ইলেক্সন কমিসন
অহানবা ওইনা জেনরেল ইলেক্সনস 2024দা ভারত শিনবা থুংনা ইলিজিবল ভোতরশিংগীদমক য়ুমদগী ভোৎ থাদবা য়াহনখ্রে
ECIগী খোঙথাংশিং অসি অহল ওইরবা, PwD, থর্দ-জেন্দর অমসুং PVTG ভোতরশিংগীদমক ওইরি
ECI সক্ষম এপনা PwD ভোতরশিংনা মখোয়গী ভোৎ থাদবগী হকশিং শিজিন্নবদা মতেং পাংলি
ভোৎ থাদবগী থৌওংদা পায়খৎপা এক্সেসিবিলিতী অমসুং ইনক্লুসিভিতীগী খোঙথাংশিংগা লোয়ননা ভলনরেবল কম্ম্যুনিতীশিংনা থৌনা লৈনা ভোৎ থাদরি
29 MAY 2024 2:43PM by PIB Imphal
ইলেক্সন কম্মিসন ওফ ইন্দিয়ানা ইলিজিবল ভোতর অমত্তদা ফিজিকেল নত্ত্রগা অতৈ মরমশিংনা মখোয়গী ভোৎ থাদবগী হকশিং ফংদবা তৌদনবা জেনরেল ইলেক্সন 2024দা ইনক্লুসিভিতী অমসুং এক্সেসিবিলিতী লৈহন্নবা চাউনা থবক পায়খৎখি। হৌজিক ফাওবদা মীখলগী ফেস 6 লোইশিনখ্রবা মতুংদা দিসএবিলিতীশিং, সিনিয়র সিতিজেনশিং, ত্রান্সজেন্দরশিং, PVTGশিংগুম্বা মীওইশিংগী কাংলুপকী ভোতরশিংগী মরক্তা চাউনা থৱায় য়াওবা উবা ফংখি। চহি 85কী মথক্কী সিনিয়র সিতিজেনশিং অমসুং 40%গী বেঞ্চমার্ক্কী মথক্তা লৈবা PwDশিংগীদমক য়ুমদগী ভোৎ থাদবগী খুদোংচাবা জেনরেল ইলেক্সন 2024দা ভারত শিনবা থুংনা ফংহনখি।
তিরুভুর কন্সতিত্যুএন্সীগী পোল্লিং স্তেসন্দা লমবাদা ত্রাইব, জেনরেল ইলেক্সন অমদা অহানবা ওইনা ভোৎ থাদখিবা গ্রেত নিকোবরগী শোম্পেন ত্রাইব অমসুং অরুনাচল প্রদেশকী নিশি ত্রাইব
ইলেক্সন কম্মিসনর, শ্রী জ্ঞানেশ কুমার অমসুং দা. সুখবির সিংহ সন্ধুগা লোয়ননা চীফ ইলেক্সন কম্মিসনর শ্রী রাজিব কুমারগী লুচিং মখাদা লৈবাক শিনবা থুংবদা অকনবা খোঙথাং অসিনা লোক সভা মীখল – 2024গী ফেস 6 ফাওবদা লোইশিনখিবা মীখলদা রাজ্যশিং/UTশিংদগী মাইপাকপগী ৱারী কয়া তাবা ফংখি। CEC রাজিব কুমারনা হায়খি, “ইলেক্তোরেল প্রোসেসশিং অসি মালেমগী থাক্তা অনৌবা স্তেন্দর্দশিং শেমগৎনবা লেপ্পা লৈতনা ফগৎহন্নবা হোৎনবা অসি কম্মিসনগী অচেৎপা ৱারেপ অমনি। ECI না মীখলশিং অসি ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী চাউথোকচনীংঙাই ওইরিবা প্লুরেলিতী অমসুং দাইভর্সিতীগী ৱাখল্লোন উৎথোক্নবা হোৎনরি। ECIনা মীখলগী থৌওং পুম্নমক্তা ইনক্লুসিবিতী অমসুং এক্সেসিবিতীগী কাংলোনশিং অমসুং থৌওংশিং য়াওহন্নবা অমসুং মপুং ফানা পুনশিন্নবা হোৎনরি। মসিনা খুন্নাইগী মফম খুদিংমক্তা অমুক হন্না পাঙথোক্নবা খুদম অমা পীরি।
অরুনাচল প্রদেশতা মহাক্কী ভোৎ থাদনবা লম্বেলদা চৎলিবা সিনিয়র সিতিজেন অমা
শেম-শাবা অসি চহি অনিগী মমাংদা ইলেক্তোরেল রোলশিংদা ইলিজিবল ওইরবা প্রজাশিংগী মশিং হেনগৎহন্নবা অমসুং রেজিস্ত্রেসন তৌনবগী থবকশিং পায়খৎতুনা হৌখি। ভোতরশিং অসিগী কাংলুপতা তার্গেৎ থমদুনা অখন্নবা রেজিস্ত্রেসন দ্রাইবশিং, কেম্পশিং পাঙথোক্তুনা মসি ফংবা ঙমখি। ECIনা মখোয়গী ভোৎ থাদনবগী হক ফংদনা লৈরকপা কাংলুপকী মরক্তা শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবগীদমক মল্তি-প্রোং স্ত্রেতেজী অমা পায়খৎখ্রে।
ওপ্সনেল হোম-ভোতিং ফেসিলিতী: ভারতকী জেনরেল ইলেক্সনশিংদা অহানবা ওইনা চাউনা রেস্পোন্স ফংখিবা
ইলেক্তোরেল প্রোসেস্তা ওপ্সনেল হোম ভোতিং ফেসিলিতী অসিনা অচৌবা অহোংবা অমা পুরক্লি অমসুং মসি ভারতকী জেনরেল ইলেক্সনগী পুৱারীদা অহানবা ওইনা ফংহনখ্রে। চহি 85 শুরবা অমসুং মসিগী মথক্তা লৈবা নত্ত্রগা বেঞ্চমার্ক তৌরবা দিসএবিলিতীগী চাদা 40 লৈবা ইলিজিবল ওইবা প্রজা অমহেক্তনা ইলেক্সন অসিদা পোস্তেল বেল্লোৎকী খুত্থাংদা য়ুমদা ভোৎ থাদবগী খুদোংচাবা লৌবা য়াই। মসিগী ফেসিলিতী অসিনা ভোতরশিংদগী চাউনা রেস্পোন্স ফংলি। লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্তগী সোসিএল মেদিয়াদা মখোয়গী য়ুমদগী ভোৎ থাদবগী হরাও-মীনোক তম্বা অমসুং ভোৎ থাদবগী খুদমশিং অদু উবা ফংখি। য়ুমদগী ভোৎ থাদবা মতমদা পোল্লিং স্তাফ অমসুং সেক্যুরিতী পর্সনেলগী মপুং ফাবা কন্তিঞ্জেন্তনা শরুক য়াখি। কেন্দিদেৎশিংগী এজেন্তশিংনা পোল্লিং তীমশিংগা লোয়ননা প্রোসেস অসি উনবগী অয়াবা পীরি।
কোববুরু কন্সতিত্যুএন্সীদগী চহি 100 শুরবা শ্রীমতি দি পদমাবতি অমসুং অরুনাচল প্রদেশতগী সিনিয়র সিতিজেন ইলেক্তর অমা
রাজস্থানগী চুরুদা হোম ফেসিলিতী লৌরিবা চপ মান্নবা ইমুংগী PwD মেম্বর নিপান
অৱাৎপশিং মেনশিনবা: হেন্না শরুক য়ানবগীদমক মথৌ তাবা ইনফ্রাস্ত্রকচর ফংহনবা
ইনফ্রাস্ত্রকচরগী অৱাৎপা লৈহন্দনবা, ECIনা পোল্লিং বুথ খুদিংমক গ্রাউন্দ ফ্লোরদা লৈহন্দুনা, রেম্পশিং, ভোতরশিংগীদমক সাইনেজশিং, পার্কিং স্পেস, তোখাইবাবা ক্যুশিং অমসুং ভোলুন্তিয়রশিং য়াওনা এস্যুর্দ এমেনিতীশিং ফংহল্লি। মসিগী মথক্তা, ECIগী শক্ষম এপ অসিনা PwDশিংদা হ্বীলচেয়র, পিক এন্দ দ্রোপ অমসুং ভোলুন্তিয়র সর্বিসশিংগুম্বা পোল্লিং স্তেসনশিংদা তোঙান তোঙানবা খুদোংচাবশিং ফংহনবদা মতেং পাংলি। ইলেক্সনগী লাউথোকখিবা অদুদগী হৌরগা শক্ষম এপ অসি দাউনলোদ লাখ 1.78 হেন্না তৌখ্রে।
কম্মিসননা মমিৎ উবা ঙমদ্রবা ইলেক্তরশিংগী মতেং পাংনবা EVMশিংদা ব্রেলগীদমক প্রোভিজনশিং, ব্রেল য়াওবা ইপিক, অমসুং ভোতর স্লিপশিংসু থম্মি। মীখল নুমিৎতা রেজিস্ত্রেসনগী থৌওংগী ই-পাউ য়াওবা PwDশিং অমসুং সিনিয়র সিতিজেনশিংগীদমক ইংলিশ অমসুং হিন্দীদা ভোতর গাইদ ফংহল্লি।
মধ্য প্রদেশকী ইন্দোরদা মমিৎ উবা ঙমদ্রবা নুপীমচা 70বু মখোয়গী ভোৎ থাদনবা ফ্রী ত্রান্সপোর্তেসন পীদুনা মতেং পাংবা
J&Kদা PwD না মেনেজ তৌবা PS
Photos: Braille-coded voter cards distributed to visually impaired electors | Hindustan Times
বিহারদা পোল্লিং স্তেসন অমদা ব্রেল য়াওবা ইপিক, ভোতর গাইদ, ভোল্যুন্তিয়র পীবা অমসুং ওরিশাদা পোল্লিং স্তেসন অমদা শামিয়ানাগী প্রোভিজন ফংহনবা
ৱাখল্লোনদা ইনক্লুসিভিতী লৈহনবা: ভোৎ থাদবদা লৈরিবা ৱাখলগী ওইবা অপনবশিং লৌথোকপা
ভোৎ থাদবদা থেংনবা ফিজিকেল ওইবা অপনবশিং কোকহনবতা নত্তনা, ECIনা ত্রান্সজেন্দরশিং, সেক্স ৱর্করশিং, PVTGশিংগুম্বা খুদোংচাদবা মীওইশিংগী অকোয়বদা লৈরিবা খুন্নাইগী ওইবা অপনবশিং অমসুং স্তিগমা কোকহন্নবা হোৎনখি। সিভিল সোসাইতীগা খুৎশম্নদুনা থানে দিস্ত্রিক্তনা অহুমশুবা জেন্দর (TG) ইলেক্তরশিং অমসুং সেক্স ৱার্করশিং অমসুং PVTGশিংগুম্বা অতোপ্পা শোত্থরবা কাংলুপশিং য়াওহন্নবা অখন্নবা কেম্পশিং শেমখি। তামিল নাদুদা অহুমশুবা জেন্দর ইলেক্তরশিংগী মশিং 8467গা লোয়ননা খ্বাইদগী য়াম্না লৈরি। মসিগী মতুংদা উত্তর প্রদেশতা TG 6628 অমসুং মহারাস্ত্রাদা TG 5720 লৈরি।
SVEEP থৌরাংশিংগী শরুক অমা ওইনা, PwD ইলেক্তরশিংগী মরক্তা ভোতর এৱেরনেস শেমগৎনবা অমসুং ইনক্লুসিব ইলেক্সন প্রমোৎ তৌনবা IDCA (ইন্দিয়ন দেফ ক্রিকেৎ এসোসিএসন) অমসুং DDCA (দিল্লি দিস্ত্রিক্ত ক্রিকেৎ এসোসিএসন) তীমশিংগী মরক্তা 2024গী মার্চ 16তা T-20 ক্রিকেৎ মেৎচ অমা কম্মিসন্না শীনখি।
T-20 মেৎচতা কম্মিসন্না ৱিন্নরশিংদা ত্রোফী খুৎশিন্নবা
কম্মিসন্না য়ারিবমখৈ AC খুদিংমক্তা য়ামদ্রবদা পোল্লিং স্তেসন অমা PwDগী ওফিসিএলশিংনা খক্তনা মেনেজ তৌদুনা হাংদোক্নবা হোৎনখি। 2024গী লোক সভা মীখলগীদমক্তা, লৈবাক শিনবা থুংনা চাউরাক্না PwDনা মেনেজ তৌবা পোল্লিং স্তেসন 2697 লৈ, PwD মেন পোল্লিং স্তেসন মশিং খ্বাইদগী য়াম্না উত্তর প্রদেশতা লৈখি মদুদি 302 ওইখি।
খুদোংচাদ্রবা কাংলুপশিংগীদমক রেজিস্ত্রেসন অমসুং ভোতিং লাইথোকহল্লি
য়ুম লৈতবা মীওইশিং অমসুং অতোপ্পা নোমাদিক কাংলুপশিং অসি মীখলদা শরুক য়াবগী চাং ৱাংবদা অতোপ্পা মরু ওইবা দেমোগ্রাফিক অমনি। মখোয়গী অখন্নবা ফিভমশিং অসিনা মরম ওইদুনা, মীওইশিং অসিনা রেসিদেন্সীগী প্রুফ লৈতবনা মরম ওইদুনা ইলেক্তোরেল এক্সক্লুজন থেংনবা য়াই। অদুম ওইনমক, হৌখিবা চহি অনি অসিদা মখোয়গী ভোৎ থাদনবগী রেজিস্ত্রেসন তৌনবা অমসুং ভোৎ থাদনবগী থৌওংদসু শরুক য়ানবা অখন্নবা হোৎনখি। মমাংদা চঙবা ঙমদবা মফমশিংদা অনৌবা পোল্লিং বুথশিং থম্বা অসিনা PVTGশিংবু পাক-শন্না য়াওহল্লক্লি। PVTGশিংগী মশিং য়াম্না লৈবা রাজ্যশিং/UTদা PVTGশিং অসি অরাপ্পা মফমশিংদগী পোল্লিং স্তেসনশিংদা য়ৌহন্নবগীদমক লেম্না চৎথোক-চৎশিনগী খুদোংচাবশিং ফংহল্লি। পুৱারী ওইরবা খোঙথাং অমদা, গ্রেৎ নিকোবরগী শোম্পেন ত্রাইবনা 2024গী লোক সভা মীখলদা অহানবা ওইনা ভোৎ থাদখি।
পার্তনরশিপশিং
ইলেক্তোরেল এৱারনেস প্রমোৎ তৌনবা অমসুং ইলেক্সনশিংদা পার্তনরশিপ অমসুং ইনক্লুজনগী ৱাখল্লোন অমা পোকহন্নবা, ECIনা ইলেক্তোরেল প্রোসেসতা কম্ম্যুনিতীবু হেন্না শরুক য়াহন্নবা PwDগী মীওই তরামঙাবু "ECI এম্বেসেদরশিং" ওইনা দেজিগনেৎ তৌখি। পোল্লিং পর্সনেলশিংবু ইলেক্সনশিংদা শরুক য়াবা অমসুং মশাগী ওইবা ৱাখল্লোন অমা শেমগৎনবা ্ PwDশিংগী অখন্নবা মথৌ তাবশিংগী মতাংদা ত্রেনিং পীখি অমসুং খঙহনখি। রাজ্যগী ECOশিংনা PwDশিং অমসুং সিনিয়র সিতিজনশিংদা হেন্না ফবা খুদোংচাবা পীনবগীদমক মরী লৈনবা রাজ্যশিংগী দিসএবলিতী অমসুং হেল্থ দিপার্তমেন্তশিংগা লোয়ননা থবক তৌমিন্নখি।
ৱুমেন এন্দ চাউল্দ দিবেলপমেন্ত অমসুং হেল্থ দিপার্তমরন্তগা লোয়ননা চুংশিন্নদুনা DEOনা গেংতোক্তা কেম্পশিং পাঙথোকখি
ECIগী ওফিসিএলশিংগী তীম অমনা মুম্বাই সহরদা লৈরিবা ত্রান্সজেন্দর অমসুং ফিমেল সেক্স ৱার্করশিংগা লোয়ননা ওপন দাইলোগ তৌদুনা ইলেক্তোরেল পার্তিসিপেসনদা মখোয়না থেংনবা শীংনবশিং মুন্না খঙনবা, ইলেক্তরশিংগীদমক ফিল্স মেছিনরী সেন্সিতাইজ তৌবা অমসুং ভোতরশিংবু লোক সভা ইলেক্স 2024দা শরুক য়াহন্নবা পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক থানে জিলা অমসুং কামাথিপুরাদা চৎখি।
লোক সভা ইলেক্সনদা 100% শরুক য়ানবগীদমক মখোয়বু পুক্নিং থৌগৎনবা থানে জিলাদা NGOs/CSOs অমসুং TG কাংলুপকা লোয়ননা ECI তীম
কম্মিসন্না ECIগী নেস্নেল আইকন ওইনা কুমারি শীতেল দেভী, অর্জুন এৱার্দী অমসুং পেরা আর্চরনা PwDগী ইলেক্তরশিংবু 2024গী লোক সভা মীখলদা মখোয়গী ফ্রাঞ্চাইজ শীজিন্ননবা পুক্নিং থৌগৎখ্রে। ECIগী তোঙান তোঙানবা ভোতর এৱেরনেস ইনিসিএতিবশিংদা শরুক য়াবা অমসুং ECIগী ইলেক্তরশিংগা পাউ ফাওনবগীদমক PwDগী শক্নাইরবা মীওই 11বু ECIগী এম্বেসেদর ওইনা খনখ্রে। মসিগী মথক্তা, রাজ্যশিং/UTশিংগীদমক্তা কম্মিসন্না স্তেত PwD আইকোনশিংসু খন্নখ্রে।
কুমারী শীতল দেভী, PwD আইকন, ECI
গুজরাতকী মেহসানা জিলাদা এৱেরনেস পীনবা PwD ইলেক্তরশিংনা শিনবা হ্বীলচিয়র রেলী অমা
চত্থরিবা মীখলশিংদা PVTG শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা ‘মতদাতা অপীল পত্র” য়াওনা অচৌবা কেম্পেন অমা হৌদোকখি।
লাস্ত মাইল ইলেক্তরশিংদা য়ৌশিনবা
কম্মিসন অসিনা "নো ভোতর ইস লেফ বিহাইন" হায়বগী থাজবা থম্লি অমসুং লৈবাক্কী খ্বাইদগী মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা লৈবা ইলেক্তরশিংদা য়ৌনবা অখন্নবা থৌরাংশিং লৌখৎলি। খুদম ওইনা হায়রবদা, গুজরাতকী আলিয়াবেৎতা শিপ্পিং কন্তেনর অমদা পোল্লিং স্তেসন অমা শেমখি। মসি মফম অসিদা লৈরিবা ত্রাইবেল ইলেক্তরশিংদা য়ৌহন্নবনি। মতৌ অসুম্না, ছত্তিসগরগী বস্তর অমসুং কঙ্কর PCগী খুঙ্গং 102গী ভোতরশিংনা লোক সভা মীখলদা অহানবা ওইনা মখোয়গী খুঙ্গংদা শেম্বা পোল্লিং বুথ অমদা ভোৎ থাদখি।
লদাখকী লেহ জিলাদা লৈবা মনুং হঞ্জিনবা খুঙ্গং, ৱারশিদা ইমুং অমগী মীওই মঙা খক্তগী ওইবা পোল্লিং স্তেসন
মখা তানা, হৌজিক চত্থরিবা 2024গী জেনরেল ইলেক্সনদা কাশ্মীরী মাইগ্রেন্তশিংনা ভোৎ থাদনবগী খুদোংচাবা ফংহন্নবা মরুওইবা ৱারেপ অমদা, ECIনা জম্মু অমসুং উধামপুরদা লৈবা তুরেলদগী পন্দুনা লৈরিবা মীওইশিংগীদমক ফোর্ম-এম মপুং ফাহন্নবগী অরুবা থৌওং অসি লৌথোকখ্রে। মসিগী মথক্তা, জম্মু অমসুং উধামপুরগী মপান্দা লৈবা মাইগ্রেন্তশিংগীদমক (মখোয়না ফোর্ম এম সবমিৎ তৌবা মখা চত্থরগনি) ই.সি.আই.