Prime Minister's Office
PM inaugurates 3024 newly constructed flats at Kalkaji, Delhi under ‘In-Situ Slum Rehabilitation Project’
Hands over keys of flats to eligible Jhuggi Jhopri dwellers at Bhoomiheen Camp
“Country is moving on the path of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas for everyone’s upliftment”
“Our government belongs to poor people. Poor remain central to policy formation and decision-making systems”
“When there is this security in life, the poor work hard to lift themselves out of poverty”
“We live to bring change in your lives”
“Work is going on to regularise the houses built in unauthorised colonies of Delhi through the PM-UDAY scheme”
“The aim of the central government is to turn Delhi into a grand city complete with all amenities in accordance with its status as the capital of the country”
“Delhi’s poor and middle class are both aspirational and talented”
02 NOV 2022 6:13PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated 3024 newly constructed EWS flats at Kalkaji, Delhi built for rehabilitating slum dwellers under the ‘In-Situ Slum Rehabilitation Project’ and handed over keys to eligible beneficiaries at Bhoomiheen Camp in a programme at Vigyan Bhawan in New Delhi today.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that today is a big day for hundreds of families of Delhi as it is a new beginning for many jhuggi dwelling poor families. The Prime Minister informed that more than 3000 homes have already been prepared in the first phase of Kalkaji Extension alone. Very soon, other families living in the area will get the opportunity to enter their new homes. “I am sure that these efforts of the central government will play a big role in making Delhi an ideal city”, he said. Remarking on the development that is witnessed and the dreams that are realised in big cities like Delhi, the Prime Minister said that the foundation of such developments and dreams is made up of the hard work and efforts of the poor. “Paradoxically”, he said, “these poor people have been made to live in deplorable conditions. When there is such an imbalance in one single city, who can we think of holistic development? In the Azadi ka Amrit Kaal, we have to fill this huge gap. That is why, the country is moving on the path of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas for everyone’s upliftment”
The Prime Minister pointed out that for decades, the system of governance in the country was plagued with the mentality that poverty is a poor people’s issue but the government of today belongs to the poor and it is not in its nature to leave them be. He highlighted that the poor remain central to policy formation and decision-making systems and that the government is treating the issues of the urban poor with equal importance”, Shri Modi added.
The Prime Minister said that there were 50 lakh people in Delhi, who did not even have a bank account. That deprived them of any benefit of the banking system. “They were in Delhi but Delhi was very far from them”, he said. This situation was changed by the government and a campaign for financial inclusion via opening accounts was undertaken. This resulted in direct benefits to the poor people of Delhi, including street vendors. He also commented on the ubiquitous penetration of UPI. More than 50 thousand street vendors received financial assistance under the SVANidhi scheme.
The Prime Minister said, “We are ensuring 'Ease of Living' for the poor in Delhi through 'One Nation, One Ration Card'.” This proved hugely beneficial for poor segments during the pandemic. Lakhs of eligible vulnerable people are receiving free ration from the central government for the last two years. In Delhi only, more than 2.5 thousand crore Rupees were spent on this, he informed. The Prime Minister continued and informed that more than 40 lakh poor people in Delhi got the security of insurance. Medical expenses were brought down through Jan Aushadhi Schemes. “When there is this security in life, the poor work hard with all their might without rest. He works to lift himself out of poverty.”, he added. The Prime Minister said that all this is done without much fanfare and expansive advertisements. This is because “we live to bring change in your lives”, he said.
Speaking on the topic of unauthorised colonies in Delhi the Prime Minister acknowledged the constant worry of the people about the status of their houses. “The central government has also done the work of reducing this concern of the people of Delhi. Work is going on to regularise the houses built in unauthorised colonies of Delhi through the PM-UDAY scheme. Till now thousands of people have taken advantage of this scheme”, he said. He also mentioned that 700 crore rupees have been spent in providing interest subsidies to poor and middle-class families for constructing their own houses.
“Our government is leaving no stone unturned to fulfil the aspirations of citizens in Delhi. The aim of the central government is to turn Delhi into a grand city complete with all amenities in accordance with its status as the capital of the country. Referring to his talk of ‘aspirational society’ from the ramparts of Red Fort, the Prime Minister said Delhi’s poor and middle class is both aspirational and talented.
