Prime Minister's Office
English rendering of PM’s Address at the unveiling of hologram statue of Netaji at India Gate
23 JAN 2022 10:36PM by PIB Delhi
Present in this historic program are my colleagues from the Council of Ministers Shri Amit Shah, Shri Hardeep Puri ji, other cabinet members, trustees of INA, members of NDMA, jury members, Directors General of NDRF, Coast Guards and IMD, winners of the disaster management awards, all other dignitaries, brothers and sisters!
On the 125th birth anniversary of Netaji Subhas Chandra Bose, the brave son of Mother India, I bow down to him on behalf of the entire country. This day is historical, this period is also historical and this place, where all of us have gathered, is also historical. Symbol of India's democracy, our Parliament, many buildings symbolizing our activity and dedication to people and the National War Memorial dedicated to our brave martyrs are also nearby. In the light of all this, today we are celebrating Amrit Mahotsav at India Gate and paying respectful tributes to Netaji Subhas Chandra Bose, who gave us the confidence of a free and sovereign India, who told the British authority proudly with great confidence and courage - “I will not beg for freedom, I will achieve it”. The grand statue of our Netaji, who established the first independent government on the soil of India, is being installed in digital form near India Gate. Soon this hologram statue will be replaced by a huge granite statue. This statue is a tribute of a grateful nation to the great hero of Netaji Subhas. This statue of Netaji Subhas will give a sense of national obligation to our democratic institutions and our generations and will continue to inspire the present and future generations.
Friends,
Since last year, the nation has started celebrating Netaji's birth anniversary as Parakram Diwas. Today, Subhas Chandra Bose ‘Aapda Prabandhan Puraskar’ (Disaster Management Awards) have also been given on the occasion of Parakram Diwas. Taking inspiration from Netaji's life, it was announced to give these awards. I congratulate all the individuals and organizations from 2019 to 2022 who have been honored today.
Friends,
A proverb suits very well to the attitude towards disaster management in our country hitherto – to dig a well when you are thirsty. And there is another saying in Kashi region, which I represent: भोज घड़ी कोहड़ा रोपे i.e., to start growing Kohda vegetable during feast. That is, remedial measures were explored only at the time of disaster. Not only this, there existed a perplexing system about which very few people know. For years, the Agriculture Department used to deal with disasters. The root cause of this was that the Ministry of Agriculture was assigned the role of dealing with the situation arising out of floods, heavy rains and hailstorms. This system of disaster management continued like this in the country. But the nation was forced to think afresh in the wake of the Gujarat earthquake in 2001. It changed the meaning of disaster management. We pushed all departments and ministries into relief and rescue work. Learning from the experiences of that time, the Gujarat State Disaster Management Act was enacted in 2003. Gujarat became the first state in the country to enact such a law to deal with disasters. Later, the Central Government, drawing lessons from the laws of Gujarat, enacted a similar Disaster Management Act in 2005 for the entire country. It was only after this law that the National Disaster Management Authority was formed. This law also helped the country a lot in the fight against Corona.
Friends,
Since 2014, our government has undertaken sweeping measures at the national level to make disaster management effective. We have emphasized on Relief, Rescue, Rehabilitation as well as Reform. We strengthened, modernized and expanded the NDRF across the country. We adopted best possible practices, from space technology to planning and management. Our NDRF, SDRF and security forces personnel put their lives on the line in saving each and every life. Therefore, this is the occasion to express gratitude and salute all those who risk their lives, whether they are NDRF or SDRF personnel, or our security forces.
Friends,
If we continue to strengthen our systems, then the capacity to deal with disasters also grows simultaneously. If I talk about one or two years of the Corona period, there were several calamities even in the midst of this pandemic. On the one hand, while we were fighting against Corona, on the other hand, there were earthquakes and floods in many areas. Cyclones hit the eastern coasts, including Odisha and West Bengal, and western coasts, including Goa, Maharashtra and Gujarat. Earlier, hundreds of people used to die in a cyclone, but not this time. The nation answered every challenge with a new force. As a result, we were able to save maximum lives during these disasters. Today major international agencies are appreciating this potential and change in India. Today there exists such an end-to-end cyclone response system in the country where the central, state governments, local administration and all agencies work together. The warning system has been improved for floods, droughts and cyclones. Advanced tools for disaster risk analysis and disaster risk maps for different areas have been created with the help of states. It is benefiting all the states and the stakeholders. And most importantly, Disaster Management has become a matter of public participation and public trust in the country today. I am told that the youths are becoming part of schemes like 'Aapda Mitra' of NDMA and shouldering responsibility. That is, public participation is increasing. If there is a disaster somewhere, people do not remain victims, rather they confront the disaster by becoming volunteers. That is, disaster management is no longer just a government responsibility, but it has become a model of 'Sabka Prayas'.
And friends,
When I talk about ‘Sabka Prayas’, it involves efforts in every sphere; a holistic approach. While giving priority to disaster management, we have also made many changes in our education system. Efforts are underway to add disaster management and subjects related to infrastructure to the curriculum of civil engineering and architecture courses. The Government has also enacted Dam Safety Act to deal with situations arising out of dam failure.
