Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates multiple development projects worth over Rs 1,200 crore at Imphal, Manipur
Manipur is the crown jewel adorning the crest of Mother India: PM
We must continue to take Manipur forward on the path of sustained peace and development: PM
Netaji Subhas had called Manipur the gateway to India's independence, this soil has given many brave martyrs. Our government, drawing inspiration from every such great personality of Manipur, is moving forward: PM
The government is working to ensure peace and stability in Manipur: PM
I extend my heartfelt congratulations to Smt. Sushila ji on assuming the office of Prime Minister of the interim government in Nepal today, on behalf of 140 crore Indians, I am confident that she will pave the way for peace, stability, and prosperity in Nepal: PM
Manipur has immense potential and we must continuously strengthen dialogue to build a strong bridge of harmony between the hills and the valley: PM
13 SEP 2025 5:04PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated multiple development projects worth over Rs 1,200 crore at Imphal in Manipur today. Addressing the gathering, the Prime Minister stated that projects worth thousands of crores have been inaugurated and launched today for the development of Manipur. He remarked that these projects will enhance the ease of living for the people and strengthen the infrastructure in the region. The Prime Minister said that new employment opportunities will be created for the youth of Manipur and for the sons and daughters of the state.
The Prime Minister stated that among the projects launched today, two are particularly significant, highlighting the ‘Manipur Urban Roads Project,’ with an investment of over ₹3,600 crore and ‘Manipur Infotech Development Project,’ with an investment exceeding ₹500 crore. Shri Modi remarked that these projects will strengthen road infrastructure in Imphal and infuse new energy into Manipur’s bright future. He extended his congratulations and best wishes to the people of Manipur for all the newly launched projects.
Highlighting that after independence, major cities in the western and southern parts of the country witnessed development and became hubs of aspiration, Shri Modi remarked that youth in those regions received new opportunities. “The 21st century belongs to the East and the North East”, he added. The Prime Minister stated that the Government of India has consistently prioritized the development of Manipur, highlighting that as a result, Manipur’s growth rate has been steadily increasing. He noted that before 2014, Manipur’s growth rate was less than one percent. He remarked that today, Manipur is progressing many times faster than before. Shri Modi stated that a new phase of infrastructure development has begun in Manipur. He expressed satisfaction that the pace of road construction and National Highway development in the state has increased manifold. He added that rapid work is underway to extend road connectivity to every village.
Underlining that Imphal is a city of possibilities, Shri Modi remarked that he envisions Imphal as one of the developed cities of India that will fulfill the dreams of the youth and accelerate the nation’s progress. He informed that under this vision, several projects have been completed in Imphal under the Smart City Mission. He added that many other projects worth hundreds of crores are also progressing rapidly.
The Prime Minister remarked that whether it is Imphal or other regions of Manipur, new opportunities are emerging for startups and technology-based industries. He added that the IT Special Economic Zone will further strengthen these possibilities and the first building of this zone has already been completed. Shri Modi noted that the demand for a new Civil Secretariat building in Manipur had been longstanding. He announced that this building is now ready and the new facility will reinforce the spirit of ‘Nagarik Devobhava’ in governance.
Noting that many people from Manipur frequently travel to Kolkata and Delhi, Shri Modi informed that to ensure affordable accommodation in these cities, Manipur Bhavans have been constructed in both locations. He remarked that these facilities will greatly support the daughters of Manipur. He added that when children are safe and secure there, it will ease the concerns of parents back home.
Emphasising that the government is working with full sensitivity to reduce the hardships faced by the people, Shri Modi acknowledged that many parts of Manipur suffer from severe flood-related challenges. He added that the government is actively working on multiple projects to mitigate this issue.
Underscoring that Manipur is a state where mothers and sisters are at the forefront of the economy, the Prime Minister highlighted the tradition of Ima Keithel as a powerful testament to this fact. He remarked that he considers women empowerment to be a central pillar of India’s development and of the vision for an Atmanirbhar Bharat. He stated that this inspiration is clearly visible in Manipur. Shri Modi said that after the formation of the current government, special haat bazaars—known as Ima Markets—were initiated for women. He expressed happiness that four new Ima Markets have been inaugurated today and these markets will greatly support the women of Manipur.
