Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address on Completion of 20 years of Indian School of Business, Hyderabad
26 MAY 2022 5:41PM by PIB Delhi
Governor of Telangana Smt. Tamilisai Soundararajan Ji, My Cabinet colleague Shri G. Kishan Reddy Ji, Ministers of the Government of Telangana, Chairman of the Executive Board, Dean, other professors and teachers of the Indian School of Business, parents and my dear young friends.
Today the Indian School of Business has crossed an important milestone in its glorious journey. We all are celebrating the completion of 20 years of the establishment of ISB. Today many friends have got their degrees and have received gold medals. Countless people have contributed to bring ISB to this stage of success. Remembering all of them today, I congratulate all of you - the professors of ISB, the faculty, all the students, parents, and alumni of ISB.
Friends,
In the year 2001, Atal ji dedicated it to the country. Since then, about 50 thousand executives have completed their training from here so far. Today ISB is one of the top business schools in Asia. Professionals who pass out from ISB are giving an impetus to the business of the country. They are handling the management of major companies. The students of ISB have built various startups and have been instrumental in the creation of several unicorns. This is not only an achievement for ISB but also a matter of great pride for the entire country.
Friends,
I am told that this is the first joint graduation ceremony of Hyderabad and Mohali campuses. It is also special for the students who are passing out today because at this time the country is celebrating 75 years of its independence, i.e. the Amrit Mahotsav. We are looking at the achievements of the last 75 years and are also chalking out a roadmap for the resolutions of the coming 25 years. During this ''Azadi Ka AmritKaal', you all have a crucial role to play in the fulfillment of the resolutions we have taken for the coming 25 years. And today the hope in India, the confidence that people have, the will to build a new India, is opening the doors of many possibilities for you too.
Today India is the fastest growing economy among the G20 countries. India ranks number one in terms of Smartphone data consumers. India ranks number two in the world in terms of the number of Internet users. India also ranks second in the world in the Global Retail Index. The world's third largest startup ecosystem is in India. The world's third largest consumer market is in India. I can enumerate many such things before you.
All of us and the world have seen the potential of India during the pandemic like Corona. In this biggest disaster of the century, there was such a huge disruption in the global supply chains. Moreover, the war further aggravated this crisis. Despite all this, India is emerging as a major centre of growth today. Last year, India received the highest ever FDI, which is a record. Today the world is realizing that 'India means business'. And this has been possible not only because of the efforts of the government alone. Business schools like ISB, professionals graduating from this institution and the youth of the country also have a huge contribution in it. Be it the startups, the traditional business, manufacturing or service sectors or our youth; they are proving that they can lead the world. Am I right? Do you believe in yourself or not? I have complete trust in you. Do you?
Friends,
That is why today the world is looking at India, its youth, and the Indian products with a new respect and a new trust.
Friends,
The scale at which India does various things in a democratic way, the way in which we can implement any policy or decision here, become a subject of research for the whole world. And that's why we often see Indian solutions being globally implemented. So today, on this important day, I would ask you to combine your personal goals with the goals of the country. Whatever you learn, whatever you experience, whatever initiatives you take, you should always think about how the interest of the country will be served.
Today, whether it is a campaign for Ease of Doing Business, abolishing more than 1500 Archaic laws and doing away with thousands of compliances, creating a transparent system like GST by repealing the many tax laws or promoting entrepreneurs and innovation; be it a new start up policy, a drone policy, opening up of many new sectors or implementing a National Education Policy that meets the requirements of the 21st century; all these big reforms are taking place only for the youth like you. Our government is always with the youth power of the country to implement the solutions given by youth like you and to make your idea the strength of the country.
Friends,
You must have heard that sometimes I repeat the same thing over and over again and often I say 'Reform, Perform, Transform'. This mantra defines the governance that exists in the country today. The things that I am sharing are very important for management students and professionals like you. I am telling you all these things because you are going to take several policy decisions after leaving this institution. If the policy is good only on the drawing board, on papers, but does not produce any results on the ground, then it is of no use. Therefore, the assessment of the policy should be on the basis of implementation and end results. I would like the youngsters like you to know how the mantra of Reform, Perform, Transform has redefined the policies and governance of the country.
Friends,
If you compare the last 8 years with the 3 decades before that, then you will definitely note one thing. The need for reforms was always felt in our country but there was always a lack of political willpower. Due to the continuous political instability in the last three decades, the country saw a lack of political willpower for a long time. Because of this, the country stayed away from reforms and from taking major decisions. Since 2014, our country is witnessing the political willpower and reforms are being made continuously. We have shown that if the reform process is carried forward with sincerity and determination, then the public support automatically increases. The example of Fintech is before us. In a country where banking was once considered a privilege, Fintech is changing the lives of ordinary citizens of the country. Once a lot of effort was required to build trust in banks but today 40 percent of the world's digital transactions are now taking place in India.
