Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address on Completion of 20 years of Indian School of Business, Hyderabad
26 MAY 2022 5:41PM by PIB Delhi
Governor of Telangana Smt. Tamilisai Soundararajan Ji, My Cabinet colleague Shri G. Kishan Reddy Ji, Ministers of the Government of Telangana, Chairman of the Executive Board, Dean, other professors and teachers of the Indian School of Business, parents and my dear young friends.
Today the Indian School of Business has crossed an important milestone in its glorious journey. We all are celebrating the completion of 20 years of the establishment of ISB. Today many friends have got their degrees and have received gold medals. Countless people have contributed to bring ISB to this stage of success. Remembering all of them today, I congratulate all of you - the professors of ISB, the faculty, all the students, parents, and alumni of ISB.
Friends,
In the year 2001, Atal ji dedicated it to the country. Since then, about 50 thousand executives have completed their training from here so far. Today ISB is one of the top business schools in Asia. Professionals who pass out from ISB are giving an impetus to the business of the country. They are handling the management of major companies. The students of ISB have built various startups and have been instrumental in the creation of several unicorns. This is not only an achievement for ISB but also a matter of great pride for the entire country.
Friends,
I am told that this is the first joint graduation ceremony of Hyderabad and Mohali campuses. It is also special for the students who are passing out today because at this time the country is celebrating 75 years of its independence, i.e. the Amrit Mahotsav. We are looking at the achievements of the last 75 years and are also chalking out a roadmap for the resolutions of the coming 25 years. During this ''Azadi Ka AmritKaal', you all have a crucial role to play in the fulfillment of the resolutions we have taken for the coming 25 years. And today the hope in India, the confidence that people have, the will to build a new India, is opening the doors of many possibilities for you too.
Today India is the fastest growing economy among the G20 countries. India ranks number one in terms of Smartphone data consumers. India ranks number two in the world in terms of the number of Internet users. India also ranks second in the world in the Global Retail Index. The world's third largest startup ecosystem is in India. The world's third largest consumer market is in India. I can enumerate many such things before you.
All of us and the world have seen the potential of India during the pandemic like Corona. In this biggest disaster of the century, there was such a huge disruption in the global supply chains. Moreover, the war further aggravated this crisis. Despite all this, India is emerging as a major centre of growth today. Last year, India received the highest ever FDI, which is a record. Today the world is realizing that 'India means business'. And this has been possible not only because of the efforts of the government alone. Business schools like ISB, professionals graduating from this institution and the youth of the country also have a huge contribution in it. Be it the startups, the traditional business, manufacturing or service sectors or our youth; they are proving that they can lead the world. Am I right? Do you believe in yourself or not? I have complete trust in you. Do you?
Friends,
That is why today the world is looking at India, its youth, and the Indian products with a new respect and a new trust.
Friends,
The scale at which India does various things in a democratic way, the way in which we can implement any policy or decision here, become a subject of research for the whole world. And that's why we often see Indian solutions being globally implemented. So today, on this important day, I would ask you to combine your personal goals with the goals of the country. Whatever you learn, whatever you experience, whatever initiatives you take, you should always think about how the interest of the country will be served.
Today, whether it is a campaign for Ease of Doing Business, abolishing more than 1500 Archaic laws and doing away with thousands of compliances, creating a transparent system like GST by repealing the many tax laws or promoting entrepreneurs and innovation; be it a new start up policy, a drone policy, opening up of many new sectors or implementing a National Education Policy that meets the requirements of the 21st century; all these big reforms are taking place only for the youth like you. Our government is always with the youth power of the country to implement the solutions given by youth like you and to make your idea the strength of the country.
Friends,
You must have heard that sometimes I repeat the same thing over and over again and often I say 'Reform, Perform, Transform'. This mantra defines the governance that exists in the country today. The things that I am sharing are very important for management students and professionals like you. I am telling you all these things because you are going to take several policy decisions after leaving this institution. If the policy is good only on the drawing board, on papers, but does not produce any results on the ground, then it is of no use. Therefore, the assessment of the policy should be on the basis of implementation and end results. I would like the youngsters like you to know how the mantra of Reform, Perform, Transform has redefined the policies and governance of the country.
Friends,
If you compare the last 8 years with the 3 decades before that, then you will definitely note one thing. The need for reforms was always felt in our country but there was always a lack of political willpower. Due to the continuous political instability in the last three decades, the country saw a lack of political willpower for a long time. Because of this, the country stayed away from reforms and from taking major decisions. Since 2014, our country is witnessing the political willpower and reforms are being made continuously. We have shown that if the reform process is carried forward with sincerity and determination, then the public support automatically increases. The example of Fintech is before us. In a country where banking was once considered a privilege, Fintech is changing the lives of ordinary citizens of the country. Once a lot of effort was required to build trust in banks but today 40 percent of the world's digital transactions are now taking place in India.
It was believed that our health sector would not be able to respond to any major challenge. But we have seen the result of the country's willpower to reform the health sector during the biggest pandemic of 100 years. During the starting phase of the Corona pandemic, we had very few manufacturers manufacturing PPE kits. We did not even have the necessary infrastructure required to deal with Corona. But soon a network of more than 1100 PPE manufacturers was ready in India. Initially, there were a few dozen labs for conducting corona tests. In a very short time, more than 2500 test labs were set up in the country. Concerns were being raised regarding access to corona vaccines here; whether we would be able to get the foreign vaccine or not. But soon we started manufacturing our own vaccines. So many vaccines were made in India that more than 190 crore doses had been administered. India has also supplied vaccines to more than 100 countries of the world. Similarly, we have brought several reforms in medical education too. As a result, the number of medical colleges has increased from 380 to more than 600 in the last 8 years. Graduate and post graduate seats for Medical students have been increased from 90 thousand to more than 1.5 lakh in the country.
