তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
চৰকাৰে ‘পাই পাই ছে গৰীব কী ভলাই’ নীতিৰেকাম কৰি আছেঃ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱ
শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱে ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনঃসেৱা, সুশাসন, দৰিদ্ৰৰ কল্যাণৰ ৯ বছৰউদ্বোধনকৰে
ভাৰতে ৯ বছৰত দুৰ্বলপাঁচৰপৰা শীৰ্ষপাঁচলৈ গতি কৰিছেঃ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ ঠাকুৰ
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ত্ৰিৰংগাক বিশ্বৰ সৰ্ব-শক্তিমান পতাকালৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছেঃ শ্ৰী ঠাকুৰ
27 MAY 2023 4:33PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় ৰেলৱে মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱে আজি নতুন দিল্লীৰ বিজ্ঞান ভৱনত ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনঃসেৱা, সুশাসন, দৰিদ্ৰৰ কল্যাণ উদ্বোধন কৰে। এই কাৰ্য্যসূচীত কেন্দ্ৰীয় তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ ঠাকুৰ, কেন্দ্ৰীয় তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ডঃএল মুৰুগানে অংশগ্ৰহণ কৰে। ইয়াততথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব শ্ৰী অপূৰ্ব চন্দ্ৰ আৰু প্ৰসাৰ ভাৰতীৰ চিইঅ’ শ্ৰী গৌৰৱ দ্বিবেদীও উপস্থিত থাকে।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱে ২০১৪ৰ পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ কাম-কাজক পৰৱৰ্তী চৰকাৰৰে তুলনা কৰি কয় যে পূৰ্বে শাসনৰ প্ৰচেষ্টাৰাজিত ব্যাপক কেলেংকাৰি সংঘটিত হোৱাৰ বিপৰীতে বৰ্তমানৰ চৰকাৰ‘পাই পাই ছে গৰীব কী ভলাই’(every penny for the benefit of the poor) নীতিৰে অগ্ৰসৰ হৈছে। দৰিদ্ৰ আৰু নিঃস্বসকলক ইয়াৰ কেন্দ্ৰীয় স্তম্ভ হিচাপে আঁচনি আৰু কাৰ্য্যসূচী ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত এই নীতিৰ প্ৰতিফলন ঘটিছে বুলিও তেওঁ লগতে কয়।
মন্ত্ৰীজনে কয় যে এখন ঘৰৰ গৰাকী হোৱা কাৰ্য্যই দৰিদ্ৰ ব্যক্তিসকলৰ জীৱনৰৰূপান্তৰ সাধন কৰিছে। আজি দেশত প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত ৩.৫ কোটি ঘৰ নিৰ্মাণেৰেদৰিদ্ৰ লোকৰ জীৱনত গুণগত পৰিৱৰ্তন সাধন কৰা হৈছে।
মন্ত্ৰীজনে কয় যে প্ৰতিঘৰ গৃহস্থীকে পাইপৰ পানীৰে সংযোগৰ পৰিকল্পনাক সদায় এক জটিল প্ৰক্ৰিয়া হিচাপে গণ্য কৰা হৈছিল। কিন্তু, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ইয়াক প্ৰত্যাহ্বান হিচাপে গ্ৰহণ কৰিছিল আৰু আজি ১২ কোটি লোকে পানীৰ সংযোগ লাভ কৰিছে। তেওঁ আৰু কয় যে চৰকাৰে পৰম্পৰাগত চৌকাৰ জৰিয়তে উদ্ভৱ হোৱা ধোঁৱাৰ সমস্যাৰ অন্ত পেলোৱাৰ চেষ্টা গ্ৰহণ কৰিছে আৰু ৯.৬ কোটি পৰিয়ালক গেছ চিলিণ্ডাৰ যোগান ধৰিছে।
তেওঁ চৰকাৰে আৰ্তজনৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা প্ৰচেষ্টাৰাজিসম্পৰ্কে ব্যক্ত কৰি কয় যে বিশ্বই ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ প্ৰত্যাহ্বানেৰে যুঁজিবলৈ সংগ্ৰাম কৰি থাকোতে চৰকাৰে একাধিক লজিষ্টিক প্ৰত্যাহ্বান অতিক্ৰমেৰে ৮০ কোটি লোকক বিনামূলীয়াকৈ ৰেচন যোগান ধৰিবলৈ সক্ষম হৈছিল। স্বাধীনতা দিৱসৰ ভাষণত পূৰ্বৰ কোনো চৰকাৰে সৰ্বাংগীন বিকাশৰ সূচক শৌচাগাৰৰ দৰে মৌলিক মানৱীয় প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা কোৱা নাছিল। কিন্তু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে লালকিল্লাত ভাষণ প্ৰদান কৰি প্ৰতিঘৰ গৃহস্থীতে শৌচাগাৰ নিৰ্মাণৰ কথা ব্যক্ত কৰিছিল। ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত আজি ১১.৭২ কোটি শৌচাগাৰ নিৰ্মাণৰ জৰিয়তে মহিলাৰ সুৰক্ষা আৰু অনাময়ৰ ক্ষেত্ৰত এক বিপ্লৱৰ সূচনা হৈছে।
শ্ৰী বৈষ্ণৱে কয় যে ভাৰতে আজি আয়ুষ্মান ভাৰতৰ অধীনত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ স্বাস্থ্যসেৱা বীমা কাৰ্য্যক্ৰম ৰূপায়ণ কৰিছে।ইয়াৰ জৰিয়তে আৰ্তজনলৈ পাঁচ লাখ টকা পৰ্য্যন্ত বিনামূলীয়া মেডিকেয়াৰৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।ইয়াৰ মুঠ ক’ভাৰেজ আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ আৰু ৰাছিয়াৰ জনসংখ্যাৰ তুলনাত অধিক।
শ্ৰী বৈষ্ণৱে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সামাজিক ন্যায়ক তুষ্টিকৰণৰপৰা উদ্ধাৰেৰে সবলীকৰণেৰে ইয়াৰ নতুন সংজ্ঞা ৰচনা কৰিছিল বুলি কয়।
মন্ত্ৰীজনে কয় যে ২০১৪ৰপৰা ঘৰুৱা আন্তঃগাঁথনিৰ অভূতপূৰ্ব পৰিৱৰ্তন ঘটিছে।যি পূৰ্বে সঠিক মানসিকতা আৰু চিন্তা প্ৰক্ৰিয়াৰ অভাৱৰ বাবে বহুলাংশে পিছ পৰি ৰৈছিল। তেওঁ ৯ বছৰত ৭৪টা বিমানবন্দৰ স্থাপনৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে।এই পৰিসংখ্যা ২০১৪লৈকে স্থাপিত সংখ্যাৰ সৈতে সমান বুলি কয়।তেওঁ লগতে কয় যে স্বাধীনতাৰ পিছৰেপৰা ৯১ হাজাৰ কিলোমিটাৰ পথ নিৰ্মাণৰ ঠাইত ২০১৪ ৰপৰা প্ৰায় ৫৪ হাজাৰ কিলোমিটাৰ পথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে।ভাৰতত ২০১৪লৈকে জলপথৰ সংখ্যা শূন্যৰপৰা আজি ১১১টা জলপথ গঢ় লৈ উঠিছে। ভাৰতৰ ৰেলৱে ষ্টেচনত বিমানবন্দৰৰ দৰে বিশ্বমানৰ সুবিধা উপলব্ধ।
মন্ত্ৰীজনে কয় যে বিশ্ব অৰ্থনৈতিক ৰেংকিঙত ভাৰত দীৰ্ঘদিনে পিছ পৰি আছিল।কিন্তু আজি ভাৰত ৫ম সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতি হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। তেওঁ আৰু কয় যে ভাৰত আৰু দুবছৰৰ ভিতৰত ৪ৰ্থ সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতি আৰু ছবছৰৰ ভিতৰত তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতি হোৱাৰ পথত অগ্ৰসৰ হৈছে।
মন্ত্ৰীজনে ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰৰ দৃঢ় দায়বদ্ধতা সম্পৰ্কেব্যক্ত কৰি কয় যে পূৰ্বে ভাৰতৰ বৃহৎ সন্ত্ৰাসবাদী কাৰ্য্যকলাপ ৰোধত অপাৰগতাৰ বিপৰীতেআজি দেশক আক্ৰমণ কৰা মাত্ৰেকে প্ৰত্যুত্তৰ জনোৱাৰ সামৰ্থ্য আৰু ইচ্ছা আছে।
শ্ৰী অনুৰাগ ঠাকুৰে এই কনক্লেভত সমবেত দৰ্শকসকলক সম্বোধনেৰে কয় যে বিগত ৯ বছৰত ভাৰতৰ সাধাৰণ জনতাৰ জীৱন-যাত্ৰাত এক নাটকীয় পৰিৱৰ্তন সাধন হৈছে আৰু চৰকাৰৰ সাফল্যৰাজিয়ে জনসাধাৰণৰ আশা-আকাংক্ষাক অতিক্ৰম কৰিছে। তেওঁ ইয়াৰ উদাহৰণ প্ৰদানেৰে কয় যে ভাৰত পূৰ্বে দুৰ্নীতিৰে ভৰা দুৰ্বল অৰ্থনীতি আছিল, আজি ভাৰতে দুৰ্বল পাঁচৰপৰা বিশ্বৰ শীৰ্ষ পাঁচ অৰ্থনীতিলৈ গতি কৰিছে।
