ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତର ଜି-୨୦ ନେତୃତ୍ୱରେ, ଡିପିଆଇ ସଂଜ୍ଞା, ଢାଞ୍ଚା ଏବଂ ନୀତି ଉପରେ ଐତିହାସିକ ବିଶ୍ୱ ସହମତି ହାସଲ ହୋଇଛି: ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜୀବ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର
ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ଡିପିଆଇ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ବିଶେଷକରି ଦକ୍ଷିଣ ବିଶ୍ୱର ଦେଶମାନଙ୍କ ପାଇଁ: ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜୀବ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର
ପଛୁଆ ଦେଶମାନେ ଏହି ସହମତିକୁ ଡିପିଆଇରେ ଭାରତର ନେତୃତ୍ବକୁ ଅନୁସରଣ କରିବାର ଏକ ମାର୍ଗ ଭାବରେ ଦେଖୁଛନ୍ତି: ରାଜୀବ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର
05 SEP 2023 3:10PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଓ ଉଦ୍ୟମିତା ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ଆଇଟି ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର ଆଜି ଗଣମାଧ୍ୟମ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଠାରେ ସେ ଅଗଷ୍ଟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥନୀତି ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ବୈଠକର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଫଳାଫଳ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ଭାରତର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଜି-୨୦ ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ କିପରି ଭବିଷ୍ୟତର ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି (ଡିପିଆଇ)କୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ରୂପ ଦେବେ ସେ ନେଇ ଏକ ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ଚନ୍ଦରଶେଖର କହିଥିଲେ ଯେ ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଦକ୍ଷତା ଆଦି ତିନୋଟି ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସହମତି ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ କେନ୍ଦ୍ରୀଭୂତ ହୋଇଛି ।
ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଡିପିଆଇ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସହମତିରେ ପହଞ୍ଚିଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସଂଜ୍ଞା, ଢାଞ୍ଚା ଏବଂ ନୀତି କ'ଣ ହେବା ଉଚିତ୍ । ଏହା ଏକ ରୋମାଞ୍ଚକର ବାର୍ତ୍ତାଳାପ ଯାହା ଜି-୨୦ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଜୋର ଧରିଛି । ପ୍ରଗତି ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ବୈଷୟିକ ଉପକରଣବ୍ୟବହାର ଏବଂ ନିୟୋଜିତ କରିଥିବା ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ଅଧ୍ୟୟନ କ୍ଷେତ୍ର ପାଲଟିଛି । ପଛରେ ପଡ଼ିଥିବା ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଏହାକୁ ଡିପିଆଇ, ଏକ ଓପନ୍ ସୋର୍ସ ଡିଜିଟାଲ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଭାରତର ନେତୃତ୍ବ ନେବାର ପଦକ୍ଷେପକୁ ଅନୁସରଣ କରିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ଭାରତର ସମାନ ପ୍ରଭାବ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଏକ ଉପାୟ ଭାବରେ ଦେଖୁଛନ୍ତି। ଏହି ଜି-୨୦ ଆଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ଆହୁରି ବୁଝିପାରିଛୁ ଯେ ଡିପିଆଇ କିପରି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ବିଶେଷକରି ଦକ୍ଷିଣ ବିଶ୍ୱର ଦେଶମାନଙ୍କ ପାଇଁ।
ଆର୍ମେନିଆ, ସିଏରା ଲିଓନ୍, ସୁରିନାମ, ଆଣ୍ଟିଗୁଆ, ବାର୍ବାଡୋସ୍, ତ୍ରିନିଦାଦ ଓ ଟୋବାଗୋ, ପାପୁଆ ନ୍ୟୁ ଗିନି ଏବଂ ମରିସସ୍ ଭଳି ଦେଶମାନଙ୍କ ସହ ଭାରତ ୮ଟି ବୁଝାମଣା ପତ୍ର (ଏମଓୟୁ) ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛି। ଏହି ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ସେମାନଙ୍କ ସୀମା ମଧ୍ୟରେ ଏହି ସମ୍ବଳଗୁଡ଼ିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ବ୍ୟବହାର କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛନ୍ତି, ଯାହା ସେମାନଙ୍କର ଅନନ୍ୟ ଉଦ୍ଭାବନ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ଆହୁରି ବିକଶିତ କରିବ ।
ଡିପିଆଇ ବ୍ୟତୀତ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ କିପରି ସାଇବର ସୁରକ୍ଷାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛନ୍ତି ସେ ବିଷୟରେ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଢୁଥିବା ଅର୍ଥନୀତି ପାଇଁ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ମତ ରଖିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର କହିଛନ୍ତି, ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଜି-୨୦ ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ବ୍ୟବସାୟକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା କାହିଁକି ଜରୁରୀ ସେ ନେଇ ବ୍ୟାପକ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି। ସାଇବର ନିରାପତ୍ତା ବିଶ୍ୱର ସମସ୍ତ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ କାରଣ ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥନୀତି ଅର୍ଥନୈତିକ ପ୍ରଗତି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିର ଏକ ବୃହତ ଉପାଦାନ ପାଲଟିଛି ।