Friends,
Another major change has occurred due to the willpower of the country during the last eight years. Now the bureaucracy is also engaged in taking the reforms on the ground with full force. The system is the same, but the results are very satisfactory now. And the biggest inspiration in these eight years has been public participation. The people of the country are themselves moving ahead and accelerating the reforms. And we have seen this in Swachh Bharat Abhiyan. And now we are witnessing the power of public participation in 'Vocal for Local' and 'Atmanirbhar Bharat Abhiyan' too. When the public cooperates, the results are assured and are quick. That is, in the government system, the government reforms, the bureaucracy performs and the transformation takes place with the cooperation of the public.
Friends,
This is a very crucial case study for you. The dynamics of 'Reform, Perform, Transform' is the subject of research for you. A big institution like ISB should study, analyze and take it to the world. The young fellows who are graduating should also try to implement this mantra of Reform, Perform, Transform in every field.
Friends,
I would also like to draw your attention towards the transformation in the sports ecosystem of the country. After all, what is the reason that after 2014 we are witnessing unprecedented performance in every field of the sports? The foremost reason is the confidence of our athletes. Confidence comes when there is a search for the right talent; when there is hand-holding of talent; when there is a transparent selection process; when there is a better infrastructure for training and competition. We can see and experience the transformation within the field of sports today due to many such reforms like Khelo India and Olympic Podium scheme.
Friends,
In the field of management, people talk about performance, value addition, productivity and motivation. If you want to see the best example of the same in public policy, then you must study the Aspirational Districts programme. There were more than 100 such districts in our country that were far behind in terms of development. There were some ‘Aspirational districts’ in almost every state of the country that used to score very low in every parameter related to development. This had a direct negative impact on the overall performance and rating of the country. Thinking that nothing was happening, change was not visible and the situation was bad, the governments used to declare these districts as 'backward'. This was the mindset that no change would ever come into these districts. In the government system, the officers who were considered the least productive or useless were often posted in these districts.
But friends,
We changed the approach. The districts that were called 'backward' are now called 'Aspirational' districts. We decided that we would awaken the aspiration of development in these districts and instil a new urge. Efficient, young officers of the country were identified and sent to these districts. Every work being done in these districts was closely monitored. Arrangements have been made for real time monitoring on the desk board. Wherever the shortcomings were noticed, efforts were made to rectify those shortcomings. And friends, you will be glad to know that today the situation is such that many of these districts are performing better than other districts of the country that are considered better. Those districts that were once called backward districts, which used to affect the development parameters of the country, are now accelerating the development of the country by becoming an aspirational district. Now we have asked the states to extend this approach further. In every district there are blocks that are lagging behind in terms of development. The aspirational blocks campaign is now being taken forward by identifying such blocks. The knowledge and information about these changes taking place in the country will help you a lot in policy decisions and management.
Friends,
It is also important for you to know all this because today not only the meaning of 'business' is changing in the country but the scope of 'business' is also expanding. Today the economic landscape in India is spreading to small, medium, cottage and even informal enterprises. These businesses are generating employment opportunities for lakhs of people. They have a lot of potential and are committed to move forward. Therefore, today when the country is writing a new chapter of economic development, we must remember one more thing. We have to take equal care of small traders and small businesses as well. We have to give them bigger platforms and better opportunities to grow. We have to help them connect with new markets in home and abroad. We need to connect them with technology more and more. And it is in this context, the role of institutions like ISB and the students of ISB becomes very vital. As a future business leader, all of you have to come forward, take responsibilities to make every business grow and expand. And you will see, if you help small businesses grow, you will help build lakhs of entrepreneurs and will help crores of families. To make India future-ready, we have to ensure that India becomes self-reliant. And the business professionals like you have a crucial role in it. And in a way, this will be an important example of service to the nation for you.
Friends,
Your passion to do something for the country will take the country to new heights. I have a lot of confidence in ISB, the students of ISB and all the youngsters like you. You leave this prestigious institution with a purpose. You connect your goals with the resolutions of the nation. If you do something with the commitment of 'doing for the nation, empowering the nation', certainly success will be yours. Once again, my best wishes to all the young friends who have received medals and have been successful, and also their family members. ISB should continue to prepare such generations in the development journey of India. I hope such generations continue to work with dedication for the nation. With this expectation, thank you very much to all of you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
হাইদৰাবাদস্থিত ‘ইণ্ডিয়ান স্কুল অব বিজনেছ’ৰ ২০ বৰ্ষপূৰ্তি সমাৰোহত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ পাঠ
26 MAY 2022 5:41PM by PIB Guwahati
তেলেংগাণাৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰীমতী তামিলসাই সৌন্দৰ্যৰাজন সৌন্দৰ্ৰাজন জী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীমণ্ডলৰ মোৰ সহযোগী শ্ৰী জি কৃষ্ণ ৰেড্ডী জী, তেলেংগাণা চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী, ‘ইণ্ডিয়ান স্কুল অব বিজনেছ’ৰ কাৰ্যবাহী পৰিষদৰ অধ্যক্ষ, ডীন, অন্যান্য অধ্যাপক, শিক্ষক, অভিভাৱকবৃন্দ আৰু মোৰ মৰমৰ যুৱ বন্ধু-বান্ধৱসকল!
আজি ‘ইণ্ডিয়ান স্কুল অব বিজনেছ’-য়ে গৌৰৱময় যাত্ৰাৰ এক অতিকে গুৰুত্বপূৰ্ণ সাফল্যৰ ঢাপ অতিক্ৰম কৰিলে। আমি সকলোৱে ‘আইএছবি’-ৰ প্ৰতিষ্ঠাৰ একুৰি বছৰ পূৰ্ণ হোৱাৰ আনন্দৰ মুহূৰ্তটো উদযাপন কৰি আছো। আজি বহু সংখ্যক বন্ধু-বান্ধৱীয়ে তেওঁলোকৰ উপাধিসমূহ লাভ কৰিছে। তেওঁলোকৰ একাংশই সোণৰ পদক লাভ কৰিছে। ‘আইএছবি’-ৰ সফলাতাৰ এইটো মোৰত উপনীত হোৱাৰ ক্ষেত্ৰত বহু সংখ্যক লোকৰ কঠোৰ তপস্যা বিজড়িত হৈ আছে। মই আজি সেইসকল প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিকে স্মৰণ কৰি আপোনালোক আটাইকে, ‘আইএছবি’-ৰ অধ্যাপক, শিক্ষক, সকলো ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, অভিভাৱক, ‘আইএছবি’-ৰ প্ৰাক্তন ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক বহুত বহুত অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
২০০১ চনত অটলজীয়ে এইখন প্ৰতিষ্ঠান দেশৰ নামত উচৰ্গা কৰিছিল। তেতিয়াৰ পৰা আজি পৰ্যন্ত প্ৰায় ৫০ হাজাৰ কাৰ্যবাহীয়ে ইয়াৰ পৰা প্ৰশিক্ষণ গ্ৰহণ কৰি ওলাই গৈছে। আজি ‘আইএছবি’ এছীয়াৰ শীৰ্ষস্থানীয় ‘বিজনেছ স্কুল’ৰ অন্যতম হৈ উজলি উঠিছে। ‘আইএছবি’-ৰ পৰা ওলাই যোৱা প্ৰফেশ্যনেলসকলে দেশৰ ব্যৱসায়-বাণিজ্যৰ গতি প্ৰদান কৰি আছে, বৃহত্ বৃহত্ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ ‘মেনেজমেণ্ট’ চম্ভালি আছে। ইয়াৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে বহুবোৰ ‘ষ্টাৰ্ট-আপ’ জন্ম দিছে, অনেক ‘ইউনিকৰ্ণ’ নিৰ্মাণ কৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিছে। এয়া ‘আইএছবি’-ৰ বাবে সাফল্যপূৰ্ণ অভিজ্ঞতা হোৱাৰ লগতে সমগ্ৰ দেশৰ বাবেই গৰ্বৰো বিষয়।
বন্ধুসকল,
মোক কোৱা হৈছে যে এয়া হাইদৰাবাদ আৰু মোহালী চৌহদৰ যুটীয়া দীক্ষান্ত উপাধি-প্ৰদান সমাৰোহ। আজি যিসকল ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে উত্তীৰ্ণ হৈ ওলাই গৈছে, তেওঁলোকৰ বাবে এয়া এই কাৰণেও গুৰুত্বপূৰ্ণ হ’ব, কিয়নো এই সময়ত দেশে স্বাধীনতাৰ ৭৫ সংখ্যক বৰ্ষপূৰ্তিত উপলক্ষে ‘অমৃত মহোত্সৱ’ উদযাপন কৰি আছে। আজি আমি বিগত ৭৫টা বছৰৰ অভিজ্ঞতাসমূহৰ প্ৰতি দৃষ্টি নিক্ষেপ কৰিছো আৰু আগন্তুক ২৫টা বছৰৰ বাবে সংকল্পৰ পটলিপিও প্ৰস্তুত কৰি আছো। স্বাধীনতাৰ এই অমৃতকালত আগন্তুক ২৫টা বছৰৰ বাবে আমি সংকল্প গ্ৰহণ কৰিছো, সেই সংকল্প সিদ্ধিৰ বাবে আপোনালোক আটাইৰে বহুত ডাঙৰ ভূমিকা আছে। আৰু আজিৰ ভাৰতে যি আশা কৰৰিছে, ৰাইজৰ মাজত যি আত্মবিশ্বাস হৈছে, নতুন ভাৰত নিৰ্মাণৰ বাবে যি ইচ্ছাসক্তি জাগিছে, সেয়াই আপোনালোকৰ বাবে অনেক সম্ভাৱনাৰ দুৱাৰো মুকলি কৰিছে। আপোনালোকে নিজেই চাওঁকচোন, আজি ভাৰত ‘জি-২০’ দেশসমূহৰ মাজৰ আটাইতকৈ দ্ৰুতগতিৰে উন্নতি কৰা অৰ্থনীতি হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। ‘স্মাৰ্টফোন ডেট কনজুমাৰ’-ৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে প্ৰথম স্থান অধিকাৰ কৰিছে। ইণ্টাৰনেট ব্যৱহাৰকাৰীৰ সংখ্যাৰ দিশেৰে যদি চোৱা যায় তেন্তে ভাৰতৰ স্থান পৃথিৱীৰ ভিতৰতে দ্বিতীয়। ‘গ্লোব্লেল ৰিটেইল ইনডেক্স’তো ভাৰত পৃথিৱীৰ দুই নম্বৰ স্থানত থকা দেশ। পৃথিৱীৰ তৃতীয় ‘ষ্টাৰ্ট-আপ ইক’ ছিষ্টেম’ আছে