନା ସଂକ୍ରମିତ ରୋଗୀଙ୍କୁ ଚିକିତ୍ସା ନିମନ୍ତେ ଉପଯୁକ୍ତ କୋଭିଡ-19 ଚିକିତ୍ସା କେନ୍ଦ୍ରକୁ ପଠାଇବା ଲାଗି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ପ୍ରକ୍ରିୟାର ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏହା କରାଯିବ।
1. କୋଭିଡ କେୟାର ସେଣ୍ଟର (ସିସିସି):
ସାଧାରଣ ଏବଂ ଅତି ସାଧାରଣ ମାମଲା କିମ୍ବା କୋଭିଡ ସନ୍ଦିଗ୍ଧ ମାମଲା।
ଅସ୍ଥାୟୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା। ଏଗୁଡ଼ିକ ହଷ୍ଟେଲ, ହୋଟେଲ, ସ୍କୁଲ, ଷ୍ଟାଡିୟମ ଲଜ ଆଦି ଉଭୟ ଘରୋଇ ଏବଂ ସରକାରୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେପ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇପାରେ।
ଦରକାର ହେଲେ, ବର୍ତ୍ତମାନର ସଙ୍ଗରୋଧ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ କୋଭିଡ କେୟାର ସେଣ୍ଟରରେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ କରାଯିବ।
ଏଗୁଡ଼ିକୁ ରେଫରାଲ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଅତିକମରେ ଗୋଟିଏ କିମ୍ବା ଅଧିକ ସମର୍ପିତ କୋଭିଡ ହସ୍ପିଟାଲ ସହ ସଂଯୁକ୍ତ କରାଯିବ।
1. ସମର୍ପିତ କୋଭିଡ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର (ଡିସିଏଚସି)
ଅପେକ୍ଷାକୃତ ସାଧାରଣ ସଂକ୍ରମିତଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଏଠାରେ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିବ।
ଏଗୁଡ଼ିକ ଗୋଟିଏ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହସ୍ପିଟାଲ ହୋଇପାରେ କିମ୍ବା ଅଲଗା ପ୍ରସ୍ଥାନ ଓ ପ୍ରବେଶ ଦ୍ବାର ଥିବା କିମ୍ବା ଜୋନ ଭାବେ ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇପାରୁଥିବା ଗୋଟିଏ ହସ୍ପିଟାଲର ଅଲଗା ବ୍ଲକ ହୋଇପାରେ।
ଏସବୁ ହସ୍ପିଟାଲରେ ଅକ୍ସିଜେନ ସୁବିଧା ଥିବା ଶଯ୍ୟା ରହିଥିବା ଆବଶ୍ୟକ।
1. ସମର୍ପିତ କୋଭିଡ ହସ୍ପିଟାଲ (ଡିସିଏଚ):
ଏଠାରେ ଗୁରୁତର କରୋନା ସଂକ୍ରମିତଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ଧରଣର ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ଦିଆଯିବ।
ଏହା ଗୋଟିଏ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହସ୍ପିଟାଲ ହୋଇଥାଇପାରେ କିମ୍ବା ଅଲଗା ପ୍ରବେଶ ତଥା ପ୍ରସ୍ଥାନ ମାର୍ଗ ଥିବା ହସ୍ପିଟାଲର ଗୋଟିଏ ବ୍ଲକ ହୋଇପାରେ।
ଏଥିରେ ଆଇସିୟୁ, ଭେଣ୍ଟିଲେଟର ଏବଂ ଅକ୍ସିଜେନ ସୁବିଧା ଥିବା ଶଯ୍ୟା ଥିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ବର୍ତ୍ତମାନସୁଦ୍ଧା ଦେଶରେ 4421 ଜଣ କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରମିତଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ 117 ଜଣ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିବା ଜଣାଯାଇଛି। 326 ଜଣ ଚିକିତ୍ସା ପରେ ସୁସ୍ଥ ହୋଇ ହସ୍ପିଟାଲରୁ ଛାଡ଼ ପାଇଛନ୍ତି।
କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ବୈଷୟିକ ପ୍ରସଙ୍ଗ, ଗାଇଡ ଲାଇନ ଏବଂ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ନିମନ୍ତେରେ ନିୟମିତ ଭାବେ ୱେବସାଇଟ୍ https://www.mohfw.gov.in/ ଦେଖନ୍ତୁ।

Ministry of Health and Family Welfare
Updates on COVID-19
07 APR 2020 6:21PM by PIB Delhi
Various pre-emptive, proactive and graded measures have been taken by Government of India along with the States/UTs for the prevention, containment and management of COVID-19 in the country. These are being regularly reviewed and monitored at the highest level.
The Ministry of Health & Family Welfare has issued guidelines for cluster containment and outbreak containment. Technology-led initiatives for undertaking surveillance, monitoring quarantine facilities, tracking the health of suspected patients and their contacts placed under home quarantine, providing up-to-date information to citizens, making predictive analytics using Heat Maps, with real-time tracking of ambulances and disinfection services, virtual training to doctors & healthcare professionals and tele-counselling are being conducted across various Districts.
The Ministry has published an updated training resource material and video material for COVID-19 management. This is available at: https://www.mohfw.gov.in/.
A Guidance Document on appropriate management of suspect/confirmed cases of COVID-19 has also been issued, which may be accessed at:
https://www.mohfw.gov.in/pdf/FinalGuidanceonMangaementofCovidcasesversion2.pdf.
Three types of facilities shall be set up for various categories of COVID-19 cases as a mechanism for triaging and decisions making for identification of the appropriate COVID-19 dedicated facility for providing care to COVID-19 patients:
1. COVID Care Center (CCC) :
1. Mild or very mild cases or COVID suspect cases.
2. Makeshift facilities. These may be set up in hostels, hotels, schools, stadiums, lodges etc., both public and private.
3. If need be, existing quarantine facilities could also be converted into COVID Care Centres
4. Necessarily be mapped to one or more Dedicated COVID Health Centres and at least one Dedicated COVID Hospital for referral purpose.
2. Dedicated COVID Health Centre (DCHC):
1. Shall offer care for all cases that have been clinically assigned as moderate
2. These should either be a full hospital or a separate block in a hospital with preferably separate entry/exit/zoning.
3. These hospitals would have beds with assured Oxygen support.
3. Dedicated COVID Hospital (DCH):
1. Shall offer comprehensive care primarily for those who have been clinically assigned as severe.
2. Should either be a full hospital or a separate block in a hospital with preferably separate entry\exit.
3. Fully equipped ICUs, Ventilators and beds with assured Oxygen support.
As of now, 4421 confirmed cases and 117 deaths have been reported. 326 persons have been cured/discharged after recovery.
For all authentic & updated information on COVID-19 related technical issues, guidelines & advisories please regularly visit: https://www.mohfw.gov.in/.