Emphasising the development in the Delhi NCR region, the Prime Minister informed about the expansion of metro routes from 190 km to 400 km after 2014. He further noted that in the last 8 years, 135 new metro stations have been added to the network which ended up saving time and money. The Prime Minister also informed that the Government of India with an investment of Rs. 50 thousand crores is widening roads to provide relief to Delhi from traffic congestion. The Prime Minister gave examples of Dwarka Expressway, Urban Extension Road, Akshardham to Baghpat 6-lane Access Control Highway and elevated corridor in the form of Gurugram-Sohna Road.
The Prime Minister informed that services like Rapid Rail for Delhi NCR are going to begin in the near future. He noted the grand construction of the New Delhi Railway Station that is going to take place and expressed delight at the construction of Bharat Vandana Park on 80 hectares of land in Dwarka which is now moving towards completion in the next few months. “I am told that over 700 big parks in Delhi are maintained by the DDA. Various parks are being developed by DDA on the 22 km stretch between Wazirabad barrage to Okhla barrage”, he informed.
The Prime Minister asked the beneficiaries of the new houses to use LED bulbs only to save electricity, to make sure no water gets wasted and most importantly to keep the entire colony clean and beautiful. He noted that today the government of India is building houses for crores of poor people, supplying water through taps, providing electricity connections, Ujjwala cylinders, and so we have to break the age-old misconception that slums are associated with filth. “I am sure everyone will continue to play a leading role in the development of Delhi and the country. With the contribution of every citizen, the journey of Delhi and India’s development will reach new heights”, the Prime Minister concluded.
Lieutenant Governor of Delhi, Shri Shri Vinai Kumar Saxena, Union Minister for Housing & Urban Affairs, Shri Hardeep Singh Puri, Union Minister of State for Housing & Urban Affairs, Shri Kaushal Kishore, Union Minister of State for External Affairs, Smt. Meenakshi Lekhi and Members of Parliament were those present on occasion.
Background
In line with the vision of the Prime Minister to provide housing for all, in-situ slum rehabilitation in 376 Jhuggi Jhopri clusters is being undertaken by Delhi Development Authority (DDA). The objective of the rehabilitation project is to provide a better and healthy living environment to the residents of Jhuggi Jhopri clusters, with proper amenities and facilities.
DDA has undertaken three such projects at Kalkaji Extension, Jailorwala Bagh and Kathputli Colony. Under the Kalkaji Extension Project, in-situ Slum Rehabilitation of three slum clusters namely Bhoomiheen Camp, Navjeevan camp and Jawahar camp located at Kalkaji is being taken up in a phased manner. Under Phase I, 3024 EWS flats at the nearby vacant commercial centre site have been constructed. The Jhuggi Jhopri site at Bhoomiheen Camp will be vacated by rehabilitating eligible households of Bhoomiheen camp to the newly constructed EWS flats. Post vacation of Bhoomiheen Campsite, this vacated site will be utilised for rehabilitation of Navjeevan Camp and Jawahar Camp in Phase II.
Phase I of the Project has been completed and 3024 flats are ready to move in. These flats have been constructed at the cost of about Rs. 345 crores and are equipped with all civic amenities including finishing having been done with vitrified floor tiles, ceramics tiles, Udaipur green marble counter in the kitchen, etc. Public amenities like community parks, electric substations, sewage treatment plants, dual water pipelines, lifts, underground reservoirs for hygienic water supply etc. have also been provided. The allotment of flats will provide ownership title and a sense of security to the residents.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଦିଲ୍ଲୀର କାଲକାଜୀରେ ‘ସ୍ଥିତାବସ୍ଥା ବସ୍ତି ପୁର୍ନବାସ ପ୍ରକଳ୍ପ’ ଅଧିନରେ ନୂତନ ଭାବେ ନିର୍ମିତ ୩୦୨୪ ବାସଗୃହର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭୂମିହୀନ କ୍ୟାମ୍ପରେ ଯୋଗ୍ୟ ଝୁଗି ଝୋପଡି ବାସିନ୍ଦାଙ୍କୁ ଘରର ଚାବି ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଛି
“ସମସ୍ତଙ୍କ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଦେଶ ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସବକା ପ୍ରୟାସ ରାସ୍ତାରେ ଗତି କରୁଛି”
“ଆମ ସରକାର ଗରିବ ଲୋକଙ୍କର । ଗରିବମାନେ ନୀତି ଗଠନ ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ପ୍ରଣାଳୀର କେନ୍ଦ୍ରରେ ରହିଛନ୍ତି”
“ଯେତେବେଳେ ଜୀବନରେ ଏହି ସୁରକ୍ଷା ଥାଏ, ଗରିବମାନେ ନିଜକୁ ଦାରିଦ୍ରରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରନ୍ତି”
“ଆମେ ତୁମ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ ବଞ୍ଚିଛୁ”
“ପିଏମ୍‍-ଉଦୟ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଦିଲ୍ଲୀର ଅନଧିକୃତ କଲୋନୀରେ ର୍ନିମିତ ଘରଗୁଡ଼ିକୁ ନିୟମିତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି”
“ଦେଶର ରାଜଧାନୀ ମାନ୍ୟତା ଅନୁଯାୟୀ ସମସ୍ତ ସୁବିଧା ସହିତ ଦିଲ୍ଲୀକୁ ଏକ ମହାନ ସହରରେ ପରିଣତ କରିବା ହେଉଛି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ”
“ଦିଲ୍ଲୀର ଉଭୟ ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀ ଆଙ୍କକ୍ଷୀ ଏବଂ ଦକ୍ଷ”
02 NOV 2022 6:13PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଦିଲ୍ଲୀର କାଲକାଜୀରେ ‘ସ୍ଥିତାବସ୍ଥା ବସ୍ତି ପୁନର୍ବାସ ପ୍ରକଳ୍ପ' ଅଧିନରେ ବସ୍ତି ବାସିନ୍ଦାଙ୍କ ଥଇଥାନ ପାଇଁ ନୂତନ ଭାବେ ର୍ନିମିତ ୩୦୨୪ ଇଡବ୍ଲ୍ୟୁଏସ୍‍ ଘରର ଆଜି ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ବିଜ୍ଞାନ ଭବନରେ ଆୟୋଜିତ ଭୂମିହୀନ କ୍ୟାମ୍ପରେ ଯୋଗ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଚାବି ହସ୍ତାନ୍ତର କରିଥିଲେ ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦିଲ୍ଲୀର ଶହ ଶହ ପରିବାର ପାଇଁ ଆଜି ଏକ ବଡ଼ ଦିନ, କାରଣ ଏହା ଅନେକ ବସ୍ତି ଅଞ୍ଚଳରେ ବାସ କରୁଥିବା ଗରିବ ପରିବାର ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଆରମ୍ଭ । କେବଳ କାଲକାଜୀ ଏକ୍ସଟେନସନରେ ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ୩୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଘର ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇସାରିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର, ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ରହୁଥିବା ଅନ୍ୟ ପରିବାରମାନେ ସେମାନଙ୍କର ନୂତନ ଘରେ ପ୍ରବେଶ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କର ଏହି ପ୍ରୟାସ ଦିଲ୍ଲୀକୁ ଏକ ଆଦର୍ଶ ସହର ଭାବେ ପରିଣତ କରିବାରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ । ଏହି ବିକାଶ ଦିଲ୍ଲୀ ଭଳି ବଡ ସହରରେ ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର କରିବାର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇଛି, ସେ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କର କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ଉଦ୍ୟମରେ ଏହି ବିକାଶ ଏବଂ ସ୍ୱପ୍ନର ମୂଳଦୁଆ ଗଠିତ ହୋଇଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି, ବିଡମ୍ବନାର ବିଷୟ, ଏହି ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ଦୁଃଖଦ ଅବସ୍ଥାରେ ରହିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ଯେତେବେଳେ ଗୋଟିଏ ସହରରେ ଏପରି ଅସନ୍ତୁଳନ ଦେଖାଯାଏ, ଆମେ ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ବିଷୟରେ କିଭଳି ଚିନ୍ତା କରିପାରିବା? ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ କାଳରେ, ଆମକୁ ଏହି ବିରାଟ ବ୍ୟବଧାନ ପୂରଣ କରିବାକୁ ପଡିବ । ସେଥିପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କ ଉନ୍ନତି ଲାଗି ଦେଶ ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସବକା ପ୍ରୟାସ ରାସ୍ତାରେ ଗତି କରୁଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଦେଶରେ ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସେହି ମାନସିକତାରେ ପୀଡିତ ଥିଲା ଯେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ହେଉଛି ଗରିବ ଲୋକଙ୍କର ସମସ୍ୟା କିନ୍ତୁ ଆଜିର ସରକାର ଗରିବଙ୍କର ଅଟେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସେହି ଅବସ୍ଥାରେ ଛାଡିବା ପ୍ରକୃତିର ନୁହେଁ । ନୀତି ଗଠନରେ ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାରେ ଗରିବମାନେ କେନ୍ଦ୍ରରେ ରହିଛନ୍ତି ଏବଂ ସହରୀ ଗରିବଙ୍କ ସମସ୍ୟାକୁ ସରକାର ସମାନ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ୫୦ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନଙ୍କର ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ନଥିଲା । ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥାର କୌଣସି ଲାଭରୁ ବଞ୍ଚିତ କରିଥିଲା । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଥିଲେ କିନ୍ତୁ ଦିଲ୍ଲୀ ସେମାନଙ୍କଠାରୁ ବହୁତ ଦୂରରେ ଥିଲା । ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏହି ପରିସ୍ଥିତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଖାତା ଖୋଲିବା ଦ୍ୱାରା ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତି ପାଇଁ ଏକ ଅଭିଯାନ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହାଦ୍ୱାରା ରାସ୍ତାପାଶ୍ୱର୍ର ବିକ୍ରେତାଙ୍କ ସମେତ ଦିଲ୍ଲୀର ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ମିଳିଥିଲା । ୟୁପିଆଇର ସର୍ବତ୍ର ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏସ୍‍ଭିଏନିଧି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୫୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ରାସ୍ତାପାଶ୍ୱର୍ ବିକ୍ରେତା ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପାଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଆମେ ଏକ ଦେଶ, ଏକ ରାସନ କାର୍ଡ ମାଧ୍ୟମରେ ଦିଲ୍ଲୀର ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ "ସହଜ ଜୀବନ ଯାପନ” ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛୁ । ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଗରିବ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଥିଲା । ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୋଗ୍ୟ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ବ୍ୟକ୍ତି ଗତ ଦୁଇ ବର୍ଷ ଧରି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ ମାଗଣା ରାସନ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି । କେବଳ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଏଥିପାଇଁ ୨.୫ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଥିବା ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବକ୍ତବ୍ୟ ଜାରି ରଖି ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଦିଲ୍ଲୀର ୪୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ବୀମା ସୁରକ୍ଷା ମିଳିଛି । ଜନ ଔଷଧି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଚିକିତ୍ସା ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି । ଯେତେବେଳେ ଜୀବନରେ ଏହି ସୁରକ୍ଷା ଥାଏ, ଗରିବମାନେ ବିଶ୍ରାମ ନକରି ନିଜର ସମସ୍ତ ଶକ୍ତି ସହିତ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରନ୍ତି । ସେମାନେ ନିଜକୁ ଦାରିଦ୍ରରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହାକୁ ଧୂମଧାମରେ ବ୍ୟୟବହୁଳ ବିଜ୍ଞାପନ ସହିତ କରାଯାଉଛି । ଏହାର କାରଣ ହେଉଛି ଆମେ ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ ବଞ୍ଚିଛୁ ।