Friends,
Whenever there is a disaster anywhere in the world, there are discussions about tragic deaths and evacuations besides huge economic losses. But the loss of infrastructure in a disaster is beyond imagination. That is why it is very necessary to develop infrastructure in a way so that it can withstand even disasters. Today India is moving fast in this direction. The houses being built under the PM Awas Yojana in areas where there is a high risk of earthquake, flood or cyclone take care of these concerns. Disaster management has also been taken care of in the Char Dham mega project underway in Uttarakhand. Priority has been given to the specifics related to disaster management in the new expressways being built in Uttar Pradesh. Provision has also been made so that these expressways can be used for landing of aircraft in case of emergency. This is the vision and the way of thinking of New India.
Friends,
In view of the Disaster Resilient Infrastructure, India has also given the idea of ​​a very large institution to the world. It is CDRI - Coalition for Disaster Resilient Infrastructure. Britain has become our main partner in this initiative of India and today 35 countries of the world have joined it. We have seen a lot of joint military exercises by armies in different countries of the world. It is an old tradition and is often discussed. But India has for the first time started the tradition of Joint Drill for Disaster Management. Our disaster management agencies have provided their services to many countries in difficult times, fulfilling their duty towards humanity. When Nepal was devastated by the earthquake, India as a friendly nation did not waste time in sharing that misery. Our NDRF personnel reached there immediately. India's experience of disaster management is not only for us but for the entire humanity. You will recall that India launched the South Asia Geostationary communication satellite in 2017. Our friendly countries of South Asia are getting its benefits in the field of weather and communication.
Friends,
Whatever be the circumstances, if we have the courage, we can turn disaster into an opportunity. This is the message Netaji gave us during the freedom struggle. Netaji used to say: “Never lose faith in the dream of independent India. There is no power in the world that can shake India." Today we have a goal to fulfill the dreams of an independent India. We have before us the goal to build a new India before 2047, the hundredth year of independence. On the basis of the faith that Netaji had in the country, the feelings that he had, I can say that there is no power in the world that can stop India from reaching this goal. Our successes are proof of our determination. But, this journey is still a long one. We still have many summits to overcome. For this, it is necessary that we should be aware of the history of the country, the tenacity and sacrifices that shaped it in the journey of thousands of years.
Brothers and sisters,
This is the resolve of Amrit Mahotsav of freedom that India will revive its identity and inspirations. It was unfortunate that attempts were made to erase the contribution of many great personalities along with the culture and ethos of the country after independence. The freedom struggle involved the penance of lakhs of countrymen, but efforts were made to limit their history as well. But today, after decades of independence, the country is correcting those mistakes. The country is developing the ‘Panchatirths’ associated with Babasaheb Ambedkar in keeping with their dignity. Today the Statue of Unity has become a pilgrimage for the glory of Sardar Vallabhbhai Patel all over the world. We have also started celebrating the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda as ‘Janjatiya Gaurav Diwas’. Adivasi (tribal) museums are being built in different states to highlight the contribution and history of the tribal society. And every legacy related to the life of Netaji Subhas Chandra Bose is also being cherished by the country with full pride. On the occasion of the 75th anniversary of Netaji hoisting the tricolor in Andaman, an island in Andaman has been named after him. In December, a special 'Sankalp Smarak' was dedicated to Netaji Subhas Chandra Bose in Andaman. This memorial is a tribute to Netaji as well as to the soldiers of the Indian National Army, who laid down their lives for freedom. I was privileged to visit Netaji's ancestral home in Kolkata on this very day last year. The way he slipped out of Kolkata, the room in which he used to study, the stairs and walls of his house that experience is beyond words.
Friends,
I also cannot forget the day when the Azad Hind government completed 75 years on 21st October 2018. In a special ceremony held at the Red Fort, I had hoisted the tricolor wearing the cap of the Azad Hind Fauj. That moment is phenomenal and unforgettable. I am happy that a memorial related to the Azad Hind Fauj is being built in the Red Fort itself. It is also my priceless memory when I saw the ex-servicemen of Azad Hind Fauj in the parade of 26 January in 2019. I also consider it my privilege that our government got an opportunity to declassify the files related to Netaji.
