Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone, inaugurates development works worth around Rs 6,500 crore in Darrang, Assam
India is now the fastest-growing country in the world and Assam has emerged as one of the fastest-growing states in the nation as well: PM
Today, the entire nation is moving forward in unity to build a developed India; especially for our young citizens, a developed India is both a dream and a resolve, the North East has a significant role to play in fulfilling this resolve: PM
Twenty-five years of the 21st century have passed and the next chapter of this century belongs to the East and the North East: PM
Rapid development in any region requires robust connectivity, that is why our government has placed strong emphasis on enhancing connectivity in the North East: PM
We have expanded the network of AIIMS and medical colleges to every corner of the country, In Assam specifically, dedicated cancer hospitals have also been established: PM
There are conspiracies underway to alter the demographics of border regions through infiltration and this poses a serious threat to national security, therefore, a nationwide Demography Mission is now being launched: PM
14 SEP 2025 1:57PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone, inaugurated development works worth around Rs 6,500 crore in Darrang, Assam today. Addressing the gathering on the occasion, the Prime Minister extended heartfelt greetings and congratulations to the people of Darrang and to all the citizens of Assam on this historic day of Assam’s development journey.
The Prime Minister stated that following the success of Operation Sindoor, he visited Assam for the first time yesterday. He attributed the operation’s resounding success to the blessings of Maa Kamakhya and expressed a profound sense of spiritual fulfillment upon setting foot on her sacred land. He also extended greetings to the people on the occasion of Janmasthami being celebrated at Assam. Reiterating his words from ramparts of Red Fort, Shri Modi said that he had presented the idea of ‘Sudarshana-Chakra’ in India’s security strategy. Shri Modi highlighted Mangaldoi as a place where the confluence of culture, historical pride, and hope for the future come together. He noted that this region stands as a central symbol of Assam’s identity. On this land filled with inspiration and valor, the Prime Minister said he felt blessed to have the opportunity to meet and interact with the people.
Recalling that just a few days ago, the nation celebrated the birth anniversary of Bharat Ratna and legendary voice Bhupen Hazarika, Shri Modi shared that he had the opportunity to participate in a grand event held in his honour yesterday. He stated that the dreams envisioned by such great sons of Assam and by our ancestors are now being pursued with full sincerity by their governments at Union and State.
The Prime Minister emphasized that the preservation and promotion of Assam’s cultural heritage, along with its rapid development, have remained key priorities of their governments at Union and State. He remarked that through the joint efforts of the government and the people of Assam, the state is now making a remarkable impact both nationally and globally.
“India is currently the fastest-growing country in the world, and Assam has emerged as one of the fastest-growing states in the nation”, exclaimed the Prime Minister. He recalled that there was a time when Assam lagged behind in development and struggled to keep pace with the rest of the country. However, today, Assam is advancing with a growth rate of nearly 13 percent. Shri Modi described this as a major achievement and credited the success to the hard work of the people of Assam and the joint efforts of the Union & State governments. He expressed happiness that the people of Assam continue to strengthen this partnership. He noted that this is why Chief Minister Himanta Biswa Sarma and his team consistently receive overwhelming public support in every election. The Prime Minister further highlighted that even in the recent panchayat elections, Assam delivered a historic victory and extended its blessings.
Emphasising that their government is working with the vision of making Assam a growth engine of India’s development, the Prime Minister remarked that today’s programme is a part of this very commitment. “Just a short while ago, development projects worth approximately ₹6,500 crore were inaugurated from this very stage,” he said. Shri Modi highlighted that their Union & State governments are developing Assam as one of the most connected states and as a leading healthcare hub. “These projects will further strengthen our resolve,” he added. Shri Modi extended his heartiest congratulations to all of them for the Darrang Medical College and Hospital, the highway, and the ring road.
“Entire nation is moving forward in unity to build a developed India; for the youth, a developed India is not just a dream but also a resolve and the significant role of the North East in fulfilling this national resolve”, highlighted the PM. He pointed out that after Independence, major cities, large economies, and industrial hubs developed primarily in western and southern India, while a vast region and population in eastern India remained behind in the race for development. Shri Modi affirmed that their government is now working to change this situation. “With twenty-five years of the 21st century already passed, the next phase of this century belongs to the East and the North East”, declared Shri Modi, asserting that the time has come for Assam and the North East to lead India's growth story.
