Prime Minister's Office
PM inaugurates and lays the foundation stone of multiple development initiatives worth over Rs. 1800 crores
“Kashi today presents a picture of development with heritage”
“My Kashi is a great example of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas aur Sabka Prayas”
“The citizens of Kashi have given a message to the entire country that short-cuts cannot benefit the country”
“ The government has always tried to solve the problems of the poor, tried to support them in their happiness and sorrow”
“For us, development isn’t just glitter. For us, development means empowerment of the poor, downtrodden, deprived, backward, tribal, mothers and sisters”
07 JUL 2022 5:23PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today inaugurated and laid the foundation stones of multiple projects worth over Rs. 1800 crores at an event at Dr Sampurnanand Sports Stadium, Sigra, Varanasi. Governor of Uttar Pradesh Smt Anandiben Patel, and Chief Minister of Uttar Pradesh Yogi Adityanath were among those present on the occasion.
At the outset, the Prime Minister thanked the people of Uttar Pradesh and Kashi for the massive support that they gave in the recent elections.
The Prime Minister said that Kashi has always been alive and in constant flux. Now Kashi has shown a picture of the whole country which has a heritage as well as development. The Prime Minister said that schemes and projects of thousands of crores rupees have been completed and many are going on. He said the soul of Kashi is internal, however, relentless improvement in the body of Kashi is going on. He remarked that the development is making Kashi more mobile, progressive and sensitive. “My Kashi is a great example of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas aur Sabka Prayas”, he said.
The Prime Minister, who is MP from Kashi, commented “I am happy to see the way the aware citizens of Kashi have done the work to give direction to the country. The citizens of Kashi have given a message to the entire country that short-cuts cannot benefit the country.” He praised the local people for preferring long-lasting solutions and projects over temporary and short-cut solutions. He said improvements in infrastructure and other spheres have brought tourism to the city and created new opportunities for business and ease of living.
Talking about the upcoming Sawan month, the Prime Minister said devotees of Baba Vishwanath from all over the country and the world are going to come to Kashi in large numbers. This, he remarked, will be the first Sawan festival after the completion of the Vishwanath Dham project. He said people have experienced in the past months how much enthusiasm there is in the whole world about Vishwanath Dham. He said the government is moving ahead with a goal to make the experience of devotees as rich and easy as possible. Various Yatras of faith are being made easy and convenient.
“For us, development doesn't just mean glitter. For us, development means empowerment of the poor, downtrodden, deprived, backward, tribal, mothers and sisters”, the Prime Minister said. He said the government is working continuously on providing pucca houses and piped water to every household.
The Prime Minister said our government has always tried to solve the problems of the poor, tried to support them in their happiness and sorrow. From the free corona vaccine to the provision of free rations to the poor, the government has not left any opportunity to serve the people. Digital India, Ayushman Bharat, increasing medical infrastructure is creating new opportunities for the people. The Prime Minister remarked that on one hand, we are expanding the facilities for CNG-run vehicles to make the cities of the country smoke-free. On the other hand, we are also giving the option of connecting diesel and petrol-powered boats of our sailors with CNG and taking care of Ganga ji.
The Prime Minister also noted the enthusiasm of sportspersons for getting a new sports centre. The Prime Minister said that the government is working on making all facilities for Olympics sports available in Kashi. He said international facilities are being created in the redeveloped stadium at Sigra. This six decades-old stadium will be equipped with the facilities of the 21st century.
The Prime Minister asked the people of Kashi to keep Ganga and Varanasi clean and expressed the confidence that with the support of the people and blessings of Baba Vishwanath, all pledges for the city will be fulfilled.
Inauguration and foundation stone of multiple development initiatives
In the last eight years, the Prime Minister has put a lot of focus on infrastructure development in Varanasi. This has resulted in the transformation of the landscape of the city. The primary focus of this endeavour has been enhancing the ease of living for the people. Taking another step in this direction, during the programme, the Prime Minister inaugurated projects worth over Rs 590 crores. Among these are multiple initiatives under Varanasi Smart City and Urban Projects, including the re-development of Namo Ghat in Phase-I along with the construction of bathing jetty; conversion of diesel and petrol engines of 500 boats into CNG; redevelopment of Kameshwar Mahadev ward of Old Kashi and over 600 EWS flats constructed in village Harhua, Dasepur; new Vending Zone and urban place prepared under Lahartara-Chowka Ghat Flyover; tourist facility and market complex at Dashashwamedh Ghat; and 33/11 KV Substation at Nagwa under IPDS Work Phase-3.
The Prime Minister also inaugurated various road projects including the construction of Four Lane Road over Bridge (ROB) on Babatpur-Kapsethi-Bhadohi Road; Bridge on Varuna River on Central Jail road; widening of Pindra-Kathiraon Road; widening of Phoolpur-Sindhaura Link Road; strengthening and construction of 8 rural roads; construction of 7 PMGSY roads and widening of Dharsauna-Sindhaura road.
The Prime Minister also inaugurated various projects related to the improvement of sewerage and water supply in the district. These include rehabilitation of Old Trunk Sewer Line in Varanasi City through trenchless technology; laying of sewer lines; over 25000 sewer house connections in Trans Varuna area; leakage repair works in Sis Varuna area of the city; rural drinking water scheme at Taatepur village, etc. Various social and education sector-related projects to be inaugurated include ITI at Village Mahgaon, Phase-II of Vedic Vigyan Kendra in BHU, Govt. Girls Home at Ramnagar, Theme Park in Govt. Old Age Women Home at Durgakund.
The Prime Minister inaugurated a synthetic athletic track and synthetic basketball court in Dr Bhim Rao Ambedkar Sports Complex, Bada Lalpur and various police and safety fire projects including non-residential Police Station building at Sindhaura, construction of hostel rooms, barracks in Mirzamurad, Cholapur, Jansa and Kapsethi police stations and building of Fire Extinguisher Centre in Pindra.
During the programme, the Prime Minister also laid the foundation stone for projects worth more than Rs 1200 crores. Among these are multiple road infrastructure projects including a six-lane widening of road from Lahartara - BHU to Vijaya Cinema; four-lane widening of road from Pandeypur Flyover to Ring Road; Four lanes of road from Kuchaheri to Sandaha; widening and strengthening of Varanasi Bhadohi Rural Road; construction of five new Roads and four CC roads in Varanasi rural area; construction of ROB near Babatpur railway station on Babatpur-Chaubeypur road. These projects will significantly help in reducing the traffic load on city and rural roads.
To give a fillip to tourism in the region, Prime Minister laid the foundation stone of multiple projects including the development work of the Sarnath Buddhist Circuit under the World Bank-aided UP Pro-Poor tourism development project, construction of Paavan Path for Asht Vinakaya, Dwadash Jyotirling Yatra, Asht Bhairaw, Nav Gauri Yatra, Tourism Development work of five stoppages in Panchkosi Parikrama Yatra Marg and Tourism development various wards in Old Kashi.
The Prime Minister also laid the foundation of Phase 1 of redevelopment works of Sports Stadium at Sigra.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
୧୮୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଉଦଘାଟନ ଓ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
“କାଶୀ ଆଜି ଐତିହ୍ୟ ସହିତ ବିକାଶର ଚିତ୍ର ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛି”
“ମୋର କାଶୀ ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ, ସାବକା ବିଶ୍ୱାସ, ସବକା ପ୍ରୟାସର ଏକ ଉତ୍ତମ ଉଦାହରଣ”
“କାଶୀ ନାଗରିକମାନେ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଏକ ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସର୍ଟ-କଟ୍ ଦେଶ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ”
“ସରକାର ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ସର୍ବଦା ଚେଷ୍ଟା କରିଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ଖୁସି ଏବଂ ଦୁଃଖରେ ସେମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛନ୍ତି”
“ବିକାଶ କେବଳ ଦେଖାଇବା ନୁହେଁ । ଆମ ପାଇଁ ବିକାଶ ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଗରିବ, ନିଷ୍ପେସିତ, ବଞ୍ଚିତ, ପଛୁଆ, ଆଦିବାସୀ, ମା’ ଏବଂ ଭଉଣୀଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣ”
07 JUL 2022 5:23PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ବାରଣାସୀର ସିଗ୍ରା ସ୍ଥିତ ଡକ୍ଟର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣାନନ୍ଦ ସ୍ପୋର୍ଟସ ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ୧୮୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀମତୀ ଆନନ୍ଦିବେନ୍ ପଟେଲ ଏବଂ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପ୍ରାରମ୍ଭରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ କାଶୀବାସୀଙ୍କୁ ସମ୍ପ୍ରତି ର୍ନିବାଚନରେ ଦେଇଥିବା ବିପୁଳ ସମର୍ଥନ ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କାଶୀ ସର୍ବଦା ଜୀବନ୍ତ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ପ୍ରବାହିତ ହେଉଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ କାଶୀ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଚିତ୍ର ଦେଖାଇଛି ଯାହାର ବିକାଶ ସହିତ ଐତିହ୍ୟ ରହିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଯୋଜନା ଏବଂ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି କାଶୀର ଆତ୍ମା ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ, କିନ୍ତୁ କାଶୀରେ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଚାଲିଛି । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ବିକାଶ କାଶୀକୁ ଅଧିକ ମୋବାଇଲ୍‌, ପ୍ରଗତିଶୀଳ ଏବଂ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ କରୁଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି, ମୋର କାଶୀ ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସବକା ପ୍ରୟାସର ଏକ ଉତ୍ତମ ଉଦାହରଣ ଅଟେ ।
କାଶୀରୁ ସାଂସଦ ଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ କହିଛନ୍ତି, କାଶୀର ସଚେତନ ନାଗରିକମାନେ ଦେଶକୁ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେବା ପାଇଁ ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି, ତାହା ଦେଖି ମୁଁ ଖୁସି । କାଶୀର ନାଗରିକମାନେ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଏକ ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସର୍ଟ-କଟ୍ ଦେଶ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ । ଅସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ସ୍ୱଳ୍ପ ଓଂ ସଟ୍‍-କଟ ସମାଧାନ ଅପେକ୍ଷା ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ ଏବଂ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ପସନ୍ଦ କରିଥିବାରୁ ସେ ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଭିତ୍ତିଭୂମି ତଥା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉନ୍ନତି ସହରକୁ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଆଣିଛି ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ତଥା ଜୀବନଯାପନ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଆଗାମୀ ଶ୍ରାବଣ ମାସ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶ ତଥା ବିଶ୍ୱର ବାବା ବିଶ୍ୱନାଥଙ୍କ ଭକ୍ତମାନେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ କାଶୀକୁ ଆସିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ବିଶ୍ୱନାଥ ଧାମ ପ୍ରକଳ୍ପ ଶେଷ ହେବା ପରେ ଏହା ପ୍ରଥମ ଶ୍ରାବଣ ପର୍ବ ହେବ ବୋଲି ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଗତ ମାସରେ ଲୋକମାନେ ବିଶ୍ୱନାଥ ଧାମଙ୍କ ବିଷୟରେ କେତେ ଉତ୍ସାହ ଦେଖାଇଛନ୍ତି । ଭକ୍ତଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ଯଥାସମ୍ଭବ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଏକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ବିଶ୍ୱାସର ବିଭିନ୍ନ ଯାତ୍ରାକୁ ସହଜ ଏବଂ ସୁବିଧାଜନକ କରାଯାଉଛି ।
ଆମ ପାଇଁ ବିକାଶ କେବଳ ଦେଖାଇବା ନୁହେଁ । ଆମ ପାଇଁ ବିକାଶ ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଗରିବ, ନିଷ୍ପେସିତ, ବଞ୍ଚିତ, ପଛୁଆ, ଆଦିବାସୀ, ମା’ ଏବଂ ଭଉଣୀଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରକୁ ପକ୍କା ଘର ଏବଂ ପାଇପ୍ ଜଳ ଯୋଗାଇବାରେ ସରକାର ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମ ସରକାର ସର୍ବଦା ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ଖୁସି ଏବଂ ଦୁଃଖରେ ସେମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛନ୍ତି । ମାଗଣା କରୋନା ଟିକା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ମାଗଣା ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଇବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସରକାର ଲୋକଙ୍କ ସେବା କରିବାରେ କୌଣସି ସୁଯୋଗ ଛାଡି ନାହାଁନ୍ତି । ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଅ ।, ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ, ଚିକିତ୍ସା ଭିତ୍ତିଭୂମି ବୃଦ୍ଧି ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଗୋଟିଏ ପଟେ ଦେଶର ସହରଗୁଡ଼ିକୁ ଧୂଆଁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ସିଏନଜି ଚାଳିତ ଯାନଗୁଡ଼ିକର ଚଳାଚଳକୁ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛୁ । ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ, ଆମେ ଆମର ନାବିକମାନଙ୍କ ଡିଜେଲ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଲ ଚାଳିତ ଡଙ୍ଗାକୁ ସିଏନଜି ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବା ଏବଂ ଗଙ୍ଗା ଜୀଙ୍କ ଯତ୍ନ ନେବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବିକଳ୍ପ ଦେଉଛୁ ।
ଏକ ନୂତନ କ୍ରୀଡା କେନ୍ଦ୍ର ପାଇବା ପାଇଁ କ୍ରୀଡ଼ାବିତଙ୍କ ଉତ୍ସାହକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କାଶୀରେ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ କ୍ରୀଡା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବାକୁ ସରକାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ସିଗ୍ରା ଠାରେ ପୁନଃ ବିକଶିତ ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଉଛି । ଏହି ଛଅ ଦଶନ୍ଧି ପୁରୁଣା ଷ୍ଟାଡିୟମ୍ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ସୁବିଧା ସହିତ ସଜ୍ଜିତ ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାଶୀବାସୀଙ୍କୁ ଗଙ୍ଗା ଏବଂ ବାରାଣାସୀକୁ ସଫା ରଖିବାକୁ କହିଥିଲେ ଏବଂ ବାବା ବିଶ୍ୱନାଥଙ୍କ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ସହର ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ ହେବ ବୋଲି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।
ଏକାଧିକ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ
ଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବାରାଣାସୀରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଉପରେ ଅନେକ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହାଦ୍ୱାରା ସହରର ଦୃଶ୍ୟପଟ୍ଟରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି । ଏହି ପ୍ରୟାସର ପ୍ରାଥମିକ ଧ୍ୟାନ ଲୋକଙ୍କ ସହଜ ଜୀବନ ଯାପନକୁ ବଢାଇଛି । ଏହି ଦିଗରେ ଆଉ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରି ସିଗ୍ରା ସ୍ଥିତ ଡକ୍ଟର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣାନନ୍ଦ ସ୍ପୋର୍ଟସ ଷ୍ଟାଡିୟମରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୫୯୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ଏଥି ମଧ୍ୟରେ ବାରାଣାସୀ ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ ଏକାଧିକ ପଦକ୍ଷେପ ଅଛି, ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ନମୋ ଘାଟର ପୁନଃ ବିକାଶ ସହିତ ଗାଧୋଇବା ଜେଟି ର୍ନିମାଣ; ୫୦୦ଟି ଡଙ୍ଗାର ଡିଜେଲ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଲ ଇଞ୍ଜିନକୁ ସିଏନ୍ଜି ରେ ରୂପାନ୍ତରଣ; ପୁରୁଣା କାଶୀର କାମେଶ୍ୱର ମହାଦେବ ୱାର୍ଡର ପୁନଃ ବିକାଶ ଏବଂ ଦଶପୁରର ହରହୁଆ ଗ୍ରାମରେ ର୍ନିମିତ ୬୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଇଡବ୍ଲ୍ୟୁଏସ୍ ଫ୍ଲାଟ; ଲହରତାରା-ଚୌକା ଘାଟ ଫ୍ଲାଏଓଭର ଅଧୀନରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ନୂତନ ଭେଣ୍ଡିଂ ଜୋନ୍ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ସ୍ଥାନ; ଦଶାଶ୍ୱମେଧ ଘାଟରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସୁବିଧା ଏବଂ ମାର୍କେଟ କମ୍ପେ୍ଲକ୍ସ; ଏବଂ ଆଇପିଡିଏସ୍ କାର୍ଯ୍ୟ ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଅଧୀନରେ ନାଗୱା ଠାରେ ୩୩/୧୧ କେଭି ସବଷ୍ଟେସନ୍ ଆଦି ରହିଛି ।
ବାବତପୁର-କାପସେଥୀ-ଭଦୋହି ରୋଡରେ ଚାରି ଲେନ୍ ରୋଡ୍ ଓଭର ବ୍ରିଜ୍ (ଆରଓବି) ର୍ନିମାଣ ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଭିନ୍ନ ସଡ଼କ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି; କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଜେଲ ରାସ୍ତାରେ ଭରୁନା ନଦୀ ଉପରେ ପୋଲ; ପିଣ୍ଡ୍ରା-କାଥିରାଓନ୍ ରାସ୍ତାର ପ୍ରଶସ୍ତିକରଣ; ଫୁଲପୁର-ସିନ୍ଧାଉରା ଲିଙ୍କ୍ ରୋଡର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ; ୮ ଟି ଗ୍ରାମ ସଡକକୁ ମଜବୁତ ଏବଂ ର୍ନିମାଣ; ୭ ପିଏମ୍ଜିଏସ୍ୱାଇ ରାସ୍ତା ର୍ନିମାଣ ଏବଂ ଧର୍ସାଉନା-ସିନ୍ଧାଉରା ରାସ୍ତାର ପ୍ରଶସ୍ତିକରଣ ଆଦି ଏଥିରେ ରହିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଜିଲ୍ଲାର ଜଳ ନିଷ୍କାସନ ଏବଂ ଜଳ ଯୋଗାଣର ଉନ୍ନତି ସହ ଜଡିତ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ଟ୍ରେଞ୍ଚଞ୍ଚଲେସ୍ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ମାଧ୍ୟମରେ ବାରାଣାସୀ ସହରର ପୁରୁଣା ସ୍ୱେରେଜ ଲାଇନର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ; ସ୍ୱେରେଜ୍ ଲାଇନ ସ୍ଥାପନ; ଟ୍ରାନ୍ସ ଭାରୁନା ଅଞ୍ଚଳରେ ୨୫୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱରେଜ ସଂଯୋଗ; ସହରର ସିସ୍ ଭାରୁନା ଅଞ୍ଚଳରେ ଲିକେଜ୍ ମରାମତି କାର୍ୟ୍ୟ; ତାତେପୁର ଗ୍ରାମରେ ଗ୍ରାମୀଣ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଜନା ଇତ୍ୟାଦି । ଏଥିରେ ବିଭିନ୍ନ ସାମାଜିକ ତଥା ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ମହଗାଓଁ ଗ୍ରାମରେ ଥିବା ଆଇଟିଆଇ, ବିଏଚୟୁରେ ବେଦିକ ବିଜ୍ଞାନ କେନ୍ଦ୍ରର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ୟ୍ୟାୟ, ରାମନଗରରେ ସରକାରୀ ବାଳିକା ଘର, ଦୁର୍ଗାକୁଣ୍ଡରେ ଥିବା ସରକାରୀ ମହିଳା ବୃଦ୍ଧାଶ୍ରମ ଘର ଇଲାକରେ ଥମ୍ ପାର୍କ ଆଦି ଅର୍ନ୍ତଭୁକ୍ତ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବଡ ଲାଲପୁରରେ ଥିବା ଡକ୍ଟର ଭୀମ ରାଓ ଆମ୍ବେଦକର ସ୍ପୋର୍ଟସ କମ୍ପେ୍ଲକ୍ସରେ ସିନ୍ଥେଟିକ୍ ଆଥଲେଟିକ୍ ଟ୍ରାକ୍ ଏବଂ ସିନ୍ଥେଟିକ୍ ବାସ୍କେଟବଲ୍ କୋର୍ଟର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସିନ୍ଧାଉରା ଠାରେ ଅଣ-ଆବାସିକ ପୋଲିସ୍ ଷ୍ଟେସନ୍ କୋଠା, ହଷ୍ଟେଲ ରୁମ୍ ର୍ନିମାଣ, ମିର୍ଜାମୁରାଦ୍, ଚୋଲାପୁର, ଜନସା ଏବଂ କାପସେଥୀ ପୋଲିସ୍ ଷ୍ଟେସନ୍ ଏବଂ ପିଣ୍ଡ୍ରାରେ ଅଗ୍ନି ର୍ନିବାପକ କେନ୍ଦ୍ର ର୍ନିମାଣକୁ ଉଦ୍ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧୨୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି । ଏଥିମଧ୍ୟରେ ଲହରତାରା – ବିଏଚୟୁ ରୁ ବିଜୟ ସିନେମା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରାସ୍ତାର ଛଅ ଲେନ୍ ପ୍ରଶସ୍ତିକରଣ ସହିତ ଏକାଧିକ ସଡକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ରହିଛି; ପାଣ୍ଡେପୁର ଫ୍ଲାଏଓଭରରୁ ରିଙ୍ଗ ରୋଡ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରାସ୍ତାର ଚାରି ଲେନ ପ୍ରଶସ୍ତିକରଣ; କୁଚେହେରୀରୁ ସାନ୍ଦହା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାରି ଲେନ ରାସ୍ତା; ବାରାଣାସୀ ଭଦୋହି ଗ୍ରାମୀଣ ରାସ୍ତାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ମଜବୁତିକରଣ; ବାରାଣାସୀ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ପାଞ୍ଚଟି ନୂତନ ରାସ୍ତା ଏବଂ ଚାରିଟି ସିସି ରାସ୍ତା ର୍ନିମାଣ; ବାବତପୁର-ଚୌବେପୁର ରାସ୍ତାରେ ବାବତପୁର ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ନିକଟରେ ଆରଓବି ର୍ନିମାଣ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ସହର ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ରାସ୍ତାରେ ଯାତାୟାତ ଭିଡ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ଯଥେଷ୍ଟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ସହାୟତା ପ୍ରାପ୍ତ ୟୁପି ପ୍ରୋ-ପୁଓର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନ୍ତର୍ଗତ ସାରନାଥ ବୌଦ୍ଧ ସର୍କିଟର ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ, ଅଷ୍ଟ ବିନାୟକ, ଦ୍ୱାଦଶ ଜ୍ୟୋର୍ତିଲିଙ୍ଗ ଯାତ୍ରା ଅଷ୍ଟ ଭୈରବ, ନଭ ଗୌରୀ ଯାତ୍ରା, ପଞ୍ଚକୋସି ପରିକ୍ରମା ଯାତ୍ରା ମାର୍ଗରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ପୁରାତନ କାଶୀରେ ବିଭିନ୍ନ ୱାର୍ଡର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ପବନ ପଥ ର୍ନିମାଣ ଏବଂ ଏକାଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସିଗ୍ରା ଠାରେ ସ୍ପୋର୍ଟସ ଷ୍ଟାଡିୟମର ପୁନଃ ର୍ନିମାଣ କାର୍ଯ୍ୟର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି ।