প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ইন্দিয়া গেৎতা নেতাজীগী হোলোগ্রাম মীতম মাইখুম হাংদোকপদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
23 JAN 2022 10:36PM by PIB Imphal
মসিগী পুৱারী ওইরবা থৌরম অসিদা শরুক য়াবীরিবা মন্ত্রীপরিসদকী ঐহাক্কী মরূপ শ্রী অমিত শাহ, শ্রী হরদীপ পুরী জী, মন্ত্রীমন্দলগী অতোপ্পা সদস্যশিং, আই.এন.এ.গী ত্রস্তী পুম্নমক, এন.দি.এম.এ.গী মীহুৎ পুম্নমক, জুরী মেম্বরশিং, এন.দি.আর.এফ., কোস্ত গার্দস অমদি আই.এম.দি.গী দাইরেক্তর জেনরেলশিং, আপদা প্রবন্ধন পুরস্কার মনা ফংলবা মরূপশিং, অতোপ্পা শক্নাইরবা পুম্নমক, ইচিল-ইনাও অমসুং ইচল-ইচেশিং!
ভারত ইমাগী অথৌবা মপারি, নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকী ১২৫শুবা মপোক কুমওন্দা লৈবক পুম্বগী মায়কৈদগী ঙসি ঐহাক্না হন্না-হন্না খুরুমজরি। নুমিৎ অসি পুৱারী ওই, মতম অসিসু পুৱারী ওই অমদি মফম অসি, ঐখোয় পুম্নমক্না তিল্লরিবা মফম অসিসু পুৱারী ওই। ভারতকী লোকতন্ত্রগী খুদম ওইরিবা ঐখোয়গী সংসদ নক্না লৈরি, ঐখোয়গী এক্তিভিজম অমসুং পব্লিক লোয়েলতীগী খুদম ওইরিবা বিলদিং কয়া অমসু ঐখোয়গা লোয়ননা নক্না উরি, ঐখোয়গী থৌনা ফবা অথৌবশিংদা কত্থোক্লবা নেস্নেল ৱার মেমোরিএলসু নক্না লৈরে। পুম্নমক অসিগী মঙালদা ঙসি ঐখোয়না ইন্দিয়া গেৎতা আমৃৎ মহোতসব পাংথোক্লি অমদি নেতাজী সুভাসচন্দ্র বোসপু ইকোক নোন্না শ্রদ্ধানজলি কৎচরি। নেতাজী সুভাস, ঐখোয়দা ইন্দিপেন্দেন্ত অমসুং সোভরেন ভারতকী থাজবা পীবীরমখিবা অদুগুম্লবা মীওই, মহাক অদুনা য়াম্না চাউথোকচবগা লোয়ননা, অচৌবা আত্মবিশ্বসকা লোয়ননা, য়াম্না থৌনা ফনা অংগ্রেজকী শক্তিগী মাংদা হায়বীখি- “ঐহাক স্বতন্ত্রগী ভিখা লৌরোই, ঐহাক্না মসি শোইদনা ফংগনি।” ভারতকী লৈপাক লৈহাওদা অহানবা মনিং তম্বা সরকার লিংখৎখিবা মহাক অদু, ঐখোয়গী অদুগুম্লবা নেতাজীগী অচৌবা মীতম ঙসি দিজিতেলগী শক্লোনদা ইন্দিয়া গেৎকী নাক্তা খিল্লে। অথুবা মতমদা মসিগী হোলোগ্রাম মীতম অসিগী মফমদা গ্রেনাইতকী অচৌবা মীতমসু খিল্লগনি। মীতম অসি নিংতম্বগী অথোইবা অথৌবগী মফমদা লৈবাক অসিগী শ্রদ্ধানজলিনি। নেতেজী সুভাসকী মীতম অসি ঐখোয়গী দেমোক্রেতিক ইন্সতিত্যুসনশিংবু, ঐখোয়গী জেনরেসনশিংবু লৈবাক্কী থৌদাং অদু খংহল্লগনি, লাক্কদৌরিবা জেনরেসনশিংবু, হৌজিক্কী জেনরেসনবু লেপ্পা লৈতনা পুক্নিং থৌগৎলগনি।
মরূপশিং,
মমাং চহিদগী লৈবাক অসিনা নেতাজীগী জয়ন্তীবু পরাক্রম দিবসকী মওংদা পাংথোকপা হৌখি। ঙসি পরাক্রম দিবসকী তাঞ্জা অসিদা সুভাসচন্দ্র বোস আপদা প্রবন্ধন পুরস্কারসু লান্থোকখ্রে। নেতাজীগী পুন্সিদগী ইন্সপিরেসন লৌদুনা মনাশিং অসি পীননবা লাউথোকখিবনি। চহি ২০১৯দগী চহি ২০২২ ফাওবা, মতম অদুগী ৱিনর পুম্নমকপু, মীওই পুম্নমকপু, ঙসি ইকায় খুম্নবগী তাঞঢ্জা ফংলবা সংস্থান পুম্নমকপু ঐহাক্না হন্না-হন্না য়াইফ পাউজেল পীজরি।
মরূপশিং,
অদোম্না অরাং-খৌরাংবা মতমদা গুহা অমা তৌবা-হায়বা পাউরৌ অমা অসি হৌজিক ফাওবদা ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা দিজাস্তর মেনেজমেন্তগী মতাংদা য়াম্না চুনরি৷ ঐনা রিপ্রজেন্ত তৌজরিবা কাশি লমদমদা অসুম্না হায়নবা লৈ: ভোজ ঘরি কোহরা রোপে, হায়বদি ভোজকী মতম লাক্লবনিনা কোহর মনা-মশিং থাবা হৌবা৷ মদুদি, দিজাস্তর থোক্লবা মতম খক্তদা রেমিদিএল মিজরশিং এক্সপ্লোর তৌখি৷ মসি খক্ত নত্তনা, মীওই খরা খক্তনা খঙবা য়াম্না চমম্নবা সিস্তেম অমা লৈরমখি৷ চহি কয়া অমা, এগ্রীকল্চর দিপার্তমেন্তনা দিজাস্তরশিংগা থেংনদুনা লাক্লমখি৷ মসিগী চপ চাবা মরম অদুদি ইশিং-ইচাউশিং, নোং কন্না চুবা অমদি লেন তাবগা মরী লৈননা থোক্লক্লিবা ফিভম অসি থেংনবগী থৌদাং অসি লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়না লৌরমখি৷ অসিগুম্বা মখলগী দিজাস্তর মেনেজমেন্ত অসি লৈবাক অসিদা লেপ্প-লৈতনা চৎথদুনা লাকখি৷ অদুবু ২০০১গী গুজরাত্তা থোকখিবা য়ুহা য়াবগী থৌদোক অদু লৈবাক অসিবু অমুক নৌহৌননা ৱাখল খলহনখি৷ মদুনা দিজাস্তর মেনেজমেন্তগী ৱাহন্থোক অসি হোংদোকখি৷ দিপার্তমেন্তশিং অমদি মন্ত্রালয় পুম্নমক রিলিফ অমদি রেস্ক্যু ৱার্ক তৌনবা ঐখোয়না তকশিনখি৷ মতম অদুগী এক্সপরিয়েন্সশিং অদুদগী তমদুনা, ২০০৩দা গুজরাত স্তেত দিজাস্তর মেনেজমেন্ত এক্ত চৎনখি৷ দিজাস্তরশিংগা মরী লৈননা অসিগুম্বা লো অমা চৎনবা রাজ্য অসি ভারত্তা গুজরাতনা ইহান হানবা ওইখি৷ মতুং তারকপদা, কেন্দ্র সরকারনা গুজরাতকী লোশিং অসিদগী লৌশিং লৌদুনা অসিগুম্না মান্নবা দিজাস্তর মেনেজমেন্ত এক্ত অমা ২০০৫দা লৈবাক অসিগীদমক চৎনখি৷ নেস্নেল দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ওথোরিতী শেমখিবা অসিসু লো অসিগী মখাদা খক্তনি৷ কোরোনা লান্থেংনবা মতমদা লো অসিনা লৈবাক অসিবু অদুক্কী মতিক মতেং পাংখি৷
মরূপশিং,
২০১৪দগী হৌদুনা, দিজাস্তর মেনেজমেন্তবু ইফেক্তিব ওইহন্নবা ঐখোয়গী সরকারনা নেস্নেলগী থাক্তা পাক-চাওরবা খোংথাংশিং লৌখৎখ্রে৷ ঐখোয়না রিলিফ, রেস্ক্যু, রিহেবিলিতেসন অমদি রিফোর্মদা মীৎয়েং চংখি৷ লৈবাক পুম্বদা ঐখোয়না এন.দি.আর.এফ.পু হেন্না মপাঙ্গল লৈহনখি, মতমগা চুননবা ওন্থোকখি অমদি চাওথোকহনখি৷ স্পেস তেক্নোলোজীদগী হৌদুনা প্লানিং অমদি মেনেজমেন্তদা ঐখোয়না খ্বাইদগী ফরবা থবকশিং পাংথোকখি৷ ঐখোয়গী এন.দি.আর.এফ., এস.দি.আর.এফ. অমদি সেক্যুরিতী ফোর্সশিংনা মখোয়গী পুন্সিবু পুথোক্তুনা মীওই খুদিংমক অমদি পুন্সি খুদিংমক কন্নবা হোৎনখি৷ মরম অদুনা, মসিগী থৌরম অসি এন.দি.আর.এফ. নত্রগা এস.দি.আর.এফ. পর্সোনেল নত্রগা ঐখোয়গী সেক্যুরিতী ফোর্সশিংবু ওইরবসু পুন্সিবু রিস্ক লৌদুনা থবক পাংথোক্লিবা মীওই খুদিংমক্তা ইকাই খুম্নবা অমদি তৌবিমল খঙবা উৎনবগী থৌরম্নি৷
মরপশিং,
করিগুম্বা ঐখোয়না ঐখোয়গী সিস্তেমশিং অসি লেপ্প-লৈতনা মপাঙ্গল লৈহল্লবদি, দিজাস্তরশিংবু থেংননবগী কেপাসিতী অদুসু অদুমক হেনগৎলক্কনি৷ করিগুম্বা ঐনা কোরোনা মতমগী চহি অমা নত্রগা চহি অনি অসি পনবা তারবদি, লাইনা-লাইচৎ অসিগী মনুং ফাওবদা তোঙান তোঙানবা কলামিতী কয়া অমা লৈখি অদুগা অমরোমদা, মফম কয়া অমদা য়ুহা হাবা অমদি ইশিং-ইচাউ থোকপগী থৌদোক কয়া অমা লৈখি৷ সাইক্লোনশিংনা ওরিশা অমদি ৱেস্ত বেঙ্গলা য়াওনা নোংপোক থংবা সমুদ্র মপানশিং অমদি গোৱা, মহারাস্ত্র অমসুং গুজরাত য়াওনা নোংচুপ থংবা সমুদ্র মপানশিংদা শোকহনখি৷ মমাংগী মতমদা, সাইক্লোন অমা থোকপা মতমদা, মীওই চা কয়া শিনরমখি অদুবু হৌজিক্কী মতম অসিদদি থোক্ত্রে৷ অনৌবা ফোর্স অমগা লোইননা চেলেঞ্জ খুদিংমক লৈবাক অসিনা পাউখুম পীখি৷ মসিনা মরম ওইদুনা, হায়রিবা দিজাস্তরশিং অসি থোকপা মতমদা, ঐখোয়না মীওইবগী পুন্সি খ্বাইদগী য়াম্না কনবা ঙমখিবনি৷ নহাশিংনা এন.দি.এম.এ.গী 'অপদা মিত্র'গুম্বা স্কিমশিংগী শরুক ওইরক্লি অমদি থৌদাং লৌমিন্নরি৷ মসিনা হায়নিংলিবা অদুদি, মীয়াম্না শরুক য়াবগী চাং অসি হেনগৎলক্লি হায়বনি৷ করিগুম্বা মফম অমদা দিজাস্তর অমা হেক্তা থোকপা তারবদি, মীয়াম্না ভিক্তিমশিং ওইনা খক্তা লৈথোক্তে, মখোয়না ভোলুন্তিয়রশিং ওইদুনা দিজাস্ততর অদু মাইয়োক্নরি৷ মসিনা হায়নিংলিবা অদুদি, দিজাস্তর মেনেজমেন্ত অসি সরকারগী থৌদাং অমা খক্তা ওইদ্রে, মসি 'সবকা প্রয়াস'কী মোদেল অমা ওইখ্রে হায়বনি৷
অমদি মরূপশিং,
‘সবকা প্রয়াস’কী মতাংদা ঐনা পল্লকপা মতমদা, মসিদা স্ফেয়র খুদিংমক্তা হোৎনবা; হোলিস্তিক এপ্রোচ অমা দরকার ওইরি৷ দিজাস্তর মেনেজমেন্তদা প্রাইয়োরিতী পীরিঙৈ মতমদা, ঐখোয়না ঐখোয়গী এজুকেসন সিস্তেমদা অহোংবা কয়া অমসু পুরকপা ঙমখ্রে৷ সিবিল ইঞ্জিনিয়রিং অমদি আর্কিতেকচর কোর্সশিংগী কুরিকুলমদা ইনফ্রাস্ত্রকচরগা মরী লৈনবা সবজেক্তশিং অমদি দিজাস্তর মেনেজমেন্তবু হাপচিন্নবা হোৎনরি৷ দাম ফেল ওইবদগী ওইহল্লক্লিবা ফিভমশিং অসি থেংননবা সরকার অসিনা দাম সেফতী এক্ত চৎনখ্রে৷
মরূপশিং,
করিগুম্বা মালেম অসিদা দিজাস্তর অমা হেক্তা থোকপা মতমদা, দিজাস্তর অদুদা চাওনা শেল মাংলিবা অসিগী মথক্তা অকি তুজুংনিংঙাই ওইরবা মওংদা শিখিবা অমদি ইবাক্বেসনশিং তৌরিবা অসিগী মতাংদা খন্ন-নৈনরি৷ অদুবু দিজাস্তর অমদা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী অমাংবা অসিদি খল্লুবগী লোইবা নাইররোই৷ মসিনা মরম ওইদুনা, দিজাস্তরশিংগা মতমদা থেংনবা ঙম্বা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপগী য়াম্না তঙাই ফদবা লৈরে৷ ঙসিদি ভারতনা মাইকৈ অসিদা চংশিল্লক্লি৷ য়ুহা তোইনা হাবা, ইশিং-ইচাউ নত্রগা সাইক্লোন খ্বাইদগী চাং ৱানা থোকপা য়ানা লৈরিবা মফমশিংদা পি.এম. অৱাস. য়োজনাগী মখাদা শারিবা য়ুমশিং কলামিতীশিং অসিগী চেকশিন-থৌরাং লৌখৎলি৷
মরূপশিং,
দিজাস্তর রিসাইলেন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি য়েংলগা, ভারতনা য়াম্না চাওবা ইন্সতিত্যুসন অমগী ৱাখল্লোন অদু মালেম অসিদা পীখ্রে৷ অদু সি.দি.আর.আই. – কোলিয়েসন ফোর দিজাস্তর রিসাইলেন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরনি৷ ভারতকী ইনিসিয়েতিব অসিদা ব্রিতেননা ঐখোয়গী মরু ওইবা পার্তনর অমা ওইখ্রে অমদি ঙসিদি মালেম অসিগী লৈবাক ৩৫না মসিদা চংশিনখ্রে৷ মালেমগী লৈবাক কয়া অমদা আর্মীশিংনা জোইন্ত মিলিতরী এক্সর্সাইস কয়া অমা পাংথোকপা ঐখোয়না উরে৷ ভারতকী দিজাস্তর মেনেজমেন্তগী এক্সপরিয়েন্স অসি ঐখোয়গী খক্তা নত্তে মসি মীওইবা জাতি পুম্বগীনি৷ ২০১৭তা ভারতনা সাউথ এসিয়া জিওস্তেসনরী কম্ম্যুনিকেসন সেতলাইত লোঞ্চ তৌখিবা অদু অদোম্না নিংশিংলমগনি৷ খা এসিয়াগী ঐখোয়গী মরূপ-মপাং ওইরিবা লৈবাকশিং অসিনা নোংজু-নুংশা অমদি কম্ম্যুনিকেসনগী ফিল্দদা কান্নবা লৌরি৷
মরূপশিং,
ফিভম অমা হেক্তবু ওইরবসু, ঐখোয়না থৌনা লৈরবদি, ঐখোয়না দিজাস্তরবু খুদোংচাবা অমদা ওন্থোকপা ঙমগনি৷ মসিনি নেতাজিনা নিংতম ইহৌগী মতমদা ঐখোয়দা পীবিরম্বা পাউতাক অদু৷ নেতাজিনা অসুম্না হায়বিরমখি: “নিংখা-তম্বা ভারতকী মংলানদা কৈদৌনুংদা থাজবা মাংবা তৌগনু৷ ভারতপু নিকহনবা ঙম্বা শক্তি অমতা মালেম অসিদা লৈতে৷" ঙসিদি নিং-তম্বা ভারত অমগী মংলানশিং মংফাওনবা ঙম্নবা ঐখোয়দা পান্দম অমা লৈরে৷ ২০৪৭, নিংতম্বা চহি চাম্মা শুরক্ত্রিবা ফাওবগী মমাংদা অনৌবা ভারত অমা শেমগৎনবগী পান্দম অদু ঐখোয়গী মীৎমাংদা তাদুনা লৈরে৷ লৈবাক অসিদা নেতাজিনা থম্লম্লিবা থাজবা অমদি মঙোন্দা ফাওরিবা ইহুল অদুগী মতুং ইন্না, পান্দম অসি ফংনবা হোৎনবদা ভারতপু অথিংবা পীবা ঙম্বা শক্তি অমতা মালেম অসিদা লৈতে হায়না ঐনা হায়বা ঙম্মী৷
ইচিল-ইনাও অমদি ইচল-ইচেশিং,
আজাদি কে অমৃৎ মহোতসবকী রিজোলুসনদি ভারতনা মশাগী আইদেন্দিতী অমসুং ইন্সপিরেসনশিং অদু অমুক হন্না হিংগৎহনগনি হায়বসিনি। নেতাজী সুভাসচন্দ্র বোসকী পুন্সীগা শম্নবা হেরিতেজ পুম্বসু লৈবাক অসিনা য়াম্না চাউথোকচনা য়োকখৎলি। নেতাজীনা অন্দমানদা মচু অহুমগী ফিরাল পাইহনখিবগী ৭৫শুবা পালন থৌরমদা অন্দমানগী ইথৎ অমগী মমিং মহাক্কী মমিং লৌদুনা থোনখ্রে। হন্দক দিসেম্বর মক্তদা অন্দমানদা য়াম্না অখন্নবা রিজোলুসন মেমোরিএল অমা নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকীদমক কত্থোকখ্রে। মেমোরিএল অসি নেতাজীগা লোয়ননা নিংতম্বগীদমক মশাগী লৈজবা পুম্বা কত্থোকখিবা অদুগুম্লবা ইন্দিয়ান নেস্নেল আর্মীগী জৱানশিং অদুগীসু শ্রদ্ধানজলী অমনি। মসি ঐহাক্কী লাইবক ফবনি মদুদি হৌখিবা চহিদা, ঙসিগী নুমিৎ অসিমক্তদা ঐহাক কোলকতাদা নেতাজীগী মপা-মপুগী য়ুমদসু চৎচবগী তাঞ্জা ফংজখি। করম্বা মওং মতৌদা মহাক্না কোলকতাদগী থোকলকখিবা, মহাক্না ফমদুনা লাইরিক পাখিবা কা, মহাক্কী য়ুমগী সীরীশিং, মহাক্কী য়ুমগী চেকপলশিং, মদুবু য়েংজবা ফংখিবা, মদুগী এক্সপরিয়েন্স অদু ফোংদোক্নবা ৱাহৈ লৈতে।
মরূপশিং,
ঐহাক্না ২০১৮গী ওক্তোবর ২১গী নুমীৎ অদুসু কাওবা য়ারোই, নুমীৎ অদুদা আজাদ হিন্দ সরকার চহি ৭৫ মপুং ফাখি। লাল কিলাদা পাংথোকখিবা অখন্নবা থৌরমদা ঐহাক্না আজাদ হিন্দ ফৌজকী তুপী উপ্তুনা মচু অহুমগী ফিরাল পাইহনখি। মীকুপ অদু নুংঙাইবনা থনখি, মীকুপ অদু কাওঙম্লরোইদবা অমনি। ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই মদুদি লাল কিলামক্তদা আজাদ হিন্দ ফৌজকা মরী লৈনবা মোনুমেন্ত অমদসু থবক পায়খৎলি। ২০১৯দা জনুৱারী ২৬কী পেরেদতা আজাদ হিন্দ ফৌজকী হান্নগী লান্মীশিংবু উরুরগা পুক্নিং মকা লামখিবা অদুসু ঐহাক্কী মমল নায়দ্রবা মেমোরী অমনি।
মরূপশিং,
নেতাজী সুভাসনা করিগুম্বা তৌগে হায়না খনখিবা অদু শক্তি অমত্তনা থিংবা ঙমখিদে। ঐখোয়না নেতাজী সুভাসকী ‘কেন দু, ৱিল দু’ স্পিরিৎতগী ইন্সপিরেসন লৌদুনা মাংলোমদা চংশিনগদবনি। মহাক্না মসি খংলম্মি মদুনবু ৱাফম অসি মতম পুম্নমক্তা হায়বীরম্মি। ঐখোয়না নেস্নেলিজমসু হিংহন্দুনা থমগদবনি। ঐখোয়না প্রদক্সনসু তৌগদবনি। অমদি নেস্নেল কন্সিয়সনেসসু মীকপ থোকহনদুনা থমগদবনি। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি ঐখোয় অমত্তা ওইনা পুন্দুনা ভারতপু নেতাজী সুভাসকী মংলানগী ভারত ওইহনবদা মায় পাক্কনি। ময়াম পুম্নমকপু অমুক হন্না পরাক্রম দিবসকী য়াইফ পাউজেল পীজরি অমদি ঐহাক্না ঙসি এন.দি.আর.এফ., এস.দি.আর.এফ.কী মীওইশিংবুসু অখন্ননা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। মরমদি য়াম্না তেনখ্রবা মতমগী মনুংদা মখোয়না মশাগী শক্তম অদু তাকখি। ঐহাক্না পরাক্রম দিবসতা নেতাজীবু নিংশিংজদুনা, ঐহাক্না ন.দি.আর.এফ.কী জৱানশিংবু, মীনুংশি অমসুং সেন্সিতিবিতীগা লোয়ননা থবক তৌবগীদমক হন্ন-হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। মখোয়বু তৌবিমল খংবা উৎচরি। অসিগুম্লবা মীওই পুম্নমকপু ইকোক নোন্না খুরুমজদুনা ঐহাক্না ময়াম পুম্নমকপুসু ঙসি পরাক্রম দিবসকী হন্না-হন্না য়াইফ পাউজেল পীজবগা লোয়ননা ঐহাক্কী ৱাফম লোইশিনজরি। হন্না-হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s Address at the unveiling of hologram statue of Netaji at India Gate
23 JAN 2022 10:36PM by PIB Delhi
Present in this historic program are my colleagues from the Council of Ministers Shri Amit Shah, Shri Hardeep Puri ji, other cabinet members, trustees of INA, members of NDMA, jury members, Directors General of NDRF, Coast Guards and IMD, winners of the disaster management awards, all other dignitaries, brothers and sisters!
On the 125th birth anniversary of Netaji Subhas Chandra Bose, the brave son of Mother India, I bow down to him on behalf of the entire country. This day is historical, this period is also historical and this place, where all of us have gathered, is also historical. Symbol of India's democracy, our Parliament, many buildings symbolizing our activity and dedication to people and the National War Memorial dedicated to our brave martyrs are also nearby. In the light of all this, today we are celebrating Amrit Mahotsav at India Gate and paying respectful tributes to Netaji Subhas Chandra Bose, who gave us the confidence of a free and sovereign India, who told the British authority proudly with great confidence and courage - “I will not beg for freedom, I will achieve it”. The grand statue of our Netaji, who established the first independent government on the soil of India, is being installed in digital form near India Gate. Soon this hologram statue will be replaced by a huge granite statue. This statue is a tribute of a grateful nation to the great hero of Netaji Subhas. This statue of Netaji Subhas will give a sense of national obligation to our democratic institutions and our generations and will continue to inspire the present and future generations.
Friends,
Since last year, the nation has started celebrating Netaji's birth anniversary as Parakram Diwas. Today, Subhas Chandra Bose ‘Aapda Prabandhan Puraskar’ (Disaster Management Awards) have also been given on the occasion of Parakram Diwas. Taking inspiration from Netaji's life, it was announced to give these awards. I congratulate all the individuals and organizations from 2019 to 2022 who have been honored today.
Friends,
A proverb suits very well to the attitude towards disaster management in our country hitherto – to dig a well when you are thirsty. And there is another saying in Kashi region, which I represent: भोज घड़ी कोहड़ा रोपे i.e., to start growing Kohda vegetable during feast. That is, remedial measures were explored only at the time of disaster. Not only this, there existed a perplexing system about which very few people know. For years, the Agriculture Department used to deal with disasters. The root cause of this was that the Ministry of Agriculture was assigned the role of dealing with the situation arising out of floods, heavy rains and hailstorms. This system of disaster management continued like this in the country. But the nation was forced to think afresh in the wake of the Gujarat earthquake in 2001. It changed the meaning of disaster management. We pushed all departments and ministries into relief and rescue work. Learning from the experiences of that time, the Gujarat State Disaster Management Act was enacted in 2003. Gujarat became the first state in the country to enact such a law to deal with disasters. Later, the Central Government, drawing lessons from the laws of Gujarat, enacted a similar Disaster Management Act in 2005 for the entire country. It was only after this law that the National Disaster Management Authority was formed. This law also helped the country a lot in the fight against Corona.
Friends,
Since 2014, our government has undertaken sweeping measures at the national level to make disaster management effective. We have emphasized on Relief, Rescue, Rehabilitation as well as Reform. We strengthened, modernized and expanded the NDRF across the country. We adopted best possible practices, from space technology to planning and management. Our NDRF, SDRF and security forces personnel put their lives on the line in saving each and every life. Therefore, this is the occasion to express gratitude and salute all those who risk their lives, whether they are NDRF or SDRF personnel, or our security forces.
Friends,
If we continue to strengthen our systems, then the capacity to deal with disasters also grows simultaneously. If I talk about one or two years of the Corona period, there were several calamities even in the midst of this pandemic. On the one hand, while we were fighting against Corona, on the other hand, there were earthquakes and floods in many areas. Cyclones hit the eastern coasts, including Odisha and West Bengal, and western coasts, including Goa, Maharashtra and Gujarat. Earlier, hundreds of people used to die in a cyclone, but not this time. The nation answered every challenge with a new force. As a result, we were able to save maximum lives during these disasters. Today major international agencies are appreciating this potential and change in India. Today there exists such an end-to-end cyclone response system in the country where the central, state governments, local administration and all agencies work together. The warning system has been improved for floods, droughts and cyclones. Advanced tools for disaster risk analysis and disaster risk maps for different areas have been created with the help of states. It is benefiting all the states and the stakeholders. And most importantly, Disaster Management has become a matter of public participation and public trust in the country today. I am told that the youths are becoming part of schemes like 'Aapda Mitra' of NDMA and shouldering responsibility. That is, public participation is increasing. If there is a disaster somewhere, people do not remain victims, rather they confront the disaster by becoming volunteers. That is, disaster management is no longer just a government responsibility, but it has become a model of 'Sabka Prayas'.
And friends,
When I talk about ‘Sabka Prayas’, it involves efforts in every sphere; a holistic approach. While giving priority to disaster management, we have also made many changes in our education system. Efforts are underway to add disaster management and subjects related to infrastructure to the curriculum of civil engineering and architecture courses. The Government has also enacted Dam Safety Act to deal with situations arising out of dam failure.
Friends,
Whenever there is a disaster anywhere in the world, there are discussions about tragic deaths and evacuations besides huge economic losses. But the loss of infrastructure in a disaster is beyond imagination. That is why it is very necessary to develop infrastructure in a way so that it can withstand even disasters. Today India is moving fast in this direction. The houses being built under the PM Awas Yojana in areas where there is a high risk of earthquake, flood or cyclone take care of these concerns. Disaster management has also been taken care of in the Char Dham mega project underway in Uttarakhand. Priority has been given to the specifics related to disaster management in the new expressways being built in Uttar Pradesh. Provision has also been made so that these expressways can be used for landing of aircraft in case of emergency. This is the vision and the way of thinking of New India.
Friends,
In view of the Disaster Resilient Infrastructure, India has also given the idea of ​​a very large institution to the world. It is CDRI - Coalition for Disaster Resilient Infrastructure. Britain has become our main partner in this initiative of India and today 35 countries of the world have joined it. We have seen a lot of joint military exercises by armies in different countries of the world. It is an old tradition and is often discussed. But India has for the first time started the tradition of Joint Drill for Disaster Management. Our disaster management agencies have provided their services to many countries in difficult times, fulfilling their duty towards humanity. When Nepal was devastated by the earthquake, India as a friendly nation did not waste time in sharing that misery. Our NDRF personnel reached there immediately. India's experience of disaster management is not only for us but for the entire humanity. You will recall that India launched the South Asia Geostationary communication satellite in 2017. Our friendly countries of South Asia are getting its benefits in the field of weather and communication.
Friends,
Whatever be the circumstances, if we have the courage, we can turn disaster into an opportunity. This is the message Netaji gave us during the freedom struggle. Netaji used to say: “Never lose faith in the dream of independent India. There is no power in the world that can shake India." Today we have a goal to fulfill the dreams of an independent India. We have before us the goal to build a new India before 2047, the hundredth year of independence. On the basis of the faith that Netaji had in the country, the feelings that he had, I can say that there is no power in the world that can stop India from reaching this goal. Our successes are proof of our determination. But, this journey is still a long one. We still have many summits to overcome. For this, it is necessary that we should be aware of the history of the country, the tenacity and sacrifices that shaped it in the journey of thousands of years.
Brothers and sisters,
This is the resolve of Amrit Mahotsav of freedom that India will revive its identity and inspirations. It was unfortunate that attempts were made to erase the contribution of many great personalities along with the culture and ethos of the country after independence. The freedom struggle involved the penance of lakhs of countrymen, but efforts were made to limit their history as well. But today, after decades of independence, the country is correcting those mistakes. The country is developing the ‘Panchatirths’ associated with Babasaheb Ambedkar in keeping with their dignity. Today the Statue of Unity has become a pilgrimage for the glory of Sardar Vallabhbhai Patel all over the world. We have also started celebrating the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda as ‘Janjatiya Gaurav Diwas’. Adivasi (tribal) museums are being built in different states to highlight the contribution and history of the tribal society. And every legacy related to the life of Netaji Subhas Chandra Bose is also being cherished by the country with full pride. On the occasion of the 75th anniversary of Netaji hoisting the tricolor in Andaman, an island in Andaman has been named after him. In December, a special 'Sankalp Smarak' was dedicated to Netaji Subhas Chandra Bose in Andaman. This memorial is a tribute to Netaji as well as to the soldiers of the Indian National Army, who laid down their lives for freedom. I was privileged to visit Netaji's ancestral home in Kolkata on this very day last year. The way he slipped out of Kolkata, the room in which he used to study, the stairs and walls of his house that experience is beyond words.
Friends,
I also cannot forget the day when the Azad Hind government completed 75 years on 21st October 2018. In a special ceremony held at the Red Fort, I had hoisted the tricolor wearing the cap of the Azad Hind Fauj. That moment is phenomenal and unforgettable. I am happy that a memorial related to the Azad Hind Fauj is being built in the Red Fort itself. It is also my priceless memory when I saw the ex-servicemen of Azad Hind Fauj in the parade of 26 January in 2019. I also consider it my privilege that our government got an opportunity to declassify the files related to Netaji.
Friends,
If Netaji Subhas was determined to do something, then no power could stop him. We have to move ahead taking inspiration from Netaji Subhas's 'Can Do, Will Do' spirit. He knew this and therefore used to say always that nationalism has infused such a creative power in India which had been sleeping inside the people for centuries. We also have to keep nationalism alive and create it simultaneously. Similarly, the national consciousness has to be kept awake. I am confident that together we will be able to make India the India of Netaji Subhas's dreams. I once again wish you all a very Happy Parakram Diwas. Today I especially congratulate the personnel of NDRF and SDRF who have made their mark in a very short span of time. Today, wherever there is a disaster or reports of possibilities of disaster like a cyclone, normal human beings are assured of help when they see NDRF personnel in uniform. It is like when they see the army personnel arriving for rescue in any disaster. Similarly, the soldiers of NDRF and SDRF have demonstrated their might. Remembering Netaji on Parakram Diwas, I salute and congratulate the NDRF and SDRF jawans for working with compassion and sensitivity. I know many people working in the field of disaster management have also sacrificed their lives. Today, I also pay homage to the jawans who put their lives at stake to save someone's life. While bowing respectfully to all such people, I end my speech by wishing you all a very happy Parakram Diwas. Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.