প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
১৮ জুন, ২০২০ত খনিৰ বাণিজ্যিকীকৰণৰ লক্ষ্যৰে ৪১টা কয়লা খনিৰ নিলামৰ শুভাৰম্ভণি অনুষ্ঠানত ভাষণ আগবঢ়াব প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে
17 JUN 2020 7:16PM by PIB Guwahati
১৷ কয়লা মন্ত্ৰালয়ে ফিকিৰ সৈতে সহযোগিতাত কয়লা খনিৰ আত্মনির্ভৰতাৰ লক্ষ্যৰে ৪১টা খনিৰ নিলাম প্ৰক্রিয়া আৰম্ভ কৰিব৷ চিএম(এছপি) আইন আৰু এমএমডিআৰ আইন অনুসৰি সমগ্ৰ নিলাম প্ৰক্রিয়া সম্পন্ন হ’ব৷ এই নিলাম প্ৰক্রিয়াৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ কয়লা খণ্ডৰ বাণিজ্যিকীকৰণৰ প্ৰক্রিয়াৰো আৰম্ভ হ’ব৷ ইয়াৰ ফলত দেশত ইন্ধনৰ চাহিদা পূৰণ আৰু উদ্যোগৰ উন্নয়ন সম্ভৱ হ’ব৷ আত্মনির্ভৰ ভাৰত অভিযানৰ অধীনত কয়লা খনিসমূহৰ নিলাম প্ৰক্রিয়াৰ যি পৰিকল্পনা কৰা হৈছিল, কাইলৈৰ কাৰ্যসূচী তাৰে অংশবিশেষ৷ ১৮ জুন, বৃহস্পতিবাৰৰ পুৱা ১১বজাত অনলাইনযোগে এই প্ৰক্রিয়াৰ আৰম্ভ কৰা হ’ব৷ এনআইচি, বৈদ্যুতিন আৰু তথ্যপ্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ এনইজিডি আৰু ফিকিয়ে সমগ্ৰ বিষয়টো সমন্বয় ৰক্ষা কৰিব৷
নিলাম প্ৰক্রিয়াৰ শুভাৰম্ভ
২৷ প্ৰধানমন্ত্রী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে এই নিলাম প্ৰক্রিয়াৰ শুভাৰম্ভ কৰি খনি উদ্যোগত আত্মনির্ভৰতা অর্জনৰ সন্দৰ্ভত তেওঁৰ পৰিকল্পনাৰ কথা অৱগত কৰিব৷ ইয়াৰ ফলত বিদ্যুৎ, তীখা, এলুমিনিয়াম, স্পঞ্জ আইৰন ইত্যাদি উদ্যোগৰ সুবিধা হ’ব৷ এই উপলক্ষে কয়লা, খনি আৰু সংসদীয় পৰিক্ৰমা মন্ত্রী প্ৰহ্লাদ যোশী অনুষ্ঠানত উপস্থিত থাকিব৷
৩৷ এই যুগান্তকাৰী পদক্ষেপত বেচৰকাৰী সংস্থাসমূহে অংশগ্ৰহণ কৰিব৷ ইয়াৰ ফলত উৎপাদন, প্ৰতিযোগিতা, উন্নত যন্ত্ৰপাতিৰ ব্যৱহাৰ, প্ৰযুক্তি, বিনিয়োগ আৰু কর্মসংস্থাপনৰ সুযোগ বৃদ্ধি পাব৷ খনি উদ্যোগৰ বাণিজ্যিকীকৰণৰ ফলত খনি, বিদ্যুৎ আৰু স্বচ্ছ কয়লা উদ্যোগত বিনিয়োগৰ নতুন সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পাব৷
৪৷ ফিকিৰ সভাপতি ড০ সংগীত ৰেড্ডি, বেদান্ত গ্ৰুপৰ অধ্যক্ষ অনিল আগৰৱাল আৰু টাটা ছনছৰ অধ্যক্ষ এন চন্দ্ৰশেখৰনে এই অনুষ্ঠানত ভাষণ আগবঢ়াব৷
৫৷ ৱেব টেলিকাষ্টযেগে এই অনুষ্ঠানত উদ্যোগপতি, ব্যৱসায়ী, বেংকিং জগতৰ বৃত্তিধাৰীলোকসকল, খনি উদ্যোগৰ সৈতে জড়িত উদ্যোগী, কূটনীতিবিদ, বিদেশী প্ৰতিনিধিকে ধৰি একাংশ বিশিষ্ট ব্যক্তিয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিব৷
নিলাম প্ৰক্রিয়াৰ মূল বিষয়
৬৷ কয়লা খনিসমূহ আৱন্টনৰ এই প্ৰক্রিয়া বৈদ্যুতিন মাধ্যমেৰে দুটা পর্যায়ত হ’ব৷ ই সন্দৰ্ভত বিস্তৃত তথ্য চাবলৈ http://cma.mstcauction.com/auctionhome/coalblock/index.jsp –লিংকত ক্লিক কৰিব পাৰে৷ এমএছটিচি লিমিটেডে এই নিলাম প্ৰক্রিয়া পৰিচালনা কৰিব৷
৭৷দেশৰ লাভালাভ
- ২০২৫-২৬ চনৰ ভিতৰত দেশৰ মুঠ কয়লা উৎপাদনৰ ১৫ শতাংশ এই কয়লা খনিসমূহৰ পৰা উৎপাদিত হ’ব, যাৰ পৰিমাণ সর্বোচ্চ ২২৫ মেট্রিক টন লক্ষ্য ধাৰ্য কৰা হৈছে৷
- ইয়াৰ ফলত ২.৮০ লাখ লোকৰ কর্মসংস্থাপন সৃষ্টি হ’ব৷ ইয়াৰে ভিতৰত ৭০,০০০ প্ৰত্যক্ষ আৰু ২,১০,০০০ পৰোক্ষ কর্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি হ’ব৷
- এই নিলামৰ ফলত অহা ৫ৰ পৰা ৭ বছৰৰ ভিতৰত ৩১ হাজাৰ কোটি টকাৰ মূলধন বিনিয়োগ হ’ব৷
- ৰাজ্য চৰকাৰসমূহে ইয়াৰ ফলত বছৰি ২০,০০০ কোটি টকা ৰাজহ লাভ কৰিব৷
- ১০০ শতাংশ প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি হোৱা খনিৰ পৰা কয়লা উত্তোলনত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয়ক নিয়ম আৰু অত্যাধুনিক প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ হ’ব৷
- অনাগত দিনত বিভিন্ন বিদ্যুৎ কেন্দ্ৰসমূহে কম পৰিমাণে কয়লা আমদানি কৰিব৷ ইয়াৰ ফলত বিদেশী মুদ্রা ৰাহি হ’ব৷
- কয়লাৰ সুস্থিৰ ভাণ্ডাৰৰ বাবে নিয়ন্ত্রিত আৰু অনিয়ন্ত্রিত ৰূপত ইয়াৰ পৰা কয়লা উত্তোলনৰ ফলত সংশ্লিষ্ট উদ্যোগৰ বিশ্বাস বৃদ্ধি হ’ব৷
- ৰাষ্ট্ৰীয় কয়লা সূচকৰ কাৰ্যকৰী কৰাৰ বাবে মুক্ত বজাৰ আন্তঃগাঁথনিৰ দিশত দেশে আৰু এখোজ আগুৱাব৷
- কয়লা খনিৰ ভিতৰত থকা গেছ আৰু তৰল ইন্ধনৰ ব্যৱহাৰত উৎসাহ যোগাই কম প্ৰদূষিত পৰিৱেশ আৰু পৰিৱেশ অনুকূল ইন্ধন দক্ষভাৱে ব্যৱহাৰ কৰাৰ সুযোগ সৃষ্টি হ’ব৷

Prime Minister's Office
Prime Minister Modi to address launching of Auction of 41 Coal Mines for Commercial Mining on 18th June, 2020
17 JUN 2020 7:16PM by PIB Delhi
1. With a view to achieve atmanirbharata in the Coal sector, the Ministry of Coal in association with FICCI is launching the process for auction of 41 coal mines under the provisions of CM (SP) Act and MMDR Act. This auction process marks the beginning of opening of Indian coal sector for commercial mining. It will enable the country achieve self-sufficiency in meeting its energy needs and boost industrial development. The commencement of this auction process of coal mines for sale of coal is part of the series of announcements made by the Government of India under the Atmanirbhar Bharat Abhiyan. The event will take place virtually at 11 AM on 18th June, 2020. The event will be open to all to join virtually through various networks hosted by NIC, NeGD of MEiTY and FICCI.
Launch of the Auction Process
2. Hon’ble Prime Minister will grace the occasion by delivering an address during the launch of the auction process outlining his vision for the country to achieve atmanirbharata in mining sector which is the key source of input for many basic industries like Power, Steel, Aluminium, Sponge Iron etc. Shri PralhadJoshi Hon‘ble, Minister for Coal, Mines and Parliamentary Affairs will be present during the occasion.
3.This landmark step is expected to boost private participation which will increase production, induce competition, enhance productivity by facilitating use of latest equipment, technology and services through higher investments, pave way for sustainable mining and creation of avenues for more employment generation in the backward regions of the country. With the launch of commercial mining, India has unlocked the coal sector fully with opportunities for investors related to mining, power and clean coal sectors.
4. Shri Dr Sangeetha Reddy, President, FICCI, Mr Anil Agarwal, Chairman Vedanta Group, and MrN. Chandrasekharan, Chairman, Tata Sons will also speak during the event.
5. The event will be web telecast live and is expected to be attended by eminent industrialists, businessmen, banking professionals, mining industry entrepreneurs, diplomats, foreign delegations etc.
Key terms of the auction process
6. A two stage electronic auction process is being adopted for allocation of the coal mines. Details about the auction process including the bid documents with the model agreement, detailed timelines of the auction process, coal mines on offer can be accessed at http://cma.mstcauction.com/auctionhome/coalblock/index.jsp which is being hosted by MSTC Limited, the auction platform provider.
7. Benefits to the country:
• Upon attainment of Peak Rated Capacity of production of 225 MT, these mines shall contribute about 15% of the country’s projected total coal production in 2025-26.
• Employment generation for more than 2.8 lakhs people: Direct employment to approximately 70,000 people and indirect employment to approximately 210,000 people.
• Expected to generate approximately Rs 33,000 crore of capital investment in the country over next 5-7 years.
• These mines will contribute Rs 20,000 crores revenues annually to the state governments
• 100 per cent FDI is likely to bring in international practices, latest technologies and mechanisation in mining operations.
• Self-reliance with substitution of imports by independent thermal power plants and captive power plants resulting in saving of foreign currency.
• Boost to the regulated and non-regulated sector by ensuring sustained coal stocks for industries with greater reliability.
• Moving towards a free market structure with implementation of the National Coal Index.
• Promoting the practice of efficient use of clean energy and reduce the scourge of environmental pollution with incentive to Coal Gasification & Liquefaction.