প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধানমন্ত্রীনা তমিল নাদুগী কোইম্বাতোরদা পাংথোকখিবা সাউথ ইন্দিয়া নেচরেল ফার্মিং সবমিৎ 2025 দা লৌমীশিংগা ৱারী-ৱাতাই শান্নবখিবগী ৱারোল
20 NOV 2025 12:59PM by PIB Imphal
লৌমী – ৱনক্কম!
প্রধানমন্ত্রী – খুরুমজরি। ময়াম পুম্নমক অসি নেচরেল ফার্মিং তৌবা ঙাক্তনিকো?
লৌমী – হোই সর।
লৌমী – মসি সোলরদা কংহনবা লফোইনি
প্রধানমন্ত্রী – লফোই অদু হেক্তোক্লবা মতুংদা ....
লৌমী – হোই সর।
প্রধানমন্ত্রী – মদুগী লেমখাক অদুনা করি তৌনবগদোইনো?
লৌমী – মসি পুম্নমক অসি বনানা ভেল্যু এদেদ প্রদকশিং ঙাক্তনি....সর, মসি লফোইগী লেমখাকশিংদগী ঙাক্তনি, মসি বনানা ভেল্যু এদিসন্দগীনি সর। প্রধানমন্ত্রী – অদুগা হিন্দুস্তানগী মফম খুদিংদা অদোমগী পোৎ অসি ওনলাইইন্দা থাদোকপ্রা?
লৌমী – হোই সর।
লৌমী – মসি তশেংনা তমিলনাদু পুম্নমক্কী মহুৎ শিন্দুনা থোকচরক্লিবনি সর, ফার্ম প্রদ্যুসর কম্পনীগী অমদি হায়বদি ইন্দিবিজুএল হায়বদি মখোয়সু মসিগা লোয়ননা চৎলি সর।
প্রধানমন্ত্রী – ফৈ-ফৈ।
লৌমী –মদুগীশিং অদু ওনলাইন্দসু তৌই, এক্সপোর্তসু তৌই, অদুগা ভারতকী লোকেল মর্কেত্তা সেল তৌই, সুপর মার্কেৎ করি-করাদা সেল তৌই সর।
প্রধানমন্ত্রী – মী কয়া অমুক্তদা এফ.পি.ও. দা থবক তৌবগে?
লৌমী – লিশিং
প্রধানমন্ত্রী – লিশিং অমা।
লৌমী – হোই সর।
প্রধানমন্ত্রী – ও-ও। অদুগা এরিয়া পুম্বদা লফোইখক্তা তৌব্রা নত্রগা তোঙান-তোঙানবা পোৎশিং য়ানশিন্নব্রা?
লৌমী – তোঙান-তোঙানবা এরিয়াদা তোঙান-তোঙানবা এক্সক্লুসিব ওইনা তৌই সর, হৌজিক জি.আই. প্রোজেক্তনি ঐখোয়গীদা লৈজরিসে।
প্রধানমন্ত্রী – ও-ও, মসিসুরা।
লৌমী – চামনাগী মখল মরী লৈ। মসি পুম্নমকসি ব্লেক তীনি হায়বসি ময়াম্না লোয়না খংনরবনি। অদুগা মসি মদুদগীনি(খরা ময়েক শেংদে) মসিনা হ্বাইত তী কৌই। অদুগা মসিনা উলুংনি। মসি This 40% ফর্মেন্তেদ তৌরবা চা মনা অসি উলোং অমসুং গ্রীন তীনি।
প্রধানমন্ত্রী – হৌজিক্কান অসি হ্বাইত তীগী মার্কেৎ ময়াম অমসু লৈরে।
লৌমী – য়া, হোই সর ।
লৌমী – খামেনগী থাওগী নেচরেল ফার্মিং।
প্রধানমন্ত্রী – সিজন অসি হৈনৌ য়াম্না ফংইকো.... ?
লৌমী – য়া, হৈনৌ, য়েস সর.....
লৌমী – মতম নত্রবসু পানবা হৈনৌশিং….
প্রধানমন্ত্রী – হৌজিক্কান মসিগী মার্কেৎ য়াম্না লৈরে?
লৌমী – মোরিঙ্গা,
প্রধানমন্ত্রী – মোরিঙ্গা।
লৌমী – হোই সর ।
প্রধানমন্ত্রী – নত্তে, মোরিঙ্গাগী মনাশিংদুনা করি তৌনবগে?
লৌমী – মোরিঙ্গাগী মনাশিংগী পাওদর অদু এক্সপোর্তসু তৌই সর।
প্রধানমন্ত্রী – পাওদর অসি হৌজিক্কান য়াম্না....
লৌমী – দিমান্দ লৈ।
প্রধানমন্ত্রী – দিমান্দ য়াম্না লৈ।
লৌমী – হোই সর ।
প্রধানমন্ত্রী – মরুওইনা করম্বা লৈবাক্না লৌনবগে?
লৌমী – অমেরিক, অফ্রীকন লৈবাক অমসুং জাপান্না হেন্না তৌই, অমদি সাউথ এসিদগী ওইবসে ফৈ.........
