Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone, inaugurates development works worth around Rs 6,500 crore in Darrang, Assam
India is now the fastest-growing country in the world and Assam has emerged as one of the fastest-growing states in the nation as well: PM
Today, the entire nation is moving forward in unity to build a developed India; especially for our young citizens, a developed India is both a dream and a resolve, the North East has a significant role to play in fulfilling this resolve: PM
Twenty-five years of the 21st century have passed and the next chapter of this century belongs to the East and the North East: PM
Rapid development in any region requires robust connectivity, that is why our government has placed strong emphasis on enhancing connectivity in the North East: PM
We have expanded the network of AIIMS and medical colleges to every corner of the country, In Assam specifically, dedicated cancer hospitals have also been established: PM
There are conspiracies underway to alter the demographics of border regions through infiltration and this poses a serious threat to national security, therefore, a nationwide Demography Mission is now being launched: PM
14 SEP 2025 1:57PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone, inaugurated development works worth around Rs 6,500 crore in Darrang, Assam today. Addressing the gathering on the occasion, the Prime Minister extended heartfelt greetings and congratulations to the people of Darrang and to all the citizens of Assam on this historic day of Assam’s development journey.
The Prime Minister stated that following the success of Operation Sindoor, he visited Assam for the first time yesterday. He attributed the operation’s resounding success to the blessings of Maa Kamakhya and expressed a profound sense of spiritual fulfillment upon setting foot on her sacred land. He also extended greetings to the people on the occasion of Janmasthami being celebrated at Assam. Reiterating his words from ramparts of Red Fort, Shri Modi said that he had presented the idea of ‘Sudarshana-Chakra’ in India’s security strategy. Shri Modi highlighted Mangaldoi as a place where the confluence of culture, historical pride, and hope for the future come together. He noted that this region stands as a central symbol of Assam’s identity. On this land filled with inspiration and valor, the Prime Minister said he felt blessed to have the opportunity to meet and interact with the people.
Recalling that just a few days ago, the nation celebrated the birth anniversary of Bharat Ratna and legendary voice Bhupen Hazarika, Shri Modi shared that he had the opportunity to participate in a grand event held in his honour yesterday. He stated that the dreams envisioned by such great sons of Assam and by our ancestors are now being pursued with full sincerity by their governments at Union and State.
The Prime Minister emphasized that the preservation and promotion of Assam’s cultural heritage, along with its rapid development, have remained key priorities of their governments at Union and State. He remarked that through the joint efforts of the government and the people of Assam, the state is now making a remarkable impact both nationally and globally.
“India is currently the fastest-growing country in the world, and Assam has emerged as one of the fastest-growing states in the nation”, exclaimed the Prime Minister. He recalled that there was a time when Assam lagged behind in development and struggled to keep pace with the rest of the country. However, today, Assam is advancing with a growth rate of nearly 13 percent. Shri Modi described this as a major achievement and credited the success to the hard work of the people of Assam and the joint efforts of the Union & State governments. He expressed happiness that the people of Assam continue to strengthen this partnership. He noted that this is why Chief Minister Himanta Biswa Sarma and his team consistently receive overwhelming public support in every election. The Prime Minister further highlighted that even in the recent panchayat elections, Assam delivered a historic victory and extended its blessings.
Emphasising that their government is working with the vision of making Assam a growth engine of India’s development, the Prime Minister remarked that today’s programme is a part of this very commitment. “Just a short while ago, development projects worth approximately ₹6,500 crore were inaugurated from this very stage,” he said. Shri Modi highlighted that their Union & State governments are developing Assam as one of the most connected states and as a leading healthcare hub. “These projects will further strengthen our resolve,” he added. Shri Modi extended his heartiest congratulations to all of them for the Darrang Medical College and Hospital, the highway, and the ring road.
“Entire nation is moving forward in unity to build a developed India; for the youth, a developed India is not just a dream but also a resolve and the significant role of the North East in fulfilling this national resolve”, highlighted the PM. He pointed out that after Independence, major cities, large economies, and industrial hubs developed primarily in western and southern India, while a vast region and population in eastern India remained behind in the race for development. Shri Modi affirmed that their government is now working to change this situation. “With twenty-five years of the 21st century already passed, the next phase of this century belongs to the East and the North East”, declared Shri Modi, asserting that the time has come for Assam and the North East to lead India's growth story.
“Rapid connectivity is essential for the swift development of any region, that is why our government has placed strong focus on enhancing connectivity in the North East”, exclaimed Shri Modi. He highlighted improvements in physical connectivity through road, rail, and air infrastructure, as well as digital connectivity via 5G internet and broadband. These advancements, he noted, have brought greater convenience to the people, made life easier, and facilitated business operations. The Prime Minister added that improved connectivity has made travel more accessible, expanded tourism, and created new employment and livelihood opportunities for the youth of the region.
Underlining that Assam has greatly benefited from the nationwide connectivity campaign, Shri Modi cited a specific example, pointing out that despite six decades of opposition rule in Delhi and decades of governance in Assam, only three bridges were constructed over the Brahmaputra River in 60–65 years. He contrasted this with their government’s performance, noting that within just one decade, six major bridges have been built. He announced the foundation stone laying of the Kurua–Narengi bridge, which will significantly reduce the travel time between Guwahati and Darrang to just a few minutes. The Prime Minister highlighted that this bridge will save both time and money for the common people, make transportation more affordable, reduce travel time, and ease traffic congestion.
Stating that the new ring road will bring significant benefits to the people, the Prime Minister noted that once completed, vehicles heading towards Upper Assam will no longer need to enter the city, easing urban traffic congestion. He highlighted that the ring road will connect five national highways, two state highways, one airport, three railway stations, and one inland water terminal. This will mark the creation of Assam’s first seamless multi-modal connectivity network. Shri Modi affirmed that this is the kind of development being delivered by their governments at Union & State.
Emphasising that the government is preparing the nation not just for today’s needs but for the requirements of the next 25 to 50 years, the Prime Minister recalled his announcement from the Red Fort regarding next-generation reforms in GST and shared the good news that these reforms are now being implemented. He announced that starting nine days from today, on the occasion of Navratri, GST rates will be significantly reduced. Shri Modi highlighted that this move will benefit every household in Assam, making many everyday items more affordable. He informed that the tax on cement has been reduced, which will lower the cost for those building homes. Expensive medicines for serious illnesses like cancer will become cheaper, and insurance premiums will also reduce. He added that those planning to buy new motorcycles or cars will find them more affordable. The Prime Minister noted that motor companies have already begun advertising these benefits. He emphasized that mothers and sisters, youth, farmers, and shopkeepers—all sections of society—will gain from this decision. He added that this reform will add to the festive cheer of the people.
Urging citizens to keep one important message in mind during the festive season, the Prime Minister emphasized the need to choose indigenous products, stating that people should buy Made in India items, gift Made in India products, and ensure that shopkeepers also promote and sell Made in India goods. He called upon everyone to be vocal for local, asserting that every effort in this direction will strengthen the nation.
Highlighting that in recent years, significant progress has been made in the healthcare sector, the Prime Minister noted that earlier, hospitals were concentrated in major cities, and seeking treatment there was often expensive. To address this, the government expanded the network of AIIMS and medical colleges to every corner of the country. In Assam specifically, dedicated cancer hospitals have been established. Shri Modi stated that over the past 11 years, the number of medical colleges in India has doubled—matching the total built in the 60–65 years since Independence. He pointed out that in Assam, there were only six medical colleges before 2014, and with the completion of the Darrang Medical College, the state will now have 24. The PM emphasized that the establishment of medical colleges not only improves healthcare infrastructure but also provides more opportunities for youth to become doctors. Due to the earlier shortage of medical seats, many aspiring doctors were unable to pursue their careers. Over the last 11 years, the number of medical seats in the country has more than doubled. The Prime Minister also announced a new target: in the next four to five years, the government aims to add one lakh new medical seats.
Describing Assam as a land of patriots, emphasizing its significant role in defending the nation from foreign invaders and in the sacrifices made during the freedom struggle, the Prime Minister recalled the historic peasant satyagraha of Patharughat, noting its proximity to the present gathering and its enduring legacy. Standing on this sacred land of martyrs, Shri Modi stated that it is necessary to expose another act of opposition. He alleged that the opposition, for its political interests, aligns itself with individuals and ideologies that are anti-India. Referring to Operation Sindoor, he claimed that even during this mission, such tendencies were evident. He remarked that when opposition dispensation was in power, the country suffered from widespread terrorism while the opposition party remained silent. In contrast, he stated that today, under the current government, the Indian Army conducts operations like Sindoor, eliminating terror masterminds across Pakistan. He criticised the opposition for siding with Pakistan’s army instead of India’s, and of promoting the agenda of those who shelter terrorists. He asserted that Pakistan’s falsehoods become the opposition's narrative, and urged the public to remain vigilant against the opposition parties.
