Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of 50th Anniversary celebrations of ICRISAT in Hyderabad, Telangana
05 FEB 2022 6:26PM by PIB Delhi
Governor of Telangana Dr. Tamilisai Soundararajan ji, my colleagues in the Union Council of Ministers, Narendra Singh Tomar ji and G. Kishan Reddy ji, Director General of ICRISAT, dignitaries from the country and abroad, especially from African countries, joining this program through online and ladies and gentlemen present here!
Today is the holy festival of Basant Panchami. Today we worship Goddess Saraswati, the goddess of knowledge. Since you belong to a field where knowledge, science, innovation and invention are at its core, this event assumes a special significance on the occasion of Basant Panchami. Wishing you all a very Happy Golden Jubilee Celebration!
Friends,
Fifty years is a very long time. Everyone who has contributed to this 50-year journey deserves applause. I also congratulate all those who have made efforts to take this work forward. It is also a wonderful coincidence that when India is celebrating the 75th year of its independence, your organization is at this important milestone of 50 years. When India celebrates 100 years of its independence, you will be in its 75th year. Just as India has set new targets for the next 25 years and started working on them, the next 25 years are equally important for ICRISAT.
Friends,
You have experience of five decades. In these five decades, you have helped the agriculture sector in a large part of the world, including India. Your research and technology have made farming easy and sustainable in difficult situations. The display of technology here demonstrates the success of ICRISAT's efforts. This holistic approach, be it water and soil management, improving crop diversity and production practices, increasing on-farm diversity, livestock integration and connecting farmers to the market, certainly helps in making agriculture sustainable. Your contribution has been instrumental in the growth of pulses, especially chick-pea in Telangana and Andhra Pradesh. This collaborative approach of ICRISAT with farmers will further strengthen and enriching agriculture. Today the Climate Change Research Facility on Plant Protection and Rapid Generation Advancement Facility have been inaugurated. These research facilities will be of great help to the agriculture world in meeting the challenge of climate change. You are aware of the changes required in our agricultural practices in view of climate change. Similarly, India has taken an important initiative. While human losses are discussed a great deal in the event of natural calamities due to climate change, the damage to infrastructure cripples the entire system. Therefore, the Government of India has come up with a global level institute for climate-resistant infrastructure which will examine and formulate plans. Today, a similar initiative is being taken for the agriculture sector. You all deserve to be congratulated.
Friends,
Although climate change affects every inhabitant of the world, it affects most of the people who are at the last rung of society, who lack resources and who work hard to climb up the ladder of development. A large number of these people account for our small farmers. And 80-85% of the farmers in India are small farmers. The issue of climate change is a huge problem for our small farmers. Therefore, India has urged the world to pay special attention to dealing with the climate challenge. Not only has India set a target of Net-Zero (emissions) by 2070, we have also highlighted the need for the L.I.F.E. Mission, that is Lifestyle for Environment. Similarly, the Pro-Planet People is a movement that binds every community, every individual with climate responsibility to tackle the climate challenge. It is not limited to just words, but it is also reflected in the actions of the Government of India. Taking forward the efforts of the past few years, climate action has been given a lot of priority in this year's budget. This budget encourages India's commitments to a green future at every level and in every sector.
Friends,
All the experts, scientists and technicians are well aware of India's efforts in tackling the challenges to agriculture due to climate and other factors. Most of you also know that there are 15 Agro-Climatic Zones in India. We have six seasons -- spring, summer, monsoon, autumn, pre-winter and winter. We have a very diverse and ancient experience related to agriculture. Organizations like ICRISAT will also have to step up their efforts so that countries of the world should get benefit of this experience. Today we are providing drought-proof solutions to about 170 districts of the country. Our focus is on a fusion of both ‘Back to Basic’ and ‘March to the Future’ to protect our farmers from climate challenge. We are focusing on more than 80 percent of small farmers of the country who need us the most. You must have also noted that there has been an unprecedented emphasis on natural farming and digital agriculture in this year’s budget. On one hand, we are focusing on expanding the scope of coarse grains like millets, emphasizing chemical-free farming, while on the other hand, we are encouraging modern technology in farming from solar pumps to farmer drones. This is a very important part of our vision for agriculture growth for the next 25 years of the virtuous period of Independence.
