Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inauguration of Matushri K.D.P. Multi-Speciality Hospital in Atkot, Gujarat
28 MAY 2022 3:59PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Popular Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendrabhai Patel ji, Gujarat Bharatiya Janata Party President C.R. Patil, my colleagues in the Union Cabinet, Parshottam Rupala ji, Mansukh Mandaviya ji and Dr. Mahendra Munjapara ji, our senior leaders Shri Vajubhai Vala ji and Shri Vijay Rupani ji, all the trustees of Patel Seva Samaj Trust, all the donors, the revered saints who came here in large numbers to bless us, other ministers of the Gujarat government, MPs, MLAs, and a large number of my dear brothers and sisters who have come to give their blessings despite the heat here at Atkot.
I am glad that today Matushri K.D.P. Multi-Specialty Hospital has been launched. This hospital will help in improving health services in Saurashtra. When the effort of the people is added to the effort of the government, then our power to serve also increases manifold. This modern hospital built in Rajkot is a great example of this.
Brothers and sisters,
The BJP-led NDA government at the Center is completing eight years of service to the nation. You all sent me off (from Gujarat) eight years ago, but your love continues to grow. Today, when I have come to the land of Gujarat, I want to bow my head with respect to all the citizens of Gujarat. I have left no stone unturned in the service of the motherland for the last eight years because of your values and teachings on how to live for society. It is due to your culture, the culture of this soil and the culture of this holy land of respected Bapu and Sardar Vallabhbhai Patel, that I have neither allowed, nor done anything personally in the last eight years that will make you or even a single person of India hang his head in shame.
Over the years, we have given top priority to service of the poor, good governance and welfare of the poor. We have given a new impetus to the development of the country following the mantra of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas’. We have made sincere efforts in these eight years to make India of dreams of Bapu and Sardar Patel. Bapu wanted an India that empowers every poor, downtrodden, oppressed, our tribal brothers and sisters and our mothers and sisters, where cleanliness and health become a part of lifestyle and whose economy is powered by indigenous solutions.
Friends,
Pucca houses to more than three crore poor, open defecation free facilities for more than 10 crore families, freedom from smoke to more than 9 crore poor sisters, electricity connection to more than 2.5 crore poor families, tap water to more than 6 crore families, free treatment up to Rs 5 lakh to more than 50 crore Indians! These are not mere statistics, my brothers and sisters, but proof of our commitment to ensure the dignity of the poor.
Brothers and sisters,
The whole country is watching today when there is a pro-poor government, how it serves them and how it works to empower them. The country has experienced this even during the Corona pandemic, the biggest crisis in 100 years. When the pandemic began, there was a food crisis for the poor, so we opened the granaries of the country for the countrymen. To make our mothers and sisters live with dignity, we deposited money directly in their Jan Dhan bank accounts and in the bank accounts of farmers and laborers and we also arranged for free gas cylinders so that the kitchen of the poor continues to run uninterruptedly. In the wake of challenges in treatment, we made the facilities from testing to treatment accessible to the poor. When the vaccines came, we made sure that every Indian got the vaccines for free. Have you all got the vaccines? Have your vaccinations done? Did anyone have to pay even a penny? Have you even had to spend a rupee?
Brothers and sisters,
On one hand the critical time of Corona, the global pandemic, and nowadays you are seeing that war is also going on. The news of war half the time on TV worries everyone. Even in these circumstances, we constantly tried to ensure that our poor brothers and sisters, and middle-class brothers and sisters did not face difficulties. Now our government is running a campaign to make the facilities 100% accessible to the citizens. He who deserves should get it.
When the goal is to provide facilities to every citizen, then discrimination also ends and there is no scope for corruption. There is no nepotism and no distinction of caste and creed. Therefore, our government is working diligently in taking the schemes related to basic facilities up to cent percent saturation. We are also continuously motivating and helping the state governments in this regard. Our efforts will empower the poor of the country, the middle-class of the country and will make their life easier.
Today I was privileged to visit the first super specialty hospital here in Jasdan and in Atkot and got a chance to meet many donors and trustees. And the trustees told me ‘Sir, don't look back, whosoever comes here will not return (without treatment)’. It is the words and spirit of the trustees and a modern hospital in its own courtyard. I congratulate Bharatbhai Boghra and all the comrades of Patel Seva Samaj. You all deserve to be congratulated for the great work that Patel Seva Samaj has done today with dedication and you all wish to do something for the society by taking inspiration from this.
Generally, if you inaugurate a factory, a bus station, or a railway station, it comes from the heart that you flourish and people should make efforts so that there is good production in the factory. But what should be said about the hospital? I cannot say that the hospital should always be packed. Though I have inaugurated, we should create such an environment of health in the society that the hospitals should remain empty. No one needs to come. And if everyone is healthy, then no one will ever have to come (to hospital). And when there is a need to come (to hospital), he should return home being healthier than before. Such work is going to happen in this hospital. Today, I heartily congratulate Bhupendrabhai and his entire team for the pace in the field of health in Gujarat, the infrastructure that has been prepared and the level at which the work is being done. And it will benefit the common man in every nook and corner of Gujarat. Today Rajkot has emerged as such a place that three or four surrounding districts should feel that it is nearer to us. You can reach here in half an hour or an hour. You all know that AIIMS has been sanctioned in Rajkot in Gujarat and its work is going on at a fast pace.