ଦିଲ୍ଲୀରେ ଅନଧିକୃତ କଲୋନୀ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କ ଘରର ସ୍ଥିତିକୁ ନେଇ ଲୋକଙ୍କ ନିରନ୍ତର ଚିନ୍ତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି । ଦିଲ୍ଲୀର ଲୋକଙ୍କ ଏହି ଚିନ୍ତାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ପିଏମ୍‍-ଉଦୟ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଦିଲ୍ଲୀର ଅନଧିକୃତ କଲୋନୀରେ ର୍ନିମିତ ଘରଗୁଡ଼ିକୁ ନିୟମିତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହଜାର ହଜାର ଲୋକ ଏହି ଯୋଜନାର ଲାଭ ଉଠାଇଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରମାନଙ୍କୁ ନିଜ ଘର ର୍ନିମାଣ ପାଇଁ ସୁଧ ସବସିଡି ଯୋଗାଇବାରେ ୭୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଛି ।
ଆମ ସରକାର ଦିଲ୍ଲୀର ନାଗରିକଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ କୌଣସି ପଥ ଛାଡି ନାହାଁନ୍ତି । ଦେଶର ରାଜଧାନୀ ମାନ୍ୟତା ଅନୁଯାୟୀ ସମସ୍ତ ସୁବିଧା ସହିତ ଦିଲ୍ଲୀକୁ ଏକ ମହାନ ସହରରେ ପରିଣତ କରିବା ହେଉଛି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ । ଲାଲ କିଲ୍ଲାରୁ ତାଙ୍କ ‘ଆକାଂକ୍ଷା ସମାଜ' ବିଷୟରେ ସୂଚୀତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦିଲ୍ଲୀର ଉଭୟ ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଆଙ୍କାକ୍ଷୀ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ।
ଦିଲ୍ଲୀ ଏନସିଆର ଅଞ୍ଚଳରେ ବିକାଶକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୦୧୪ ପରେ ୧୯୦ କିଲୋମିଟରରୁ ୪୦୦ କିଲୋମିଟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମେଟ୍ରୋ ଲାଇନ୍‍ର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନେଟୱାର୍କରେ ୧୩୫ ଟି ନୂତନ ମେଟ୍ରୋ ଷ୍ଟେସନ ଯୋଗ କରାଯାଇଛି ଯାହା ସମୟ ଏବଂ ଅର୍ଥ ସଞ୍ଚୟ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ସରକାର ଟ୍ରାଫିକ ଭିଡରୁ ଦିଲ୍ଲୀକୁ ମୁକୁଳାଇବା ପାଇଁ ୫୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ରାସ୍ତା ପ୍ରଶସ୍ତ କରୁଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦ୍ୱାରକା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ, ଅର୍ବାନ ଏକ୍ସଟେନସନ ରୋଡ୍‌, ଅକ୍ଷରଧାମ ରୁ ବାଗପାଟ ୬- ଲେନ୍ ଆକ୍ସେସ୍ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ୍ ହାଇୱେ ଏବଂ ଗୁରୁଗ୍ରାମ-ସୋହନା ରାସ୍ତା ଉଚ୍ଚ କରିଡରର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଦିଲ୍ଲୀ ଏନସିଆର ପାଇଁ ଦ୍ରୁତ ରେଳ ସେବା ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ହେବାକୁ ଥିବା ବିଶାଳ ର୍ନିମାଣକୁ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଦ୍ୱାରକାଠାରେ ୮୦ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ଭାରତ ବନ୍ଦନା ପାର୍କ ର୍ନିମାଣରେ ଆନନ୍ଦ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଆସନ୍ତା କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଶେଷ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଦିଲ୍ଲୀର ୭୦୦ ରୁ ଅଧିକ ବଡ ପାର୍କ ଡିଡିଏ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି । ୱାଜିରାବାଦ ବ୍ୟାରେଜରୁ ଓଖଲା ବ୍ୟାରେଜ ମଧ୍ୟରେ ୨୨ କିଲୋମିଟରରେ ଡିଡିଏ ଦ୍ୱାରା ବିଭିନ୍ନ ପାର୍କ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନୂତନ ଘରର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ବିଦ୍ୟୁତ ସଞ୍ଚୟ କରିବା ପାଇଁ କେବଳ ଏଲଇଡି ବଲ୍ୱ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ, କୌଣସି ଜଳ ନଷ୍ଟ ନହେବାକୁ ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି ସମଗ୍ର କଲୋନୀକୁ ପରିଷ୍କାର ଏବଂ ସୁନ୍ଦର ରଖିବାକୁ କହିଥିଲେ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଭାରତ ସରକାର କୋଟି କୋଟି ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଘର ର୍ନିମାଣ କରୁଛନ୍ତି, ଟ୍ୟାପ ମାଧ୍ୟମରେ ଜଳ ଯୋଗାଣ କରୁଛନ୍ତି, ବିଦ୍ୟୁତ ସଂଯୋଗ, ଉଜ୍ୱଳା ସିଲିଣ୍ଡର ଯୋଗାଉଛନ୍ତି, ତେଣୁ ଆମକୁ ପୁରୁଣା ଭୁଲ ଧାରଣାକୁ ଭାଙ୍ଗିବାକୁ ପଡିବ ଯେ ବସ୍ତିଗୁଡ଼ିକ ଅପରିଷ୍କାର ସହିତ ଜଡିତ । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ଦେଶର ବିକାଶରେ ସମସ୍ତେ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ଅବଦାନ ସହିତ ଦିଲ୍ଲୀର ଯାତ୍ରା ଏବଂ ଭାରତର ବିକାଶ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଦିଲ୍ଲୀର ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଟ ଗଭର୍ଣ୍ଣର ଶ୍ରୀ ବିନୟ କୁମାର ସାକ୍ସେନା, ଗୃହ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହରଦୀପ ସିଂହ ପୁରୀ, କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ବ୍ୟାପାର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କୌଶଲ କିଶୋର, କେନ୍ଦ୍ର ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ମୀନାକ୍ଷୀ ଲେଖୀ ଏବଂ ସଂସଦର ସଦସ୍ୟମାନେ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଘର ଯୋଗାଇବା ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିଭଙ୍ଗୀ ଅନୁଯାୟୀ, ଦିଲ୍ଲୀ ବିକାଶ ପ୍ରାଧିକରଣ (ଡିଡିଏ) ଦ୍ୱାରା ୩୭୬ ଝୁଗି ଝୋପଡି କ୍ଲଷ୍ଟରରେ ତ୍ୱରିତ ବସ୍ତି ପୁର୍ନବାସ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି । ପୁନଃ ଥଇଥାନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଝୁଗି ଝୋପଡି କ୍ଲଷ୍ଟର ବାସିନ୍ଦାଙ୍କୁ ଉପଯୁକ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ସୁବିଧା ସହିତ ଏକ ଉନ୍ନତ ତଥା ସୁସ୍ଥ ଜୀବନଯାପନ ପରିବେଶ ଯୋଗାଇବା ।
କାଲକାଜୀ ଏକ୍ସଟେନସନ, ଜେଲରୱାଲା ବାଗ ଏବଂ କାଠପୁତଲି କଲୋନୀରେ ଡିଡିଏ ଏହିପରି ତିନୋଟି ପ୍ରକଳ୍ପ କରିଛି । କାଲକାଜୀ ଏକ୍ସନେନସନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ ତିନିଟି ବସ୍ତି କ୍ଲଷ୍ଟରର ଭୂମିହୀନ୍ କ୍ୟାମ୍ପ, ନବଜୀବନ କ୍ୟାମ୍ପ୍‍ ଏବଂ କାଲକାଜୀରେ ଅବସ୍ଥିତ ଜବାହର କ୍ୟାମ୍ପ୍‍ରେ ପୁନଃ ଥଇଥାନ କାର୍ଯ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ନିଆଯାଉଛି । ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଅଧୀନରେ, ନିକଟସ୍ଥ ଖାଲି ବାଣିଜ୍ୟିକ କେନ୍ଦ୍ର ପାଶ୍ୱର୍ରେ ୩୦୨୪ ଇଡବ୍ଲ୍ୟୁଏସ୍‍ ଘର ର୍ନିମାଣ କରାଯାଇଛି । ଭୂମିହୀନ୍ କ୍ୟାମ୍ପରେ ଥିବା ଝୁଗି ଝୋପଡି ସାଇଟ୍‍ର ଯୋଗ୍ୟ ପରିବାରମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ଭାବରେ ର୍ନିମିତ ଇଡବ୍ଲ୍ୟୁଏସ୍‍ ଘରେ ପୁନଃ ଥଇଥାନ କରାଯାଇ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସ୍ଥାନକୁ ଖାଲି କରାଯାଇଛି । ଭୂମିହୀନ୍ କ୍ୟାମ୍ପ ସାଇଟ ଖାଲି ହୋଇଛି, ଏହି ଖାଲି ସ୍ଥାନ ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ନବଜୀବନ ଶିବିର ଏବଂ ଜବାହର କ୍ୟାମ୍ପର ପୁନଃ ଥଇଥାନ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହେବ ।
ପ୍ରକଳ୍ପର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି ଏବଂ ୩୦୨୪ ଘର ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଛି । ଏହି ଘର ଗୁଡିକ ପ୍ରାୟ ୩୪୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ର୍ନିମାଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏଥିରେ ଭିଟ୍ରିଫାଇଡ୍ ଫ୍ଲୋର୍ ଟାଇଲ୍‌, ସେରାମିକ୍ସ ଟାଇଲ୍‌, ରୋଷେଇ ଘରେ ଉଦୟପୁର ସବୁଜ ମାର୍ବଲ ଆଦି ସମସ୍ତ ମୌଳିକ ସୁବିଧା ସହିତ ସଜ୍ଜିତ ହୋଇଛି । ସର୍ବସାଧାରଣ ସୁବିଧା ଯଥା ପାର୍କ, ବିଦ୍ୟୁତ୍‍ ଷ୍ଟେସନ, ସ୍ୱରେଜ ଟ୍ରିଟମେଣ୍ଟ ପ୍ଲାଣ୍ଟ, ଦୁଇ ଧାଡିଆ ଜଳଯୋଗାଣ ପାଇପ୍‍ ଲାଇନ୍‍, ଲିଫ୍ଟ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଜଳ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଭୂତଳ ଜଳଭଣ୍ଡାର ଆଦି ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଘର ଆବଣ୍ଟନ ହୋଇଥିବା ବାସିନ୍ଦାଙ୍କୁ ମାଲିକାନା ଆଖ୍ୟା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଭାବନା ପ୍ରଦାନ କରିବ ।