Friends,
One important aspect of changing India is digital agriculture. This is our future and the talented youth of India can make a great contribution in this regard. There have been relentless efforts to empower the farmers of India with digital technology. There is being the increasing use of technology and artificial intelligence in crop assessment, digitization of land records, spraying of insecticides and nutrients through drones. The ecosystem associated with agriculture research and private agri-tech players is working together to provide affordable and hi-tech services to farmers. The partnership of ICAR and ICRISAT has been successful in providing better seeds, ensuring higher yields and water management to the farmers in the areas lacking irrigation. This success can also be extended to digital agriculture.
Friends,
We are giving priority to inclusive growth while focusing on higher agriculture growth in this virtuous period of independence. You are aware that the contribution of women in the field of agriculture is very important. Efforts are also being made through self-help groups to provide all kinds of help to them. Agriculture has the potential to bring a large population of the country out of poverty and towards a better lifestyle. This virtuous period will also provide new means to bring farmers out of the difficulties of farming in difficult geographical conditions. We have seen a large part of the country could not become a part of the Green Revolution due to lack of irrigation. Now we are working on a two-pronged strategy. On one hand, we are bringing a large area under irrigation through water conservation by connecting rivers, and on the other hand, we are emphasizing on micro-irrigation to increase water use efficiency in less irrigated areas. When I was looking at all the achievements here, scientists were describing in detail the success of water management and the ‘Per Drop More Crop’ Mission in Bundelkhand. Crops that require less water and which are not affected by water scarcity are also being encouraged through modern varieties of seeds. The national mission that we have started for self-sufficiency in edible oil also demonstrates our new approach. We aim to increase the palm oil area to 6.50 lakh hectares in the next five years. The Government of India is providing help to the farmers at every level in this regard. This mission will also be very beneficial for the farmers of Telangana and Andhra Pradesh. I am told the farmers of Telangana have set huge targets for palm oil plantation. The central government will give all possible help to support them.
Friends,
Post-harvest infrastructure has also been strengthened in India over the years. A cold chain storage capacity of 35 million tonnes has been created in recent years. The government’s Agriculture Infrastructure Fund of Rs 1 lakh crore has also led to the rapid development of post-harvest infrastructure. Today we are also very focused on creating FPOs and the agriculture value chain. By organizing the small farmers of the country into thousands of FPOs, we want to make them an aware and big market force.
Friends,
ICRISAT has a rich experience of working in semi-arid areas of India. Therefore, we have to develop sustainable and diversified production systems by connecting farmers in semi-arid areas. Exchange programs can also be started to share your experiences with countries in East and South Africa. Our goal is not only to increase the production of food grains. Today India has surplus food grains, on the basis of which we are running such a massive food security program of the world. Now we are focusing on food security as well as nutrition security. With this vision, we have developed many bio-fortified varieties in the last seven years. Now we need to work more to diversify our agriculture, for higher production in our drought-affected areas and develop resilient varieties which give more protection from diseases and pests.
Friends,
ICRISAT can work on another initiative in collaboration with ICAR and agriculture universities in the field of ​​bio-fuel. You have been working on Sweet Sorghum. You can develop seeds so that drought-affected farmers, or farmers with less land, can grow crops that produce more bio-fuel. There is a need for all of us to work together on how to effectively deliver seeds and build trust in them.
Friends,
I believe that we will be able to overcome all the challenges related to agriculture with the help of innovative minds like you, people's participation and the commitment of society. May you be more able to improve the lives of the farmers of India and the world and keep giving better technological solutions! With this wish, I congratulate ICRISAT on this important occasion and its glorious past. I also wish it a bright future for its efforts which would be useful for the honor and pride of the farmers of the country. My best wishes and congratulations!
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ତେଲଙ୍ଗାନର ହାଇଦ୍ରାବାଦଠାରେ ଇକ୍ରିସାଟର ୫୦ତମ ବାର୍ଷିକ ସମାରୋହର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
05 FEB 2022 6:26PM by PIB Bhubaneswar
ତେଲଙ୍ଗାନାର ରାଜ୍ୟପାଳ ଡକ୍ଟର ତମିଲସାଇ ସୁନ୍ଦରରାଜନ ମହୋଦୟ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିପରିଷଦରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ତୋମର ମହାଶୟ, ଜି. କିଷନ ରେଡ୍ଡୀ ମହାଶୟ, ଇକ୍ରିସାଟର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ, ଏବଂ ଅନଲାଇନ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶ ବିଦେଶରୁ, ବିଶେଷ କରି ଆଫ୍ରିକୀୟ ଦେଶରୁ ସାମିଲ ହୋଇଥିବା ମହାନୁଭବ, ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଭଦ୍ର ମହିଳା ଓ ଭଦ୍ର ବ୍ୟକ୍ତି ଗଣ!
ଆଜି ହେଉଛି ବସନ୍ତ ପଂଚମୀର ପବିତ୍ର ପର୍ବ। ଆଜି ଆମେ ଜ୍ଞାନର ଦେବୀ, ମା’ ସରସ୍ୱତୀଙ୍କ ପୂଜା କରିଥାଉ। ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଯେଉଁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଛନ୍ତି, ତାହାର ଆଧାର ହେଉଛି ଜ୍ଞାନ-ବିଜ୍ଞାନ, ନବସୃଜନ- ଅଭିନବତା ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ବସନ୍ତ ପଂଚମୀର ଦିନ ଏହି ଆୟୋଜନର ଏକ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଥାଏ। ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଜୟନ୍ତୀ ସମାରୋହର ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା!
ସାଥୀଗଣ,
50 ବର୍ଷ ହେଉଛି ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ସମୟ। ଆଉ ଏହି 50 ବର୍ଷର ଯାତ୍ରାରେ ଯେବେ- ଯେତେବେଳେ ଯେଉଁ- ଯେଉଁମାନେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି ସେମାନେ ସମସ୍ତେ ହେଉଛନ୍ତି ଅଭିନନ୍ଦନର ଅଧିକାରୀ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଯେଉଁ ସବୁ ଲୋକମାନେ ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି, ମୁଁ ଆଜି ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଏହା ହେଉଛି ଏକ ଅଦ୍ଭୁତ ସଂଯୋଗ ଯେ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ନିଜ ସ୍ୱାଧୀନତାର 75 ବର୍ଷ ପୂରଣର ପର୍ବ ପାଳନ କରୁଛି, ସେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ସଂସ୍ଥା 50 ବର୍ଷର ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୋପାନରେ ପହଂଚିଛି। ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ନିଜ ସ୍ୱାଧୀନତାର 100 ବର୍ଷ ପୂରଣର ପର୍ବ ପାଳନ କରିବ, ତେବେ ଆପଣ 75 ବର୍ଷରେ ରହିଥିବେ। ଯେଭଳି ଭାରତ ଆଗାମୀ 25 ବର୍ଷ ପାଇଁ ନୂତନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରିଛି, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ନେଇ ତାହା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରି ଦେଇଛି, ସେମିତି ହିଁ ଆଗାମୀ 25 ବର୍ଷ ଇକ୍ରିସାଟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ସେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ 5 ଦଶକର ଅନୁଭବ ରହିଛି। ଏହି 5 ଦଶକରେ ଆପଣ ଭାରତ ସମେତ ବିଶ୍ୱର ଏକ ବୃହତ ଭାଗରେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ଆପଣଙ୍କ ଗବେଷଣା, ଆପଣଙ୍କ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି କଠିନ ପରିସ୍ଥିତିରେ କୃଷିକୁ ସହଜ ଏବଂ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ କରିଛି। ଏବେ ମୁଁ ଯେଉଁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପ୍ରଦର୍ଶନ ଦେଖିଲି, ସେଥିରେ ଇକ୍ରିସାଟର ପ୍ରୟାସ ଗୁଡିକର ସଫଳତା ଦୃଷ୍ଟିଗୋଚର ହେଉଛି। ଜଳ ଏବଂ ମୃତିକାର ପରିଚାଳନା ହେଉ, ଫସଲର କିସମ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିବର୍ତନ ହେଉ, କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିବିଧତାରେ ବୃଦ୍ଧି ହେଉ, ପ୍ରାଣୀପାଳନର ସମନ୍ୱୟ ହେଉ, ଆଉ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ବଜାର ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବା ହେଉ, ଏହି ସାମଗ୍ରିକ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ କୃଷିକୁ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ। ତେଲଙ୍ଗାନା ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶରେ ଡାଲି, ବିଶେଷକରି ଛୋଟ- ମଟର ଚାଷକୁ ନେଇ ଏହି ଅଂଚଳରେ ଯେଉଁ ସଂପ୍ରସାରଣ ହୋଇଛି, ସେଥିରେ ଆପଣଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି। କୃଷକଙ୍କ ସହିତ ଇକ୍ରିସାଟର ଏହି ସହଯୋଗୀ ଦୃଷ୍ଟିଭଙ୍ଗୀ କୃଷିକୁ ଆହୁରି ସଶକ୍ତ କରିବ, ସମୃଦ୍ଧ କରିବ। ଆଜି ଉଦ୍ଭିଦ ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତନ ଗବେଷଣା ସୁବିଧା ଏବଂ ତ୍ୱରିତ ପିଢୀର ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସୁବିଧା ରୂପରେ ନୂତନ ସୁଯୋଗର ଉଦଘାଟନ ହୋଇଛି। ଏହି ଗବେଷଣା ସୁବିଧା, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତନର ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାରେ କୃଷି ଜଗତକୁ ବହୁଳ ଭାବେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଆଉ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଜଣାଥିବ, ପରିବର୍ତିତ ଜଳବାୟୁରେ ଆମର କୃଷିଜନିତ ଅଭ୍ୟାସ ଗୁଡ଼ିକରେ କ’ଣ ସବୁ ପରିବର୍ତନ ଆଣିବା ଦରକାର, ସେହିଭଳି ଭାବେ ଭାରତ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି ଯେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତନ କାରଣରୁ ଯେଉଁସବୁ ପରିସ୍ଥିତିମାନ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ, ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟମାନ ଆସିଥାଏ, ତେବେ ସେଥିରେ ମଣିଷ ମୃତ୍ୟୁର ଚର୍ଚ୍ଚା ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଥାଏ। କିନ୍ତୁ ଭିତିଭୂମିର ଯେଉଁ କ୍ଷତି ହୋଇଥାଏ, ତାହା ସମଗ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଦୋହଲାଇ ଦେଇଥାଏ। ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ଜଳବାୟୁକୁ ସହ୍ୟ କରି ପାରୁଥିବା ଭଳି ଭିତିଭୂମି ପାଇଁ, ତାହା ଉପରେ ଚିନ୍ତନ- ମନନ ଏବଂ ଯୋଜନା ସବୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଲାଗି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଅନୁଷ୍ଠାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି। ସେହିଭଳି ଏକ କାର୍ଯ୍ୟ ଆଜି ଏହି କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ହେଉଛି। ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ହେଉଛନ୍ତି ଅଭିନନ୍ଦନର ଅଧିକାରୀ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏମିତିରେ ମଧ୍ୟ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତନ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଛି, କିନ୍ତୁ ଏହାଦ୍ୱାରା ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବିତ ସେହି ଲୋକମାନେ ହୋଇ ଥାଆନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ସମାଜର ଶେଷ ପାହାଚରେ ରହିଥାଆନ୍ତି। ଯାହାଙ୍କ ପାଖରେ ଉତ୍ସର ଅଭାବ ରହିଛି, ଯେଉଁମାନେ ବିକାଶର ସିଢ଼ିରେ ଉପରକୁ ଚଢ଼ିବା ପାଇଁ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛନ୍ତି। ଏଥିରେ ଏକ ବୃହତ ସଂଖ୍ୟାରେ ରହିଛନ୍ତି ଆମର କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀ। ଆଉ ଭାରତରେ 80- 85% କୃଷକ ହେଉଛନ୍ତି କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀ। ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତନର ବିଷୟ ଆମର କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ସଙ୍କଟ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ। ତେଣୁକରି, ଭାରତକୁ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତନର ସଙ୍କଟ ସହିତ ଲଢ଼ିବା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱକୁ ଏହା ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ପାଇଁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି। ଭାରତ 2070 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନେଟ ଜିରୋର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ତ ରଖିଛି, ଆମେ ପର୍ଯ୍ୟାବରଣ ପାଇଁ ଜୀବନ ଓ ଜୀବନ ଶୈଳୀ ମିଶନ ଏହି ଜୀବନ ମିଶନ ଲକ୍ଷ୍ୟର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି। ସେହିଭଳି ଭାବେ ପ୍ରୋ- ପ୍ଲାନେଟ ପିପୁଲ ହେଉଛି ଏଭଳି ଏକ ଆନ୍ଦୋଳନ ଯାହାକି ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତନର ଆହ୍ୱାନ ସହିତ ଲଢ଼ିବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମୁଦାୟକୁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ବିଶେଷଙ୍କୁ ଜଳବାୟୁ ଦାୟିତ୍ୱ ସହିତ ଯୋଡ଼ୁଛି। ଏହା କେବଳ କଥା ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ, ବରଂ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଥାଏ। ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ସବୁକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇ ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ଜଳବାୟୁ ସଂପର୍କୀତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଉପରେ ବହୁ ଅଧିକ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି। ଏହି ବଜେଟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସବୁଜ ଭବିଷ୍ୟତର ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଯାଉଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଜଳବାୟୁ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦିଗଗୁଡ଼ିକ କାରଣରୁ ଭାରତର କୃଷି ସମ୍ମୁଖରେ ଯେଉଁସବୁ ଆହ୍ୱାନ ରହିଛି, ସେଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଲଢ଼ିବା ପାଇଁ ଭାରତର ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସରେ ଆପଣ ସମସ୍ତ ବିଶେଷଜ୍ଞ, ବୈଜ୍ଞାନିକ, ଟେକ୍ନିସିଆନମାନେ ଖୁବ ଭଲ ଭାବେ ପରିଚିତ ଅଛନ୍ତି। ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଲୋକ ଏହା ମଧ୍ୟ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଭାରତରେ 15 କୃଷି- ଜଳବାୟୁ ମଣ୍ଡଳ ରହିଛି । ଆମର ଏଠାରେ, ବସନ୍ତ, ଗ୍ରୀଷ୍ମ, ବର୍ଷା, ଶରତ, ହେମନ୍ତ ଆଉ ଶୀତ, ଏହି 6 ଋତୁ ମଧ୍ୟ ହୋଇଥାଏ। ଅର୍ଥାତ ଆମ ପାଖରେ କୃଷି ସହିତ ଜଡ଼ିତ ବହୁତ ବିବିଧତା ଭରା ଏବଂ ବହୁତ ପ୍ରାଚୀନ ଅନୁଭବ ରହିଛି। ଏହି ଅନୁଭବର ଲାଭ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ମିଳୁ, ଏଥିପାଇଁ ଇକ୍ରିସାଟ ଭଳି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ନିଜର ପ୍ରୟାସ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ହେବ। ଆଜି ଆମେ ଦେଶର ପ୍ରାୟ 170 ଜିଲାରେ ମରୁଡ଼ି ପ୍ରତିରୋଧର ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରୁଛେ । ଜଳବାୟୁ ଜନିତ ଆହ୍ୱାନରୁ ଆମ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ଦୃଷ୍ଟି ମୌଳିକ ଆଧାରକୁ ଧରି ଭବିଷ୍ୟତ ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର, ଦୁଇଟି ଯାକର ଫ୍ୟୁଜନ ଉପରେ ରହିଛି। ଆମର ଫୋକସ ଦେଶର ସେହି 80 ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକମାନଙ୍କ ଉପରେ ରହିଛି, ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଆମର ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଏହି ବଜେଟରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଥିବେ ଯେ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ କୃଷି ଉପରେ ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଗୋଟିଏ ପଟେ ଆମେ ମାଣ୍ଡିଆ- ମୋଟା ଶସ୍ୟର ପରିସର ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଉପରେ ଦୃଷ୍ଟି ଦେଉଛୁ, ରାସାୟନିକ ମୁକ୍ତ କୃଷି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରୁଛୁ, ତେବେ ଅନ୍ୟ ପଟେ ସୌର ପମ୍ପରୁ ନେଇ କୃଷକ ଦ୍ରୋନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୃଷିରେ ଆଧୁନିକ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ। ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ କାଳ ଅର୍ଥାତ ଆଗାମୀ 25 ବର୍ଷ ପାଇଁ କୃଷି ବିକାଶ ଲାଗି ଏହା ଆମ ଦୃଷ୍ଟକୋଣର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଅଂଶ।
ସାଥୀଗଣ,
ପରିବର୍ତିତ ଭାରତର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପକ୍ଷ ହେଉଛି- ଡିଜିଟାଲ କୃଷି। ଏହା ହେଉଛି ଆମର ଭବିଷ୍ୟତ ଏବଂ ଏଥିରେ ଭାରତର ପ୍ରତିଭାବାନ ଯୁବକ, ବହୁତ ଭଲ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବେ। ଡିଜିଟାଲ କୃଷି ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ କିପରି କୃଷକଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରି ପାରିବା, ଏଥିପାଇଁ ଭାରତରରେ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଫସଲ ଅମଳ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆକଳନ ହେଉ, ଜମିବାଡି ରେକର୍ଡର ଡିଜିଟାଇଜେସନ ହେଉ, ଦ୍ରୋନ ମାଧ୍ୟମରେ କୀଟନାଶକ ଏବଂ ଉର୍ବରକର ସିଂଚନ ହେଉ, ଏଭଳି ଅନେକ ସେବାରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଉପଯୋଗ, କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତାର ଉପଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଉଛି। କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଶସ୍ତା ଏବଂ ହାଇଟେକ୍ ସେବା ଦେବା ପାଇଁ, କୃଷି ଗବେଷଣା ସହିତ ଜଡିତ ଇକୋ ସିଷ୍ଟମ ଓ ଘରୋଇ କୃଷି- ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବିତରକମାନଙ୍କ ସହିତ ମିଳିମିଶି କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି। ଜଳସେଚନର ଅଭାବ ଥିବା ଅଂଚଳରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ଅମଳକ୍ଷମ, ଉନ୍ନତ ବିହନ, ଜଳ ପରିଚାଳନାକୁ ନେଇ ଆଇସିଏଆର ଏବଂ ଇକ୍ରିସାଟର ଭାଗିଦାରୀ ସଫଳ ହୋଇଛି। ଏହି ସଫଳତାକୁ ଡିଜିଟାଲ କୃଷିରେ ମଧ୍ୟ ସଂପ୍ରସାରିତ କରାଯାଇ ପାରିବ।
ସାଥୀଗଣ,
ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତକାଳରେ ଆମେ ଉଚ୍ଚ କୃଷି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଦୃଷ୍ଟି ଦେଇ ସମାବେଶୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ହିଁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛୁ। ଆପଣମାନେ ଜାଣିଛନ୍ତି କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିମାନଙ୍କର ଯୋଗଦାନ ହେଉଛି ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ସେମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେବା ପାଇଁ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ମାଧ୍ୟମରେ ହିଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି। କୃଷି ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ଉପରକୁ ଉଠାଇ ଉନ୍ନତ ଜୀବନ ଶୈଳୀ ଆଡ଼କୁ ନେଇଯିବା ପାଇଁ ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି। ଏହି ଅମୃତକାଳ କଠିନ ଭୌଗୋଳିକ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଚାଷବାସ କରୁଥିବା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ନୂତନ ମାଧ୍ୟମ ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦେବା। ଆମେ ଦେଖିଛୁ, ଜଳସେଚନର ଅଭାବ ଯୋଗୁଁ ଦେଶର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଭାଗ ସବୁଜ ବିପ୍ଳବର ଅଂଶ ହୋଇ ପାରି ନଥିଲା। ଆମେ ଏବେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷୀୟ ରଣନୀତି ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ଗୋଟିଏ ପଟେ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ମାଧ୍ୟମରେ, ନଦୀଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରି, ଏକ ବ୍ୟାପକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଜଳସେଚନ ପରିବେଶକୁ ଅଣାଯାଉଛି, ଆଉ ଏବେ ମୁଁ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଏଠାକାର ସମସ୍ତ ଉପଲବ୍ଧିକୁ ଦେଖୁଥିଲି, ସେଥିରେ ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡରେ କିଭଳି ଭାବେ ଜଳ ପରିଚାଳନାକୁ ଏବଂ ‘ଗୋଟିଏ ବୁନ୍ଦା ଜଳ- ଅଧିକ ଫସଲ’କୁ ସଫଳ କରିବାରେ କିପରି ସଫଳତା ମିଳିଛି, ତାହାର ସଫଳତା ସମ୍ପର୍କରେ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରୁଥିଲେ। ସେହିପରି ଅନ୍ୟ ପକ୍ଷରେ, ଆମେ କମ୍ ଜଳସେଚିତ ଅଂଚଳରେ ଜଳ ବ୍ୟବହାର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଅଣୁ- ଜଳସେଚନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ। ଯେଉଁ ଫସଲକୁ କମ୍ ପାଣିର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ଆଉ ଯାହା ଜଳର ଅଭାବରୁ ପ୍ରଭାବିତ ହେବ ନାହିଁ ତାହାକୁ ମଧ୍ୟ ଆଧୁନିକ କିସମର ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯାଉଛି। ଖାଇବା ତେଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ପାଇଁ ଯେଉଁ ଜାତୀୟ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି, ତାହା ମଧ୍ୟ ଆମର ନୂତନ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ଦର୍ଶାଉଛି। ଆଗାମୀ 5 ବର୍ଷରେ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପାମ୍ ଅଏଲ ଚାଷ ଅଂଚଳକୁ ସାଢେ 6 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଅଛି। ଏଥି ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ତେଲଙ୍ଗାନା ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏହି ମିଶନ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ହେବ। ମୋତେ ଅବଗତ କରାଯାଇଛି ଯେ ତେଲଙ୍ଗାନାର କୃଷକମାନେ ପାମ୍ ଅଏଲ ଚାଷକୁ ନେଇ ବହୁତ ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଯଥାସମ୍ଭବ ସହାୟତା କରିବେ।
ସାଥୀଗଣ,
ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷରେ ଭାରତରେ ଅମଳ- ପରବର୍ତୀ ଭିତିଭୂମିକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯାଇଛି। ନିକଟରେ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ 35 ମିଲିୟନ ଟନ୍ ର ଶୀତଳ ଶୃଙ୍ଖଳ ସଂରକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ସରକାର ଯେଉଁ 1 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର କୃଷି ଭିତିଭୂମି ପାଣ୍ଠି ଗଠନ କରିଛନ୍ତି, ସେଥିଯୋଗୁଁ ମଧ୍ୟ ଅମଳ ପରବର୍ତୀ ଭିତିଭୂମିର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକାଶ ହୋଇଛି। ଆଜି ଭାରତରେ ଆମେ ଏଫପିଓଜ୍ ଏବଂ କୃଷି ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳର ନିର୍ମାଣ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଦୃଷ୍ଟି ଦେଉଛୁ। ଦେଶର କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ହଜାର- ହଜାର ଏଫପିଓଜ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ସଂଗଠିତ କରି ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ଏକ ସଚେତନ ଏବଂ ବଡ଼ ବଜାରର ଶକ୍ତି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ।
ସାଥୀଗଣ,
