Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of 50th Anniversary celebrations of ICRISAT in Hyderabad, Telangana
05 FEB 2022 6:26PM by PIB Delhi
Governor of Telangana Dr. Tamilisai Soundararajan ji, my colleagues in the Union Council of Ministers, Narendra Singh Tomar ji and G. Kishan Reddy ji, Director General of ICRISAT, dignitaries from the country and abroad, especially from African countries, joining this program through online and ladies and gentlemen present here!
Today is the holy festival of Basant Panchami. Today we worship Goddess Saraswati, the goddess of knowledge. Since you belong to a field where knowledge, science, innovation and invention are at its core, this event assumes a special significance on the occasion of Basant Panchami. Wishing you all a very Happy Golden Jubilee Celebration!
Friends,
Fifty years is a very long time. Everyone who has contributed to this 50-year journey deserves applause. I also congratulate all those who have made efforts to take this work forward. It is also a wonderful coincidence that when India is celebrating the 75th year of its independence, your organization is at this important milestone of 50 years. When India celebrates 100 years of its independence, you will be in its 75th year. Just as India has set new targets for the next 25 years and started working on them, the next 25 years are equally important for ICRISAT.
Friends,
You have experience of five decades. In these five decades, you have helped the agriculture sector in a large part of the world, including India. Your research and technology have made farming easy and sustainable in difficult situations. The display of technology here demonstrates the success of ICRISAT's efforts. This holistic approach, be it water and soil management, improving crop diversity and production practices, increasing on-farm diversity, livestock integration and connecting farmers to the market, certainly helps in making agriculture sustainable. Your contribution has been instrumental in the growth of pulses, especially chick-pea in Telangana and Andhra Pradesh. This collaborative approach of ICRISAT with farmers will further strengthen and enriching agriculture. Today the Climate Change Research Facility on Plant Protection and Rapid Generation Advancement Facility have been inaugurated. These research facilities will be of great help to the agriculture world in meeting the challenge of climate change. You are aware of the changes required in our agricultural practices in view of climate change. Similarly, India has taken an important initiative. While human losses are discussed a great deal in the event of natural calamities due to climate change, the damage to infrastructure cripples the entire system. Therefore, the Government of India has come up with a global level institute for climate-resistant infrastructure which will examine and formulate plans. Today, a similar initiative is being taken for the agriculture sector. You all deserve to be congratulated.
Friends,
Although climate change affects every inhabitant of the world, it affects most of the people who are at the last rung of society, who lack resources and who work hard to climb up the ladder of development. A large number of these people account for our small farmers. And 80-85% of the farmers in India are small farmers. The issue of climate change is a huge problem for our small farmers. Therefore, India has urged the world to pay special attention to dealing with the climate challenge. Not only has India set a target of Net-Zero (emissions) by 2070, we have also highlighted the need for the L.I.F.E. Mission, that is Lifestyle for Environment. Similarly, the Pro-Planet People is a movement that binds every community, every individual with climate responsibility to tackle the climate challenge. It is not limited to just words, but it is also reflected in the actions of the Government of India. Taking forward the efforts of the past few years, climate action has been given a lot of priority in this year's budget. This budget encourages India's commitments to a green future at every level and in every sector.
Friends,
All the experts, scientists and technicians are well aware of India's efforts in tackling the challenges to agriculture due to climate and other factors. Most of you also know that there are 15 Agro-Climatic Zones in India. We have six seasons -- spring, summer, monsoon, autumn, pre-winter and winter. We have a very diverse and ancient experience related to agriculture. Organizations like ICRISAT will also have to step up their efforts so that countries of the world should get benefit of this experience. Today we are providing drought-proof solutions to about 170 districts of the country. Our focus is on a fusion of both ‘Back to Basic’ and ‘March to the Future’ to protect our farmers from climate challenge. We are focusing on more than 80 percent of small farmers of the country who need us the most. You must have also noted that there has been an unprecedented emphasis on natural farming and digital agriculture in this year’s budget. On one hand, we are focusing on expanding the scope of coarse grains like millets, emphasizing chemical-free farming, while on the other hand, we are encouraging modern technology in farming from solar pumps to farmer drones. This is a very important part of our vision for agriculture growth for the next 25 years of the virtuous period of Independence.