“Rapid connectivity is essential for the swift development of any region, that is why our government has placed strong focus on enhancing connectivity in the North East”, exclaimed Shri Modi. He highlighted improvements in physical connectivity through road, rail, and air infrastructure, as well as digital connectivity via 5G internet and broadband. These advancements, he noted, have brought greater convenience to the people, made life easier, and facilitated business operations. The Prime Minister added that improved connectivity has made travel more accessible, expanded tourism, and created new employment and livelihood opportunities for the youth of the region.
Underlining that Assam has greatly benefited from the nationwide connectivity campaign, Shri Modi cited a specific example, pointing out that despite six decades of opposition rule in Delhi and decades of governance in Assam, only three bridges were constructed over the Brahmaputra River in 60–65 years. He contrasted this with their government’s performance, noting that within just one decade, six major bridges have been built. He announced the foundation stone laying of the Kurua–Narengi bridge, which will significantly reduce the travel time between Guwahati and Darrang to just a few minutes. The Prime Minister highlighted that this bridge will save both time and money for the common people, make transportation more affordable, reduce travel time, and ease traffic congestion.
Stating that the new ring road will bring significant benefits to the people, the Prime Minister noted that once completed, vehicles heading towards Upper Assam will no longer need to enter the city, easing urban traffic congestion. He highlighted that the ring road will connect five national highways, two state highways, one airport, three railway stations, and one inland water terminal. This will mark the creation of Assam’s first seamless multi-modal connectivity network. Shri Modi affirmed that this is the kind of development being delivered by their governments at Union & State.
Emphasising that the government is preparing the nation not just for today’s needs but for the requirements of the next 25 to 50 years, the Prime Minister recalled his announcement from the Red Fort regarding next-generation reforms in GST and shared the good news that these reforms are now being implemented. He announced that starting nine days from today, on the occasion of Navratri, GST rates will be significantly reduced. Shri Modi highlighted that this move will benefit every household in Assam, making many everyday items more affordable. He informed that the tax on cement has been reduced, which will lower the cost for those building homes. Expensive medicines for serious illnesses like cancer will become cheaper, and insurance premiums will also reduce. He added that those planning to buy new motorcycles or cars will find them more affordable. The Prime Minister noted that motor companies have already begun advertising these benefits. He emphasized that mothers and sisters, youth, farmers, and shopkeepers—all sections of society—will gain from this decision. He added that this reform will add to the festive cheer of the people.
Urging citizens to keep one important message in mind during the festive season, the Prime Minister emphasized the need to choose indigenous products, stating that people should buy Made in India items, gift Made in India products, and ensure that shopkeepers also promote and sell Made in India goods. He called upon everyone to be vocal for local, asserting that every effort in this direction will strengthen the nation.
Highlighting that in recent years, significant progress has been made in the healthcare sector, the Prime Minister noted that earlier, hospitals were concentrated in major cities, and seeking treatment there was often expensive. To address this, the government expanded the network of AIIMS and medical colleges to every corner of the country. In Assam specifically, dedicated cancer hospitals have been established. Shri Modi stated that over the past 11 years, the number of medical colleges in India has doubled—matching the total built in the 60–65 years since Independence. He pointed out that in Assam, there were only six medical colleges before 2014, and with the completion of the Darrang Medical College, the state will now have 24. The PM emphasized that the establishment of medical colleges not only improves healthcare infrastructure but also provides more opportunities for youth to become doctors. Due to the earlier shortage of medical seats, many aspiring doctors were unable to pursue their careers. Over the last 11 years, the number of medical seats in the country has more than doubled. The Prime Minister also announced a new target: in the next four to five years, the government aims to add one lakh new medical seats.
Describing Assam as a land of patriots, emphasizing its significant role in defending the nation from foreign invaders and in the sacrifices made during the freedom struggle, the Prime Minister recalled the historic peasant satyagraha of Patharughat, noting its proximity to the present gathering and its enduring legacy. Standing on this sacred land of martyrs, Shri Modi stated that it is necessary to expose another act of opposition. He alleged that the opposition, for its political interests, aligns itself with individuals and ideologies that are anti-India. Referring to Operation Sindoor, he claimed that even during this mission, such tendencies were evident. He remarked that when opposition dispensation was in power, the country suffered from widespread terrorism while the opposition party remained silent. In contrast, he stated that today, under the current government, the Indian Army conducts operations like Sindoor, eliminating terror masterminds across Pakistan. He criticised the opposition for siding with Pakistan’s army instead of India’s, and of promoting the agenda of those who shelter terrorists. He asserted that Pakistan’s falsehoods become the opposition's narrative, and urged the public to remain vigilant against the opposition parties.
Prime Minister stated that for opposition, the interests of its vote bank have always taken precedence over national interest. He alleged that the opposition has now become a major protector of anti-national elements and infiltrators. He claimed that during its tenure in power, the opposition actively encouraged infiltration and now seeks to permanently settle infiltrators in India. Shri Modi recalled that Mangaldoi once witnessed a major movement to protect Assam’s identity and resist illegal infiltration. However, he asserted that the previous opposition-led government punished the people for this resistance and retaliated by allowing illegal encroachments on land. He accused the opposition of enabling encroachments on places of faith and on lands belonging to farmers and tribal communities.
The Prime Minister stated that after the formation of their alliance government, these conditions are being reversed. He highlighted that under the leadership of Chief Minister Himanta Biswa Sarma, lakhs of bighas of land have been freed from infiltrators in Assam, including significant recoveries in Darrang district. Shri Modi mentioned that the Gorukhuti area, once under the control of infiltrators during the opposition’s rule, has now been reclaimed. The reclaimed land is now home to the Gorukhuti Agricultural Project, where local youth are working as ‘Krishi Sainiks’ and cultivating crops such as mustard, maize, urad, sesame, and pumpkin. The Prime Minister further added that the land once occupied by infiltrators has now become a new hub of agricultural development in Assam.
Affirming that their government will not allow infiltrators to seize control over the nation’s resources and assets, the Prime Minister stated that the rights of India’s farmers, youth, and tribal communities will not be compromised under any circumstances. He expressed concern over the atrocities committed by infiltrators against mothers, sisters, and daughters, declaring that such acts will not be tolerated. Shri Modi warned of ongoing conspiracies to alter the demographic composition of border regions through infiltration, describing it as a grave threat to national security. In response, he announced the launch of a nationwide Demography Mission. He reiterated their commitment to protecting the country from infiltrators and ensuring their complete removal from Indian soil.
Emphasising the collective responsibility to preserve Assam’s rich heritage and accelerate its development, the Prime Minister stated that to achieve this, coordinated efforts are essential. He concluded by reiterating the vision of transforming Assam and the North East into a driving force of a developed India.
Chief Minister of Assam, Shri Himanta Biswa Sarma, Union Minister, Shri Sarbananda Sonowal were present among other dignitaries at the event.
Background
In Darrang, Prime Minister laid the foundation stone of multiple projects. The projects include Darrang Medical College & Hospital and GNM School and B.Sc. Nursing College, strengthening medical education and healthcare delivery in the region; Guwahati Ring Road Project that will enhance urban mobility, decongest traffic, and improve connectivity in and around the capital city; and Kuruwa–Narengi Bridge over River Brahmaputra improving connectivity and promoting socio-economic development in the region.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆସାମର ଦରାଙ୍ଗରେ ପ୍ରାୟ ୬୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
14 SEP 2025 1:57PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ଏବେ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଦେଶ ଏବଂ ଆସାମ ମଧ୍ୟ ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଜି, ସମଗ୍ର ଦେଶ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଏକତ୍ରିତ ଭାବରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି; ବିଶେଷକରି ଆମର ଯୁବ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଏକ ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ଏକ ସଂକଳ୍ପ, ଏହି ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ କରିବାରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ୨୫ ବର୍ଷ ବିତିଗଲାଣି ଏବଂ ଏହି ଶତାବ୍ଦୀର ପରବର୍ତ୍ତୀ ଅଧ୍ୟାୟ ପୂର୍ବ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଯେକୌଣସି ଅଞ୍ଚଳରେ ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଆବଶ୍ୟକ, ତେଣୁ ଆମର ସରକାର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ସଂଯୋଗୀକରଣ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ଏମ୍ସ ଏବଂ ମେଡିକାଲ କଲେଜର ନେଟୱାର୍କ ବିସ୍ତାର କରିଛୁ, ବିଶେଷକରି ଆସାମରେ, କର୍କଟ ହସ୍ପିଟାଲ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଅନୁପ୍ରବେଶ ମାଧ୍ୟମରେ ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳର ଜନସଂଖ୍ୟା ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାର ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ର ଚାଲିଛି ଏବଂ ଏହା ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଏକ ଗମ୍ଭୀର ବିପଦ, ତେଣୁ ଏବେ ଏକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଜନସଂଖ୍ୟା ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଆସାମର ଦରାଙ୍ଗରେ ପ୍ରାୟ ୬୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଜନତାଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆସାମର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାର ଏହି ଐତିହାସିକ ଦିନରେ ଦରାଙ୍ଗର ଜନସାଧାରଣ ଏବଂ ଆସାମର ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଏବଂ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂରର ସଫଳତା ପରେ, ସେ ଗତକାଲି ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆସାମ ଗସ୍ତ କରିଥିଲେ। ସେ ମା କାମାକ୍ଷାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦକୁ ଅପରେସନର ଚମତ୍କାର ସଫଳତାର ଶ୍ରେୟ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କ ପବିତ୍ର ଭୂମିରେ ପାଦ ଦେବା ସମୟରେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସନ୍ତୋଷର ଗଭୀର ଭାବନା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସେ ଆସାମରେ ପାଳିତ ହେଉଥିବା ଜନ୍ମାଷ୍ଟମୀ ଅବସରରେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ। ଲାଲକିଲ୍ଲାର ପ୍ରାଚୀରରୁ ତାଙ୍କ କଥାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ଭାରତର ସୁରକ୍ଷା ରଣନୀତିରେ 'ସୁଦର୍ଶନ-ଚକ୍ର'ର ଧାରଣା ପ୍ରଚଳନ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମଙ୍ଗଳଦୋଇକୁ ଏପରି ଏକ ସ୍ଥାନ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ ସଂସ୍କୃତି, ଐତିହାସିକ ଗୌରବ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଆଶା ମିଳିତ ହୁଏ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଆସାମର ପରିଚୟର ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରତୀକ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରେରଣା ଏବଂ ସାହସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏହି ଭୂମିର ଲୋକଙ୍କୁ ଭେଟିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଭାବ ବିନିମୟ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇ ସେ ନିଜକୁ ସୌଭାଗ୍ୟବାନ ମନେ ପକାଇଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ମରଣ କରିଛନ୍ତି ଯେ କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଦେଶ ଭାରତ ରତ୍ନ ଏବଂ ପ୍ରଖ୍ୟାତ ଗାୟକ ଭୂପେନ ହଜାରିକାଙ୍କ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରିଥିଲା। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଗତକାଲି ତାଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ସମ୍ମାନରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ ମହାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆସାମର ଏହି ମହାନ ପୁତ୍ରମାନେ ଏବଂ ଆମର ପୂର୍ବପୁରୁଷମାନେ ଯେଉଁ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଥିଲେ ତାହା ଏବେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆନ୍ତରିକତାର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଆସାମର ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ, ଏବଂ ଏହାର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ, କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରାଥମିକତା ହୋଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ଏବଂ ଆସାମର ଲୋକଙ୍କ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସରେ, ରାଜ୍ୟ ଏବେ ଜାତୀୟ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବାରେ ଲାଗିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, “ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଦେଶ ଏବଂ ଆସାମ ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି।” ସେ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଯେ ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଆସାମ ବିକାଶରେ ପଛରେ ଥିଲା ଏବଂ ଦେଶର ଅନ୍ୟ ଅଂଶ ସହିତ ତାଳ ଦେଇ ଚାଲିବା ପାଇଁ ସଂଘର୍ଷ କରୁଥିଲା। ତଥାପି, ଆଜି ଆସାମ ପ୍ରାୟ ୧୩ ପ୍ରତିଶତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହାକୁ ଏକ ମହାନ ସଫଳତା ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାକୁ ଆସାମବାସୀଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଆସାମବାସୀ ଏହି ସହଭାଗୀତାକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରୁଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି କାରଣରୁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହିମନ୍ତ ବିଶ୍ୱ ଶର୍ମା ଏବଂ ତାଙ୍କ ଦଳ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିର୍ବାଚନରେ ନିରନ୍ତର ଭାବରେ ବିପୁଳ ଜନସମର୍ଥନ ପାଉଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମ୍ପ୍ରତି ପଞ୍ଚାୟତ ନିର୍ବାଚନରେ ମଧ୍ୟ ଆସାମ ଏକ ଐତିହାସିକ ବିଜୟ ପାଇଛି ଏବଂ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଛି।