Prime Minister stated that for opposition, the interests of its vote bank have always taken precedence over national interest. He alleged that the opposition has now become a major protector of anti-national elements and infiltrators. He claimed that during its tenure in power, the opposition actively encouraged infiltration and now seeks to permanently settle infiltrators in India. Shri Modi recalled that Mangaldoi once witnessed a major movement to protect Assam’s identity and resist illegal infiltration. However, he asserted that the previous opposition-led government punished the people for this resistance and retaliated by allowing illegal encroachments on land. He accused the opposition of enabling encroachments on places of faith and on lands belonging to farmers and tribal communities.
The Prime Minister stated that after the formation of their alliance government, these conditions are being reversed. He highlighted that under the leadership of Chief Minister Himanta Biswa Sarma, lakhs of bighas of land have been freed from infiltrators in Assam, including significant recoveries in Darrang district. Shri Modi mentioned that the Gorukhuti area, once under the control of infiltrators during the opposition’s rule, has now been reclaimed. The reclaimed land is now home to the Gorukhuti Agricultural Project, where local youth are working as ‘Krishi Sainiks’ and cultivating crops such as mustard, maize, urad, sesame, and pumpkin. The Prime Minister further added that the land once occupied by infiltrators has now become a new hub of agricultural development in Assam.
Affirming that their government will not allow infiltrators to seize control over the nation’s resources and assets, the Prime Minister stated that the rights of India’s farmers, youth, and tribal communities will not be compromised under any circumstances. He expressed concern over the atrocities committed by infiltrators against mothers, sisters, and daughters, declaring that such acts will not be tolerated. Shri Modi warned of ongoing conspiracies to alter the demographic composition of border regions through infiltration, describing it as a grave threat to national security. In response, he announced the launch of a nationwide Demography Mission. He reiterated their commitment to protecting the country from infiltrators and ensuring their complete removal from Indian soil.
Emphasising the collective responsibility to preserve Assam’s rich heritage and accelerate its development, the Prime Minister stated that to achieve this, coordinated efforts are essential. He concluded by reiterating the vision of transforming Assam and the North East into a driving force of a developed India.
Chief Minister of Assam, Shri Himanta Biswa Sarma, Union Minister, Shri Sarbananda Sonowal were present among other dignitaries at the event.
Background
In Darrang, Prime Minister laid the foundation stone of multiple projects. The projects include Darrang Medical College & Hospital and GNM School and B.Sc. Nursing College, strengthening medical education and healthcare delivery in the region; Guwahati Ring Road Project that will enhance urban mobility, decongest traffic, and improve connectivity in and around the capital city; and Kuruwa–Narengi Bridge over River Brahmaputra improving connectivity and promoting socio-economic development in the region.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অসামগী দারংদা লুপা করোর ৬,৫০০ রোমগী চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে, শঙ্গাখ্রে
হৌজিক মালেমদা ভারত খ্বাইদগী য়াংনা চাউখৎলিবা লৈবাক অমনি অমসুং লৈবাক অসিগী ওইনা য়াংনা চাউখৎলক্লিবা রাজ্যশিংগী মনুংদা অসাম য়াওরে: প্রধান মন্ত্রী
ঙসি, বিকসিত ভারত অমা শেমগৎনবগীদমক লৈবাক শীনবা থুংনা অমতা ওইনা মাঙলোমদা চঙশিল্লি; মরুওইনা ঐখোয়গী নহারোলশিংগীদমক, চাউখৎলবা ভারত অমা ওইহনবা হায়বসি মঙলান অমা অমসুং ৱাশক অমা অনিমক্নি, মসিগী ৱাশক অসি ঙাক্নবা অৱাং-নোংপোক্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি: প্রধান মন্ত্রী
২১ শুবা চহিচাগী চহি ২৫ হৌখ্রে অমসুং চহিচা অসিগী মথংগী পন্দুব নোংপোক অমসুং অৱাং-নোংপোক্কীনি: প্রধান মন্ত্রী
লমদম অমদা য়াংনা চাউখৎনবা অফবা লম্বী-থোঙ দরকার ওই, মরম অদুনা অৱাং-নোংপোক্কী চৎথোক-চৎশিন ফগৎহন্নবা ঐখোয়গী সরকারনা অকনবা থবক পায়খৎলিবনি: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়গী লৈবাক্কী মফম খুদিংমক্ত এ.আই.আই.এম.এসগী নেতৱার্ক অমসুং মেদিকেল কোলেজশিং মশিং হেনগৎহল্লে, মরুওইনা অসামদা, অখন্নবা কেন্সর হোস্পিতালশিংসু লিংখৎলে: প্রধান মন্ত্রী
নারোন্দা চঙলক্তুনা ঙমখৈগী লমদমশিংদা ফুরুপ অমগী মীওই মশিং হেনগৎহন্নবা লৌতুনবা অমা লৈখি অমসুং মসিনা লৈবাক্কী সেকুরিতিদা অচৌবা শিংনবা অমা ওইখি, মরম অদুনা, হৌজিক ল
14 SEP 2025 1:57PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অসামগী দারংদা লুপা করোর ৬,৫০০ রোমগী চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে, শঙ্গাখ্রে। থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, অসামগী চাউখৎপগী খোঙচত্ত পুৱারি ওইরবা নুমিৎ অসিদা অসামগী মীয়াম অমসুং দারংগী মীয়ামদা প্রধান মন্ত্রীনা য়াইফ পাউজেল পীখি অমসুং থাগৎপা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ওপরেসন সিন্দুর মাইপাক্লবা মতুংদা অহানবা ওইনা ঙরাং মহাক অসামদা লাকপনি। মা কমাখ্যাগী থৌজালশিংদগী ওপরেসন অসি মাইপাকপনি অমসুং ইমাগী শেংলবা লমদম অসিদা লাকপদা থৱায় অসি অপেনবা ফাওই। অসামদা জন্মষ্টামি থৌরম পাংথোকপদা মহাক্না মীয়ামদা য়াইফ পাউজেল পীখি। লাল কিলাদগী মহাক্না ৱা ঙাংখিবা অদু অমুক হন্না পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী সেকুরিতিগী লাল্লোংদা মহাক্না ‘সুদর্শন-চক্র’গী ৱাখল্লোন হৌদোক্লে। মঙ্গলদোই অসি নাৎ, পুৱারিগী চাউথোকচবা অমসুং তুংগী থাজবগী ইতিনফমনি। লমদম অসি অসামগী শক্তমগী মরুওইবা খুদম অমনি। ইথিল অমসুং থৌনা থল্লিবা লমদম অসিদা মীয়ামগা উনবা অমসুং ৱারি শানবগী খুদোংচাবা ফংবদা মহাক অপেনবা ফাওই।