Sometime back, I came to Jamnagar when the foundation stone of the World's Traditional Medicine Center by WHO was laid. On the one hand, Ayurveda (centre) in Jamnagar and on the other AIIMS in Rajkot and now this hospital in Atkot! Bapu’s pride must have swelled. Friends, you gave me the opportunity to serve you two decades ago. In 2001, there were only nine medical colleges in Gujarat. Do you remember all this or have you forgotten? Tell this to the new generation. Otherwise, they wouldn't even know what was the condition? There were only nine medical colleges and so many people wanted to become doctors. There were only 1100 medical seats. Such a big state of Gujarat and only 1100 seats before 2001! And you will be happy to know that today there are 30 medical colleges in Gujarat, including government and private colleges. Moreover, there is a plan to set up a medical college in every district in Gujarat as well as in the country. There were only 1100 medical seats for MBBS and PG at one time and today there are 8000 seats.
Brothers and sisters, we have made a bold step. Tell me, whether the child of poor parents should become a doctor or not? Tell me in yes or no? But if you ask them first whether they have studied in English or in Gujarati medium. If you have studied in English medium then the doors of becoming a doctor will open. If you have studied in Gujarati medium then all the ways to become a doctor are closed. Is this injustice or not? We changed the rules and decided that anyone wanting to become a doctor or an engineer can practice in their mother tongue too and serve the people.
Friends, when there is a double-engine government, there will be a double advantage. Will it be or not? And do I need to explain to the people of Gujarat that if you have gone to the maternal uncle's house for lunch and your own mother is there to serve you. One will have to understand its meaning. This double-engine government has taken the development of Gujarat to new heights by removing all the hurdles. Today Gujarat is getting the benefit of rapid development. There were many such projects in Gujarat before 2014 which were not considered by the then government in Delhi. They saw Modi in those projects. They would lose their mind and would cancel and reject those projects immediately. It had put roadblocks in many projects. So much indifference! These people had stopped the Sardar Sarovar Dam on the Mother Narmada. We had to sit on a fast to build this Sardar Sarovar Dam. Do you remember or not? And that fast paid off and Sardar Sarovar became a dam. Sauni Yojana became a reality. And Mother Narmada came to the land of Kutch-Kathiawar and made our life bright. This is how work is done here. And now Sardar Sarovar and the name of Sardar Vallabhbhai Patel are echoing all over the world because of the tallest statue in the world. People going there would wonder that such a huge statue got ready so soon in Gujarat. This is the strength of Gujarat.
Gujarat has benefited from the rapid development of infrastructure. Today infrastructure projects are progressing at an unprecedented speed and scale. It has benefited all the extensions of Gujarat. There was a time when industries were concentrated only on the stretch from Vadodara to Vapi. One could see all the factories along the National Highway. Our industrial development was limited to this stretch only. Today if you go in any direction of Gujarat you will find small and big industries and factories. The engineering industry of Rajkot provides small parts to all the big and small vehicles made anywhere. Today, the high speed Ahmedabad-Mumbai bullet train project is going on at a fast pace. The logistics arrangements along the Western Dedicated Corridor from Mumbai to Delhi are going on at a brisk pace. When Gujarat's highway is widened to double-triple line, it will strengthen the capacity of Gujarat's ports. Today Gujarat is witnessing unprecedented expansion in air connectivity also. And Ro-Ro ferry service! I remember when we were young we used to read in newspapers about the Ro-Ro ferry service. When I became the Chief Minister, I asked about it and where it is. We had been listening since childhood and today the Ro-Ro ferry service has started. Instead of the earlier 300-350 km, people are now saving eight hours to reach from Surat to Kathiawar.
Today we have seen how development takes place. MSME has emerged as the biggest strength of Gujarat. There was a time when there was no industry except the salt industry in the entire Saurashtra. People of Kutch-Kathiawar had to wander in every corner of India to earn livelihood. But today the people of India want to come to Kutch-Kathiawar. Ports are booming. Today Gujarat's image has changed, friends. The Morbi tiles industry is creating a niche in the world.
The reach of the brass industry of Jamnagar has increased world over. Similarly, it is with the pharma industries. There was a time when the Gujarat Government used to offer so many benefits to lure pharmaceutical companies in Surendranagar. But nothing was happening. Today, major pharmaceutical companies are moving ahead firmly from the soil of Gujarat and Saurashtra. There are many such areas in which Gujarat is progressing at a fast pace. The campaign of One District-One Product across the country has benefited the industrial development of Gujarat. Saurashtra has its own identity and so are the identity of Kathiawar, the Kutch and Gujarat as their adventurous nature and the citizens of Gujarat living life even in the midst of lack of water. Today, the people of Gujarat are also doing wonders in agriculture. This is the strength of Gujarat and to take it on the path of progress, the governments at Gandhinagar and Delhi are working in all four directions.
I congratulate all the citizens for the expansion of health facilities. Bhupendrabhai was just saying that PMJAY and the Ayushman schemes are the biggest such schemes in the world which are running here. The scheme benefits more people than the total population of America and many European countries. Under the Ayushman scheme, the government bears the treatment cost up to five lakh rupees of 50 crore people who suffer from serious diseases.
Brothers, I did not have to read books or watch TV to know what poverty is and the problems of the poor. I am aware of how to live life in poverty. Even today in our society, if the mothers or sisters are sick, they do not tell anyone in the family. They bear the pain and continue with their household chores, and if someone in the family is sick, they also take care of them. Our mothers and sisters do not share their pain with anybody. When it becomes unbearable, they pray to God to call them back because their children are suffering because of her. When the son or daughter comes to know about it, they offer to take her to a good hospital for treatment. But their mother says that it will lead to debt and in any case she does not have many years left. ‘You will drown in debt and your generation will be completely drowned. I will live as many days as God has given and won’t go to the hospital. I do not need treatment by taking loan’. Mothers and sisters of our country would not get treatment because of money. They did not go to hospital fearing their son would drown in debt.
