Prime Minister's Office
Text of PM's message on Indian Textile Traditions at webinar organised by ICCR and UPID
03 OCT 2020 7:29PM by PIB Delhi
Namaste! I am glad to join this conversation on textiles. I am also happy to see people from different countries participate here. The Indian Council for Cultural Relations and Uttar Pradesh Institute of Design have made great efforts to bring everyone together. You have picked a great theme- "Weaving Relations: Textile Traditions. Friends, Our link with the textile sector goes back centuries. In the textile sector you can see our history, our diversity and immense opportunity.
Friends, India has textile traditions that are very old. We were one of the earliest to spin, weave and dye cotton. Naturally coloured cotton has a long and glorious history in India. The same is said about silk. Friends, The diversity in our textiles shows the richness of our culture. Go to every state. Go to every village. Go among different communities. There will be something unique about their textile traditions. If Andhra Pradesh has the Kalamkari, Muga Silk is Assam's pride. Kashmir is home to the Pashmina, Phulakri's add pride to Punjab's culture. If Gujarat is famous for Patolas, Banaras has made a mark for its Saris. There is Chanderi fabric in Madhya Pradesh and vibrant Sambalpuri Fabric in Odisha. I have just named a few. There are many many more. I also want to draw your attention to the rich textile traditions of our tribal communities. In all of India's textile traditions: There is colour. There is vibrancy. There is eye for detail.
Friends, Textile sector has always brought opportunities. Domestically, textiles sector is among the highest job providers in India. Internationally, Textiles helped us to build trade and cultural relations with the World. Afterall, Indian textiles are highly valued globally. They have also got enriched with customs, crafts, products and techniques of other cultures.
Friends, This Program is also in context of Gandhi ji's 150th Birth Anniversary celebrations. Mahatma Gandhi saw a close link between the textile sector and social empowerment. He converted the simple Charkha into a key symbol of India's independence movement. The Charkha wove us together as one nation.
Friends, Today we look at Textiles as a key sector that will help us build an आत्मनिर्भर भारत or self-reliant India. Our Government is particularly focussing on: Skills upgradation, Financial assistance, Integrating the sector with latest technology. We are assisting our weavers to help them continue to make world class products. For that: We want to learn global best practices. We also want the world to learn our best practices. That is why, it is good to see eleven nations participate in today's conversation. The exchange of ideas and sharing of best practices will create new avenues for collaboration .
Friends, World over, the textile sector employs many women. Thus, a vibrant textile sector will add strength to efforts of women empowerment. Friends, We need to prepare for our future in challenging times. Our textile traditions have showcased powerful ideas and principles. They include: Diversity and adaptability. Self-reliance. Skill and innovation. These principles have become even more relevant now. I hope that the programs like today's webinar, will contribute to further reinforcing these ideas. I also hope it will contribute to a more vibrant textile sector. I wish ICCR, UPID and all participants all the best in this effort.
Thank you very much!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
আই.সি.সি.আর. অমসুং য়ু.পি.আই.দি.না শিনখিবা ৱেবিনারদা ভারতকী তেক্সতাইলগী লৈরিবা চৎনবী অসিগী মতাংদা পি.এম.না পীখিবা পাউজেলগী ৱারোল
03 OCT 2020 7:29PM by PIB Imphal
খুরুমজরি! তেক্সতাইলকী মতাংদা ৱারী ৱাতাই শাবা অসিদা ঐহাক্না য়াওবা ফংজবা অসি য়াম্না নুংঙাই। মসিদা তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিংদগী মীওইশিংনা শরুক য়াবা অসি উবদা হরাওবা পোকই। ইন্দিয়ন কাউন্সিল ফোর কলচরেল রিলেসন্স অমসুং উত্তর প্রদেশ ইন্সিতিত্যুত ওফ দিজাইন্না মীপুম খুদিংমক অসুম্না পুনশিন্নবা কান্না হোৎনখি। নখোয়না ফজরবা থিম অমা খল্লি – “ৱীবিং রিলেসন্স: তেক্সতাইল ত্রেদিসন্স”। মরুপশিং ঐখোগা তেক্সতাইল সেক্তরগা লৈরিবা মরী অসি চহিচা কয়াগী মমাংদগীনি। তেক্সতাইল সেক্তরদা অদোমনা ঐখোয়গী ইতিহাস, ঐখোয়গী দাইবর্সিতী অমসুং অচৌবা খুদোংচাবা উবা ফংগনি
মরুপশিং, ভারতকী তেক্সতাইলগী লৈরিবা চৎনবী অসি য়াম্না লিরে। ঐখোয়না লংচাক চাকপা, ফী শাবা অমসুং লংজম মচু শংবা অহানবশিংগী মরক্তা অমনি। মহৌশানা ভারত্তা মচু শংবা লংজম অসিগী শাংলবা অমদি মতিক মঙাল লৈরবা ইতিহাস অমা লৈজৈ। মসিগা চপ মান্ননা মুগাগীসু লৈজৈ। মরুপশিং, ঐখোয়গী তেক্সতাইলগী লৈরিবা দাইবর্সিতী অসিনা ঐখোয়গী নাৎকী ফজরবা গুনশিং অদু উৎলি। ৱাজৎ খুদিংদা চ৭লু। খুঙ্গং খুদিংদা চৎলু। তোঙান তোঙানবা কাংলুপশিংগী মরক্তা চৎলু। মখোয়গী তেক্সতাইলগী চৎনবী অসিদা তোপ তোপ্পা মগুন য়াওবা থেংনগনি। করিগুম্বা অন্ধ্র প্রদেশকী কালামকারি লৈরবা, মুগা সিল্ক অসি অসামগী চাউথোকচনীংঙাই ওই। কাশ্মিরদা পাশমিনা ফংঙি, পঞ্জাবকী নাৎতা ফুলাক্রিনা মগুন হাপ্পি। করিগুম্বা গুজরাত অসি পতোলাসকী মমিং চৎলবদি, বনারসকী মখোয়গী সারি লৈজরি। মধ্য প্রদেশকী চান্দেরি ফী লৈবগুম ওরিশাগী ফজরবা সমবলপুরি ফী লৈজৈ। ঐহাক্না হায়রিবা অসিদা খরা খক্তনি। অতোপ্পা কয়া অমা লৈরি। ঐখোয়গী ত্রাইবেল মীয়ামগী ফজরবা তেক্সতাইলগী চৎনবী অসিদা অদোমগী মীৎয়েং চীংশিনবা পাম্মি। ভারতকী তেক্সতাইলগী চৎনবীশিংদা: মচু কয়া য়াওরি, মখল কয়া লৈরি। অকুপ্পা ময়েক কয়া য়াওরি।
মরূপশিং, তেক্সতাইল সেক্তরনা মতম পুম্বদা খুদোংচাবশিং পুরকই। দোমেস্তিক্কী ওইনা ভারত্তা তেক্সতাইল সেক্তর অসি খ্বাইদগী থবক য়াম্না পীবা অমনি। মালেমগী ওইনা তেক্সতাইলশিংনা ললোন-ইতিক অমসুং নাৎকী ওইবা মরীশিং শাগৎপদা মতেং পাংই। মসিগী মতুংদা ভারতকী তেক্সতাইলশিং অসি মালেমদা খ্বাইদগী ভেল্যু লৈবা ওইরি। মখোয়না অতোপ্পা নাৎশিংগী কস্তমশিং, ক্রাফশিং, পোত্থোকশিং অমসুং তেক্নিকশিংগা লোয়ননা চৎমিন্নরি।
মরুপশিং, মসিগী প্রোগ্রাম অসি গান্ধী জী ১৫০শুবা মপোক নুমিৎ পাংথোকপগী থৌরমগসু মরী লৈনৈ। মহাত্মা গান্ধীনা তেক্সতাইল সেক্তর অমসুং সোসিএল এম্পাৱর্মেন্তগা য়াম্না নক্না মরী লৈনবা অমা উখি। মহাক্না অচম্বা তরেং অদুবু ভারতকী নিংতম্বগী ইহৌগী মরুওইবা সিম্বল অমা ওন্থোকখি। তরেংনা ঐখোয় পুম্ববু লৈবাক অমা ওইনা পুনশিল্লি।
মরূপশিং, ঙসি ঐখোয়না তেক্সতাইল সেক্তর অসি অত্মানির্ভর ভারত নত্রগা মরোমদোম লেপ্পা ভারত অমা শেমগৎপদা মতেং পাংগদবা ওইনা য়েংলি। ঐখোয়গী সরকারনা অখন্ননা: স্কিল হেনগৎহনবা, শেলগী তেংবাং পীবা, খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজীগা লোয়ননা সেক্তর অসি মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মীৎয়েং চংলি। ঐখোয়না ঐখোয়গী ফীশাবীশিংদা মালেমগী থাক্কী পোত্থোকশিং পুথোক্নবা মতেং পাংলি। মসিগীদমক্তা: ঐখোয়না মালেমগী খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিসশিং তম্বা পাম্মি। ঐখোয়না মালেম্না ঐখোয়গী খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিসশিং অসি তমখিবসু পাম্মি। মরম অসিনা ঙসিগী ৱারী ৱাতাই অসিদা লৈবাক তরামাথোইনা শরুক য়াবা অসি নুংঙাইবা ফাওই। ৱাখল্লোনশিং অমসুং খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিসশিং অমগা অমগা শিয়র তৌনবা অসিনা পুন্না চৎমিন্নবগী অনৌবা এভেন্যুশিং শেম্লগনি।
মরূপশিং মালেম পুম্বদা তেক্সতাইল সেক্তরদা নুপী কয়ামরুম থবক পীরি। মতৌ অসুম্না অফবা তেক্সতাইল সেক্তরনা নুপীগী এম্পাৱর্মেন্তগী খোঙথাংশিংদা মপাঙ্গল হাপ্পকনি। মরূপশিং অৱাবা মতম অসিদা ঐখোয়না তুংলমচৎকীদমক শেম শাবা মথৌ তাই। ঐখোয়গী তেক্সতাইল ত্রেদিসনশিং অসিদা মতিং লৈরবা ৱাখল্লোনশিং অমসুং প্রিন্সিপলশিং লৈরি। মসিগী মনুংদা: দাইবর্সিতী অমসুং এদাপ্তিবিলিতী, মীপান তাংদবা, স্কিল অমসুং ইনোবেসন য়াওরি। মসিগী প্রিন্সিপলশিং অসি হৌজিক য়াম্না মরুওইবা ওইরক্লি। ঙসিগী ৱেবিনার অসিগুম্বা প্রোগ্রামশিং অসিনা মসিগী ৱাখল্লোনশিং অসি মখাতানা চৎনহনবদা মতেং পাংগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্মি। মসিনা অহেনবা অফবা তেক্সতাইল সেক্তরদা মতেং পাংগনি হায়নসু ঐহাক্না থাজবা থম্মি। ঐহাক্না আই.সি.সি.আর, য়ু.পি.আই.দি. অমসুং শরুক য়ারিবা খুদিংমকপু মসিগী খোঙথাং অসিগীদমক য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি।
পুম্নমকপু থাগৎপা ফোঙদোকচরি!