Prime Minister's Office
Prime Minister Modi to address launching of Auction of 41 Coal Mines for Commercial Mining on 18th June, 2020
17 JUN 2020 7:16PM by PIB Delhi
1. With a view to achieve atmanirbharata in the Coal sector, the Ministry of Coal in association with FICCI is launching the process for auction of 41 coal mines under the provisions of CM (SP) Act and MMDR Act. This auction process marks the beginning of opening of Indian coal sector for commercial mining. It will enable the country achieve self-sufficiency in meeting its energy needs and boost industrial development. The commencement of this auction process of coal mines for sale of coal is part of the series of announcements made by the Government of India under the Atmanirbhar Bharat Abhiyan. The event will take place virtually at 11 AM on 18th June, 2020. The event will be open to all to join virtually through various networks hosted by NIC, NeGD of MEiTY and FICCI.
Launch of the Auction Process
2. Hon’ble Prime Minister will grace the occasion by delivering an address during the launch of the auction process outlining his vision for the country to achieve atmanirbharata in mining sector which is the key source of input for many basic industries like Power, Steel, Aluminium, Sponge Iron etc. Shri PralhadJoshi Hon‘ble, Minister for Coal, Mines and Parliamentary Affairs will be present during the occasion.
3.This landmark step is expected to boost private participation which will increase production, induce competition, enhance productivity by facilitating use of latest equipment, technology and services through higher investments, pave way for sustainable mining and creation of avenues for more employment generation in the backward regions of the country. With the launch of commercial mining, India has unlocked the coal sector fully with opportunities for investors related to mining, power and clean coal sectors.
4. Shri Dr Sangeetha Reddy, President, FICCI, Mr Anil Agarwal, Chairman Vedanta Group, and MrN. Chandrasekharan, Chairman, Tata Sons will also speak during the event.
5. The event will be web telecast live and is expected to be attended by eminent industrialists, businessmen, banking professionals, mining industry entrepreneurs, diplomats, foreign delegations etc.
Key terms of the auction process
6. A two stage electronic auction process is being adopted for allocation of the coal mines. Details about the auction process including the bid documents with the model agreement, detailed timelines of the auction process, coal mines on offer can be accessed at http://cma.mstcauction.com/auctionhome/coalblock/index.jsp which is being hosted by MSTC Limited, the auction platform provider.
7. Benefits to the country:
• Upon attainment of Peak Rated Capacity of production of 225 MT, these mines shall contribute about 15% of the country’s projected total coal production in 2025-26.
• Employment generation for more than 2.8 lakhs people: Direct employment to approximately 70,000 people and indirect employment to approximately 210,000 people.
• Expected to generate approximately Rs 33,000 crore of capital investment in the country over next 5-7 years.
• These mines will contribute Rs 20,000 crores revenues annually to the state governments
• 100 per cent FDI is likely to bring in international practices, latest technologies and mechanisation in mining operations.
• Self-reliance with substitution of imports by independent thermal power plants and captive power plants resulting in saving of foreign currency.
• Boost to the regulated and non-regulated sector by ensuring sustained coal stocks for industries with greater reliability.
• Moving towards a free market structure with implementation of the National Coal Index.
• Promoting the practice of efficient use of clean energy and reduce the scourge of environmental pollution with incentive to Coal Gasification & Liquefaction.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜୁନ 18, 2020 ଦିନ 41ଟି କୋଇଲା ଖଣିର ବ୍ୟବସାୟିକ ଖନନ ନିଲାମୀ ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
17 JUN 2020 7:16PM by PIB Bhubaneswar
1. କୋଇଲା ସେକ୍ଟରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ସକାଶେ କେନ୍ଦ୍ର କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଫିକି ସହଯୋଗରେ ଦେଶର 41ଟି କୋଇଲା ଖଣିର ବ୍ୟବସାୟିକ ନିଲାମୀ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଉଛି । ସିଏମ (ଏସପି) ଆଇନ ଏବଂ ଏମଏମଡ଼ିଆର ଆଇନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁସାରେ ସରକାର ଏଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି । ଏଭଳି ପ୍ରକ୍ରିୟା ଦ୍ୱାରା ଭାରତୀୟ କୋଇଲା ସେକ୍ଟରରେ ବ୍ୟବସାୟିକ ଖନନ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ଦ୍ୱାର ଉନ୍ମୁକ୍ତ ହେବ । ଏହା ଦେଶକୁ ଶକ୍ତି ଚାହିଦା ପୂରଣ ଦିଗରେ ଆତ୍ମ ନିର୍ଭର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରାଇପାରିବ ତଥା ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ଦିଗରେ ସହାୟକ ହେବ । କୋଇଲା ଖଣିଗୁଡ଼ିକରେ ନିଲାମୀ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆରମ୍ଭ କରାଯିବା ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ଅନେକ ଗୁଡ଼ିଏ ଘୋଷଣାର ଅଂଶବିଶେଷ, ଯାହାକି ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ସରକାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଜୁନ 18, 2020 ତାରିଖ ଦିନ ପୂର୍ବାହ୍ଣ 11ଟା ବେଳେ ଆୟୋଜନ କରାଯିବଏହା ସମସ୍ତଙ୍କ ଯୋଗଦାନ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ଭର୍ଚୁଆଲ୍‌ ନେଟୱାର୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଉନ୍ମୁକ୍ତ ରଖାଯିବ । ଏନଆଇସି, ଏନଇଜିଡ଼ି, ଏମଇଆଇଟିୱାଇ ଏବଂ ଫିକିର ମିଳିତ ସହଯୋଗରେ ଏହା ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି ।
ନିଲାମୀ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ଶୁଭାରମ୍ଭ
2. ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗଦାନ ପୂର୍ବକ ନିଲାମୀ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରି ଉପସ୍ଥିତ ନିଲାମଧାରୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କର୍ମକର୍ତ୍ତାମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ । ଦେଶର ଖଣି କ୍ଷେତ୍ରରେ କିଭଳି ଭାବେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରାଯାଇପାରିବ ସେ ସଂପର୍କରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେବେ । ଖଣି ସେକ୍ଟର ଶକ୍ତି, ଇସ୍ପାତ, ଆଲୁମିନିୟମ୍‌, ସ୍ପଞ୍ଜ୍‌ ଆଇରନ ଇତ୍ୟାଦି ମୌଳିକ ସକାଶେ ଆବଶ୍ୟକ କଞ୍ଚାମାଲ ଯୋଗାଇବାରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ କୋଇଲା, ଖଣି ଏବଂ ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରହଲ୍ଲାଦ ଯୋଶୀ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବେ ।
3. ସରକାରଙ୍କ ଏହି ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ଘରୋଇ ସେକ୍ଟର ଖଣି ଖନନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣର ସୁଯୋଗ ପାଇପାରିବେ ଏବଂ ତାହା ଖଣିଜ ସଂପଦର ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହ ପ୍ରତିଯୋଗୀତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ । ଏହା ଉତ୍ପାଦିକା ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧିରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହେବ । ଘରୋଇ କମ୍ପାନୀମାନେ ଖଣି ଖନନ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଯନ୍ତ୍ରପାତି, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ତଥା ସେବା ଅଧିକ ନିବେଶ ମାଧ୍ୟମରେ କରିପାରିବେ । ଏହା ଖନନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଅଧିକ ପୋଷଣୀୟ କରିବା ସହ ଦେଶର ଅନଗ୍ରସର କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିବ । ଦେଶରେ ବ୍ୟବସାୟିକ ଭିତ୍ତିରେ ଖନନ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହେବା ଦ୍ୱାରା କୋଇଲା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଥିବା ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସୁଯୋଗକୁ ସରକାର ଘରୋଇ ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କ ସକାଶେ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିଛନ୍ତି । ନିବେଶକାରୀମାନେ ଖଣି ଖନନ, ଶକ୍ତି ଓ ସ୍ୱଚ୍ଛ କୋଇଲା ସେକ୍ଟରରେ ଏଣିକି ଅଧିକ ପୁଂଜି ବିନିଯୋଗ ନିମନ୍ତେ ଆକର୍ଷିତ ହୋଇପାରିବେ ।
4. ଫିକି ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ସଙ୍ଗୀଥା ରେଡ୍ଡୀ, ବେଦାନ୍ତ ଗ୍ରୁପର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ଅନୀଲ ଅଗ୍ରୱାଲ, ଟାଟା ସନ୍ସର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ଏନ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖରନ ଏହି ଅବସରରେ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରହିଛି ।
5. ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ୱେବ ମାଧ୍ୟମରେ ସିଧାସଳଖ ଭାବେ ପ୍ରସାରଣ କରାଯିବ ଏବଂ ଏଥିରେ ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ଶିଳ୍ପପତି, ବ୍ୟବସାୟୀ, ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ପ୍ରଫେସନାଲ, ଖନନ ଶିଳ୍ପ ସହ ଜଡ଼ିତ ଉଦ୍ୟୋଗୀ, କୂଟନୀତିଜ୍ଞ, ବୈଦେଶିକ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାର ଆଶା କରାଯାଏ ।
ନିଲାମୀ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ପ୍ରମୁଖ ସର୍ତ୍ତାବଳୀ
6. ନିଲାମଧାରୀମାନଙ୍କୁ କୋଇଲା ଖଣି ଆବଣ୍ଟନ ନିମନ୍ତେ ଏକ ଦୁଇ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ବିଶିଷ୍ଟ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍‌ ନିଲାମୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି । ଏହି ନିଲାମୀ ପଦ୍ଧତିର ବିସ୍ତୃତ ବିବରଣୀ ଯେଉଁଥିରେ କି ମଡ଼େଲ ରାଜିନାମା ସହିତ ନିଲାମୀ ନଥିପତ୍ର, ନିଲାମୀ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ବିସ୍ତୃତ ସମୟସୂଚୀ, ନିଲାମ କରାଯାଉଥିବା କୋଇଲା ଖଣିମାନଙ୍କ ନାମ ସଂପର୍କୀତ ସୂଚନାକୁ http://cma.mstcauction.com/auctionhome/coalblock/index.jsp ରେ ଆକସେସ୍‌ କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ତାହା ନିଲାମ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଯୋଗାଣକାରୀ ସଂସ୍ଥା ଏମଏସଟିସି ଲିମିଟେଡ଼ ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି ।
7. ଦେଶ ପାଇଁ ହିତକାରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା
• ଯେତେବେଳେ ଶୀର୍ଷ ହାରର କ୍ଷମତା ସହ 225 ଏମଟି କୋଇଲା ଉତ୍ପାଦନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ହେବ, ସେହିସବୁ ଖଣିଗୁଡ଼ିକ 2025-26 ସୁଦ୍ଧା ଦେଶର ଆକଳିତ ମୋଟ କୋଇଲା ଉତ୍ପାଦନକୁ 15% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯୋଗାଇ ପାରିବ ।
• 2.8 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବ: ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଭାବେ ପ୍ରାୟ 75,000 ହଜାର ଲୋକ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇବେ ଏବଂ ଅପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଭାବେ ପ୍ରାୟ 2,10,000 ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମିଳିପାରିବ ।
• ଆଗାମୀ 5-7 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ 33,000 କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ହେବାର ଆଶା ରଖାଯାଇଛି ।
• ସେହିସବୁ ଖଣି ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କୁ ବର୍ଷକୁ ପ୍ରାୟ 20,000 କୋଟି ଟଙ୍କାର ରାଜସ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
• ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସ୍ତରରେ ପ୍ରଚଳିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ 100 ପ୍ରତିଶତ ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ଓ ଏଥିସହ ସର୍ବାଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଓ ଖନନ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଅଧିକ ଯାନ୍ତ୍ରିକରଣର ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ।
• ଅଧିକ ଆତ୍ମ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହାସଲ କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନ ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଓ କ୍ୟାପ୍ଟିଭ ପାୱାର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଗୁଡ଼ିକ ବିଦେଶରୁ ଆମଦାନିର ବିକଳ୍ପ ପାଇପାରିବେ ଯଦ୍ୱାରା ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ସଞ୍ଚୟ କରାଯାଇପାରିବ ।
• ଏହା ଉଭୟ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ଏବଂ ଅଣ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଗାଇବ ଏବଂ ଶିଳ୍ପସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଭାବେ ଅଧିକ କୋଇଲା ଗଚ୍ଛିତ ରଖିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇପାରିବ ।
• ଦେଶ ଏବେ ଏକ ମୁକ୍ତ ବଜାର ଢାଂଚା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି ଏବଂ ଜାତୀୟ କୋଇଲା ସୂଚୀ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଉଛି ।
• ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ସକ୍ରିୟତାର ସହ ଉପଯୋଗ କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ସରକାର ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟାବରଣ ପ୍ରଦୂଷଣର ପ୍ରଭାବକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ନିମନ୍ତେ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ କୋଇଲା ବାଷ୍ପୀକରଣ ଓ ତରଳୀକରଣ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି ।