ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
‘পাই পাই সে গরিব কি ভালাই’ ৱাখল্লোনগা লোয়ন্না সরকার থবক তৌরি: য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী অশ্বিনি বৈষ্ণব
শ্রী অশ্বিনি বৈষ্ণবনা নেসনেল কনক্লেপ: নো সাল-সেবা,সুসান, গরিব কলয়ান হৌদোকখ্রে
ভারত চহি ৯দা ফ্রেজাইল ফাইবতগী তোপ ফাইবতা হাইগৎলে: য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী অরুনাগ থাকুর
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা মচু অহুমগী ফিরাল মালেমদা খ্বাইদগী মপাঙ্গল কনবা ফিরাল ওইহল্লে: শ্রী থাকুর
27 MAY 2023 4:33PM by PIB Imphal
ঙসি নিউ দিল্লিগী বিজ্ঞান ভবন্দা রেলৱেজগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী অশ্বিনি বৈষ্ণবনা নেসনেল কনক্লেপ: নো সাল-সেবা,সুসান, গরিব কলয়ান হৌদোকখ্রে। থৌরম অদুদা ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিংগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী অনুরাগ থাকুর, ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিংগী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর এল.মুরুগান, ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মিনিস্ত্রিগী সেক্রেতরি শ্রী অর্পুবা চন্দ্রা অমসুং প্রাসার ভারতিগী সি.ই.ও শ্রী গৌরব দ্বিবেদি শরুক য়াখি।
হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিগা ২০১৪গী মমাঙদা লৈরম্বা সরকারশিংগা চাংদম্নরদুনা য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী অশ্বিনি বৈষ্ণবনা হায়খি মমাঙগী সরকারশিংগী থবকশিং অসি স্কামশিংগা মান্নৈ, হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা ‘পাই পাই সে গরিব কি ভালাই’ (অনা-শিকি খুদিংমক লায়রবশিংগী য়াইফনবা শীজিন্নবা) ৱাখল্লোনগা লোয়ন্না থবক তৌরি।
মিনিস্তরনা হায়খি য়ুম অমগী মপু ওইবা হায়বসিনা লায়রবা মীওই অমগী পুন্সিদা অওনবা অমা পুরকই। মদুগীদমক, ঙসি পি.এম অৱাস য়োজনাগী মখাদা লৈবাক অসিদা য়ুম করোর ৩.৫ শাবদগী লায়রবশিংগী পুন্সি মহিংদা অফবা অহোংবা পুরক্লে। য়ুম খুদিংমক তোতি ঈশিং ফংহনবা হায়বসি মতম পুম্নমক্তা খন্দুনা লাক্লি, মমাঙদা অমুক্তা হোৎনখিদে নত্ত্রগা পাংথোকপা ঙমখিদে। অদুবু প্রধান মন্ত্রীনা মসি শিংনবা অমা ওইনা লৌখি অমসুং ঙসি মীওই করোর ১২ তোতি ঈশিং শম্লে। মমাঙঙৈগী লৈরংদা চাক থোকপগী চৎনবী মুৎথৎনবা সরকারনা থবক পায়খৎলে অমসুং ইমুং করোর ৯.৬তা গ্যাস সিলিন্দরশিং পীরে।
মহাক্না মখা তানা হায়খি মালেমগী লৈবাক কয়ানা কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবা লান্থেংনরিঙৈদা, সরকারনা অচৌবা পুথোক-পুশিনগী খুদোংচাদবশিং লাকশিন্দুনা মীওই করোর ৮০ হেনবদা লেম্না চেঙ য়েন্থোকখি। মহাক্না লাল কিলাদগী ৱা ঙাংবদা মতমদা য়ুম থোং খুদিংদা তোইলেতশিং শানবা প্রধান মন্ত্রীনা পনখি। মসিদগী নুপীশিং অশোই-অঙাম থোক্তনবা অমসুং সেনিতেসনগী লমদা অওনবা অমা পুরক্তুনা ঙসিদি তোইলেত করোর ১১.৭২ শারে।
শ্রী অশ্বিনি বৈষ্ণবনা হায়খি অয়ুস্মান ভারতকী মখাদা হৌজিক ভারত্তা মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা অনা-লায়য়েংগী ইন্সুরেন্সকী থবক পায়খৎলি অমসুং মসি লায়রবা মীওইশিংদা লুপা লাখ ৫ ফাওবা লেম্না লায়য়েংবগী খুদোংচাবা পীরি অমসুং য়ু.এস.এ অমসুং রুসিয়াগী অপুনবা মীশিংদগী হেন্না কোনশিল্লে।
মিনিস্তরনা হায়খি ২০১৪দগী মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা লৈবাক অসিগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলে। ২০১৪ দগী হৌখিবা চহি ৯দা এয়রপোর্ত ৭৪ শেমগৎখি। নিংতম্বদগী হৌজিক ফাওবদা কিলোমিতর ৯১গী লম্বীশিং শেমখ্রে অমসুং ২০১৪দগী কিলোমিতর ৫৪গী লম্বীশিং শেমখ্রে। ২০১৪ ফাওবা ভারত্তা ৱাতরৱেজ অমতা লৈরমদে, ঙসি ভারতকী ঈশিং লম্বী ১১১ লৈরে অমসুং ভারতকী রেলৱেজ স্তেসনশিংদা মালেম থাক্কী এয়রপোর্তশিংদা ফংলিবা খুদোংচাবশিং অদু ফংলে।
মিনিস্তরনা হায়খি ভারত মতম শাংনা মালেমগী ইকোনোমিগী রেঙ্কিংদা মনিংদা লৈখি, অদুবু ঙসিদি ভারত মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা ৫শুবা ইকোনোমি ওইরে। মথং চহি অনিদা ভারত ৪শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইরগনি অমসুং মথং চহি ৬তা খ্বাইদগী চাউবা অহুমশুবা ইকোনোমি ওইরগনি।
লৈবাক্কী ঙাক-শেনগী লমদা সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মতাংদা মিনিস্তরনা হায়খি মমাঙদা ভারত অচৌবা অকিং-অখঙগী থবক কয়া মায়োক্নখি, ঙসিদি লৈবাক অসি তেরোরিজম থেংন্নবা পাম্বৈ লৈরে অমসুং পাউখুম পীনবা থৌরাং তৌরে।
শ্রী অনুরাগ থাকুরনা হায়খি হৌখিবা চহি ৯ অসিদা ভারতকী মীচম মীয়ামগী পুন্সিদা অচৌবা অহোংবা অমা লাকপা উরে অমসুং সরকারগী মাইপাকপশিং অসি মীয়াম্না থম্বা থাজবশিংদগী হেল্লে। মমাঙদা ভারতকী শেন-থুমগী ফিবম ফরমদে অমসুং শেঞ্জা-থুমজানা পীক থনখি। ঙসিদি ভারত চহি ৯দা ফ্রেজাইল ফাইবতগী তোপ ফাইবতা হাইগৎলে।
মহাক্না মখা তানা হায়খি মমাঙঙৈদা সরকারগী স্কিমশিংগী কান্নবশিং মীওই খর খক্তনা ফংলমখি, ঙসিদি সরকার অসিনা খ্বাইদগী মনিং ইথং থংবদা লেপ্লিবা মীওই অদু ফাওবা খুদোংচাবা ফংনবা সরকারনা থবক পায়খৎলে। ঐখোয়না পায়খৎলিবা থবকশিংগী অরোনবা অমা ওইনা মীওই চাদা ২৭ লায়রবা কোকহনবা ঙম্লে। থবক তৌনিংবগী ৱাখল্লোন, অনৌবা ৱাখল্লোনশিং, অফবা লৈঙাক, তেক্নোলোজি শীজিন্নবা, অরোন-অথুপ লৈহন্দবা, মরম চানা থবক তৌবা হায়রিবা ময়াম অসিনা খ্বাইগী মনিংদা লৈরিবা মীওইশিং ফাওবা সরকারগী খুদোংচাবশিং ফংবা ঙম্বনি।
মিনিস্তরনা হায়খি হৌখ্রবা লোয়লম লৈঙাক্কী চৎনবীশিং লৌথোক্নবা অমসুং অনৌবা চৎনবীশিং শীজিন্ননবা সরকারনা খোঙলৈ থুনা থবক পায়খৎলে। কর্তভ্য পথ শেম্বা অসি খুদম অমনি অমসুং অনৌবা পর্লিয়ামেন্ত অসি খুদম অমা ওইগনি। লৈবাক অসিগী তুংগী লাইবক লেপ্পদা নহারোলশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি। মসিগীদমক ঙসি ভারতকী নহারোলশিনা স্তার্দঅপ লাখ ১ অমসুং য়ুনিকোর্ন ১০০ হেন্না লিংখৎলে।
