Election Commission
Home Voting for eligible voters extended pan India for the first time in General Elections 2024
ECI's efforts resonate with elderly, PwD, third-gender and PVTG voters
ECI Saksham App facilitates PwD voters in exercising their right to vote
Vulnerable communities vote confidently with accessibility and inclusivity measures imbued into voting process
29 MAY 2024 2:43PM by PIB Delhi
The Election Commission of India has taken massive strides in ensuring inclusivity and accessibility in the General Elections 2024 to ensure that no eligible voter is deprived of their right to vote on account of physical or other barriers. So far, after the conclusion of 6 phases of elections, immense enthusiasm was seen amongst voters of various sections such as Persons with Disabilities, Senior Citizens, Transgenders, PVTGs. Facility for voting from the comfort of home for senior citizens above 85 years of age and PwDs with 40% benchmark disability was extended for the first time on pan India basis in General Elections 2024.
Lambada Tribe at Polling Station of Thiruvur Constituency, Shompen tribe of Great Nicobar voted for the first time in a General Election and Nishi Tribe in Arunachal Pradesh
The concerted efforts, throughout the country under the leadership of Chief Election Commissioner Shri Rajiv Kumar along with Election Commissioners Shri Gyanesh Kumar and Dr Sukhbir Singh Sandhu have seen many success stories from the States/UTs where election has been completed till the Phase 6 of the Lok Sabha Election - 2024. CEC Rajiv Kumar said “It has been the deep founded resolve of the Commission to strive for continuous improvement in the electoral processes setting new standards globally. ECI is determined to make the elections truly reflective of the spirit of plurality and diversity that is the pride of our country. ECI is dedicated to incorporating and deeply integrating the principles and practices of inclusivity and accessibility throughout the entire election process, setting an example before the society for replication everywhere.”
A senior citizen elector on the way to cast her vote in Arunachal Pradesh.
The preparations started two years back with concerted efforts of updation and registration of eligible citizens in the electoral rolls. This was achieved by conducting special registration drives, camps, targeting these categories of voters. ECI has adopted a multipronged strategy to enhance participation amongst communities which are prone to be deprived of their right to vote.
Optional home-voting facility: a first in India’s General Elections draws excellent response
The optional home voting facility marks a paradigm shift in the electoral process and has been made available for the first time in the history of India’s general elections. Any eligible citizen aged 85 and above or with 40% benchmarked disability, can avail the provision of home voting facility through postal ballot in these elections. This facility has received an enthusiastic response from voters. Gratifying scenes of smiling voters and their testimonials voting from the comfort of their homes have flooded social media from all parts of the country. Voting from home takes place with involvement of a full contingent of polling staff and security personnel with secrecy of voting diligently maintained. Agents of candidates are also allowed to accompany polling teams to witness the process.
Smt. D. Padmavathi, 100 years of age, from Kovvuru Constituency and a Sr. Citizen elector from Arunachal Pradesh
Eight PwD members of same family availing home facility in Churu, Rajasthan.
Bridging barriers: addressing infrastructural requirements for better participation
To bridge any infrastructural gaps, ECI ensured that every polling booth is on the ground floor, equipped with assured amenities including ramps, signages for voters, parking space, separate queues, and volunteers. Additionally, ECI’s SAKSHAM app has facilitated PwDs for availing various facilities at polling station like wheelchairs, pick-and-drop and volunteers services. There have been over 1.78 lakh downloads of the Saksham App since announcement of elections.
The Commission has also made provisions for Braille on EVMs, Braille enabled EPIC, and voter slips to assist visually impaired electors. Further, a Voter Guide for PwDs and Sr. Citizens, in English and Hindi, with information on the process of registration to poll day facilitation was made available.
In Indore, Madhya Pradesh, 70 visually handicapped girls were assisted with free transportation to cast their vote.
PwD managed PS in J&K
Photos: Braille-coded voter cards distributed to visually impaired electors | Hindustan Times
Braille enabled EPIC, Voter Guide, volunteer at a polling station in Bihar and provision of shamiyana at a polling station in Odisha
Inclusivity in spirit: removing psychological barriers to voting
Apart from eradicating physical barriers to voting, ECI also made efforts to address social barriers and stigma surrounding certain vulnerable populations like Transgenders, Sex workers, PVTGs to ensure their participation in election process. Special camps were arranged to enroll the third gender (TG) electors and other marginalized communities like sex workers and PVTGs by Thane District in collaboration with civil society. Over 48,260 TGs are enrolled all over the county, out of which Tamil Nadu has the highest number of third gender electors with 8467, followed by 6628 TGs in Uttar Pradesh and 5720 TGs in Maharashtra.
As part of SVEEP initiatives, Commission organized a T-20 Cricket Match on 16th March, 2024 between the IDCA (Indian Deaf Cricket Association) and DDCA (Delhi District Cricket Association) teams to create voter awareness among PwD electors and promote inclusive elections.
Commission awarding the trophy to the winners at the T-20 Match
Efforts were made to the extent possible by the Commission, to set up at least one polling station in each AC, managed exclusively by PwD officials. For Lok Sabha Election -2024, approximately 2697 PwD managed Polling Stations have been set up across the country, with Uttar Pradesh setting up the highest PwD Manned Polling Stations i.e. 302.
Making registration and voting easy for vulnerable communities
The homeless and other nomadic groups are another critical demographic in achieving high electoral participation. Due to their unique circumstances, these individuals can experience unintentional electoral exclusion because of lack of proof of residency. However, special efforts were made in the last two years for their enrolment as voters and also participation in the voting process. Location of new polling booths in previously inaccessible areas has led to the large-scale inclusion of PVTGs. In many States/UTs, where PVTGs reside in large numbers, free transportation facilities have been provided for enabling the PVTGs reach polling stations from remote areas. In a historic move, the Shompen tribe of Great Nicobar voted in the Lok Sabha Election -2024 for the first time.
Partnerships
To promote electoral awareness and instill a spirit of partnership and inclusion in the elections, ECI has designated eleven PwD individuals as "ECI Ambassadors" to involve the community further in the electoral process. Polling personnel were are also trained and sensitized regarding special needs of the PwDs to develop a sense of participation and ownership in the elections. State CEOs also collaborated with State Disability and health departments of the concerned states for providing better facilitation to PwDs and Senior Citizens.
Camps organized in Gangtok by DEO in collaboration with Women & Child Development and Health Department
Also, a team of ECI officials visited Thane District and Kamathipura in Mumbai City to have an open dialogue with the Transgender and Female Sex workers, residing in these areas, to better understand the challenges faced by them in electoral participation, sensitizing the field machinery towards these electors and to encourage these voters to ensure their participation during the Lok Sabha Election-2024.
ECI team with NGOs/CSOs and TG community in Thane District and encouraging them to ensure 100% participation in the Lok Sabha Election.
The Commission also appointed Ms. Sheetal Devi, Arjuna Awardee and Para Archer, as the ECI National Icon, to motivate the PwD electors to exercise their franchise in the Lok Sabha Election-2024. Also, eleven prominent PwD personalities have been appointed as Ambassadors of ECI for taking part in various voter awareness initiatives of ECI and reaching out to PwD electors. Moreover, the Commission has also appointed State PwD Icons for the States/UTs.
Ms. Sheetal Devi, National PwD Icon, ECI
In Mehsana district in Gujarat, a wheelchair rally
was organized by PwD electors to create awareness
An extensive campaign including “Matdata appeal patra” was launched to enhance PVTG participation in the ongoing elections.
Reaching out to the last mile electors
The Commission is committed in ensuring that “no voter is left behind” and has taken special measures to reach out to the electors residing in the remotest corners of the county. For example, a polling station was set up in a shipping container in Aliabet in Gujarat to reach out to the tribal electors residing in this area. Similarly, voters from 102 villages in Bastar and Kanker PCs in Chhattisgarh cast their vote in a polling booth set up in their own village for the first time in a Lok Sabha Election.
Polling station for just five members of a family in a remote village of Warshi in Leh district, Ladakh
Further, in a major decision to facilitate voting by Kashmiri migrants in the ongoing General Elections 2024, ECI abolished the cumbersome procedure of filling Form-M for the displaced people from the valley who are residing in Jammu and Udhampur. Additionally, for the migrants residing outside Jammu and Udhampur (who will continue to submit Form M), ECI has authorized the self-attestation of the certificate appended with Form-M, thus removing the hassle of getting this certificate attested by the Gazetted Officer. The Commission has enabled Kashmiri migrant voters residing at various relief camps in Delhi, Jammu, and Udhampur to also have the option of voting in person at designated special polling stations or using postal ballot. 21 Special Polling Stations were established at Jammu, 1 at Udhampur and 4 at Delhi.
Kashmiri migrants casting their vote at Special Polling Stations
Similarly, to ensure voting rights for internally displaced persons (IDPs) in Manipur, 94 Special Polling Stations (SPS) were set up in 10 districts for (IDPs). One SPS was set up in Tengnoupal district for a single voter. Poll was conducted under webcasting/videography and displaced persons staying outside relief camps could also opt to vote at SPS.
IDP in Manipur casting their vote at Special Polling Stations

ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ
୨୦୨୪ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସାରା ଭାରତରେ ଯୋଗ୍ୟ ଭୋଟରଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଗୃହ ମତଦାନ ସୁବିଧାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି
ଇସିଆଇ ଏହି ପଦକ୍ଷେପକୁ ବୟସ୍କ, ଭିନ୍ନକ୍ଷମ, ତୃତୀୟ ଲିଙ୍ଗ ଏବଂ ପିଭିଟିଜି ଭୋଟରଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇଛନ୍ତି
ଇସିଆଇ ସକ୍ଷମ ଆପ୍ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଭୋଟରମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ମତଦାନ ଅଧିକାର ବ୍ୟବହାର କରିବାର ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରେ
ଦୁର୍ବଳ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ମାନେ ମତଦାନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ପଦକ୍ଷେପ ସହିତ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ ଭୋଟ୍ ଦିଅନ୍ତି
29 MAY 2024 2:43PM by PIB Bhubaneswar
ଶାରୀରିକ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ କାରଣରୁ ଯେପରି କୌଣସି ଯୋଗ୍ୟ ଭୋଟର ସେମାନଙ୍କ ମତଦାନ ଅଧିକାରରୁ ବଞ୍ଚିତ ନ ହୁଅନ୍ତି ସେଥିପାଇଁ ଭାରତୀୟ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ ୨୦୨୪ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଦିଗରେ ବ୍ୟାପକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି। ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୬ଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟ ନିର୍ବାଚନ ସରିବା ପରେ ଭିନ୍ନକ୍ଷମ, ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକ, କିନ୍ନର, ପିଭିଟିଜି ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗର ଭୋଟରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରବଳ ଉତ୍ସାହ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା । ୮୫ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସ୍କ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକ ଏବଂ ୪୦% ବେଞ୍ଚମାର୍କ ଅକ୍ଷମତା ଥିବା ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଘରେ ବସି ମତଦାନ ସୁବିଧା ୨୦୨୪ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନରେ ସର୍ବଭାରତୀୟ ଭିତ୍ତିରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି।
ମୁଖ୍ୟ ନିର୍ବାଚନ କମିଶନର ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ କୁମାର, ନିର୍ବାଚନ କମିଶନର ଶ୍ରୀ ଜ୍ଞାନେଶ କୁମାର ଏବଂ ଡ. ସୁଖବୀର ସିଂ ସାନ୍ଧୁଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଏହି ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ରେ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଅନେକ ସଫଳତାର କାହାଣୀ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି ଯେଉଁଠାରେ ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନ -୨୦୨୪ ର ଷଷ୍ଠ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିର୍ବାଚନ ଶେଷ ହୋଇଛି । ସିଇସି ରାଜୀବ କୁମାର କହିଛନ୍ତି ଯେ "ନିର୍ବାଚନରେ ନିରନ୍ତର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିବା ଆୟୋଗର ଗଭୀର ସଂକଳ୍ପ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପିତ କରୁଥିବା ପ୍ରକ୍ରିୟା। ନିର୍ବାଚନକୁ ଆମ ଦେଶର ଗୌରବ ଏବଂ ବିବିଧତାର ଭାବନାକୁ ପ୍ରକୃତରେ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବା ପାଇଁ ନିର୍ବାଚନ କମିଶନ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ । ସମଗ୍ର ନିର୍ବାଚନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧତାର ନୀତି ଏବଂ ଅଭ୍ୟାସଗୁଡ଼ିକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏବଂ ଗଭୀର ଭାବରେ ସମନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଇସିଆଇ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଏବଂ ସମାଜ ସମ୍ମୁଖରେ ଏକ ଉଦାହରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି।
ଦୁଇ ବର୍ଷ ତଳେ ଭୋଟର ତାଲିକାରେ ଯୋଗ୍ୟ ନାଗରିକଙ୍କ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଓ ଅପଡେଟ୍ ପାଇଁ ଜୋରଦାର ଉଦ୍ୟମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ବର୍ଗର ଭୋଟରଙ୍କୁ ଟାର୍ଗେଟ କରି ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ପଞ୍ଜୀକରଣ ଅଭିଯାନ, ଶିବିର ଆୟୋଜନ କରି ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି। ମତଦାନ ଅଧିକାରରୁ ବଞ୍ଚିତ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ଥିବା ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ମଧ୍ୟରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଇସିଆଇ ଏକ ବହୁମୁଖୀ ରଣନୀତି ଗ୍ରହଣ କରିଛି।
ବିକଳ୍ପ ଗୃହ ଭୋଟିଂ ସୁବିଧା: ଭାରତର ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ମିଳିଲା ଚମତ୍କାର ପ୍ରତିକ୍ରିୟା
ଏହି ବିକଳ୍ପ ଗୃହ ମତଦାନ ସୁବିଧା ନିର୍ବାଚନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ କୁ ଦର୍ଶାଉଛି ଏବଂ ଭାରତର ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନ ଇତିହାସରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇଛି । ୮୫ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସର କିମ୍ବା ୪୦ ପ୍ରତିଶତ ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ଥିବା ଯେକୌଣସି ଯୋଗ୍ୟ ନାଗରିକ ଏହି ନିର୍ବାଚନରେ ପୋଷ୍ଟାଲ ବାଲଟ୍ ଜରିଆରେ ହୋମ୍ ଭୋଟିଂ ସୁବିଧା ପାଇପାରିବେ। ଏହି ସୁବିଧାକୁ ଭୋଟରଙ୍କ ଉତ୍ସାହଜନକ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ମିଳିଛି। ଭୋଟର ଏବଂ ଘରେ ବସି ଭୋଟ୍ ଦେଉଥିବା ଭୋଟରଙ୍କ ଦୃଶ୍ୟ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାନ୍ତରୁ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ଚର୍ଚ୍ଚାର ବିଷୟ ପାଲଟିଛି। ମତଦାନର ଗୋପନୀୟତା ବଜାୟ ରଖିବା ସହ ପୋଲିଂ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା କର୍ମୀଙ୍କୁ ନିୟୋଜିତ କରି ଘରୁ ମତଦାନ ହୋଇଥାଏ। ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କ ଏଜେଣ୍ଟମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ଦେଖିବା ପାଇଁ ପୋଲିଂ ଟିମ୍ ସହିତ ଯିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି।
ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଦୂର ହୋଇଛି : ଉନ୍ନତ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ
ଯେକୌଣସି ଭିତ୍ତିଭୂମି ଅଭାବକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ର ତଳ ମହଲାରେ ଅଛି, ଯେଉଁଥିରେ ରାମ୍ପ, ଭୋଟରଙ୍କ ପାଇଁ ସଙ୍କେତ, ପାର୍କିଂ ସ୍ଥାନ, ପୃଥକ ଧାଡ଼ି ଏବଂ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ସମେତ ମୌଳିକ ସୁବିଧା ରହିଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ନିର୍ବାଚନ କମିସନଙ୍କ 'ସକ୍ଷମ ଆପ୍' ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ହ୍ଵିଲଚେୟାର, ପିକ୍ ଆଣ୍ଡ ଡ୍ରପ୍ ଏବଂ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ସେବା ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ସୁବିଧା ପାଇବା ପାଇଁ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗମାନଙ୍କୁ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ନିର୍ବାଚନ ଘୋଷଣା ହେବା ପର ଠାରୁ ସକ୍ଷମ ଆପ୍ ର ୧.୭୮ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଡାଉନଲୋଡ୍ ହୋଇଛି।