ভাৰতত। পৃথিৱীৰ তৃতীয় সৰ্ববৃহত্ ‘কনজুমাৰ মাৰ্কেটো’ হ’ল ভাৰত। এনেকৈ বহুবোৰ কথাই মই আপোনালোকক ক’ব পাৰো, গন্তি কৰাব পাৰো। ক’ৰোনাৰ দৰে পৃথিৱীজোৰা মহামাৰীতো আমি সকলোৱে আৰু পৃথিৱীয়ে ভাৰতৰ সামৰ্থ্য প্ৰত্যক্ষ কৰিলে। শতিকাৰ সৰ্ববৃহত্ সংকটৰ সময়ত ‘গ্লোবেল ছাপ্লাই ছেইন’ত ইমান ডাঙৰ বাধাৰ সৃষ্টি হ’ল, তাৰ পিচত যুদ্ধয়ো এই সংকটক আৰু অধিক শোচনীয় কৰি তুলিলে। এই সকলোবোৰৰ মাজতো, ভাৰতে আজি উন্নয়ণৰ এক বৃহত্ কেন্দ্ৰৰ ৰূপত মূৰ দাঙি উঠিছে। যোৱাটো বছৰত ভাৰতে আজি পৰ্যন্ত সৰ্বাধিক, অভিলেখ ভংগকাৰী ‘এফডিআই’ আহৰণ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছিল। আজি পৃথিৱীয়ে এই কথা হৃদয়ংগম কৰিব পাৰিছে যে ‘ইণ্ডিয়া মীনছ বিজনেছ’। আৰু এয়া কেৱল চৰকাৰে অকলে কৰা প্ৰয়াসৰে সম্ভৱ হোৱা নাই। ইয়াত ‘আইএছবি’-ৰ দৰে ‘বিজনেছ স্কুল’ৰ, ইয়াৰ পৰা ওলাই যোৱা ‘প্ৰফেশ্যনেল’সকলৰ, দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বহুত ডাঙৰ অৱদান আছে। সেয়া লাগিলে ‘ষ্টাৰ্ট-আপ’য়েই হওক, অথবা পাৰম্পৰিক ব্যৱসায়েই হওক, লাগিলে উত্পাদনেই হওক কিম্বা সেৱাক্ষেত্ৰই হওক, আমাৰ যুৱ-প্ৰজন্মই এই কথা প্ৰতিপন্ন কৰি দেখুৱাইছে যে তেওঁলোকে পৃথিৱখনকে নেতৃত্ব প্ৰদান কৰিব পাৰে। মই ঠিকেই কৈছোনে বাৰু? আপোনালোকৰ বাৰু নিজৰ ওপৰত বিশ্বাস আছেনে নাই? মোৰ কিন্তু আপোনালোকৰ ওপৰত সম্পূৰ্ণ ভৰসা আছে। আপোনালোকৰ নিজৰ ওপৰত আছেনে?
বন্ধুসকল,
সেয়ে আজি পৃথিৱীয়ে ভাৰতক, ভাৰতৰ যুৱ-প্ৰজন্মক, আৰু ভাৰতৰ সা-সামগ্ৰীক এক নতুন সন্মান আৰু নতুন ভৰসাৰে সৈতে চাবলৈ ধৰিছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে যি মাত্ৰাৰে, গণতান্ত্ৰিক পদ্ধতিৰে আমাৰ দেশত কৰিব পাৰে, যি পদ্ধতিৰে আমি ইয়াত কোনো নীতি অথবা সিদ্ধান্ত বলবত্ কৰিব পাৰো, সেয়া গোটেই পৃথিৱীৰ বাবেই অধ্যয়ণৰ জৰিয়তে শিকিব লগা বিষয় হৈ উঠে। আমি প্ৰায়েই ভাৰতীয় সমাধানসমূহক গোলকীয় প্ৰেক্ষাপটত প্ৰয়োগ হোৱা দেখিবলৈ পাই থাকো। আৰু সেয়ে আজিৰ এই গুৰুত্বপূৰ্ণ দিনটোত আলোনালোকক ক’ম যে আপোনালোকে আপোনালোকৰ ব্যক্তিগত লক্ষ্যসমূহক, দেশৰ লক্ষ্যৰ সৈতে একাকাৰ কৰক। আপোনালোকে যি শিকে, আপোনালোকে যি অভিজ্ঞতাই আহৰণ কৰে, আপোনালোকে যিয়েই পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰে, তাৰ জৰিয়তে দেশৰ হিত কেনেকৈ সাধন হয়, এই কথা সদায়ে ভবা উচিত, নিতান্তই এই চিন্তা কৰক। আজি দেশত ‘স্বাচ্ছন্দ্যৰে ব্যৱসায় কৰা’ৰ অভিযানেই হওক, ডেৰ হাজাৰৰো অধিক পুৰণি আইন আৰু হাজাৰ হাজাৰ বাধ্যবাধকতাৰ অন্ত পেলোৱাই হওক, কৰ সম্পৰ্কীয় অনেক আইনৰ অন্ত পেলাই ‘জিএছটি’-ৰ দৰে পাৰদৰ্শী ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলাই হওক, উদ্যোগী আৰু উদ্ভাৱনক উত্সাহ প্ৰদান কৰাই হওক, নতুন ‘ষ্টাৰ্ট-আপ’ নীতিয়েই হওক, ‘ড্ৰোন নীতি’য়েই হওক, অনেক নতুন নতুন খণ্ড মুকলি কৰাই হওক, এই সকলো পৰিৱৰ্তনেই আপোনালোকৰ দৰে যুৱ-প্ৰজন্মৰ বাবেইতো সম্ভৱ হৈছে। আপোনালোকৰ দৰে যুৱ-প্ৰজন্মৰ তৰফৰ পৰা আহিবলগীয়া সকলো সমাধানেই হওক, সেই সমাধানসমূহৰ বলবতকৰণৰ বাবে আপোনালোকৰ চিন্তাক দেশৰ সামৰ্থ্য কৰি তোলাৰ বাবে আমাৰ চৰকাৰে সদায়ে দেশৰ যুৱ-শক্তিৰ সৈতে থিয় দি আহিছে।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকে চাগৈ নিশ্চয় মন কৰিছে যে মই এটা কথা বাৰে বাৰে দোহাৰি আহিছো, আৰু প্ৰায়েই কৈয়ো আহিছো, সেয়া হৈছে ‘ৰিফৰ্ম, পাৰ্ফৰ্ম, ট্ৰেন্সফৰ্ম’ৰ কথা। এই মন্ত্ৰই আজি দেশত যি শাসন চলিছে, তাক সংজ্ঞায়িত কৰে। এয়া আপোনালোকৰ দৰে ‘মেনেজমেণ্ট’ৰ ছাত্ৰ, ‘প্ৰফেশ্যনেল’ৰ বাবেও বহুতেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। মই সকলোবোৰ কথা আপোনালোকক এই কাৰণেই কৈছো কাৰণ, আপোনালোকে ইয়াৰ পৰা ওলাই যোৱাৰ পিচত বহুবোৰ নীতিগত সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিবগৈ লাগিব। নীতিসমূহ কেৱল ‘ড্ৰয়িংবোৰ্ড’তেই ভাল দেখক, কাগজে-পত্ৰই ধুনীয়া হওক, কিন্তু বাস্তৱ ক্ষেত্ৰত তাৰ কোনো প্ৰভাৱেই নপৰিলে, তাৰ পৰা কোনো লাভ নহ’ব। সেয়ে নীতিসমূহৰ সমীক্ষা, ৰূপায়ণ আৰু অন্তত লাভ কৰিবলগীয়া পৰিণতিৰ আধাৰত হোৱা উচিত। ‘ৰিফৰ্ম, পাৰ্ফৰ্ম, ট্ৰেন্সফৰ্ম’-ৰ মন্ত্ৰই কেনেকৈ নীতিসমূহক, দেশৰ সু-শাসনক পুনঃ সংজ্ঞায়িত কৰেগৈ এই কথাও মই ভাবো আপোনালোকৰ নিচিনা ন-জোৱানসকলে জনাটো বহুত প্ৰয়োজন।
বন্ধুসকল,
বিগত আঠোটা বছৰৰ তুলনা যদি আপোনালোকে তাৰ আগৰ তিনিটা দশকৰে কৰে, এটা কথা নিশ্চয় দেখিবলৈ পাব। আমাৰ দেশত ‘ৰিফৰ্ম’ৰ প্ৰয়োজনীয়তা সদায়েই অনুভৱতো কৰি অহা হৈছিলেই, কিন্তু ৰাজনৈতিক ইচ্ছাশক্তিৰ অভাৱ সদায়েই আছিল। বিগত তিনিটা দশকত নিৰন্তৰ তৈয়াৰ হোৱা ৰাজনৈতিক অস্থিৰতাৰ কাৰণে দেশে দীঘলীয়া সময়ৰ বাবে ৰাজনৈতিক ইচ্ছাশক্তিৰ অভাৱ প্ৰত্যক্ষ কৰিবলগীয়া হ’ল। ইয়াৰ কাৰণেই দেশে ‘ৰিফৰ্ম’ৰ পৰা, ডাঙৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ পৰা আঁতৰি থাকিবলগীয়া হৈছিল। ২০১৪ চনৰ পিচত আমাৰ দেশে ৰাজনৈতিক ইচ্ছাশক্তিকো দেখিছে আৰু নিৰন্তৰ ‘ৰিফৰ্ম’ও সম্পাদিত হৈ আছে। আমি দেখুৱাইছো যে যদি সততাৰে, ইচ্ছাশক্তিৰে ‘ৰিৰ্ফম’ৰ প্ৰক্ৰিয়া আগবঢ়াই নিয়া হয় তেন্তে জনসমৰ্থন নিজে নিজেই বাঢ়িবলৈ ধৰে। ‘ফিনটেক’ উদাহৰণ আমাৰ সন্মুখতে আছে। যিখন দেশত এটা সময়ত ‘বেংকিং’-কে ‘প্ৰিভিলেজ’ বুলি গণ্য কৰা হৈছিল, সেইখন দেশত ‘ফিনটেক’ৰ বাবে এতিয়া সাধাৰণ নাগৰিকৰ জীৱনেই সলনি হবলৈ ধৰিছে। যিখন দেশত এটা সময়ত বেংকৰ প্ৰতি আস্থা গঢ়াৰ বাবে বহুখিনি পৰিশ্ৰম কৰিবলগীয়াত পৰিছিল, সেইখন দেশতে এতিয়া পৃথিৱীৰ ৪০শতাংশ ডিজিটেল ‘ট্ৰেনজেকশ্যন’ সম্ভৱ হৈছে। আমাৰ স্বাস্থ্যখণ্ডৰ প্ৰসংগত ভবা হৈছিল যে এইটো খণ্ডই কোনো ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হ’ব নোৱাৰিব। কিন্তু স্বাস্থ্যখণ্ডত হোৱা সংস্কাৰ যে দেশৰ ইচ্ছাশক্তিৰ পৰিণাম সেই কথা আমি ১০০টা বছৰৰ সকলোতকৈ বৃহত্ মহামাৰীৰ কালত অনুভৱ কৰিব পাৰিছো। ক’ৰোনাই যেতিয়া আমাৰ দুৱাৰত টোকৰ মাৰিছিলহি তেতিয়া আমাৰ হাতত ‘পিপিই কীট’ প্ৰস্তুত কৰাৰ বাবে উত্পাদক প্ৰতিষ্ঠান নাছিল বুলিব পৰা অৱস্থাতে আছিল। ক’ৰোনাৰ বাবে বিশেষ ভাবে প্ৰয়োজনীয় সা-সামগ্ৰী প্ৰস্তুক কৰিব পৰা আন্তঃগাঁথনিও নাছিল। কিন্তু চাই থাকোতেই ১১০০ৰো অধিক ‘পিপিই’ নিৰ্মাতাৰ এক নেটৱৰ্ক ভাৰতত গঠন হৈ গ’ল। ক’ৰোনাৰ পৰীক্ষাৰ বাবেও আৰম্ভণীতে মাত্ৰ কেই ডজন মান পৰীক্ষাগাৰহে আছিল। বহুত কম সময়তে দেশত আঢ়ৈ হাজাৰৰো