Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address to Indian Armed Forces in Leh, India
03 JUL 2020 5:50PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Friends, your courage, valour, and dedication to protect Mother India's honour are incomparable. Your spirit is unparallel in the world. The difficult conditions and the height in which you work as a shield to protect and serve the motherland, no one can beat that!
Your
courage is greater than the heights where you are posted. Your determination is stronger than the valley you walk on daily. Your arms are as strong as the rocks around you. Your willpower is as strong as the surrounding mountains. I can feel it being present amidst you today. I can see it with my own eyes!
Friends,
The responsibility of the country's safety and protection is in your hands and your strong determination, so there is an unwavering confidence. Not just me, the whole nation reposes an unwavering confidence and the country is reassured. Your presence on the border motivates every countryman to work day and night for the country. The resolve of self-reliant India becomes stronger because of you, your sacrifice and efforts. And now you and your friends with their bravery have given out the message to the whole world about India's strength.
Right now I can also see women soldiers in front of me. In the battlefield, this scene on the border in itself is a source of inspiration.
Friends, the national poet Ramdhari Singh Dinkar ji wrote-
जिनके सिंहनाद से सहमी। धरती रही अभी तक डोल।।
कलम, आज उनकी जय बोल। कलम आज उनकी जय बोल।।
So, today I salute you and hail you with my words! I once again pay tributes to my brave soldiers who were martyred in Galwan Valley. Heroes from every corner of the country i.e. from the east, the west, the north, and the south, have shown their valour. This land is still hailing them for their valour. Today every Indian is bowing down before you and saluting the brave soldiers of the country. Today, every Indian is proud of your bravery and valour.
Friends,
This land has become auspicious due to the blessings of the Indus. This land has assimilated within it the stories of bravery and valour of the brave sons. From Leh-Ladakh to Kargil and Siachen, from the snowy peaks of Rezang La to the cold water stream of Galwan valley, every peak, every mountain, every corner, every pebble is a testimony to the might of the Indian soldiers. Everyone knows about the stories of valour of the 14 Corps. The world has seen your indomitable courage. Your heroic stories are echoing from house to house and the enemies of Mother India have seen your fire and your fury as well.
Friends,
The entire Ladakh, the crown of India, is a symbol of respect for 130 crore Indians. This land is the land of the patriots who are always ready to sacrifice for India. This soil has produced great patriots like Kushok Bakula Rinponche. It was Rinponche ji who had mobilized the local people against the nefarious designs of the enemy. Every conspiracy to create secession here has been foiled by the patriotic people of Ladakh led by Rinpoche. As a result of his inspiring efforts, the country and the Indian Army were inspired to create an infantry regiment called Ladakh Scout. Today, the people of Ladakh are making wonderful contributions to strengthen the nation at every level - be it in the army or while performing the duties of ordinary citizens.
Friends, there is a saying-
खड्गेन आक्रम्य वंदिता आक्रमण: पुणिया, वीर भोग्य वसुंधरा
That is, a brave-heart protects the motherland with the power of his weapons. This land is for the brave. Our support, strength and resolve for its defence and security are as high as the Himalayas. I can see this ability and resolve in your eyes right now. It is clearly visible on your faces. You are the heroes of the same land that has repulsed the attacks and atrocities of many invaders for thousands of years. This is our identity. We are the people who worship Lord Krishna who plays flute. We are also the same people who follow Sudarshan Chakradhari Krishna as an ideal. With this inspiration, India has emerged stronger after every attack.
Friends,
Everyone believes that peace and friendship are important for the progress of the nation, the world and humanity. But we also know that the weak can never bring peace. The weak cannot initiate peace. Bravery is the precondition for peace. If India is growing its power at all levels i.e. water, land, sky and space, then the goal behind it is human welfare. India is manufacturing modern weapons today and getting all modern technologies for the Indian Army; and this is the spirit behind it. If India is building modern infrastructure at a fast pace, then the message behind it is the same.
Whether it is a world war or a peace keeping effort - the world has seen the valour of our heroes and their efforts for world peace whenever needed. We have always worked for the protection of humanity. All of you are the leaders who have established this goal, tradition and this glorious culture of India.
