Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah to address First foundation day celebration of I4C and launch key initiatives for prevention of cybercrime in New Delhi tomorrow
Home Minister to dedicate Cyber Fraud Mitigation Centre (CFMC) to the nation and launch Samanvaya Platform (Joint Cybercrime Investigation Facilitation System)
Shri Amit Shah will also inaugurate 'Cyber Commandos' Program and Suspect Registry
These initiatives, under the guidance of Union Home Minister Shri Amit Shah, will prove to be an important milestone in achieving Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of a 'Cyber Secure Bharat'
09 SEP 2024 6:21PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah to address the First foundation day celebration of I4C and launch key initiatives for prevention of cybercrime in New Delhi on Tuesday, 10th September 2024.
Home Minister will dedicate Cyber Fraud Mitigation Centre (CFMC) to the nation. CFMC has been established at Indian cybercrime Coordination Centre (14C) in New Delhi with representatives of major banks, Financial Intermediaries, Payment Aggregators, Telecom Service Providers, IT Intermediaries and States/UTs Law Enforcement Agencies (LEAs). They will work together for immediate action and seamless cooperation to tackle online financial crimes. CFMC will serve as an example of "Cooperative Federalism" in law enforcement.
Shri Amit Shah will launch Samanvaya Platform (Joint Cybercrime Investigation Facilitation System). A web-based module called Samanvaya Platform to act as One Stop Portal for data repository of cybercrime, data sharing, crime mapping, data analytics, cooperation and coordination platform for Law Enforcement Agencies across the country.
Union Home Minister and Minister of Cooperation will inaugurate 'Cyber Commandos' Program. Under this program a special wing of trained 'Cyber Commandos' in States/UTs and Central Police Organizations (CPOs) will be established to counter threats of cyber security landscape in the country. Trained Cyber Commandos will assist States/UTs and Central Agencies in securing the digital space.
Shri Amit Shah will also inaugurate Suspect Registry. As part of this initiative a Suspect Registry of various identifiers is being created based on National Cybercrime Reporting Portal (NCRP), in collaboration with banks and financial intermediaries for strengthening fraud risk management capabilities of financial ecosystem.
These initiatives, under the guidance of Union Home Minister Shri Amit Shah, will prove to be an important milestone in achieving Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of a ‘Cyber Secure Bharat’. The Indian Cybercrime Coordination Centre (I4C) was established on October 5, 2018, under the Central Sector Scheme within the Cyber and Information Security Division (CIS Division) of the Ministry of Home Affairs. Its primary objective was to establish a national-level coordination centre for addressing all issues related to cybercrime across the country. I4C aims to enhance the capabilities of Law Enforcement Agencies and improve coordination among various stake holders dealing with cybercrime. On January 10, 2020, the I4C headquarters in New Delhi was inaugurated and dedicated to the nation. To give a permanent institutional form and build upon the learning gained during the scheme phase, with effect from July 1, 2024, I4C has been designated as an attached office under the Ministry of Home Affairs.
Union Minister of State for Home Affairs, Shri Bandi Sanjay Kumar, the Union Home Secretary, Director IB, Special Secretary (Internal Security), Chief Secretaries and DGPs/Senior Police officers of States/ UTs of India, Officers from various Govt Organizations. Senior functionaries of various Banks/Financial Intermediaries, Fintech, media, Cyber Commandos, NCC and NSS cadets will also attend the event.