ଦୃଷ୍ଟିହୀନ ଭୋଟରଙ୍କ ସହାୟତା ପାଇଁ ଇଭିଏମ୍ ରେ ବ୍ରେଲ୍, ବ୍ରେଲ୍ ସକ୍ଷମ ଇପିଆଇସି ଏବଂ ଭୋଟର ସ୍ଲିପ୍ ର ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ଆୟୋଗ କରିଛନ୍ତି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ଇଂରାଜୀ ଓ ହିନ୍ଦୀ ଭାଷାରେ ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ଓ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଭୋଟର ଗାଇଡ୍ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଥିଲା।
ସମନ୍ବିତ ସେବା: ମତଦାନରେ ମାନସିକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଦୂର କରିବା
ମତଦାନରେ ଶାରୀରିକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଦୂର କରିବା ସହିତ ନିର୍ବାଚନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ କିନ୍ନର, ଯୌନକର୍ମୀ, ପିଭିଟିଜି ଭଳି କେତେକ ଦୁର୍ବଳ ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ନେଇ ସାମାଜିକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଏବଂ କଳଙ୍କ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ ପ୍ରୟାସ କରିଥିଲେ। ନାଗରିକ ସମାଜ ର ସହଯୋଗରେ ଥାନେ ଜିଲ୍ଲା ଦ୍ୱାରା ତୃତୀୟ ଲିଙ୍ଗ (ଟିଜି) ଭୋଟର ଏବଂ ଯୌନ କର୍ମୀ ଏବଂ ପିଭିଟିଜି ଭଳି ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅବହେଳିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ନାମ ଲେଖାଇବା ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଶିବିରର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା। ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ୪୮,୨୬୦ରୁ ଅଧିକ ଟିଜି ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ତାମିଲନାଡୁରେ ସର୍ବାଧିକ ୮୪୬୭ ଜଣ ତୃତୀୟ ଲିଙ୍ଗ ଭୋଟର ଥିବା ବେଳେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ୬୬୨୮ ଟିଜି ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ୫୭୨୦ ଟିଜି ଅଛନ୍ତି।
ଏସଭିଇଇପି ପଦକ୍ଷେପର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ଆୟୋଗ ୧୬ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୪ରେ ଆଇଡିସିଏ (ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଡେଫ୍ କ୍ରିକେଟ୍ ଆସୋସିଏସନ୍) ଏବଂ ଡିଡିସିଏ (ଦିଲ୍ଲୀ ଜିଲ୍ଲା କ୍ରିକେଟ୍ ଆସୋସିଏସନ୍) ଟିମ୍ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଟି-୨୦ କ୍ରିକେଟ୍ ମ୍ୟାଚ୍ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ପିଡବ୍ଲ୍ୟୁଡି ଭୋଟରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମତଦାତା ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ସମାବେଶୀ ନିର୍ବାଚନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯିବ।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଏସିରେ ଅତିକମରେ ଗୋଟିଏ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରିବା ପାଇଁ ଆୟୋଗ ଯଥା ସମ୍ଭବ ପ୍ରୟାସ କରିଥିଲେ, ଯାହାକୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାବେ ପିଡବ୍ଲୁଡି ଅଧିକାରୀମାନେ ପରିଚାଳନା କରୁଥିଲେ। ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନ -୨୦୨୪ ପାଇଁ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ପାଖାପାଖି ୨୬୯୭ଟି ପିଡବ୍ଲ୍ୟୁଡି ପରିଚାଳିତ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ସର୍ବାଧିକ ପିଡବ୍ଲୁଡି ମାନବ ଯୁକ୍ତ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥାତ ୩୦୨ଟି ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି ।
ଅସୁରକ୍ଷିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଏବଂ ମତଦାନ କୁ ସହଜ କରିବା
ବାସହୀନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଯାଯାବର ଗୋଷ୍ଠୀ ଉଚ୍ଚ ନିର୍ବାଚନୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ହାସଲ କରିବାରେ ଅନ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଜନସଂଖ୍ୟା ଅଟନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କର ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ପରିସ୍ଥିତି କାରଣରୁ, ଏହି ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ବାସସ୍ଥାନର ପ୍ରମାଣ ଅଭାବରୁ ଅଜାଣତରେ ନିର୍ବାଚନୀ ବହିଷ୍କାରର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇପାରନ୍ତି । ତେବେ ଗତ ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଭୋଟର ଭାବେ ପଞ୍ଜୀକୃତ କରିବା ସହ ମତଦାନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥିଲା। ପୂର୍ବରୁ ଅପହଞ୍ଚ ଅଂଚଳରେ ନୂଆ ପୋଲିଂ ବୁଥ୍ ଥିବାରୁ ପିଭିଟିଜିକୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି। ଅନେକ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ, ଯେଉଁଠାରେ ପିଭିଟିଜି ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ବସବାସ କରନ୍ତି, ସେଠାରେ ପିଭିଟିଜିଗୁଡ଼ିକ ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳରୁ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ମାଗଣା ପରିବହନ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ଏକ ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ ଗ୍ରେଟ୍ ନିକୋବରର ଶୋମ୍ପେନ୍ ଜନଜାତି ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନ-୨୦୨୪ରେ ଭୋଟ୍ ଦେଇଛନ୍ତି।
ଭାଗିଦାରୀ
ନିର୍ବାଚନ ସଚେତନତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ନିର୍ବାଚନରେ ଭାଗିଦାରୀ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣର ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ, ନିର୍ବାଚନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଅଧିକ ସାମିଲ କରିବା ପାଇଁ ଇସିଆଇ ୧୧ ଜଣ ପିଡବ୍ଲୁଡି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ "ଇସିଆଇ ଆମ୍ବାସାଡର" ଭାବରେ ନିଯୁକ୍ତ କରିଛି । ନିର୍ବାଚନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏବଂ ମାଲିକାନା ଭାବନା ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ପିଡବ୍ଲ୍ୟୁଡିମାନଙ୍କର ବିଶେଷ ଆବଶ୍ୟକତା ବିଷୟରେ ପୋଲିଂ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଏବଂ ସଚେତନ କରାଯାଇଥିଲା । ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ଏବଂ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସିଇଓମାନେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ରାଜ୍ୟର ରାଜ୍ୟ ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଭାଗ ସହିତ ସହଯୋଗ କରିଥିଲେ।
ଏଥିସହ ନିର୍ବାଚନ କମିସନଙ୍କ ଏକ ଟିମ୍ ମୁମ୍ବାଇ ସହରର ଥାନେ ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ କାମାଥିପୁରା ଗସ୍ତ କରି ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ରହୁଥିବା କିନ୍ନର ଏବଂ ମହିଳା ଯୌନକର୍ମୀମାନଙ୍କ ସହ ଏକ ଖୋଲା ଆଲୋଚନା କରି ନିର୍ବାଚନୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣରେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକୁ ଭଲ ଭାବରେ ବୁଝିବା, ଏହି ମତଦାତାଙ୍କ ପ୍ରତି କ୍ଷେତ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସଚେତନ କରିବା ଏବଂ ଏହି ଭୋଟରମାନଙ୍କୁ ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନ-୨୦୨୪ ରେ ସେମାନଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ।
ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନ-୨୦୨୪ରେ ପିଡବ୍ଲ୍ୟୁଡି ଭୋଟରଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ମତାଧିକାର ସାବ୍ୟସ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆୟୋଗ ଅର୍ଜୁନ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରାପ୍ତ ସୁଶ୍ରୀ ଶୀତଲ ଦେବୀଙ୍କୁ ଏବଂ ପାରା ଆର୍ଚରଙ୍କୁ ଇସିଆଇ ନ୍ୟାସନାଲ ଆଇକନ୍ ଭାବେ ନିଯୁକ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ଏଥିସହ ନିର୍ବାଚନ କମିସନଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ଭୋଟର ସଚେତନତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ପିଡବ୍ଲ୍ୟୁଡି ଭୋଟରଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ୧୧ ଜଣ ବିଶିଷ୍ଟ ପିଡବ୍ଲୁଡି ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କୁ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗର ଆମ୍ବାସଡର ଭାବେ ନିଯୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଆୟୋଗ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଷ୍ଟେଟ୍ ପିଡବ୍ଲ୍ୟୁଡି ଆଇକନ୍ ମଧ୍ୟ ନିଯୁକ୍ତ କରିଛନ୍ତି।
