Ministry of Finance
Union I&B Minister Shri Anurag Thakur addresses inaugural session of 2nd Finance and Central Bank Deputies (FCBD) Meeting in Bengaluru
22 FEB 2023 2:05PM by PIB Delhi
The 2nd G20 Finance and Central Bank Deputies (FCBD) Meeting commenced here today with the inaugural address by Union Minister for Minister for Information & Broadcasting and Youth Affairs & Sports, Shri Anurag Singh Thakur.
The First G20 Finance Ministers and Central Bank Governors (FMCBG) meeting under the G20 Indian Presidency is scheduled for 24th-25th February, 2023, in Bengaluru, Karnataka. The G20 FMCBG meeting is preceded by second G20 Finance and Central Bank Deputies (FCBD) meeting, co-chaired by Shri Ajay Seth, and Dr Michael D. Patra, Deputy Governor, RBI.
During the address, the Minister said that the Finance Track is at the core of the G20 process and provides an effective forum for global economic discourse and policy coordination. Main workstreams in Finance Track are global economic outlook and risks, international financial architecture including development finance and global financial safety net, financial inclusion and other financial sector issues, infrastructure development and financing, sustainable finance, global health financing and international taxation.
In November 2022, when Prime Minister of India, Shri Narendra Modi received the baton of the G20 Presidency from Indonesia’s President Joko Widodo, it was a proud moment for the country as well as a great responsibility to ensure that the G20 continues to bridge differences and forge consensus on matters of global importance.
In his inaugural speech, Shri Thakur highlighted the importance of India's G20 Presidency and its priorities focusing on healing our One Earth, creating harmony within our One Family and giving hope for our One Future. The theme reflects the importance India places on collaborative efforts to address global challenges. The global economy is facing the lingering effects of the COVID-19 pandemic, food and energy insecurity, broad-based inflation, heightened debt vulnerabilities, worsening climate change, and geopolitical tensions. The impact of all these crises can set back progress on the world’s key development priorities.
The G20 can make a significant contribution to find pragmatic global solutions to these challenges through focused dialogue and deliberations and the Indian Presidency seeks to actively facilitate this, Shri Thakur said.
Shri Thakur also mentioned that towards fulfilling this goal, the G20 Finance Track discussions in 2023 will include strengthening Multilateral Development Banks (MDBs) to meet the shared global challenges of the 21st century, financing ‘cities of tomorrow’, leveraging digital public infrastructure for financial inclusion and productivity gains and advancing the international taxation agenda, among others. The various workstreams in G20 have already initiated work on these key issues.
The Deputies meeting is dedicated to the finalisation of the Communique that will be endorsed by the G20 Finance Ministers and Central Bank Governors during their meeting on 24th and 25th of February 2023. This Communique embodies the collective view of the G20 on the most pressing issues affecting the global economy and directly connects the larger international community with the Finance Ministers and Central Bank Governors of the major global economies. It has the potential to assure the common person that a consensus among the G20 countries on coordinated solutions to key global problems can help the global economy recover from the current slowdown and create new opportunities for growth and prosperity.
The policymakers are responsible for ensuring that this trust is maintained. Since its inception, the G20 has time and again proven its mettle in forging consensus in times of crises. The Indian Presidency believes that success lies in our ability to anticipate, prevent and prepare for significant risks to come. This calls for an inclusive and renewed multilateralism.
In his concluding remarks, Shri Thakur highlighted the need to aspire the spirit of multilateralism. He also mentioned that there are contentious issues, and the countries need to balance their domestic aspirations. Through this constructive and productive discussions, we can collectively achieve optimal outcomes, the Minister said.
Tweets from the Inaugural address:
Tweet links for I&B Minister’s Inaugural address:

ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ଫାଇନାନ୍ସ ଓ ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧି (ଏଫସିବିଡି) ଙ୍କ ଦ୍ବିତୀୟ ବୈଠକ ଓ ଉଦ୍‌ଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର
22 FEB 2023 2:05PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ତଥା ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂ ଠାକୁରଙ୍କ ଉଦ୍‌ଘାଟନୀ ଭାଷଣ ସହିତ ଆଜି ଜି-20 ଫାଇନାନ୍ସ ଓ ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧି (ଏଫସିବିଡି) ଙ୍କ ର ଦ୍ବିତୀୟ ବୈଠକ ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଛି।
ଭାରତ ଦ୍ବାରା ଜି-20 ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଗ୍ରହଣ ପରେ ଜି-20 ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ ବ୍ୟାଙ୍କର ଗଭର୍ଣ୍ଣର (ଏଫଏମସିବିଜି) ଙ୍କ ପ୍ରଥମ ବୈଠକ 24-25 ଫେବୃୟାରୀ, 2023 ରେ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଠାରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କରାଯାଇଛି। ଜି-20 ଏଫଏମସିବିଜି ର ବୈଠକ ଜି-20 ଅର୍ଥ ଓ ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧି (ଏଫସିବିଡି)ର ବୈଠକର ପୂର୍ବରୁ ରହିଛି। ବୈଠକର ସହ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଶ୍ରୀ ଅଜୟ ସେଠ୍ ଏବଂ ଆରବିଆଇର ଡେପୁଟି ଗଭର୍ଣ୍ଣର ଡା. ମାଇକେଲ୍ ଡି. ପାତ୍ରା କରିବେ।
ସମ୍ବୋଧନ ସମୟରେ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅର୍ଥ ଟ୍ରାକ୍ ଜି-20 ପ୍ରକ୍ରିୟାର ମୂଳରେ ରହିଛି ଏବଂ ବିଶ୍ବ ଆର୍ଥିକ ସମ୍ବାଦ ଏବଂ ନୀତି ସମନ୍ବୟ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରଭାବି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଅର୍ଥ ଟ୍ରାକରେ ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ବିଶ୍ବ ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ଆପଦ, ବିକାଶ ଅର୍ଥ ସହିତ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆର୍ଥିକ ସଂରଚନା ଏବଂ ବିଶ୍ବ ଆର୍ଥିକ ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଆର୍ଥିକ ସମାବେଶନ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରର ଅନ୍ୟ ବିଷୟ, ମୌଳିକ ଢାଞ୍ଚା ବିକାଶ ଏବଂ ଫାଇନାନ୍ସିଂ, ସ୍ଥାୟୀ ଅର୍ଥ, ବିଶ୍ବ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଫାଇନାନ୍ସିଂ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତିୟ ଟାକ୍ସେସନ ସାମିଲ୍ ରହିଛି।
ଯେତେବେଳେ ନଭେମ୍ବର 2022 ରେ ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଜୋକୋ ୱିଡୋଡୋ ଙ୍କ ଠାରୁ ଜି-20 ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାର ବ୍ୟାଟନ୍ ପ୍ରାପ୍ତ କଲେ, ତାହା ଏହି ଦେଶ ପାଇଁ ଗୌରବର ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଥିଲା। ଯଦିଓ ଏହା ସହିତ ଜି-20 ପକ୍ଷରୁ ମତ ପାର୍ଥକ୍ୟକୁ ସମାପ୍ତ କରିବା ଏବଂ ବିଶ୍ବ ମହତ୍ତ୍ବ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହମତି ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ବଡ଼ ଦାୟୀତ୍ବ ମଧ୍ୟ ରହିଥିଲା।
ନିଜର ଉଦ୍‌ଘାଟନୀ ଭାଷଣରେ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର ଭାରତର ଜି-20 ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାର ମହତ୍ତ୍ବ ଏବଂ ଆମର ପୃଥିବୀକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା, ଆମର ଏକ ପରିବାର ମଧ୍ୟରେ ସଦ୍‌ଭାବ ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ଆମର ଏକ ଭବିଷ୍ୟତର ଆଶ ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ପ୍ରାଥମିକତା ଗୁଡ଼ିକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ବିଷୟବସ୍ତୁ ବିଶ୍ବ ଆହ୍ବାନର ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ସହଯୋଗାତ୍ମକ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ଉପରେ ଭାରତର ମହତ୍ତ୍ବକୁ ଦେଖାଇଥାଏ। ବିଶ୍ବ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା କୋଭିଡ୍ -19 ମହାମାରୀ, ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଶକ୍ତି ଅସୁରକ୍ଷା, ବଡ଼ ଆକାରରେ ଦର ବୃଦ୍ଧି, ବୃଦ୍ଧି ପ୍ରାପ୍ତ ଋଣ ସଙ୍କଟ, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଅବକ୍ଷୟିତ ସ୍ଥିତି ଏବଂ ଭୁ-ରାଜନୈତିକ ଚାପର ପ୍ରଭାବକୁ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି। ଏହି ସମସ୍ତ ସଙ୍କଟର ପ୍ରଭାବ ବିଶ୍ବର ପ୍ରମୁଖ ବିକାଶ ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ବାଧା ପହଞ୍ଚାଇପାରେ।
ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜି-20, ଉପଯୁକ୍ତ ଆଲୋଚନା ଓ ବିଚାର ବିମର୍ଷ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ସବୁ ଆହ୍ବାନ ପାଇଁ ବ୍ୟାବହାରିକ ବିଶ୍ବ ସମାଧାନ ଖୋଜିବାରେ ମହତ୍ତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେଇ ପାରିବ ଏବଂ ଏଥିାପଇଁ ଭାରତର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ପୂରଣ କରିବା ଦିଗରେ 2023 ରେ ଜି-20 ଫାଇନାନ୍ସ ଟ୍ରାକ୍ ଆଲୋଚନାରେ 21ଶ ଶତାବ୍ଦୀର ବିଶ୍ବ ଆହ୍ବାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବା ପାଇଁ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ବିକାଶ ବ୍ୟାଙ୍କ (ଏମଡିବି) ର ମଜବୁତ କରିବା, ‘ଭବିଷ୍ୟତର ସହର’ କୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା, ଆର୍ଥିକ ସମନ୍ବିତକରଣ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକତା ଲାଭ ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ୍ ସାର୍ବଜନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଢାଞ୍ଚାର ଲାଭ ଉଠାଇବା, ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଟାକ୍ସେସନ ଏଜେଣ୍ଡାକୁ ଆଗକୁ ନେବା ଏବଂ ଅନ୍ୟ ବିଷୟ ଗୁଡ଼ିକ ସାମିଲ୍ ରହିବ। ଜି-20 ଅନ୍ତର୍ଗତ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠୀ ପୂର୍ବରୁ ହିଁ ଏହି ପ୍ରମୁଖ ବିଷୟ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରି ଦେଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କର ଏହି ବୈଠକ ବିଜ୍ଞପ୍ତିର ଅନ୍ତିମ ରୂପ ଦେବା ପାଇଁ ସମର୍ପିତ ରହିଛି, ଯାହାକୁ ଜି-20 ର ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କର ଗଭର୍ଣ୍ଣର ଦ୍ବାରା 24 ଏବଂ 25 ଫେବୃୟାରୀ 2023 ରେ ତାଙ୍କର ବୈଠକରେ ଅନୁମୋଦିତ କରାଯିବ। ଏହି ବିଜ୍ଞପ୍ତି ବିଶ୍ବ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଥିବା ସର୍ବାଧିକ ମହତ୍ତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟ ଉପରେ ଜି-20ର ସାମୁହିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ପ୍ରତୀକ ଅଯେ ଥା ବ୍ୟାପକ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମୁଦାୟର ପ୍ରମୁଖ ବିଶ୍ବ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ ର ଗଭର୍ଣ୍ଣରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଭାବରେ ସାମିଲ୍ କରିଥାଏ। ଏଥିରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଆଶ୍ବସ୍ତ କରିବାର କ୍ଷମତା ରହିଛି ଯେ ପ୍ରମୁଖ ବିଶ୍ବ ସମସ୍ୟାର ସମନ୍ବିତ ସମାଧାନ ଉପରେ ଜି-20 ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସାଧାରଣ ସହମତିରେ ବିଶ୍ବ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ମାନ୍ଦାବସ୍ଥାରୁ ବାହାର କରିବାରେ ସହାୟତା କରିପାରେ ତଥା ବିକାଶ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ନୂଆ ଅବସର ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ।
ନୀତି ନିର୍ମାତା ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଉତ୍ତରଦାୟୀ ରହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ବିଶ୍ବାସ ଯେପରି ବଜାୟ ରଖାଯିବ। ଜି-20 ନିଜର ସ୍ଥାପନା ପରେ, ସମୟକୁ ସମୟ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ସାଧାରଣ ସହମତି ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ନିଜର କ୍ଷମତା ପ୍ରମାଣିତ କରିଛି। ଭାରତୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାଙ୍କ ଅନୁସାରେ ସଫଳତା ଆଗାମୀ ମହତ୍ତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଆପଦକୁ ଅନୁମାନ କରିବା, ରୋକିବା ଓ ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିବାରେ ଆମର କ୍ଷମତାରେ ନିହିତ ରହିଛି। ଏହା ଏକ ସମନ୍ବିତ ଏବଂ ବହୁପକ୍ଷୀୟ କ୍ଷମତାର ଆହ୍ବାନ କରିଥାଏ।
ନିଜର ଉଦ୍‌ଯାପନୀ ଭାଷଣରେ, ଶ୍ରୀ ଠାକୁର ବହୁପକ୍ଷୀୟ ଭାବନାର ଆକାଂକ୍ଷା ରଖିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିବାଦୀୟ ବିଷୟ ରହିଛି ଓ ଦେଶକୁ ନିଜର ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ସନ୍ତୁଳିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଏହି ରଚନାତ୍ମକ ଏବଂ ଉପଯୋଗୀ ଆଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ସାମୁହିକ ଭାବରେ ସର୍ବାଧିକ ଫଳାଫଳ ଲାଭ କରିପାରିବା।
ଉଦ୍‌ଘାଟନୀ ଭାଷଣ ସମ୍ପର୍କିତ ଟୁଇଟ୍
ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କର ଉଦ୍‌ଘାଟନୀ ଭାଷଣର ଟୁଇଟ୍ ଲିଙ୍କ