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নুমিৎ খরগী মমাঙদা, লৈবাক অসিনা ভারত রত্ন অমসুং শক্নাইরবা শৈশকপা ভুপেন হজারিকাগী মপোক কুমওন পাংথোকখ্রে। মহাক ইকায়খুম্নবা উৎপা ওইনা ঙরাং পাংথোকপা অচৌবা থৌরম অমা শরুক য়ানবগী খুদোংচাবা ফংখ্রে। অসামগী মহাকগুম্বা শক্নাইরবা মপারিশিং অমসুং ঐখোয়গী ইপা-ইপুশিংগী মঙলানশিং কেন্দ্র অমসুং রাজ্যদা লৈরিবা মখোয়গী সরকারশিংনা পুকচেল শেংনা থবক তৌদুনা মঙফাওনহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অসামগী নাৎ অমসুং চৎনবীশিং ঙাক-শেনবা অমসুং য়োকখৎপা অমসুং রাজ্য অসি য়াংনা চাউখৎহনবা হায়বসি কেন্দ্র অমসুং রাজ্যদা লৈরিবা মখোয়গী সরকারশিংগী মরুওইবনি। সরকার অমসুং অসামগী মীয়ামগী অপুনবা থবকশিংনা, রাজ্য অসি হৌজিক জাতি অমসুং মালেমগী থাক্ত শিংথানিঙাই ওইরবা মমি অমা তারে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌজিক মালেমদা ভারত খ্বাইদগী য়াংনা চাউখৎলিবা লৈবাক অমনি অমসুং লৈবাক অসিগী ওইনা য়াংনা চাউখৎলক্লিবা রাজ্যশিংগী মনুংদা অসাম য়াওরে। চাউখৎপগী মতাংদা অসাম মনিংদা লৈহৌবা অমসুং লৈবাক অসিগী অতৈ মফমশিংগা চৎমিন্নবা হোৎনবদা খুদোংচাদবা থেংনবা মতম অমা লৈরমখি। অদুবু ঙসিদি অসাম চাউখৎপগী চাং চাদা ১৩ গা লোয়ননা মাঙলোমদা চঙশিল্লি। মসি অচৌবা মাইপাকপা অমনি অমসুং মাইপাকপা অসি অসামগী মীয়াম অমসুং কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংগী অপুনবা থবকশিংনা ওইহনবনি। মসিগী মরী অসি অসামগী মীয়াম্না মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহনবদা হরাওই। মরম অদুনা চীফ মিনিষ্টর হিমান্ত বিশ্বা শর্মা অমসুং মহাক্কী কাংবু মীখল খুদিংমক্ত মীয়াম্না শৌগৎলিবনি। হন্দক পাংথোকখিবা পঞ্চয়ত মীখলশিংদা, অসাম পুৱারি ওইনা মাইপাকখি অমসুং মীয়ামগী থৌজালশিং ফংখি।
অসামনা ভারত চাউখৎনবগী ইঞ্জিন অমা ওইহন্নবা পান্দম অমগা লোয়ননা মখোয়গী সরকারনা থবক পায়খৎলিবা অদু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিগী থৌরম অসি পীরিবা থাজবা অসিগী শরুক অমনি। ঙাইহাক্কী মমাঙদা, ফম্বাক অসিদগী চাউরাক্না লুপা করোর ৬,৫০০ রোমগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজকশিং শঙ্গাখ্রে। কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা অসাম লম্বী-থোঙ খ্বাইদগী ফবা রাজ্য অমা ওইনা অমসুং মাংজিল থাবা অনা-লায়য়েংগী মফম অমা ওইনা শেমগৎলে। প্রোজেকশিং অসিনা মখা তানা ঐখোয়গী ৱাশক মপুংফাহনগনি। দারং মেদিকেল কোলেজ অমসুং হোস্পিতাল, হায়ৱে অমসুং রিং রোদকীদমক প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা থাগৎপা অমসুং হরাওবা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি, বিকসিত ভারত অমা শেমগৎনবগীদমক লৈবাক শীনবা থুংনা অমতা ওইনা মাঙলোমদা চঙশিল্লি; নহারোলশিংগীদমক, বিকসিত ভারত অমা শেমগৎপা হায়বসি মঙলান অমা খক নত্তে, ৱাশক অমসুনি অমসুং মসিগী ৱাশক অসি ঙাক্নবা অৱাং-নোংপোক্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি। নিংতম্বা ফংলবা মতুংদা অচৌবা সহরশিং, অচৌবা ইকোনোমিশিং, অমসুং উদ্যোগকী মফমশিং মরুওইনা নোংচুপ অমসুং খা ভারতকী মফমশিংদা শেমগৎখি, অদুগা নোংপোক ভারতকী পাক-চাউরবা মফম অমসুং মীওইশিং চাউখৎপগী লমজেলদা মনিংদা লৈহৌখি। ফিবম অসি অহোংবা পুরক্নবা হৌজিক মখোয়গী সরকারনা থবক পায়খৎলি। ২১ শুবা চহিচাগী চহি ২৫ হৌখ্রে অমসুং চহিচা অসিগী মথংগী পন্দুব নোংপোক অমসুং অৱাং-নোংপোক্কীনি। ভারত চাউখৎপগী ৱারিদা মাঙজিল থানবা অসাম অমসুং অৱাং-নোংপোক্কী মতম লাক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লমদম অমদা য়াংনা চাউখৎনবা অফবা লম্বী-থোঙ দরকার ওই, মরম অদুনা অৱাং-নোংপোক্কী চৎথোক-চৎশিন ফগৎহন্নবা ঐখোয়গী সরকারনা অকনবা থবক পায়খৎলিবনি। লম্বী, রেল অমসুং এয়র ইনফ্রাষ্ট্রকচরগী খুৎথাংদা চৎথোক-চৎশিন ফগৎহল্লে অমসুং ৫-জি ইন্তরনেত অমসুং ব্রোদবেন্দগী খুৎথাংদা দিজিতেলগী শম্নবা ফগৎহল্লে। চাউখৎলক্লিবশিং অসিনা, মীয়ামদা হেন্না খুদোংচাহল্লে, হিংবদা লাইহল্লে অমসুং ললোন-ইতিক্কী থবকশিং নুংঙাইহল্লে। লম্বী-থোঙ ফগৎলকপা অসিনা চৎথোক-চৎশিন হেন্না নুংঙাইরে, তুরিজম চাউখৎলে অমসুং লমদম অসিগী নহারোলশিংগী অনৌবা থবক অমসুং হিংনবগী খুদোংচাবশিং পীরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক শীনবা থুংনা পায়খৎলিবা কন্নেক্তিবিতি কেম্পেনগী কান্নবা অসামনা চাউনা ফংলে। দিল্লিদা ওপোজিসন্না চহি ৬০ অমসুং অসামদা চহি কয়া সরকার পায়রম্লবসু, চহি ৬০-৬৫ দা ব্রাহ্মপুত্র মথক্ত শুপ্নগী থোঙ অহুম খক শারমখি। মখোয়গী সরকারনা চহি ১০ গী মনুংদা অচৌবা থোঙ তরুক শাখি। কুরুয়া-নারেঙ্গি থোঙ শানবা উরেপ-উয়ুং তম্লে অমসুং মসিনা গুৱাহাতিদ অমসুং দারংগী মরক্ত মিনিত খরগী মনুংদা চৎথোক-চৎশিন তৌবা য়ারগনি। থোঙ অসিনা মীচম মীয়ামগী মতম অমসুং শেন কল্লগনি অমসুং চৎথোক-চৎশিনগী ভারা হেন্না হোংলগনি, মতম হন্থরগনি অমসুং মী চিনবা ফরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অনৌবা রিং রোদনা মীয়ামদা কান্নবা পীরগনি। মসি শেমগৎপা হেক লোইবদা, অপ্পর অসাম তম্না লাকপা গারিশিং মখা তানা সহর চঙবা দরকার ওইররোই, সহরদা মী চিনবা হন্থহল্লগনি। রিং রোদ অসিনা নেসনেল হায়ৱে মঙা, ষ্টেৎ হায়ৱে অনি, এয়রপোর্ত অমা, রেলৱে ষ্টেসন অনি অমসুং ইনলেন্দ ৱাতর তর্মিনেল অমা শম্নহনগনি। মসিনা অসামগী অহানবা সিমলেস মল্তি-মোদাল কন্নেক্তিবিতি নেতৱার্ক ওইরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিনা নুমিৎ খরগী দরকার ওইবশিংগী থৌরাং তৌবা খক নত্তনা মথং চহি ২৫ দগী চহি ৫০ ফাওবগী দরকার ওইবশিংগী শেম-শারি। মহাক্না লাল কিলাদগী তুংগী মীরোলগী জি.এস.তিগী অহোংবশিং পুরক্নবা লাউথোকখ্রে অমসুং হায়রিবা অহোংবশিং অসি হৌজিক চৎনবা হৌরে। ঙসিদগী নুমিৎ হৌরগা নুমিৎ মাপনগী মতুংদা, নবরাত্রি মনুংদা, জি.এস.