প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
বজেৎ অসিনা শোত্থহৌরবশিংদা অহেনবা মীৎয়েং থম্লি: পি.এম.
“অমৃৎ কালগী অহানবা বজেৎ অসিনা চাওখৎপা ভারত অমগী অনীংবা অপাম্বা অমদি ফিরেপকী অচেৎপা য়ুম্ফম থোল্লি”
“বজেৎ অসিনা শোত্থহৌরবশিংদা অহেনবা মীৎয়েঙ থম্লি”
“পি.এম. বিস্বকর্ম কৌসল সম্মান হায়বদি পি.এম. বিকাসনা বিস্বকর্ম করোর কয়াগী পুন্সিদা অচৌবা অহোংবা অমা পুরক্লগনি”
“বজেৎ অসিনা কোওপরেতিবশিংবু খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন চাওখৎহন্নবগী পাম্বৈ অমা ওইহল্লগনি”
“ঐখোয়না দিজিতেল পেমেন্তকী মায় পাকপবু লৌউ-শিংউ সেক্তরদা মতৌ তম্বা তাই”
“বজেৎ অসিনা তুং কোইনা চৎকদবা তুংলমচৎকীদমক গ্রীন গ্রোথ, গ্রীন ইকনমী, গ্রীন ইনফ্রাস্ত্রকচর, অমদি গ্রীন জোবকী লমদা হান্না পানরুদবা চাংদা পাকথোক চাউথোকহল্লগনি”
“ভারতকী চাওখৎবদা অনৌবা পাঙ্গল অমদি খোঙজেল হাপকদবা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা করোর লাখ তরাগী হান্না পারুদবা ইনভেস্তমেন্ত”
“মিদ্দল ক্লাসনা ২০৪৭গী মঙলান মঙফাওনহন্নবগী অচৌবা শাফু অমনি। ঐখোয়গী লৈঙাক্না মতম পুম্বদা মিদ্দল ক্লাসগীদমক লেপ্তুনা লাক্লি”
01 FEB 2023 3:15PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভারতকী অমৃৎ কালগী অহানবা বজেৎ অসিনা চাওখৎপা ভারত অমগী অনিংবা অপাম্বা অমদি ফিরেপকী অচেৎপা য়ুম্ফম থোল্লি হায়না ফোঙদোকখ্রে‍। বজেৎ অসিন শোত্থহৌরবশিংদা অহেনবা মীৎয়েঙ চঙলি অমদি এস্পিরেস্নেল সোসাইতী, লায়রবা, খুঙ্গংশিং, অমদি মিদ্দল ক্লাসকী মঙলানশিং মঙফাওনহন্নবা হোৎনরি হায়নসু মহাক্না হায়খি‍।
মহাক্না শেলথুম মন্ত্রী অমদি মহাক্কী কাঙবুবু পুৱারী ওইরগদবা বজেৎ অসিগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা উ শুবা, য়োৎ শুবা, সনা শুবা, চফু শাবা, মীতম শাবা, অমদি অতৈ ত্রেদিস্নেল অর্তিজনশিংবু লৈবাক শেম্লিবা মীওইশিংনি হায়না শিংথাখি‍। “অহানবা ওইনা, লৈবাকসিনা হায়রিবা মীওইশিং অসিগী হোৎনবা কনবা অমদি মখোয়না শেম শারিবশিংগী মফমদা শ্রদ্ধাঞ্জলি কৎচবা ওইনা স্কীম কয়া পুথোরক্লি‍। মখোয়গী ত্রেনিং, ক্রেদিৎ অমদি মার্কেৎ সপ্পোর্তকী থৌরাং কয়া শিল্লি‍। পি.এম. বিস্বকর্ম কৌসল সম্মান হায়বদি পি.এম. বিকাসনা বিস্বকর্ম করোর কয়াগী পুন্সিদা অচৌবা অহোংবা অমা পুরক্লগনি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍।
ময়োল্লমদগী হৌরগা খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা, থবক তৌব অমদি য়ুম পুরিবী নুপীশিংগীদমক লৈঙাক অসিনা নুপীশিংগী য়াইফ থৌরাং পুরক্কদবা অমদি মপাঙ্গল কলহনগদবা জল জীবন মিসন, উজ্বলা য়োজনা অমদি পি.এম. অৱাস য়োজনানচিংবা মশক থোকপা খোঙথাঙ কয়া লৌখৎলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি‍। মতিং য়াম্না লৈবা সেক্তর অমা ওইরিবা নুপীগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংবু মখা তানা মপাঙ্গল হেন্না কনখৎহল্লবদি অঙকপা কয়া হেন্না তৌরকপা ঙমগনি হায়বা ৱাফম মহাক্না থমখি‍। অনৌবা নুপীশিংগী অখন্নবা সেভিং স্কীম অমা হৌদোকপগা লোয়ননা অনৌবা বজেৎ অসিনা নুপী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা অনৌবা মায়ওন অমা হাপচিল্লি হায়রদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়রিবা থৌরাং অসিনা নুপীশিংবু, মরুওইনা মীচম ইমুংশিংগী য়ুম পুরিবীশিংগী মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি হায়খি‍।