না ফোর্ম-এমগা লোয়ননা এনেক্স তৌরিবা সর্তিফিকেৎ অদু সেল্ফ-এত্তেস্তেসন তৌবগী অয়াবা পীখ্রে। মসিনা গেজেতেদ ওফিসরনা সর্তিফিকেৎ অসি ওথোরাইজেসন তৌবগী অৱাবা অদু কোকহনগনি। দিল্লি, জম্মু অমসুং উধামপুরগী তোঙান-তোঙানবা রিলিফ কেম্পশিংদা লৈরিবা কাশ্মীরী মাইগ্রেন্ত ভোটরশিংসু অখন্নবা পোল্লিং স্তেসনশিংদা মীৎয়েং চংদুনা নৎত্রগা পোস্তেল বেল্লোত শিজিন্নদুনা ভোৎ থাদনবগী ওপসন লৈহন্নবা কম্মিসন্না অয়াবা পীখ্রে। জম্মুদা স্পিসিএল পোল্লিং স্তেসন 21, উধমপুরদা 1 অমসুং দিল্লীদা 4 লিংখৎখি।
স্পেসিএল পোল্লিং স্তেসনশিংদা মখোয়গী ভোৎ থাদরিবা কাশ্মিরি মাইগ্রেন্তশিং
মতৌ অসুম্না, মনিপুরদা ইন্তর্নেল্লী দিসপ্লস তৌরবা মীওইশিংগী ভোৎ থাদবগী হক ফংহন্নবা, দিস্ত্রিক্ত 10দা ইন্তর্নেল‌্লী দিসপ্লস তৌরবা মীওইশিংগীদমক স্পিসিএল পোল্লিং স্তেসন 94 লিংখৎলে। তেংনৌপল দিস্ত্রিক্ততা ভোতর অমখক্তগীদমক স্পেসিএল পোল্লিং স্তেসন অমা লিংখৎখি। পোল অসি ৱেবকাস্তিং/ ভিদিওগ্রাফীগী মখাদা পাঙথোকখি অমসুং রিলিফ কেম্পশিংগী মপান্দা লৈবা দিসপ্লেস তৌরবা মীওইশিংসু SPSতা ভোৎ থাদনবা থোরকখি।
স্পেসিএল পোল্লিং স্তেসনশিংদা মনিপুরদা IDPনা মখোয়গী ভোৎ থাদখিবা

Election Commission
Home Voting for eligible voters extended pan India for the first time in General Elections 2024
ECI's efforts resonate with elderly, PwD, third-gender and PVTG voters
ECI Saksham App facilitates PwD voters in exercising their right to vote
Vulnerable communities vote confidently with accessibility and inclusivity measures imbued into voting process
29 MAY 2024 2:43PM by PIB Delhi
The Election Commission of India has taken massive strides in ensuring inclusivity and accessibility in the General Elections 2024 to ensure that no eligible voter is deprived of their right to vote on account of physical or other barriers. So far, after the conclusion of 6 phases of elections, immense enthusiasm was seen amongst voters of various sections such as Persons with Disabilities, Senior Citizens, Transgenders, PVTGs. Facility for voting from the comfort of home for senior citizens above 85 years of age and PwDs with 40% benchmark disability was extended for the first time on pan India basis in General Elections 2024.