Friends,
One important aspect of changing India is digital agriculture. This is our future and the talented youth of India can make a great contribution in this regard. There have been relentless efforts to empower the farmers of India with digital technology. There is being the increasing use of technology and artificial intelligence in crop assessment, digitization of land records, spraying of insecticides and nutrients through drones. The ecosystem associated with agriculture research and private agri-tech players is working together to provide affordable and hi-tech services to farmers. The partnership of ICAR and ICRISAT has been successful in providing better seeds, ensuring higher yields and water management to the farmers in the areas lacking irrigation. This success can also be extended to digital agriculture.
Friends,
We are giving priority to inclusive growth while focusing on higher agriculture growth in this virtuous period of independence. You are aware that the contribution of women in the field of agriculture is very important. Efforts are also being made through self-help groups to provide all kinds of help to them. Agriculture has the potential to bring a large population of the country out of poverty and towards a better lifestyle. This virtuous period will also provide new means to bring farmers out of the difficulties of farming in difficult geographical conditions. We have seen a large part of the country could not become a part of the Green Revolution due to lack of irrigation. Now we are working on a two-pronged strategy. On one hand, we are bringing a large area under irrigation through water conservation by connecting rivers, and on the other hand, we are emphasizing on micro-irrigation to increase water use efficiency in less irrigated areas. When I was looking at all the achievements here, scientists were describing in detail the success of water management and the ‘Per Drop More Crop’ Mission in Bundelkhand. Crops that require less water and which are not affected by water scarcity are also being encouraged through modern varieties of seeds. The national mission that we have started for self-sufficiency in edible oil also demonstrates our new approach. We aim to increase the palm oil area to 6.50 lakh hectares in the next five years. The Government of India is providing help to the farmers at every level in this regard. This mission will also be very beneficial for the farmers of Telangana and Andhra Pradesh. I am told the farmers of Telangana have set huge targets for palm oil plantation. The central government will give all possible help to support them.
Friends,
Post-harvest infrastructure has also been strengthened in India over the years. A cold chain storage capacity of 35 million tonnes has been created in recent years. The government’s Agriculture Infrastructure Fund of Rs 1 lakh crore has also led to the rapid development of post-harvest infrastructure. Today we are also very focused on creating FPOs and the agriculture value chain. By organizing the small farmers of the country into thousands of FPOs, we want to make them an aware and big market force.
Friends,
ICRISAT has a rich experience of working in semi-arid areas of India. Therefore, we have to develop sustainable and diversified production systems by connecting farmers in semi-arid areas. Exchange programs can also be started to share your experiences with countries in East and South Africa. Our goal is not only to increase the production of food grains. Today India has surplus food grains, on the basis of which we are running such a massive food security program of the world. Now we are focusing on food security as well as nutrition security. With this vision, we have developed many bio-fortified varieties in the last seven years. Now we need to work more to diversify our agriculture, for higher production in our drought-affected areas and develop resilient varieties which give more protection from diseases and pests.
Friends,
ICRISAT can work on another initiative in collaboration with ICAR and agriculture universities in the field of ​​bio-fuel. You have been working on Sweet Sorghum. You can develop seeds so that drought-affected farmers, or farmers with less land, can grow crops that produce more bio-fuel. There is a need for all of us to work together on how to effectively deliver seeds and build trust in them.
Friends,
I believe that we will be able to overcome all the challenges related to agriculture with the help of innovative minds like you, people's participation and the commitment of society. May you be more able to improve the lives of the farmers of India and the world and keep giving better technological solutions! With this wish, I congratulate ICRISAT on this important occasion and its glorious past. I also wish it a bright future for its efforts which would be useful for the honor and pride of the farmers of the country. My best wishes and congratulations!
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
তেলেংগানাৰ হায়দৰাবাদত ICRISAT ৰ ৫০ তম বাৰ্ষিকী উদযাপনৰ শুভাৰম্ভণি অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
05 FEB 2022 6:26PM by PIB Guwahati
তেলেংগানাৰ ৰাজ্যপাল ড০ তামিলচাই সৌন্দৰৰাজনজী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী পৰিষদৰ মোৰ সহকৰ্মী নৰেন্দ্ৰ সিং তোমাৰ জী, আইচিআৰআইএছএটিৰ সঞ্চালক প্ৰধান জি কৃষ্ণ ৰেড্ডীজী আৰু অনলাইন মাধ্যমৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ দেশ আৰু বিদেশৰ বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল, বিশেষকৈ আফ্ৰিকাৰ দেশসমূহৰ পৰা, ইয়াত উপস্থিত মহিলা আৰু ভদ্ৰলোকসকল!
আজি বসন্ত পঞ্চমীৰ পবিত্ৰ উৎসৱ। আজি আমি জ্ঞানৰ দেৱী, মা সৰস্বতীক উপাসনা কৰোঁ। আপোনালোক সকলোৱে যি ক্ষেত্ৰত আছে তাৰ আধাৰ হৈছে জ্ঞান-বিজ্ঞান, উদ্ভাৱন-আৱিষ্কাৰ আৰু সেয়েহে, বসন্ত পঞ্চমীৰ দিনা, এই অনুষ্ঠানটো বিশেষ গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈ পৰে। আপোনালোক সকলোকে সোণালী জয়ন্তী উদযাপনৰ শুভেচ্ছা জনাইছো!
বন্ধুসকল,
৫০ বছৰ এটা ডাঙৰ সময়। আৰু এই ৫০ বছৰীয়া যাত্ৰাত, যেতিয়াই যিকোনো ব্যক্তিয়ে অৱদান আগবঢ়াইছে, তেওঁলোকৰ সকলোৰে অভিনন্দনদৰ বিষয়া আছে। আজি মই সেই সকলোলোকক অভিনন্দন জনাইছো যিসকলে এই কামটো আগুৱাই নিয়াৰ বাবে প্ৰচেষ্টা চলাইছে। এইটোও এক আশ্চৰ্যকৰ কাকতালীয় ঘটনা যে আজি যেতিয়া ভাৰতে ইয়াৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ তম বৰ্ষৰ উৎসৱ উদযাপন কৰি আছে, আপোনাৰ সংগঠন ৫০ বছৰৰ এই গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰ্যায়ত আছে। যেতিয়া ভাৰতে ইয়াৰ স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ উদযাপন কৰে, আপুনি ৭৫ তম বছৰত থাকিব। যিদৰে ভাৰতে পৰৱৰ্তী ২৫ বছৰৰ বাবে নতুন লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে, ই সেইবোৰৰ ওপৰত কাম কৰা আৰম্ভ কৰিছে, পৰৱৰ্তী ২৫ বছৰ আইচিআৰএছেটৰ বাবে সমানে গুৰুত্বপূৰ্ণ।
বন্ধুসকল,
আপোনাৰ দশকৰ অভিজ্ঞতা আছে। এই টা দশকত, আপুনি ভাৰতকে ধৰি বিশ্বৰ এক বৃহৎ অংশত কৃষি খণ্ডক সহায় কৰিছে। আপোনাৰ গৱেষণা, আপোনাৰ প্ৰযুক্তিয়ে কঠিন পৰিস্থিতিত কৃষিক সহজ আৰু বহনক্ষম কৰি তুলিছে। মই এইমাত্ৰ দেখা প্ৰযুক্তি প্ৰদৰ্শনত, আইচিআৰআইএছএটিৰ প্ৰচেষ্টাৰ সফলতা দৃশ্যমান। পানী আৰু মাটিৰ ব্যৱস্থাপনা হওঁক, শস্যৰ বিভিন্নতা আৰু উৎপাদন পদ্ধতি উন্নত কৰা, খেতিৰ বৈচিত্ৰতা বৃদ্ধি কৰা, পশুধন একত্ৰীকৰণ, আৰু কৃষকসকলক বজাৰৰ সৈতে সংযোগ কৰা, এই সামগ্ৰিক পদ্ধতিবোৰে নিশ্চিতভাৱে কৃষিক বহনক্ষম কৰাত সহায় কৰে। তেলেংগানা আৰু অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ এই অঞ্চলত মাহজাতীয় শস্য, বিশেষকৈ কুকুৰা-মটৰৰ ক্ষেত্ৰত হোৱা সম্প্ৰসাৰণত আপোনাৰ অৱদান গুৰুত্বপূৰ্ণ। কৃষকসকলৰ সৈতে আইচিআৰআইএছএটিৰ এই সহযোগিতামূলক দৃষ্টিভংগীয়ে কৃষিক অধিক শক্তিশালী আৰু সমৃদ্ধ কৰিব। আজি উদ্ভিদ সুৰক্ষা আৰু দ্ৰুত উৎপাদন উন্নতি সুবিধাৰ ওপৰত জলবায়ু পৰিৱৰ্তন গৱেষণা সুবিধা হিচাপে নতুন সুবিধাউদ্বোধন কৰা হৈছে। জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হ'বলৈ এই গৱেষণা সুবিধাসমূহে কৃষি জগতৰ বাবে যথেষ্ট সহায় কৰিব। আৰু আপুনি জানিব, পৰিৱৰ্তনশীল জলবায়ুত আমাৰ কৃষি পদ্ধতিৰ পৰিৱৰ্তন কি হ'ব লাগে, একেদৰে, ভাৰতে এক ডাঙৰ পদক্ষেপ লৈছে যে জলবায়ু