Emphasising that making life easier for every citizen is the government’s goal, the Prime Minister remarked that Manipur has witnessed the difficult days when transporting goods to the region was a major challenge. He noted that everyday items were once beyond the reach of ordinary families. Shri Modi stressed that in recent years, our government has helped Manipur overcome those old hardships. He announced a new development, stating that our government wants to increase savings and make life more convenient for the people. Highlighting that their government has significantly reduced GST, the Prime Minister stated that this will bring double benefits to the people of Manipur. He explained that many daily-use items—such as soap, shampoo, hair oil, clothes, and footwear—will now become more affordable. He added that prices of cement and other construction materials will also come down. Shri Modi informed that GST has been substantially reduced on hotels and food services as well. He remarked that this will benefit guest house owners, taxi operators, and roadside eateries, adding that this move will also help boost tourism in the region.
“Manipur possesses a rich heritage that spans thousands of years. The cultural roots of the region are deep and strong. Manipur is the crown jewel adorning the crest of Mother India”, exclaimed the Prime Minister. He emphasized the need to continuously strengthen Manipur’s developmental image. Shri Modi stated that any form of violence in Manipur is unfortunate and such violence is a grave injustice to both our ancestors and future generations. He stressed the importance of consistently advancing Manipur on the path of peace and development. The Prime Minister highlighted Manipur’s inspiring contribution to India’s freedom struggle and national defence. He recalled that it was on Manipur’s soil where the Indian National Army first hoisted India’s own flag. He quoted Netaji Subhas Chandra Bose, who referred to Manipur as the gateway to India’s independence and paid tribute to the many brave martyrs from this land. Shri Modi stated that the government draws inspiration from every great personality of Manipur. Mentioning a major step taken by the government—renaming Mount Harriet in the Andaman and Nicobar Islands to Mount Manipur, Shri Modi affirmed that this is a national tribute to the freedom fighters of Manipur.
Acknowledging that even today, many sons and daughters of Manipur are serving across different parts of the country in the defence of Mother India, the Prime Minister remarked that during Operation Sindoor, the world witnessed the strength of the Indian Armed Forces. He stated that the Indian soldiers inflicted such decisive blows that the Pakistani army was left overwhelmed. Shri Modi highlighted that Manipur’s brave sons and daughters played a vital role in India’s success during the operation. He paid tribute to one such valiant soldier, Shaheed Deepak Chingkham, and saluted his courage. He affirmed that Deepak Chingkham’s sacrifice during Operation Sindoor will always be remembered by the nation.
Recalling his visit to Manipur in 2014 and a statement he had made then, Shri Modi mentioned that he had said that without Manipuri culture, Indian culture is incomplete and without the athletes of Manipur, Indian sports remain incomplete. He stated that the youth of Manipur dedicate themselves wholeheartedly to upholding the pride of the national flag. He emphasized that this identity must not be overshadowed by the dark shadow of violence.
“As India emerges as a global sports powerhouse, the responsibility of Manipur’s youth has increased further. This is why the Government of India chose Manipur for the country’s first National Sports University”, said the PM. He added that under the Khelo India Scheme and Olympic Podium Schemes, many athletes from Manipur are being encouraged and supported with modern sports infrastructure being developed in Manipur for the youth. Shri Modi highlighted that to promote polo, the Marjing Polo Complex has been established, featuring the world’s tallest polo statue. He added that an Olympian Park has also been built to honour the Olympians from the region. Pointing out that the government recently announced the National Sports Policy—Khelo India Niti, the Prime Minister emphasized that this will greatly benefit the youth of Manipur in the coming years.