ଗୁଜରାଟର ମେହସାନା ଜିଲ୍ଲାରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ପିଡବ୍ଲ୍ୟୁଡି ଭୋଟରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏକ ହ୍ୱିଲଚେୟାର ରାଲି ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା
ଚଳିତ ନିର୍ବାଚନରେ ପିଭିଟିଜିର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ "ମତଦାତା ଅପିଲ ପତ୍ର" ସମେତ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଶେଷ ମାଇଲ ଭୋଟରଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିଲେ
କୌଣସି ଭୋଟର ଯେପରି ପଛରେ ନ ପଡ଼ିବେ ସେଥିପାଇଁ ଆୟୋଗ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ଏବଂ ଦେଶର ଦୁର୍ଗମ କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ରହୁଥିବା ଭୋଟରଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ ଗୁଜରାଟର ଆଲିଆବେଟ୍ ରେ ଥିବା ଏକ ସିପିଂ କଣ୍ଟେନରରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ବସବାସ କରୁଥିବା ଆଦିବାସୀ ଭୋଟରଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଏକ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା। ସେହିପରି ଛତିଶଗଡ଼ର ବସ୍ତର ଓ କାଙ୍କେର ପିସିର ୧୦୨ ଟି ଗାଁର ଭୋଟରମାନେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନରେ ନିଜ ଗାଁରେ ସ୍ଥାପିତ ପୋଲିଂ ବୁଥରେ ମତଦାନ କରିଛନ୍ତି
ଏହାବ୍ୟତୀତ ଚଳିତ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନ ୨୦୨୪ରେ କାଶ୍ମୀର ପ୍ରବାସୀଙ୍କ ମତଦାନକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇ ନିର୍ବାଚନ କମିଶନ ଜମ୍ମୁ ଓ ଉଧମପୁରରେ ରହୁଥିବା ଉପତ୍ୟକାର ବିସ୍ଥାପିତ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଫର୍ମ-ଏମ୍ ପୂରଣ କରିବାର ଜଟିଳ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରିଛନ୍ତି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ଜମ୍ମୁ ଓ ଉଧମପୁର ବାହାରେ ରହୁଥିବା ପ୍ରବାସୀ (ଯେଉଁମାନେ ଫର୍ମ ଏମ୍ ଦାଖଲ ଜାରି ରଖିବେ) ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଇସିଆଇ ଫର୍ମ-ଏମ୍ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିବା ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ର ସ୍ୱୟଂ-ପ୍ରମାଣୀକରଣକୁ ଅନୁମତି ଦେଇଛି, ଯାହା ଫଳରେ ଗେଜେଟେଡ୍ ଅଫିସରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏହି ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ପ୍ରମାଣିତ ହେବାର ଅସୁବିଧା ଦୂର ହେବ। ଆୟୋଗ ଦିଲ୍ଲୀ, ଜମ୍ମୁ ଏବଂ ଉଧମପୁରର ବିଭିନ୍ନ ରିଲିଫ୍ କ୍ୟାମ୍ପରେ ରହୁଥିବା କାଶ୍ମୀର ପ୍ରବାସୀ ଭୋଟରମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ମତଦାନ କରିବା କିମ୍ବା ପୋଷ୍ଟାଲ ବାଲଟ୍ ବ୍ୟବହାର କରିବାର ବିକଳ୍ପ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଜମ୍ମୁରେ ୨୧ଟି, ଉଧମପୁରରେ ୧ଟି ଓ ଦିଲ୍ଲୀରେ ୪ଟି ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି।
ସେହିପରି ମଣିପୁରରେ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ବିସ୍ଥାପିତ ବ୍ୟକ୍ତି (ଆଇଡିପି)ଙ୍କ ମତଦାନ ଅଧିକାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ୧୦ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ୯୪ଟି ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ର (ଏସ୍ ପିଏସ୍) ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ଗୋଟିଏ ଭୋଟରଙ୍କ ପାଇଁ ତେଙ୍ଗନୁପାଳ ଜିଲ୍ଲାରେ ଗୋଟିଏ ଏସପିଏସ୍ ଗଠନ କରାଯାଇଥିଲା। ୱେବକାଷ୍ଟିଂ/ଭିଡିଓଗ୍ରାଫି ଅଧୀନରେ ମତଦାନ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ରିଲିଫ୍ କ୍ୟାମ୍ପ ବାହାରେ ରହୁଥିବା ବିସ୍ଥାପିତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ମଧ୍ୟ ଏସପିଏସ୍ ରେ ଭୋଟ୍ ଦେଇପାରିବେ।