Today a son sitting in Delhi for such mothers is running AYUSH scheme so that they do not suffer and money should not be a problem if they have to undergo operations. I am happy that arrangements have been made in this hospital also so that any person with an Ayushman card can get the full benefits of the government's scheme. Therefore, such a day will not come if someone has to pay from his pockets for treatment. Imagine an elderly person in a middle-class family with a fixed income has diabetes and has to spend 1200-1500 rupees on medicines every month. He has to take injections or pills daily. What will happen to a normal middle-class family if it has to procure such expensive medicines? Jan Aushadhi Kendras have been opened in every nook and corner of India, and the medicines which cost 2000 rupees in the market are available at 100 rupees there. Hundreds of Jan Aushadhi Kendras are being run in India so that people should not have problems with medicines. As a result, anybody can buy affordable medicines and take care of his health and can handle any situation without any burden.
Cleanliness, water and environment are necessary for health. We are running International Yoga Day for good health. I pray that all of you have good health, every child of Gujarat should be healthy and the future of Gujarat should be healthy. On this auspicious occasion, I congratulate the donors and their mothers who raised their children with such values and who have done so much for society. My best wishes to them and greetings to all of you. All of you showered so much love on me. Lakhs of people came to bless me in this scorching summer. This blessing is my biggest strength. This is my wealth. Thousands of sisters were blessing me by standing in the sun keeping the pitcher on their heads as per their Kathiawari tradition. My mothers and sisters have blessed me the way they do when there is any occasion in their family. I salute all those mothers and sisters. May I continue to serve Gujarat and India with their blessings! Thanks a lot.
Bharat Mata ki – Jai
Bharat Mata ki -- Jai
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাতকী অতকোত্তা মাতুশ্রী কে.দি.পি. মলতি-স্পিসিএলিতী হোস্পিতাল শঙ্গাবদা থমখিবা ৱারোল
28 MAY 2022 3:59PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা - য়াইফরে
ভারত ইমানা - য়াইফরে
মীয়াম্না নুংশিবা গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রীমান ভুপেন্দ্র ভাই পতেলজী, গুজরাত ভারতিয় জনতা পার্তীগী প্রসিদেন্ত, সি.আর. পাতিল, কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলদা লৈরিবা ঐহাক্কী মরুপ, পর্শোত্তম রুপালাজী, মনশুখ মন্দাবিয়াজী, দাঃ মহেন্দ্র মুঞ্জাপারা, ঐখোয়গী সেনিয়র নেতা, শ্রী বজুভাইৱালাজী, শ্রী বিজয় রুপানী, পতেল সেবা সমাজ ত্রস্তকী ত্রস্ত্রী পুম্নমক, দোনর, ঐখোয়বু থৌজানবীনবগীদমক্তা মফমসিদা মশিং য়াম্না লাকপীরিবা ঐখোয়গী নুংশিরবা সন্ত, গুজরাত সরকারগী অতোপ্পা মন্ত্রী, এম.এল.এ., এম.পি. অমসুং কালেনগী নুংশানা য়ক লাওনা শারবসু ঐখোয়বু থৌজানবীনবগীদমক্তা মশিং য়াম্না লাকপীরিবা ঐহাক্কী ইচিল-ইনাওশিং!
ঙসি মফমসিদা মাতুশ্রী কে.দি.পি. মলতি-স্পিসিএলিতী হোস্পিতাল অমা শঙ্গারিবা অসিদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। হোস্পিতাল অসিনা সাউরাস্ত্রাগী হকশেলগী সেবা হেন্না ফগৎহনবদা তেংবাংগনি। সরকারনা হোৎনবগা মীয়াম্না হোৎনবগা পুনখিবা মতমদা সেবা তৌবা ঙম্বগী পাঙ্গলনা শরুক য়াম্না হেন্না হেনগৎলি। রাজকোত্তা শারিবা অসিগুম্বা মতমগা চুনবা হোস্পিতালনা মসিগী চাউরবা খুদম অমা ওইরি।
ইচিল ইনাওশিং,
কেন্দ্রদা লৈরিবা বি.জে.পি.না লুচিংবা এন.দি.এ. সরকারনা লৈবাক সেবা তৌরকপা চহি ৮ মপুং ফারি। চহি ৮গী মমাংদা অদোম্না ঐহাকপু কায়না পাউজেল পীখিবনি, অদুবু অদোমগী নুংশিবদি নোংম-নোংমগী হেনগৎলি। ঐহাক্না হৌজিক্তি গুজরাতকী লমদম লাক্লবনিনা গুজরাতকী মীয়াম খুদিংনা ইকোক নোল্লগা নোল্লুকচনীংই। অদোম্না ঐহাক্কী মফমদা পীবীখিবা সন্সকার, পরা, সমাজকীদমক্তা করম্না হিংগনি হায়না অদোম্না তাকপীবা, ৱাফম কয়া অমা তাকপীখিবা অদুনা ঐহাক্না চহি ৮ লৈবাক্কী সেবা তৌরকপদা চিত্থবা অমত্তা লৈহন্দ্রিবনি। মসিদি অদোমগী, লমদম অসিগী, নুংশিজরবা বাপু অমসুং সর্দার বল্লব ভাই পতেলগী শেংলবা লমদম্না পীবিবা সন্সকারনা মরম ওইরগা লৈবাকপু ইকায়বা নংহনগদবা থবক অমত্তা ঐহাক্না চহি ৮ অসিদা পাংথোকখিদ্রিবনি। লৈবাক্কী মীওই অমত্তনা ইকায়গদবা থবক অমত্তা তৌখিদ্রিবনি।
চহিশিং অসিদা লাইরবগী ‘সেবা’, ‘সুহাসন’ অমসুং ‘গরীব কলয়ান’দা খ্বাইদগী অহেনবা মিৎয়েং চঙখি। সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস, সবকা প্রয়াসকী মন্ত্রনা লৈবাক চাউখৎপগী শাফু পীখি। ঐখোয়না মসিগী চহি ৮ অসিদা পুজ্য বাপু অমসুং সর্দার পতেলগী মঙলানগী ভারত শেম্নবা থম্মোই শেংনা থবক তৌখি। নুংশিজরবা বাপু অমসুং সর্দার পতেলনা লাইরবা, দলিত, শোত্থরবা, ত্রাইবেল অমসুং নুপীশিংগী মপাঙ্গল হাপ্পগী মঙলান মঙলমখি। স্বচ্ছতা অমসুং স্বস্থনা লৈবাক্কী ৱাখল্লোনগী শরুক ওইবা ভারত অমগী মঙলান অমা মঙলমখি।
মরুপশিং,
ইমুং করোর ৩ হেনবগী পক্কা য়ুম লৈরে, ইমুং করোর ১০ হেনববু মপান্দা অমাংবা তৌবদগী মনিং তমহল্লে, ইচে-ইচল করোর ৯ হেনববু চাকখুমগী মৈখুদগী কল্লে, ইমুং করোর ২.৫ হেনবনা মৈ ফংলে, ইমুং করোর ৬ হেনবনা ময়ুমদা তোতি ঈশিং ফংলে অমসুং বেনিফিশরী করোর ৫০ হেনবনা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী হেল্থ কভরেজ লেম্না ফংলে। হায়রিবশিং অসি শুপ্নগী মশিং নত্তে, মসিদি ঐখোয়গী লৈবাক্কী সেবাগী মনুংদা লাইরবশিংগী পুন্সিদা ইকায় খুম্নজবা লাক্নবা ঐখোয়না খোঙফম চেৎনা হোৎনখিবগী খুদম্নি, মরুপশিং।
ইচিল ইনাওশিং,
লাইরবগী সরকার লৈ, মখোয়বু করম্না সেবা তৌই, মখোয়বু মপাঙ্গল হাপ্নবা করম্বা থবক পায়খৎলি, মসি লৈবাক পুম্বনা ঙসি উরবনি। চহি ১০০গী মনুংদা অমুকখক থোকপা শাথীরবা লাইচৎ মনুংদা লাইরবশিংনা মশাগী পুন্সিদা খুদোংচাদবা থেংনহন্দনবা থবক পায়খৎখি। লাইচৎ হৌরবা মতুংদা লাইরবগী চাবা থকপগী খুদোংচাদবা থেংনবা হৌরকখি, মদুদা ঐখোয়না লৈবাক্কী চেং হৱাইগী থোঙবু লৈবাক মীয়ামগীদমক্তা হাংদোকখি। ঐখোয়গী ইমা, ইচেল ইচলশিংনা ইকায় খুম্ননা হিংবা ঙমহন্নবা মখোয়গী জন ধন বেঙ্ক একাউন্ততা হকথেংননা শেল হাপখি, লৌমী অমসুং শিন্মীশিংগী বেঙ্ক একাউন্ততা শেল হাপখি, মখোয়গী ইমুংগী চাকখুম কৈদৌনুংদা মুৎহনখিদে। লাইয়েংবগী খুদোংচাদবা হেনগৎলকপা মতমদা, ঐখোয়না তেস্তিংদগী হৌদুনা লাইয়েংবা ফাওববু লাইরবশিংগীদমক্তা লাইথোকহনখি। ভেক্সিন লাকপা মতমদসু লৈবাক মীয়াম্না ভেক্সিন লেম্না ফংহনখি। অদোম পুম্নমক্না ভেক্সিন কাপথোক্লে কো? কনানা লুপা অমা ফাওবা পুথোকপা তাখিবগে?
ইচিল ইনাওশিং,
নাকল অমদনা শাথীরবা কোরোনাগী লাইনা, নাকল অমদনা অদোম্নসু উরে, লান কন্না শোক্নরি। তি.ভি.গী মতম তংখাইদি লানগী পাউনা পুম্নমকপু ৱাহল্লি। অসিগুম্বা তাঞ্জা অসিদসু ঐখোয়না ঐখোয়গী লাইরবা ইচিল-ইনাও, মিদ্দল ক্লাসকী মীওইশিংনা অৱাবা থেংনদনবা লেপ্তনা হোৎনরি। হৌজিক্তি, ঐখোয়গী সরকারনা লৈবাক মীয়াম খুদিংদা খুদোংচাবশিংবু ১০০% ফংহন্নবা খোঙথাং পায়খৎলি। মশাগী হক্কী ফংফম থোকপা খুদিং মশানা ফংগদবনি।
মীয়াম খুদিংদা মখোয়গী ফংফম থোকপা শোইদনা ফংহন্নবা পান্দম থম্লকপা মতমদা শেঞ্জা থুমজা লৈরক্লোই, অচান মীরায় খায়বা লৈরক্লোই। খুরা মাম্মগী চৎনবী লৈরক্লোই, জাৎ-বিজাৎকী খেন্নবা লৈরক্লোই। মরম অদুনা, ঐখোয়গী সরকারনা খুদোংচাবা ফংহনবগা মরী লৈনবা স্কিমশিংগী সেচ্যুরেসন থাক ১০০%গী চাংদা য়ৌহন্নবা থৱাই হকচাং য়াওনা হোৎনরি। ঐখোয়না হোৎনরিবা অসিনা লৈবাক্কী লাইরবা, লৈবাক্কী মিদ্দল ক্লাসকী মপাঙ্গল হাপকনি, মখোয়গী পুন্সিবু হেন্না লাইথোকহনগনি।
জসদন্দা অহানবা সুপর স্পিসিএলিতী হোস্পিতাল লৈখ্রে। অদুগা অতকোত্তা ঐহাক্না লাকপসিদা হোস্পিতাল অসিবু য়েংবগী খুদোংচাবা ফংজখি। দোনর অমসুং ত্রস্ত্রী কয়া অমগা উন্নবগী খুদোংচাবা ফংখি। ত্রস্তীশিংনা সাহেব তুং হন্দুনা খক য়েংগনু, মসিদা লাকপা মীওই অমত্তনা কৈদৌনুংদা হন্দুনা চৎলরোই। মসিদি ত্রস্তী অসিনা মহাক্কী ইনখোলনুং মক্তদা ঙাঙবা অমসুং থাজবগী মতৌনি। ঐহাক্না ভারতভাই বোধরা, পতেল সেবা সমাজকী মরুপ খুদিংবু থাগৎলিবমখৈ লোইবা নাইরোই। পতেল সেবা সমাজনা কত্থোকপগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা ঙসি পাংথোক্লিবা চাউরবা থবক অসি ইকায় খুম্নবগী মতিক চাবনি। মসিদগী ইথিল লৌদুনা অদোম খুদিংনা খুন্নাইগী করিগুম্বা অমা পাংথোকপগী অপাম্বা লৈরি।
ফেক্তরী, বস স্তেসন, রেলৱে স্তেসন শঙ্গাবা চৎপা খুদিংদা অদোম্না নীংথিনা মায় পাকপা ওইয়ু, হোৎনবা কন্দুনা পোত্থোক য়াম্না পুথোকপা ওইয়ু হায়না হায়নীংই। অদুবু, হোস্পিতালগী ওইনদি করি হায়গনি, ঐখোয়না হোস্পিতালশিংবু হাঙদুনা অদুমক লৈহন্নবা ঐখোয়গী অকোয়বগী ফিভমদা অহোংবা পুরকপগী তঙাই ফদবদি লৈ। মীওই অমত্তনা মসিদা লাকপগী তঙাই ফদবা লৈতবা হায়বা পাম্মি। অদুগা মশা মউ ফবা মীওইশিংদি মসিদা লাকপগী মথৌ করিসু তাদ্রে। অদুগা চৎপা তারবসু, হান্নদগী হেন্না মশা ফগত্তুনা য়ুমদা হনবা পাম্মি। মসিগুম্বা থবক অসি হোস্পিতাল অসিদা ওইথোক্লগনি। গুজরাত অসিদা আরোগ্যগী মতাংদা খোঙজেল য়াঙলিবা, ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম-শাদুনা লৈরিবা, অদুগী থবক কয়ানা হৌজিক লোইরিবা থাক অসিগী ওইনা শ্রী ভুপেন্দ্র ভাই পতেল অমসুং মহাক্কী তীম্বু থম্মোই শেংনা থাগৎচনিংই। মসিগী কান্নবনা গুজরাতকী মীয়াম খুদিংনা ফংলগনি। অদুগা রাজকোত হায়রিবা মফমসিদি মনাক নকপগী জিলা মরি-মঙাশিংনসু মখোয়গী মফম্মক্নি খনবা মফমনি। মখোয়না মশাগী মফমদগী লাকপদা শুপ্নগী মিনিৎ ৩০দা য়ৌবা ঙম্মি। রাজকোত মফমসিদা গুজরাতকী এমস অমা ফংলিবা অসিগী থবকসু হৌজিক খোঙজেল য়াঙনা পায়খৎলি।
