প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
কইম্বাটুৰত আয়োজিত দক্ষিণ ভাৰত প্ৰাকৃতিক কৃষি সন্মিলন, ২০২৫-ত কৃষকসকলৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বাৰ্তালাপৰ পূৰ্ণপাঠ
20 NOV 2025 12:59PM by PIB Guwahati
কৃষক - নমস্কাৰ!
প্ৰধানমন্ত্ৰী - নমস্কাৰ, এয়া সকলো প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ নে?
কৃষক - হয় ছাৰ
কৃষক - এয়া ৰ'দত শুকুওৱা কল...
প্ৰধানমন্ত্ৰী - হয় কল পকাৰ পিছত
কৃষক - হয় ছাৰ
প্ৰধানমন্ত্ৰী - হয় ভাল হৈছে, ইয়াৰে কি কৰিব?
কৃষক -এই সকলোবোৰ কলৰ মূল্য সংযোজিত সামগ্ৰী আৰু এয়া আৱৰ্জনা। মহাশয়, এয়া কলৰ আৱৰ্জনাৰ পৰা তৈয়াৰ কৰা হৈছে আৰু এয়া কলৰ মূল্য সংযোজনৰ পৰা।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - আপোনাৰ এই সামগ্ৰীসমূহ সমগ্ৰ ভাৰতত অনলাইনত উপলব্ধ হৈছে নে?
কৃষক - হয় ছাৰ
কৃষক - আচলতে আমি ইয়াত সমগ্ৰ তামিলনাডুৰ উপস্থাপন কৰিছো ছাৰ। সমগ্ৰ কৃষক উৎপাদক কোম্পানী আৰু ব্যক্তিগত, এয়াও তাৰ সৈতে আছে ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - হয়
কৃষক - আমি সেই সকলোবোৰ অনলাইনতো কৰো। ৰপ্তানিও কৰা হৈছে আৰু ভাৰতৰ সকলো স্থানীয় বজাৰতে বিক্ৰী কৰা হৈছে, ছাৰ, ছুপাৰ মাৰ্কেট আদিতো বিক্ৰী হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - প্ৰতিটো এফপিঅ’-ত কিমানজনে একেলগে কাম কৰে?
কৃষক - হাজাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - এক হাজাৰ।
কৃষক - হয় ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - হয় আৰু গোটেই অঞ্চলতে। কল সেই মিক্সটো, বেলেগ কথা?
কৃষক - ভিন্ন ক্ষেত্ৰত বিভিন্ন এক্সক্লুছিভ আছে ছাৰ। আৰু জিআই সামগ্ৰীও আমাৰ সৈতে আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - হয়, সেয়াও আছে।
কৃষক - চাৰি প্ৰকাৰৰ চাহ আছে। আমি সকলোৱে ক'লা চাহৰ বিষয়ে জানো। আৰু, এইটো তেনে। আমি ইয়াক বগা চাহ বুলি কওঁ। আৰু, এইটো ওলং। এইটো চাহৰ ৪০ শতাংশ হৈছে ওলং চাহ আৰু সেউজীয়া চাহ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - আজিকালি বগা চাহৰ এখন বিশাল বজাৰ আছে।
কৃষক - হয়, হয় ছাৰ
কৃষক - বেঙেনা এয়াও প্ৰাকৃতিক কৃষিকাৰ্য
প্ৰধানমন্ত্ৰী - এই ঋতুতো আম পোৱা যায়...?
কৃষক - হয়, আম, হয় মহাশয়।
কৃষক - অফ চিজন আম
প্ৰধানমন্ত্ৰী - এতিয়াও ইয়াৰ ডাঙৰ বজাৰ আছে?
কৃষক - চজিনা,
প্ৰধানমন্ত্ৰী - চজিনা
কৃষক - হয় ছাৰ
প্ৰধানমন্ত্ৰী - চজিনাৰ পাতবোৰেৰে কি কৰা হৈছে?
কৃষক চজিনাপাতক পাউডাৰ কৰি ৰপ্তানি কৰা হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - আজিকালি ইয়াৰ পাউডাৰৰ
কৃষক - চাহিদা বাঢ়িছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - বহুত চাহিদা হৈছে।
কৃষক - হয় ছাৰ
প্ৰধানমন্ত্ৰী - আপোনালোকে এয়া মূলতঃ কোন দেশলৈ প্ৰেৰণ কৰে?
কৃষক - আমেৰিকা , আফ্ৰিকান দেশ আৰু জাপান হৈছে প্ৰধান আৰু হৈছে দক্ষিণ পূব এছিয়া।
কৃষক - আচলতে এইটো এটা সম্পূৰ্ণ জি আই প্ৰডাক্ট। এয়া মাত্ৰ তামিলনাডুৰ ২৫ জিআই প্ৰডাক্ট ইয়াত আছে। কুম্ভকোণমৰ পান আৰু মাদুৰাইৰ মাল্লী।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - ইয়াৰ বজাৰখন ক'ত আছে?