মিনিস্তরনা হায়খি য়ুমথোং খুদিং মচু অহুমগী ফিরাল পাইহন্নবা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিবা অদু লৈবাক অসিনা থবক ওইনা পাংথোকখি, অতোপ্পা লৈবাকশিংগী মহৈরোয়শিংনা শীজিন্নখিবা চপ মান্নবা মচু অহুমগী ফিরালশিং অদু ওপরেসন গঙ্গা মনুংদা লানফম অমদগী থোরকপদা শীজিন্নখি। সর্ভেশিং পাংথোকপা মতমদা মহাক মীয়াম্না য়াম্না পাম্নবা লুচিংবা ওইখি, মহাক্না মচু অহুমগী ফিরাল অসি মালেমদা খ্বাইদগী মপাঙ্গল কনবা ফিরাল অমা ওইহনখি।
ঙসি পাংথোকখিবা সেনসনশিংদা শরুক য়াখিবশিং সেক্রেতরি শ্রী অর্পুবা চন্দ্রনা তরাম্না ওকখি। মহাক্না খুন্নাইগী তোঙান-তোঙানবা কাংলুপশিংগী মীওইশিংশু তরাম্না ওকখি।
সেসন ১: “ইন্দিয়া: মাঙলোমদা চঙশিল্লি” হায়রিবা থিম অসি সেনিয়র জর্নেলিস্ত শ্রী নিতিন গোখালেনা মোদরেতর ওইদুনা পাংথোকখি, পেনেলিস্তশিং অসি শরুক য়াখি
• সুনি ভারতি মিত্তল, ফাউন্দর অমসুং চিয়ার্মেন, ভারতি ইন্তরপ্রাইজেস
• শঙ্গিতা রেদ্দি, জোইন্ত মেনেজিং দিরেক্তর, এপোল্লো হোস্পিতালস
• দেবজানি ঘোস, প্রসিদেন্ত, নাসকোম
• সুরজিত ভাল্লা, ইন্তরনেসনেল মোনিতরি ফন্দ, ইন্দিয়াগী হান্নগী ইজুকিউতিপ দিরেক্তর
• সৌম্যা কান্তি ঘোস, গ্রুপ চীফ ইকোনোমিক এদভাইজর, স্তেৎ বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়া
• দিপা সায়াল, প্রসিদেন্ত অমসুং পেত্রোন ইন চীফ, আই.দব্লিউ.আই.এল, ইন্দিয়া
সেসন ২: জন জন কা বিশ্বাস হায়বা থিম অসি পাউমী রিচা অনিরুধনা মোদরেতর ওইদুনা পাংথোকখি, পেনেলিস্তশিং অসি শরুক য়াখি
• নৱাজউদ্দিন সিদ্দিকি, এক্তর
• সিন্থিয়া মেককাফ্রে, ভারত্তা লৈবা য়ুনিসেফকী মীহুৎ
• কিরন মজুমদার সো, ইজুকিউতিপ চিয়ারপর্সন, বাইওকোন লিমিতেদ(ভিদিও মেসেজ)
• পদ্ম শ্রী শান্তি তেরেসা লাক্রা, নর্স
• নিখাত জারিন, বোক্সর
• অনিল প্রকাস জোসি, ইনভাইরোনমেন্তেলিস্ত দিব্য জেন, কো-ফাউন্দর, সিখো
সেসন ৩: য়ুব শক্তি হায়বা থিম অসি রেদ এফ.এমগী রেদিও জোক্কী রাওনকনা মোদরেতর ওইদুনা পাংথোকখি , মখাগী পেনেলিস্তশিং অসি শরুক য়াখি
• রিসাব সেত্তি, এক্তর
• রিতেস অগরৱাল, সি.ই.ও, ও.ৱাই.ও রুমস
• অম্মান অলি বঙ্গাস, শৈশকপা
• বিরেন রাসকুইনহা, ভারতকী হান্নগী হোক্কি কেপ্তেন
• য়াসোধারা বাজোরিয়া, দিরেক্তর, এক্সপ্রেসো তেক্নোলোজিস
• অখিল কুমার, বোক্সর

Ministry of Information & Broadcasting
Government working with ethos of ‘Pai Pai Se Gareeb Ki Bhalai’: Union Minister Shri Ashwini Vaishnaw
Shri Ashwini Vaishnaw inaugurates National Conclave: 9 Saal – Seva, Sushasan, Gareeb Kalyan
India has gone from Fragile Five to Top Five in 9 years: Union Minister Shri Anurag Thakur
PM Modi has made the Tricolour the strongest flag in the world: Shri Thakur
27 MAY 2023 4:33PM by PIB Delhi
Union Minister of Railways Shri Ashwini Vaishnav today inaugurated the National Conclave: 9 Saal – Seva, Sushasan, Gareeb Kalyan at Vigyan Bhawan in New Delhi. The event witnessed the presence of Union Minister of Information and Broadcasting Shri Anurag Thakur, Union Minister of State for Information and Broadcasting Dr L. Murugan. Secretary, Min of I&B Shri Apurva Chandra and CEO, Prasar Bharati, Shri Gaurav Dwivedi were also present on the occasion.
Union Minister Shri Ashwini Vaishnav made a comparative presentation juxtaposing the performance of the governments before 2014 with the government since and said while the previous governance efforts had become synonymous with scams, the current Government works with the ethos of ‘Pai Pai Se Gareeb Ki Bhalai’ (every penny for the benefit of the poor). This has been reflected in the way schemes and programmes have been implemented keeping the poor and the destitute as its central pillar, he added.
The Minister underlined that owning a house is a factor that brings a transformative change in a poor person’s life. To that end, today 3.5 crore houses have been constructed in the country under PM Awas Yojana bringing qualitative change in the lives of the poor.
The Minister said that the idea of connecting every house with piped water connection was always considered a behemoth, never to be attempted or achieved. But, he added, the Prime Minister took it up as a challenge and today 12 crore people have water connections. At the same time, he said the Government has strived to end the travesty that was traditional chulhas and provided 9.6 crore families with gas cylinders.
He further spoke about the efforts of the government to come through for the people in need and said that when the world was struggling to fight the travails of the COVID19 pandemic, the government overcame massive logistical challenges to bring free ration to 80 crore people. No government has spoken of fundamental human needs, like toilets, that are the indicators of inclusive growth, during Independence Day speeches. But PM Modi spoke about the construction of toilets in every house in his speech from Red Fort. This has caused a revolution in the field of women safety and sanitation with the construction of 11.72 crore toilets today.
Shri Vaishnav said that India today runs the world’s largest healthcare insurance programme under Ayushman Bharat that has created provisions for free medicare up to Rs five lakh for the needy, the total coverage which is more than the population of the USA and Russia combined.
Shri Vaishnav credited the Prime Minister with creating a new definition of social justice taking it away from appeasement and towards empowerment.
The Minister said that domestic infrastructure has seen an unprecedented makeover since 2014, which was largely missing earlier due to a lack of proper mindset and thought process in the past. He cited the creation of 74 airports in 9 years, a figure matching the number created till 2014. He added that where 91 thousand kilometers of road were created since independence, almost 54 thousand kilometers have been constructed since 2014. India has gone from having no waterways till 2014 to having 111 waterways today and India’s railway stations have world-class facilities like airports.
The Minister said that India had lagged in world economic rankings for a long time, but today India stands tall as the 5th largest economy. He further said that India is well on its way to becoming the 4th largest economy in another two years and the third largest in another six years.
The Minister spoke about the government’s strong commitment to national security and said that when in past India has been at the receiving end of major terror activities, today the country has the means and willingness to respond to attacks in kind.
Shri Anurag Thakur, while addressing the audience gathered at the conclave, said that the past nine years have seen a dramatic change in the life of the common people of India and the achievements of the Government have surpassed expectations of the people. He exemplified this by adding further that where India was a weak and ramshackle economy riddled with corruption in the past, today it has covered the distance from Fragile Five to Top Five economies of the world.
He further stated that while the benefits of government schemes used to reach only a few in the past, the government today works with the motto of Antyodaya, where the Government is committed to the upliftment of the last person standing at the end of the queue. Herein lies the secret of our efforts that have lifted 27% of people out of poverty, he added. A combination of a sense of service, big ideas, good governance, infusion of technology, and building transparency and accountability into the delivery mechanism, are the things that have gone into ensuring last-mile delivery of public services.
The Minister said that the government has been steadfast in shedding legacies of the colonial past and adopting modern and domestic symbols. This is evident in the creation of the Kartavya Path and will be evident in the new parliament.
The Minister highlighted that the Prime Minister had said that the youth had a critical role to play in shaping the future of this country. To that end, the Minister credited the youth for achieving a milestone where India can today boast of almost one lakh startups and over hundred Unicorns.
The Minister said that while on the one hand the country answered the Prime Minister’s call for Har Ghar Tiranga, the same tricolor was used by students of other countries to get out of a conflict zone during Operation Ganga. While surveys have called him the most popular leader, Shri Thakur said that he has in fact made the tricolour the strongest flag in the world.
Secretary Shri Apurva Chandra welcomed all the guests for the various thematic sessions during the day. He also welcomed the audience from various sections of society.
The National Conclave on 9 years of the Government is comprised of three thematic sessions after the inaugural session and a valedictory session.
Session 1 “India: Surging Ahead” moderated by Shri Nitin Gokhale, Senior Journalist will see participation from
• Sunil Bharti Mittal, Founder and Chairman, Bharti Enterprises
• Sangita Reddy, Joint Managing Director of Apollo Hospitals
• Debjani Ghosh, President of NASSCOM
• Surjit Bhalla, Former Executive Director for International Monetary Fund, India
• Soumya Kanti Ghosh, Group Chief Economic Advisor, State Bank of India
• Deepa Sayal, President and Patron in Chief, IWIL India
Session 2: Jan Jan Ka Vishwas moderated by Richa Anirudh, Journalist will see participation from
• Nawazuddin Siddiqui, Actor
• Cynthia McCaffrey, UNICEF Representative to India
• Kiran Mazumdar Shaw, Executive Chairperson, Biocon Limited (Video message)
• Padma Shri Shanti Teresa Lakra, Nurse
• Nikhat Zareen, Boxer
• Anil Prakash Joshi, Environmentalist Divya Jain, Co-founder, Seekho
Session 3: Yuva Shakti: Galvanizing India moderated by Raunac, Radio Jockey, Red FM with the following panelists
• Ritesh Agarwal, CEO, OYO Rooms Rishab Shetty, Actor
• Amaan Ali Bangash, Musician
• Viren Rasquinha, Former Indian Hockey Captain
• Yashodhara Bajoria, Director, Espresso Technologies
• Akhil Kumar, Boxer