It was believed that our health sector would not be able to respond to any major challenge. But we have seen the result of the country's willpower to reform the health sector during the biggest pandemic of 100 years. During the starting phase of the Corona pandemic, we had very few manufacturers manufacturing PPE kits. We did not even have the necessary infrastructure required to deal with Corona. But soon a network of more than 1100 PPE manufacturers was ready in India. Initially, there were a few dozen labs for conducting corona tests. In a very short time, more than 2500 test labs were set up in the country. Concerns were being raised regarding access to corona vaccines here; whether we would be able to get the foreign vaccine or not. But soon we started manufacturing our own vaccines. So many vaccines were made in India that more than 190 crore doses had been administered. India has also supplied vaccines to more than 100 countries of the world. Similarly, we have brought several reforms in medical education too. As a result, the number of medical colleges has increased from 380 to more than 600 in the last 8 years. Graduate and post graduate seats for Medical students have been increased from 90 thousand to more than 1.5 lakh in the country.
Friends,
Another major change has occurred due to the willpower of the country during the last eight years. Now the bureaucracy is also engaged in taking the reforms on the ground with full force. The system is the same, but the results are very satisfactory now. And the biggest inspiration in these eight years has been public participation. The people of the country are themselves moving ahead and accelerating the reforms. And we have seen this in Swachh Bharat Abhiyan. And now we are witnessing the power of public participation in 'Vocal for Local' and 'Atmanirbhar Bharat Abhiyan' too. When the public cooperates, the results are assured and are quick. That is, in the government system, the government reforms, the bureaucracy performs and the transformation takes place with the cooperation of the public.
Friends,
This is a very crucial case study for you. The dynamics of 'Reform, Perform, Transform' is the subject of research for you. A big institution like ISB should study, analyze and take it to the world. The young fellows who are graduating should also try to implement this mantra of Reform, Perform, Transform in every field.
Friends,
I would also like to draw your attention towards the transformation in the sports ecosystem of the country. After all, what is the reason that after 2014 we are witnessing unprecedented performance in every field of the sports? The foremost reason is the confidence of our athletes. Confidence comes when there is a search for the right talent; when there is hand-holding of talent; when there is a transparent selection process; when there is a better infrastructure for training and competition. We can see and experience the transformation within the field of sports today due to many such reforms like Khelo India and Olympic Podium scheme.
Friends,
In the field of management, people talk about performance, value addition, productivity and motivation. If you want to see the best example of the same in public policy, then you must study the Aspirational Districts programme. There were more than 100 such districts in our country that were far behind in terms of development. There were some ‘Aspirational districts’ in almost every state of the country that used to score very low in every parameter related to development. This had a direct negative impact on the overall performance and rating of the country. Thinking that nothing was happening, change was not visible and the situation was bad, the governments used to declare these districts as 'backward'. This was the mindset that no change would ever come into these districts. In the government system, the officers who were considered the least productive or useless were often posted in these districts.
But friends,
We changed the approach. The districts that were called 'backward' are now called 'Aspirational' districts. We decided that we would awaken the aspiration of development in these districts and instil a new urge. Efficient, young officers of the country were identified and sent to these districts. Every work being done in these districts was closely monitored. Arrangements have been made for real time monitoring on the desk board. Wherever the shortcomings were noticed, efforts were made to rectify those shortcomings. And friends, you will be glad to know that today the situation is such that many of these districts are performing better than other districts of the country that are considered better. Those districts that were once called backward districts, which used to affect the development parameters of the country, are now accelerating the development of the country by becoming an aspirational district. Now we have asked the states to extend this approach further. In every district there are blocks that are lagging behind in terms of development. The aspirational blocks campaign is now being taken forward by identifying such blocks. The knowledge and information about these changes taking place in the country will help you a lot in policy decisions and management.
Friends,
It is also important for you to know all this because today not only the meaning of 'business' is changing in the country but the scope of 'business' is also expanding. Today the economic landscape in India is spreading to small, medium, cottage and even informal enterprises. These businesses are generating employment opportunities for lakhs of people. They have a lot of potential and are committed to move forward. Therefore, today when the country is writing a new chapter of economic development, we must remember one more thing. We have to take equal care of small traders and small businesses as well. We have to give them bigger platforms and better opportunities to grow. We have to help them connect with new markets in home and abroad. We need to connect them with technology more and more. And it is in this context, the role of institutions like ISB and the students of ISB becomes very vital. As a future business leader, all of you have to come forward, take responsibilities to make every business grow and expand. And you will see, if you help small businesses grow, you will help build lakhs of entrepreneurs and will help crores of families. To make India future-ready, we have to ensure that India becomes self-reliant. And the business professionals like you have a crucial role in it. And in a way, this will be an important example of service to the nation for you.
Friends,
Your passion to do something for the country will take the country to new heights. I have a lot of confidence in ISB, the students of ISB and all the youngsters like you. You leave this prestigious institution with a purpose. You connect your goals with the resolutions of the nation. If you do something with the commitment of 'doing for the nation, empowering the nation', certainly success will be yours. Once again, my best wishes to all the young friends who have received medals and have been successful, and also their family members. ISB should continue to prepare such generations in the development journey of India. I hope such generations continue to work with dedication for the nation. With this expectation, thank you very much to all of you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ইন্দিয়ন স্কুল ওফ বিজিনেস, হায়দরবাদকী চহি ২০ মপুং ফারকপগী থৌরমদা পি.এম.না পীখিবা ৱারোল
26 MAY 2022 5:41PM by PIB Imphal
তেলঙ্গনাগী রাজ্যপাল শ্রীমতি তামিলসাই সৌন্দর্য়রাজন জী, কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলগী ঐগী খোঙবু শ্রী কৃষ্ণ রেদ্দী জী, তেলঙ্গনা লৈঙাক্কী মন্ত্রী, ইন্দিয়ন স্কুল ওফ বিজিনেস একজেক্যুতিব বোর্দকী চেয়রমেন, দীন, অতৈ প্রোফেসরশিং, ওজাশিং, মমা মপা অমদি ঐগী নুংশিরবা নহা মরূপশিং!