The event will be telecast live on the Official Youtube Channel, Cyberdost of I4C from 11.30 hrs on 10th September 2024.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কাইলৈ নতুন দিল্লীত I4C-ৰ প্ৰথম প্ৰতিষ্ঠা দিৱস উদযাপনৰ কাৰ্য্যসূচী সম্বোধনেৰে চাইবাৰ অপৰাধ প্ৰতিৰোধৰ অৰ্থেগুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপৰশুভাৰম্ভ কৰিব
চাইবাৰ জালিয়াতি প্ৰশমন কেন্দ্ৰ (CFMC) ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গাৰে সমন্বয় প্লেটফৰ্ম (যৌথ চাইবাৰ অপৰাধ তদন্ত সুবিধা ব্যৱস্থা)ৰশুভাৰম্ভ কৰিব
শ্ৰী অমিত শ্বাহে ‘চাইবাৰ কমাণ্ডো’ কাৰ্য্যক্ৰম আৰু চাচপেক্ট ৰেজিষ্ট্ৰীও উদ্বোধন কৰিব
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ তত্বাৱধানত ৰূপায়ণ কৰা এই পদক্ষেপসমূহ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ‘চাইবাৰ ছিকিউৰ ভাৰত’ৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িতকৰণৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি হিচাপে বিবেচিত হ’ব
09 SEP 2024 6:21PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে ১০ছেপ্টেম্বৰ,২০২৪অৰ্থাৎ মঙলবাৰেনতুন দিল্লীত I4C-ৰ প্ৰথম প্ৰতিষ্ঠা দিৱস উদযাপনৰ কাৰ্য্যসূচী সম্বোধনেৰে চাইবাৰ অপৰাধ প্ৰতিৰোধৰ বাবে এলানি গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপৰশুভাৰম্ভ কৰিব।
ইয়াত গৃহমন্ত্ৰীয়ে চাইবাৰ জালিয়াতি প্ৰশমন কেন্দ্ৰ (CFMC) ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰিব। নতুন দিল্লীৰ ভাৰতীয় চাইবাৰ অপৰাধ সমন্বয় কেন্দ্ৰ (14C)ত প্ৰধান বেংক, বিত্তীয় মধ্যস্থতাকাৰী, পেমেন্ট এগ্ৰিগেটৰ, টেলিকম সেৱা প্ৰদানকাৰী, আইটি মধ্যস্থতাকাৰী আৰু ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ আইন প্ৰয়োগকাৰী সংস্থা (LEA)ৰ প্ৰতিনিধিত্বৰে চিএফএমচি স্থাপন কৰা হৈছে। অনলাইন বিত্তীয় অপৰাধেৰে মোকাবিলাৰ ক্ষেত্ৰত তাৎক্ষণিক ব্যৱস্থা গ্ৰহণ আৰু নিৰৱচ্ছিন্ন সহযোগিতাৰ বাবে তেওঁলোকে একেলগে কাম কৰিব। আইন বলবতৰ ক্ষেত্ৰত চিএফএমচিয়ে "সমবায় ফেডাৰেলিজম"ৰ দৃষ্টান্ত দাঙি ধৰিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে সমন্বয় প্লেটফৰ্ম (যৌথ চাইবাৰ অপৰাধ তদন্ত সুবিধা ব্যৱস্থা)ৰ শুভাৰম্ভ কৰিব। সমগ্ৰ দেশৰ আইন প্ৰয়োগকাৰী সংস্থাসমূহৰ বাবে চাইবাৰ অপৰাধৰ তথ্য ভঁৰাল, তথ্য বিনিময়, অপৰাধ মেপিং, তথ্য বিশ্লেষণ, সহযোগিতা আৰু সমন্বয়ৰ এক মঞ্চৰ অৰ্থেওৱান ষ্টপ পৰ্টেল হিচাপে কাম কৰিবলৈ এটা ৱেব-ভিত্তিক মডিউলেই হৈছে সমন্বয় প্লেটফৰ্ম।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী আৰু সমবায় মন্ত্ৰীজনে‘চাইবাৰ কমাণ্ডো’ কাৰ্য্যক্ৰম উদ্বোধন কৰিব। এই কাৰ্য্যসূচীৰ অধীনত দেশৰ চাইবাৰ সুৰক্ষাৰ পৰিবেশৰ প্ৰতি ভাবুকি প্ৰতিহতকৰণৰ অৰ্থে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু কেন্দ্ৰীয় আৰক্ষী সংস্থা (CPO)ত প্ৰশিক্ষণপ্ৰাপ্ত‘চাইবাৰ কমাণ্ডো’ৰ এটা বিশেষ শাখা স্থাপন কৰা হ’ব। প্ৰশিক্ষণপ্ৰাপ্ত চাইবাৰ কমাণ্ডোৱে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু কেন্দ্ৰীয় সংস্থাসমূহক ডিজিটেল স্থান সুৰক্ষিতকৰণত সহায় কৰিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে চাচপেক্টৰেজিষ্ট্ৰীও উদ্বোধন কৰিব। এই পদক্ষেপৰ অংশ হিচাপে বিত্তীয় বাতাবৰণৰ জালিয়াতিৰ বিপদাশংকা ব্যৱস্থাপনা ক্ষমতা সুদৃঢ়কৰণৰ বাবে বেংক আৰু বিত্তীয় মধ্যস্থতাকাৰীৰ সহযোগত ৰাষ্ট্ৰীয় চাইবাৰ অপৰাধ ৰিপ’ৰ্টিং পৰ্টেল (NCRP)ৰ ভিত্তিত ভিন্ন চিনাক্তকাৰীৰ চাচপেক্টৰেজিষ্ট্ৰীগঢ়ি তোলা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ তত্বাৱধানত ৰূপায়ণ কৰা এই পদক্ষেপসমূহ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ‘চাইবাৰ ছিকিউৰ ভাৰত’ৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িতকৰণৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি হিচাপে বিবেচিত হ’ব। গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ চাইবাৰ আৰু তথ্য সুৰক্ষা বিভাগৰ (CIS Division)ৰ কেন্দ্ৰীয় খণ্ডৰ আঁচনিৰ অধীনত ২০১৮ৰ ৫ অক্টোবৰত ভাৰতীয় চাইবাৰ অপৰাধ সমন্বয় কেন্দ্ৰ (I4C) প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছিল। ইয়াৰ প্ৰধান উদ্দেশ্য আছিল সমগ্ৰ দেশতে চাইবাৰ অপৰাধেৰে সম্পৰ্কীয় সকলো সমস্যা সমাধানৰ বাবে এটি ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্য্যায়ৰ সমন্বয় কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা। এইকেন্দ্ৰৰ লক্ষ্য হৈছে আইন প্ৰয়োগকাৰী সংস্থাসমূহৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধি আৰু চাইবাৰ অপৰাধেৰে মোকাবিলাকাৰী ভিন্ন অংশীদাৰসকলৰ মাজত সমন্বয়ৰ অগ্ৰগতি সাধন কৰা। ২০২০ৰ ১০ জানুৱাৰীত নতুন দিল্লীত I4C-ৰমুখ্য কাৰ্য্যালয় উদ্বোধনেৰেৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰা হৈছিল। ইয়াক এক স্থায়ী প্ৰতিষ্ঠানিক ৰূপ দিবলৈ২০২৪ৰ ১ জুলাইৰপৰা কাৰ্য্যকৰী হোৱাকৈইয়াক গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনত এটি সংলগ্ন কাৰ্য্যালয় হিচাপে গণ্য কৰা হৈছে।
এই কাৰ্য্যসূচীত কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী বান্দি সঞ্জয় কুমাৰ, কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব, আইবিৰসঞ্চালক, বিশেষ সচিব (অভ্যন্তৰীণ নিৰাপত্তা), ভাৰতৰ ৰাজ্য/ কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰমুখ্য সচিব আৰু ডিজিপি/জ্যেষ্ঠ আৰক্ষী বিষয়া, ভিন্ন চৰকাৰী সংস্থাৰ বিষয়াসকলে অংশগ্ৰহণ কৰিব। ভিন্ন বেংক/বিত্তীয় মধ্যস্থতাকাৰী, ফিনটেক, মিডিয়া, চাইবাৰ কমাণ্ডো, এনচিচি আৰু এনএছএছ কেডেটসকলেও এই অনুষ্ঠানত ভাগল’ব।
১০ ছেপ্টেম্বৰ, ২০২৪ৰ পুৱা ১১.৩০ বজাৰপৰা I4C-ৰ অফিচিয়েল ইউটিউব চেনেল, চাইবাৰডষ্টত এই কাৰ্য্যসূচীৰ লাইভ সম্প্ৰচাৰ কৰা হ’ব।