Lambada Tribe at Polling Station of Thiruvur Constituency, Shompen tribe of Great Nicobar voted for the first time in a General Election and Nishi Tribe in Arunachal Pradesh
The concerted efforts, throughout the country under the leadership of Chief Election Commissioner Shri Rajiv Kumar along with Election Commissioners Shri Gyanesh Kumar and Dr Sukhbir Singh Sandhu have seen many success stories from the States/UTs where election has been completed till the Phase 6 of the Lok Sabha Election - 2024. CEC Rajiv Kumar said “It has been the deep founded resolve of the Commission to strive for continuous improvement in the electoral processes setting new standards globally. ECI is determined to make the elections truly reflective of the spirit of plurality and diversity that is the pride of our country. ECI is dedicated to incorporating and deeply integrating the principles and practices of inclusivity and accessibility throughout the entire election process, setting an example before the society for replication everywhere.”
A senior citizen elector on the way to cast her vote in Arunachal Pradesh.
The preparations started two years back with concerted efforts of updation and registration of eligible citizens in the electoral rolls. This was achieved by conducting special registration drives, camps, targeting these categories of voters. ECI has adopted a multipronged strategy to enhance participation amongst communities which are prone to be deprived of their right to vote.
Optional home-voting facility: a first in India’s General Elections draws excellent response
The optional home voting facility marks a paradigm shift in the electoral process and has been made available for the first time in the history of India’s general elections. Any eligible citizen aged 85 and above or with 40% benchmarked disability, can avail the provision of home voting facility through postal ballot in these elections. This facility has received an enthusiastic response from voters. Gratifying scenes of smiling voters and their testimonials voting from the comfort of their homes have flooded social media from all parts of the country. Voting from home takes place with involvement of a full contingent of polling staff and security personnel with secrecy of voting diligently maintained. Agents of candidates are also allowed to accompany polling teams to witness the process.
Smt. D. Padmavathi, 100 years of age, from Kovvuru Constituency and a Sr. Citizen elector from Arunachal Pradesh
Eight PwD members of same family availing home facility in Churu, Rajasthan.
Bridging barriers: addressing infrastructural requirements for better participation
To bridge any infrastructural gaps, ECI ensured that every polling booth is on the ground floor, equipped with assured amenities including ramps, signages for voters, parking space, separate queues, and volunteers. Additionally, ECI’s SAKSHAM app has facilitated PwDs for availing various facilities at polling station like wheelchairs, pick-and-drop and volunteers services. There have been over 1.78 lakh downloads of the Saksham App since announcement of elections.
The Commission has also made provisions for Braille on EVMs, Braille enabled EPIC, and voter slips to assist visually impaired electors. Further, a Voter Guide for PwDs and Sr. Citizens, in English and Hindi, with information on the process of registration to poll day facilitation was made available.
In Indore, Madhya Pradesh, 70 visually handicapped girls were assisted with free transportation to cast their vote.
PwD managed PS in J&K
Photos: Braille-coded voter cards distributed to visually impaired electors | Hindustan Times
Braille enabled EPIC, Voter Guide, volunteer at a polling station in Bihar and provision of shamiyana at a polling station in Odisha
Inclusivity in spirit: removing psychological barriers to voting
Apart from eradicating physical barriers to voting, ECI also made efforts to address social barriers and stigma surrounding certain vulnerable populations like Transgenders, Sex workers, PVTGs to ensure their participation in election process. Special camps were arranged to enroll the third gender (TG) electors and other marginalized communities like sex workers and PVTGs by Thane District in collaboration with civil society. Over 48,260 TGs are enrolled all over the county, out of which Tamil Nadu has the highest number of third gender electors with 8467, followed by 6628 TGs in Uttar Pradesh and 5720 TGs in Maharashtra.
As part of SVEEP initiatives, Commission organized a T-20 Cricket Match on 16th March, 2024 between the IDCA (Indian Deaf Cricket Association) and DDCA (Delhi District Cricket Association) teams to create voter awareness among PwD electors and promote inclusive elections.
Commission awarding the trophy to the winners at the T-20 Match
Efforts were made to the extent possible by the Commission, to set up at least one polling station in each AC, managed exclusively by PwD officials. For Lok Sabha Election -2024, approximately 2697 PwD managed Polling Stations have been set up across the country, with Uttar Pradesh setting up the highest PwD Manned Polling Stations i.e. 302.