তি রেতশিং হন্থরগনি। মসিনা অসামগী ইমুং খুদিংমক কান্নবা ফংলগনি, পোৎ-চৈ খুদিংমক মমল হোংনা ফংলগনি। সিমেন্তগী তেক্স হন্থরে অমসুং মসিনা য়ুম শারিবশিংগী চাদিং হন্থরগনি। কেন্সরগুম্বা অরুবা লায়নাশিংগী মমল তাংবা হিদাকশিং হোংলগনি অমসুং ইন্সুরেন্স প্রেমিয়মশিংগী মমলসু হন্থরগনি। অনৌবা মোতরসাইকলশিং নত্ত্রগা কারশিং লৈনবা থৌরাং তৌরিবশিং মমল হোংনা ফংলগনি। কান্নবশিং অসি মোতর কম্পেনিশিংনা মাঙজৌননা এদভর্তাইজ তৌবা হৌখ্রে। ইমাশিং, ইচলশিং, নহারোলশিং, লৌমীশিং অমসুং দুকান ফম্লিবশিং ৱারেপ অসিগী কান্নবা ফংলগনি। মসিগী অওনবা অসিনা মীয়ামগী কুহ্মৈগী নুংঙাইবা হেনগৎহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কুহ্মৈ লাকপদা মীয়াম্না লৈবাক অসিদা শাজবা পোৎথোকশিং লৈগদবনি, ভারতকী পোৎথোকশিং খুদোলপোৎশিং ওইনা পীগদবনি অমসুং দুকান ফম্লিবশিংনা ভারত্ত শাবা পোৎথোকশিং য়োনগদবনি। মীওই খুদিংমক লমদম অসিগী পোৎথোক শীজিন্নগদবনি অমসুং মাইকৈ অসিদা থাংজিনবা থবক খুদিংমক্না লৈবাক অসি মপাঙ্গল কনখৎহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মমাংঙৈদা হোস্পিতালশিং অচৌবা সহরশিং খক্ত লৈরমখি অমসুং লায়য়েংবদা শেন য়াম্না চঙখি। মসি কোক্নবা, ঐখোয়গী লৈবাক্কী মফম খুদিংমক্ত এ.আই.আই.এম.এসগী নেতৱার্ক অমসুং মেদিকেল কোলেজশিং মশিং হেনগৎহল্লে, মরুওইনা অসামদা, অখন্নবা কেন্সর হোস্পিতালশিংসু লিংখৎলে। হৌখিবা চহি ১১ দা, ভারতকী মেদিকেল কোলেজ মশিং শরুক অনি হেনগৎলে অমসুং নিংতম্বা ফংলবা মতুং চহি ৬০-৬৫ লিংখৎখিবা অদুগা মশিং মান্নরে। ২০১৪ গী মমাঙদা অসামদা মেদিকেল কোলেজ তরুক খক লৈরমখি। দারং মেদিকেল কোজেল শাবা লোইরকপগা, রাজ্য অসিদা হৌজিক কোলেজ ২৪ লৈরগনি। মেদিকেল কোলেজশিং লিংখৎপনা অনা-লায়য়েংগী মচাকশিং ফগৎহনবতা নত্তনা নহারোলশিং দোক্তরশিং ওইরক্নবা খুদোংচাবশিং পীরে। মমাঙদা মেদিকেল সিতশিং লৈতদবদগী, দোক্তর ওইনিংবা কয়া ওইবা ঙমখিদে। হৌখিবা চহি ১১ অসিদা, লৈবাক অসিদা মেদিকেল সিত মশিং শরুক অনি হেনগৎলে। মথং চহি ৫ দা সরকারনা অনৌবা মেদিকেল সিত লাখ ১ হাপচিন্নবা পান্দম থম্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অসাম লৈবাকনিংবা মীওইশিংগী লমদম অমনি অমসুং মপান লৈবাক্কী মীওইশিংনা লান্দারকপদা লৈবাক অসি ঙাকথোক্নবা অসামগী অথৌবশিংনা মরুওইবা থৌদাং লৌখি অমসুং নিংতম লালহৌ মনুংদা থৱায় কৎখি। পাথারুঘাতকী পুৱারি ওইরবা লৌমীশিংগী সত্যগ্রহগী মফম অদু ঙসি মীয়াম পুল্লিবা মফম অসিদগী য়াম্না নক্লে। থৱায় কৎখ্রবা অথৌবশিংগী শেংলবা মফম অসিদগী ওপোজিসনগী অতোপ্পা থবক অমা ফোঙদোকপা দরকার ওইরে। ওপোজিসনগী পামজবা, মসিগা চৎমিন্নরিবা লনাই মীওইশিং অমসুং ৱাখল্লোনশিং অসি ভারতকী মায়োক্তনি। ওপরেসন সিন্দুরগী মতমদা ফাওবা অসিগুম্বা ৱাখল্লোন উবা ফংখি। ওপোজিসন্না সরকার পায়রিঙৈদা লৈবাক অসি তেরোরিজমগী অৱাবা মায়োক্নখি অমসুং ওপোজিন্না তুমিন্না লৈখি। ঙসিদি, সরকার অসিগী মখাদা, ভারতকী লান্মীনা সিন্দুরগুম্বা ওপরেসনশিং পাংথোক্লে,পাকিস্তান লানশিন্দুনা তেরর শৌগৎপশিং মাঙহল্লে। ভারত লান্মীগী মীচঙদা লৈবগী মহুত্ত ওপোজিসন্না পাকিস্তান লান্মীগী মীচঙদা লৈখি অমসুং তেরোরিষ্টশিং চঙজফম পীরিবশিংগী ৱাখল্লোন শৌগৎখি। মীয়াম্না ওপোজিসনদগী মীকুপ-নাহুম শিংনা লৈগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক্কী য়াইফনবা খনবগী মহুত্ত ওপোজিসন্না মসিগী ভোৎ বেঙ্কতা থৱায় য়াওখি। হৌজিক ওপোজিসন্না লৈবাক্কী মায়োক্ত লৈবশিং অমসুং নারোন্দা চঙলকপশিং ঙাক-শেন্দুনা লৈরে। মখোয়না সরকার পায়রিঙৈদা, ওপোজিসন্না নারোন্দা চঙলকপা পুক্নিং থৌগৎখি অমসুং হৌজিক নারোন্দা চঙলকখিবশিং অদু ভারত্ত লেংদনা লৈগে হায়রক্লে। মতম অমদা মঙ্গলদোইদা অসামগী শক্তম ঙাক্নবা অমসুং আইন্না য়াদনা চঙলকপশিং থিংনবা অচৌবা ইহৌ অমা লৈখি। মমাঙগী ওপোজিসন্না লুচিংবা সরকারনা ইহৌ অসিদা শরুক য়াখিবা মীওইশিং চৈরাক পীখি। লৌমীশিং অমসুং ত্রাইবেলশিংগী লাইনিংগী মফমশিং অমসুং লমশিং খোপচিনবা ওপোজিসন্না য়াহনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মখোয়গী সরকার শেম্লবা মতুংদা ফিবম অসি হন্দোক্লে। চীফ মিনিষ্টর হিমান্ত বিশ্বা শর্মাগী লমজিং মখাদা, অসামদা লম বিঘা লাখ কয়া নারোন্দা চঙলকপশিংদগী লৌশিল্লে। ওপোজিসনগী মতমদা নারোন্দা চঙলকপশিংগী মখাদা লৈরম্বা গুরুখুতি হৌজিক অমুক লৌশিল্লে। অমুক লৌশিল্লবা লম অসিদা হৌজিক গুরুখুতি এগ্রিকলচর প্রোজেক পায়খৎলে অমসুং কৃষি সৈনিকশিং ওইনা নহারোলশিং থবক তৌরি অমসুং হঙ্গাম, চুজাক, উরাদ, সিসাম অমসুং মাইরেল থারে। মতম অমদা নারোন্দা চঙলকপশিংগী ওইরম্বা লম হৌজিক অনৌবা লৌউ-শিংউগী মফম অমা ওইরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নারোন্দা চঙলকপা মীওশিংনা ভারতকী লন-থুম লৌশিনবা মখোয়গী সরকারনা য়ারোই। ফিবম অমদা হেক্ত ভারতকী লৌমীশিং, নহারোলশিং অমসুং ত্রাইবেলশিংগী হকশিং শন্তাইনবা তৌরোই। নারোন্দা চঙলক্তুনা ঙমখৈগী লমদমশিংদা ফুরুপ অমগী মীওই মশিং হেনগৎহন্নবা লৌতুনবা অমা লৈখি অমসুং মসিনা লৈবাক্কী সেকুরিতিদা অচৌবা শিংনবা অমা ওইখি, মরম অদুনা, হৌজিক লৈবাক শীনবা থুংনা দেমোগ্রাফিক মিসন হৌদোক্লে। লৈবাক অসি নারোন্দা চঙলকপশিংদগী ঙাক-শেনগনি অমসুং মখোয় ভারতকী লৈহাওদগী মপুংফানা তান্থোক্কনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অসামগী হেরিতেচ ঙাকপা অমসুং রাজ্য অসি য়াংনা চাউখৎহনবা হায়বসি অপুনবা থৌদাং অমনি অমসুং মসি ফংনবা পুন্না থবক তৌমিন্নবা তঙাইফদে। অসাম অমসুং অৱাং-নোংপোক অওনবা পুরকপা অসিনা বিকসিত ভারত অমগী শাফু ওইগনি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা অতোপ্পা শক্নাইরবা মীওইশিংগী মনুংদা অসামগী চীফ মিনিষ্টর শ্রী হিমান্ত বিশ্বা শর্মা, য়ুনিয়ন মিনিষ্টর শ্রী সর্বনন্দ সোনোৱাল য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
দারংদা, প্রধান মন্ত্রীনা প্রোজেক্ত কয়া অমগী উরেপ উয়ুংসু তমখ্রে। প্রোজেক্তশিং অদুদা দারং মেদিকেল কোলেজ অমসুং হোস্পিতাল অমসুং জি.এন.এম. স্কুল অমসুং বি.এস.সি. লমদম অসিদা মেদিকেল এজুকেসন অমসুং হেল্থকেয়র দেলিভরী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা নর্সিং কোলেজ; অর্বান মোবিলিতী হেঙ্গৎহন্নবা, ত্রাফিক হন্থহন্নবা অমসুং কোনুং শহর অমসুং মসিগী অকোইবদা কনেক্তিবিতী ফগৎহন্নবা গুৱাহাতি রিং রোদ প্রোজেক্ত; অমসুং লমদম অসিদা কনেক্তিবিতী ফগৎহন্নবা অমসুং সোসিও-ইকোনোমিক দিবেলপমেন্ত প্রমোৎ তৌনবা ব্রহ্মপুত্র তুরেলগী মথক্তা কুরুৱা-নারেঙ্গি ব্রিজ য়াওখি।