Ministry of Electronics & IT
“Under India’s G20 Leadership, Historic Global Consensus Achieved on DPI Definition, Framework, and Principles”: MoS Rajeev Chandrasekhar
“DPIs are a powerful mechanism for inclusion, especially for countries in the global south”: MoS Rajeev Chandrasekhar
“Countries that have lagged behind see this consensus as a way to follow India’s lead in DPIs”: MoS Rajeev Chandrasekhar
05 SEP 2023 3:10PM by PIB Delhi
Union Minister of State for Skill Development & Entrepreneurship and Electronics & IT, Shri Rajeev Chandrasekhar interacted with the media today, where he discussed the significant outcomes of the Digital Economy Ministers’ Meeting that was held in August. He highlighted how In a historic move, under India’s Presidency, G20 Digital Economy Ministers reached a groundbreaking consensus on how to effectively shape digital public infrastructure (DPI) of the future.
Shri Rajeev Chandarsekhar said that the consensus between nations focused broadly in three key areas – Digital Public Infrastructure, Cybersecurity and Digital Skills.
“DPIs, for the first time ever, reached a global consensus and what ought to be their definition, framework, and principles. This is an exciting conversation that has gained momentum in the context of the G20. India is now a case study, as a nation that employed and deployed technological tools for progress and growth. Countries that have lagged behind increasingly see this as a way to follow India’s lead in DPIs, an open-source digital infrastructure, and using it to create the same impact that India has. Through these G20 conversations, we have further understood how DPIs are a powerful mechanism for inclusion, especially for countries in the global south,” the Minister said.
India has entered into eight Memorandums of Understanding (MoUs) with countries such as Armenia, Sierra Leone, Suriname, Antigua, Barbados, Trinidad and Tobago, Papua New Guinea, and Mauritius, offering them the India Stack and DPI at no cost and with open-source access. These nations now have the opportunity to adopt and utilize these resources within their borders, further developing their unique innovation ecosystems.
Apart from DPIs, the minister spoke about how nations have prioritized cybersecurity as well, emphasizing its importance for a fast-paced growing economy. Shri Rajeev Chandrasekhar said, “On cybersecurity, the G20 digital economy ministers have had wide-ranging discussions on why it is important for businesses to be protected. Cybersecurity is an important issue for all countries in the world because the digital economy is becoming an increasingly larger component of economic progress and the global economy.”
The third point of consensus was digital skills. The Minister said that in a post-COVID digital world, it is necessary for nations to ensure that digital skills are taught and nurtured among the youth.
“Digital skills are increasingly needed in this post-COVID digital world. India’s talents are focused on creating digital skills for our youth. This is something that has resonated during this discussion. Many countries are interested in partnering with each other and with India to create digital-ready, future-ready skill talent to deal with the ongoing challenges in the coming techade,” Shri Rajeev Chandrasekhar further added.

ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং আই.তি. মন্ত্রালয়
ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইবগী মখাদা, দি.পি.আই দিফিনিসন, ফ্রেমৱার্ক অমসুং প্রিন্সিপলদা পুৱারি ওইনা মালেমগী য়ানবা পুরকপা ঙম্লে: রাজ্য মন্ত্রী রজিব চন্দ্রসেখর
“মরুওইনা গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিংগীদমক পুম্নমক কোনশিন্নবা দি.পি.আইশিং অসি শক্তি লৈরবা থবক্নি”: রাজ্য মন্ত্রী রজিব চন্দ্রসেখর
“চাউখৎপা থিন্থহৌরবা লৈবাকশিংনা দি.পি.আইদা ভারতনা মাংজিল থারিবা অসি তুংইন্নবা লম্বী অমা ওইনা য়ানবা পুরক্লিবা অসি য়েংগদবনি”: রাজ্য মন্ত্রী রজিব চন্দ্রসেখর
05 SEP 2023 3:10PM by PIB Imphal
ঙসি স্কিল দিবলপমেন্ত অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ অমসুং ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং আই.তিগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী রজিব চন্দ্রসেখরনা পাউমীশিংগা উনখ্রে অমসুং হৌখিবা ওগস্ত থাদা পাংথোকখিবা দিজিতেল ইকোনোমি মিনিস্তরশিংগী মীফমদগী ফংলকপা কন্নবা ৱাফমশিং মহাক্না ফোঙদোকখ্রে। তুংগীদমক দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর(দি.পি.আই) অমা মপুংফনা শেমগৎনবা, ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইবগী মখাদা কমদৌনা দিজিতেল ইকোনোমি মিনিস্তরশিংনা য়ানবা পুরকখিবগে হায়গী মতাংদা মহাক্না ফোঙদোকখি।
শ্রী রজিব চন্দ্রসেখরনা হায়খি মরুওইবা হিরম অহুম-দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর, সাইবর সেকুরিতি অমসুং দিজিতেল স্কিলশিংগী মতাংদা লৈবাকশিংগী মরক্তা য়ানবা পুরক্লে। অহানবা ওইনা দি.পি.আইগী ৱাহন্থোক, ফ্রেমৱার্ক অমসুং প্রিন্সিপলশিংগী মতাংদা মালেমগী লৈবাকশিংগী মরক্তা য়ানবা পুরক্লে। জি-২০গী থৌরমশিংগী শরুক অমা ওইনা খন্ন-নৈনবশিং পাংথোক্লে। চাউখৎনবা তেক্নোলোজিগী খুৎলায়শিং ওইনা শীজিন্নবগী মতাংদা হৌজিক ভারত অসি খন্ন-নৈনবা লৈবাক অমা ওইরে। মীওই খুদিংমক্না শীজিন্নবা য়াবা দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অমা ওইনা, চাউখৎপা থিন্থহৌরবা লৈবাকশিংনা দি.পি.আইদা ভারতনা মাংজিল থারিবা অসি তুংইন্নবা লম্বী অমা ওইনা য়ানবা পুরক্লিবা অসি য়েংগদবনি। জি-২০গী মীফমশিংগী খুৎথাংদা, মরুওইনা গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিংগীদমক পুম্নমক কোনশিন্নবা দি.পি.আইশিং অসি শক্তি লৈরবা থবক্নি হায়বা ঐখোয় মখা তানা খঙলে।
লৈবাক নিপাল হায়বদি অর্মেনিয়া, সৈরা লিওন, সুরিনাম, এন্তিগুৱা, বারবাদোস, ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগো, পাপুয়া নিউ গিনিয়া অমসুং মাওরিসিয়সকা ভারতনা এম.ও.য়ুশিং খুৎয়েক পীনখ্রে অমসুং মখোয়দা ভারতকী স্তেক অমসুং দি.পি.আই মমল লৌদনা পীখ্রে। হায়রিবা লৈবাকশিং অসি হৌজিক মখোয়গী লৈবাকশিংদা হায়রিবা তেক্নোলোজিশিং অসি শীজিন্নবগী খুদোংচাবা ফংলে।
মিনিস্তরনা হায়খি দি.পি.আইশিংগী মথক্তা, লৈবাকশিং য়াংনা শেন-থুম চাউখৎনবগীদমক সাইবর সেকুরিতি অসি য়াম্না মরুওই। ললোন-ইতিক্কী থবকশিং ঙাক-শেন্নবা করিগীদমক সাইবর সেকুরিতি দরকার ওইরিবনো হায়বগী মতাংদা জি-২০ দিজিতেল ইকোনোমি মিনিস্তরশিংগী মীফমদা পাক-শন্না খন্নখ্রে। শেন-থুম চাউখৎপা অমসুং মালেমগী শেন্মিৎলো ফগৎহনবদা দিজিতেল ইকোনোমি অসি অচৌবা মচাক অমা ওইবা মরম্না মালেমগী লৈবাকশিংগী ওইনা সাইবর সেকুরিতি অসি মরুওইবা ৱাফম অমনি।
মিনিস্তরনা হায়খি য়ানবা পুরকখিবা অহুমশুবা ৱাফমদি দিজিতেল স্কিলশিংনি। কোবিদ-১৯ লাইচৎ মতুংগী দিজিতেলগী তাইবংদা, লৈবাকশিংনা দিজিতেল স্কিলশিং তম্বা অমসুং নহারোলশিংদা খঙহনবা হায়বসি তঙাইফদ্রে। ঐখোয়গী নহারোলশিং দিজিতেল স্কিলশিং হৈহন্নবা ভারতনা মীৎয়ং চঙলে। মসিগী ৱাফম অসি মীফম মনুংদা মরুওইনা খন্নখি। অমগা অমগা মতেং পীনবদা লৈবাক কয়ানা থৱায় য়াওনখি অমসুং লাক্লিবা চহি কয়াদা থেংনগদবা খুদোংচাদবশিং থেংননবা তুংদগী থৌরাং তৌরবা স্কিল অমসুং দিজিতেলগী থৌরাং তৌনবা ভারতনা শেম-শারে।