ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
২০২৪ চনৰ সাধাৰণ নিৰ্বাচনত প্ৰথমবাৰৰ বাবে সমগ্ৰ ভাৰতবৰ্ষত ঘৰত ভোটদানৰ যোগ্য ভোটাৰৰ সংখ্যা বৃদ্ধি
ইচিআইৰ এই প্ৰচেষ্টাই বৃদ্ধ, দিব্যাংগ, হিজৰা আৰু পিভিটিজি ভোটাৰক অনুপ্ৰাণিত কৰে
ইচিআই সক্ষম এপে দিব্যাংগ ভোটাৰসকলক তেওঁলোকৰ ভোটাধিকাৰ ব্যৱহাৰ কৰাত সহায় কৰে
ভোটদান প্ৰক্ৰিয়াত সোমাই থকা সুলভতা আৰু অন্তৰ্ভুক্তিৰ ব্যৱস্থাৰ সৈতে দুৰ্বল সম্প্ৰদায়সমূহে আত্মবিশ্বাসেৰে ভোটদান কৰে
29 MAY 2024 2:43PM by PIB Guwahati
শাৰীৰিক বা অন্যান্য বাধাৰ বাবে যাতে কোনো যোগ্য ভোটাৰ ভোটাধিকাৰৰ পৰা বঞ্চিত নহয় তাৰ বাবে ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগে ২০২৪ৰ সাধাৰণ নিৰ্বাচনত সমাৱেশী আৰু সুলভতা সুনিশ্চিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ব্যাপক অগ্ৰগতি গ্ৰহণ কৰিছে। এতিয়ালৈকে ৬টা পৰ্যায়ৰ নিৰ্বাচন সমাপ্ত হোৱাৰ পিছত প্ৰতিবন্ধী ব্যক্তি, জ্যেষ্ঠ নাগৰিক, হিজড়া, পিভিটিজি আদি বিভিন্ন শ্ৰেণীৰ ভোটাৰৰ মাজত অপৰিসীম উৎসাহ দেখা গৈছে। ২০২৪ চনৰ সাধাৰণ নিৰ্বাচনত সমগ্ৰ ভাৰতত প্ৰথমবাৰৰ বাবে ৮৫ বছৰ ঊৰ্ধ্বৰ জ্যেষ্ঠ নাগৰিক আৰু ৪০% শাৰীৰিকভাৱে অক্ষম লোকে ঘৰৰ পৰাই ভোটদানৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হয়।
গ্ৰেট নিকোবৰৰ শ্বোম্পেন জনগোষ্ঠীৰ থিৰুভুৰ সমষ্টিৰ ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰৰ লম্বাদা জনগোষ্ঠী আৰু অৰুণাচল প্ৰদেশৰ নিছি জনজাতিয়ে য়ে প্ৰথমবাৰৰ বাবে সাধাৰণ নিৰ্বাচনত ভোটদান কৰে
২০২৪ৰ লোকসভা নিৰ্বাচনত সমগ্ৰ দেশতে মুখ্য নিৰ্বাচন আয়ুক্ত ৰাজীৱ কুমাৰৰ নেতৃত্বত নিৰ্বাচন আয়ুক্ত জ্ঞানেশ কুমাৰ আৰু ড° সুখবীৰ সিং সন্ধুৰ সমন্বিত প্ৰচেষ্টাত নিৰ্বাচন সমাপ্ত হোৱা ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ পৰা বহু সফলতাৰ কাহিনী পোহৰলৈ আহিছে৷ মুখ্য নিৰ্বাচন আয়ুক্ত ৰাজীৱ কুমাৰে কয় যে “বিশ্বজুৰি নতুন মানদণ্ড নিৰ্ধাৰণ কৰা নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াৰ নিৰন্তৰ উন্নতিৰ বাবে চেষ্টা কৰাটো আয়োগৰ গভীৰ প্ৰতিষ্ঠিত সংকল্প হৈ আহিছে। আমাৰ দেশৰ গৌৰৱৰ বিষয় বহুত্ব আৰু বৈচিত্ৰ্যৰ মনোভাৱক সঁচা অৰ্থত প্ৰতিফলিত কৰিবলৈ ইচিআই বদ্ধপৰিকৰ। ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগে সমগ্ৰ নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াটোত অন্তৰ্ভুক্তি আৰু সুলভতাৰ নীতি আৰু পদ্ধতিসমূহক অন্তৰ্ভুক্ত আৰু গভীৰভাৱে একত্ৰিত কৰাৰ বাবে উৎসৰ্গিত, সকলোতে প্ৰতিলিপিৰ বাবে সমাজৰ সন্মুখত আদৰ্শ দাঙি ধৰিছে।”
অৰুণাচল প্ৰদেশত ভোটদানৰ বাবে ৰাওনা এগৰাকী জ্যেষ্ঠ নাগৰিক
দুবছৰ পূৰ্বেই যোগ্য নাগৰিকক নিৰ্বাচনী তালিকাত উন্নীতকৰণ আৰু পঞ্জীয়নৰ এক সংহত প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰস্তুতি আৰম্ভ হৈছিল। এই শ্ৰেণীৰ ভোটাৰক লক্ষ্য কৰি বিশেষ পঞ্জীয়ন অভিযান, শিবিৰ অনুষ্ঠিত কৰি এই কাম সম্ভৱ হৈছিল। ভোটাধিকাৰৰ পৰা বঞ্চিত হোৱাৰ প্ৰৱণতা থকা সম্প্ৰদায়সমূহৰ মাজত অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধিৰ বাবে ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগে বহুমুখী কৌশল গ্ৰহণ কৰিছে।
ঘৰতে ভোটদানৰ বিকল্প সুবিধা: ভাৰতৰ সাধাৰণ নিৰ্বাচনত প্ৰথমবাৰৰ বাবে লোৱা প্ৰচেষ্টালৈ ব্যাপক সঁহাৰি
ঘৰতে ভোটদানৰ সুবিধাই নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াত এক উল্লেখযোগ্য পৰিৱৰ্তন আনিছে আৰু ভাৰতৰ সাধাৰণ নিৰ্বাচনৰ ইতিহাসত প্ৰথমবাৰৰ বাবে এই সুবিধা উপলব্ধ হৈছে। ৮৫ বছৰ আৰু তাতকৈ অধিক বয়সৰ বা ৪০% শাৰীৰিকভাৱে অক্ষম যিকোনো যোগ্য নাগৰিকে, এই নিৰ্বাচনসমূহত ডাক বেলটৰ জৰিয়তে ঘৰুৱা ভোটদানৰ সুবিধাৰ ব্যৱস্থা ল’ব পাৰিব। এই সুবিধাই ভোটাৰৰ উৎসাহজন সঁহাৰি লাভ কৰিছে। হাঁহিমুখীয়া ভোটাৰ আৰু তেওঁলোকৰ প্ৰশংসাপত্ৰই ঘৰৰ আৰামত ভোটদান কৰাৰ সন্তুষ্টিদায়ক দৃশ্যই দেশৰ সকলো প্ৰান্তৰ পৰা ছ’চিয়েল মিডিয়া খলকনিৰ সৃষ্টি কৰিছে। ঘৰৰ পৰা ভোটদান কৰা এই প্ৰচেষ্টাত ভোটদানৰ গোপনীয়তা বজাই ৰখাৰ সৈতে ভোটগ্ৰহণ কৰ্মচাৰী আৰু নিৰাপত্তাৰক্ষীৰ সম্পূৰ্ণ দল জড়িত থাকে। এই প্ৰক্ৰিয়াৰ সাক্ষী হ’বলৈ ভোটগ্ৰহণ দলৰ লগত প্ৰাৰ্থীৰ এজেণ্টকো যাবলৈ দিয়া হৈছে।
কভুৰু সমষ্টিৰ ১০০ বছৰীয়া শ্ৰীমতী ডি. পদ্মাৱতী আৰু অৰুণাচল প্ৰদেশৰ এগৰাকী জ্যেষ্ঠ ভোটাৰ
ৰাজস্থানৰ চুৰুত ঘৰতে ভোটদান কৰিছে একেটা পৰিয়ালৰ আঠগৰাকী দিব্যাংগই
.
বাধাসমূহ দূৰ কৰাঃ অধিক অংশগ্ৰহণৰ বাবে আন্তঃগাঁথনিগত প্ৰয়োজনীয়তাসমূহ সম্বোধন কৰা
আন্তঃগাঁথনিৰ যিকোনো ব্যৱধান দূৰ কৰিবলৈ ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগে নিশ্চিত কৰিছিল যাতে প্ৰতিটো ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰ তলৰ মহলাত থাকে, ৰেম্প, ভোটাৰৰ বাবে চিন, পাৰ্কিং স্থান, পৃথক শাৰী, স্বেচ্ছাসেৱককে ধৰি নিশ্চিত সুবিধাৰে সজ্জিত থাকে। তদুপৰি ইচিআইৰ সক্ষম এপে ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰত হুইল চেয়াৰ, পিক-এণ্ড-ড্ৰপ আৰু স্বেচ্ছাসেৱক সেৱাৰ দৰে বিভিন্ন সুবিধা লাভ কৰাৰ বাবে দিব্যাংগসকলক সুবিধা প্ৰদান কৰিছে। নিৰ্বাচন ঘোষণাৰ পিছৰে পৰা সক্ষম এপটো ১.৭৮ লাখৰো অধিক ডাউনলোড হৈছে।
আয়োগে ইভিএমৰ ওপৰত ব্ৰেইল, ব্ৰেইল সক্ষম ইপিআইচি আৰু ভোটাৰ স্লিপৰ ব্যৱস্থাও কৰিছে যাতে দৃষ্টিহীন ভোটাৰসকলক সহায় কৰিব পাৰে। তদুপৰি ইংৰাজী আৰু হিন্দী ভাষাত পি ডব্লিউ ডি আৰু ছিনিয়ৰ চিটিজেনৰ বাবে ভোটাৰ গাইড উপলব্ধ কৰা হয়, য’ত ভোটগ্ৰহণ দিৱসৰ সুবিধাৰ বাবে পঞ্জীয়ন প্ৰক্ৰিয়াৰ তথ্য উপলব্ধ কৰা হয়।
মধ্যপ্ৰদেশৰ ইন্দোৰত ৭০ গৰাকী দৃষ্টিশক্তিহীন ছোৱালীক ভোটদানৰ বাবে বিনামূলীয়া যাতায়তৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হয়।
জম্মু আৰু কাশ্মীৰক ভোটকেন্দ্ৰলৈ নিয়াৰ মুহূৰ্তত অগৰাকী দিব্যাংগ ভোটাৰ
Photos: Braille-coded voter cards distributed to visually impaired electors | Hindustan Times
ব্ৰেইলে ইপিআইচি, ভোটাৰ গাইড, বিহাৰৰ এটা ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰত স্বেচ্ছাসেৱক আৰু ওড়িশাৰ এটা ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰত শমিয়ানাৰ ব্যৱস্থা কৰিবলৈ সক্ষম কৰে
সমাৱেশী মনোভাৱঃ ভোটদানৰ মানসিক বাধা আঁতৰোৱা
ভোটদানৰ শাৰীৰিক বাধা অতিক্ৰম কৰাৰ উপৰিও ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগে নিৰ্বাচন প্ৰক্ৰিয়াত অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰিবলৈ হিজড়া, যৌনকৰ্মী, পিভিটিজিৰ দৰে কিছুমান দুৰ্বল জনসংখ্যাক কেন্দ্ৰ কৰি থকা সামাজিক বাধা আৰু কলংক দূৰ কৰাৰ প্ৰচেষ্টাও চলাইছিল। হিজড়া (টিজি) ভোটাৰ আৰু অন্যান্য প্ৰান্তীয় সম্প্ৰদায় যেনে-যৌনকৰ্মী আৰু পিভিটিজিৰ নামভৰ্তিৰ বাবে থানে জিলাই নাগৰিক সমাজৰ সহযোগত বিশেষ শিবিৰৰ ব্যৱস্থা কৰিছিল। সমগ্ৰ দেশত ৪৮,২৬০ জনতকৈ অধিক হিজড়াৰ নাম পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে, ইয়াৰে তামিলনাডুত এনে ভোটাৰৰ সংখ্যা সৰ্বাধিক ৮,৪৬৭ জন৷ ইয়াৰ পিছতে উত্তৰ প্ৰদেশত ৬,৬২৮ আৰু মহাৰাষ্ট্ৰত ৫৭২০গৰাকী হিজড়া ভোটাৰ আছে।
ছুইপৰ পদক্ষেপৰ অংশ হিচাপে আয়োগে দিব্যাংগ ভোটাৰসকলৰ মাজত ভোটাৰ সজাগতা সৃষ্টি আৰু সৰ্বাংগীন নিৰ্বাচনক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে আইডিচিএ (ভাৰতীয় বধিৰ ক্ৰিকেট সন্থা) আৰু ডিডিচিএ (দিল্লী জিলা ক্ৰিকেট সন্থা) দলৰ মাজত ১৬ মাৰ্চ, ২০২৪ত টি-২০ ক্ৰিকেট মেচৰ আয়োজন কৰে।
.
টি-২০ মেচত বিজয়ীসকলক ট্ৰফী প্ৰদান আয়োগৰ
প্ৰতিটো বিধানসভা সমষ্টিত অন্ততঃ এটাকৈ ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰ স্থাপনৰ বাবে আয়োগে যতদূৰ সম্ভৱ প্ৰচেষ্টা হাতত লৈছে, যিটো কেৱল দিব্যাংগসকলৰ বিষয়াসকলে পৰিচালনা কৰিছিল। লোকসভা নিৰ্বাচন-২০২৪ৰ বাবে সমগ্ৰ দেশতে প্ৰায় ২৬৯৭টা দিব্যাংগ পৰিচালিত ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হৈছে, উত্তৰ প্ৰদেশে সৰ্বোচ্চ ৩০২টা মানসম্পন্ন ভোটকেন্দ্ৰ স্থাপন কৰিছে, যিবোৰ দিব্যাংগই পৰিচালনা কৰিছিল৷
দুৰ্বল সম্প্ৰদায়ৰ বাবে পঞ্জীয়ন আৰু ভোটদান সহজ কৰি তোলা
গৃহহীন আৰু অন্যান্য যাযাবৰী গোটসমূহ নিৰ্বাচনী কামকাজত অংশগ্ৰহণৰ ক্ষেত্ৰত আন এক জটিল সমস্যাৰ সন্মুখীন হয়৷ নিজৰ অনন্য পৰিস্থিতিৰ বাবে এই ব্যক্তিসকলে বাসস্থানৰ প্ৰমাণৰ অভাৱৰ বাবে অনাকাংক্ষিতভাৱে নিৰ্বাচন বৰ্জনকৰিব লগীয়া হোৱাৰ সম্বাৱনা আছে। কিন্তু বিগত দুবছৰত তেওঁলোকৰ ভোটাৰ হিচাপে পঞ্জীয়নৰ লগতে ভোটদান প্ৰক্ৰিয়াতো অংশগ্ৰহণৰ বাবে বিশেষ প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছিল। পূৰ্বতে দুৰ্গম অঞ্চলত নতুন ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰ স্থাপনৰ ফলত পিভিটিজিৰ বৃহৎ পৰিসৰৰ অন্তৰ্ভুক্তি ঘটিছে। বহু ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত, য’ত পিভিটিজিসমূহ বৃহৎ সংখ্যক বাস কৰে, পিভিটিজিসমূহ দূৰৱৰ্তী অঞ্চলৰ পৰা ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰলৈ যাব পৰাকৈ বিনামূলীয়া পৰিবহণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে। এক ঐতিহাসিক পদক্ষেপত গ্ৰেট নিকোবৰৰ শ্বোম্পেন জনগোষ্ঠীয়ে প্ৰথমবাৰৰ বাবে ২০২৪ৰ লোকসভা নিৰ্বাচনত ভোটদান কৰে।
অংশীদাৰিত্ব
নিৰ্বাচনী সজাগতা বৃদ্ধি আৰু নিৰ্বাচনত অংশীদাৰিত্ব আৰু অন্তৰ্ভুক্তিৰ মনোভাৱ জগাই তুলিবলৈ ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগে নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াত সম্প্ৰদায়টোক অধিক জড়িত কৰিবলৈ এঘাৰজন দিব্যাংগ ব্যক্তিক "ইচিআই এম্বেছাদৰ" হিচাপে নিযুক্তি দিছে। নিৰ্বাচনত অংশগ্ৰহণ আৰু মালিকীস্বত্বৰ ভাৱ গঢ়ি তুলিবলৈ ভোটগ্ৰহণ কৰ্মীসকলকো দিব্যাংগসকলৰ বিশেষ প্ৰয়োজনীয়তাৰ সন্দৰ্ভত প্ৰশিক্ষণ আৰু সংবেদনশীল কৰা হয়। ৰাজ্যিক মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়াসকলে সংশ্লিষ্ট ৰাজ্যসমূহৰ ৰাজ্যিক অক্ষমতা আৰু স্বাস্থ্য বিভাগসমূহৰ সৈতেও সহযোগিতা কৰি দিব্যাংগ আৰু জ্যেষ্ঠ নাগৰিকসকলক উন্নত সুবিধা প্ৰদান কৰে।
লগতে, ইচিআইৰ বিষয়াসকলৰ এটা দলে মুম্বাই চহৰৰ থানে জিলা আৰু কামতিপুৰা ভ্ৰমণ কৰি এই অঞ্চলসমূহত বাস কৰা হিজড়া আৰু মহিলা যৌনকৰ্মীসকলৰ সৈতে মুকলি আলোচনাত মিলিত হয়, যাতে তেওঁলোকে নিৰ্বাচনী অংশগ্ৰহণৰ ক্ষেত্ৰত সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহ ভালদৰে বুজিবলৈ সক্ষম হয়, ক্ষেত্ৰৰ ব্যৱস্থাক প্ৰতি সংবেদনশীল কৰি তুলিব পাৰে এই নিৰ্বাচকসকলক আৰু লোকসভা নিৰ্বাচন-২০২৪ৰ সময়ত এই ভোটাৰসকলক তেওঁলোকৰ অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা।
থানে জিলাৰ এনজিঅ'/চি এছ অ' আৰু হিজড়া সম্প্ৰদায়ৰ সৈতে ইচিআই টিম আৰু লোকসভা নিৰ্বাচনত ১০০% অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা।
২০২৪ৰ লোকসভা নিৰ্বাচনত আয়োগে দিব্যাংগ ভোটাৰসকলক নিজৰ ফ্ৰেঞ্চাইজি ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ প্ৰেৰণা যোগাবলৈ নিৰ্বাচন আয়োগে ৰাষ্ট্ৰীয় আইকন হিচাপে নিযুক্তি দিয়ে অৰ্জুন বঁটাপ্ৰাপক আৰু পেৰা আৰ্চাৰ শ্ৰীমতী শীতল দেৱীক। লগতে ইচিআইৰ বিভিন্ন ভোটাৰ সজাগতামূলক পদক্ষেপত অংশগ্ৰহণ আৰু পিডব্লিউডি নিৰ্বাচকসকলৰ ওচৰলৈ যোৱাৰ বাবে এঘাৰজন বিশিষ্ট পিডব্লিউডি ব্যক্তিক ইচিআইৰ ৰাষ্ট্ৰদূত হিচাপে নিযুক্তি দিয়া হৈছে। তদুপৰি আয়োগে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ বাবে ৰাজ্যিক পিডব্লিউডি আইকনও নিযুক্তি দিছে।
ইচিআইৰ দিব্যাংগ আইকন শ্ৰীমতী শীতল দেৱী
প্ৰান্তীয় ভোটাৰসকললৈ সহায়ৰ হাত
আয়োগে যাতে “কোনো ভোটাৰ পিছ পৰি নাথাকে” তাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ আৰু কাউন্টিৰ আটাইতকৈ দূৰৱৰ্তী চুকত বাস কৰা নিৰ্বাচকসকলৰ সৈতে যোগাযোগ কৰাৰ বাবে বিশেষ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছে। উদাহৰণস্বৰূপে, গুজৰাটৰ আলিয়াবেটত এটা জাহাজৰ কণ্টেইনাৰত এটা ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হৈছিল যাতে এই অঞ্চলত বাস কৰা জনজাতীয় নিৰ্বাচকসকলৰ কাষ চাপিব পাৰে। একেদৰে বাষ্টাৰ আৰু ছত্তীশগড়ৰ কংকৰ সংসদীয় সমষ্টিৰ ১০২খন গাঁৱৰ ভোটাৰে প্ৰথমবাৰৰ বাবে লোকসভা নিৰ্বাচনত নিজৰ গাঁৱত স্থাপন কৰা ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰত ভোটদান কৰে।
লাডাখৰ লেহ জিলাৰ ৱাৰ্ছি নামৰ এখন দুৰ্গম গাঁৱৰ এটা পৰিয়ালৰ মাত্ৰ পাঁচজন সদস্যৰ বাবে ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰ স্থাপন
তদুপৰি ২০২৪ চনৰ চলি থকা সাধাৰণ নিৰ্বাচনত কাশ্মীৰী প্ৰব্ৰজনকাৰীসকলৰ ভোটদানৰ সুবিধাৰ বাবে এক বৃহৎ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰি ইচিআইয়ে জম্মু আৰু উধামপুৰত বাস কৰা উপত্যকাৰ পৰা স্থানচ্যুত লোকসকলৰ বাবে ফৰ্ম-এম পূৰণৰ জটিল পদ্ধতি নাইকিয়া কৰে। তদুপৰি জম্মু আৰু উধামপুৰৰ বাহিৰত বাস কৰা প্ৰব্ৰজনকাৰীসকলৰ বাবে (যিসকলে প্ৰ-পত্ৰ এম জমা দি থাকিব) ইচিআইয়ে প্ৰ-পত্ৰ-এমৰ সৈতে সংলগ্ন প্ৰমাণপত্ৰৰ স্ব-প্ৰমাণীকৰণৰ অনুমোদন দিছে, যাৰ ফলত এই প্ৰমাণপত্ৰখন গেজেটেড বিষয়াৰ দ্বাৰা প্ৰমাণীকৰণৰ হেঁচা নাইকিয়া হৈছে। আয়োগে দিল্লী, জম্মু আৰু উধামপুৰৰ বিভিন্ন সাহায্য শিবিৰত বাস কৰা কাশ্মীৰী প্ৰব্ৰজিত ভোটাৰসকলকো নিৰ্দিষ্ট বিশেষ ভোটকেন্দ্ৰত ব্যক্তিগতভাৱে ভোটদান বা ডাক বেলট ব্যৱহাৰ কৰাৰ বিকল্প লাভ কৰিবলৈ সক্ষম কৰিছে। জম্মুত ২১টা, উধামপুৰত ১টা আৰু দিল্লীত ৪টা বিশেষ ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হয়।
বিশেষ ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰত ভোটদান কৰি থকা কাশ্মীৰী প্ৰব্ৰজনকাৰী
একেদৰে মণিপুৰত আভ্যন্তৰীণভাৱে স্থানচ্যুত ব্যক্তি (আইডিপি)ৰ ভোটাধিকাৰ নিশ্চিত কৰিবলৈ (আইডিপি)ৰ বাবে ১০খন জিলাত ৯৪টা বিশেষ ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰ (এছপিএছ) স্থাপন কৰা হয়। টেংগন’পাল জিলাত এজন ভোটাৰৰ বাবে এটা এছপিএছ স্থাপন কৰা হৈছিল। ৱেবকাষ্টিং/ভিডিঅ’গ্ৰাফীৰ অধীনত ভোটগ্ৰহণ কৰা হৈছিল আৰু সাহায্য শিবিৰৰ বাহিৰত থকা স্থানচ্যুত ব্যক্তিসকলেও এছপিএছত ভোটদান কৰিবলৈ বাছি ল’ব পাৰিছিল।
বিশেষ ভোটগ্ৰহণ কেন্দ্ৰত ভোটদান কৰাৰ সময়ত মণিপুৰৰ একাংশ ভোটাৰ

Election Commission
Home Voting for eligible voters extended pan India for the first time in General Elections 2024
ECI's efforts resonate with elderly, PwD, third-gender and PVTG voters
ECI Saksham App facilitates PwD voters in exercising their right to vote
Vulnerable communities vote confidently with accessibility and inclusivity measures imbued into voting process
29 MAY 2024 2:43PM by PIB Delhi
The Election Commission of India has taken massive strides in ensuring inclusivity and accessibility in the General Elections 2024 to ensure that no eligible voter is deprived of their right to vote on account of physical or other barriers. So far, after the conclusion of 6 phases of elections, immense enthusiasm was seen amongst voters of various sections such as Persons with Disabilities, Senior Citizens, Transgenders, PVTGs. Facility for voting from the comfort of home for senior citizens above 85 years of age and PwDs with 40% benchmark disability was extended for the first time on pan India basis in General Elections 2024.
Lambada Tribe at Polling Station of Thiruvur Constituency, Shompen tribe of Great Nicobar voted for the first time in a General Election and Nishi Tribe in Arunachal Pradesh
The concerted efforts, throughout the country under the leadership of Chief Election Commissioner Shri Rajiv Kumar along with Election Commissioners Shri Gyanesh Kumar and Dr Sukhbir Singh Sandhu have seen many success stories from the States/UTs where election has been completed till the Phase 6 of the Lok Sabha Election - 2024. CEC Rajiv Kumar said “It has been the deep founded resolve of the Commission to strive for continuous improvement in the electoral processes setting new standards globally. ECI is determined to make the elections truly reflective of the spirit of plurality and diversity that is the pride of our country. ECI is dedicated to incorporating and deeply integrating the principles and practices of inclusivity and accessibility throughout the entire election process, setting an example before the society for replication everywhere.”
A senior citizen elector on the way to cast her vote in Arunachal Pradesh.
The preparations started two years back with concerted efforts of updation and registration of eligible citizens in the electoral rolls. This was achieved by conducting special registration drives, camps, targeting these categories of voters. ECI has adopted a multipronged strategy to enhance participation amongst communities which are prone to be deprived of their right to vote.
Optional home-voting facility: a first in India’s General Elections draws excellent response
The optional home voting facility marks a paradigm shift in the electoral process and has been made available for the first time in the history of India’s general elections. Any eligible citizen aged 85 and above or with 40% benchmarked disability, can avail the provision of home voting facility through postal ballot in these elections. This facility has received an enthusiastic response from voters. Gratifying scenes of smiling voters and their testimonials voting from the comfort of their homes have flooded social media from all parts of the country. Voting from home takes place with involvement of a full contingent of polling staff and security personnel with secrecy of voting diligently maintained. Agents of candidates are also allowed to accompany polling teams to witness the process.
Smt. D. Padmavathi, 100 years of age, from Kovvuru Constituency and a Sr. Citizen elector from Arunachal Pradesh
Eight PwD members of same family availing home facility in Churu, Rajasthan.
Bridging barriers: addressing infrastructural requirements for better participation
To bridge any infrastructural gaps, ECI ensured that every polling booth is on the ground floor, equipped with assured amenities including ramps, signages for voters, parking space, separate queues, and volunteers. Additionally, ECI’s SAKSHAM app has facilitated PwDs for availing various facilities at polling station like wheelchairs, pick-and-drop and volunteers services. There have been over 1.78 lakh downloads of the Saksham App since announcement of elections.
The Commission has also made provisions for Braille on EVMs, Braille enabled EPIC, and voter slips to assist visually impaired electors. Further, a Voter Guide for PwDs and Sr. Citizens, in English and Hindi, with information on the process of registration to poll day facilitation was made available.
In Indore, Madhya Pradesh, 70 visually handicapped girls were assisted with free transportation to cast their vote.
PwD managed PS in J&K
Photos: Braille-coded voter cards distributed to visually impaired electors | Hindustan Times
Braille enabled EPIC, Voter Guide, volunteer at a polling station in Bihar and provision of shamiyana at a polling station in Odisha
Inclusivity in spirit: removing psychological barriers to voting
Apart from eradicating physical barriers to voting, ECI also made efforts to address social barriers and stigma surrounding certain vulnerable populations like Transgenders, Sex workers, PVTGs to ensure their participation in election process. Special camps were arranged to enroll the third gender (TG) electors and other marginalized communities like sex workers and PVTGs by Thane District in collaboration with civil society. Over 48,260 TGs are enrolled all over the county, out of which Tamil Nadu has the highest number of third gender electors with 8467, followed by 6628 TGs in Uttar Pradesh and 5720 TGs in Maharashtra.
As part of SVEEP initiatives, Commission organized a T-20 Cricket Match on 16th March, 2024 between the IDCA (Indian Deaf Cricket Association) and DDCA (Delhi District Cricket Association) teams to create voter awareness among PwD electors and promote inclusive elections.
Commission awarding the trophy to the winners at the T-20 Match
Efforts were made to the extent possible by the Commission, to set up at least one polling station in each AC, managed exclusively by PwD officials. For Lok Sabha Election -2024, approximately 2697 PwD managed Polling Stations have been set up across the country, with Uttar Pradesh setting up the highest PwD Manned Polling Stations i.e. 302.
Making registration and voting easy for vulnerable communities
The homeless and other nomadic groups are another critical demographic in achieving high electoral participation. Due to their unique circumstances, these individuals can experience unintentional electoral exclusion because of lack of proof of residency. However, special efforts were made in the last two years for their enrolment as voters and also participation in the voting process. Location of new polling booths in previously inaccessible areas has led to the large-scale inclusion of PVTGs. In many States/UTs, where PVTGs reside in large numbers, free transportation facilities have been provided for enabling the PVTGs reach polling stations from remote areas. In a historic move, the Shompen tribe of Great Nicobar voted in the Lok Sabha Election -2024 for the first time.
Partnerships
To promote electoral awareness and instill a spirit of partnership and inclusion in the elections, ECI has designated eleven PwD individuals as "ECI Ambassadors" to involve the community further in the electoral process. Polling personnel were are also trained and sensitized regarding special needs of the PwDs to develop a sense of participation and ownership in the elections. State CEOs also collaborated with State Disability and health departments of the concerned states for providing better facilitation to PwDs and Senior Citizens.
Camps organized in Gangtok by DEO in collaboration with Women & Child Development and Health Department
Also, a team of ECI officials visited Thane District and Kamathipura in Mumbai City to have an open dialogue with the Transgender and Female Sex workers, residing in these areas, to better understand the challenges faced by them in electoral participation, sensitizing the field machinery towards these electors and to encourage these voters to ensure their participation during the Lok Sabha Election-2024.
ECI team with NGOs/CSOs and TG community in Thane District and encouraging them to ensure 100% participation in the Lok Sabha Election.
The Commission also appointed Ms. Sheetal Devi, Arjuna Awardee and Para Archer, as the ECI National Icon, to motivate the PwD electors to exercise their franchise in the Lok Sabha Election-2024. Also, eleven prominent PwD personalities have been appointed as Ambassadors of ECI for taking part in various voter awareness initiatives of ECI and reaching out to PwD electors. Moreover, the Commission has also appointed State PwD Icons for the States/UTs.
Ms. Sheetal Devi, National PwD Icon, ECI
In Mehsana district in Gujarat, a wheelchair rally
was organized by PwD electors to create awareness
An extensive campaign including “Matdata appeal patra” was launched to enhance PVTG participation in the ongoing elections.
Reaching out to the last mile electors
The Commission is committed in ensuring that “no voter is left behind” and has taken special measures to reach out to the electors residing in the remotest corners of the county. For example, a polling station was set up in a shipping container in Aliabet in Gujarat to reach out to the tribal electors residing in this area. Similarly, voters from 102 villages in Bastar and Kanker PCs in Chhattisgarh cast their vote in a polling booth set up in their own village for the first time in a Lok Sabha Election.
Polling station for just five members of a family in a remote village of Warshi in Leh district, Ladakh
Further, in a major decision to facilitate voting by Kashmiri migrants in the ongoing General Elections 2024, ECI abolished the cumbersome procedure of filling Form-M for the displaced people from the valley who are residing in Jammu and Udhampur. Additionally, for the migrants residing outside Jammu and Udhampur (who will continue to submit Form M), ECI has authorized the self-attestation of the certificate appended with Form-M, thus removing the hassle of getting this certificate attested by the Gazetted Officer. The Commission has enabled Kashmiri migrant voters residing at various relief camps in Delhi, Jammu, and Udhampur to also have the option of voting in person at designated special polling stations or using postal ballot. 21 Special Polling Stations were established at Jammu, 1 at Udhampur and 4 at Delhi.
Kashmiri migrants casting their vote at Special Polling Stations
Similarly, to ensure voting rights for internally displaced persons (IDPs) in Manipur, 94 Special Polling Stations (SPS) were set up in 10 districts for (IDPs). One SPS was set up in Tengnoupal district for a single voter. Poll was conducted under webcasting/videography and displaced persons staying outside relief camps could also opt to vote at SPS.
IDP in Manipur casting their vote at Special Polling Stations