ତାଙ୍କ ସରକାର ଆସାମକୁ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଇଞ୍ଜିନ କରିବାର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ବୋଲି ଜୋର ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏହି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଏକ ଅଂଶ। "କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ, ଏହି ମଞ୍ଚରୁ ପ୍ରାୟ ୬୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଥିଲା," ସେ କହିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଆସାମକୁ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ପରସ୍ପର ସଂଯୁକ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ବିକଶିତ କରୁଛନ୍ତି। "ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଆମର ସଂକଳ୍ପକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ," ସେ କହିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦାରଙ୍ଗ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଏବଂ ହସ୍ପିଟାଲ, ରାଜପଥ ଏବଂ ରିଙ୍ଗ ରୋଡ୍ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଦେଶ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଏକତ୍ରିତ ଭାବରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି; ଯୁବପିଢ଼ି ପାଇଁ, ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ କେବଳ ଏକ ସ୍ୱପ୍ନ ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ସଂକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଏବଂ ଏହି ଜାତୀୟ ସଂକଳ୍ପକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି।" ସେ ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ, ପ୍ରମୁଖ ସହର, ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ଶିଳ୍ପ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମୁଖ୍ୟତଃ ପଶ୍ଚିମ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତରେ ବିକଶିତ ହୋଇଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ପୂର୍ବ ଭାରତର ଏକ ବିସ୍ତୃତ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଜନସଂଖ୍ୟା ବିକାଶର ଦୌଡ଼ରେ ପଛରେ ପଡ଼ିଯାଇଥିଲା। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର ଏବେ ଏହି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ପଚିଶ ବର୍ଷ ବିତିଗଲାଣି, ଏହି ଶତାବ୍ଦୀର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପୂର୍ବ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର"। ସେ ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ କହିଥିଲେ ଯେ ଆସାମ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଭାରତର ବିକାଶ ଗାଥାର ନେତୃତ୍ୱ ନେବାର ସମୟ ଆସିଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, “ଯେକୌଣସି ଅଞ୍ଚଳର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ପାଇଁ ଦ୍ରୁତ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ, ତେଣୁ ଆମ ସରକାର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ସଂଯୋଗୀକରଣ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି”। ସେ ସଡ଼କ, ରେଳ ଏବଂ ବିମାନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମାଧ୍ୟମରେ ଉନ୍ନତ ଭୌତିକ ସଂଯୋଗୀକରଣ ସହିତ ୫ଜି ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଏବଂ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ମାଧ୍ୟମରେ ଡିଜିଟାଲ ସଂଯୋଗୀକରଣ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ବିକାଶ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିଛି, ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିଛି ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସହଜ କରିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଯାତ୍ରାକୁ ଅଧିକ ସୁଗମ କରିଛି, ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଜୀବିକା ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି।
ଦେଶବ୍ୟାପୀ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଅଭିଯାନରୁ ଆସାମ ବହୁଳ ଭାବରେ ଲାଭ ପାଇଛି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଛଅ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ବିରୋଧୀ ଶାସନ ଏବଂ ଆସାମରେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ସରକାରଙ୍କ ଶାସନ ସତ୍ତ୍ୱେ, ୬୦-୬୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ନଦୀ ଉପରେ କେବଳ ତିନୋଟି ସେତୁ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା। ତାଙ୍କ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ତୁଳନା କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମାତ୍ର ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଛଅଟି ପ୍ରମୁଖ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ସେ କୁରୁୱା-ନରେଙ୍ଗୀ ସେତୁର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଗୌହାଟୀ ଏବଂ ଦାରଙ୍ଗ ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା ସମୟକୁ ମାତ୍ର କିଛି ମିନିଟକୁ ହ୍ରାସ କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସେତୁ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ସମୟ ଏବଂ ଟଙ୍କା ଉଭୟ ସଞ୍ଚୟ କରିବ, ପରିବହନକୁ ଅଧିକ ସୁଲଭ କରିବ, ଯାତ୍ରା ସମୟ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ଟ୍ରାଫିକ୍ ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ନୂତନ ରିଙ୍ଗ ରୋଡ୍ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ହେବ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ସମାପ୍ତ ହେବା ପରେ, ଉପର ଆସାମ ଅଭିମୁଖେ ଯାଉଥିବା ଯାନବାହନଗୁଡ଼ିକୁ ସହରରେ ପ୍ରବେଶ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସହରାଞ୍ଚଳ ଟ୍ରାଫିକ୍ ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ ହେବ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ରିଙ୍ଗ ରୋଡ୍ ପାଞ୍ଚଟି ଜାତୀୟ ରାଜପଥ, ଦୁଇଟି ରାଜ୍ୟ ରାଜପଥ, ଏକ ବିମାନବନ୍ଦର, ତିନୋଟି ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ଏବଂ ଏକ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଜଳ ଟର୍ମିନାଲକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ। ଏହା ଆସାମର ପ୍ରଥମ ନିର୍ବିଘ୍ନ ମଲ୍ଟି-ମୋଡାଲ୍ ସଂଯୋଗ ନେଟୱାର୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବ। ଏପରି ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଦ୍ୱାରା କରାଯାଉଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ।
ସରକାର ଦେଶକୁ କେବଳ ଆଜିର ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ଆଗାମୀ ୨୫ ରୁ ୫୦ ବର୍ଷର ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ଜିଏସଟିରେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ସଂସ୍କାର ବିଷୟରେ କରିଥିବା ଘୋଷଣାକୁ ମନେ ପକାଇଲେ ଏବଂ ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ଏବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଥିବାର ଖୁସିର ଖବର ଜଣାଇଲେ। ସେ ଘୋଷଣା କଲେ ଯେ ଆଜିଠାରୁ ନଅ ଦିନ ପରେ, ନବରାତ୍ରି ଅବସରରେ, ଜିଏସଟି ହାର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ହ୍ରାସ ପାଇବ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଆସାମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରକୁ ଲାଭ ଦେବ, ଅନେକ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜିନିଷପତ୍ର ସୁଲଭ ହେବ। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସିମେଣ୍ଟ ଉପରେ ଟିକସ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି ଯାହା ଗୃହ ନିର୍ମାଣକାରୀଙ୍କ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବ। କର୍କଟ ରୋଗ ଭଳି ଗମ୍ଭୀର ରୋଗର ମହଙ୍ଗା ଔଷଧ ଶସ୍ତା ହେବ ଏବଂ ବୀମା ପ୍ରିମିୟମ୍ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇବ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁମାନେ ନୂତନ ମୋଟରସାଇକେଲ୍ କିମ୍ବା କାର କିଣିବାକୁ ଯୋଜନା କରୁଛନ୍ତି ସେମାନେ ଏହାକୁ ଆହୁରି ଶସ୍ତାରେ ପାଇବେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ମୋଟର କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଏହି ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକର ବିଜ୍ଞାପନ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମା' ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ, ଯୁବକ, ଚାଷୀ ଏବଂ ଦୋକାନୀ - ସମାଜର ସମସ୍ତ ବର୍ଗ - ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତିରୁ ଲାଭ ପାଇବେ। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସଂସ୍କାର ଲୋକଙ୍କ ଉତ୍ସବ ଭାବନାକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ସମୟରେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବାର୍ତ୍ତା ମନେ ରଖିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦ ବାଛିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଲୋକମାନେ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଉତ୍ପାଦ କିଣିବା ଉଚିତ, ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଉତ୍ପାଦ ଉପହାର ଦେବା ଉଚିତ ଏବଂ ଦୋକାନୀମାନେ ମଧ୍ୟ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଉତ୍ପାଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ଏବଂ ବିକ୍ରୟ କରିବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଚିତ। ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ଥାନୀୟ ପାଇଁ ସ୍ୱରକାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଦିଗରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରୟାସ ଦେଶକୁ ମଜବୁତ କରିବ।
ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋଇଥିବା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଗତି ବିଷୟରେ କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ହସ୍ପିଟାଲଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ବଡ଼ ସହର ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ଥିଲା ଏବଂ ସେଠାରେ ଚିକିତ୍ସା ପାଇବା ମହଙ୍ଗା ଥିଲା। ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ, ସରକାର ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ଏମ୍ସ ଏବଂ ମେଡିକାଲ କଲେଜଗୁଡ଼ିକୁ ବିସ୍ତାର କରିଛନ୍ତି। ଆସାମରେ କେବଳ କର୍କଟ ରୋଗ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ହସ୍ପିଟାଲ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତରେ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି – ଯାହାକି ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ୬୦-୬୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନିର୍ମିତ ମୋଟ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ସହିତ ସମାନ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ, ଆସାମରେ କେବଳ ଛଅଟି ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଥିଲା ଏବଂ ଦରାଙ୍ଗ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ସମାପ୍ତ ହେବା ସହିତ, ରାଜ୍ୟରେ ଏବେ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ସଂଖ୍ୟା ୨୪ ହେବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ସ୍ଥାପନ ଦ୍ୱାରା କେବଳ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଉନ୍ନତି ଆସିଥାଏ ତାହା ନୁହେଁ ବରଂ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଡାକ୍ତର ହେବା ପାଇଁ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ମିଳିଥାଏ। ପୂର୍ବରୁ, ଡାକ୍ତରୀ ସିଟ୍ ଅଭାବରୁ ଅନେକ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଡାକ୍ତର କ୍ୟାରିଅର ଗଢ଼ିପାରି ନ ଥିଲେ। ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଦେଶରେ ଡାକ୍ତରୀ ସିଟ୍ ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ନୂତନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି: ଆଗାମୀ ଚାରିରୁ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ସରକାର ଏକ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ଡାକ୍ତରୀ ସିଟ୍ ଯୋଡିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି।
ଆସାମକୁ ଦେଶପ୍ରେମୀଙ୍କ ଭୂମି ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି, ବିଦେଶୀ ଆକ୍ରମଣକାରୀଙ୍କ କବଳରୁ ଦେଶକୁ ରକ୍ଷା କରିବାରେ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ବଳିଦାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଥରୁଘାଟରେ ଐତିହାସିକ କିଷାନ ସତ୍ୟାଗ୍ରହକୁ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସମାବେଶ ସହିତ ଏହାର ନିକଟତରତା ଏବଂ ଏହାର ସ୍ଥାୟୀ ଐତିହ୍ୟର ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସହିଦଙ୍କ ଏହି ପବିତ୍ର ଭୂମିରେ ଠିଆ ହୋଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀଙ୍କ ଆଉ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟର ପର୍ଦ୍ଦାଫାଶ କରିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ସେ ଅଭିଯୋଗ କରିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳ ନିଜ ରାଜନୈତିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ଭାରତ ବିରୋଧୀ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ବିଚାରଧାରା ସହିତ ଠିଆ ହୋଇଛି। ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ ଦାବି କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଅପରେସନ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଦେଖାଯାଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ବିରୋଧୀ ଦଳଗୁଡ଼ିକ କ୍ଷମତାରେ ଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଦେଶ ବ୍ୟାପକ ଆତଙ୍କବାଦ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଥିଲା ଏବଂ ବିରୋଧୀ ଦଳ ନୀରବ ରହିଥିଲା। ବିପରୀତରେ, ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି, ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାରଙ୍କ ଅଧୀନରେ, ଭାରତୀୟ ସେନା ସିନ୍ଦୁର ଭଳି ଅପରେସନ କରି ପାକିସ୍ତାନରେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ମାଷ୍ଟରମାଇଣ୍ଡମାନଙ୍କୁ ନିପାତ କରୁଛି। ସେ ଭାରତ ବଦଳରେ ପାକିସ୍ତାନୀ ସେନାର ପକ୍ଷ ନେବା ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କୁ ଆଶ୍ରୟ ଦେଉଥିବା ଲୋକଙ୍କ ଏଜେଣ୍ଡାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ବିରୋଧୀ ଦଳକୁ ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ସେ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ପାକିସ୍ତାନର ମିଛ ବିରୋଧୀ ଦଳର କଥା ପାଲଟିଛି ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ବିରୋଧୀ ଦଳଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତି ସତର୍କ ରହିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳ ସବୁବେଳେ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥ ଉପରେ ନିଜ ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କର ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଆସିଛି। ସେ ଅଭିଯୋଗ କରିଛନ୍ତି ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳ ଏବେ ଦେଶ ବିରୋଧୀ ତତ୍ବ ଏବଂ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପୃଷ୍ଠପୋଷକ ପାଲଟିଛି। ସେ ଦାବି କରିଛନ୍ତି ଯେ କ୍ଷମତାରେ ଥିବା ସମୟରେ ବିରୋଧୀ ଦଳ ଅନୁପ୍ରବେଶକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲା ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କୁ ଭାରତରେ ସ୍ଥାୟୀ ଭାବରେ ବସତି ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନେ ପକାଇଛନ୍ତି ଯେ ଥରେ ଆସାମର ପରିଚୟକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ଏବଂ ଅବୈଧ ଅନୁପ୍ରବେଶକୁ ବିରୋଧ କରିବା ପାଇଁ ମଙ୍ଗଳଦୋଇରେ ଏକ ବଡ଼ ଆନ୍ଦୋଳନ ହୋଇଥିଲା। ତଥାପି, ସେ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବ ବିରୋଧୀ ଦଳ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ସରକାର ଏହି ପ୍ରତିରୋଧ ପାଇଁ ଲୋକଙ୍କୁ ଦଣ୍ଡ ଦେଇଥିଲା ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତେ ଜମିରେ ଅବୈଧ ଜବରଦଖଲକୁ ଅନୁମତି ଦେଇ ପ୍ରତିଶୋଧ ନେଇଥିଲା। ସେ ବିରୋଧୀ ଦଳଙ୍କ ଉପରେ କୃଷକ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ପୂଜାସ୍ଥଳ ଏବଂ ଜମି ଉପରେ ଜବରଦଖଲକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା ଅଭିଯୋଗ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କ ମେଣ୍ଟ ସରକାର ଗଠନ ହେବା ପରେ, ଏସବୁ ପରିସ୍ଥିତି ଓଲଟି ଯାଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହିମନ୍ତ ବିଶ୍ୱ ଶର୍ମାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ, ଆସାମରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ବିଘା ଜମି ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କଠାରୁ ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଦରାଙ୍ଗ ଜିଲ୍ଲାର ବହୁ ଜମି ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳର ଶାସନ ସମୟରେ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କ କବଜାରେ ଥିବା ଗୋରୁଖୁଟି ଅଞ୍ଚଳକୁ ଏବେ ପୁନଃ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କଠାରୁ ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି। ମୁକ୍ତ ଜମି ଏବେ ଗୋରୁଖୁଟି କୃଷି ପ୍ରକଳ୍ପର ଆବାସସ୍ଥଳ, ଯେଉଁଠାରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଯୁବକମାନେ 'କୃଷି ସୈନିକ' ଭାବରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସୋରିଷ, ମକା, ଉରଦ, ତିଲ ଏବଂ କଖାରୁ ଭଳି ଫସଲ ଚାଷ କରୁଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦଖଲ ହୋଇଥିବା ଜମି ଏବେ ଆସାମରେ କୃଷି ବିକାଶର ଏକ ନୂତନ କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କୁ ଦେଶର ସମ୍ପଦ ଏବଂ ସମ୍ପତ୍ତି ଦଖଲ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେବ ନାହିଁ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ଚାଷୀ, ଯୁବକ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଅଧିକାର ସହିତ କୌଣସି ପରିସ୍ଥିତିରେ ସାଲିସ କରାଯିବ ନାହିଁ। ସେ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମା, ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କ ଉପରେ ହେଉଥିବା ଅତ୍ୟାଚାର ଉପରେ ଚିନ୍ତା ପ୍ରକାଶ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏପରି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସହ୍ୟ କରାଯିବ ନାହିଁ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅନୁପ୍ରବେଶ ମାଧ୍ୟମରେ ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳର ଜନସଂଖ୍ୟାଗତ ଗଠନକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ପାଇଁ ଚାଲିଥିବା ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ର ବିରୁଦ୍ଧରେ ସତର୍କ କରାଇଥିଲେ ଏବଂ ଏହାକୁ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତର ବିପଦ ବୋଲି କହିଥିଲେ। ଏହାର ଜବାବରେ, ସେ ଏକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଜନସଂଖ୍ୟା ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିବାର ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ସେ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କଠାରୁ ଦେଶକୁ ରକ୍ଷା କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଭାରତ ମାଟିରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିତାଡିତ କରିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ।
ଆସାମର ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ଏବଂ ଏହାର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ସାମୂହିକ ଦାୟିତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରୟାସ ଆବଶ୍ୟକ। ସେ ଆସାମ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଶକ୍ତି କରିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଦୋହରାଇ ତାଙ୍କ ଭାଷଣ ଶେଷ କରିଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆସାମ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହିମନ୍ତ ବିଶ୍ୱଶର୍ମା, କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୋୱାଲ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମ୍ମାନିତ ବ୍ୟକ୍ତିଗଣ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଦାରଙ୍ଗରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକରେ ଦାରଙ୍ଗ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଏବଂ ହସ୍ପିଟାଲ, ଜିଏନଏମ ସ୍କୁଲ ଏବଂ ବିଏସସି ନର୍ସିଂ କଲେଜ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯାହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଚିକିତ୍ସା ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ; ଗୌହାଟୀ ରିଙ୍ଗ ରୋଡ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ, ଯାହା ସହରାଞ୍ଚଳ ଗତିଶୀଳତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ଟ୍ରାଫିକ୍ ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ରାଜଧାନୀ ସହର ଏବଂ ଏହାର ଆଖପାଖରେ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ; ଏବଂ ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ନଦୀ ଉପରେ କୁରୁୱା-ନରେଙ୍ଗୀ ସେତୁ, ଯାହା ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ସାମାଜିକ-ଆର୍ଥିକ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।