তেওঁ আৰু কয় যে চৰকাৰী আঁচনিসমূহৰ সা-সুবিধা পূৰ্বে মাত্ৰ দুই-এজনৰ মাজতেসীমাবদ্ধ আছিল যদিও আজি চৰকাৰে অন্ত্যোদয়াৰ মূলমন্ত্ৰৰে কাম কৰিছে।যাৰ ফলশ্ৰুতিত শাৰীৰ শেষত থিয় হৈ থকা ব্যক্তিজনৰোকল্যাণৰ বাবে চৰকাৰ দায়বদ্ধ। ইয়াতেই আমাৰ প্ৰচেষ্টাৰ ৰহস্য নিহিত হৈ আছে যিয়ে ২৭% লোকক দৰিদ্ৰতাৰ গ্ৰাসৰপৰা উলিয়াই আনিছে বুলিও তেওঁ লগতে কয়। সেৱাৰ ভাব, বৃহৎ ধাৰণা, সুশাসন, প্ৰযুক্তিৰ প্ৰৱেশআৰু ডেলিভাৰী ব্যৱস্থাত স্বচ্ছতা আৰু জবাবদিহিতা গঢ়ি তোলাৰ ব্যৱস্থাই হৈছে ৰাজহুৱা সেৱাৰ অন্তিম প্ৰান্তত ডেলিভাৰী নিশ্চিতকৰণৰ উপায়।
মন্ত্ৰীজনে কয় যে এফালে দেশেপ্ৰধানমন্ত্ৰীৰ হৰ ঘৰ ত্ৰিৰংগাৰ আহ্বানলৈ সঁহাৰি জনাইছিল আৰু আনফালে অপাৰেচন গংগাৰ সময়ত সংঘাতজৰ্জৰ অঞ্চলৰপৰা ওলাই আহিবলৈ আন দেশৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে একে ত্ৰিৰংগা ব্যৱহাৰ কৰিছিল। শ্ৰী ঠাকুৰে কয় যে তেখেতেদৰাচলতে ত্ৰিৰংগাক বিশ্বৰ সৰ্বশক্তিমান পতাকালৈৰূপান্তৰিত কৰিছে।
সচিব শ্ৰী অপূৰ্ব চন্দ্ৰই দিনৰ ভাগত ভিন্ন বিষয়ভিত্তিক অধিৱেশনলৈ সকলো অতিথিক আদৰণি জনায়। লগতে সমাজৰ ভিন্ন স্তৰৰ দৰ্শকসকলক আদৰণি জনায়।
চৰকাৰৰ ৯ বছৰ উপলক্ষেএই ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনত উদ্বোধনী অধিৱেশনৰ পিছতে তিনি বিষয়ভিত্তিক অধিৱেশন আৰু সামৰণি অধিৱেশনঅনুষ্ঠিত হ’ব।
অধিৱেশন ১ “ভাৰতঃঅগ্ৰসৰ হোৱা”। ইয়াৰ আঁত ধৰিব জ্যেষ্ঠ সাংবাদিক শ্ৰী নীতিন গোখলেয়ে। এই অধিৱেশনত অংশগ্ৰহণ কৰিবঃ
• সুনীল ভাৰতী মিট্টাল, প্ৰতিষ্ঠাপক আৰু অধ্যক্ষ, ভাৰতী এন্টাৰপ্ৰাইজ
• সংগীতা ৰেড্ডী, এপ’ল’ হাস্পতালৰ যুটীয়া পৰিচালন সঞ্চালক
• দেৱযানী ঘোষ, NASSCOMৰ অধ্যক্ষ
• সুৰজিত ভাল্লা, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মুদ্ৰা নিধি, ভাৰতৰ প্ৰাক্তন কাৰ্য্যবাহী সঞ্চালক
• সৌম্য কান্তি ঘোষ, গ্ৰুপ চীফ ইকনমিক এডভাইজৰ, ষ্টেট বেংক অৱ ইণ্ডিয়া
• দীপা চায়াল, IWILইণ্ডিয়াৰ অধ্যক্ষ আৰু পেট্ৰন ইন চীফ
অধিৱেশন ২: জন জন কা বিশ্বাস।আঁত ধৰিব সাংবাদিক ৰিছা অনিৰুদ্ধই। ইয়াত অংশগ্ৰহণ কৰিবঃ
• নৱাজউদ্দিন ছিদ্দিকী, অভিনেতা
• চিন্থিয়ামেককেফৰে, ভাৰতস্থিত ইউনিচেফৰ প্ৰতিনিধি
• কিৰণ মজুমদাৰ শ্ব, কাৰ্য্যবাহী অধ্যক্ষ, Bioconলিমিটেড (ভিডিঅ’বাৰ্তা)
• পদ্মশ্ৰী শান্তি টেৰেছা লাক্ৰা, নাৰ্ছ
• নিখাত জাৰিন, বক্সাৰ
• অনিল প্ৰকাশ যোশী, পৰিবেশবিদ-দিব্যা জৈন, সহ-প্ৰতিষ্ঠাপক, Seekho
অধিৱেশন ৩: যুৱ শক্তিঃগেলভেনাইজিংইণ্ডিয়া। আঁত ধৰিব ৰেড এফএমৰ ৰেডিঅ’ জকী ৰৌনাকে। ইয়াত অংশগ্ৰহণ কৰিবঃ
• ৰিতেশআগৰৱালা, চিইঅ’, OYO ৰুম-ঋষভচেট্টী, অভিনেতা
• আমান আলি বাংগাছ, সংগীতজ্ঞ
• বীৰেনৰাছকুইনহা, প্ৰাক্তন ভাৰতীয় হকী কেপ্টেইন
• যশোধৰাবাজৰিয়া, সঞ্চালক, এছপ্ৰেছ’টেকনলজিছ
• অখিল কুমাৰ, বক্সাৰ

Ministry of Information & Broadcasting
Government working with ethos of ‘Pai Pai Se Gareeb Ki Bhalai’: Union Minister Shri Ashwini Vaishnaw