মতম খরগী মমাংদা জাম্নগরদা লাকখি, মদুদা মালেমগী ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগী সেন্তর অমা দবল্যু.ঐচ.ও.গী খুত্থাংদগী উরেপ উয়ুং তমখি। নাকল অমদনা জাম্নগরদা অয়ুর্বেদ লৈরে, অদুগা নাকল অমদনা রাজকোত্তা এমস লৈরগনি। হোই, বাপু অদোমগী চাউথোকচনীংঙাই হেনগৎলে। মরুপশিং, দিকেদ অনিগী মমাংদা ঐহাক্না অদোমগী মতেং পাংবগী খুদোংচাবা ফংজখি। মতমদুদা, গুজরাত্তা মেদিকেল কোলেজ ৯ খক লৈরম্মি। অসিগুম্বা ৱাফমশিং অসি অদোম্না নীংশিংবরা নত্ত্রগা কাওথোকপরা? মসিদি অনৌবা চারোন শুরোন্দা তাকপীগদবনি। নত্ত্রবদি, করি ফিভমদা লৈরম্বগে মখোয়না করম্না খঙগনি। মেদিকেল কোলেজনা ৯খক অদুগা দাক্তর ওইনীংবনা মীওই কয়া? দাক্তর তম্বা ফংনবা শুপ্নগী সিৎ ১১০০ খক লৈরম্মি। অশুক চাউরবা গুজরাতকী সীত অসি শুপ্নগী ১১০০! ঙসিদি, লন্নাই অমসুং সরকারগী মেদিকেল কোলেজ পুল্লগা ৩০দি গুজরাত্তা লৈরে তাবদা অদোম্না নুংঙাইবা ফাওগনি। মসি খক্তা নত্তে, গুজরাত অমসুং লৈবাক্কী জিলা খুদিংদা মেদিকেল কোলেজ অমমম লৈহনবা হায়বসি ঐহাক্কী অপাম্বনি। মতম অমদা এম.বি.বি.এস. অমসুং পি.জি.গী সীত শুপ্নগী ১১০০ খক লৈরম্বা, অদুগা হৌজিক্না সীত ৮০০০ লৈরে।
ইচল ইনাওশিং, মসিদসু ঐখোয়না থৌনা লৈবা থবক পাংথোকখি। লাইরবা মমা-মপাগী অঙাংনা দাক্তর ওইগনি হায়বগী মঙ মঙই। অদুবু, মখোয়না ইংলিশ মিদিয়ম নত্ত্রগা গুজরাতী মিদিয়মদা মহৈ তম্বরা অমুক্তা হংবীয়ু। হৌজিক্তি, ইংলিশ ওইরো, গুজরাতী মিদিয়ম ওইরো, দাক্তর ওইনা মহৈ তম্বগী থোঙ অনিমক্তা হাংলে। ঐখোয়না কাংলোন শেমদোক্লে, দাক্তর, ইঞ্জিনিয়র ওইনবগীদমক্তা মহৈরোইশিংনা মমালোলদা মহৈ তম্বা হৌজিক য়ারে।
মরুপশিং, দবল ইঞ্জিন সরকারনিনা দবল কান্নবা শোইদনা ফংফম থোকইকো? অদুগা ঐহাক্কী গুজরাতী মরুপশিংনদি খঙফম থোকই, মাম্মগী য়ুমদা চাক চাবা চৎখিবা, অদুগা থোংলিবা মীওইদুনা ইমা ওইরবা, মসিগী ৱাহন্থোক খঙবা তাবনি। দবল ইঞ্জিন সরকারনা গুজরাতপু চাউখৎ-থৌরাংগী অনৌবা থাক অমদা পুখৎনবা থবক তৌরি। চাউখৎপগী মাঙদা লাক্কদবা খুদোংচাদবা খুদিংবু মাঙহনখিবনি। মরম অদুনা গুজরাতনা খোঙজেল থুনা চাউখৎপা ঙম্লিবনি। ইং ২০১৪গী মমাংদা গুজরাত্তা প্রোজেক্ত কয়া লৈরম্মি। মসিগুম্বা প্রোজেক্ত অসি দিল্লীদা হেক য়ৌখিবগা প্রোজেক্ত অদুমকপু উবীদবা সরকার অমা দিল্লীদা পাল্লম্মি। মখোয়না প্রোজেক্তকী মহুত্তা মোদী ওইনা উবনি। মদুদা অদুম মখোয় খঈদৌ শাউগৎপনি। অদুনা খুদক্তা হেক্তা রিজেক্ত নত্ত্রগা কেন্সেল তৌবনি। থবক কয়া অমবু শো লোনশিনবীখি। মখোয়না নর্মদা ইমাবু থিংদুনা ফম্লিবনি। অমুক্তা য়েংবীয়ু। সরদার সরোবর দাম শান্নবগীদমক্তা ঐহাক্না চরা হেনবা তাখিবনি। নিংশিংলিকো? অদুবু চরা হেনবগী মহৈ ফংখি, সরদার সরোবর দাম শাদুনা লোইরে। য়াম্না ফবা স্কিম ওইখ্রে। অদুগা নর্মদা ইমানা কৎচ-কথিয়াৱারগী লমদমদা লাক্তুনা ঐখোয়গী পুন্সিগী মশেক মঙাল থোকহনলি। ঐখোয়গী লমদমদা অসিগুম্বা থবক পাংথোকই। হৌজিক্তি, সরদার সরোবর, সরদার বল্লব ভাই পতেল, মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা মীতম, মালেম পুম্বদা সরদার সাহেবকী মমিং ঙাক্তা ঙাইরি। অদুগা মীয়াম্না মসিদা চৎলুবা মতমদা গুজরাত্তা অসুক য়াম্না চাউবা থবকপু অসুক য়াম্না থুনা করম্না পাংথোকপা ঙম্লিবনো হায়না ঙক্নরিবনি। মসিনি, গুজরাতকী মপাঙ্গল, ইচিল ইনাওশিং।