লৌমী –তশেংনা মসি পুল্লপ জি.আই. প্রোজেক্তঙাক্তনি, তমিলনাদুদগী হৌজিক জি.আই. প্রোজেক্ত 25 মসিদা লৈরি। কুম্ভকোনমগী বীতেল অদুগা মদুরায়গী মল্লী অমসুং মসি মদুরায়গীনি সর, অদুগা মসিনা হায়বদি অসিগুম্বসি মফমসিদা লোয়নমক হায়বদি.......
প্রধানমন্ত্রী – মার্কেৎ কদাইদা লৈগে?
লৌমী – ভারত পু্ম্বদা লৈ সর, অদুগা তমিলনাদুদা ফঙ্কসন খুদিংদা মখোয়না মসি লোয়না শিজিন্নৈ...
প্রধানমন্ত্রী – ঐহাক্কী কাশীগী মীশিংনা লৌনব্রা? বনারসকী ক্বা পীজব্রা।
লৌমী – হোই সর।
লৌমী – মসিগী পলনীগী য়েন......
প্রধানমন্ত্রী – পিরদক্সন অসি কয়া য়ীম্নী হেনগৎপগে?
লৌমী – য়ামদে, 100 প্লস প্রোজেক্তনি সর, ঐখোয়, ঐখোয় পুম্নমক্কী মায়কৈদগী হৌজিক খোইহীদগী....
প্রধানমন্ত্রী – মসিগী মার্কেৎ?
লৌমী – য়াম্না য়াম্মী সর, দিমান্দসু য়াম্মী, মসি মালেম পুম্বগী ঐখোয় পুম্বগী মার্কেৎনি সর
লৌমী – ঐখোয়গীদা হৌজিক ফৌগী মখল অসি হান্নগী মমাংঙৈগী ওইবা খক্তদা মখল লিশিং হেন্না লৈ.....চনানগা মান্ননা পুম্নমক, ভেল্যুগুম্না অদোম্না খংবিরি সর....
প্রধানমন্ত্রী – ফৌ দদি তমিলনাদুনা তৌরম্বা অদুরা,
লৌমী – মানি সর।
প্রধানমন্ত্রী – হৌজিকফাওবা মালেম্না তৌবা ঙম্নদ্রি।
লৌমী – অচুম্বনি সর।
প্রধানমন্ত্রী – হোই।
লৌমী – সর মসিদা ফৌ অমসুং চেংগী ভেল্যু এদেদ পুম্নমক হায়বদি ঐখোয়না এক্সপোর্ত তৌই, মদুগীশিং অদু হৌজিক সিদা দিসপ্লে তৌরি সর।
প্রধানমন্ত্রী – অনৌবা মীরোলগী লৌমীনা ত্রেনিংগীদমক্তা লাক্নব্রে?
লৌমী – হোই সর। হৌজিক য়াম্না লাকই ।
প্রধানমন্ত্রী – মীনা হংনরমগনি, মখোয় খংবা ঙম্নরম্মোই, পি.ঐচ.দি. তৌরবা মীসিনা মসিদা করি তৌরিবনো অদুগা মদুদা করি কান্নবা ফংগনি খল্লিবাজাৎনো হায়বদা অদোম্না করি হায়রগা ভাব তাহনবগে?
লৌমী – হান্নদি মখোয়বু অঙাওবগুম খন্নরম্মী অদুবু হৌজিক্তি থা অমদা কলেক্তরদগী হেন্না লুপা লাখ 2 ফংলে সর। মরম অসিনা ময়াম্না মখোয়সিবু ইন্সপিরেসন ওইনা লৌনরে।
প্রধানমন্ত্রী – অদুদি কলেক্তরশিংদু লোইনা লাক্লগনি।
লৌমী – ঐখোনা ঐখোয়গী ফার্মদা লৌমী 7,000 ত্রেন তৌরি। মসি নেচরেল ফার্মিং স্কীম (তি.এন.এ.য়ু.)না রিকগনাইজ তৌরবা মোদেল ফার্ম অমনি অমসুং কোলেগী মহৈরোয় 3,000 ত্রেন তৌখ্রে।
প্রধানমন্ত্রী – অদেম্না মার্কেৎ অমা ফংলবদি?
লৌমী – ঐখোয়না লৈবাকশিংদা হকথেংননা এক্সপোর্ত তৌই। অদুদগী প্রদকশিং অদু ভেল্যু এদেদ তৌই। থাও, কোক্তৈ থাও, কোপ্রা, সাপোন।
প্রধানমন্ত্রী – অদোমগী কোক্তৈ থাও অদু কনানা লৈগদোইনো?
প্রধানমন্ত্রী – অদুগা ঐহাক্না গুজরাত্তা লৈরিঙৈদা ঐহাক্না কেত্তল হোস্তেলগী কেম্পস অমা শেমগৎখি।
লৌমী - হোই।
প্রধানমন্ত্রী – খুঙ্গংগী কেত্তলপুম্বা হোস্তেলদা থম্বিয়ু ইনাও
লৌমী – হোই।
প্রধানমন্ত্রী – অদু ওইরবদি খুঙ্গংসু লু-নাল্লগনি অদুগা দোক্তর অমগী মথৌ তাবা, দোক্তর মরী-মঙাগী মথৌ তাবা অদু য়াম্না নিংথিনা মেন্তেন তৌবা য়াই।
লৌমী – মসি পুম্নমক অসি মাস প্রদক্সন তৌদুনা নাকল য়েৎ-ওইদা লৈরিবা ফার্মিং অদু লৌমীশিংদা পী....
প্রধানমন্ত্রী – অদোম্না অতৈ লৌমীশিংদা পী।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s interaction with farmers at South India Natural Farming Summit 2025 in Coimbatore
20 NOV 2025 12:59PM by PIB Delhi
Farmer: Vanakkam!
Prime Minister: Namaskar! Are all these people into natural farming?
Farmer: Yes, sir.
Farmer: This is solar-dried banana.
Prime Minister: After harvesting the bananas…
Farmer: Yes, sir.
Prime Minister: And what do you do with the waste?
Farmer: All these are banana value-added products, and this is waste… Sir, this is from banana waste; this is from banana value addition, sir.
Prime Minister: And does your product get sold online across Bharat?
Farmer: Yes, sir
Farmer: Actually, we are representing the whole of Tamil Nadu here, sir. All the Farmer Producer Companies, and even individual farmers are also part of this, sir.
Prime Minister: Okay.
Farmer: We do everything: online sales, exports, and we also sell in the entire local market of India, including supermarkets, sir.
Prime Minister: How many people work together in one FPO?
Farmer: A thousand.
Prime Minister: One thousand?
Farmer: Yes, sir.
Prime Minister: Oh. And in one entire area, do you grow only bananas, or do you mix different things?
Farmer: In different areas, there are different exclusive crops, sir. Right now, we also have GI products.
Prime Minister: Okay, you have that too.
Farmer: There are four varieties of teas. Everyone knows black tea. And this is from that… (not clear). We call it white tea. And this is oolong. This is 40% fermented tea, oolong tea and green tea.
Prime Minister: These days, white tea has a big market.
Farmer: Yes, yes sir.
Farmer: Brinjal — all in natural farming.
Prime Minister: This season, are mangoes available…?
Farmer: Yes, mangoes, yes sir…
Farmer: Off-season mangoes…
Prime Minister: These days, does this have a big market?
Farmer: Moringa.
Prime Minister: Moringa!
Farmer: Yes, sir.
Prime Minister: And what do you do with the moringa leaves?
Farmer: We make moringa leaf powder and export it, sir.
Prime Minister: The powder is very…
Farmer: In demand.
Prime Minister: Very high demand.
Farmer: Yes, sir.
Prime Minister: Mainly which countries buy it?
Farmer: America, African countries, and Japan are major markets. We also get good demand from Southeast Asia…
Farmer: Actually, these are all GI products. We have displayed 25 GI products from Tamil Nadu here. Kumbakonam betel leaf, Madurai jasmine, and this one is also from Madurai, sir. And like this, all these items here…
Prime Minister: Where is the market for this?
Farmer: All over India, sir. And in Tamil Nadu, they use it in each and every function…
Prime Minister: Do people in my Kashi take it or not? Do they offer Banarasi paan to you?
Farmer: Yes, sir.
Farmer: This is the Palani Muruga…
Farmer: Less… There are 100-plus products, sir. From our side, starting with honey…
Prime Minister: And its market?
Farmer: Very large, sir. The demand is very high. For honey, we have a global market.
Farmer: We have nearly a thousand-plus paddy varieties in traditional varieties alone… equal to millets in terms of value, sir…
Prime Minister: In paddy, what Tamil Nadu has achieved…
Farmer: Yes, sir.
Prime Minister: The world has still not been able to match it.
Farmer: That’s true, sir.
Prime Minister: Yes.
Farmer: Sir, in this we export paddy, rice, and all the value-added products made from it. All of that has been displayed here now.
Prime Minister: Do the young generation of farmers come for training?
Farmer: Yes, sir. Now the number is very high.
Prime Minister: They must ask questions. They may not understand at first. A person with a PhD doing this work! And when they see the benefits, what do you explain to them?
Farmer: Earlier, people used to look at them as if they were crazy. But now they earn 2 lakh rupees a month. They earn more than a Collector, sir. That’s why people now consider them an inspiration.
Prime Minister: So now all the Collectors will come (to farming).
Farmer: We trained 7,000 farmers on our farm. It’s a model farm recognized under the natural farming scheme (TNAU). And 3,000 college students have also been trained.
Prime Minister: You get a market for your products?
Farmer: We directly market and export to other countries. Then we do value addition to the products — oil, hair oil, copra, soap.
Prime Minister: Who will buy your hair oil?
Prime Minister: And when I was in Gujarat, I had developed a concept called the cattle hostel.
Farmer: Yes.
Prime Minister: All the village cattle should be kept in the cattle hostel.
Farmer: Yes.
Prime Minister: Then the village stays clean, and you just need one doctor and four–five people for management. It is maintained very well.
Farmer: All this… we do mass production and give it to the nearby farmers…
Prime Minister: You give it to the farmers.