ঙসি ইন্দিয়ন স্কুল ওফ বিজিনেস চাউথোকচনিংঙাই ওইরবা খোঙচৎ অমগী মরুওইবা পন্দোল অমা লান্থোক্লে‍। ঐখোয় পুম্নমক্না আই.এস.বি.না চহি ২০ মপুং ফারকপগী থৌরম পাঙথোক্লি‍। ঙসি মশিং য়াম্লবা মরূপশিংনা মখোয়গী দিগ্রী ফংলি, সনাগী মেদল ফংলি‍। আই.এস.বি.বু মায় পাকপগী থাক অসিদা য়ৌহল্লকপদা মশিং য়াম্লবা মীওই কয়াগী হোৎনজমল য়াওরি‍। মখোয় পুম্নমকপু ঙসি নৌহৌননা নীংশিংবগা লোয়ননা ময়াম পুম্নমকপু, আই.এস.বি. প্রোফেসরশিং, ফেকল্তী, মহৈরোয় খুদিংমক, মখোয়গী মমা মপাশিং, আই.এস.বি.গী এলুমনাইজশিংগী মফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍।
মরূপশিং,
ইং ২০০২দা মফমসিবু অত, জীনা লৈবাক্কী মফমদা কত্থোক্লমবনি‍। মতমদুদগী হৌরগা ঙসি ফাওবদা চাউরাক্না একজেক্যুতিব লিশিং ৫০রোম মফমসিদগী ত্রেন তৌদুনা থোরকখ্রে‍। ঙসি আই.এস.বি. এসিয়াগী মকোক থোংবা বিজিনেস স্কুলশিংগী মরক্তা অমা ওইরে‍। আই.এস.বি.দগী থোরকপা প্রোফেস্নেলশিংনা লৈবাক্কী বিজিনেসতা খোঙজেল হাপ্লি, অচৌ-অচৌবা কম্পনিশিংগী মেনেজমেন্ত য়েংশিল্লি‍। মফমসিগী মহৈরোয়শিংনা মশিং য়াম্লবা স্তার্তঅপশিং লিংখৎখ্রে, মশিং য়াম্লবা য়ুনিকোর্নশিং লিংখৎপদা মখোয়গী থৌদাং য়াওরি‍। মসি আই.এস.বি.গী কান্নবখক নত্তনা লৈবাক পুমবগী চাউথোকচনিংঙাইগী ৱাফম অমনি‍।
মরূপশিং,
ঐনা তাবদা ঙসিগী থৌরম অসি হায়দরবাদ অমসুং মোহালি কেম্পসশিংগী অপুনবা গ্রেজুএসন থৌরম্নি হায়না তায়‍। ঙসি পাস তৌদুনা থোকখিগদৌরিবা মহৈরোয়শিংগী মফমদা মরুওইবা তাঙ্কক অমা ওইরিবগী মরমদি লৈবাকসিনা নীংতমবগী চহি ৭৫শুবা কুমওন পাঙথোক্লি, অমৃৎ মহোৎসব পাঙথোক্লি‍। ঐখোয়না হৌখিবা চহি ৭৫গী ফীভমশিং য়েংলি অমদি লাক্কদৌরিবা চহি ২৫গী পান্দমশিংগী লম্বী পরিংসু য়াৎলি‍। নীংতমবগী অমৃৎ মতমসিদা লাক্কদৌরিবা চহি ২৫গী পান্দম থম্লিবা অসি ফংবদা অদোম পুম্নমক্কী মরুওইবা থৌদাং লৈ‍। অদুগা ঙসি ভারতকী লৈরিবা মঙলান, মীয়ামগী মশাবু থাজবা, অনৌবা ভারত অমা শেম্নবগী মতিংশিং অসিনা অদোমগীদমক্তসু মশিং য়াম্লবা থোঙ কয়া হাংলগনি‍। অদোমসু য়েংবিয়ু, ঙসি ভারতনা জি২০ লৈবাকশিংগী মনুংদা খ্বাইদগী খোঙজেল য়াঙনা চেনখৎলক্লিবা শেন্মিৎলোন অমা ওইরি‍। স্মার্তফোন দেতা শীজিন্নবগী মতমঙদা ভারতনা মকোক্তা লৈরি‍। ইন্তর্নেৎ শীজিন্নবা মশিংদা ভারতনা অনিসুবদা লৈ‍। গ্লোবেল রিতেল ইন্দেক্সতা ভারতনা অনিসুবদা লৈ‍। মালেমগী অহুমসুব খ্বাসদগী চাউবা স্তার্তঅপ ইকোসিস্তেম ভারত্তা লৈ‍। মালেমগী অহুমসুব খ্বাইদগী চাউবা কঞ্জ্যুমর কৈথেল ভারত্তা লৈ‍। অসিগুম্বা ৱাফম কয়া অমা ঐনা অদোমগী মাঙদা পুথোকপা ঙম্মি, খুৎ থেক্তুনা পাবা ঙম্মি‍। কোরোনাগুম্বা মালেমগী লাইচৎ মরক্তা ঐখোয় পুম্নমক্না অমদি মালেমসিনা ভারতকী নীংহন্নবা লৈতবা থৌনা উখ্রে‍। চহিচাসিগী খ্বাইদগী চাউবা লাংফম মতমসিদা মালেমগী সপ্লাই চেন্দা চাউনা অকায়বা পীখি‍। অদুগা লালনসু লাংফম অসিবু হেন্না শাথৎহনখি‍। ময়ামসিগী মরক্তা ভারতনা ঙসি চাওখৎপগী অচৌবা মফম অমগী শক্লোন্দা লিৎখৎলক্লি‍। মমাঙ চহিদা ভারত্তা হৌজিক ফাওবগী ওইনা খ্বাইদগী য়াম্না, রেকোর্দ ওইনা এফ.দি.আই. লাকখি‍। ঙসিদি মালেমসিনা ভারতপু বিজিনেস ওইনা উনরক্লি, অমদি মসি লৈঙাকখক্তনা হোৎনবনা ওইরকপা নত্তে‍। মসিদা আই.এস.বি.গুম্বা বিজিনেস স্কুলশিংগী, মফমসিদগী থোকখিবা প্রোফেস্নেলশিংগী, লৈবাকসিগী নহারোলশিংগী অচৌবা থৌদাং য়াওরি‍। স্তার্তঅপ ওইরবসু, নৎত্রগা ত্রেদিস্নেল বিজিনেস ওইরবসু, মেনুফেকচরিংগী ওইরবসু নৎত্রগা সর্ভিস সেক্তরদা ওইরবসু ঐখোয়না নহাশিংনা মালেমসিবু লমজিংদুনা চৎপা ঙম্মি হায়বা উৎলি‍। ঐনা হায়রিবসি চুমবরা, অদোম ইশানা ইশাবু থাজবা ঙমবরা ঙমদবরা‍। ঐদি ইশানা ইশাবু থাজৈ‍। অদোমদি থাজবিবরা?
মরূপশিং
মরম অসিনা ঙসি ভারতপু, ভারতকী নহারোলশিংবু, অমদি ভারতকী পোত্থোকশিংবু অনৌবা ইকায়খুম্নবা অমদি অনৌবা থাজবা অমগা লোয়ননা য়েংনরিবনি‍।
মরূপশিং,
ঙসি দিমোক্রেতিক ওইবা মওংদা থাক অসি য়ৌনা থবক কয়া তৌবা ঙম্লিবা ফীভম অসিগুম্না, মফমসিদা চৎন-পথাপ নৎত্রগা ফিরেপ অমা লৌবা ঙম্লিবসিনা মালেম পুমবনা তমজনফম ওইহল্লি‍। মরম অসিনা ঐখোয়না তত্তনা ভারতকী সোলুসনশিংগী মালেমগী ওইনা চৎনবা হেক হেক উরিবনি‍। মরম অসিনা ঙসিগী মরুওইরবা নুমিৎসিদা ঐনা ময়ামগী মফমদা হায়জনিংবদি অদোমগী লনাইগী পান্দমশিংবু লৈবাক্কী পান্দমশিংগা মরী শমজিন্নবিয়ু হায়বসিনি‍। অদোম্না তম্লিবা, অদোমদা ফাওরিবা, অদোম্না য়াৎলিবা থৌরাংশিংদুদা লৈবাক্কী য়াইফনবা ৱাফম কমদৌনা হাপচিনগনি হায়বসিদা মতম পুম্নমক্তা ৱাখল খনবিয়ু, শোয়দনমক্কী খনবিয়ু‍। ঙসি লৈবাকসিদা ইজ ওফ দুইং বিজিনেসকী ওইরবসু, অরিবা চৎন-কাঙলোন অমসুং কমপ্লাইএন্স লিশিং ২ মখায় হেনববু মুত্থৎপগী থবক ওইরবসু তেক্সকী য়াম্লবা চৎন-কাঙলোনশিং মুত্থত্তুনা জি.এস.তি.গুম্বা মনুং মপান ফাওনা উবা ঙম্বা ফীভম পুরকপা ওইরবসু, ওন্ত্রপ্রিন্যুর অমসুং ইনোভেসন্দা পুক্নিং থৌগৎপা ওইরবসু, অনৌবা স্তার্তঅপ পোলিসী ওইরবসু, দ্রোন পোলিসী ওইরবসু, অনৌবা স্তার্তঅপ কয়া লিংখৎলকপা ওইরবসু, ২১শুবা চহিচাগী মথৌ তাবশিং ফংহনগদবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী চৎনহনবা ওইরবসু, লাক্লিবা অওনবা খুদিংমক অদোমগুম্বা নহাশিংগীদমক্তনি‍। অদোমগুমবা নহাশিংদগী লাক্কদৌরিবা সোলুসনশিংবু থবক ওইনা পায়খৎনবগীদমক, অদোমগী ৱাখল্লোনশিংবু লৈবাক্কী থৌনা ওইহন্নবগীদমক ঐখোয়গী লৈঙাক্না মতম পুম্নমক্না নহারোলশিংগীদমক্তা লেপকনি‍।
মরূপশিং,
ৱাফম অমা ঐনা হঞ্জিন হঞ্জিন হায়বা, রিফোর্ম, পর্ফোর্ম, ত্রান্সফোর্মগী ৱাফম ঐনা হেক হেক হায়বা অদোমসু তাবিরম্লগনি‍। হায়রিবা লাইৱা অসিনা ঙসি লৈবাসিগী লৈঙাক্লোন অসিবু মশক তাক্লিবনি‍। ৱাফমসি অদোমগুমবা মেনেজমেন্ত মহৈরোয়শিং, প্রোফেস্নেলশিংগীদমক্তা য়াম্না মরুওইবনি‍। ৱাফমশিং অসি ঐনা অদোমগী মফমদা হায়রিবগী মরমদি অদোম্না মফমসিদগী থোকখ্রগা য়াম্লবা খুজিল থৌরাংগী ফিরেপ লৌরুগদৌরিবনি‍। দ্রোইংবোর্দ খক্তদা ফজবা, চেখক্তদা ফজবা অদুগা থবক ওইনা পায়খৎপদা মহৈ অমত্তা ফংবা ঙমদ্রবদি অদুগুম্বা থৌরাং অদুগী কান্নবা লৈতে‍। মরম অসিনা থৌরাং য়াৎপগী মীৎয়েঙ অসি থবক ওইনা পায়খৎপা অমদি মদুনা পীগদৌরিবা মহৈদুদা য়ুম্ফম ওইগদবনি‍। রিফোর্ম, পর্ফোর্ম, ত্রান্সফোর্মগী লাইৱাসিনি কমদৌনা খুজিল থৌরাংশিংবু, লৈঙাক্লোনবু নৌনা শক্তাক্লিবগে হায়বসি অদোমগুম্বা নহাশিংনা খঙজিনহন্নিংই‍।
মরূপশিং,
হৌখিবা চহি ৮গা মদুগী মমাঙগী চহি ৩০রোমগী মতমগা অদোম্না চাংদম্নদুনা য়েংলবদি ৱাফম অমা শোয়দনা চোংথোরক্কনি‍। ঐখোয়গী লৈবাকসিদা অওনবা পুরকপগী তঙাইফদবদুদি মতম পুম্নমক্তা ফাওদুনা লাকখি, অদুবু লৈঙাক্লোনগী মতিং মতম পুম্নমক্তা ৱাত্তুনা লাকখি‍। হৌখিবা চহি ৩০রোমসিদা লৈঙাক্লোনগী তংদু লৈতদবা ফীভম লৈখিবনা মরম ওইরগা মতম শাংনা লৈঙাক্লোনগী মতিং ফুদোকপা ঙমদনা লাকখিবনি‍। মরম অসিনা লৈবাকসিনা অওনবা পুরকপা, অচৌবা ফিরেপ লৌবা ঙমদনা লাকখিবনি‍। ২০১৪গী মতুংদা লৈবাকসিগী লৈঙাক্লোনগী মতিংসু ফুদোকপা ঙম্লে অমদি লেপ্পা লৈতনা অওনবা কয়াসু পুরক্লি‍। করিগুম্বা পুকচেল শেংনা, তিং ফুদোক্তুনা অওনবা পুরকপগী খোঙথাঙ মাঙলোমদা থাংজিল্লবদি মীয়াম্নসু মথন্তা শৌগৎলকই হায়বা ঐখোয়না উৎলে‍। ফিনতেক্কী খুদম ঐখোয়গী মাঙদা তাদুনা লৈরে‍। মতম অমদা বেঙ্কিংবু প্রিভিলেজ অমা ওইনা লৌনরমবা লৈবাক অসিদা ফিনতেকনা মীচম মীয়ামগী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্লি‍। বেঙ্কশিংগী মরমদা মীয়ামদা থাজবা পোকহন্নবা য়াম্না ৱানা হোৎনরমবা মফমসিদা ঙসিদি মালেমগী অপুনবা দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনগী চাদা ৪০ ভারত মচাশিংনা তৌরি‍। ঐখোয়গী হকশেলগী সেক্তরসু অচৌবা শিংনবা অমত্তা মায়োক্নবা ঙম্লোই হায়না লৌনরম্লিবনি‍। অদুবু হেল্থ সেক্তরদা অওনবা পুরক্নবগীদমক তিং থোক্না হোৎনখিবগী মহৈ ঙসি চহিচা অসিগী খ্বাইদগী চাউবা লাইচৎ মতমসিদা উবা ফংখ্রে‍।‍ কোরোনানা থোঙজিন্দা লেপ্লরবা মতমদা মফমসিদা পি.পি.ই. কিত্স পুথোকপা অমত্তা লৈতবগুম্বনি, কোরোনাগীদমক্তা মথৌ তাবা ইনফ্রাস্ত্রকচরসু লৈরমদে‍। অদুবু উনা উনা পি.পি.ই. মেনুফেকচরর ১১০০ হেনবগী নেৎৱর্ক ভারত্তা শেমগৎলকখি‍। কোরোনা চাংয়েং তৌনবগীদমক্তসু হৌরকবা মতমদা লেব্স দজন খরখক্তা লৈরম্মি‍। তেনখ্রবা মতমদা লৈবাকসিদা তেস্ত লেব্স লিশিং অমা মখায় হেনবগী নেৎৱর্ক শেমগৎখি‍। কোবিদ ভেক্সিনগী মতাঙদদি মপান লৈবাকশিংদগী ভেক্সিন লৈবাকসিদা ফংগদ্রা ফংলোইদ্রা হায়না নুংনাংবা পোক্নরম্মি‍। অদুবু ঐখোয়না ইশাগী ভেক্সিন পুথোকখি‍। ভেক্সিন কয়ামুক য়াম্না শাবগে হায়ববু লৈবাকসিদা ভেক্সিন দোজ করোর ১৯০ হেন্না কাপথোকখ্রবনি‍। ভারতনা মালেমগী লৈবাক ১০০ হেনবদসু ভেক্সিন ফংহনখি‍। মতৌ অসুম্না মেদিকেল এজুকেসন্দসু ঐখোয়না অওনবা কয়া মথং মথং পুরকখি‍। লৈবাকসিগী মেদিকেলগী গ্রেজুএৎ অমসুং পোস্ত গ্রেজুএৎকী সীত মশিং লিশিং ৯০দগী লাখ অমা মখায় হেল্লে‍।
মরূপশিং,
হৌখিবা চহি নিপানসিদা লৈবাকসিনা মাগী মতিং ফুদোক্লি, মদুগী মহৈনা অচৌবা অহোংবা অমসু লাক্লে‍। হৌজিক ব্যুরোক্রেসীসু লৈজবা পাঙ্গল ফুদোক্তুনা অওনবা পুরক্নবা হোৎনরি‍। সিস্তেমদি হান্নগীদুনি অদুবু হৌজিক মহৈদি অপামবদু ফংলে‍। অদুগা হায়রিবা চহি নিপানসিদা পুক্নিং খ্বাইদগী থৌগৎখিবদি মীয়াম্না শরুক য়াশিল্লকবসিনি‍। লৈবাকসিগী মীয়াম্না চোংথোরক্তুনা অওনবা পুরকপদা খোঙজেল হাপ্লি‍। হায়রিবা অসি ঐখোয়না স্বচ্চ ভারত অভিয়ান্দা উরি‍। অদুগা হৌজিক ভোকেল ফোর লোকেল অমসুং আত্মনিরভর ভারত অভিয়ান্দসু ঐখোয়না মীয়াম্না শরুক য়ারকপগী থৌনা উবা ফংলি‍। মীয়াম্না মতেং পাংলক্লবদা মদুগী মহৈ শোয়দনা ফংই‍। হায়বদি লৈঙাক্কী ফীভমদা লৈঙাক্না অওনবা পুরক্লি, ব্যুরোক্রেসীনা মথৌ তৌরি অদুগা মীয়ামগী মতেংগা লোয়ননা অহোংবা পুরক্লি‍।
মরূপশিং,
রিফোর্ম, পর্ফোর্ম, ত্রান্সফোর্মগী দাইনামিক্স অসি অদোমগীদমক্তা অচৌবা কেস স্তদী অমনি, অদোমগী থিজিন্নবগী হীরম অমনি‍। আই.এস.বি.গুম্বা অচৌবা লুপশিংনা পুক্নিং লুপশিন্দুনা, নৈনদুনা মালেমগী মাঙদা পুথোকফম থোকই‍। মফমসিদগী মহৈ তমদুনা থোকখিবা নহাশিংনা রিফোর্মো পরফোর্ম, ত্রান্সফোর্মগী লাইৱা অসিবু হীরম খুদিংদা শীজিন্ননবা হোৎনফম থোকই‍।
মরূপশিং,
লৈবাকসিগী শান্ন-খোৎনবগী ইকোসিস্তেমদা লাক্লিবা অহোংবা অসিগী মায়কৈদা অদোমগী পুক্নিং চিংশিনবা পাম্মি‍। করি মরম লৈবগীনো ২০১৪গী মতুংদা শান্ন-খোৎনবগী ফম্পাক খুদিংদা শিংথানিংঙাই ওইরবা খুৎশান্না উবা ফংলিবসি? মসিগী খ্বাইদগী চাউবা মরমদি ঐখোয়গী শান্নরোইশিংনা মশানা মশাবু থাজবদুনি‍। নীংথিনা হৈশিংবশিংবু থিরগা মখোয়দা খুৎশম্নদুনা লমজিংববদা, মনুং মপান ফাওনা উবা ঙমবা সেলেক্সন লৈরবা মতমদা, ত্রেনিংগী, হিদান্নবগী হেন্না ফবা ইনফ্রাস্ত্রকচর লৈরবা মতমদা মশানা মশাবু থাজবা ঙম্লকই‍। খেলো ইন্দিয়াদগী হৌরগা ওলিম্পিক্স পোদিয়ম স্কিম ফাওবদা অসিগুম্বা য়াম্লবা অওনবা পুরক্তুনা ঙসি শান্ন-খোৎনবগী লমদা অহোংবা পুরক্লবা মতমদা ঐখোয়গী মীৎমাঙদা উরি, পুক্নিংদা ফাওরি‍।
মরূপশিং,
মেনেজমেন্তকী লমদা পর্ফোর্মেন্স, ভেল্যু এদিসন, প্রদক্তিভিতী অমসুং মোতিভেসনগী ৱা কয়া ঙাঙনরি‍। করিগুম্বা অদোম্না মীয়ামগী খুজিন থৌরাংদা ফজরবা খুদম অমা উবা পাম্লবদি এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত প্রোগ্রামবু অদোম্না শোয়দনা থিজিনফম থোকই‍। লৈবাকসিদা চাওখৎ লমজেলদা য়াম্না শোত্থনা লৈবা দিস্ত্রিক্ত ১০০ হেন্না লৈ‍। লৈবাকসিগী স্তেত খুদিংদা য়ামদ্রবদা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত অমা অনিদি অদুমক লৈরি‍। চাওখৎপগা মরী লৈনবা পেরামিতর খুদিংদা হায়রিবা দিস্ত্রিক্তশিং অসি য়াম্না শোত্থনা লৈরম্মি‍। মসিগী শাফু লৈবাকসিগী অপুনবা পর্ফোর্মেন্সদা, রেতিংদা, অপুনবা থৌওংদা নেগেতিব ওইবা শাফু অমা পীরি‍। মসি খঙনা খঙনা করিসু তৌরমদে, অওনবা পুরকপা উদে, ফীভম শোত্থনা লৈরি অমদি লৈঙাকশিংনা করি তৌরি‍। মখোয়বু শোত্থরবনি হায়না লাথোকখি‍। মখোয়দি শোত্থহৌরবা দিস্ত্রিক্তশিংনি হায়বা ৱাখল্লোন অসি অসুম চেলহন্দুনা লৈরবদি পুক্নিং অদুমক হন্থদুনা লৈবা তাবনি‍, অওনবা অমত্তা পুরকপা ঙম্লরোই‍। লৈঙাক্কী সিস্তেমদা খ্বাইদগী প্রদক্তিব ওইদে, পাঙদবনি হায়না লৌরিবা ওফিসরশিংবু হায়রিবা দিস্ত্রিক্তশিং অসিদা থবক পুহন্দুনা নঙগী মরাইবক্তা তম্লমবা মফমদুদা চৎলু হায়না হায়রম্মি‍।
অদুবু মরূপশিংও
ঐখোয়না পরিং হোংদোকখি‍। হান্না শোত্থহৌরবা দিস্ত্রিক্তনি হায়নরমবশিং অদুবু ঐখোয়না এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত হায়না লাউথোক্তুনা হায়রিবা দিস্ত্রিক্তশিং অসিদা চাওখৎপগী ইহুল পোকহন্নবা, খৌরাংবা অমা পোকহন্নবা ফিরেপ লৌখি‍। লৈবাকসিগী মতিং লৈবা, নহা ওইরিবা থৌমীশিংবু পুক্নিং থৌগত্তুনা হায়রিবা দিস্ত্রিক্তশিং অসিদা থারি‍। হায়রিবা দিস্ত্রিক্তশিং অসিদা পায়খৎলিবা থবক থৌরম খুদিংমকপু অখন্ননা য়েংশিনহল্লি, দেসবোর্দতা রিএল তাইম ওইনা য়েংশিন্নবা ফীভম শেম্লি‍। অৱাৎপা লৈরকপা মফমশিংদা হায়রিবশিং অদু কোকহন্নবা হোৎনরি‍। অদুগা মরূপশিং, হায়রিবা দিস্ত্রিক্তশিং অসিগী মরক্তগী ময়াম অমদি হান্না চাওখৎলবনি হায়না লৌনরমবা দিস্ত্রিক্তশিংদগী হেন্না নীংথিনা পর্ফোর্ম তৌরকপা উবা ফংলি হায়বসি খঙবদা অদোম শোয়দনা নুংঙাইগনি‍। মতম অমদা শোত্থহৌরবা দিস্ত্রিক্তনি হায়নরমবদু লৈবাক্কী চাওখৎপগী পেরামিতরশিংদা চিংথরবদশিংদুনা ঙসি এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত ওইরক্তুনা লৈবাক্কী চাওখৎ লমজেলদা খোঙজেল হাপ্লরি‍। হৌজিক ঐখোয়না স্তেতশিংদা হায়রিবা পরিং অসিবু হেন্না খোঙজেল য়াঙ্খৎহন্নবা পাউতাক পীরি‍। দিস্ত্রিক্ত খুদিংদা চাওখৎপগী লমদা শোত্থহৌরবা ব্লোকশিং অদুমক লৈ‍। অসিগুম্বা ব্লোকশিংবু মশক খঙদোক্তুনা এস্পিরেস্নেল ব্লোক অভিয়ানবু থবক ওইনা পায়খৎলি‍। লৈবাকসিদা লাক্লিবা অওনবা, মসিগী ঈ-পাউশিং অদোমগী খুজিল থৌরাং য়াৎপগী ফিরেপ লৌবদা, মেনেজমেন্ততা চাউনা মতেং ওইগনি‍।
মরূপশিং,
ঙসি লৈবাকসিদা বিজিনেসকী মাইওন হোংলক্লিবা অমদি বিজিনেসকী পাক চাউবসু হেনগৎলক্লিবা অসিনা মরম ওইরগা অদোম্না ৱাফম অসিবু খঙজিনবা মথৌ তাই‍। ঙসি ভারতকী শেন্মিৎলোনগী শক্লোন, স্মোল, মেদিয়ম, কোত্তেজ অমসুং ইনফোর্মেল এন্তরপ্রাইজ ফাওবদা শন্দোরক্লি‍। হায়রিবা বিজিনেসশিং অসিনা মীওই লাখ কয়াদা থবক পীরি‍। মখোয়গী মতিং য়াম্না লৈ, মখোয়দা মাঙদা চঙশিন্নবা ফিরেপ ৱাংনা লৈ‍। মরম অসিনা লৈবাকসিগী শেন্মিৎলোনলগী চাউখৎ লমজেলগী অনৌবা পন্দুপ অমা হাংদোরক্লিবা মতমসিদা ঐখোয়না ৱাফম অমসি নীংশিংবা তাই‍। ঐখোয়না অপীকপা বিজিনেসশিংদসু চপ মান্ননা মীৎয়েং চঙবা মথৌ তাই‍। মখোয়দা অচৌবা ফম্বাক পীবা তাই, চাউখৎলক্নবগী হেন্না ফবা খুদোংচাবা পীবা তাই‍। ঐখোয়না মখোয়বু লৈবাকসিগী অমদি মপান লৈবাকশিংগী অনৌবা কৈথেলশিংগা মরী শাগৎনবা হোৎনবা তাই‍। ঐখোয়না মখোয়বু তেক্নোলোজীগা হেক য়ারিবমখৈ পুনশিন্নবা মথৌ তাই‍। হায়রিবা ৱাফম অসিদা আই.এস.বি.গুম্বা লুপশিংগী, আই.এস.বি.গী মহৈরোয়শিংগী থৌদাং য়াম্না মরু ওই‍। তুংগী বিজিনেস লুচিংবা অমগী শক্লোন্দা ময়াম পুম্নমক্না বিজিনেস পুম্নমকপু হেন্না পাকথোক চাউথোকহন্নবা মাঙদা থোরক্তুনা থৌদাং য়াবা মথৌ তাই‍। অদোম্না অপীকপা বিজিনেসশিংবু চাওথোকহনবদা মতেং পাংলবদি, অদোম্না ওন্ত্রপ্রিন্যুর লাখ কয়া পুথোকপদা মতেং পাংলবদি, ইমুং করোর কয়াগী মতেং পাংগদৌরিবনি হায়বসিসু অদোম্না য়েংবা তাই‍। ভারতপু ফ্যুচর রেদী ওইহন্নবগীদমক ভারতপু মরোমদোম লেপচবা ঙমহন্নবা ফিরেপ ঐখোয়না লৌবা তাই‍। মসিদসু অদোমগুমবা বিজিনেস প্রোফেস্নেলশিংগী চাউরবা থৌদাং লৈ‍। অমদি মসিমক অদোমগী ওইনদি মওং অমদা লৈবাক্কী থৌগলগী অথোইবা থৌওং অমা ওইগদৌরিবনি‍।
মরূপশিং,
লৈবাক্কীদমক করিগুম্বা খরা তৌরম্নবা অদোমগী ৱাখল্লোন্দুনা লৈবাক অসিবু চাওখৎপগী অনৌবা থাক অমদা পুখৎকদৌরিবনি‍। ঐনা আই.এস.বি.দা, আই.এস.বি.গী মহৈরোয়শিংদা, নহারোলশিংদা চাউনা থাজবা থম্লি‍। অদোম্না পান্দম অমগা লোয়ননা হৌজিক লৈরিবা ফীভমসিদগী মপান্দা থোকপিরকউ‍। অদোমগী পান্দমবু লৈবাক্কী পান্দমগা মরী শমজিন্নবিয়ু‍। ঐখোয়না করিগুম্বা খরা তৌবা মতমদা লৈবাকসিগী মপাঙ্গল কলহন্নবা হোৎনগনি হায়বা ফিরেপ অসিগা লোয়ননা অদোম্না করিগুম্বা খরা হোৎনরকপা মতমদা অদোম শোয়দনা মায় পাক্কনি‍। অমুক্কা হন্না, ঐনা মেদল খুদোল তমজনবা তাঞ্জা ফংলিবা মরূপশিং অমদি মখোয়গী পান্দম ফংলবা মীওইশিংবু অমদি মখোয়গী ইমুং মনুংশিংগী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীজরি‍। অদুগা আই.এস.বি.না ভারতকী চাওখৎ লমজেলগী খোঙফম শেমখিগনি, অসিগুম্বা মীরোলশিংনা লৈবাক্কীদমক কত্থোকপগী ৱাখল্লোন্দা থবক পায়খৎলক্কনি হায়বগী থাজবা অসি থমজবগা লোয়ননা অদোমবু হন্না হন্না থাগৎচরি‍!