“Our government is continuously working to ensure peace and stability in Manipur”, exclaimed the PM, emphasising that the interests of the people must be safeguarded and that those forced to live in camps should be able to return to normal life. He informed that 7,000 new houses have been approved for displaced families. Shri Modi announced that the Central Government has recently declared a special package of approximately ₹3,000 crore for Manipur. He added that over ₹500 crore has been allocated specifically to assist displaced individuals. The PM further remarked that helping those affected by violence return to a normal life is a top priority for the government. He stated that the newly constructed headquarters for Manipur Police will also play a vital role in supporting this effort.
The Prime Minister stated that from the soil of Manipur, he wishes to address his friends in Nepal. He remarked that Nepal, nestled in the lap of the Himalayas, is a close friend and trusted partner of India. Emphasizing that both nations are bound by shared history, faith, and a collective journey forward, the Prime Minister extended heartfelt congratulations, on behalf of 140 crore Indians, to Smt. Sushila Ji on assuming office as the Prime Minister of Nepal’s interim government. He expressed confidence that she will pave the way for peace, stability, and prosperity in Nepal. Shri Modi highlighted that Smt. Sushila Ji’s appointment as Nepal’s first woman Prime Minister is a remarkable example of women empowerment. He appreciated every individual in Nepal who upheld democratic values even in a climate of instability.
Highlighting a notable aspect of recent developments in Nepal that has not received much attention, Shri Modi stated that over the past two to three days, young men and women in Nepal have been seen diligently cleaning and painting the streets with a spirit of dedication and purity. He remarked that he has also seen their images circulating on social media. The Prime Minister described their positive mindset and constructive actions as not only inspiring but also a clear indication of Nepal’s resurgence. He extended his best wishes to Nepal for a bright and prosperous future.
“In the 21st century, India is moving forward with a singular goal—the goal of a developed India and achieving this goal requires the development of Manipur”, stated the PM underlining that Manipur is full of limitless possibilities. He stated that it is the collective duty of all to remain firmly on the path of development. The Prime Minister affirmed that Manipur lacks no capability, stressing the need to continuously strengthen the path of dialogue and build a strong bridge of harmony between the hills and the valley. The Prime Minister concluded by expressing confidence that Manipur will become a powerful centre of India’s growth. He once again extended his heartfelt congratulations to all for the development projects.
Governor of Manipur, Shri Ajay Kumar Bhalla was present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister inaugurated multiple development projects worth more than Rs 1,200 crore at Imphal. They include the Civil Secretariat at Mantripukhri; IT SEZ Building and New Police Headquarters at Mantripukhri; Manipur Bhawans at Delhi and Kolkata; and Ima Markets, unique all women's market, in 4 districts.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মনিপুরগী ইম্ফালদা লুপা করোর ১,২০০ হেনবগী তোঙান তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে
মনিপুর ইমা ভারতকী লুহুপকী তম্ফানি: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়না মখা তানা মনিপুর তুংকোইবা শান্তি অমসুং চাউখৎপগী লম্বীদা পুরক্কদবনি: প্রধান মন্ত্রী
নেতাজি সুভাসনা মনিপুর অসি ভারতকী নিংতম্বগী থোঙ্গালনি হায়খি, লমদম অসিগী অথৌবা কয়া থোকখি। ঐখোয়গী সরকারনা, মনিপুরগী অসিগুম্বা শক্নাইরবা মীওই খুদিংমক্তগী ইথিল ফংলি, মাঙলোমদা চঙশিল্লি: প্রধান মন্ত্রী
মনিপুরদা শান্তি অমসুং তুংদু-লৈতাবা পুরক্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলি: প্রধান মন্ত্রী
ঙসি নেপালদা শ্রীমতি সুসিলা জিনা মরক্কী সরকারগী প্রধান মন্ত্রীগী ফম পায়খিবদা, ভারতমচা করোর ১৪০ গী মহুৎশীন্দুনা ঐনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি, মহাক্না নেপালদা শান্তি, তুংদু-লৈতাবা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবগী লম্বী য়াৎকনি হায়না ঐনা থাজৈ: প্রধান মন্ত্রী
মনিপুরদা খুদোংচাবা কয়া মরাংকাইনা লৈরি অমসুং চীঙ অমসুং তম্পাক্কী মরক্ত নুংশিনবগী অকনবা থোঙ অমা শানবা ঐখোয়না মখা তানা ৱারি শানবা হেনগৎহনগদবনি: প্রধান মন্ত্রী
13 SEP 2025 5:04PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মনিপুরগী ইম্ফালদা লুপা করোর ১,২০০ হেনবগী তোঙান তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে। থৌরম অদুদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি মনিপুরগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক লুপা করোর লিশিং কয়াগী প্রোজেকশিং শঙ্গারে অমসুং হৌদোক্লে। প্রোজেকশিং অসিনা লমদম অসিদা মীয়াম হিংবদা লাইবা হেনগৎহনগনি অমসুং ইনফ্রাষ্ট্রকচর ফগৎহনগনি। মনিপুরগী নহারোলশিংগী অনৌবা থবকশিং ফংনবা খুদোংচাবশিং পীরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি হৌদোকখিবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা লুপা করোর ৩,৬০০ হেনবগী ‘মনিপুর অর্বান রোদস প্রোজেক’ অমসুং লুপা করোর ৫০০ গী ‘মনিপুর ইনফোতেক দিবলপমেন্ত প্রোজেক’ য়াওরি। প্রোজেকশিং অসিনা ইম্ফালদা লম্বীগী ইনফ্রাষ্ট্রকচর ফগৎহনগনি অমসুং মনিপুরগী অফবা তুংলমচত্ত অনৌবা থৌনা হাপকনি। নৌনা হৌদোক্লিবা প্রোজেকশিং অসিগীদমক মহাক্না মনিপুরগী মীয়ামদা য়াইফ পাউজেল পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নিংতম্বা ফংলবা মতুংদা লৈবাক অসিগী নোংচুপ অমসুং খা থংবা শরুকশিং চাউখৎলকখি অমসুং অনিংবশিং থুংনবা মফমশিং ওইরকখি। হায়রিবা লমদমশিং অসিগী নহারোলশিং অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংখি। ২১শুবা চহিচা অসি নোংপোক অমসুং অৱাং-নোংপোক্কীনি। মনিপুর চাউখৎনবা ভারত সরকারনা লেপ্তনা হোৎনরি অমসুং মসিগী ফল ওইনা মনিপুর চাউখৎপগী চাং য়াংনা হেনগৎলক্লি। ২০১৪ গী মমাঙদা মনিপুরগী চাউখৎপগী চাং চাদা ১ ওইখি। ঙসিদি মনিপুর হান্নদগী শরুক কয়া হেন্না চাউখৎলে। মনিপুরদা ইনফ্রাষ্ট্রকচর চাউখৎপগী অনৌবা তাঙ্কক অমা হৌরে। মনিপুরদা লম্বী অমসুং নেসনেল হায়ৱে শেমগৎপগী খোঙজেল শরুক কয়া হেনগৎলে। খুঙ্গং খুদিংমক্ত লম্বী-থোঙগী ফিবম ফগৎনবা থবকশিং য়াংনা পায়খৎলি। ইম্ফাল অসি খুদোংচাবা কয়া লৈবা সহর অমনি। ভারতকী চাউখৎলবা সহরশিংগী মনুংদা ইম্ফালসু সহর অমা ওইনবা মহাক্না পান্দম থম্লি অমসুং মসিনা নহারোলশিংগী মঙলানশিং মঙফাওনবা ঙমগনি অমসুং লৈবাক অসিগী চাউখৎপা য়াংখৎহনগনি। পান্দম অসিগী মখাদা, স্মার্দ সিতি মিসনগী মখাদা ইম্ফালদা প্রোজেক কয়া লোইশিনখ্রে। লুপা করোর চা কয়াগী অতোপ্পা প্রোজেকশিং য়াংনা পায়খৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ইম্ফাল নত্ত্রগা মনিপুরগী অতোপ্পা মফমশিং ওইগেরা, ষ্টার্দঅপশিং অমসুং তেক্নোলোজিদা য়ুম্ফম ওইবান উদ্যোগশিংগী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া লৈরে। আই.তি স্পিসিএল ইকোনোমিক জোন্না মখা তানা খুদোংচাবশিং পীগনি অমসুং জোন অসিগী অহানবা বিল্দিং শাবা লোইশিনখ্রে। মতম কয়াগী মমাঙদগী অনৌবা সিবিল সেক্রেতরিয়েত বিল্দিং অমা শানবা তকশিন্দুনা লাকপনি। হৌজিক বিল্দিং অসি শাবা লোইরে অমসুং অনৌবা বিল্দিং অসিনা লৈবাক ঙাকপদা ‘নাগরিক দেবোভাবা’ গী ৱাখল্লোনদা অনৌবা থৌনা হাপ্লগনি। কোলকাতা অমসুং দিল্লিদা য়াম্না তোইনা চৎলিবা মনিপুরগী মীওই কয়াগী খুদোংচানবা, সহরশিং অসিদা মনিপুর ভবনশিং শারে। হায়রিবা ভবনশিং অসিনা মনিপুরগী ইচানুপীশিংদা মতেং য়াম্না ওইগনি। অঙাংশিং অশোই-অঙাম থোক্তবা মতমদা, য়ুমদা লৈহৌরিবা মমা-মপাশিং লৈতাগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীয়াম্না মায়োক্নরিবা অৱাবশিং কোকহন্নবা সরকারনা মিকুপ-নাহুম শিংনা থবক পায়খৎলি। মনিপুরগী মফম কয়া ঈশিং ইচাউগা মরী লৈনবা অৱাবা কয়া মায়োক্নে হায়বা খঙলে। মসিগী অৱাবা অসি কোকহন্নবা তোঙান তোঙানবা প্রোজেকশিংদা সরকারনা থবক পায়খৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মনিপুর অসি ইমাশিং অমসুং ইচলশিংনা শেন্মিৎলোন্দা মাঙজিল থাবা রাজ্য অমনি। ইমা কৈথেল অসিনা মসিগী ময়েক লারবা খুদমনি। নুপীশিংগী ফিবম ফগৎহনবা অসিনা ভারত চাউখৎনবা অমসুং অত্মানির্ভর ভারত অমগী পান্দমগীদমক মরুওইবা য়ুম্বী অমনি হায়না খল্লি। মসিগী ইথিল অসি মনিপুরদা ময়েক শেংনা উবা ফংলি। হৌজিক্কী সরকার অসি শেম্লবা মতুংদা, নুপীশিংগীদমক ইমা কৈথেলশিং ফম্বা হৌখি। ঙসি অনৌবা ইমা কৈথেল মরি শঙ্গাবদা মহাক হরাওবা ফাওই অমসুং কৈথেলশিং অসিনা মনিপুরগী নুপীশিংদা চাউনা মতেং পাংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীওই খুদিংমক্কী পুন্সি হিংবদা লাইহনবা হায়বসি সরকারগী পান্দমনি। লমদম অসিদা পোৎ-চৈ পুরকপদা খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নবা মতমশিং মনিপুরনা থেংনখ্রে। মতম অমদা পোৎ-চৈ খুদিংমক ইচম চম্বা ইমুংশিংনা ফংবা ঙম্বগী ৱাংমদা লৈখি। চহি খর অসিদা, হায়রিবা হান্নগী খুদোংচাদবশিং অদু লাকশিন্নবা ঐখোয়গী সরকারনা মনিপুরগী মতেং পাংলে। শেন তুংশিনবা হেনগৎহনবা অমসুং মীয়ামগী পুন্সি নুংঙাইহনবা ঐখোয়গী সরকারনা পাম্মী। ঐখোয়গী সরকারনা জি.এস.তি মপুংফানা হন্থরে, মসিনা মনিপুরগী মীয়ামদা কান্নবা শরুক অনি ফংলগনি। নুমিৎ খুদিংগী শীজিন্নরিবা পোৎলমশিং হায়বদি-সাপোন, শম্পু, কোক তৈনবা থাউ, ফিরোলশিং অমসুং খোঙউপশিং হৌজিক মমল হোংনা ফংলগনি। সিমেন্ত অমসুং অতোপ্পা য়ুম শাবদা শীজিন্নবা পোৎলমশিংগী মমল হন্থরগনি। হোতেলশিং অমসুং অচা-অথকশিংদা জি.এস.তি হন্থরে। মসিনা গেষ্ট হাওস মপুশিং, তেক্স চেল্লিবশিং অমসুং লম্বী মতাইদা অচা-অথক য়োল্লিবশিংদা কান্নবা পীরগনি অমসুং মসিনা লমদম অসিদা তুরিজম চাউখৎহনবদা মতেং পাংলগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মনিপুরগী চহি লিশিং কয়াগী ইনাকখুল্লবা নাৎকী পুক্কৈ অমা লৈরি। লমদম অসিগী নাৎকী মরাশিং য়াম্না লুই অমসুং মপাঙ্গল কল্লি। মনিপুর অসি ইমা ভারতকী লুহুপকী তম্ফানি। মনিপুরগী চাউখৎপগী মমি লেপ্তনা ফগৎহনবা দরকার ওই। মনিপুরদা থোক্লিবা মখল খুদিংমক্কী হিংশা অসি লাইবক থিবনি অমসুং অসিগুম্বা হিংশা অসিনা ঐখোয়গী ইপা-ইপুশিং অমসুং তুংগী মীরোলশিং অনিক্ত অরানবা অমা তৌরে। মনিপুর লেপ্তনা শান্তি অমসুং চাউখৎপগী লম্বীদা চঙশিনবা অসি য়াম্না মরুওই। ভারতকী নিংতম লালহৌ অমসুং লৈবাক অসি ঙাকপদা মনিপুরনা ইথিল পীখি। মনিপুরগী লৈহাওদা ইন্দিয়ান নেসনেল আর্মিনা অহানবা ওইনা ভারতকী ফিরাল চিংখৎখি। নেতাজি সুভাসনা মনিপুর অসি ভারতকী নিংতম্বগী থোঙ্গালনি হায়খি অমসুং লমদম অসিগী থৌনা ফরবা অথৌবশিংগী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎচরি। লমদম অসিগী অথৌবা কয়া থোকখি। সরকারনা পায়খৎপা মরুওইবা থবক অমদা-অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিংদা মাউন্ত হারিয়েত অসি মাউন্ত মনিপুর হায়না মমিং থোল্লে। মসি লৈবাক অসিআন মনিপুরগী নিংতম লান্মীশিংদা পীবা ইকায়খুম্নবা অমনি। ঐখোয়গী সরকারনা, মনিপুরগী অসিগুম্বা শক্নাইরবা মীওই খুদিংমক্তগী ইথিল ফংলি, মাঙলোমদা চঙশিল্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি ফাওবা মনিপুরগী ইচানুপাশিং অমসুং ইচানুপীশিং ইমা ভারত ঙাক-শেন্নবগীদমক লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা থবক তৌরি। ওপরেসন সিন্দুর মনুংদা মালেম্না ভারতকী আর্মদ ফোর্সশিংগী মপাঙ্গল উখ্রে। ভারতকী লান্মীশিংনা পাকিস্তানগী লান্মীদা অকনবা চৈথেং অমা পীখিবা অসিদা অঙকপা পোক্নখি। ভারতনা ওপরেসন অসি মাইপাকপদা মনিপুরগী থৌনা ফরবা ইচানুপাশিং অমসুং ইচানুপীশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌখি। অসিগুম্বা থৌনা ফরবা লান্মী সহিদ দিপক চিংখামগী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎচরি। ওপরেসন সিন্দুর মনুংদা দিপক চিংখাম্না থৱায় কৎখিবা অদু লৈবাক অসিনা মতম পুম্নমক্ত নিংশিংদুনা লৈহৌরগনি।
২০১৪ দা লাকখিবা মহাক্কী মনিপুর খোঙচৎ অমসুং মতম অদুদা মহাক্না পনখিবা ৱাফম অমা নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মনিপুরগী নাৎ য়াওদনা ভারতকী নাৎ মপুংফাদে অমসুং মনিপুরগী শান্নরোয়শিং য়াওদনা ভারতকী শান্নবা মপুংফাদে। লৈবাক্কী ফিরালগী চাউথোকচবা হেনগৎহন্নবা মনিপুরগী নহারোলশিং মখোয় মশামক থম্মোয় শেংনা কৎথোকখি। অদুবু মসিগী শক্তম অসি হিংশাগী অমুবা মমিনা কুপশিনহল্লোইদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারত মালেমগী শান্নবগী পৱারহাওস অমা ওইরকপগা লোয়ননা, মনিপুরগী নহারোলশিংগী থৌদাং মখা তানা হেনগৎলক্লি। মরম অদুনা মনিপুরদা লৈবাক অসিগী অহানবা স্পোর্তস য়ুনিভর্সিতি লিংখৎনবা ভারত সরকারনা খনখিবনি। খেলো ইন্দিয়া স্কিম অমসুং ওলেম্পিক পোদিয়ম স্কিমগী মখাদা, মনিপুরগী শান্নরোয় কয়া পুক্নিং থৌগৎলে অমসুং মনিপুরগী নহারোলশিংগীদমক অনৌবা শান্নবগী ইনফ্রাষ্ট্রকচরশিং শেমগৎলে। পোলো য়োকখৎনবা মার্জিং পোলো কমপ্লেক্স শেমগৎলে অমসুং মালেমদা খ্বাইদগী ৱাংবা পোলোগী মীতম থম্লে। লমদম অসিগী ওলেম্পিক শান্নরোয়শিং ইকায়খুম্নবা উৎনবা ওলেম্পিক পার্ক অমা লিংখৎলে। হন্দক সরকারনা নেসনেল স্পোর্তস পোলিসি-খেলো ইন্দিয়া নিতি লাউথোক্লে। মসিনা তুংদা মনিপুরগী নহারোলশিংদা চাউনা কান্নবা পীগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মনিপুরদা শান্তি অমসুং তুংদু-লৈতাবা পুরক্নবা ঐখোয়গী সরকারনা থবক পায়খৎলি। মীয়ামগী য়াইফনবা থবক পায়খৎকদবনি অমসুং নমদুনা কেম্পশিংদা লৈরিবশিং মহৌশাগী পুন্সিদা হঞ্জিনহলগদবনি। লাঞ্জেন্নরকপা ইমুংশিংগীদমক অনৌবা য়ুম ৭,০০০ শানবা অয়াবা পীরে। মনিপুরগীদমক কেন্দ্র সরকারনা মাঙজৌননা লুপা করোর ৩,০০০ গী অখন্নবা পেকেজ অমা লাউথোকখ্রে। লাঞ্জেন্নরকপা লনাই মীওইশিংগীদমক অখন্নবা অমা ওইনা লুপা করোর ৫০০ হেন্না কাইথোকখ্রে। হিংশানা শোকহল্লবা মীওইশিং মহৌশাগী পুন্সিদা পুরক্নবা মতেং পাংবা হায়বসি সরকারগী মরুওইবনি। থবক অসিদা নৌবা শারবা মনিপুর পুলিসকী হেদক্বাতরশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মনিপুরগী লৈহাওদা নেপালদা লৈরিবা মহাক্কী মরুপশিংদা য়াইফ পাউজেল পীজরি। হিমালয়গী মতম্বাক্ত লৈরিবা নেপাল ভারতনা অচেৎপা অমসুং থাজবা মরুপ অমনি। লৈবাক অনিমক মান্নবা পুৱারি, লাইনিং অমসুং চাউখৎপগী অপুনবা খোঙচৎ অমনা পুনশিল্লি। ঙসি নেপালদা শ্রীমতি সুসিলা জিনা মরক্কী সরকারগী প্রধান মন্ত্রীগী ফম পায়খিবদা, ভারতমচা করোর ১৪০ গী মহুৎশীন্দুনা ঐনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি, মহাক্না নেপালদা শান্তি, তুংদু-লৈতাবা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবগী লম্বী য়াৎকনি হায়না ঐনা থাজৈ। শ্রীমতি সুসিলা জি নেপালগী অহানবা প্রধান মন্ত্রী ওইনা ৱাশক লৌখিবা অসি নুপীশিংদা শক্তি পীবগী শিংথানিঙাই ওইরবা খুদম অমনি। তুংদু-লৈতাদবা ফিবম অমদা ফাওবা গনতন্ত্রগী গুনশিং ঙাকপগীদমক মহাক্না নেপালগী মীওই খুদিংমক থাগৎপা ফোঙদোকখি।
মহাক্না হায়খি হন্দক নেপালদা ওইরক্লিবা ফিবম অসিদা পুক্নিং কয়া চঙদবা ৱাফম অমা লৈরি। হৌখিবা নুমিৎ ২-৩ অসিদা কৎথোকপা অমসুং অশেংবগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা নেপালদা নহা ওইরিবা নুপা অমসুং নুপীশিংনা লম্বীশিং শেংদোকখি অমসুং মচু তৈখি। সোসিএল মেদিয়াদা শন্দোরকপা মখোয়গী শক্তমশিং মহাকসু উরে। মখোয়গী অফবা ৱাখল্লোনশিং অমসুং অফবা থবকশিং অদুনা ইথিল পীবা খক নত্তনা মসি নেপাল অমুক হিঙ্গৎলকপগী ময়েক লারবা খুদম অমনি। অফবা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা তুংলমচৎ অমগীদমক মহাক্না নেপালদা য়াইফ পাউজেল পীখি।
মনিপুরদা মপান নাইদ্রবা খুদোংচাবা কয়া মরাংকাইনা লৈরি হায়না পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২১শুবা চহিচাদা, বিকসিত ভারত অমগী অমতা ঙাইরবা পান্দম অমগা লোয়ননা ভারত মাঙলোমদা চঙশিল্লি অমসুং মসিগী পান্দম অসি ফংনবা মনিপুর চাউখৎপা দরকার ওই। চাউখৎপগী লম্বীদা খোঙফম চেৎনা চৎপা হায়বসি অপুনবগী থৌদাংনি। মনিপুরগী তৌবা ঙম্বা ৱাৎপা লৈতে, চীঙ অমসুং তম্পাক্কী মরক্ত নুংশিনবগী অকনবা থোঙ অমা শানবা ঐখোয়না মখা তানা ৱারি শানবা হেনগৎহনগদবনি। ভারত চাউখৎপদা মনিপুরনা মপাঙ্গল কনবা মরুওইবা মফম অমা ওইগনি হায়বগী থাজবা লৈরি। চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং অসিগীদমক মহাক্না অমুক হন্না হরাওবা ফোঙদোকখি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা অতোপ্পা শক্নাইরবা মীওইশিংগী মনুংদা মনিপুরগী রাজ্যপাল শ্রী অজব কুমার ভাল্লা য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
প্রধান মন্ত্রীনা ইম্ফালদা লুপা কোতি ১,২০০ হেনবগী দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্ত কয়া শঙ্গাখ্রে। মখোয়গী মনুংদা মন্ত্রিপুখ্রিদা লৈবা সিবিল সেক্রেতরিয়েৎ, মন্ত্রিপুখ্রিদা লৈবা আই.তি. এস.ই.জেদ বিল্দিং অমসুং অনৌবা পুলিস হেদক্বার্তর, দিল্লী অমসুং কোলকতাদা লৈবা মনিপুর ভবনশিং অমসুং জিলা মরিদা লৈবা নুপীশিং খক্তগী ওইবা ইমা কৈথেলশিং য়াওরি