ইনফ্রাস্ত্রকচরনা য়াম্না থুনা চাউখৎলক্লিবা অসিগী কান্নবা গুজরাতনা ফংলি। তোঙান্না তাবা স্পীদ, স্কেলগা লোয়ননা গুজরাত্তা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী থবকশিং মখা তানা চত্থরি। মসিনা গুজরাতকী পাকথোক চাউথোক্লিবা পথাপশিংদা য়াম্নাকান্নহনখি। ইন্দস্ত্রী হায়রগদি বদোদরাদগী বাপী ফাওবা খক্তদা মতম অমদা লৈরম্মি। নেস্নেল হাইৱেদা চৎপা মতমদা লম্বী নাকন্দা ইন্দস্ত্রী কয়া লৈবা উবনি। মসি ঐখোয়গী ইন্দস্ত্রী চাউখৎপগী মতৌনি। হৌজিক্তি গুজরাতকী মফম খুদিংদা অপীকপা ইন্দস্ত্রী অমসুং কার্খানা কয়ানা পীক থল্লে। ঐখোয়গী রাজকোতকী ইঞ্জিনিয়রিং ইন্দস্ত্রীনা মফম কয়াদা শাবা অচৌবা গারীশিংগী পার্ত লোইনা শারি। অহমেদবাদ-মুম্বাই বুলেট ত্রেন, হাইস্পীদ ত্রেনগী থবকসু হৌজিক খোঙজেল য়াঙনা পায়খৎলি। ৱেস্তর্ন দেদিকেতেদ কোরিদোরনা মুম্বাইদগী দিল্লী ফাওবা চেল্লি অমসুং মসিদা লোজিস্তিক্সকী থবকসু খোঙজেল য়াঙনা পায়খৎলি। গুজরাতকী হাইৱেশিংনা পাকথোক চাউথোকপা মতমদা কান্নবা য়াম্না ফংগনি অমসুং মসিনা গুয়জরাতকী হিথাংফমগী মপাঙ্গল হেনগৎহনবদা তেংবাংগনি। গুজরাতকী এয়র কন্নেক্তিবিতীনা পাকথোক চাউথোরক্লি। অদুগা ঐহাক্না পীক্লিঙৈদা রো-রো ফেরী সর্বিসকী মরমদা তাবা মতমদা মসি করিনো হংনবা ঐহাক্না নিংশিংলি। ঐহাক্না মুখ্য মন্ত্রী ওইরকপা মতমদসু মসি করিনো হংখিবনি। কদাইদা লৈবগে? অঙাং ওইরিঙৈদগী তাদুনা লাক্লবনি, ঙসিদি মসিনা থবক তৌবা হৌরে। মসিনা সুরত্তগী কথিয়াৱারদা লাকপদা কিলোমিতর ৩০০-৩৫০গী লম্বীদা পুং নিপান চঙবদো হৌজিক্তি য়াম্না তেনবা মতমদা য়ৌবা ঙম্লে।
মতৌ করম্না চাউখৎপা পুরকপগে হায়বা ঐখোয়না ঙসি উরে। এম.এস.এম.ই.না গুজরাতকী খ্বাইদগী চাউবা পাঙ্গল ওইনা থোক্লক্লি। সাউরাস্ত্রা শিনবা থুংবগী মফমদা থুম পুথোকপা নত্তনা অতোপ্পা ইন্দস্ত্রী অমত্তা লৈরমদবগী মতম ঐখোয়না থেংনখ্রে। কথিয়াৱারদা করিসু তৌফম লৈতবনা লমদমসিগী মীয়াম্না লৈবাক্কী তোঙানবা মফমশিংদা চৎনখিদুনা মফম অসি হাঙবা হৌরক্লম্লবনি। ঙসিদি, হিন্দুস্তানগী মীয়াম্না মফমসিদা লাকপা ওইনা পাম্নরে। হিথাংফম মশিং য়াম্না লৈরক্লে, মসিনা গুজরাতকী শক্তাক্তা অহোংবা লাকহল্লি। ঐখোয়গী মোর্বীদগী পুথোকপা তাইলনা মালেমদা অপাম্বা ফাওহল্লি।
ঐখোয়গী জাম্নগরগী ব্রাসকী ইনিদস্ত্রীনা মালেমদা য়ৌবগী চাং হেনগৎলক্লি। ঙসিদি ফার্মাস্যুতিকেল, হিদাক লাংথক্কী কম্পেনী য়াম্না লৈরে। সুরেন্দ্রনগরগী মনাক্তা হিদাক্কী কম্পেনী লাক্নবা হায়দুনা গুজরাত সরকারনা ওফর য়াম্না পীরমবা মতম অমা লৈরম্মি। অদু ফাওবদা কনামত্তা লাকপা নত্তে। ঙসিদি, হিদাক্কী কম্পেনী অচৌবা কয়ানা গুজরাত অমসুং সৌরাস্ত্রগী লমদমদা মরা তাদুনা কন্না চাউখৎলি। গুজরাত্না খোঙজেল য়াঙনা চাউখৎপা হীরম কয়াসু লৈরি।
আরোগ্যগী খুদোংচাবা কয়া হেনগৎলিবা অসিদা ঐহাক্না অসিগুম্বা পাকথোক চাউথোকপগীদমক্তা মীয়াম খুদিংবু থাগৎচরি। পি.এম.জে.এ.ৱাই. য়োজনা, অয়ুশমান য়োজনাগী চাউর-চাউরবা য়োজনা কয়া ঐখোয়গী গুজরাত্তা চলায়রি হায়না ঐখোয়গী ভুপেন্দ্র ভাইনা হায়বীরি। অমেরিকাগী অপুনবা মীশিংদগী হেনবনা কান্নবা ফংবা য়াবা য়োজনা ঐখোয়গী গুজরাত্তা ঙসি চলায়রি। য়ুরোপ লৈবাকশিংগী অপুনবা মীশিংদগীসু হেনবা মীশিংনা কান্নবা ফংবা য়াবা য়োজনা ভারত্তা ঙসি চলায়রি। মীওই করোর ৫০না অয়ুশমান কার্দকী খুত্থাংদগী য়াম্না অরুবা লাইনা ওইরো, মসিগীদমক্তা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী শেনফম সরকারনা পুথোক্তুনা লাইয়েংলি।