Friends,
If Netaji Subhas was determined to do something, then no power could stop him. We have to move ahead taking inspiration from Netaji Subhas's 'Can Do, Will Do' spirit. He knew this and therefore used to say always that nationalism has infused such a creative power in India which had been sleeping inside the people for centuries. We also have to keep nationalism alive and create it simultaneously. Similarly, the national consciousness has to be kept awake. I am confident that together we will be able to make India the India of Netaji Subhas's dreams. I once again wish you all a very Happy Parakram Diwas. Today I especially congratulate the personnel of NDRF and SDRF who have made their mark in a very short span of time. Today, wherever there is a disaster or reports of possibilities of disaster like a cyclone, normal human beings are assured of help when they see NDRF personnel in uniform. It is like when they see the army personnel arriving for rescue in any disaster. Similarly, the soldiers of NDRF and SDRF have demonstrated their might. Remembering Netaji on Parakram Diwas, I salute and congratulate the NDRF and SDRF jawans for working with compassion and sensitivity. I know many people working in the field of disaster management have also sacrificed their lives. Today, I also pay homage to the jawans who put their lives at stake to save someone's life. While bowing respectfully to all such people, I end my speech by wishing you all a very happy Parakram Diwas. Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ইণ্ডিয়া গেটত নেতাজীৰ হল’গ্ৰাম প্ৰতিমূৰ্তি উন্মোচন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সম্বোধনৰ অসমীয়া অনুবাদ
23 JAN 2022 10:36PM by PIB Guwahati
এই ঐতিহাসিক কাৰ্য্যক্ৰমত উপস্থিত আছে মন্ত্ৰী পৰিষদৰ মোৰ সতীৰ্থ শ্ৰী অমিত শ্বাহ, শ্ৰী হৰদীপ পুৰী জী, কেবিনেটৰ অন্যান্য সদস্য, আইএনএৰ ন্যাসৰক্ষী, এনডিএমএৰ সদস্য, জুৰী সদস্য, এনডিআৰএফৰ সঞ্চালক প্ৰধান, উপকূলৰক্ষী বাহিনী আৰু আইএমডি, দুৰ্য্যোগ ব্যৱস্থাপনা বঁটা বিজয়ী, আন সকলো গণ্যমান্য ব্যক্তি, ভাই-ভনী!
ভাৰত মাতাৰ সাহসী পুত্ৰ নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰ ১২৫ সংখ্যক জন্ম জয়ন্তীত মই সমগ্ৰ দেশখনৰ হৈ তেওঁক নমস্কাৰ জনাইছো। এই দিনটো ঐতিহাসিক, এই সময়ছোৱাও ঐতিহাসিক আৰু এই ঠাইখন, য'ত আমি সকলো সমবেত হৈছো, সেয়াও ঐতিহাসিক। ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰৰ প্ৰতীক, আমাৰ সংসদ, আমাৰ কাৰ্য্যকলাপ আৰু জনতাৰ প্ৰতি সমৰ্পণৰ প্ৰতীক বহুতো ভৱন আৰু আমাৰ বীৰ শ্বহীদসকলৰ প্ৰতি সমৰ্পিত ৰাষ্ট্ৰীয় যুদ্ধ স্মাৰকো ওচৰতে আছে। এই সকলোবোৰৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত, আজি আমি ইণ্ডিয়া গেটত অমৃত মহোৎসৱ উদযাপন কৰিছো আৰু নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুক সন্মানজনক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাইছো, যিয়ে আমাক এখন মুক্ত আৰু সাৰ্বভৌম ভাৰতৰ আত্মবিশ্বাস প্ৰদান কৰিছিল, যিয়ে ব্ৰিটিছ কৰ্তৃপক্ষক অতিশয় আত্মবিশ্বাস আৰু সাহস সহকাৰে গৌৰৱেৰে কৈছিল- "মই স্বাধীনতাৰ বাবে ভিক্ষা নকৰো, মই ইয়াক প্ৰাপ্ত কৰিম"। ভাৰতৰ মাটিত প্ৰথমখন স্বাধীন চৰকাৰ প্ৰতিষ্ঠা কৰা আমাৰ নেতাজীৰ বিশাল মূৰ্তিটো ইণ্ডিয়া গেটৰ ওচৰত ডিজিটেল ৰূপত স্থাপন কৰা হৈছে। সোনকালেই এই হল’গ্ৰাম মূৰ্তিটো এটা বিশাল গ্ৰেনাইট মূৰ্তিৰদ্বাৰা প্ৰতিস্থাপিত হ'ব। এই মূৰ্তিটো নেতাজী সুভাষ নামৰ মহান নায়কজনৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞ ৰাষ্ট্ৰৰ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি। নেতাজী সুভাষৰ এই প্ৰতিমূৰ্তিয়ে আমাৰ গণতান্ত্ৰিক প্ৰতিষ্ঠান আৰু আমাৰ প্ৰজন্মক ৰাষ্ট্ৰীয় কৰ্তব্যৰ অনুভূতি প্ৰদান কৰিব আৰু বৰ্তমান আৰু ভৱিষ্যত প্ৰজন্মক অনুপ্ৰাণিত কৰি থাকিব।
বন্ধুসকল,
যোৱা বৰ্ষৰেপৰা, ৰাষ্ট্ৰখনে নেতাজীৰ জন্ম বাৰ্ষিকীক পৰাক্ৰম দিৱস হিচাপে উদযাপন আৰম্ভ কৰিছে। আজি পৰাক্ৰম দিৱস উপলক্ষে সুভাষ চন্দ্ৰ বসু 'আপদ প্ৰবন্ধন পুৰস্কাৰ' (দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা বঁটা) প্ৰদান কৰা হৈছে। নেতাজীৰ জীৱনৰপৰা অনুপ্ৰেৰণাৰে এই বঁটাসমূহ প্ৰদানৰ কথা ঘোষণা কৰা হৈছিল। মই ২০১৯ ৰপৰা ২০২২ লৈ সকলো ব্যক্তি আৰু সংগঠনক অভিনন্দন জনাইছো যিসকলক আজি সন্মানিত কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশত এতিয়ালৈকে দুৰ্য্যোগ ব্যৱস্থাপনাৰ প্ৰতি থকা মনোভাৱৰে এটা প্ৰবাদ ভালদৰে খাপ খায়– পিয়াহ লাগিলেহে কুঁৱা খন্দা। আৰু মই প্ৰতিনিধিত্ব কৰা কাশী অঞ্চলত আন এটা কথা প্ৰচলিতঃ ভোজ ঘড়ি কোহড়া ৰোপে অৰ্থাৎ ভোজৰ সময়ত কোহদা পাচলি খেতি আৰম্ভ কৰা। অৰ্থাৎ, কেৱল দুৰ্যোগৰ সময়তহে প্ৰতিকাৰমূলক ব্যৱস্থাৰ অন্বেষণ কৰা হৈছিল। কেৱল এয়াই নহয়, এক জটিল প্ৰণালী আছিল যাৰ বিষয়ে খুব কম লোকেইহে জানিছিল। বহু বছৰ ধৰি, কৃষি বিভাগটোৱে দুৰ্য্যোগৰে মোকাবিলা কৰিছিল। ইয়াৰ মূল কাৰণ আছিল যে কৃষি মন্ত্ৰালয়ক বানপানী, ধাৰাসাৰ বৰষুণ আৰু শিলাবৃষ্টিৰ ফলত উদ্ভৱ হোৱা পৰিস্থিতিৰে মোকাবিলাৰ দায়িত্ব প্ৰদান কৰা হৈছিল। দেশখনত দুৰ্য্যোগ ব্যৱস্থাপনাৰ এই ব্যৱস্থা এনেদৰেই অব্যাহত আছিল। কিন্তু ২০০১ ত গুজৰাটৰ ভূমিকম্পৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত ৰাষ্ট্ৰখনে নতুনকৈ চিন্তা কৰিবলৈ বাধ্য হৈছিল। ই দুৰ্য্যোগ ব্যৱস্থাপনাৰ অৰ্থ সলনি কৰিছিল। আমি সকলো বিভাগ আৰু মন্ত্ৰালয়ক সাহায্য আৰু উদ্ধাৰৰ কামত নিয়োজিত কৰিছিলো। সেই সময়ৰ অভিজ্ঞতাৰপৰা শিকি, গুজৰাট ৰাজ্যিক দুৰ্য্যোগ ব্যৱস্থাপনা আইন ২০০৩ ত প্ৰণয়ন কৰা হৈছিল। দুৰ্য্যোগৰে মোকাবিলা কৰিবলৈ এনে আইন প্ৰণয়ন কৰা গুজৰাট দেশখনৰ প্ৰথমখন ৰাজ্য হৈ পৰিছিল। পিছত, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰখনে গুজৰাটৰ আইনখনৰ অনুসৰণেৰে সমগ্ৰ দেশখনৰ বাবে ২০০৫ ত একে ধৰণৰ দুৰ্য্যোগ ব্যৱস্থাপনা আইন প্ৰণয়ন কৰে। এই আইনৰ পিছতহে ৰাষ্ট্ৰীয় দুৰ্য্যোগ ব্যৱস্থাপনা কৰ্তৃপক্ষ গঠন কৰা হৈছিল। এই আইনে দেশখনক ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজতো যথেষ্ট সহায় কৰে।
বন্ধুসকল,
২০১৪ ৰপৰা, আমাৰ চৰকাৰে দুৰ্য্যোগ ব্যৱস্থাপনাক কাৰ্য্যকৰীকৰণৰ অৰ্থে ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্য্যায়ত ব্যাপক ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰি আহিছে। আমি সাহায্য, উদ্ধাৰ, পুনৰ্সংস্থাপনৰ লগতে সংস্কাৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। আমি সমগ্ৰ দেশখনতে এনডিআৰএফক শক্তিশালী, আধুনিকীকৰণ আৰু সম্প্ৰসাৰিত কৰিছো। আমি মহাকাশ প্ৰযুক্তিৰপৰা পৰিকল্পনা আৰু ব্যৱস্থাপনালৈকে সম্ভৱপৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ পন্থাৰ অভিযোজনা কৰিছো। আমাৰ এনডিআৰএফ, এছডিআৰএফ আৰু নিৰাপত্তা বাহিনীৰ কৰ্মীসকলে প্ৰতিটো জীৱন ৰক্ষাৰ বাবে তেওঁলোকৰ জীৱন বিসৰ্জন দিছে। সেয়েহে, এনডিআৰএফ বা এছডিআৰএফৰ কৰ্মচাৰী বা আমাৰ নিৰাপত্তা বাহিনী নিৰ্বিশেষে এয়া হৈছে নিজস্ব জীৱন বিপদাপন্ন কৰা সকলোকে কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰাৰ আৰু অভিবাদন জনোৱাৰ উপলক্ষ।
বন্ধুসকল,
আমি আমাৰ প্ৰণালীসমূহৰ শক্তিশালীকৰণ অব্যাহত ৰখা মাত্ৰেকে দুৰ্য্যোগৰে মোকাবিলাৰ ক্ষমতাও একেলগে বৃদ্ধি হয়। যদি মই ক’ৰোনা কালছোৱাৰ এক বা দুই বছৰৰ কথা কওঁ, এই মহামাৰীৰ মাজতো কেইবাটাও দুৰ্য্যোগ হৈছিল। এফালে, আমি ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দি আছিলো, আনফালে, বহু অঞ্চলত ভূমিকম্প আৰু বানপানী হৈছিল। ঘূৰ্ণীবতাহে উড়িশা আৰু পশ্চিম বংগকে ধৰি পূব উপকূল আৰু গোৱা, মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু গুজৰাটকে ধৰি পশ্চিম উপকূলক প্ৰভাৱিত কৰিছিল। পূৰ্বে, ঘূৰ্ণীবতাহত শ-শ লোকৰ মৃত্যু হৈছিল, কিন্তু এইবাৰ হ’বলৈ নাপালে। ৰাষ্ট্ৰখনে প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বানৰে উত্তৰ এটা নতুন শক্তিৰে প্ৰদান কৰিছিল। ফলস্বৰূপে, আমি এই দুৰ্য্যোগসমূহৰ সময়ত সৰ্বাধিক জীৱন ৰক্ষা কৰিবলৈ সক্ষম হওঁ। আজি মুখ্য আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংস্থাসমূহে ভাৰতত এই সম্ভাৱনা আৰু পৰিৱৰ্তনক প্ৰশংসা কৰিছে। আজি দেশখনত এনে এক আদিৰপৰা অন্তলৈকে (end-to-end) ঘূৰ্ণীবতাহ সঁহাৰি প্ৰণালী আছে য'ত কেন্দ্ৰীয়, ৰাজ্য চৰকাৰ, স্থানীয় প্ৰশাসন আৰু সকলো সংস্থাই একেলগে কাম কৰে। বানপানী, খৰাং আৰু ঘূৰ্ণীবতাহৰ বাবে সতৰ্কবাণী প্ৰণালী উন্নত কৰা হৈছে। ৰাজ্যসমূহৰ সহায়ত বিভিন্ন অঞ্চলৰ বাবে দুৰ্য্যোগৰ বিপদাশংকা বিশ্লেষণ আৰু দুৰ্য্যোগৰ বিপদাশংকাৰ মানচিত্ৰৰ অৰ্থে উন্নত আহিলা যুগুত কৰা হৈছে। ই সকলো ৰাজ্য আৰু অংশীদাৰক লাভান্বিত কৰিছে। আৰু সবাতোকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কথাটো হ'ল, দুৰ্য্যোগ ব্যৱস্থাপনা আজি দেশখনত জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণ আৰু জনসাধাৰণৰ বিশ্বাসৰ বিষয় হৈ পৰিছে। মোক কোৱা হৈছে যে যুৱকসকল এনডিএমএৰ 'আপদ মিত্ৰ' ৰ দৰে আঁচনিৰ অংশ হৈ পৰিছে আৰু দায়িত্ব পালন কৰিছে। অৰ্থাৎ জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি পাইছে। ক’ৰবাত দুৰ্য্যোগ হোৱা মাত্ৰেকে জনসাধাৰণ ভুক্তভোগী হৈ নাথাকি তেওঁলোকে স্বেচ্ছাসেৱক হিচাপে দুৰ্য্যোগটোৰ সন্মুখীন হয়। অৰ্থাৎ, দুৰ্য্যোগ ব্যৱস্থাপনা এতিয়া কেৱল চৰকাৰী দায়িত্ব হৈ থকা নাই, বৰঞ্চ ই 'সবকা প্ৰয়াস' ৰ এক আৰ্হি হৈ পৰিছে।
আৰু বন্ধুসকল,
যেতিয়া মই 'সবকা প্ৰয়াস' ৰ কথা কওঁ, ইয়াত প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰৰ প্ৰচেষ্টা অন্তৰ্ভুক্ত হয়; এক সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগী। দুৰ্য্যোগ ব্যৱস্থাপনাক অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদানৰ সময়তে, আমি আমাৰ শিক্ষা ব্যৱস্থাতো বহু পৰিৱৰ্তন সাধন কৰিছো। চিভিল ইঞ্জিনিয়াৰিং আৰু আৰ্কিটেক্সাৰ পাঠ্যক্ৰমত দুৰ্য্যোগ ব্যৱস্থাপনা আৰু আন্তঃগাঁথনি সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহ সন্নিৱিষ্টকৰণৰ প্ৰচেষ্টা চলি আছে। চৰকাৰখনে বান্ধ বিফলতাৰ ফলত উদ্ভৱ হোৱা পৰিস্থিতিৰে মোকাবিলা কৰিবলৈ বান্ধ সুৰক্ষা আইনো প্ৰণয়ন কৰিছে।
বন্ধুসকল,
পৃথিৱীখনৰ কোনো স্থানত দুৰ্য্যোগ হোৱা মাত্ৰেকে বৃহৎ অৰ্থনৈতিক লোকচানৰ উপৰিও কৰুণ মৃত্যু আৰু স্থানান্তৰ সম্পৰ্কে আলোচনা হয়। কিন্তু এটা দুৰ্য্যোগত আন্তঃগাঁথনি হেৰুওৱাটো কল্পনাৰো অগোচৰ। সেইকাৰণে আন্তঃগাঁথনিক দুৰ্য্যোগৰ সন্মুখীন হ'ব পৰাকৈ বিকশিত কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। আজি ভাৰতে এই দিশত ক্ষীপ্ৰতাৰে আগবাঢ়িছে। ভূমিকম্প, বানপানী বা ঘূৰ্ণীবতাহৰ উচ্চ আশংকা থকা অঞ্চলসমূহত প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত নিৰ্মাণ কৰা ঘৰসমূহে এই উদ্বেগসমূহৰ সমিধান আগবঢ়াইছে। উত্তৰাখণ্ডত অব্যাহত থকা চাৰ ধাম মেগা প্ৰকল্পতো দুৰ্য্যোগ ব্যৱস্থাপনাৰ ওপৰত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হৈছে। উত্তৰ প্ৰদেশত নিৰ্মাণ কৰা নতুন এক্সপ্ৰেছৱেত দুৰ্য্যোগ ব্যৱস্থাপনা সম্পৰ্কীয় নিৰ্দিষ্ট কথাসমূহত অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰা হৈছে। জৰুৰীকালীন অৱস্থাত বিমান অৱতৰণৰ বাবে এই এক্সপ্ৰেছৱেসমূহ ব্যৱহাৰ কৰিব পৰাকৈয়ো ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। এয়া হৈছে নৱ্য ভাৰতৰ দৃষ্টি আৰু চিন্তাধাৰা।
বন্ধুসকল,
দুৰ্য্যোগ স্থিতিস্থাপক আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ভাৰতে বিশ্বখনক এক বৃহৎ প্ৰতিষ্ঠানৰ ধাৰণাও প্ৰদান কৰিছে। ই হৈছে চিডিআৰআই- দুৰ্য্যোগ স্থিতিস্থাপক আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে মিত্ৰজোঁট। ভাৰতৰ এই উদ্যোগত ব্ৰিটেইন আমাৰ মুখ্য অংশীদাৰ হৈ পৰিছে আৰু আজি বিশ্বখনৰ ৩৫ খন দেশে ইয়াত যোগদান কৰিছে। আমি বিশ্বখনৰ বিভিন্ন দেশত সৈন্যবাহিনীৰদ্বাৰা বহুতো যৌথ সামৰিক অনুশীলন দেখিছো। এয়া এক পুৰণি পৰম্পৰা আৰু এই সম্পৰ্কে প্ৰায়েই আলোচনা কৰা হয়। কিন্তু ভাৰতে প্ৰথমবাৰৰ বাবে দুৰ্য্যোগ ব্যৱস্থাপনাৰ ক্ষেত্ৰত যুটীয়া ড্ৰিলৰ পৰম্পৰা আৰম্ভ কৰিছে। আমাৰ দুৰ্য্যোগ ব্যৱস্থাপনা সংস্থাসমূহে কঠিন সময়ত বহুতো দেশক নিজা সেৱা আগবঢ়াইছে, মানৱতাৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ কৰ্তব্য পালন কৰিছে। নেপালক ভূমিকম্পই বিধ্বস্ত কৰোতে, বন্ধু ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে ভাৰতে সেই দুৰ্দশাৰ অংশীদাৰ হোৱাত পলম কৰা নাছিল। আমাৰ এনডিআৰএফৰ জোৱানসকল তৎক্ষণাৎ তাত উপস্থিত হৈছিল। দুৰ্য্যোগ ব্যৱস্থাপনাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ অভিজ্ঞতা কেৱল আমাৰ বাবেই নহয়, সমগ্ৰ মানৱ জাতিৰ বাবে। আপোনাৰ মনত আছে যে ভাৰতে ২০১৭ ত দক্ষিণ এছিয়া ভূ-স্থিৰ (Geostationary) যোগাযোগ উপগ্ৰহ উৎক্ষেপণ কৰিছিল। আমাৰ দক্ষিণ এছিয়াৰ বন্ধু দেশসমূহে বতৰ আৰু যোগাযোগৰ ক্ষেত্ৰত ইয়াৰ লাভা-লাভ অৰ্জন কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
পৰিস্থিতি যিয়েই নহওঁক কিয়, যদি আমাৰ সাহস থাকে, আমি দুৰ্য্যোগক এক সুযোগলৈ পৰিৱৰ্তন কৰিব পাৰো। স্বাধীনতা সংগ্ৰামখনৰ সময়ত নেতাজীয়ে আমাক এই বাৰ্তা প্ৰদান কৰিছিল। নেতাজীয়ে এইদৰে কৈছিলঃ "স্বাধীন ভাৰতৰ সপোনটোক লৈ কেতিয়াও বিশ্বাস হেৰুৱাব নালাগে। বিশ্বখনত এনে কোনো শক্তি নাই যিয়ে ভাৰতক জোকাৰিব পাৰে।" আজি আমাৰ এখন স্বাধীন ভাৰতৰ সপোন পৰিপূৰণৰ এটা লক্ষ্য আছে। ২০৪৭ অৰ্থাৎ স্বাধীনতাৰ শততম বৰ্ষৰ পূৰ্বেই এখনি নৱ্য ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্য আমাৰ সন্মুখত আছে। নেতাজীৰ দেশখনৰ ওপৰত থকা বিশ্বাস, তেওঁৰ থকা অনুভূতিৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি মই ক'ব পাৰো যে পৃথিৱীখনত এনে কোনো শক্তি নাই যিয়ে ভাৰতক এই লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ ক্ষেত্ৰত বাধা দিব পাৰে। আমাৰ সফলতা হৈছে আমাৰ সংকল্পৰ প্ৰমাণ। কিন্তু, এই যাত্ৰা এতিয়াও দীঘলীয়া। আমাৰ এতিয়াও বহুতো শিখৰ অতিক্ৰম কৰিবলৈ আছে। ইয়াৰ বাবে, আমি দেশখনৰ ইতিহাস, হাজাৰ-হাজাৰ বছৰৰ যাত্ৰাত ইয়াক গঢ় দিয়া দৃঢ়তা আৰু ত্যাগৰ বিষয়ে অৱগত হোৱাটো প্ৰয়োজনীয়।
ভ্ৰাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱৰ সংকল্প হৈছে ভাৰতে ইয়াৰ পৰিচয় আৰু অনুপ্ৰেৰণা পুনৰুজ্জীৱিত কৰিব। কিন্তু দুৰ্ভাগ্যজনক এয়ে যে স্বাধীনতাৰ পিছত দেশখনৰ সংস্কৃতি আৰু লোকাচাৰৰ লগতে একাধিক মহান ব্যক্তিত্বৰ অৱদান মচি পেলাবলৈ চেষ্টা কৰা হৈছিল। স্বাধীনতা সংগ্ৰামখনত লাখ-লাখ দেশবাসীৰ তপস্যা জড়িত আছিল, কিন্তু তেওঁলোকৰ ইতিহাসকো সীমিতকৰণৰ চেষ্টা কৰা যায়। কিন্তু আজি, স্বাধীনতাৰ কেইবা দশকৰ পিছত, দেশখনে সেই ভুলবোৰ সংশোধন কৰি আছে। দেশখনে তেওঁলোকৰ মৰ্য্যাদা অনুসৰি বাবাচাহেব আম্বেদকাৰৰে সম্পৰ্কীয় 'পঞ্চতীৰ্থ' ৰ বিকাশ সাধন কৰি আছে। আজি ষ্টেচু অৱ ইউনিটি সমগ্ৰ বিশ্বখনতে চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেলৰ গৌৰৱৰ বাবে তীৰ্থস্থল হৈ পৰিছে। আমি ভগৱান বিৰছা মুণ্ডাৰ জন্ম বাৰ্ষিকী 'জনজাতীয়া গৌৰৱ দিৱস' হিচাপে উদযাপন কৰিবলৈয়ো আৰম্ভ কৰিছো। জনজাতীয় সমাজখনৰ অৱদান আৰু ইতিহাসৰ ওপৰত আলোকপাতেৰে আদিবাসী (জনজাতীয়) সংগ্ৰহালয়সমূহ ভিন্ন ৰাজ্যত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। আৰু নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰ জীৱনৰে সম্পৰ্কীয় প্ৰতিটো লিগেছীকো দেশখনে সম্পূৰ্ণ গৌৰৱেৰে সজীৱ কৰি ৰাখিছে। নেতাজীয়ে আন্দামানত ত্ৰিৰংগা উত্তোলনৰ ৭৫ সংখ্যক বাৰ্ষিকী উপলক্ষে আন্দামানৰ এটা দ্বীপ তেওঁৰ নামেৰে নামকৰণ কৰা হৈছে। ডিচেম্বৰত, আন্দামানত নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুলৈ এটি বিশেষ 'সংকল্প স্মাৰক' উৎসৰ্গা কৰা হৈছিল। এই স্মাৰকটোৰ জৰিয়তে নেতাজীৰ লগতে স্বাধীনতাৰ বাবে প্ৰাণ আহুতি দিয়া ভাৰতীয় জাতীয় সেনাৰ সৈনিকসকলৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনোৱা হয়। যোৱা বছৰৰ আজিৰ দিনটোতে মই নেতাজীৰ কলকাতাস্থিত পৈতৃ ঘৰ দৰ্শনৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছিলো। তেওঁ যিদৰে কলকাতাৰ পৰা ওলাই আহিছিল, যিটো কোঠাত তেওঁ পঢ়িছিল, তেওঁৰ ঘৰৰ চিৰি আৰু দেৱালসমূহ দৰ্শনেৰে যি অভিজ্ঞতা লাভ কৰো সেয়া শব্দৰে বৰ্ণনা কৰিব নোৱাৰি।
বন্ধুসকল,
২০১৮ ৰ ২১ অক্টোবৰত আজাদ হিন্দ চৰকাৰে ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰাৰ দিনটোও মই পাহৰিব নোৱাৰো। লালকিল্লাত অনুষ্ঠিত এটি বিশেষ অনুষ্ঠানত মই আজাদ হিন্দ ফৌজৰ টুপী পৰিধানেৰে ত্ৰিৰংগা উত্তোলন কৰিছিলো। সেই মুহূৰ্তটো আছিল অভূতপূৰ্ব আৰু পাহৰিব নোৱাৰা। মই আনন্দিত যে আজাদ হিন্দ ফৌজৰে সম্পৰ্কীয় এটি স্মাৰক লালকিল্লাত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ২০১৯ ৰ ২৬ জানুৱাৰীৰ পেৰেডত মই আজাদ হিন্দ ফৌজৰ প্ৰাক্তন-সৈনিকসকলক দৰ্শনৰ স্মৃতিও মোৰ বাবে অমূল্য। মই আমাৰ চৰকাৰে নেতাজীৰ সৈতে সম্পৰ্কীয় ফাইলসমূহ শ্ৰেণীবদ্ধ (declassify) কৰাৰ সুযোগ পোৱাটোক মোৰ সৌভাগ্য বুলি বিবেচনা কৰো।
বন্ধুসকল,
নেতাজী সুভাষে কিবা এটা কৰিবলৈ বদ্ধপৰিকৰ হোৱা মাত্ৰেকে কোনো শক্তিয়ে তেওঁক বাধা দিব নোৱাৰে। নেতাজী সুভাষৰ 'কেন ডু, উইল ডু' উদ্দীপনাৰপৰা অনুপ্ৰেৰণা লভি আমি আগবাঢ়িব লাগিব। তেওঁ জানিছিল আৰু সেয়েহে প্ৰায়েই কৈছিল যে বহু শতাব্দী ধৰি জনতাৰ অন্তৰত সুপ্ত অৱস্থাত থকা ৰাষ্ট্ৰীয়তাবাদে ভাৰতত এক সৃষ্টিশীল শক্তি সঞ্চাৰিত কৰিছে। আমি ৰাষ্ট্ৰীয়তাবাদক জীয়াই ৰাখিব আৰু একেলগে সৃষ্টি কৰিব লাগিব। সমান্তৰালভাৱে, ৰাষ্ট্ৰীয় চেতনাক সজাগ কৰি ৰাখিব লাগিব। মই নিশ্চিত যে আমি একেলগে ভাৰতক নেতাজী সুভাষৰ সপোনৰ ভাৰত হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ সক্ষম হ'ম। মই আকৌ এবাৰ আপোনালোক আটাইকে পৰাক্ৰম দিৱসৰ শুভেচ্ছা জনাইছো। আজি মই অতি কম সময়ৰ ভিতৰতে পদাংক খোদিত কৰা এনডিআৰএফ আৰু এছডিআৰএফৰ জোৱানসকলক বিশেষভাৱে অভিনন্দন জনাইছো। আজি, যিকোনো স্থানতেই দুৰ্য্যোগ বা ঘূৰ্ণীবতাহৰ দৰে দুৰ্য্যোগৰ সম্ভাৱনা লাভ কৰা মাত্ৰেকে সাধাৰণ জনতাই এনডিআৰএফৰ জোৱানসকলক ইউনিফৰ্মত দেখিলে সহায়ৰ আশ্বাস প্ৰদান কৰে। এইটো এনেকুৱা যেতিয়া তেওঁলোকে যিকোনো দুৰ্য্যোগত উদ্ধাৰৰ বাবে সেনা জোৱানসকলক অহা দেখিছিল। একেদৰে, এনডিআৰএফ আৰু এছডিআৰএফৰ সৈনিকসকলে তেওঁলোকৰ শক্তি প্ৰদৰ্শন কৰিছে। পৰাক্ৰম দিৱসত নেতাজীক স্মৰণ কৰি মই এনডিআৰএফ আৰু এছডিআৰএফৰ জোৱানসকলক সহানুভূতি আৰু সংবেদনশীলতাৰে কাম কৰাৰ বাবে অভিবাদন আৰু অভিনন্দন জনাইছো। মই জানো, দুৰ্য্যোগ ব্যৱস্থাপনাৰ ক্ষেত্ৰত কাম কৰা বহুলোকেও নিজৰ জীৱন উৎসর্গা কৰিছে। আজি মই আনৰ জীৱন ৰক্ষাৰ বাবে নিজৰ জীৱন বিপদাপন্ন কৰা জোৱানসকলকো শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাইছো। এনে সকলো লোকৰ প্ৰতি সন্মানসহকাৰে নমস্কাৰেৰে, মই আপোনালোক সকলোকে পৰাক্ৰম দিৱসৰ শুভেচ্ছা জনাই মোৰ ভাষণৰ সামৰণি মাৰিলো। বহু-বহু ধন্যবাদ!