পৰিৱৰ্তন, সৃষ্টি হোৱা পৰিস্থিতি, প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগ বাবে, য'ত মানৱ মৃত্যুৰ আলোচনা হয়। কিন্তু আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষতি, ই সমগ্ৰ প্ৰণালীটো ধ্বংস কৰে। আৰু সেয়েহে ভাৰত চৰকাৰে জলবায়ু স্থিতিস্থাপক আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে, ইয়াৰ ওপৰত চিন্তা আৰু পৰিকল্পনা কৰাৰ বাবে এক গোলকীয় পৰ্যায়ৰ প্ৰতিষ্ঠানৰ জন্ম দিছে। আজি এই কৃষি খণ্ডৰ বাবেও একে ধৰণৰ কাম কৰা হৈছে। আপোনালোক সকলোঅভিনন্দনৰ যোগ্য।
বন্ধুসকল,
জলবায়ু পৰিৱৰ্তনে পৃথিৱীৰ প্ৰতিটো জনসংখ্যাক প্ৰভাৱিত কৰে, কিন্তু ইয়াৰ দ্বাৰা আটাইতকৈ বেছি প্ৰভাৱিত লোকসকল হৈছে সমাজৰ অন্তিম স্তৰত থকা লোকসকল। যিসকলৰ সম্পদৰ অভাৱ আছে তেওঁলোকে বিকাশৰ জখলা বগাবলৈ কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰি আছে। তেওঁলোকৰ বহুসংখ্যক আমাৰ ক্ষুদ্ৰ কৃষক। আৰু ভাৰতৰ 80-85% কৃষক ক্ষুদ্ৰ কৃষক। আমাৰ ক্ষুদ্ৰ কৃষকৰ জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ কথা তেওঁলোকৰ বাবে এক ডাঙৰ সংকট হৈ পৰে। সেয়েহে, ভাৰতে জলবায়ু প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ বিশ্বক ইয়াৰ প্ৰতি বিশেষ মনোযোগ দিবলৈ আহ্বান জনাইছে। ভাৰতে ২০৭০ চনৰ ভিতৰত নেট জিৰোৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে, আমি এই জীৱন-জীৱন অভিযানৰ প্ৰয়োজনীয়তা- পৰিৱেশৰ বাবে জীৱনশৈলীৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰিছো। একেদৰে, প্ৰ'প্লেনেট পিপল হৈছে এক আন্দোলন যি জলবায়ু প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ প্ৰতিটো সম্প্ৰদায়, প্ৰতিজন ব্যক্তিক জলবায়ু দায়বদ্ধতাৰ সৈতে সংযোগ কৰে। কেৱল বস্তুতে সীমাবদ্ধ নহয়, কিন্তু ভাৰত চৰকাৰৰ কাৰ্যকলাপতো প্ৰতিফলিত হয়। বিগত বছৰবোৰৰ প্ৰচেষ্টাক আগুৱাই লৈ, এই বছৰৰ বাজেটত জলবায়ু পদক্ষেপক যথেষ্ট অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে। এই বাজেটে প্ৰতিটো স্তৰত, প্ৰতিটো খণ্ডত সেউজ ভৱিষ্যতৰ ভাৰতৰ প্ৰতিশ্ৰুতিক উৎসাহিত কৰিব।
বন্ধুসকল,
জলবায়ু আৰু অন্যান্য কাৰকৰ বাবে ভাৰতৰ কৃষিৰ সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ মোকাবিলা কৰাৰ বাবে ভাৰতৰ প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়ে আপুনি সকলোৱে ভালদৰে অৱগত। আপোনালোকৰ বেছিভাগেই জানে যে ভাৰতত 15 টা কৃষি-জলবায়ু অঞ্চল আছে। ইয়াত, বসন্ত, গ্ৰীষ্ম, বৰষুণ, শৰৎ, হেমন্ত আৰু শিশিৰ, এইবোৰো 6 টা ঋতু। অৰ্থাৎ, কৃষিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত আমাৰ এক অতি বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ আৰু অতি প্ৰাচীন অভিজ্ঞতা আছে। এই অভিজ্ঞতাৰ লাভালাভ বিশ্বৰ আন দেশসমূহলৈও যাব, যাৰ বাবে আইচিআৰআইএছএটিৰ দৰে প্ৰতিষ্ঠানসমূহেও তেওঁলোকৰ প্ৰচেষ্টা বৃদ্ধি কৰিব লাগিব। আজি আমি দেশৰ প্ৰায় ১৭০ খন জিলাত খৰাং-প্ৰতিৰোধী সমাধান প্ৰদান কৰিছো। আমাৰ কৃষকসকলক জলবায়ু প্ৰত্যাহ্বানৰ পৰা ৰক্ষা কৰিবলৈ মৌলিক আৰু ভৱিষ্যতলৈ যাত্ৰা দুয়োটাৰ সংমিশ্ৰণৰ ওপৰত আমাৰ গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। আমাৰ গুৰুত্ব দেশৰ ৮০ শতাংশতকৈও অধিক ক্ষুদ্ৰ কৃষকৰ ওপৰত যিসকলক আমাক আটাইতকৈ বেছি প্ৰয়োজন। এই বাজেটতো, আপুনি হয়তো উল্লেখ কৰিছে যে প্ৰাকৃতিক কৃষি আৰু ডিজিটেল কৃষিৰ ওপৰত অভূতপূৰ্ব গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। এফালে, আমি বজ্ৰা শস্যৰ পৰিসৰ বৃদ্ধিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো, আনহাতে, সৌৰ পাম্পৰ পৰা কৃষকলৈকে ৰাসায়নিক-মুক্ত কৃষিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো, ড্ৰোনৰ পৰা কৃষিৰ ক্ষেত্ৰত আধুনিক প্ৰযুক্তিক উৎসাহিত কৰি আছো। এইটো আগন্তুক 25 বছৰৰ বাবে কৃষি বিকাশৰ বাবে আমাৰ দৃষ্টিভংগীৰ এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ, অৰ্থাৎ স্বাধীনতাৰ অমৃতকাল।
বন্ধুসকল,
পৰিৱৰ্তনশীল ভাৰতৰ এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশ আছে - ডিজিটেল কৃষি। এইটো আমাৰ ভৱিষ্যত আৰু ভাৰতৰ প্ৰতিভাশালী যুৱক-যুৱতীসকলে ইয়াত এক মহান কাম কৰিব পাৰে। আমি কেনেকৈ কৃষকক ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰে শক্তিশালী কৰিব পাৰোঁ তাৰ বাবে ভাৰতত প্ৰচেষ্টা নিৰন্তৰ বৃদ্ধি হৈ আছে। শস্যৰ মূল্যাঙ্কন, ভূমিৰ ৰেকৰ্ডডিজিটাইজেচন, ড্ৰোনৰ জৰিয়তে কীটনাশক আৰু পুষ্টি ছটিয়াই দিয়া, এনে বহুতো সেৱাত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ ব্যৱহাৰ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। কৃষকসকলক সুলভ আৰু উচ্চ-প্ৰযুক্তিৰ সেৱা প্ৰদান কৰাৰ বাবে, কৃষি গৱেষণা আৰু ব্যক্তিগত কৃষি-প্ৰযুক্তিৰ খেলুৱৈসকলৰ সৈতে সম্পৰ্কিত এক পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ সহযোগত কাম কৰা হৈছে। আইচিএআৰ আৰু আইচিআৰআইএছএটিৰ অংশীদাৰীত্বজলসিঞ্চনৰ অভাৱ থকা অঞ্চলৰ কৃষকসকলৰ বাবে উন্নত বীজ, উচ্চ উৎপাদন, পানী নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সফল হৈছে। এই সফলতা ডিজিটেল কৃষিলৈও সম্প্ৰসাৰিত কৰিব পাৰি।