মরুপশিং, লাইরবা অমসুং লাইরবগী অৱাবা করিনো হায়বা ঐহাক্না লাইরিক্তগী পাদুনা খঙবগী মথৌ তাখিদে, তি.ভি.দা য়েংদুনা খঙবগী মথৌ তাখিদে, ঐহাক্না মসিদি হান্নদগী খঙলবনি। ঐখোয়গী খুন্নাই অসিদা ইমা অমসুং ইচেশিংনা নাবা মতমদা ইমুং ৱাখ্রগনি খন্দুনা লাইয়েংদে, হাইদোক্তে, ইমুংদা অতোপ্পা নারক্লগসু মখোয়গী সেবা ওইনা তৌদুনা লৈ। মখোয়গী অনাবা হেন্দা হেঞ্জিল্লক্লগনা ইশ্বরদা মহাকপু লৌবীরো হায়না থৌনিবনি। মহাক্কী লাইয়েংবদা ইমুংনা শেল পুশিন্দুনা শেল তোলহৌগনি হায়বগী অকীবনা লাইয়েংদনা লৈথোকই।
ঙসিদি, মখোয়গুম্বী ইমাশিংগীদমক্তা দিল্লীদা মচানুপা ফম্লবনি, মখোয়গী অৱাবা হন্থনবা, মখোয়গী ওপরেসনগী তঙাই ফদবা মতমদা ওপরেসন লেপ্তনবা, ঐখোয়না অয়ুশ য়োজনা চলায়রি। অয়ুশমান কার্দ পুদুনা লাকপা অনাবশিংনা হোস্পিতালশিংদা সরকারনা লাইয়েংবগী খুদোংচাবা কয়া ফংলি। মসিনা মরম ওইরগা, মীওই অমত্তনা মশাগী ফুরিৎখাওদগী শেল পুথোকপগী মথৌ তাদ্রে। মিদ্দল ক্লাস ইমুংনা দাইবিতিজ নাবা মীওইগী হিদাক লাংথক লৈবদা থা অমদা লুপা ১২০০-১৫০০দি শোইদনা চঙই। অসুক য়াম্না শেল মখোয়না থা খুদিংগী করম্না পুথোকপা ঙমগনি। মসিগীদমক্তা হিদাক হোংনা ফংহন্নবা হিন্দুস্তানগী কাচিন কোয়া খুদিংদা জন ঔশধী কেন্দ্র হাংলিবনি। থাদা লুপা ২০০০গী হিদাক লৈরম্বা অদু, জন ঔশধী কেন্দ্রশিংদা শুপ্নগী লুপা ১০০দা ফংহল্লি। হিদাক্কী মমলগী মতাংদা কনা অমত্তা মথৱাই নুংঙাইহন্দ্রে।
লু-নানবা, ঈশিং অমসুং অকোয়বগী ফিভম হায়বসি হকশেল ফনা লৈবদা য়াম্না মরু ওইবা হীরমশিংনি। ঐখোয়না মালেমগী য়োগ নুমিৎ পাংথোক্লি। অদোমগী হকশেল ফনা লৈবা, গুজরাতকী অঙাং খুদিংনা হকশেল ফনা লৈবা, গুজরাতকী তুংগী য়ুম্বীরোল তেক্ত কায়দনা লৈবা, ঐহাক্না মসিগীদমক্তা থৌনিজরি। অসিগুম্বা ৱারেপ অসিগা লোয়ননা ঐহাক্না ঙসিগী নুংঙাইরবা থৌরম অসিদা খুন্নাইগী লুচিংবশিংবু থম্মোই শেংনা য়াইফ পাউজেল পীজরি। দোনর, মখোয়গী মমা ওইবীশিংবুসু অসিগুম্বা মচা পোকপগীদমক্তা থাগৎচবগা লোয়ননা য়াইফ পাউজেল পীজরি। মখোয়গী মচাশিংনা খুন্নাইগীদমক্তা চাউরবা থবক কয়া পাংথোক্লি। মখোয় পুম্নমকপু য়াইফ পাউজেল পীজরি, অদোম খুদিংবু খুরুমজরি। অদোম্না ঐহাকপু নুংশিবিরি। মীয়াম মশিং য়াম্না লাক্তুনা য়াইফ পাউজেল পীবিরি, মসিগী পাউজেল অসিনা ঐহাক্কী খ্বাইদগী চাউবা পাঙ্গল ওইরিবনি। মসি ঐহাক্কী লন্নি। ইচে-ইচল লিশিং কয়ানা কথিয়াৱারী চৎনবীগী মখা পোন্না কোকথক্তা কলস হাপ্তুনা নুংশা অসিদা লেপ্তুনা ঐহাকপু য়াইফ পাউজেল পীবিরি। ঐহাক্কী ইমা, ইচে-ইচল, সর্ব সমাজকী ইচলশিংনা মশাগী য়ুমদা থৌদোক অমা থোকপগুম্না ঐহাক্কী ইফমদা থৌজানবীরি। ঐহাক্না অদোম পুম্নমকপু খুরুমজরি। অদোমগী থৌজালনা ঐহাক্না গুজরাত অমসুং লৈবাক্কী সেবা তৌবা ঙম্লিবনি। অদোম্না লেপ্তনা থৌজানবীয়ু। থাগৎচরি।
ভারত ইমানা - য়াইফরে
ভারত ইমানা – য়াইফরে
হন্না-হন্না থাগৎচরি!