Prime Minister's Office
This Budget gives priority to the deprived: PM
“First budget of the Amrit Kaal lays a strong foundation for the aspirations and resolutions of a developed India”
“This Budget gives priority to the deprived”
“PM Vishwakarma Kaushal Samman i.e. PM Vikas will bring a big change in the lives of crores of Vishwakarmas”
“This Budget will make cooperatives a fulcrum of development of the rural economy”
“We have to replicate the success of digital payments in the agriculture sector”
“This budget will give an unprecedented expansion to Green Growth, Green Economy, Green Infrastructure, and Green Jobs for Sustainable Future”
“Unprecedented investment of ten lakh crores on infrastructure that will give new energy and speed to India's development”
“The middle class is a huge force to achieve the dreams of 2047. Our government has always stood with the middle class”
01 FEB 2023 3:15PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi remarked that the first budget in the Amrit Kaal of India has established a strong base to fulfill the aspirations and resolutions of a developed India. He said that this budget gives priority to the deprived and strives to fulfill the dreams of the aspirational society, the poor, villages and the middle class.
He congratulated the Finance Minister and her team for a historic Budget. The Prime Minister termed the traditional artisans like carpenters, lohar (ironsmiths) Sunar (goldsmiths), Kumhars (potters), sculptors and many others as the creator of the nation. “For the first time, the country has come up with many schemes as a tribute to the hard work and creation of these people. Arrangements have been made for training, credit and market support for them. PM Vishwakarma Kaushal Samman i.e. PM ViKaS will bring a big change in the lives of crores of Vishwakarmas” the Prime Minister said.
From women living in the cities to villages, employed to homemakers, the Prime Minister informed that the government has taken significant steps such as Jal Jeevan Mission, Ujjwala Yojna and PM Awas Yojana etc. that will further empower the welfare of women. He emphasized that miracles can be performed if Women Self Help Groups, which is a sector with extreme potential, is further strengthened. Underlining that a new dimension has been added to Women Self Help Groups in the new budget with the introduction of a new special savings scheme for women, the Prime Minister said that it will strengthen women especially the homemaker from common families.
This Budget, the Prime Minister said, will make cooperatives a fulcrum of the development of the rural economy. The government, he continued, has made the world's largest food storage scheme in the co-operative sector. An ambitious scheme to form new primary co-operatives has also been announced in the budget. This will expand the area of ​​milk and fish production along with farming, farmers, animal husbandry and fishermen will get better prices for their produce.
Emphasizing the need to replicate the success of digital payments in the agriculture sector, the Prime Minister said that this budget comes with a big plan for digital agriculture infrastructure.
He informed that the world is celebrating the International Year of Millets and noted that there are many types of millets in India with multiple names. The Prime Minister said that special recognition of millets is necessary when it is reaching households all over the world. “This superfood has been given a new identity of Shree-Anna.”, the Prime Minister said as he underlined that small farmers and tribal farmers of the country will get economic support along with a healthy life for the citizens of the country.
This budget, Shri Modi continued, will give an unprecedented expansion to Green Growth, Green Economy, Green Infrastructure, and Green Jobs for a Sustainable Future. “In the budget, we have laid a lot of emphasis on technology and the new economy. Aspirational India of today wants modern infrastructure in every field like road, rail, metro, port, and waterways. Compared to 2014, investment in infrastructure has increased by more than 400 percent”, the Prime Minister said as he underlined the unprecedented investment of ten lakh crores on infrastructure that will give new energy and speed to India's development. He informed that these investments will create new employment opportunities for the youth, thereby providing new income opportunities to a large population.
The Prime Minister also touched upon the Ease of Doing Business which is taken forward through the campaign of credit support and reforms for industries. “An additional loan guarantee of Rs 2 lakh crore has been arranged for MSMEs”, the Prime Minister informed as he noted that increasing the limit of presumptive tax will help MSMEs to grow. He also added that a new arrangement has been made for timely payments by big companies to MSMEs.
The Prime Minister underlined the potential of the middle class in realizing the dreams of 2047. The Prime Minister informed that in order to empower the middle class, the government has taken many significant decisions in the past years that have ensured Ease of Living. He highlighted the reduction in tax rates as well as the simplification, transparency and speeding up of the processes. “Our government that always stood with the middle class has given huge tax relief to them”, the Prime Minister concluded.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଏହି ବଜେଟ୍ ବଞ୍ଚିତ ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
“ଅମୃତ କାଳର ପ୍ରଥମ ବଜେଟ୍ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଆକାଂକ୍ଷା ଏବଂ ସଂକଳ୍ପ ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ ମୂଳଦୁଆ ପକାଇଛି”
“ଏହି ବଜେଟ୍ ବଞ୍ଚିତ ମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛି”
“ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱକର୍ମା କୌଶଳ ସମ୍ମାନ ଅର୍ଥାତ ପିଏମ୍‍ ବିକାଶ କୋଟି କୋଟି ବିଶ୍ୱକର୍ମାଙ୍କ ଜୀବନରେ ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବ”
“ଏହି ବଜେଟ୍ ସମବାୟ ସମିତିକୁ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତି ବିକାଶର ଏକ ମୂଳଦୁଆରେ ପରିଣତ କରିବ”
“କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଡିଜିଟାଲ ଦେୟର ସଫଳତାକୁ ଆମକୁ ଦୋହରାଇବାକୁ ପଡିବ”
“ଏହି ବଜେଟ୍ ସବୁଜ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ସବୁଜ ଅର୍ଥନୀତି, ସବୁଜ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ସବୁଜ ନିଯୁକ୍ତିକୁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ”
“ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଦଶ ଲକ୍ଷ କୋଟିର ଅଭୂତପୂର୍ବ ନିବେଶ ଭାରତର ବିକାଶକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଗତି ଦେବ”
“୨୦୪୭ ର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀ ଏକ ବିରାଟ ଶକ୍ତି । ଆମ ସରକାର ସର୍ବଦା ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ସହ ଛିଡା ହୋଇଛନ୍ତି”
01 FEB 2023 3:15PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଆକାଂକ୍ଷା ଏବଂ ସଂକଳ୍ପଗୁଡିକ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ଅମୃତ କାଳରେ ଆଗତ ପ୍ରଥମ ବଜେଟ୍ ଏକ ଦୃଢ ଆଧାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ବଜେଟ୍ ବଞ୍ଚିତ ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବ ଏବଂ ଆଙ୍କାକ୍ଷୀ ସମାଜ, ଗରିବ, ଗ୍ରାମ୍ୟ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବ ।
ଏହି ଐତିହାସିକ ବଜେଟ୍ ପାଇଁ ସେ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଦଳକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପାରମ୍ପରିକ କାରିଗର ଯେମିତିକି ଲୋହାର (କମାର) ସୁନାର (ବଣିଆ), କୁମ୍ଭାର (କୁମ୍ଭକାର), ଶିଳ୍ପୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟଙ୍କୁ ଦେଶର ସୃଷ୍ଟିକର୍ତ୍ତା ବୋଲି କହିଥିଲେ । ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏହି ଲୋକମାନଙ୍କର କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ସ୍ୱରୂପ ଦେଶ ଅନେକ ଯୋଜନା ନେଇ ଆସିଛି । ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ତାଲିମ, ଋଣ ଏବଂ ବଜାର ସହାୟତା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱକର୍ମା କୌଶଳ ସମ୍ମାନ ଅର୍ଥାତ ପିଏମ୍‍ ବିକାଶ କୋଟି କୋଟି ବିଶ୍ୱକର୍ମାଙ୍କ ଜୀବନରେ ଏକ ବଡ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ସହରରେ ରହୁଥିବା ମହିଳାଙ୍କ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଗ୍ରାମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଗୃହ ର୍ନିମାଣକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ୍‌, ଉଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଆଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସରକାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି ଯାହା ମହିଳାଙ୍କ କଲ୍ୟାଣକୁ ଆହୁରି ସଶକ୍ତ କରିବ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟିକା ଗୋଷ୍ଠି, ଯାହା ଅତ୍ୟଧିକ ସମ୍ଭାବନା ଥିବା କ୍ଷେତ୍ର ଅଟେ, ତେବେ ଆହୁରି ସଶକ୍ତ କରାଯାଇପାରିବ । ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସଞ୍ଚୟ ଯୋଜନା ପ୍ରଣୟନ ସହିତ ନୂତନ ବଜେଟରେ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠିରେ ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ଯୋଡି ହୋଇଥିବାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ବିଶେଷ କରି ସାଧାରଣ ପରିବାରର ଗୃହ ର୍ନିମାଣକାରୀଙ୍କୁ ମଜବୁତ କରିବ ।
ଏହି ବଜେଟ୍ ସମବାୟ ସମିତିକୁ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତି ବିକାଶର ଆଧାରରେ ପରିଣତ କରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି, ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସରକାର ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଖାଦ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ ଯୋଜନା କରିଛନ୍ତି । ନୂତନ ପ୍ରାଥମିକ ସମବାୟ ସମିତି ଗଠନ ପାଇଁ ଏକ ଉଚ୍ଚାଭିଳାଷୀ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ବଜେଟରେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ଏହା ଦୁଗ୍ଧ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ସହିତ କୃଷି, କୃଷକ, ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବିସ୍ତାର କରିବ ଏବଂ ସେମାନେ ନିଜର ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ଭଲ ମୂଲ୍ୟ ପାଇବେ ।
କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଡିଜିଟାଲ ଦେୟର ସଫଳତାକୁ ଦୋହରାଇବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଡିଜିଟାଲ କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ଏହି ବଜେଟ୍ ଏକ ବଡ ଯୋଜନା ସହିତ ଆସିଛି ।
ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ୱ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମିଲେଟସ ବର୍ଷ ପାଳନ କରୁଛି ଏବଂ ଭାରତରେ ଏକାଧିକ ନାମ ସହିତ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ମିଲେଟ ଅଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ପରିବାର ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ମିଲେଟର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ୱୀକୃତି ଆବଶ୍ୟକ । ଏହି ସୁପରଫୁଡକୁ ଶ୍ରୀ-ଆନ୍ନାଙ୍କ ନାମରେ ଏକ ନୂତନ ପରିଚୟ ଦିଆଯାଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ଛୋଟ କୃଷକ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ କୃଷକମାନେ ଦେଶର ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସୁସ୍ଥ ଜୀବନ ସହିତ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପାଇବେ ।
ବଜେଟ୍‍ ଉପରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବକ୍ତବ୍ୟ ଜାରି ରଖି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ବଜେଟ୍ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ସବୁଜ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ସବୁଜ ଅର୍ଥନୀତି, ସବୁଜ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ସବୁଜ ନିଯୁକ୍ତିକୁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ । ବଜେଟରେ ଆମେ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଏବଂ ନୂତନ ଅର୍ଥନୀତି ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛୁ । ଆଜି ଭାରତର ଆକାଂକ୍ଷା ସଡ଼କ, ରେଳ, ମେଟ୍ରୋ, ବନ୍ଦର ଏବଂ ଜଳପଥ ଭଳି ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଚାହୁଁଛି । ୨୦୧୪ ତୁଳନାରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ୪୦୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଦଶ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ ହୋଇଥିବାରୁ ଏହା ଭାରତର ବିକାଶକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଗତି ଦେବ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ରୋଜଗାରର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଏକ ବୃହତ ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ନୂତନ ରୋଜଗାରର ସୁଯୋଗ ମିଳିବ ।
ଋଣ ସହାୟତା ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ସଂସ୍କାର ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ ନିଆଯାଇଥିବା ବ୍ୟବସାୟର ସହଜତା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ମତ ରଖିଛନ୍ତି । ଏମଏସଏମଇ ପାଇଁ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅତିରିକ୍ତ ଋଣ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଟିକସ ସୀମା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏମଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକୁ ଆଗକୁ ନେବାରେ ସହାୟକ ହେବ । ଏଥିସହ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏମଏସଏମଇକୁ ବଡ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ଠିକ ସମୟରେ ଦେୟ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ।
୨୦୪୭ ର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାରେ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀର ସମ୍ଭାବନାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚିତ କରିଛନ୍ତି । ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବାକୁ ସରକାର ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି ଯାହା ସହଜ ଜୀବନଯାପନକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି । ଟିକସ ହାର ହ୍ରାସ ହେବା ସହିତ ପ୍ରକ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକର ସରଳୀକରଣ, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମ ସରକାର ଯିଏ ସର୍ବଦା ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ସହ ଛିଡା ହୋଇଥିଲେ ସେମାନଙ୍କୁ ବଡ଼ ଟିକସ ରିହାତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।