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ অমৃত সময়ত, আমি উচ্চ কৃষি বিকাশৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়াৰ লগতে সামগ্ৰিক বিকাশক অগ্ৰাধিকাৰ দিছো। আপুনি সকলোৱে জানে যে কৃষিৰ ক্ষেত্ৰত মহিলাসকলৰ অৱদান অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেওঁলোকক সকলো ধৰণৰ সহায় আগবঢ়োৱাৰ বাবে স্ব-সহায়ক গোটৰ জৰিয়তে প্ৰচেষ্টা কৰা হৈছে। কৃষিৰ ফলত দেশৰ এক বৃহৎ জনসংখ্যাক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা উলিয়াই এক উন্নত জীৱনশৈলীৰ দিশে লৈ যোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে। এই অমৃতকালটোৱে কঠিন ভৌগোলিক পৰিস্থিতিত খেতি কৰি থকা কৃষকসকলক অসুবিধাৰ পৰা বাহিৰ হ'বলৈ নতুন উপায় প্ৰদান কৰিব। আমি দেখিছোঁ, জলসিঞ্চনৰ অভাৱৰ বাবে, দেশৰ এক বৃহৎ অংশ সেউজ বিপ্লৱৰ অংশ হ'ব নোৱাৰিলে। আমি এতিয়া এটা দ্বৈত ৰণনীতিৰ ওপৰত কাম কৰি আছো। এফালে, পানী সংৰক্ষণৰ জৰিয়তে, নদীবোৰক সংযোগ কৰি, আমি জলসিঞ্চনৰ আওতালৈ এক বৃহৎ এলেকা আনিআছো, আৰু এতিয়াই যেতিয়া মই ইয়াত সকলো সাফল্যৰ ওপৰত দৃষ্টি ৰাখিছিলো, পানী পৰিচালনা কৰিবলৈ আৰু 'পাৰ ড্ৰপ মোৰ ক্ৰপ'ৰ অভিযান সফল কৰিবলৈ বুন্দেলখণ্ডত কেনেদৰে সফল হৈছে, মোৰ সন্মুখত থকা বিজ্ঞানীসকলে তেওঁক বিতংভাৱে বৰ্ণনা কৰিছিল। আনহাতে, আমি কম জলসিঞ্চিত এলেকাত পানীব্যৱহাৰৰ দক্ষতা বৃদ্ধিকৰাৰ বাবে ক্ষুদ্ৰ জলসিঞ্চনৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। যিবোৰ শস্যৰ পানীৰ প্ৰয়োজন কম, আৰু যিবোৰ পানীৰ অভাৱৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱিত নহয়, সেইবোৰো আধুনিক প্ৰকাৰৰ বিকাশৰ দ্বাৰা উৎসাহিত কৰা হৈছে। আমি আৰম্ভ কৰা এডিবল অইলত আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় মিছনেও আমাৰ নতুন দৃষ্টিভংগী প্ৰদৰ্শন কৰে। পৰৱৰ্তী পাঁচ বছৰত, আমাৰ লক্ষ্য হৈছে পাম তেলৰ এলেকা ৬.৫ লাখ হেক্টৰ বৃদ্ধি কৰা। ইয়াৰ বাবে, ভাৰত চৰকাৰে প্ৰতিটো স্তৰত কৃষকসকলক সহায় কৰি আছে। এই অভিযানতে তেলেংগানা আৰু অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ কৃষকসকলৰ বাবেও যথেষ্ট লাভজনক হ'ব। মোক কোৱা হৈছে, তেলেংগানাৰ কৃষকসকলে পাম তেল ৰখাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত ডাঙৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে তেওঁলোকক সমৰ্থন কৰিবলৈ সকলো সম্ভৱ সহায় আগবঢ়াব।
বন্ধুসকল,
যোৱা কেইবছৰমানত ভাৰতত শস্য চপোৱাৰ পিছত আন্তঃগাঁথনিও শক্তিশালী কৰা হৈছে। শেহতীয়া বছৰবোৰত ৩৫ নিযুত টনৰ শীতল শৃংখলা সংৰক্ষণ ক্ষমতা সৃষ্টি কৰা হৈছে। চৰকাৰে সৃষ্টি কৰা এক লাখ কোটি টকাৰ কৃষি আন্তঃগাঁথনি পুঁজিৰ ফলত শস্য চপোৱাৰ পিছত আন্তঃগাঁথনিৰ দ্ৰুত বিকাশ ঘটিছে। আজি ভাৰতত আমি এফপিঅ' আৰু কৃষি মূল্য শৃংখলা নিৰ্মাণৰ ওপৰতো যথেষ্ট গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। দেশৰ ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলক হাজাৰ হাজাৰ এফপিঅ'ত সংগঠিত কৰি, আমি তেওঁলোকক এক সচেতন আৰু বৃহৎ বজাৰ শক্তি হিচাপে গঢ়ি তুলিব বিচাৰো।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ অৰ্ধ-শুষ্ক অঞ্চলত কাম কৰাৰ এক সমৃদ্ধ অভিজ্ঞতা আইক্ৰিছাটৰ আছে। সেয়েহে অৰ্ধ-শুষ্ক খণ্ডৰ বাবে, আমি কৃষকসকলক একেলগে সংযোগ কৰি বহনক্ষম আৰু বৈচিত্ৰ্যময় উৎপাদন প্ৰণালী গঢ়ি তুলিব লাগিব। পূব আৰু দক্ষিণ আফ্ৰিকাৰ দেশসমূহৰ সৈতে আপোনাৰ অভিজ্ঞতা ভাগ বতৰা কৰিবলৈ বিনিময় কাৰ্যসূচীও আৰম্ভ কৰিব পাৰি। আমাৰ লক্ষ্য কেৱল খাদ্যশস্যৰ উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা নহয়। আজি ভাৰতত অতিৰিক্ত খাদ্যশস্য আছে, যাৰ আধাৰত আমি বিশ্বৰ ইমান ডাঙৰ খাদ্য সুৰক্ষা কাৰ্যসূচী চলাই আছো। এতিয়া আমি খাদ্য সুৰক্ষাৰ লগতে পুষ্টি সুৰক্ষাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিআছো। এই দৃষ্টিৰ সৈতে, যোৱা বছৰত, আমি বহুতো জৈৱ-সুৰক্ষিত প্ৰকাৰ বিকশিত কৰিছো। এতিয়া, আমাৰ কৃষিৰ বৈচিত্ৰতা আনিবলৈ, আমাৰ খৰাং প্ৰভাৱিত এলেকাবোৰত অধিক উৎপাদন কৰিবলৈ, আমি ৰোগ আৰু কীট-পতংগৰ পৰা অধিক সুৰক্ষা প্ৰদান কৰা পুনৰ দৈত্য প্ৰকাৰবোৰৰ ওপৰত অধিক কাম কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
আইচিআৰআইএছেটে আইচিএআৰ আৰু কৃষি বিশ্ববিদ্যালয়ৰ সৈতে আন এটা প্ৰচেষ্টাত কাম কৰিব পাৰে। এয়া হৈছে জৈৱ ইন্ধনৰ ক্ষেত্ৰ। আপুনি Sweet Sorghum (চৰ্গাম)ত কাম কৰি আছে। আপুনি এনে বীজ উৎপাদন কৰিব পাৰে যি খৰাং প্ৰভাৱিত কৃষক, বা কম মাটি থকা কৃষকসকলক অধিক জৈৱ ইন্ধন প্ৰদানকাৰী শস্য খেতি কৰিবলৈ অনুমতি দিয়ে। বীজ কেনেদৰে কাৰ্যকৰীভাৱে বিতৰণ কৰিব পাৰি, সেইবোৰৰ ওপৰত কেনেদৰে বিশ্বাস গঢ়িব লাগে, আমি সকলোৱে একেলগে কাম কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
মই বিশ্বাস কৰোঁ যে আপোনাৰ দৰে উদ্ভাৱনী মনৰ সহায়ত, জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণেৰে আৰু সমাজৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰে আমি কৃষি সম্পৰ্কীয় সকলো প্ৰত্যাহ্বান অতিক্ৰম কৰিবলৈ সক্ষম হ'ম। আপুনি ভাৰত আৰু বিশ্বৰ কৃষকসকলৰ জীৱন উন্নত কৰিবলৈ অধিক সক্ষম হওঁক, এই ইচ্ছাৰে সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ প্ৰযুক্তিগত সমাধান প্ৰদান কৰি থাকক, এই গুৰুত্বপূৰ্ণ উপলক্ষে, আইচিআৰআইএছএটিক তেওঁলোকৰ গৌৰৱময় অতীতৰ বাবে অভিনন্দন জনোৱাৰ সময়ত, এক উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে কামনা কৰি, এই প্ৰচেষ্টা দেশৰ কৃষকসকলৰ এক বিশাল সন্মান হিচাপে কামত আহিব পাৰে, সেইকাৰণে মোৰ শুভকামনা। বহুত অভিনন্দন!
বহু বহু ধন্যবাদ!