বজেৎ অসিনা কোওপরেতিবপু খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন চাউখৎহন্নবগী পাম্বৈ ওইহল্লগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। লৈঙাক অসিনা কো-ওপরেতিব সেক্তরদা মালেমগী খ্বায়দগী চাউবা ফুদ স্তোরেজ স্কীম শেম্লে হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। অনৌবা প্রাইমারী কো-ওপরেতিবশিং শেম্নবগী মঙলান চাউবা স্কীম অমসু বজেৎ অসিদা লাউথোক্লে‍। মসিনা ফার্মিংগা লোয়ননা শঙ্গোম অমদি ঙা পুথোকপগী এরিয়াশিং পাকথোক চাউথোকহল্লগনি, লৌমীশিং, শা-শন লোইবা মীওইশিং অমদি ঙামীশিংদা মখোয়গী পোত্থোকশিংগী মমল হেন্না ফংহল্লগনি‍।
দিজিতেল পেমেন্তকী মায় পাকপবু লৌউ-শিংউ সেক্তরদা মতৌ তমশিনবগী মরুওইবা ৱাফম থম্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা বজেৎ অসিদা দিজিতেল এগ্রিকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচরগী অচৌবা থৌরাং অমা য়াওরি হায়খি‍।
মালেম অসিনা ইন্তরনেস্নেল ইয়র ওফ মিল্লেৎ পাঙথোক্লি অমদি ভারত্তা তোঙান তোঙানবা মমিংশিংদা খঙনবা মিল্লেৎ মখল কয়া লৈ হায়না মহাক্না পাউদমখি‍। মিল্লেৎনা মালেম পুম্বগী য়ুমথোঙশিংদা য়ৌরক্লবা মতমসিদা মিল্লেৎ মশক খঙদোক্নবগী অখন্নবা থৌরাংশিং মথৌ তাই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। “হায়রিবা সুপরফুদ অসিবু শ্রী-অন্ন হায়বা অনৌবা মমিং অমা পীরে”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অমদি লৈবাকসিগী মীওইশিংদা মশা মউ ফবা পুন্সি অমা ফংহনবগা লোয়ননা মসিনা লৈবাকসিগী অপীকপা লৌমীশিং অমদি ত্রাইবেল লৌমীশিংদা শেন্মিৎলোনগী ঙাক্লৌ ফংহনগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
বজেৎ অসিনা, তুং কোইগদবা তুংলমচৎ অমগীদমক গ্রীন গ্রোৎ, গ্রীন ইকনমীঈ, গ্রীন ইনফ্রাস্ত্রকচর, অমদি গ্রীন জোবকী লমদা হান্না পারুদবা মওংদা পাকথোক চাউথোকহনগনি হায়না শ্রী মোদীনা মখা তাখি‍। “বজেৎ অসিদা, ঐখোয়না তেক্নোলোজী অমদি অনৌবা শেন্মিৎলোন্দা চাউনা মীৎয়েঙ থম্লি‍। ঙসিগী এস্পিরেস্নেল ইন্দিয়ানা লম্বী, রেল, মেত্রো, হিথাংফম, অমদি ঈশিংগী লম্বীনচিংবা হীরম খুদিংদা মতমগা চুনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর পাম্মী‍। ইং ২০১৪গা চাংদম্নবদা, ইনফ্রাস্ত্রকচরদা শেল থাদবা চাদা ৪০০গী মথক্তা হেনগৎলে”, হায়না হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী চাওখৎবদা অনৌবা পাঙ্গল অমদি খোঙজেল হাপকদবা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা করোর লাখ তরাগী হান্না পারুদবা ইনভেস্তমেন্ত তৌরিবা অসিগী মরমদা পনখি‍। হায়রিবা ইনভেস্তমেন্তশিং অসিনা নহাশিংগী অনৌবা থবক পীবগী খুদোংচাবা শেমগত্তুনা, য়াম্লবা মীয়ামদা অনৌবা শেন্থোক্কী খুদোংচাবশিং ফংহনগনি হায়না মহাক্না পাউদমখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা ক্রেদিৎ সপ্পোর্ত কেম্পেন অমদি ইন্দস্ত্রীশিংগী রিফোর্মশিংগী খুত্থাঙদা পায়খৎলিবা ইজ ওফ দুইং বিজিনেসকী থৌরাংশিংগী মরমদসু পনখি‍। “এম.এস.এম.ই.শিংগীদমক লুপা করোর লাখ ২গী অহেনবা লোন গরেন্তী অমসু শিল লাঙলে”, হায়না হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা প্রিজুম্পতিব তেক্সকী লিমিৎ হেনগৎহনবনা এম.এস.এম.ই.শিংবু চাউখৎহনবদা মতেং ওইগনি হায়বা ৱাফম থমখি‍। অচৌবা কম্পেনীশিংনা এম.এস.এম.ই.শিংদা মতম চানা শেল থিদোক্নবা অনৌবা থৌরাং অমসু য়াত্থোক্লে হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা ২০৪৭গী মঙলান মঙফাওনহনবদা মিদ্দল ক্লাসকী মতিংবুসু পুথোক্তুনা থমখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা মিদ্দল ক্লাস মপাঙ্গল কলহন্নবগীদমক, লৈঙাক অসিনা ইজ ওফ লিভিং লৈহনগদবা মশক থোকপা ফিরেপ কয়া হৌখিবা চহিশিংদা লৌখ্রে হায়না পাউদমখি‍। তেক্স রেৎ হন্থহনবা লোয়ননা থৌওংশিং লায়থোকহনবা, মনুং মপান ফাওনা উহনবা অমদি খোঙজেল থুজিলহন্নবা পায়খৎখিবা থৌরাংশিং মহাক্না পনখি‍। “ঐখোয়গী লৈঙাক্না মতম পুম্বদা মিদ্দল ক্লাসশিংগীদমক লেপ্তুনা মখোয়দা অচৌবা তেক্স রিলীফ পীদুনা লাক্লি”, হায়বা ৱাফমগা লোয়ননা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল লোইশিনখি‍।

Prime Minister's Office
This Budget gives priority to the deprived: PM
“First budget of the Amrit Kaal lays a strong foundation for the aspirations and resolutions of a developed India”
“This Budget gives priority to the deprived”
“PM Vishwakarma Kaushal Samman i.e. PM Vikas will bring a big change in the lives of crores of Vishwakarmas”
“This Budget will make cooperatives a fulcrum of development of the rural economy”
“We have to replicate the success of digital payments in the agriculture sector”
“This budget will give an unprecedented expansion to Green Growth, Green Economy, Green Infrastructure, and Green Jobs for Sustainable Future”
“Unprecedented investment of ten lakh crores on infrastructure that will give new energy and speed to India's development”
“The middle class is a huge force to achieve the dreams of 2047. Our government has always stood with the middle class”
01 FEB 2023 3:15PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi remarked that the first budget in the Amrit Kaal of India has established a strong base to fulfill the aspirations and resolutions of a developed India. He said that this budget gives priority to the deprived and strives to fulfill the dreams of the aspirational society, the poor, villages and the middle class.
He congratulated the Finance Minister and her team for a historic Budget. The Prime Minister termed the traditional artisans like carpenters, lohar (ironsmiths) Sunar (goldsmiths), Kumhars (potters), sculptors and many others as the creator of the nation. “For the first time, the country has come up with many schemes as a tribute to the hard work and creation of these people. Arrangements have been made for training, credit and market support for them. PM Vishwakarma Kaushal Samman i.e. PM ViKaS will bring a big change in the lives of crores of Vishwakarmas” the Prime Minister said.
From women living in the cities to villages, employed to homemakers, the Prime Minister informed that the government has taken significant steps such as Jal Jeevan Mission, Ujjwala Yojna and PM Awas Yojana etc. that will further empower the welfare of women. He emphasized that miracles can be performed if Women Self Help Groups, which is a sector with extreme potential, is further strengthened. Underlining that a new dimension has been added to Women Self Help Groups in the new budget with the introduction of a new special savings scheme for women, the Prime Minister said that it will strengthen women especially the homemaker from common families.
This Budget, the Prime Minister said, will make cooperatives a fulcrum of the development of the rural economy. The government, he continued, has made the world's largest food storage scheme in the co-operative sector. An ambitious scheme to form new primary co-operatives has also been announced in the budget. This will expand the area of ​​milk and fish production along with farming, farmers, animal husbandry and fishermen will get better prices for their produce.
Emphasizing the need to replicate the success of digital payments in the agriculture sector, the Prime Minister said that this budget comes with a big plan for digital agriculture infrastructure.
He informed that the world is celebrating the International Year of Millets and noted that there are many types of millets in India with multiple names. The Prime Minister said that special recognition of millets is necessary when it is reaching households all over the world. “This superfood has been given a new identity of Shree-Anna.”, the Prime Minister said as he underlined that small farmers and tribal farmers of the country will get economic support along with a healthy life for the citizens of the country.
This budget, Shri Modi continued, will give an unprecedented expansion to Green Growth, Green Economy, Green Infrastructure, and Green Jobs for a Sustainable Future. “In the budget, we have laid a lot of emphasis on technology and the new economy. Aspirational India of today wants modern infrastructure in every field like road, rail, metro, port, and waterways. Compared to 2014, investment in infrastructure has increased by more than 400 percent”, the Prime Minister said as he underlined the unprecedented investment of ten lakh crores on infrastructure that will give new energy and speed to India's development. He informed that these investments will create new employment opportunities for the youth, thereby providing new income opportunities to a large population.
The Prime Minister also touched upon the Ease of Doing Business which is taken forward through the campaign of credit support and reforms for industries. “An additional loan guarantee of Rs 2 lakh crore has been arranged for MSMEs”, the Prime Minister informed as he noted that increasing the limit of presumptive tax will help MSMEs to grow. He also added that a new arrangement has been made for timely payments by big companies to MSMEs.
The Prime Minister underlined the potential of the middle class in realizing the dreams of 2047. The Prime Minister informed that in order to empower the middle class, the government has taken many significant decisions in the past years that have ensured Ease of Living. He highlighted the reduction in tax rates as well as the simplification, transparency and speeding up of the processes. “Our government that always stood with the middle class has given huge tax relief to them”, the Prime Minister concluded.