কৃষক - সমগ্ৰ ভাৰততে আছে ছাৰ, আৰু তমিলানাডুতো প্ৰতিটো পৰ্বতে তেওঁলোকে ইয়াক ব্যৱহাৰ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - বাৰাণসীও পানৰ উৎস নেকি?
কৃষক - হয় ছাৰ
কৃষক - এয়া পলানী চিকেন...
প্ৰধানমন্ত্ৰী - কিমান উৎপাদন বৃদ্ধি পাইছে?
কৃষক - কম; ই এটা প্লাছ প্ৰডাক্ট ছাৰ, আমি মাত্ৰ মৌৰ পৰা...
প্ৰধানমন্ত্ৰী - ইয়াৰ বজাৰ?
কৃষক - বহুত বেছি ছাৰ, চাহিদাও বৃদ্ধি পাইছে, মৌ সমগ্ৰ বিশ্বৰ বজাৰত উপনীত হৈছে।
কৃষক - আমাৰ কেৱল পৰম্পৰাগত প্ৰকাৰত প্ৰায় হাজাৰতকৈ অধিক ধানৰ প্ৰকাৰ আছে। বাজৰাৰ সৈতে সমান, আপুনি ইয়াৰ মূল্য জানে ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - ধান আগতে তামিলনাডুৱে যি কৰে তাকেই কৰিছিলো,
কৃষক - হয় ছাৰ
প্ৰধানমন্ত্ৰী - এতিয়ালৈকে বিশ্বৰ কোনেও এনে কৰিব পৰা নাই।
কৃষক - হয় ছাৰ
প্ৰধানমন্ত্ৰী - হয়।
কৃষক - ছাৰ, ইয়াত আমি ধান আৰু চাউল তথা সকলো মূল্য সংযোজিত সামগ্ৰী ৰপ্তানি কৰো। ইয়াত সম্পূৰ্ণ প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - যুৱ প্ৰজন্মৰ কৃষকসকল, তেওঁলোকো প্ৰশিক্ষণ গ্ৰহণৰ বাবে আহে নে?
কৃষক - হয় ছাৰ। এতিয়াও বহুত আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - প্ৰশ্ন সুধিব? তেওঁলোকে হয়তো বুজি নাপাব যে তেনে ব্যক্তিৰ পিএইচডি আছে। তেওঁ কি কৰি আছে আৰু তাৰ লাভ নিশ্চয় তেওঁ দেখিছে। গতিকে আপুনি কি ক'ব?
কৃষক- আগতে মই তেওঁলোকক দেখি আচৰিত হৈছিলো। আৰু এতিয়া এমাহৰ পাছত তেওঁলোকে... লাখ-লাখ টকা উপাৰ্জন কৰিছে, তেওঁলোকে কালেক্টৰতকৈ বেছি উপাৰ্জন কৰে, গতিকে বহুতে তেওঁলোকক প্ৰেৰণা বুলি গণ্য কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - তেন্তে এতিয়া সকলো কালেক্টৰ আহিব।
কৃষক - আমি আমাৰ ফাৰ্মত ৭,০০০ কৃষকক প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰিছিলো। এয়া প্ৰাকৃতিক কৃষি আঁচনি (TNAU) ৰ দ্বাৰা স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত এক আদৰ্শ ফাৰ্ম। লগতে মহাবিদ্যালয়ৰ ৩,০০০ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - আপোনালোকে বজাৰ লাভ কৰিছে নে?
কৃষক - আমি প্ৰত্যক্ষভাৱে বজাৰ লাভ কৰিছো, আমি দেশসমূহলৈ ৰপ্তানি কৰোঁ। তাৰ পিছত আমি সামগ্ৰীৰ মূল্য সংযোজন কৰোঁ। তেল, হেয়াৰ অইল, নাৰিকল, চাবোন।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - আপোনাৰ হেয়াৰ অইল কোনে ক্ৰয় কৰিব?
প্ৰধানমন্ত্ৰী - মই গুজৰাটত থাকোতে, তেতিয়া মই কেটেল হোষ্টেলৰ এটা ধাৰণা বিকশিত কৰিছিলো।
কৃষক - হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - গাঁৱৰ সকলো গৰু হোষ্টেলত ৰখা হৈছিল তেতিয়া।
কৃষক - হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - ইয়াৰ ফলত গাঁওখন পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্ন হৈ থাকিছিল আৰু এজন চিকিৎসকৰ প্ৰয়োজন হৈছিল, চাৰি-পাঁচজন এৰেঞ্জাৰৰ প্ৰয়োজন হৈছিল, ইয়াৰ ৰক্ষণাবেক্ষণ অতি সুন্দৰ হৈ পৰিছিল।
কৃষক - এনে ব্যৱস্থাই জীৱামৃতৰ উৎপাদন বৃদ্ধি কৰে, তাৰ পিছত ইয়াক ওচৰৰ কৃষকসকলক যোগান ধৰা হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী - খেতিয়কসকলক দিব লাগে।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s interaction with farmers at South India Natural Farming Summit 2025 in Coimbatore
20 NOV 2025 12:59PM by PIB Delhi
Farmer: Vanakkam!
Prime Minister: Namaskar! Are all these people into natural farming?
Farmer: Yes, sir.
Farmer: This is solar-dried banana.
Prime Minister: After harvesting the bananas…
Farmer: Yes, sir.
Prime Minister: And what do you do with the waste?
Farmer: All these are banana value-added products, and this is waste… Sir, this is from banana waste; this is from banana value addition, sir.
Prime Minister: And does your product get sold online across Bharat?
Farmer: Yes, sir
Farmer: Actually, we are representing the whole of Tamil Nadu here, sir. All the Farmer Producer Companies, and even individual farmers are also part of this, sir.
Prime Minister: Okay.
Farmer: We do everything: online sales, exports, and we also sell in the entire local market of India, including supermarkets, sir.
Prime Minister: How many people work together in one FPO?
Farmer: A thousand.
Prime Minister: One thousand?
Farmer: Yes, sir.
Prime Minister: Oh. And in one entire area, do you grow only bananas, or do you mix different things?
Farmer: In different areas, there are different exclusive crops, sir. Right now, we also have GI products.
Prime Minister: Okay, you have that too.
Farmer: There are four varieties of teas. Everyone knows black tea. And this is from that… (not clear). We call it white tea. And this is oolong. This is 40% fermented tea, oolong tea and green tea.
Prime Minister: These days, white tea has a big market.
Farmer: Yes, yes sir.
Farmer: Brinjal — all in natural farming.
Prime Minister: This season, are mangoes available…?
Farmer: Yes, mangoes, yes sir…
Farmer: Off-season mangoes…
Prime Minister: These days, does this have a big market?
Farmer: Moringa.
Prime Minister: Moringa!
Farmer: Yes, sir.
Prime Minister: And what do you do with the moringa leaves?
Farmer: We make moringa leaf powder and export it, sir.
Prime Minister: The powder is very…
Farmer: In demand.
Prime Minister: Very high demand.
Farmer: Yes, sir.
Prime Minister: Mainly which countries buy it?
Farmer: America, African countries, and Japan are major markets. We also get good demand from Southeast Asia…
Farmer: Actually, these are all GI products. We have displayed 25 GI products from Tamil Nadu here. Kumbakonam betel leaf, Madurai jasmine, and this one is also from Madurai, sir. And like this, all these items here…
Prime Minister: Where is the market for this?
Farmer: All over India, sir. And in Tamil Nadu, they use it in each and every function…
Prime Minister: Do people in my Kashi take it or not? Do they offer Banarasi paan to you?
Farmer: Yes, sir.
Farmer: This is the Palani Muruga…
Farmer: Less… There are 100-plus products, sir. From our side, starting with honey…
Prime Minister: And its market?
Farmer: Very large, sir. The demand is very high. For honey, we have a global market.
Farmer: We have nearly a thousand-plus paddy varieties in traditional varieties alone… equal to millets in terms of value, sir…
Prime Minister: In paddy, what Tamil Nadu has achieved…
Farmer: Yes, sir.
Prime Minister: The world has still not been able to match it.
Farmer: That’s true, sir.
Prime Minister: Yes.
Farmer: Sir, in this we export paddy, rice, and all the value-added products made from it. All of that has been displayed here now.
Prime Minister: Do the young generation of farmers come for training?
Farmer: Yes, sir. Now the number is very high.
Prime Minister: They must ask questions. They may not understand at first. A person with a PhD doing this work! And when they see the benefits, what do you explain to them?
Farmer: Earlier, people used to look at them as if they were crazy. But now they earn 2 lakh rupees a month. They earn more than a Collector, sir. That’s why people now consider them an inspiration.
Prime Minister: So now all the Collectors will come (to farming).
Farmer: We trained 7,000 farmers on our farm. It’s a model farm recognized under the natural farming scheme (TNAU). And 3,000 college students have also been trained.
Prime Minister: You get a market for your products?
Farmer: We directly market and export to other countries. Then we do value addition to the products — oil, hair oil, copra, soap.
Prime Minister: Who will buy your hair oil?
Prime Minister: And when I was in Gujarat, I had developed a concept called the cattle hostel.
Farmer: Yes.
Prime Minister: All the village cattle should be kept in the cattle hostel.
Farmer: Yes.
Prime Minister: Then the village stays clean, and you just need one doctor and four–five people for management. It is maintained very well.
Farmer: All this… we do mass production and give it to the nearby farmers…
Prime Minister: You give it to the farmers.