অধিক পৰীক্ষাগাৰৰো এক নেটৱৰ্ক গঠিত হ’ল। ক’ভিডৰ প্ৰতিষেধকৰ বাবেতো আমাৰ দেশত চিন্তা প্ৰকট কৰা হৈছিল যে আমি বিদেশৰ প্ৰতিষেধক পামগৈনে নাইবা। কিন্তু আমি আমাৰ নিজা প্ৰতিষেধক তৈয়াৰ কৰিলো। ইমানেই প্ৰতিষেধক উত্পাদন কৰিছো যে ভাৰততে ১৯০ কোটিৰো অধিক পালি ইতিমধ্যেই প্ৰদান কৰা হৈছে। ভাৰতে পৃথিৱীৰ ১০০ৰো অধিক দেশলৈকো প্ৰতিষেধক প্ৰেৰণ কৰিছে। এইদৰেই চিকিত্সা বিজ্ঞানৰ শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰতো আমি এটাৰ পিচত এটাকৈ অনেক সংস্কাৰ সাধন কৰিছো। ইয়াৰ পৰিণাম স্বৰূপেই বিগত ৮টা বছৰত চিকিত্সা মহাবিদ্যালয়ৰ সংখ্যা ৩৮০ৰ পৰা ৬০০ৰো অধিকলৈ বৃদ্ধি পাইছে। দেশত চিকিত্সা বিজ্ঞানৰ স্নাতক আৰু স্নাতকোত্তৰ পাঠ্যক্ৰমৰ আসনৰ সংখ্যা ৯০ হাজাৰৰ পৰা বাঢ়ি ডেৰ লাখৰো অধিক হৈছেহি।
বন্ধুসকল,
বিগত আঠোটা বছৰত দেশে যি ইচ্ছাশক্তি প্ৰত্যক্ষ কৰিছে, তাৰ ফলতে এক বৃহত্ পৰিৱৰ্তন সম্ভৱ হৈছে। এতিয়া ‘ব্যুৰোক্ৰেচী’য়েও সম্পূৰ্ণ শক্তিৰে ‘ৰিফৰ্ম’ক বাস্তৱায়িত কৰাৰ বাবে উঠি-পৰি লাগিছে। ব্যৱস্থা আগৰটোৱেই আছিল, কিন্তু এতিয়া তাৰ পৰা আদায় কৰা ফল নিতান্তই সন্তোষজনক হৈছে। আৰু এই আঠোটা বছৰত যিটো সকলোতকৈ ডাঙৰ অনুপ্ৰাণিত হ’ব লগা কথা হৈছে, সেয়া হৈছে ‘জন-অংশীদাৰিত্ব’। দেশৰ জনতা নিজেই আগবাঢ়ি আহি সংস্কাৰক গতি প্ৰদান কৰিছেহি। আমি এইকথা ‘স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান’ত প্ৰত্যক্ষ কৰিছিলো। আৰু এতিয়া ‘ভোকেল ফৰ লোকেল’ আৰু ‘আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযান’তো আমি ‘জন-অংশীদাৰিত্ব’ৰ শক্তি প্ৰত্যক্ষ কৰিছো। যেতিয়া জনতাই সহযোগিতা আগবঢ়াই, তেতিয়া তাৰ পৰিণতি অৱশ্যেই লাভ কৰা যায়, তাতক্ষণিক ভাবে উপলব্ধ হয়। অৰ্থাত্ চৰকাৰী ব্যৱস্থাত চৰকাৰে ‘ৰিফৰ্ম’ কৰে, ‘ব্যুৰোক্ৰেচী’য়ে ‘পাৰ্ফৰ্ম’ কৰে আৰু জনতাৰ সহযোগিতাৰে ‘ট্ৰেন্সফৰ্মেশ্যন’ সম্ভৱ হয়।
বন্ধুসকল,
এয়া আপোনালোকৰ বাবে ডাঙৰ ‘কেচ-ষ্টাডী’, ‘ৰিফৰ্ম, পাৰ্ফৰ্ম, ট্ৰেন্সফৰ্ম’ৰ যি ‘ডাইনেমিক্স’, সেয়া আপোনালোকৰ বাবে গৱেষণাৰ বিষয়। ‘আইএছবি’-ৰ দৰে বৃহত্ প্ৰতিষ্ঠানে অধ্যয়ন কৰি, ‘এনালাইছিছ’ কৰি ইয়াক পৃথিৱীৰ আগত দাঙি ধৰা উচিত। ইয়াৰ পৰা যিসকল যুৱ-বন্ধু পঢ়ি-শুনি ওলাই যাবলৈ ধৰিছে, তেওঁলোকেও ‘ৰিফৰ্ম, পাৰ্ফৰ্ম, ট্ৰেন্সফৰ্ম’-ৰ এই মন্ত্ৰক প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰত প্ৰয়োগ কৰাৰ প্ৰয়াস কৰা উচিত।
বন্ধুসকল,
মই দেশৰ ক্ৰীড়া প্ৰেক্ষাপটটোৰ প্ৰতি আপোনালোকৰ দৃষ্টি আকৰ্ষিত কৰিব খুজিছো। এনে কি কথা হ’ল যে ২০১৪ চনৰ পিচত খেলৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে অভুতপূৰ্ব প্ৰদৰ্শন দেখিবলৈ পোৱা গৈছে! ইয়াৰ সকলোতকৈ ডাঙৰ কাৰণটো হৈছে আমাৰ ‘এথলিট’সকলৰ আত্মবিশ্বাস। আত্মবিশ্বাস তেতিয়াহে আহে, যেতিয়া প্ৰকৃত প্ৰতিভাৰ অনুসন্ধান হয়, যেতিয়া প্ৰতিভাৰ উপযুক্ত প্ৰতিপালন সম্ভৱ হয়, যেতিয়া স্বচ্ছতাৰে নিৰ্বাচন সম্ভৱ হয়, প্ৰশিক্ষণৰ, প্ৰতিযোগিতাৰ এক উন্নত মানৰ আন্তঃগাঁথনি উপলব্ধ হয়। ‘খেলো ইণ্ডিয়া’ৰ পৰা ‘অলিম্পিক প’ডিয়াম আঁচনি’লৈকে এনে অনেক সংস্কাৰ সাধনৰ জৰিয়তে আজি ক্ৰীড়াক্ষেত্ৰত সম্ভৱ হোৱা সংস্কাৰ আমি প্ৰত্যক্ষ কৰিব পাৰিছো, অনুভৱ কৰিব পাৰিছো।
বন্ধুসকল,
‘মেনেজমেণ্ট’ৰ পৃথিৱীখনত ‘পাৰ্ফৰ্মেন্স’, ‘ভেল্যু এডিশ্যন’, ‘প্ৰডাক্টিভিটী’ আৰু ‘ইন’ভেশ্যন’ আদি কথাবোৰৰ বহু চৰ্চা কৰা হয়। যদি আপোনালোকে ৰাজহুৱা নীতিত ইয়াৰ উত্তম উদাহৰণ চাব বিচাৰে তেন্তে ‘আকাংক্ষী জিলা কাৰ্যক্ৰম’-ক নিশ্চয় অধ্যয়ণ কৰা উচিত। আমাৰ দেশত ১০০ৰো অধিক জিলা এনে আছিল যিবোৰ জিলা উন্নয়ণৰ দৌৰত পিচ পৰি আছিল। দেশৰ প্ৰায় সকলো ৰাজ্যৰে এখন বা দুখন বা কোনোবখনত ততোধিক এনে আকাংক্ষী জিলা আছে। বিকাশৰে জড়িত সকলো ‘পেৰামিটাৰ’ত এইবোৰ জিলা বহুখিনি পিচ পৰি ৰৈছিল। ইয়াৰ প্ৰত্যক্ষ প্ৰভাৱ দেশৰ সামগ্ৰিক ‘পাৰ্ফৰ্মেন্স’ৰ ওপৰত, ৰেটিঙত, সামগ্ৰিক প্ৰদৰ্শন বহুত ডাঙৰ নেতিবাচক প্ৰভাৱ পৰিছিল। ‘এইবোৰ জিলাই একোৱেই কৰিব নোৱাৰে’, ‘পৰিৱৰ্তনৰ ঢৌৱে স্পৰ্শ কৰা নাই’, ‘অৱস্থাই বেয়া’ আদি বিশেষণৰে সামৰি এইবোৰ জিলাক ‘পিচপৰা জিলা’ হিচাপে ঘোষণা কৰিয়েই ক্ষান্ত হৈছিল চৰকাবোৰ। এইবোৰ ‘বেকৱাৰ্ড’ জিলা বুলি যদি সদায় উল্লেখ কৰি থকা হয়, তেন্তে তেওঁলোকৰ মনতো ‘পৰিৱৰ্তন অসম্ভৱ’ ধৰণৰ ভাৱনা আহিবলৈ ধৰিছিল। এইবোৰ জিলাক তেওঁলোকৰ ভাগ্যৰ সৈতে এৰি দিয়া মনোভাৱ এটাই গা-কৰি উঠিছিল।
কিন্তু বন্ধুসকল,
আমি ‘এপ্ৰোচ’ সলনি কৰিছিলো। যিবোৰ জিলাক কালি পৰ্যন্ত ‘পিচপৰা জিলা’ বুলি কোৱা হৈছিল, আমি ক’লো এইবোৰ ‘পিচ পৰা জিলা’ নহয়, এইবোৰ ‘আকাংক্ষী জিলা’হে। আৰু আমি সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিলো যে আমি এইবোৰ জিলাত বিকাশৰ আকাংক্ষা উজাগৰ কৰিম, এক নতুন আগ্ৰহ উজ্জীৱিত কৰিম। দেশৰ পাৰদৰ্শী, যুৱ বিষয়াৰ একাংশক নিৰ্বাচিত কৰি এইবোৰ জিলালৈ প্ৰেৰণৰ দিহা কৰা হ’ল। এইবোৰ জিলাত সম্পন্ন হোৱা প্ৰতিটো কাম বিশেষ পদ্ধতিৰে নিৰীক্ষণ কৰা দিহা কৰা হ’ল, ‘ডেস্ক-বোৰ্ড’ত ‘ৰিয়েল টাইম মনিটৰিং’-ৰ ব্যৱস্থা কৰা হ’ল। যিবোৰ খণ্ডত দুৰ্বলতা চকুত পৰিছিল সেইবোৰ আঁতৰোৱাৰ প্ৰয়াস কৰা হ’ল। আৰু বন্ধুসকল, আপোনালোকক জনাবলৈ পাই আনন্দিত হৈছো আজি স্থিতি এনে হৈছে যে এইবোৰ জিলাৰ বহু সংখ্যকেই এতিয়া দেশৰ উন্নত বুলি নাম থকা জিলাসমূহতকৈয়ো ভাল প্ৰদৰ্শন দাঙি ধৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। যিবোৰক এটা সময়ত ‘পিচপৰা জিলা’ বুলি আখ্যা দিয়া হৈছিল, যিবোৰে দেশৰ উন্নয়ণী সূচকাংকক প্ৰভাৱিত কৰিছিল, সেইবোৰেই এতিয়া ‘আকাংক্ষী জিলা’ হৈ দেশৰ বিকাশৰ গতি ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ ধৰিছে। এতিয়া আমি ৰাজ্যসমূহক কৈছো যে এই মনোভাৱক আৰু অধিক সম্প্ৰসাৰিত কৰক। প্ৰতিখন জিলাত বিকাশৰ সূচকাংকত পিচ পৰি ৰোৱা উন্নয়ণ খণ্ডসমূহক চিনাক্ত কৰি ‘আকাংক্ষী উন্নয়ণ খণ্ড’-ৰ অভিযান আৰম্ভ কৰক। দেশত সম্পাদিত হোৱা এই পৰিৱৰ্তনৰ ধাৰা, ইয়াৰ বিষয়ে উপলব্ধ তথ্যই আপোনালোকৰ নীতিগত সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ সময়ত, ‘মেনেজমেণ্ট’ত বহুত সহায়ক হ’ব।