Prime Minister's Office
English rendering of PM’s interaction with farmers at South India Natural Farming Summit 2025 in Coimbatore
20 NOV 2025 12:59PM by PIB Delhi
Farmer: Vanakkam!
Prime Minister: Namaskar! Are all these people into natural farming?
Farmer: Yes, sir.
Farmer: This is solar-dried banana.
Prime Minister: After harvesting the bananas…
Farmer: Yes, sir.
Prime Minister: And what do you do with the waste?
Farmer: All these are banana value-added products, and this is waste… Sir, this is from banana waste; this is from banana value addition, sir.
Prime Minister: And does your product get sold online across Bharat?
Farmer: Yes, sir
Farmer: Actually, we are representing the whole of Tamil Nadu here, sir. All the Farmer Producer Companies, and even individual farmers are also part of this, sir.
Prime Minister: Okay.
Farmer: We do everything: online sales, exports, and we also sell in the entire local market of India, including supermarkets, sir.
Prime Minister: How many people work together in one FPO?
Farmer: A thousand.
Prime Minister: One thousand?
Farmer: Yes, sir.
Prime Minister: Oh. And in one entire area, do you grow only bananas, or do you mix different things?
Farmer: In different areas, there are different exclusive crops, sir. Right now, we also have GI products.
Prime Minister: Okay, you have that too.
Farmer: There are four varieties of teas. Everyone knows black tea. And this is from that… (not clear). We call it white tea. And this is oolong. This is 40% fermented tea, oolong tea and green tea.
Prime Minister: These days, white tea has a big market.
Farmer: Yes, yes sir.
Farmer: Brinjal — all in natural farming.
Prime Minister: This season, are mangoes available…?
Farmer: Yes, mangoes, yes sir…
Farmer: Off-season mangoes…
Prime Minister: These days, does this have a big market?
Farmer: Moringa.
Prime Minister: Moringa!
Farmer: Yes, sir.
Prime Minister: And what do you do with the moringa leaves?
Farmer: We make moringa leaf powder and export it, sir.
Prime Minister: The powder is very…
Farmer: In demand.
Prime Minister: Very high demand.
Farmer: Yes, sir.
Prime Minister: Mainly which countries buy it?
Farmer: America, African countries, and Japan are major markets. We also get good demand from Southeast Asia…
Farmer: Actually, these are all GI products. We have displayed 25 GI products from Tamil Nadu here. Kumbakonam betel leaf, Madurai jasmine, and this one is also from Madurai, sir. And like this, all these items here…
Prime Minister: Where is the market for this?
Farmer: All over India, sir. And in Tamil Nadu, they use it in each and every function…
Prime Minister: Do people in my Kashi take it or not? Do they offer Banarasi paan to you?
Farmer: Yes, sir.
Farmer: This is the Palani Muruga…
Farmer: Less… There are 100-plus products, sir. From our side, starting with honey…
Prime Minister: And its market?
Farmer: Very large, sir. The demand is very high. For honey, we have a global market.
Farmer: We have nearly a thousand-plus paddy varieties in traditional varieties alone… equal to millets in terms of value, sir…
Prime Minister: In paddy, what Tamil Nadu has achieved…
Farmer: Yes, sir.
Prime Minister: The world has still not been able to match it.
Farmer: That’s true, sir.
Prime Minister: Yes.
Farmer: Sir, in this we export paddy, rice, and all the value-added products made from it. All of that has been displayed here now.
Prime Minister: Do the young generation of farmers come for training?
Farmer: Yes, sir. Now the number is very high.
Prime Minister: They must ask questions. They may not understand at first. A person with a PhD doing this work! And when they see the benefits, what do you explain to them?
Farmer: Earlier, people used to look at them as if they were crazy. But now they earn 2 lakh rupees a month. They earn more than a Collector, sir. That’s why people now consider them an inspiration.
Prime Minister: So now all the Collectors will come (to farming).
Farmer: We trained 7,000 farmers on our farm. It’s a model farm recognized under the natural farming scheme (TNAU). And 3,000 college students have also been trained.
Prime Minister: You get a market for your products?
Farmer: We directly market and export to other countries. Then we do value addition to the products — oil, hair oil, copra, soap.
Prime Minister: Who will buy your hair oil?
Prime Minister: And when I was in Gujarat, I had developed a concept called the cattle hostel.
Farmer: Yes.
Prime Minister: All the village cattle should be kept in the cattle hostel.
Farmer: Yes.
Prime Minister: Then the village stays clean, and you just need one doctor and four–five people for management. It is maintained very well.
Farmer: All this… we do mass production and give it to the nearby farmers…
Prime Minister: You give it to the farmers.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କୋଏମ୍ବାଟୁରରେ ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ 2025 ମସିହାରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାବ ବିନିମୟ
20 NOV 2025 12:59PM by PIB Bhubaneswar
ଚାଷୀ: ନମସ୍କାର!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ନମସ୍କାର! ଏହି ସମସ୍ତ ଲୋକ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିରେ ଅଛନ୍ତି କି?
କୃଷକ: ଆଜ୍ଞା, ସାର୍।
ଚାଷୀ: ଏହା ହେଉଛି ସୌରଶକ୍ତିରେ ଶୁଖିଲା କଦଳୀ....।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଯାହା କଦଳୀ ଅମଳ ପରେ....।
ଚାଷୀ: ଆଜ୍ଞା, ସାର୍ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଏହା ଯେଉଁ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁଗୁଡିକୁ ତାହାର, ତାକୁ କ 'ଣ କରିବେ ?
ଚାଷୀ: ଏସବୁ କଦଳୀ ମୂଲ୍ୟଯୁକ୍ତ ଉତ୍ପାଦ,ଏବଂ ଏହା ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ। ସାର୍, ଏହା କଦଳୀ ଅପଚୟରୁ; ଏହା କଦଳୀ ମୂଲ୍ୟଯୁକ୍ତରୁ ଆସିଛି ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଉତ୍ପାଦ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ଅନଲାଇନରେ ବିକ୍ରି ହେଉଛି କି?
ଚାଷୀ: ଆଜ୍ଞା, ସାର୍
କୃଷକ: ବାସ୍ତବରେ, ଆମେ ଏଠାରେ ସମଗ୍ର ତାମିଲନାଡ଼ୁର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛୁ, ସାର୍। ସମସ୍ତ କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ କମ୍ପାନୀ, ଏପରିକି ବ୍ୟକ୍ତିଗତ କୃଷକମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଅଂଶବିଶେଷ ଅଛନ୍ତି ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଠିକ୍ ଅଛି।
କୃଷକ: ଆମେ ସବୁକିଛି କରୁ: ସେସବୁ ଆମେମାନେ ଅନଲାଇନରେ ବିକ୍ରି କରିଥାଉ, ରପ୍ତାନୀମଧ୍ୟ କରୁଛୁ, ଏବଂ ଆମେ ଭାରତର ସମସ୍ତ ସ୍ଥାନୀୟ ବଜାରରେ ମଧ୍ୟ ବିକ୍ରି କରୁଛୁ, ସୁପରମାର୍କେଟ ମଧ୍ୟ କରୁଛୁ ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଗୋଟିଏ ଏଫ୍. ପି. ଓ. ରେ କେତେ ଜଣ ଲୋକ ଏକାଠି କାମ କରନ୍ତି?
କୃଷକ: ଏକ ହଜାର।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଏକ ହଜାର?
କୃଷକ: ଆଜ୍ଞା, ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଓଃ ଆଉ ଗୋଟିଏ ପୁରା ଅଞ୍ଚଳରେ,କଦଳୀ ଚାଷ କରନ୍ତି, ଅନ୍ୟ ଚାଷ ମଧ୍ୟ, ଅଲଗା-ଅଲଗା ଜିନିଷ ?
କୃଷକ: ସାର୍, ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଫସଲ ରହିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମ ପାଖରେ ଜିଆଇ ଉତ୍ପାଦ ମଧ୍ୟ ରହିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆଚ୍ଛା ତା’ ହେଲେ, ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ତାହା ମଧ୍ୟ ଅଛି।
କୃଷକ: ଚା 'ଚାରି ପ୍ରକାରର ହୋଇଥାଏ। କଳା ଚା 'ବିଷୟରେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି। ଏବଂ ଏହା ସେଥିରୁ ଆସିଛି। (ସ୍ପଷ୍ଟ ହେଉ ନାହିଁ) ଆମେ ଏହାକୁ ଧଳା ଚା 'ବୋଲି କହିଥାଉ। ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି ଓଓଲୋଙ୍ଗ। ଏହା ହେଉଛି 40 ପ୍ରତିଶତ କିଣ୍ବିତ ଚା "ଉଲୋଙ୍ଗ ଚା" ଏବଂ ଗ୍ରୀନ ଟି "।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆଜିକାଲି ଧଳା ଚା 'ର ଏକ ବଡ଼ ବଜାର ରହିଛି।
କୃଷକ: ଆଜ୍ଞା,, ଆଜ୍ଞା, ସାର୍।
ଚାଷୀ: ବାଇଗଣ-ସବୁକିଛି ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷରେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଚଳିତ ଋତୁରେ ଆମ୍ବ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି କି?
ଚାଷୀ: ଆଜ୍ଞା, ଆମ୍ବ, ଆଜ୍ଞା ସାର୍।
ଚାଷୀ: ଅଣ ମୌସୁମୀ ଆମ୍ବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆଜିକାଲି, ଏହାର ଏକ ବଡ଼ ବଜାର ଅଛି କି?
ଚାଷୀ: ମୋରିଙ୍ଗା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ମୋରିଙ୍ଗା!
କୃଷକ: ଆଜ୍ଞା, ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ନାହିଁ ଆପଣ ମୋରିଙ୍ଗା ପତ୍ର କ 'ଣ କରନ୍ତି?
ଚାଷୀ: ସାର୍, ଆମେ ମୋରିଙ୍ଗା ପତ୍ର ପାଉଡର ତିଆରି କରି ରପ୍ତାନୀ କରୁଛୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ପାଉଡର ବହୁତ ଆଜିକାଲି।
ଚାଷୀ: ଚାହିଦା ରହିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ବହୁତ ଚାହିଦା ରହିଛି।
କୃଷକ: ଆଜ୍ଞା, ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ମୁଖ୍ୟତଃ: କେଉଁ ଦେଶ ଏହାକୁ କିଣୁଛନ୍ତି?
କୃଷକ: ଆମେରିକା, ଆଫ୍ରିକୀୟ ଦେଶ ଏବଂ ଜାପାନ ବହୁତ ଭାବରେ, ଆମକୁ ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ ଏସିଆରୁ ମଧ୍ୟ ଭଲ ଚାହିଦା ମିଳିଥାଏ........
କୃଷକ: ବାସ୍ତବରେ, ଏସବୁ ହେଉଛି ଜିଆଇ ଉତ୍ପାଦ, ଆମେ ଏଠାରେ ତାମିଲନାଡ଼ୁର 25ଟି ଜିଆଇ ଉତ୍ପାଦ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛୁ। କୁମ୍ଭକୋଣମର ପାନ ପତ୍ର, ମଦୁରାଇର ଚମେଲୀ, ଏବଂ ଏହା ମଧ୍ୟ ମଦୁରାଇରୁ ଆସିଛି, ସାର୍। ଏବଂ ଏହାର ଅର୍ଥ, ଏହି ସମସ୍ତ ଜିନିଷ ଏଠାରେ ମିଳିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଏଥିପାଇଁ ବଜାର କେଉଁଠି ଅଛି?
କୃଷକ: ସମଗ୍ର ଭାରତ ବର୍ଷରେ, ସାର୍। ଏବଂ ତାମିଲନାଡ଼ୁରେ, ସେମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିଥାନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ମୋର କାଶୀର ଲୋକମାନେ ଏହାକୁ ନିଅନ୍ତି କି ନାହିଁ? ବନାରସୀ ପାନ ଖୁଆଇଥାନ୍ତି ।
କୃଷକ: ଆଜ୍ଞା, ସାର୍।
ଚାଷୀ: ଏ ହେଉଛି ପଲନୀ ମୁର୍ଗା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: କେତେ ଉତ୍ପାଦନ ବଢିଛି ?
ଚାଷୀ: କମ୍। 100ରୁ ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦ ଅଛି, ସାର୍। ଆମେ ମାନେ, ଆମ ତରଫରୁ, ଏବେ ମହୁରୁ ....
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଏବଂ ଏହାର ବଜାର?
କୃଷକ: ବହୁତ ଅଧିକ ଅଛି ସାର୍। ଏହାର ଚାହିଦା ବହୁତ ଅଧିକ। ମହୁ ପାଇଁ ଆମ ପାଖରେ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବଜାର ରହିଛି।
ଚାଷୀ: ଆମ ପାଖରେ କେବଳ ପାରମ୍ପରିକ କିସମର ପାଖାପାଖି ଏକ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଧାନ କିସମ ରହିଛି। ମୂଲ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏହା ବାଜରା ସହିତ ସମାନ। ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଧାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ତାମିଲନାଡ଼ୁ ଯାହା ହାସଲ କରିଛି।
କୃଷକ: ଆଜ୍ଞା, ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ବିଶ୍ୱ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହାର ସମକକ୍ଷ ହୋଇପାରିନାହିଁ।
କୃଷକ: ଏହା ସତ, ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ହଁ।
କୃଷକ: ସାର୍, ଏଥିରେ ଆମେ ଧାନ, ଚାଉଳ ଏବଂ ସେଥିରୁ ତିଆରି ସମସ୍ତ ମୂଲ୍ୟଯୁକ୍ତ ଉତ୍ପାଦ ରପ୍ତାନୀ କରୁ। ସେ ସବୁ ଏବେ ଏଠାରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: କୃଷକମାନଙ୍କର ଯୁବପିଢ଼ି ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଆସନ୍ତି କି?
କୃଷକ: ଆଜ୍ଞା, ସାର୍। ଏବେ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ବହୁତ ଅଧିକ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ସେମାନେ ନିଶ୍ଚୟ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରୁଥିବେ, ପ୍ରଥମେ ସେମାନେ ହୁଏତ କିଛି ବୁଝିପାରନ୍ତି ନାହିଁ। ପିଏଚଡି କରିଥିବା ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି! ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ଏହାର ଲାଭ ଦେଖନ୍ତି, ଆପଣ ସେମାନଙ୍କୁ କ ‘ଣ ବୁଝାନ୍ତି?
କୃଷକ: ପୂର୍ବରୁ ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ପାଗଳ ଭଳି ଦେଖୁଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଏବେ ସେମାନେ ମାସକୁ 2 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରୁଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଜଣେ କଲେକ୍ଟରଙ୍କ ଠାରୁ ଅଧିକ ରୋଜଗାର କରନ୍ତି, ସାର୍। ସେଥିପାଇଁ ଲୋକମାନେ ଏବେ ସେମାନଙ୍କୁ ଏକ ପ୍ରେରଣା ଭାବେ ବିବେଚନା କରୁଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ତେବେ ଏବେ ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲାପାଳ ଆସିବେ।
କୃଷକ: ଆମେ ଆମ କ୍ଷେତରେ 7,000 କୃଷକଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦେଇଛୁ। ଏହା ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ଯୋଜନା (ଟି. ଏନ୍ଏ ୟୁ.) ଅଧୀନରେ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ଏକ ମଡେଲ ଫାର୍ମ। ଏବଂ 3000 କଲେଜ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ତାଲିମ ଦିଆଯାଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆପଣ ନିଜ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ବଜାର ପାଇଛନ୍ତି କି?
କୃଷକ: ଆମେ ସିଧାସଳଖ ବଜାରକରଣ କରୁ, ଅନ୍ୟ ଦେଶଗୁଡିକୁ ରପ୍ତାନୀ କରୁ। ତା 'ପରେ ଆମେ ଉତ୍ପାଦର ମୂଲ୍ୟ ଯୁକ୍ତ ଯୁକ୍ତ କରୁ। ତୈଳ, କେଶ ତେଲ, କୋପ୍ରା, ସାବୁନ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆପଣଙ୍କ କେଶ ତେଲ କିଏ କିଣିବ?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଗୁଜରାଟରେ ଥିଲି, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଗୋ-ଛାତ୍ରାବାସର ନାମକ ଏକ ଧାରଣା ବିକଶିତ କରିଥିଲି।
ଚାଷୀ: ଆଜ୍ଞା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଗାଁର ସମସ୍ତ ଗାଈକୁ ଗୋଶାଳାରେ ରଖିବା ଭାଇ।
ଚାଷୀ: ଆଜ୍ଞା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ତେବେ ଗାଁ ସଫା ରହିବ, ଏବଂ ଜଣେ ଡାକ୍ତର ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ଚାରି-ପାଞ୍ଚ ଜଣ ଲୋକ ଆବଶ୍ୟକ। ଏହାକୁ ଖୁବ ଭଲ ଭାବେ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ହୋଇଥାଏ।
କୃଷକ: ଏମାନେ ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ଅଛନ୍ତି, ଆମେ ବ୍ୟାପକ ଉତ୍ପାଦନ କରି ଆଖପାଖରେ ଥିବା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଦେଇଥାଉ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆପଣମାନେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଦିଅନ୍ତି।