ସହମତିର ତୃତୀୟ ବିଷୟ ଥିଲା ଡିଜିଟାଲ ଦକ୍ଷତା । କୋଭିଡ୍ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଡିଜିଟାଲ୍ ଦୁନିଆରେ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଡିଜିଟାଲ କୌଶଳ ଶିଖାଇବା ଓ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଜରୁରୀ ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।
କୋଭିଡ୍ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଡିଜିଟାଲ୍ ଦୁନିଆରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ଦକ୍ଷତାର ଆବଶ୍ୟକତା ବଢ଼ିବାରେ ଲାଗିଛି। ଭାରତର ପ୍ରତିଭା ଆମର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ ଦକ୍ଷତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛି । ଏହି ଆଲୋଚନା ସମୟରେ ଏହା ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି। ଆଗାମୀ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିରେ ଚାଲିଥିବା ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରସ୍ତୁତ, ଭବିଷ୍ୟତ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରତିଭା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ଦେଶ ପରସ୍ପର ସହ ଏବଂ ଭାରତ ସହିତ ଭାଗିଦାରୀ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର କହିଛନ୍ତି।

Ministry of Electronics & IT
“Under India’s G20 Leadership, Historic Global Consensus Achieved on DPI Definition, Framework, and Principles”: MoS Rajeev Chandrasekhar
“DPIs are a powerful mechanism for inclusion, especially for countries in the global south”: MoS Rajeev Chandrasekhar
“Countries that have lagged behind see this consensus as a way to follow India’s lead in DPIs”: MoS Rajeev Chandrasekhar
05 SEP 2023 3:10PM by PIB Delhi
Union Minister of State for Skill Development & Entrepreneurship and Electronics & IT, Shri Rajeev Chandrasekhar interacted with the media today, where he discussed the significant outcomes of the Digital Economy Ministers’ Meeting that was held in August. He highlighted how In a historic move, under India’s Presidency, G20 Digital Economy Ministers reached a groundbreaking consensus on how to effectively shape digital public infrastructure (DPI) of the future.
Shri Rajeev Chandarsekhar said that the consensus between nations focused broadly in three key areas – Digital Public Infrastructure, Cybersecurity and Digital Skills.
“DPIs, for the first time ever, reached a global consensus and what ought to be their definition, framework, and principles. This is an exciting conversation that has gained momentum in the context of the G20. India is now a case study, as a nation that employed and deployed technological tools for progress and growth. Countries that have lagged behind increasingly see this as a way to follow India’s lead in DPIs, an open-source digital infrastructure, and using it to create the same impact that India has. Through these G20 conversations, we have further understood how DPIs are a powerful mechanism for inclusion, especially for countries in the global south,” the Minister said.
India has entered into eight Memorandums of Understanding (MoUs) with countries such as Armenia, Sierra Leone, Suriname, Antigua, Barbados, Trinidad and Tobago, Papua New Guinea, and Mauritius, offering them the India Stack and DPI at no cost and with open-source access. These nations now have the opportunity to adopt and utilize these resources within their borders, further developing their unique innovation ecosystems.
Apart from DPIs, the minister spoke about how nations have prioritized cybersecurity as well, emphasizing its importance for a fast-paced growing economy. Shri Rajeev Chandrasekhar said, “On cybersecurity, the G20 digital economy ministers have had wide-ranging discussions on why it is important for businesses to be protected. Cybersecurity is an important issue for all countries in the world because the digital economy is becoming an increasingly larger component of economic progress and the global economy.”
The third point of consensus was digital skills. The Minister said that in a post-COVID digital world, it is necessary for nations to ensure that digital skills are taught and nurtured among the youth.
“Digital skills are increasingly needed in this post-COVID digital world. India’s talents are focused on creating digital skills for our youth. This is something that has resonated during this discussion. Many countries are interested in partnering with each other and with India to create digital-ready, future-ready skill talent to deal with the ongoing challenges in the coming techade,” Shri Rajeev Chandrasekhar further added.