Making registration and voting easy for vulnerable communities
The homeless and other nomadic groups are another critical demographic in achieving high electoral participation. Due to their unique circumstances, these individuals can experience unintentional electoral exclusion because of lack of proof of residency. However, special efforts were made in the last two years for their enrolment as voters and also participation in the voting process. Location of new polling booths in previously inaccessible areas has led to the large-scale inclusion of PVTGs. In many States/UTs, where PVTGs reside in large numbers, free transportation facilities have been provided for enabling the PVTGs reach polling stations from remote areas. In a historic move, the Shompen tribe of Great Nicobar voted in the Lok Sabha Election -2024 for the first time.
Partnerships
To promote electoral awareness and instill a spirit of partnership and inclusion in the elections, ECI has designated eleven PwD individuals as "ECI Ambassadors" to involve the community further in the electoral process. Polling personnel were are also trained and sensitized regarding special needs of the PwDs to develop a sense of participation and ownership in the elections. State CEOs also collaborated with State Disability and health departments of the concerned states for providing better facilitation to PwDs and Senior Citizens.
Camps organized in Gangtok by DEO in collaboration with Women & Child Development and Health Department
Also, a team of ECI officials visited Thane District and Kamathipura in Mumbai City to have an open dialogue with the Transgender and Female Sex workers, residing in these areas, to better understand the challenges faced by them in electoral participation, sensitizing the field machinery towards these electors and to encourage these voters to ensure their participation during the Lok Sabha Election-2024.
ECI team with NGOs/CSOs and TG community in Thane District and encouraging them to ensure 100% participation in the Lok Sabha Election.
The Commission also appointed Ms. Sheetal Devi, Arjuna Awardee and Para Archer, as the ECI National Icon, to motivate the PwD electors to exercise their franchise in the Lok Sabha Election-2024. Also, eleven prominent PwD personalities have been appointed as Ambassadors of ECI for taking part in various voter awareness initiatives of ECI and reaching out to PwD electors. Moreover, the Commission has also appointed State PwD Icons for the States/UTs.
Ms. Sheetal Devi, National PwD Icon, ECI
In Mehsana district in Gujarat, a wheelchair rally
was organized by PwD electors to create awareness
An extensive campaign including “Matdata appeal patra” was launched to enhance PVTG participation in the ongoing elections.
Reaching out to the last mile electors
The Commission is committed in ensuring that “no voter is left behind” and has taken special measures to reach out to the electors residing in the remotest corners of the county. For example, a polling station was set up in a shipping container in Aliabet in Gujarat to reach out to the tribal electors residing in this area. Similarly, voters from 102 villages in Bastar and Kanker PCs in Chhattisgarh cast their vote in a polling booth set up in their own village for the first time in a Lok Sabha Election.
Polling station for just five members of a family in a remote village of Warshi in Leh district, Ladakh
Further, in a major decision to facilitate voting by Kashmiri migrants in the ongoing General Elections 2024, ECI abolished the cumbersome procedure of filling Form-M for the displaced people from the valley who are residing in Jammu and Udhampur. Additionally, for the migrants residing outside Jammu and Udhampur (who will continue to submit Form M), ECI has authorized the self-attestation of the certificate appended with Form-M, thus removing the hassle of getting this certificate attested by the Gazetted Officer. The Commission has enabled Kashmiri migrant voters residing at various relief camps in Delhi, Jammu, and Udhampur to also have the option of voting in person at designated special polling stations or using postal ballot. 21 Special Polling Stations were established at Jammu, 1 at Udhampur and 4 at Delhi.
Kashmiri migrants casting their vote at Special Polling Stations
Similarly, to ensure voting rights for internally displaced persons (IDPs) in Manipur, 94 Special Polling Stations (SPS) were set up in 10 districts for (IDPs). One SPS was set up in Tengnoupal district for a single voter. Poll was conducted under webcasting/videography and displaced persons staying outside relief camps could also opt to vote at SPS.
IDP in Manipur casting their vote at Special Polling Stations