Friends, the great Saint Thiruvalluvar Ji had said hundreds of years ago-
मरमानम मांड वडिच्चेलव् तेट्रम
येना नान्गे येमम पडईक्कु
That is, valour, honour, the tradition of dignified behaviour and credibility are the four qualities that are the reflections of an army of any country. Indian forces have always followed this path.
Friends, the era of colonial expansion is over; this is the era of evolution. Evolution is only relevant in rapidly changing times. It is an opportunity for development and development is also the basis for the future. In the previous centuries expansionism has done the greatest harm to humanity and has tried to destroy humanity. The obsession with expansion has always posed a threat to world peace.
And friends, let's not forget, history is a witness to the fact that such forces have been erased or have forced to relent. The world has always had this experience and on the basis of this experience, the whole world now has made up its mind against the policy of expansion. Today the world is devoted to development and is welcoming the open competition for development.
Friends,
Whenever I think of a decision related to the defence of the nation, I first remember two mothers - firstly Mother India, and secondly those brave mothers who have given birth to mighty warriors like you. This is the criterion of my decision. Following this criterion, the nation gives the highest priority to your honour, the honour of your families and the safety of Mother India.
We have been paying a lot of attention to all the modern weapons for the armies or the equipment needed by you. Now the expenditure on border infrastructure in the country has been almost tripled. This has also led to the development of border area and construction of roads and bridges along the border at a rapid pace. One of the biggest benefits of this is that now the goods reach you in a short time.
Friends,
For better coordination in the armed forces, which had long been expected - be it the formation of the post of Chief of Defence or the creation of the National War Memorial or the decision of One Rank One Pension or the continuous work for the right arrangements ranging from the care of your family to education, the country has been strengthening its forces and soldiers at every level today.
Friends, Lord Gautam Buddha has said-
Courage is about commitment and conviction. Courage is compassion. Courage is what teaches us to stand boldly and steadfast for the truth. Courage is what gives us the strength to say and do what is right.
Friends,
The indomitable courage shown by the valiant sons of the country in the Galwan valley is the depiction of utmost might. The country is proud of you. Along with you, our ITBP personnel, BSF partners, BRO and other organizations, engineers and other workers are working under difficult conditions. You all are doing an amazing job! Everyone together is dedicated to protecting and serving Mother India.
Today, the country is fighting many disasters simultaneously and with great persistence due to your hard work. Seeking inspiration from all of you, let us together keep conquering every challenge, the most difficult challenges. All of you are protecting the country at the borders. We will together build the India of our dreams. We will build the India of your dreams. I have come to assure you today that the 130 crore countrymen will not stay behind. We will create a strong and a self-reliant India and we will do so! And after getting inspired by you, the resolve of a self-reliant India becomes even more powerful.
I once again congratulate all of you from the bottom of my heart, thank you very much! Say aloud with me-
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Vande Mataram - Vande Mataram - Vande Mataram!!
Thank you!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভারতকী লেহদা পি.এম.না ইন্দিয়ন আর্ম ফোর্সশিংদা পীখিবা ৱারোল
03 JUL 2020 5:50PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে
ভারত ইমানা য়াইফরে
মরূপশিং, অদোমগী থৌনা, চোংশিন্দুনা মায়োক্নবা ঙম্বগী থৌনা অমসুং ইমা ভারতিগী ইকাই খুম্নবা অসি ঙাক্নবগীদমক অদোম্না কত্থোক্লিবা পুম্নমক অসি চাংদম্ননিংঙাই লৈতে। অদোমগী ইচং থৌবা অসিসু মালেমসিদগী তাদে। অরুবা মতাংশিং অসিদা অদোম্না অসুক থাক ৱাংনা ইমাগী চিঙ্গোই ওইদুনা ইমাবু ঙাক শেল্লিবা, মহাক্কী থৌগল তৌরিবা অসি মালেম অসিদা কনানসু চাংদম্নবা ঙম্লোই।
অদোমগী থৌনা অসি অদোম্না ঙাক্লিবা মফম অদুদগীসু হেন্না ৱাংই। অদোম্না ৱারেপ্না অদুনা অদোম্না নুতিগী অদোমগী খোংনা চত্তুনা ওল্লিবা অদুদগী হেন্না চেৎলি। অদোমগী পাম্বোমশিংনা অদোমগী অকোয়বদা লৈরিবা নুংশিংদগী হেন্না কনবা হেল্লি। অদোমগী ৱাখলগী পাঙ্গলনা অদোমগী মনাক নকপদা লৈরিবা চিংজাওশিং অসিদগী হেন্না কনবা হেল্লি। অদোম ময়ামগী মরক্তা লাকপা অসিদা মসিগীশিং অসি ঐগী পুক্নিংদা ফাওরি। ইমীৎমক্না উরি।
মরূপশিং, লৈবাক অসি ঙাকপা অসি অদোমগী খুত্তা লৈরবা মতম অসিদা, অদোমগী কল্লবা পুক্নিংশিং অদুদা লৈরিবা অসি লেংদ্রবা থাজবা অদুনি। ঐহাক খক্তা নত্তনা লৈবাক পুম্বনা চপ চানা থাজৈ অমসুং লৈবাক অসিনা করিসু ৱারুদে। অদোম্না ঙমখৈ অসিদা লেপ্পী হায়বা ৱাফম লৈবাক অসিদা লৈরিবা মীওই খুদিংদা পুক্নিং থৌগৎলি। আত্মনির্ভর ভারত ওইনবগী ৱাশক অসি অদোম পুম্নমক্কী মরম্না, অদোমগী থাদোকপা, কত্থোকপা, নুপা থোকপা মতৌশিংগী মরম্না হেন্না মপাঙ্গল কলহল্লি। অদুগা হৌজিক অদোম অমসুং অদোমগী মরূপশিংনা ফৎলিবা থৌনা অসিনা মালেম পুম্বদা ভারতকী থৌনা অসি করিনো হায়বা উৎলি।
হৌজিক ঐগী মাংদা নুপী লান্মীশিংসু উরি। লানগী লানবুংদা, ঙমখৈদা উরিবশিং অসিনা মশানা অদুম ইনোৎ হাপ্লি।
মরূপশিং, লৈবাক অসিগী কবি রামদারী সিংহ দিনক্রজীনা ইবিরম্মি-
জিনকে সিংহনাদ সে ,হমী। ধরতী রহী অভী তক ধোল।
কলম, আজ উনকি জয় বোল। কলম, আজ উনকি জয় বোল।
অদুদি ঙসি ঐহাক্না ঐহাক্কী খোঞ্জেলনা য়াইফরে হায়না হায়রি, অদোম্বু খুরুমজরি। ঐহাক্না গলৱান তম্পাক্তা থৱায় কত্থোকখ্রবা ঐখোয়গী অথৌবা জৱানশিং অদুবু অমুক্কা হন্না শ্রদ্ধাঞ্জলি কৎচরি। মসিগীশিং অসিদা নোংপোক্তগী, নোংচুপ্তগী, অৱাংদগী, লৈবাক অসিগী কাচিন খুদিংদগী অথৌবশিংনা মখোয়গী থৌনা-লিংজেল অদু পুথোক্তুনা উৎখি। মখোয়গী ইচং-থৌবদা, মখোয়গী লানগী খোল্লাওদা মালেম লৈমনা হৌজিকসু হরাও মথোই কারি। ঙসি লৈবাক অসিদা লৈরিবা মীওই খুদিংমক্না নখোয়পুম্বদা ইকাই খুম্ননা কোক নোন্দুান খুরুম্লি। ঙসি ভারত্তা লৈরিবা মীওই খুদিংমক্কী থম্মোয়দা অদোমগী থৌনা ফবগী মতৌ অমদি লিংজেলনা চাওথোকহল্লে।
মরূপশিং, সিন্ধুগী থৌজালনা লৈবাক অসি থৌজাল ফংলি। থৌনা ফবা মচাশিংগী থৌনা অমসুং লিংজেলবু শক্ন-শোন্নবশিংনা মসিগী মালেম অসিদা মশানা অদুম তিনশিঞ্জখ্রি। লেহ-লদ্দাখতগী কারগিল অমসুং সিয়াচিনফাওবা রিজাঙ্গলাগী উন্না কুপ্পা চিংশিংদগী গলৱান তম্পাক্কী অইংবা ঈচেলফাওবা, চিংদোল খুদিং, চিং খুদিং, ঈরিক খুদিং, নুংকুপ-নুংজাও খুদিংনা ভারতকী লান্মীশিংগী থৌনা-লিংজেলগী খুদম তাক্লি। কোর্প ১৪গী থৌনা ফবগী ৱারীনা মায়কৈ খুদিং নিল্লে। মালেম অসিনা নমশিন্দুনা থম্বা য়াররোইদবা থৌনা অদু উরে, খংলে। অদোমগী থৌনাফবগী ৱারীশিংনা য়ুম-য়ুম খুদিংদা নিন্দুনা লৈরি অমসুং বারত ইমাগী য়েক্নবশিংনা অদোমগী ফায়রসু উরে অদোমগী ফ্যুরীসু উরে।
মরূপশিং, লদ্দাখকীদি মসি অপুনবা শরুক্নি, মসি ভারতকী কোক্নি, ভারতকী মীওই কোতী ১৩০গী ইকাই-খুম্নবগী সিম্বোলনি। মসিগী লম অসি ভারতকীদমক্তা খ্বাইদগী অথোইবা মওংদা কত্থোক্নবা মতম পুম্নমক্তা থৌরাং তৌদুনা লৈরিবা মরৈবাকপু নুংশিজবশিংগী লম্নি। লম অসিনা কুশোক বকুলা রিনপোন্সেগুম্বা অথৌবা মরৈবাক নিংবা মীওই অমা লৈবাক অসিদা পীনবিরে। মহাক্কী মরম্না য়েক্নবশিংগী ফত্রবা ৱাখলশিংনা মফমদুদা লৈরিবা মীশিংবু হোংদোক-হোংজিন তৌখিবা অসি রিনপোন্সেজীমক্ননি। রিনপোন্সেগী লিচিংনা মফমসিদা ৱাখলদা খেৎনবশিং পোকহন্নবা হোৎনখিবশিংগী খুজিল-থৌরাংপুম্বা লদ্দাখকী লৈবাক নিংবা মীশিংনা মায়থিবা পীখি। মসি মখোয়শিংগী শিংথানিংঙাই ওইরবা হোৎনবা কনবশিং অদুগী মহৈনা লৈবাক অসিবু, ভারতকী লান্মীবু লদ্দাখ স্কাউতকী মমিংদগী ইনফ্রেন্ত্রী রেজিমেন্ত শেম্ননবগীদমক ইনোৎ হাপ্লি। ঙসি লদ্দাখকী মীশিংনা লান্মী ওইরো নত্রগা মীচমগী থৌদাং লৌবা ওইরো থাক খুদিংদা লৈবাক অসিবু হেন্না মপাঙ্গল কলহন্নবগীদমক অঙকপা ফংনা থৌদাং য়ারি।
মরূপশিং, ঐখোয়গীসিদা হায়নৈ-
খঙ্গেন আক্রম্য ৱন্দিতা আক্রমন পুনিয়া, বির ভোগ্য বসুধরা
হায়বদি থৌনাফবনা মহাক্কী খুৎলায়গী পাঙ্গলখক্তনা লৈবাক অসিগী ইমা লৈবাক অসিবু ঙাকই। লৈবাক অসি থৌনা ফবগী ইখৌ লাংজবনি, থৌনাফবশিংগীদমক্তনি। মসিগী ঙাক-শেনবা অসিদা ঐখোয়না মতেং অমদি পাঙ্গল, ঐকোয়গী ৱাশক অসি হিমালয়মুক ৱাংই। মসিগী পাঙ্গল অমসুং মসিগী ৱাশক অসি হৌজিক অদোমগী মীত্তুদা ঐহাক্না উবা ফংই। অদোমগী মায়থোংদা ময়েক শেংনা উরি। অদোম অসি চহী লিশিং কয়াদগী লান্দাবশিংগী, মীওৎ-মীনৈ তৌবশিংগী চপ চাবা পাউথুম পীরিবা অদুগুম্বা লৈবাক অদুগী থৌনা ফবনি। ঐখোয়, মসি ঐখোয়গী শক্তম্নি, ঐখোয় অসি খুত্তা বাসি পায়রিবা কৃষ্ণবু লাৎচবা মীশক অদুনি। ঐখোয় অসি সুদর্শন চক্র পায়বা কৃষ্ণবুসু ফীদম অদু ঙাক্না চৎপা মীশিংনি। মসিগী ইথিল অসিনা লান্দারকপা খুদিংদা ভারত অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎপা হেনগৎহল্লি।
মরূপশিং, লৈবাক্কী, মীওইবগী চাওখৎনবগীদমক্তা ইং-তপ্পা অমসুং মরূপ-মপাং ওইবগী মওং খুদিংমক অয়াবা পীজরি, মীপুম খুদিংমক্না মসি য়াম্না মরু ওইবনি হায়না লৌই। অদুবু ইং-তপ্পনা কৈদৌনুংদা পাঙ্গল শোন্থহল্লক্লোই হায়বসিসু ঐখোয়না খংই। মপাঙ্গল শোনবনা ইং-তপ্পগী খোংথাং লৌখৎপা ঙম্লোই। থৌনা ফবখক্তনা ইং-তপ্পগী মমাংদা থমগদবা ৱাফং ওই। ভারত অসি ঙসি ঈশিং, লৈবাক, অতিয়া অমদি স্পেসফাওবা য়ৌনা পাঙ্গল কনখৎপা হেনগৎলক্লিবা অসিগী মরুমদা লৈরিবা পান্দম অসি মালেম অসি য়াইফনবগীদমক্তনি। ভারত অসি ঙসি অনৌবা খুৎশু-খুৎলায়শিং শেম-শারি। মালেম অসিগী অনৌবা তেক্নিক অসি ভারতকী লান্মীগীদমক পুরক্লিবা অসিগী মরুমদা মসিগী ৱাখল্লোনসু মসিনি। ভারতনা অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি থুনা-য়াংনা শেম্লিবা অসিগী মরুমদা লৈরিবা পাওজেলসু মসিনি।
ৱর্ল্দ ৱার অসি ঐখোয়না নিংশিংবা তারবদি, মালেমদা লান থোকপা ওইরো নত্রগা ইং-তপ্পা পুরকপগী ৱাফম ওইরো- + মথৌ তারকপা মতমদা মালেম অসিনা ঐখোয়গী থৌনা ফবশিংগী থৌনা অদু উরে অদুগা মালেম অসি ইং-তপ্না লৈহন্নবগীদমক মখোয়না হোৎনরিবশিং অদুবুসু পুক্নিংদা ফাওরি। মতম পুম্নমক্তা ঐখোয়না মীওইবগী, হ্যুমেনিতীগী ঙাকথোক্নবা অমসুং ঙাক-শেন্নবগীদমক থবক তৌই, পুন্সি অসি লেল্লি। অদোম পুম্নমক ভারতকী মসিগী পান্দম অসিবু, ভারতকী পারি-পুরিগী পরম অসিবু, ভারতকী খ্বাইদগী অথোইবা নাৎ অসিবু শেমগৎ-শাগৎলিবা মকোক থংবা লিদর অমনি।
মরূপশিং, অথোইবা মুনি তিরুৱল্লুৱরজীনা চহি লিশিং কয়াগী মমাংদা হায়বিরম্মি-
ম্হারা মানমান্দ
বরী চেলা কুতুম য়ে না নানগে
য়ে মম পরাই কহা
হায়বদি থৌনা ফবা, ইকাই খুম্নবা, চিং-লেম্বা মওং-মতৌগী চৎন-লোনচৎ অমসুং থাজনিংঙাই ওইবা মতৌ হায়রিবা মতিক ময়াই মরী অসি লৈবাক অমা হেক্তগী লান্মীশিংদা মিংশেল ওইরি। ভারতকী লান্মীশিংনা মসিগী লম্বি অসিদা চৎলি।
মরূপশিং, পাকথোক-চাওথোকপগী য়ুগ অসি লোইখ্রে, য়ুগ অসি চাওখৎনবগী য়ুগনি। থুনা হোংলক্লিবা মতম অসিদা চাওখৎনবগী ওইবা অসি মরি লৈনবনি। মথং-মথং চাওখৎলকপা অসিমক খুদোংচাবনি অমসুং মথং-মথং চাওখৎলকপা অসিমক তুংগী ওইবগী য়ুম্ফমসুনি। হৌখিবা চহি চাশিং অসিদা মথং-মথং শন্দোরকপনা মীওইবগী খ্বাইদগী মাং তাকহনখি, মীওইববু অমাং-অতা থোকহন্নবা হোৎনখি। মথং-মথং শন্দোরকপগী মচিং অসি কনাগুম্বদা লৈবদা মতম পুম্নমক্তা মহাক্না খুদোংথিবা নংহল্লি।
অদুগা মরূপশিং, অসিগুম্বা পাঙ্গলশিং অসি মুৎখ্রে নত্রগা মমায় লৈথোকখিদবা য়াদদনা লৈথোকখ্রে হায়বসি পুৱারীনা শাখিনি হায়বসি কাওরোইসি। মালেম অসিনা মতম পুম্নমক্তা মসি খংন-উনরবনি অমসুং মসিদা য়ুম্ফম ওইরগা হৌজিক অমুক হন্না মালেম পুম্বনা মথং-মথং শন্দোরকপগী মায়োক্তা লৈখ্রে। ঙসি মথং-মথং চাওখৎলকপদা কত্থোক্লে অমসুং চাওখৎনবগী হাংদোক্লিবা লমজেল অসিবু তরাম্না ওক্লি।
মরূপশিং, ঐহাক্না লৈবাক অসি ঙাক-শেনবগা মরি লৈনবা ৱারেপ অমা হেক্তগী মতাংদা খনবা মতমদা খ্বাইদগী অহানবদা ইমা অনিবু খুরুমজৈ- অহানবদা ঐখোয় পুম্নমক্কী ইমা ভারত অমসুং অনিশুবদা অদোমগুম্বা থৌনা ফবা লান্মীশিংবু পোকপিরিবা ইমাশিংবু, ঐহাক্না ইমা অনিসিবু খুরুমজরি। ঐহাক্কী ৱারেপ অসিগী মসিনা চাংয়েংনি। চাংয়েং অসিদা অদোমগী ইকাই খুম্নবা, অদোমগী ইমুং-মনুংগী ইকাই খুম্নবা অমসুং ভারত ইমাগী ইকাই খুম্নবা অসিনা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী মরু ওইবনি।
লান্মীশিংগীদমক্তা অনৌবা খুৎলাইশিং ওইরো নত্রগা অদোমগী খুৎশু-খুৎলায়শিং ওইরো পুম্নমক অসিগীদমক ঐখোয়না য়াম্না খন্দুনা লাক্লি। হৌজিক লৈবাক অসিদা ঙমখৈগী ইনফ্রাস্ত্রকচরদা চাদি তৌখ্রিবা অসি চাওরাক্না শরুক অহুম হেনখ্রে। মসিদগী ঙনমখৈগী মফমশিং ফগৎহন্বলা অমসুং ঙমখৈদা লম্বিশিং, থোং শান্ননবগী থবকসু য়াম্না য়াংনা তৌরি। মসিগী য়াম্না চাওবা কান্নবা অমসু ফংলি মদুদি হৌজিক অদোম ময়ামশিংদা পোৎশিং অতেনবা মতমদা য়ৌরে।
মরূপশিং, লান্মীশিংদা তেংবাংনবগীদমক মতম শাংনদগী আশা তৌদুনা লাক্লিবা অসি চুফ ওফ দিফেন্সকী ফম শেম্বগী ৱাফম ওইরো নত্রগা पद का गठन करने की बात हो নেস্নেল ৱার মেমোরিয়েল শাবগীনি; ৱান রেঙ্ক ৱান পেন্সনগী ৱারেপ ওইরো নত্রগা অদোমগী ইমুং য়েংশিনবদগী হৌরগা মহৈ-মশিং তমহন্নবফাওবগী অচুম্বা থৌরাংগীদমক লেপ্তনা থবক, লৈবাক অসিনা ঙসি থাক খুদিংমক্তা মাগী লান্মীশিং অমসুং সৈনিকশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।
মরূপশিং, ভগৱান গৌতম বুদ্ধনা হায়-
থৌনা লৈবগা মরি লৈনবা অসি ৱাশক্কনি, কনভিক্সগীনি। থৌনানা কত্থোকপনি, থৌনানা কম্পেসন্নি। থৌনা অসি চিং লেম্না অমসুং লেপ্পা লৈতনা অচুম্বগী মীচংদা লেপ্পা ঙম্নবগী পারা তম্বিরি। থৌনা অসি অচু্ম্ববু অচুম্বনি হায়বা ঙম্বগী শক্তি অদু পী।
মরূপশিং, লৈবাক অসিগী অতৌবা মচাশিংবু গলৱান তম্পাক্তা চোকথবা নাইদ্রবা থৌনা উৎখিবা, থৌনা-লিংজেল অদুগী মপুং ফাবা মওংনি। লৈবাক অসিনা নখোয়গীদমক চাওথোকচৈ, নখোয় অসি চাওথোকচনিংঙাইগী মশক্নি। নখোয়গা লোয়ননা ঐখোয়গী আই.তি.বি.পি.গী জৱানশিংগী মরূপশিং ওইরো, বি.এস.এফ.কী মরূপ ওইরো, ঐখোয়গী বি.আর.ও. অমদি অতোপ্পা ওর্গনাইজেসনগী জৱানশিং ওইরো অরুবা ফীভমদা থবক তৌরিবা ইঞ্জিনীয়রশিং ওইরো, শিন্মীশিং ওইরো অদোম খুদিংমক্না অঙকপা মওংদা থবক থৌবিরি। মীপুম খুদিংমক্না তেংবাংনদুনা ভারত ইমাবু ঙাক-শেন্নবগীদমক্তা, ভারত ইমাগী থৌগলগীদমক্তা কত্থোক্লি।
ঙসি অদোম পুম্নমক্কী হোৎনমলনা লৈবাক অসিগী খুদোংথিবা ময়াম অসি হনবা লৈতনা পুন্না লান্থেংনমিন্নরি। অদোম পুম্নমক্তগী ইথিল অসি লৌরগা ঐখোয়না পুন্না শিংনবা অসিদা, লুরবদগী লুরবা শিংনবা অসিদা মায় পাকপা ঙম্লি। অদুগুম্বা ভারতকী মমাংদা, অমসুং ঐখোয় পুম্নমক্কী মাংলান ওইরিবা ভারত অদুগীদমক অথোউইবা মওংদা অদোম পুম্নমক্না ঙমখৈদা লৈবাক অসিবু ঙাক-শেল্লি, অদুগুম্বা মাংলানগী ভারত অদু ওইহনগনি। ইরৈচা কোতী ১৩০সু মনিং হন্থনা লৈরোই, মসি ঐহাক্না নখোয়শিংদা থাজবা অসি পীবা লাক্লিবনি। ঐখোয়না পাঙ্গল অমত্তা ওইনা আত্মনির্ভর ভারত শেমগনি, শোইদনা শেমগনি। অদুগা অদোমদগী ইনোৎ অসি ফংবদা আত্মনির্ভর ভারতকী ৱাশক অসি হেন্না মপাহ্গল কনখৎলি।
ঐহাক্না অদোম পুম্নমকপু অমুক্কা থম্মোয়দগী হন্না-হন্না খুরুমজরি, হন্না-হন্না থাগৎচরি। ঐহাক্কা লোয়ননা পাঙ্গল লৈনা হায়বিয়ু-
ভারত ইমানা য়াইফরে
ভারত ইমানা য়াইফরে
বন্দে মাতরম – বন্দে মাতরম – বন্দে মাতরম
থাগৎচরি