Shri Ashwini Vaishnaw inaugurates National Conclave: 9 Saal – Seva, Sushasan, Gareeb Kalyan
India has gone from Fragile Five to Top Five in 9 years: Union Minister Shri Anurag Thakur
PM Modi has made the Tricolour the strongest flag in the world: Shri Thakur
27 MAY 2023 4:33PM by PIB Delhi
Union Minister of Railways Shri Ashwini Vaishnav today inaugurated the National Conclave: 9 Saal – Seva, Sushasan, Gareeb Kalyan at Vigyan Bhawan in New Delhi. The event witnessed the presence of Union Minister of Information and Broadcasting Shri Anurag Thakur, Union Minister of State for Information and Broadcasting Dr L. Murugan. Secretary, Min of I&B Shri Apurva Chandra and CEO, Prasar Bharati, Shri Gaurav Dwivedi were also present on the occasion.
Union Minister Shri Ashwini Vaishnav made a comparative presentation juxtaposing the performance of the governments before 2014 with the government since and said while the previous governance efforts had become synonymous with scams, the current Government works with the ethos of ‘Pai Pai Se Gareeb Ki Bhalai’ (every penny for the benefit of the poor). This has been reflected in the way schemes and programmes have been implemented keeping the poor and the destitute as its central pillar, he added.
The Minister underlined that owning a house is a factor that brings a transformative change in a poor person’s life. To that end, today 3.5 crore houses have been constructed in the country under PM Awas Yojana bringing qualitative change in the lives of the poor.
The Minister said that the idea of connecting every house with piped water connection was always considered a behemoth, never to be attempted or achieved. But, he added, the Prime Minister took it up as a challenge and today 12 crore people have water connections. At the same time, he said the Government has strived to end the travesty that was traditional chulhas and provided 9.6 crore families with gas cylinders.
He further spoke about the efforts of the government to come through for the people in need and said that when the world was struggling to fight the travails of the COVID19 pandemic, the government overcame massive logistical challenges to bring free ration to 80 crore people. No government has spoken of fundamental human needs, like toilets, that are the indicators of inclusive growth, during Independence Day speeches. But PM Modi spoke about the construction of toilets in every house in his speech from Red Fort. This has caused a revolution in the field of women safety and sanitation with the construction of 11.72 crore toilets today.
Shri Vaishnav said that India today runs the world’s largest healthcare insurance programme under Ayushman Bharat that has created provisions for free medicare up to Rs five lakh for the needy, the total coverage which is more than the population of the USA and Russia combined.
Shri Vaishnav credited the Prime Minister with creating a new definition of social justice taking it away from appeasement and towards empowerment.
The Minister said that domestic infrastructure has seen an unprecedented makeover since 2014, which was largely missing earlier due to a lack of proper mindset and thought process in the past. He cited the creation of 74 airports in 9 years, a figure matching the number created till 2014. He added that where 91 thousand kilometers of road were created since independence, almost 54 thousand kilometers have been constructed since 2014. India has gone from having no waterways till 2014 to having 111 waterways today and India’s railway stations have world-class facilities like airports.
The Minister said that India had lagged in world economic rankings for a long time, but today India stands tall as the 5th largest economy. He further said that India is well on its way to becoming the 4th largest economy in another two years and the third largest in another six years.
The Minister spoke about the government’s strong commitment to national security and said that when in past India has been at the receiving end of major terror activities, today the country has the means and willingness to respond to attacks in kind.
Shri Anurag Thakur, while addressing the audience gathered at the conclave, said that the past nine years have seen a dramatic change in the life of the common people of India and the achievements of the Government have surpassed expectations of the people. He exemplified this by adding further that where India was a weak and ramshackle economy riddled with corruption in the past, today it has covered the distance from Fragile Five to Top Five economies of the world.
He further stated that while the benefits of government schemes used to reach only a few in the past, the government today works with the motto of Antyodaya, where the Government is committed to the upliftment of the last person standing at the end of the queue. Herein lies the secret of our efforts that have lifted 27% of people out of poverty, he added. A combination of a sense of service, big ideas, good governance, infusion of technology, and building transparency and accountability into the delivery mechanism, are the things that have gone into ensuring last-mile delivery of public services.
The Minister said that the government has been steadfast in shedding legacies of the colonial past and adopting modern and domestic symbols. This is evident in the creation of the Kartavya Path and will be evident in the new parliament.
The Minister highlighted that the Prime Minister had said that the youth had a critical role to play in shaping the future of this country. To that end, the Minister credited the youth for achieving a milestone where India can today boast of almost one lakh startups and over hundred Unicorns.
The Minister said that while on the one hand the country answered the Prime Minister’s call for Har Ghar Tiranga, the same tricolor was used by students of other countries to get out of a conflict zone during Operation Ganga. While surveys have called him the most popular leader, Shri Thakur said that he has in fact made the tricolour the strongest flag in the world.
Secretary Shri Apurva Chandra welcomed all the guests for the various thematic sessions during the day. He also welcomed the audience from various sections of society.
The National Conclave on 9 years of the Government is comprised of three thematic sessions after the inaugural session and a valedictory session.
Session 1 “India: Surging Ahead” moderated by Shri Nitin Gokhale, Senior Journalist will see participation from
• Sunil Bharti Mittal, Founder and Chairman, Bharti Enterprises
• Sangita Reddy, Joint Managing Director of Apollo Hospitals
• Debjani Ghosh, President of NASSCOM
• Surjit Bhalla, Former Executive Director for International Monetary Fund, India
• Soumya Kanti Ghosh, Group Chief Economic Advisor, State Bank of India
• Deepa Sayal, President and Patron in Chief, IWIL India
Session 2: Jan Jan Ka Vishwas moderated by Richa Anirudh, Journalist will see participation from
• Nawazuddin Siddiqui, Actor
• Cynthia McCaffrey, UNICEF Representative to India
• Kiran Mazumdar Shaw, Executive Chairperson, Biocon Limited (Video message)
• Padma Shri Shanti Teresa Lakra, Nurse
• Nikhat Zareen, Boxer
• Anil Prakash Joshi, Environmentalist Divya Jain, Co-founder, Seekho
Session 3: Yuva Shakti: Galvanizing India moderated by Raunac, Radio Jockey, Red FM with the following panelists
• Ritesh Agarwal, CEO, OYO Rooms Rishab Shetty, Actor
• Amaan Ali Bangash, Musician
• Viren Rasquinha, Former Indian Hockey Captain
• Yashodhara Bajoria, Director, Espresso Technologies
• Akhil Kumar, Boxer