ଭାରତର ଅର୍ଦ୍ଧ ଶୁଷ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଦିଗରେ ଇକ୍ରିସାଟ ପାଖରେ ସମୃଦ୍ଧ ଅଭିଜ୍ଞତା ରହିଛି। ଏଥିପାଇଁ ଏହି ଅର୍ଦ୍ଧ ଶୁଷ୍କ ଅଂଚଳ ନିମନ୍ତେ ଆମକୁ ମିଳିମିଶି, କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେଇ ନିରନ୍ତର ଏବଂ ବିବିଧ ଉତ୍ପାଦନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକଶିତ କରିବାକୁ ହେବ। ନିଜର ଅନୁଭବକୁ ପୂର୍ବ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକାର ଦେଶ ସହିତ ବିନିମୟ କରିବା ପାଇଁ ବିନିମୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇ ପାରିବ। ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ କେବଳ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟର ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ନୁହେଁ। ଆଜି ଭାରତ ଏକ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ବଳକା ଦେଶ ହୋଇପାରିଛି, ଯେଉଁ ଶକ୍ତି ଆଧାରରେ ଆମେ ବିଶ୍ୱର ଏତେ ବଡ଼ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଚଳାଉଛୁ, ଏବେ ଆମେ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ସହିତ ପୋଷଣ ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟି ଦେଉଛୁ। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ବିଗତ 7 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ଜୈବ- ଆଧାରିତ କିସମ ବିକାଶ କରିଛୁ। ଏବେ ନିଜ କୃଷିକୁ ବିବିଧତାପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ପାଇଁ, ମରୁଡ଼ି ପ୍ରଭାବିତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦନ ଲାଗି, ଅଧିକ ରୋଗ ଏବଂ ପୋକ ସହଣୀ କ୍ଷମତା ଥିବା କିସମ ଉପରେ ଆମକୁ ଅଧିକ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଅଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଇକ୍ରିସାଟ, ଆଇସିଏଆର ଏବଂ କୃଷି ବିଶ୍ୱ ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ମିଶି ଆଉ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇ ପାରିବ। ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ହେଉଛି ଜୈବ ଇନ୍ଧନର। ଆପଣମାନେ ତ’ ମିଠା ଯଅ (ବାଜରା) ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ଚାଲିଛନ୍ତି। ଆପଣ ଏଭଳି ବିହନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ପାରିବେ ଯାହାଦ୍ୱାରା ମରୁଡ଼ି ପ୍ରଭାବିତ କୃଷକ, ଅବା କମ୍ ଚାଷଜମି ଥିବା କୃଷକ ଅଧିକ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଦେଉଥିବା ଫସଲ ଫଳାଇ ପାରିବେ । ବିହନ କିଭଳି ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଢ଼ଂଗରେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବା ହେଉ, ତାହା ପ୍ରତି କୃଷକମାନଙ୍କ ଉପରେ କିଭଳି ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇ ପାରିବ, ଏହାକୁ ନେଇ ମଧ୍ୟ ମିଳିମିଶି ଆମକୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ନବସୃଜନାତ୍ମକ ଚିନ୍ତାଧାରାର ସହାୟତାରେ, ଜନ ଭାଗିଦାରୀରେ ଏବଂ ସମାଜର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଦ୍ୱାରା ଆମେ କୃଷି ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତ ଆହ୍ୱାନ ଉପରେ ବିଜୟ ପ୍ରାପ୍ତ କରି ପାରିବା। ଭାରତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର କୃଷକମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାରେ ଆପଣ ଅଧିକ ସମର୍ଥ ହୁଅନ୍ତୁ, ଉନ୍ନତରୁ ଉନ୍ନତତର ବୈଷୟିକ ସମାଧାନ ଦେଇ ଚାଲନ୍ତୁ, ଏହି କାମନା ସହିତ ପୁଣିଥରେ ଇକ୍ରିସାଟକୁ ଏହି ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୋପାନରେ, ଅନେକ ଭବ୍ୟ ଅତୀତକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇ, ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତର କାମନା କରି ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କ ମାନ-ସମ୍ମାନ ଏବଂ ଗୌରବ ଭାବେ ଆପଣଙ୍କର ଏହି ପୁରୁଷାର୍ଥ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଆସୁ, ଏଥିପାଇଁ ମୋର ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭକାମନା, ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା!
ଧନ୍ୟବାଦ!