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকে এইবোৰ জনাটো এই কাৰণেই প্ৰয়োজন, কিয়নো আজি দেশত ব্যৱসায়ৰ ধাৰণা আৰু পৰিসৰো সম্প্ৰসাৰিত হৈছে। আজিৰ ভাৰতত অৰ্থনৈতিক প্ৰেক্ষাপট, ক্ষুদ্ৰ, মজলীয়া কুটীৰ আৰু আনকি অনানুষ্ঠানিক প্ৰতিষ্ঠান পৰ্যন্ত বিস্তাৰিত হৈছে। এই ব্যৱসায়ে লাখ লাখ লোকক জীৱিকা নিৰ্বাহৰ সুযোগ প্ৰদান কৰি আহিছে। ইয়াৰ সামৰ্থ্য খুবেই বেছি, ইয়াৰ আগবাঢ়ি যোৱাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতাও বহুতেই বেছি। সেয়ে আজি যেতিয়া দেশে অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ নতুন অধ্যায় লিখিবলৈ ধৰিছে, সেয়ে আমি আৰু এটা কথা মনত ৰাখিব লাগিব। আমি ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ী, ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়সমূহৰ প্ৰতিও সিমানেই ধ্যান দিব লাগিব। আমি তেওঁলোকক অধিক বিশাল মঞ্চ প্ৰাদন কৰিব লাগিব, উন্নতি কৰিবৰ বাবে অধিক উন্নত সুযোগ প্ৰদান কৰিব লাগিব। আমি তেওঁলোকক দেশ-বিদেশৰ নতুন নতুন বজাৰসমূহৰে জড়িত হোৱাত সহায় কৰিব লাগিব। আমি তেওঁলোকক যিমান পাৰি সিমান বেছি প্ৰযুক্তিৰে সংযোজিত কৰিব লাগিব। আৰু এই কথাতে ‘আইএছবি’-ৰ দৰে প্ৰতিষ্ঠানৰ, ‘আইএছবি’-ৰ শিক্ষাৰ্থীৰ ভূমিকা অতিকে গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈ উঠিব। একোগৰাকী ভৱিষ্যতৰ বাণিজ্যিক নেতাৰ ৰূপত আপোনালোক সকলোৱে প্ৰতিটো ব্যৱসায়কে আৰু ডাঙৰ আৰু বিস্তাৰিত কৰাৰ বাবে আগবাঢ়ি আহিব লাগিব, দায়িত্ব পালন কৰিব লাগিব। আৰু আপোনালোকে চাবচোন, আপোনালোকে যদি ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ক উন্নতি কৰাত সহায় কৰে তেন্তে আপোনালোকে লাখ লাখ ‘এণ্টাৰপ্ৰাইজ’ গঢ়ি তোলাত সহায় কৰিব, কোটি কোটি পৰিয়ালক সহায়ৰ হাত আগবঢ়াব পাৰিব। ভাৰতক ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু কৰি তোলাৰ বাবে আমি এই কথা সুনিশ্চিত কৰিব লাগিব যে ‘ভাৰত আত্মনিৰ্ভৰ’ হ’ব। আৰু এই ক্ষেত্ৰত আপোনালোকৰ দৰে ব্যৱসায়িক ‘প্ৰফেশ্যনেল’ৰ বহুত ডাঙৰ ভূমিকা থাকিব। আৰু এয়া আপোনালোকৰ বাবে এক প্ৰকাৰে দেশৰ সেৱাৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ উদাহৰণো হ’ব।
বন্ধুসকল,
দেশৰ বাবে কিবা কৰিবলৈ, দেশৰ বাবে কিবা কৰি সফলতা আহৰণ কৰিবলৈ আপোনালোকৰ মনত জাগৃত হোৱা আগ্ৰহে দেশক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব। ‘আইএছবি’-ৰ ওপৰত, ‘আইএছবি’-ৰ শিক্ষাৰ্থীসকলৰ ওপৰত, আপোনালোক সকলো ন-জোৱানৰ ওপৰত বহুত আস্থা আছে, বহুত বিশ্বাস আছে। আপোনালোকে একোটা উদ্দেশ্যৰ সৈতে এই প্ৰতিষ্ঠিত সংস্থানটোৰ পৰা ওলাই যাব। আপোনালোকে আপোনালোকৰ লক্ষ্যক ৰাষ্ট্ৰ সংকল্পৰে সংপৃক্ত কৰক। আমি যিয়েই নকৰো কিয়, তাৰ জৰিয়তেই এখন ৰাষ্ট্ৰৰ ৰূপত শক্তিশালী হ’ব, এই প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতাৰেই যেতিয়া আপোনালোকে কোনো প্ৰায়াস কৰিব তেতিয়া সফলতাই নিজেই আহি আপোনালোকক লগ দিবহি। পুনৰবাৰ আজি যিসকল বন্ধুক মই পদক অৰ্পণ কৰাৰ সুযোগ পালো আৰু যিসকলে সিদ্ধি প্ৰাপ্ত কৰিলে তেওঁলোকক, তেওঁলোকৰ পৰিয়ালবৰ্গক বহুত বহুত শুভকামনা জ্ঞাপন কৰিলো। আৰু ‘আইএছবি’-য়ে বিকাশৰ যাত্ৰাত এনে প্ৰজন্ম গঢ়ি তোলাৰ পৰম্পৰা অব্যাহত ৰাখক, এনে প্ৰজন্মই ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে সমৰ্পণৰ মনোভাৱৰে কাৰ্য কৰি যাওক, এই কামনাৰেই সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ!