Ministry of Information & Broadcasting
Government working with ethos of ‘Pai Pai Se Gareeb Ki Bhalai’: Union Minister Shri Ashwini Vaishnaw
Shri Ashwini Vaishnaw inaugurates National Conclave: 9 Saal – Seva, Sushasan, Gareeb Kalyan
India has gone from Fragile Five to Top Five in 9 years: Union Minister Shri Anurag Thakur
PM Modi has made the Tricolour the strongest flag in the world: Shri Thakur
27 MAY 2023 4:33PM by PIB Delhi
Union Minister of Railways Shri Ashwini Vaishnav today inaugurated the National Conclave: 9 Saal – Seva, Sushasan, Gareeb Kalyan at Vigyan Bhawan in New Delhi. The event witnessed the presence of Union Minister of Information and Broadcasting Shri Anurag Thakur, Union Minister of State for Information and Broadcasting Dr L. Murugan. Secretary, Min of I&B Shri Apurva Chandra and CEO, Prasar Bharati, Shri Gaurav Dwivedi were also present on the occasion.
Union Minister Shri Ashwini Vaishnav made a comparative presentation juxtaposing the performance of the governments before 2014 with the government since and said while the previous governance efforts had become synonymous with scams, the current Government works with the ethos of ‘Pai Pai Se Gareeb Ki Bhalai’ (every penny for the benefit of the poor). This has been reflected in the way schemes and programmes have been implemented keeping the poor and the destitute as its central pillar, he added.
The Minister underlined that owning a house is a factor that brings a transformative change in a poor person’s life. To that end, today 3.5 crore houses have been constructed in the country under PM Awas Yojana bringing qualitative change in the lives of the poor.
The Minister said that the idea of connecting every house with piped water connection was always considered a behemoth, never to be attempted or achieved. But, he added, the Prime Minister took it up as a challenge and today 12 crore people have water connections. At the same time, he said the Government has strived to end the travesty that was traditional chulhas and provided 9.6 crore families with gas cylinders.
He further spoke about the efforts of the government to come through for the people in need and said that when the world was struggling to fight the travails of the COVID19 pandemic, the government overcame massive logistical challenges to bring free ration to 80 crore people. No government has spoken of fundamental human needs, like toilets, that are the indicators of inclusive growth, during Independence Day speeches. But PM Modi spoke about the construction of toilets in every house in his speech from Red Fort. This has caused a revolution in the field of women safety and sanitation with the construction of 11.72 crore toilets today.
Shri Vaishnav said that India today runs the world’s largest healthcare insurance programme under Ayushman Bharat that has created provisions for free medicare up to Rs five lakh for the needy, the total coverage which is more than the population of the USA and Russia combined.
Shri Vaishnav credited the Prime Minister with creating a new definition of social justice taking it away from appeasement and towards empowerment.
The Minister said that domestic infrastructure has seen an unprecedented makeover since 2014, which was largely missing earlier due to a lack of proper mindset and thought process in the past. He cited the creation of 74 airports in 9 years, a figure matching the number created till 2014. He added that where 91 thousand kilometers of road were created since independence, almost 54 thousand kilometers have been constructed since 2014. India has gone from having no waterways till 2014 to having 111 waterways today and India’s railway stations have world-class facilities like airports.
The Minister said that India had lagged in world economic rankings for a long time, but today India stands tall as the 5th largest economy. He further said that India is well on its way to becoming the 4th largest economy in another two years and the third largest in another six years.
The Minister spoke about the government’s strong commitment to national security and said that when in past India has been at the receiving end of major terror activities, today the country has the means and willingness to respond to attacks in kind.
Shri Anurag Thakur, while addressing the audience gathered at the conclave, said that the past nine years have seen a dramatic change in the life of the common people of India and the achievements of the Government have surpassed expectations of the people. He exemplified this by adding further that where India was a weak and ramshackle economy riddled with corruption in the past, today it has covered the distance from Fragile Five to Top Five economies of the world.
He further stated that while the benefits of government schemes used to reach only a few in the past, the government today works with the motto of Antyodaya, where the Government is committed to the upliftment of the last person standing at the end of the queue. Herein lies the secret of our efforts that have lifted 27% of people out of poverty, he added. A combination of a sense of service, big ideas, good governance, infusion of technology, and building transparency and accountability into the delivery mechanism, are the things that have gone into ensuring last-mile delivery of public services.
The Minister said that the government has been steadfast in shedding legacies of the colonial past and adopting modern and domestic symbols. This is evident in the creation of the Kartavya Path and will be evident in the new parliament.
The Minister highlighted that the Prime Minister had said that the youth had a critical role to play in shaping the future of this country. To that end, the Minister credited the youth for achieving a milestone where India can today boast of almost one lakh startups and over hundred Unicorns.
The Minister said that while on the one hand the country answered the Prime Minister’s call for Har Ghar Tiranga, the same tricolor was used by students of other countries to get out of a conflict zone during Operation Ganga. While surveys have called him the most popular leader, Shri Thakur said that he has in fact made the tricolour the strongest flag in the world.
Secretary Shri Apurva Chandra welcomed all the guests for the various thematic sessions during the day. He also welcomed the audience from various sections of society.
The National Conclave on 9 years of the Government is comprised of three thematic sessions after the inaugural session and a valedictory session.
Session 1 “India: Surging Ahead” moderated by Shri Nitin Gokhale, Senior Journalist will see participation from
• Sunil Bharti Mittal, Founder and Chairman, Bharti Enterprises
• Sangita Reddy, Joint Managing Director of Apollo Hospitals
• Debjani Ghosh, President of NASSCOM
• Surjit Bhalla, Former Executive Director for International Monetary Fund, India
• Soumya Kanti Ghosh, Group Chief Economic Advisor, State Bank of India
• Deepa Sayal, President and Patron in Chief, IWIL India
Session 2: Jan Jan Ka Vishwas moderated by Richa Anirudh, Journalist will see participation from
• Nawazuddin Siddiqui, Actor
• Cynthia McCaffrey, UNICEF Representative to India
• Kiran Mazumdar Shaw, Executive Chairperson, Biocon Limited (Video message)
• Padma Shri Shanti Teresa Lakra, Nurse
• Nikhat Zareen, Boxer
• Anil Prakash Joshi, Environmentalist Divya Jain, Co-founder, Seekho
Session 3: Yuva Shakti: Galvanizing India moderated by Raunac, Radio Jockey, Red FM with the following panelists
• Ritesh Agarwal, CEO, OYO Rooms Rishab Shetty, Actor
• Amaan Ali Bangash, Musician
• Viren Rasquinha, Former Indian Hockey Captain
• Yashodhara Bajoria, Director, Espresso Technologies
• Akhil Kumar, Boxer

सूचना तथा प्रसारण मन्त्रालय
सरकारले “पाई-पाईद्वारा गरीबको भलाई”को भावनाका साथ काम गरिरहेको छ : केन्द्रिय मन्त्री अश्विनी वैष्णव
अश्विनी वैष्णवद्वारा राष्ट्रिय सङ्गोष्ठी – नौ साल – सेवा, सुशासन, गरीब कल्याणको उद्घाटन
भारत विग नौ वर्षमा कमजोर पाँचदेखि शीर्ष पाँचमा पुगेको छ : केन्द्रिय मन्त्री अनुराग ठाकुर
पीएम मोदीले तिरङ्गालाई विश्वकै शक्तिशाली ध्वज बनाएका छन् : अनुराग ठाकुर
27 MAY 2023 4:33PM by PIB Gangtok
केन्द्रिय रेलवे मन्त्री अश्विनी वैष्णवले आज नयाँ दिल्लीको विज्ञान भवनमा राष्ट्रिय सङ्गोष्ठी - नौ साल सेवा, सुशासन, गरीब कल्याणको उद्घाटन गरे। यस असरमा केन्द्रिय सूचना एवं प्रसारण मन्त्री अनुराग ठाकुर, केन्द्रिय सूचना एवं प्रसारण राज्य मन्त्री डा. एल मुरूगन, सूचना एवं प्रसारण सचिव अपूर्व चन्द्र तथा प्रसार भारतीका सीईओ गौरव द्विवेदी पनि उपस्थित थिए।
केन्द्रिय मन्त्री अश्विनी वैष्णवले वर्ष 2014 अघि र त्यसपछिका सरकारको प्रदर्शनीको तुलनात्मक प्रदर्शनी प्रस्तुत गर्दै विगतका सरकारको प्रयास घोटालाहरूको पर्याय बनेको तर वर्तमान सरकारले पाई-पाईद्वारा गरीबको भलाईको भावनाका साथ काम गरिरहेको बताए। यो कुरा गरीब अनि कमजोरहरूलाई केन्द्रमा राखी योजना अनि कार्यक्रमहरूको कार्यान्वयनले पनि प्रतिबिम्बित गर्ने उनले बताए। गरीबहरूको जीवनमा रूपान्तरणकारी परिवर्तन आफ्नो घर हुनुको बोधले ल्याउने कुरा मन्त्रीले रेखाङ्कित गरे। यस सम्बन्धमा आजसम्म 3.5 करोड घर देशभरी पीएम आवास योजना अन्तर्गत निर्माण पूरा गर्दै गरीबहरूको जीवनमा गुणात्मक परिवर्तन ल्याएको उनले बताए।
प्रत्येक घरसम्म पाइपको माध्यमद्वारा पानी पुऱ्याउने कार्यलाई विशालकाय विचार मानिएको र आजसम्म यसलाई हासिल गर्नु त टाढाको कुरा कोशिशसम्म नगरिएको उनले बताए। तर प्रधानमन्त्रीले यस चुनौतीलाई स्वीकार गरेको हुँदा आज 12 करोड मानिससँग पानीको कनेक्सन रहेको उनले बताए। यसै गरी सरकारले पारम्परिक चुल्हाको प्रहसन अन्त्य गर्ने निर्णयका साथ 9.6 करोड परिवारलाई ग्यास सिलिण्डर उपलब्ध गराएको पनि उनले बताए।
यसका साथै भुक्तभोगीहरूका लागि सरकार सधैं अघि आएको र कोभिड-19 महामारीसँग विश्वले सङ्घर्ष गरिरहेको बेला सरकारले विशाल प्रचालन चुनौतीलाई पार गर्दै 80 करोड जनतालाई निःशुल्क राशन वितरण गर्ने काम गरेको उनले बताए। कुनै पनि सरकारले स्वतन्त्रता दिवसको सम्बोधनमा समावेशी विकासको सूचक शौचालय जस्ता मानिसको मौलिक आवश्यकताबारे कुरा उठाएको छैन। तर पीएम मोदीले लाल किल्लाबाट आफ्नो भाषणणा प्रत्येक घरमा शौचालय निर्माण गर्नेबारे कुरा उठाए। यसले महिला सुरक्षा अनि स्वच्छताको क्षेत्रमा क्रान्ति ल्याएको छ र आजसम्म 11.72 करोड शौचालय निर्माण भएका छन्, उनले भने।
आज भारतमा आयुष्मान भारत अन्तर्गत विश्वकै सबैभन्दा विशाल स्वास्थ्य स्याहार बीमा कार्यक्रम चलिरहेको र यसले गरीबहरूका लागि पाँच लाख रुपियाँसम्मको निःशुल्क स्वास्थ्य स्याहारको प्रावधान रचना गरेको उल्लेख गर्दै यसले अमेरिका र रूसको जनसङ्ख्या मिलाउँदा आउने सङ्ख्याभन्दा धेरैलाई समेटेको पनि मन्त्री वैष्णवले बताए।
सामाजिक न्यायको नयाँ परिभाषा रचना गर्दै तुष्टिकरणदेखि इतर सशक्तिकरणमाथि बल दिनुको श्रेय मन्त्री वैष्णवले प्रधानमन्त्रीलाई दिए।
वर्ष 2014 उपरान्त घरेलु पूर्वाधार क्षेत्रले अप्रत्याशित फड्को मारेको उल्लेख गर्दै यो कुरा पहिले उचित मनस्तिथिति अनि चिन्तन प्रक्रियाको अभावका कारण खट्किएको पनि मन्त्रीले बताए। नौ वर्षको अवधिमा 74 वटा हवाई अड्डाको निर्माण गरिएको उल्लेख गर्दै 2014 सम्म यति नै सङ्ख्यामा रहेको बताए। स्वतन्त्रतापछि 91 हजार किलोमिटर सडक निर्मनाण गरिएको तर 2014 उपरान्त 54 हजार किलोमिटर सडक निर्माण गरिएको उनले बताए। भारतमा 2014 सम्म कुनै जलमार्ग नरहेको तर हालमा आएर 111 वटा स्थापित हुनका साथै भारतीय रेलवे स्टेशनहरूमा आज हवाई अड्डा बराबरको विश्व स्तरी सुविधा उपलब्ध भइरहेको उनले बताए।
धेरै समयमसम्म भारत विश्वको आर्थिक स्तराङ्कन सूचीमा धेरै पछि रहे तापनि आज भारत विश्वको पाँचौं बृहत् अर्थनीति बन्नपुगेको उनले बताए। यसका साथै आगामी दुई वर्षभित्र चौथो र 6 वर्षभित्र तेस्रो बृहत् अर्थनीति बन्ने दिशामा अघि बढिरहेको उनले बताए।
मन्त्रीले सरकारको राष्ट्रिय सुरक्षाप्रति सुदृढ प्रतिबद्धताबारे बोल्दै विगतमा भारत ठूला-ठूला आतङ्की गतिविधिको शिकार बन्ने गरेको भए तापनि आज आफ्नो हिसाबले जवाफ दिने माध्यम अनि इच्छाशक्ति रहेको उनले बताए।
केन्द्रिय सूचना एवं प्रसारण मन्त्री अनुराग ठाकुरले उपस्थित दर्शकलाई सम्बोधित गर्दै विगत नौ वर्षमा भारतका आम जनमानसको जीवनमा रूपान्तरणकारी परिवर्तन आएको र सरकारको उपलब्धिले उनीहरूको अपेक्षा पार गरेको बताए।
विगतमा भारत भ्रष्टाचार व्याप्क कमजोर अनि शिथिल अर्थनीति रहेको तर हालमा आएर कमजोर पाँचदेखि विश्वको शीर्ष पाँच अर्थनीतिमा स्थान ओगट्न सफल भएको उदाहरण उनले दिए।
पहिले सरकारी योजनाहरूको लाभ केही गिने-चुनेकासम्म मात्र पुग्ने गरेको भए तापनि आजको सरकारले अन्त्योदयको ध्येयका साथ काम गर्दै अन्तिम पङ्क्तिमा खडा व्यक्तिसम्मको उत्थानप्रति सरकार प्रतिबद्ध रहेको उनले बताए। यसै प्रयासको परिणामस्वरूप 27 प्रतिशत जनमानसलाई गरीबीबाट मुक्ति दिलाउन सकेको उनले बताए। सेवाको भाव, महान विचार, सुशासन, प्रविधिको सामेली तथा पारदर्शी अनि जवाफदेय वितरण तन्त्रको निर्माणले जनसेवालाई अन्तिम व्यक्तिसम्म पुऱ्याउन सक्षम तुल्याएको उनले बताए।
औपनिवेशिक विरासतहरू त्याग गरी आधुनिक अनि घरेलु प्रतीकहरू अप्नाउने दिशामा तेज गतिले सरकारले काम गरिरहेको मन्त्रीले बताए। यो कुरा कर्तव्य पथको रचना तथा नयाँ संसद भवनबाट प्रत्यक्ष हुने उनले बताए।
प्रधानमन्त्रीरले देशको भविष्यलाई आकार दिन युवाहरूले महत् भूमिका खेल्नुपर्ने उल्लेख गरेको पनि मन्त्रीले प्रकाश पारे। यस परिप्रेक्ष्यमा युवाहरूलाई कोशेढुङ्गा पार गरेकोमा श्रेय दिँदै आज भारतले एक सयभन्दा धेरै युनिकर्नका साथ करिब एक लाख स्टार्टअप्स रहेको गर्व गर्नेसक्ने बताए।
देशले जहाँ एकातिर प्रधानमन्त्रीको हर घर तिरङ्गाको आह्वान आत्मसात गरेको र अर्कातिर यसै तिरङ्गालाई सङ्घर्ष क्षेत्रबाट बाहिर निक्लिन अपरेशन गङ्गाको समय विद्यार्थीहरूले उपयोग गरेको पनि मन्त्रीले उल्लेख गरे। सर्वेक्षणहरूले उनलाई सबैभन्दा लोकप्रिय नेताको रूपमा स्थापित गरेको र उनले तिरङ्गालाई विश्वकै सबैभन्दा शक्तिशाली ध्वजा बनाएको पनि उनले दाबी गरे।
सचिव अपूर्व चन्द्रले विभिन्न शीर्षक अन्तर्गत सत्रका लागि अतिथिहरूलाई स्वागत जनाए। समाजको विभिन्न वर्गका श्रोताहरूलाई पनि उनले स्वागत जनाए।
सरकारको 9 सालमा आयोजित राष्ट्रिय सम्मेलनदो उद्घाटन सत्रपछि तीन विषयगत सत्र अनि समापन सत्र सामेल छन्।
सत्र 1 : “भारत अघि बढ्दैको सञ्चालन वरिष्ठ पत्रकार नितिन गोखलेले गरे, जसमा निम्नलिखित व्यक्तित्त्व सहभागी थिए :
• भारती एन्टरप्राइजेजका संस्थापक एवं अध्यक्ष सुनील भारती मित्तल
• अपोलो अस्पतालकी संयुक्त प्रबन्ध निर्देशक सुश्री सङ्गीता रेड्डी
• नासकमकी अध्यक्ष सुश्री देबजानी घोष
• अन्तरराष्ट्रिय मुद्रा कोष, भारतका पूर्व कार्यकारी निर्देशक सुरजीत भल्ला
• भारतीय स्टेट ब्याङ्कको समूह मुख्य आर्थिक सल्लाहकार सौम्यकान्ति घोष
• आइडब्लुआइएल इण्डियाकी अध्यक्ष एवं संरक्षक सुश्री दीपा सयाल
सत्र 2 : जन-जनको विश्वासको सञ्चालन पत्रकार ऋचा अनिरूद्धद्वारा गरियो, जसमा निम्नलिखित व्यक्तित्त्वको सहभागी थिए -
• अभिनेता नवाजुद्दीन सिद्दीकी
• भारतमा युनिसेफकी प्रतिनिधि सिन्थिया म्याकक्याफ्री
• बायोकन लिमिटेडकी कार्यकारी अध्यक्ष सुश्री किरण मजुमदार शा (भिडियो सन्देश)
• नर्स पद्मश्री शान्ति टेरेसा लकडा
• बक्सर सुश्री निखत जरीन
• पर्यावरणविद अनिलप्रकाश जोशी
• सीखोकी सह-संस्थापक सुश्री दिव्या जैन
सत्र 3 : युवा शक्ति : भारतको प्रेरणाको सञ्चालन निम्नलिखित व्यक्तित्त्वका साथ रेड एफएमका रेडियो जकी रौनकद्वारा गरियो
• ओयो रूम्सका सीईओ रितेश अग्रवाल, अभिनेता ऋषभ सेट्टी
• सङ्गीतकार अमानअलि बङ्गस
• भारतीय हकीका पूर्व कप्तान वीरेन रस्किना
• संगीतकार श्री अमान अली बंगश
• भारतीय हॉकी के पूर्व कप्तान श्री वीरेनरसकिन्हा
• एस्प्रेसो टेक्नोलजिजकी निर्देशक सुश्री यशोधरा बाजोरिया
• बक्सर श्री अखिल कुमार